По река Марица - как гръцките власти се разправят с мигранти

Река Марица

© Associated Press

Река МарицаДраматични сцени се разиграват край гръцко-турската граница по река Марица. Местни хора разказват за насилие и гонения на бежанци. Особено брутални били действията на гръцките власти, разказва "Дойче веле".


Температурата на водата в река Марица през януари е малко над нулата. Реката представлява естествена граница между Гърция и Турция. През нощта и на сутринта над водата тегне гъста мъгла, стръмните брегове са заледени. В момента зимната идилия е помрачена от несекващия поток бежанци, които избират опасния маршрут през реката, за да не попаднат в някой от печално известните лагери за бежанци на островите Лесбос, Самос или Хиос. Някои плащат за това с живота си. "Вече съм извадил десетки мъртъвци от реката", разказва един рибар по делтата на Марица и показва снимки на трупове, които е заснел със смартфона си. Някои от тези, които оцеляват след прехода в нощта, измръзват при ледените температури по брега от гръцка страна, докато изтощени и гладни се крият от граничната полиция.


Живот по границите на ЕС


Районът около реката е закрита военна зона - достъп имат само онези селяни от областта, които притежават ниви край бреговете на реката. "Не можеш да слезеш до реката, ако нямаш кола с местен регистрационен номер", разказва един жител на малкото село Неа Виса. "Дъщеря ми веднъж беше взела кола под наем, с която отиде до земите ни, и полицията и армията веднага я последваха."
Хората по Марица познават живота край границата. Постоянният конфликт с Турция дава своето отражение: "Постоянно получаваме заплахи от турските граничари, които твърдят, че влизаме в техни териториални води, но това не е вярно", оплаква се рибарят. Животът по външната граница на ЕС обаче е свързан не само с политическо напрежение - най-вече ситуацията с бежанците рискува да ескалира.


Хората по реката живеят с бежанци още от първата война в Залива през 90-те години и знаят, че в района постоянно загиват хора. Но ситуацията сега се е влошила още повече, казва Маранти Тасули от село Микро Дерейо. На хората постоянно се оказва помощ с дрехи и храна, така е и днес. Междувременно обаче много от местните хора изпитват страх.


"Синът ми бе заплашен с нож от четирима мъже, които му заповядали да ги заведе до следващото по-голямо село", разказва Тасули. В съседното село Руса един човек споделя, че бежанците редовно нощуват в къщата му, когато него го няма там: "Веднъж бяха си запалили огън, за да се стоплят, и ми бяха причинили щети." Други изреждат случаи на кражби и нападения. Но има и приятни моменти: съдържателят на кафене Димитрис Кацантис от Неа Виса бил изненадан една сутрин, когато заварил бележка и 10 евро пред входа на заведението си. "Бежанците бяха взели от мен дърва за огрев и ми бяха оставили пари за тях."


Незаконни гонения от Гърция?


Защо обаче мигрантите избягват да си имат работа с официалните власти, които по закон са задължени да разглеждат всяка молба за убежище? Независими неправителствени организации съобщават, че гръцката полиция проявява насилие и незаконно гони бежанците обратно в Турция, за да не влязат на гръцка територия. А онези, които все пак успеят да влязат в Гърция, нерядко били нелегално връщани обратно в съседната държава.


Местните жители се чувстват безпомощни и предпочитат да не говорят за агресивното поведение на властите: "Всеки тук знае за бусовете без опознавателни знаци на полицията и всеки знае, че с тях незаконно връщат бежанците обратно", казва една съдържателка на кафене в село Праги, разположено в непосредствена близост до реката.


"Успях едва при четвъртия опит", споделя един 19-годишен афганистанец в Солун. "Първите два пъти ме разкри турската полиция. Третия път - гърците. Те ме биха, счупиха ми смартфона и ме върнаха обратно в Турция."


През декември списание "Шпигел" публикува кадри, заснети от видеокамерите за наблюдение, които документират нелегалните гонитби на бежанци, извършвани от маскирани мъже по граничната река Марица. Служител на "Фронтекс" (Европейската агенция за гранична и брегова охрана), патрулиращ по гръцко-турската граница, смята, че информацията на "Шпигел" е достоверна, както заяви в неформален разговор с "Дойче веле".


Независимите организации настояват за яснота


"След пристигането им Гърция полицията често откарва бежанците на място, където събира по 60 - 100 души наведнъж", обяснява Селма Месич от Mobile Info Team в Солун. Организацията интервюира бежанци и документира незаконните гонения: "Вечер ги отвеждат до реката. От бежанците знаем, че там ги очакват маскирани мъже, които ги натоварват в лодки и ги отпращат по реката."


В декемврийския доклад на Border Violence Monitoring Neworks, друга организация, която се занимава с нелегалните гонения на бежанци по балканския маршрут, е документиран случай от ноември миналата година. Двама мароканци, съответно на 25 и на 26 години разказват, че преди преминаването на реката били трима. Гръцките служители обаче завързали ръцете и краката на третия човек с пластмасови кабели и го хвърлили в реката. "Не знам дали е жив, или е умрял", споделя единият от мъжете. След сблъсъка той и неговият спътник били върнати обратно в Турция. "Дойче веле" помоли гръцката полиция за интервю, излагайки информацията по случая в писмен вид. Коментар от гръцка страна обаче така и не последва.


Селма Месич настоява за независимо проучване на случаите. И не смята, че бежанците просто си измислят: "Много независими организации, както и институции на ЕС са събрали големи количества данни по темата за незаконните гонения. Всички стигат до извода, че става дума за достоверни информации, защото хора от различни страни съобщават по различно време за сходни инциденти. Не е възможно толкова много различни хора да си измислят все едни и същи неща", казва тя.

Ключови думи към статията:

Коментари (30)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на Роси
  Роси
  Рейтинг: 8337 Неутрално

  Вярно, бягат и спасяват живота си. Но трябва ли да се държат, като башибозук и да опустошават всичко, през което минат. Така няма да предизвикат съчувствие, а гняв.

 2. 2 Профил на Костадин Иванов
  Костадин Иванов
  Рейтинг: 3205 Гневно

  Нямат работа в Гърция. Като не им харесва, кой откъде е ....

  Еретик
 3. 3 Профил на blondofil
  blondofil
  Рейтинг: 3392 Неутрално

  Продължавам да се чудя отде се все тая любов на Германците към мюсюлманите. Навярно така се чувстват по-добре, че са избили Евреите. Сбъркана работа.

 4. 4 Профил на kvasimodo
  kvasimodo
  Рейтинг: 1766 Неутрално

  Интересно въпросните господа от Дойче веле как ще реагират ако някакви неканени гости им се появят в къщичката, започнат да мърсят и опустошават и да искат да ги нахранят. Лесно се дава акъл за нещо което не ти е на главата.

  "Което беше порок стана обичай" - Сенека
 5. 5 Профил на comandante vs либерални ентусиасти&корпократи
  comandante vs либерални ентусиасти&корпократи
  Рейтинг: 2484 Неутрално

  Който от западна Европа изразява съчувствие да финансира въздушен мост за тях до западна Европа!

  Libertarianism is just anarchy for rich people
 6. 6 Профил на puknatastotinka
  puknatastotinka
  Рейтинг: 1642 Весело

  Вярно, бягат и спасяват живота си. Но трябва ли да се държат, като башибозук и да опустошават всичко, през което минат. Така няма да предизвикат съчувствие, а гняв.
  —цитат от коментар 1 на Роси


  Ми... борба за оцеляване. Или ти или те. Коя е божествената разпоредба определяща кое е твое и кое мое? Победителят взима всичко.

 7. 7 Профил на half truth
  half truth
  Рейтинг: 2067 Неутрално

  Не щат да строят евтино мега проектите на Ердоган, искат в Германия. Не са ли прави ?

 8. 8 Профил на zaki
  zaki
  Рейтинг: 721 Неутрално

  "документират нелегалните гонитби на бежанци"

  Щото самите бежанци са легални?

 9. 9 Профил на zaki
  zaki
  Рейтинг: 721 Весело

  Со кротце, со благо и со малце кьотек! Така се пази граница.

 10. 10 Профил на Тюфлекчия
  Тюфлекчия
  Рейтинг: 2110 Весело

  Айдеее - пак пуснахме здравата пропаганда. Всички "свидетелства" са "една вена ми каза" и разни никому неизвестни НПО. СЛучаят за двамата мароканци - от какво точно са "бежанци" тия, като Мароко е единствената що-годе прилична държава от Гибралтар до Индия?!? Или според грантодателят, всеки дето тръгне нанякъде трябва да бъде посрещан с хляб и сол и да му се дават джобни, а? С тия статии не предизвиквате съчувствие, а присмех и презрение.

  Браво демократи - станахте по-лоши от тези с които се борите!
 11. 11 Профил на CINZANO - оправете си сайта!
  CINZANO - оправете си сайта!
  Рейтинг: 1417 Любопитно

  Как гонитбата на НЕЛЕГАЛНИ имигранти е нелегална?

  Мома, връщай 12 и 12А!
 12. 12 Профил на Тюфлекчия
  Тюфлекчия
  Рейтинг: 2110 Весело

  Сега ще намеря контакт на гръцката гранична полиция да им пиша поздравителен адрес. Щом соросоидите така са се обострили, значи бачкат здраво. Благодаря на Дневник и ДВ, че ме осведомиха за гръцките успехи, които помагат на всички нас!

  Браво демократи - станахте по-лоши от тези с които се борите!
 13. 13 Профил на hasmokar
  hasmokar
  Рейтинг: 1112 Неутрално

  Позор за кръста господен! Прости ни за расизма,който изповядваме и ние самите спрямо ромите и психоболните.

 14. 14 Профил на vankata1
  vankata1
  Рейтинг: 1031 Неутрално

  Не мога да разбера защо официална медия - Дойче Веле - публикува статия, вайкаща се за това, че някой си пази границата от нелегални пресичащи. Че тя границата защо е? Има си пропусквателни пунктове и никой няма право да я пресича на друго място! Иначе сериозно рискува да му се случат неприятности, в май-лошия случай стигащи и до смърт.
  Никоя държава не може да бъде задължена да пропуска свободно на своята територия граждани на други държави, да не говорим за нелегално пресичащи границата! Изключение са само границите в някои федерални общности, в които границите имат най-вече административно значение като ЕС (в Шенгенското пространство), САЩ и бившите СССР, Югославия и Чехословакия.
  Това, че са бежанци от военен конфликт, приети в мирна Турция, не има дава право да напускат Турция без входна виза за съответната друга държава, а за нелегално пресичане е направо абсурд!
  Ако германски общини искат мигранти, да си организират транспорт по надлежен ред и да си ги превозват откъдето си искат, но организирано.

 15. 15 Профил на Ogiigo
  Ogiigo
  Рейтинг: 1362 Неутрално

  Пак започнаха да наричат тези икономически мигранти- бежанци! Никакви бежанци не са, след като минават нелегално граници, включително и нашата, която си е разграден двор!

  Колкото един предмет е по-кух, толкова повече шум вдига.
 16. 16 Профил на Ogiigo
  Ogiigo
  Рейтинг: 1362 Неутрално

  До коментар [#9] от "zaki":

  Со повече от последното!

  Колкото един предмет е по-кух, толкова повече шум вдига.
 17. 17 Профил на eti mehter
  eti mehter
  Рейтинг: 4060 Неутрално

  До коментар [#7] от "half truth":

  Не щат да строят евтино мега проектите на Ердоган, искат в Германия. Не са ли прави ?
  =======
  Какво да стори Ердо....да сложи бодлива тел с ток ли...?

  Всичко е на доброволни начала.....
  Помагаме тука....както можем.....
  Веднъж дори.....на един иракчанин му намерихме приятелка рускиня.....само и само да не заминава на никъде..... :)....

  Bukalemun
 18. 18 Профил на eti mehter
  eti mehter
  Рейтинг: 4060 Любопитно

  До коментар [#14] от "vankata1":

  Това наистина е доста странно.....
  Въпреки че има ред и закони за заминаване......Меркел ги предпочита нелегално емигрирали.....

  Bukalemun
 19. 19 Профил на citoyen
  citoyen
  Рейтинг: 1000 Неутрално

  Както са тръгнали нещата и в България следва да се очаква нова вълна от мигранти. Скоро демографията на Европа съвсем ще се промени. А конфликтите на спират и приливът на бежанци също. По теорията на конспирацията, изглежда има заинтересовани да подклждат проблемите в конфликтните точки на планетата. И това е бизнес, при това доходен.

 20. 20 Профил на CINZANO - оправете си сайта!
  CINZANO - оправете си сайта!
  Рейтинг: 1417 Весело

  Веднъж дори.....на един иракчанин му намерихме приятелка рускиня.....само и само да не заминава на никъде..... :)....
  —цитат от коментар 17 на eti mehter


  Това беше много добро :)

  Мома, връщай 12 и 12А!
 21. 21 Профил на Turk
  Turk
  Рейтинг: 364 Весело

  До коментар [#17] от "eti mehter":

  Ети, ти да ни станал пезевенк бре ?
  Веднага се отказвай, срамота... :)

  Turk
 22. 22
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 23. 23 Профил на DS
  DS
  Рейтинг: 627 Неутрално

  Глупости. Ноември месец карах колело с колега по маршрут от цитираното Микро Дерейо до Мегало Дерейо- ми амджитие си бяха направили катун в гробището : на местните /гръцки мохамедани/ не им пречеше, а гранична полиция се правеше че не ги вижда.

  Както „Дневник” се бори с БСП, така „Работническо дело” не се е борило с капитализма"
 24. 24 Профил на Baizuo
  Baizuo
  Рейтинг: 1242 Весело

  1.
  "Независими неправителствени организации съобщават"....

  "Една жена каза" е много, ама много по-достоверно от откровените лъжи на нпо-тата.

  2.
  "Успях едва при четвъртия опит", споделя един 19-годишен афганистанец в Солун. "Първите два пъти ме разкри турската полиция. Третия път - гърците. Те ме биха, счупиха ми смартфона и ме върнаха обратно в Турция."

  Клет бежанец със счупен айфон. Горкичкият, не са го пуснали да пресече държавна граница без позволение и да нахлуе в чужда държава, която има пълно право па пази границите си както поиска.

  ДВ са шампиони по драскане на лигави неверни истории.

  muncho: "Няма защо да се отричат очевидните и статистически доказани факти, че мнозинството жени не стават за шофьори"
 25. 25 Профил на Vlado Nikolov
  Vlado Nikolov
  Рейтинг: 2942 Неутрално

  Да се радват че само го връщат. По нашата граница се стреляше на месо и беше минирана. Има си граничен КПП. Отиваш с редовни документи и виза (ако трябва) и никой не те спира.

 26. 26 Профил на Molossian
  Molossian
  Рейтинг: 1796 Неутрално

  До коментар [#15] от "Ogiigo":

  Хеле пък бежанец от ... Мароко?
  Тея ни вземат за боядисани канарчета.
  Гьобелс отдавна е задминат от либерастката пропаганда.

  Panta rhei....
 27. 27 Профил на realguru
  realguru
  Рейтинг: 2612 Неутрално

  Затуй ЕС натиска за Фронтекс :)

  Щото от Фронтекс ще ги приемат с почести, ще им дават храна и одеяла и веднага ще ги настаняват на хубаво и чисто място.

  А иначе голямо браво на гръцката полиция, че им е намерила цаката. :)

 28. 28 Профил на motochristo
  motochristo
  Рейтинг: 1369 Неутрално

  Само тесногръди идиоти могат да си мислят, че потокът може да бъде спрян. А той може само да бъде пренасочен. И понеже знаем, че това става по линията на най-малкото съпротивление, това е много кофти за нас.

  Гласуваш за прасе - получаваш кочина.
 29. 29 Профил на Peni Nikol
  Peni Nikol
  Рейтинг: 7600 Неутрално

  Като не им харесва никой не им е изпращал телеграма да ги покани, или се примиряват с положението или обратно от където са дошли.

 30. 30 Профил на Peni Nikol
  Peni Nikol
  Рейтинг: 7600 Неутрално

  Като не им харесва никой не им е изпращал телеграма да ги покани, или се примиряват с положението или обратно от където са дошли.

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK