Заподозрените за връзки с Гюлен са по-зле от прокажени в Турция

Заподозрените за връзки с Гюлен са по-зле от прокажени в Турция

© Charles Mostoller, REUTERSВ Турция се отнасят с тях като с прокажени: лекари отказват да ги преглеждат, банките не им отпускат кредити, държавата им спира пенсиите. Достатъчно е едно подозрение: че са имали нещо общо с Движението на Гюлен, пише "Дойче веле".


Тасин Исал е на 56 години и е работил като учител в един техникум в Адана. Той е сред десетките хиляди държавни служители, уволнени след опита за преврат на 15 юли 2016 година. Исал бил обвинен, че членува в синдикат, принадлежащ към Движението на Гюлен. Неговият лидер от години живее в изгнание в САЩ. Правителството обвинява него и неговото движение за опита за преврат.


В продължение на десетилетия поддръжниците на Движението на Гюлен заемаха водещи позиции в държавните служби, ръководеха училища, синдикати, банки. Днес правителството се отнася като към потенциален терорист към всеки, който има сметка в някоя от тези банки или детето му е посещавало някое от тези училища. Потърпевши от това са цели семейства, тъй като правителството ги лишава от парите, които се отпускат за гледане на възрастни или болни роднини.
Исал попада първо в следствения арест, след което е пратен за осем месеца в затвора. Когато излиза на свобода, решава да иска обезщетение за месеците, прекарани неправомерно в затвора, включително и компенсация за пропуснатите плащания към пенсионното осигуряване. Отказват му. Той обжалва пред съда и печели. Но обезщетението едва стига да покрие разходите по делото. Освен това са му запорирани сметките и кредитните карти. После пък прокуратурата решава да оспори неговото освобождаване от затвора, след което Исал е осъден на 6,5 години – присъда, която обаче трябва да бъде потвърдена от Върховния съд.


И семейството му попада под ударите на държавата. Дъщеря му също се озовава в следствения арест, а когато е освободена, не получава право да се върне на работа. В резултат от оказвания натиск над семейството, съпругата му се разболява от рак. Въпреки това Исал не е готов да се предаде: "Няма да спрем да се борим", казва той и е убеден, че "един ден несправедливостите ще бъдат разкрити. Ние не сме въоръжени терористи, нито държавни врагове. Единствената ми вина е, че бях член на синдикат".


Жертви на забрани и унижения


От опита за преврат през 2016 година досега са уволнени общо 134 000 души. Три години по-късно списъкът със забрани и унижения, на които те са подложени, е по-дълъг, отколкото предполагат мнозина.


Засегнатите споделят преживяванията си в интернет форуми. Оплакванията им са от най-различен характер: от безнадеждното търсене на работа до отказите на лекари да ги прегледат. Някои споделят, че не ги назначават в държавни предприятия, други разказват за уволнения.


Ситуацията е обременяваща за мнозина, най-вече във финансово отношение. Мнозина не могат да си получат пенсиите, не им се отпускат кредити или пък не могат да покрият задълженията си по взети кредити. Студентите не получават стипендии. Други разказват, че не успяват да си наемат жилище или пък, че не успяват да продадат недвижимите си имоти. Говори се за социално линчуване.


По официални данни, общо 126 000 души са подали молби да бъдат върнати на работа пред Комисията по извънредното положение. 78% от молбите са обработени, от тях 88 700 са отхвърлени. До момента само 9 600 души са получили правото да се върнат на предишните си работни места. 28 000 все още очакват решението на Комисията.


Йомер Фарук Гергерлиолу, лекар и депутат от прокюрдската Народнодемократическа партия в Коджаели също е потърпевш. Той е единственият депутат, който се занимава с темата. От 2016 година насам заедно с няколко професори анализира и обобщава ситуацията. По неговите думи - Турция се намира в едно безкрайно извънредно положение. И то независимо от факта, че междувременно от опита за преврат са минали повече от три години.


"Искат да пречупят хората"


"Милиони хора продължават да усещат последствията", казва той. "Много от тях напразно търсят работа в частния сектор, на мнозина им е отказано да излизат в чужбина. Те нямат право да приемат предложенията на Агенцията по труда, а държавната администрация пречи на тези хора да създават собствени фирми. Често дори не могат да изтеглят парите, които са им изпратени от чужбина." За Гергерлиолу това са "нацистки методи, с които искат да пречупят хората". По неговите думи мерките стават все по-драстични, а държавата не върши абсолютно нищо.


Б.О., който не иска името му да бъде назовано, е на 33 години и е учител по образование. Преживял е какво ли не през последните три години. Бил уволнен от работа, полицията го арестувала и обвинила, че изпраща шифровани съобщения с месинджъра ByLock. Правителството смята, че това приложение се използва за комуникация от Движението на Гюлен. Когато става ясно, че учителят - както и мнозина други - случайно е бил прехвърлен към това приложение, бил оправдан, но останал без работа. За да издържа съпругата си и двете си деца, се преместил в друг град, намерил си работа като домоуправител, но само след три дни бил уволнен като "противник на властта". Днес мъжът е болен от рак и се бори за оцеляване.

Ключови думи към статията:

Коментари (23)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на anonimnii
  anonimnii
  Рейтинг: 1280 Неутрално

  Тея горките все едно са се родили турци в България. Заради тези 500 г. тук да си турчин е равносилно на това да си прокажен.

  ДБ=БКП
 2. 2 Профил на papunqk
  papunqk
  Рейтинг: 755 Неутрално

  Удобен враг, нужен на власта.

 3. 3 Профил на hope
  hope
  Рейтинг: 2970 Неутрално

  Този иска да съсипе традициите и начина им на живот и да ги направи копие на “модерните западни общества”!
  Мъже в мрежести чорапи в метрото, хазарт, алкохол - все неща, които турското общество отхвърля.
  Така, че Гюлен и бандата му, е ясно че не са харесвани в Турция.

  Любовта ще спаси света!!!
 4. 4 Профил на samoedin
  samoedin
  Рейтинг: 4091 Любопитно

  " В продължение на десетилетия поддръжниците на Движението на Гюлен заемаха водещи позиции в държавните служби, ръководеха училища, синдикати, банки. Днес правителството се отнася като към потенциален терорист към всеки, който има сметка в някоя от тези банки или детето му е посещавало някое от тези училища. Потърпевши от това са цели семейства, тъй като правителството ги лишава от парите, които се отпускат за гледане на възрастни или болни роднини."

  Нормално състояние на ума на диктаторите, ако изобщо при тях може да се говори за такъв орган ! И Сталин и Хитлер бяха първи дружки, преди единия да нападне другия, и двамата си момагаха срещу общия им враг - злия Запад, но капризите на престъпника са добре предвидими - неговите врагове обикновенно са точно тези, които до вчера са му били най - верните " съратници"....Гюлен и султанът са от едно тесто, просто имат различни идейни различия как да постигнат заветната цел - ислямизацията на останалия свят, та там се сдърпаха...Гюлен е за по - " меко" и неусетно влияние на исляма, използващ съвременните форми на обучение и манипулации в света, султанът е по - консервативен ! Другото им е всъщност общо, както между Сталин и Хитлер, макар че тук нямаме точно такава равнопоставеност и властови позиции, в която да се намират двамата - само султана е властелин на една държава, Гюлен е просто един уж най - обикновен гражданин в САЩ ! Може би е по - удачно сравнението между Сталин и Троцки.....

 5. 5 Профил на penetrating
  penetrating
  Рейтинг: 5476 Неутрално

  Ердоган и Гюле...
  Ердоган разпалва руандийски тип геноцид хуту срещу тутси, но не толкова кървав външно. Впрочем само това е разликата, във външността

  Some people have got a mental horizon of radius zero and call it their point of view. David Hilbert
 6. 6 Профил на hope
  hope
  Рейтинг: 2970 Неутрално

  До коментар [#4] от "samoedin":

  Какъв е този “диктатор”, който хората преизбират?
  Не се ли усещате как ви промиват мозъците?

  Любовта ще спаси света!!!
 7. 7 Профил на rainbou1
  rainbou1
  Рейтинг: 998 Неутрално

  Тея горките все едно са се родили турци в България. Заради тези 500 г. тук да си турчин е равносилно на това да си прокажен.
  —цитат от коментар 1 на anonim440


  То вярно е петък вече, ама да ръсите глупости от 7 сутринта...

 8. 8 Профил на deaf
  deaf
  Рейтинг: 2754 Неутрално

  Ердоган ще свърши зле,защото вместо да ликвидира само пет-шест от лидерите сподвижници на Гюлен,той изби хиляди свои сънародници и други стотици хиляди репресира и остави без работа.

 9. 9 Профил на Ехото на Гласът
  Ехото на Гласът
  Рейтинг: 587 Неутрално

  До коментар [#4] от "samoedin":Какъв е този “диктатор”, който хората преизбират?
  —цитат от коментар 6 на hope


  Евразийски.

 10. 10 Профил на rammjager
  rammjager
  Рейтинг: 8 Неутрално

  "Прекрасната" страна на Ети мехтер...

 11. 11 Профил на rammjager
  rammjager
  Рейтинг: 8 Неутрално

  До коментар [#1] от "anonim440":

  А вие пишете глупости. Великански!! Вероятно от 40 години не живеете в Бг.

 12. 12 Профил на Violeta Dimitrova
  Violeta Dimitrova
  Рейтинг: 284 Неутрално

  До коментар [#1] от "anonim440":

  Хайде,бе!Ако си с лични проблеми , не слагай общ знаменател.По време на соца аз живях на квартира три години с две туркинчета, отличникът на класа ни беше Мехмед;Минаха десетилетия - един от най-уважавания работник на мъжа ми беше турчин, едни от най-уважаваните пациенти на сина ми са турци...както и една от много проклетите колежки беше туркиня.Не отричам -има тъпанари,които кряскат "турците не са хора" , но тези същите тъпанари кряскат и "селяните са боклук" ,гаче те са със синя кръв. Е, ако ти си пръднал в обществото , няма как да не се отдръпнат от тебе.

 13. 13 Профил на Voiko
  Voiko
  Рейтинг: 958 Неутрално

  Тези хора може да нямат нищо общо с Гюлен, но явно се явяват политически противници на Ердоган, поради което веднага им се лепи етикет, че са гюленисти или терористи. От това следва уволнения от работа и много други ограничения, както и задържане без съд и присъда много месеци.

 14. 14 Профил на eti mehter
  eti mehter
  Рейтинг: 3601 Неутрално

  До коментар [#9] от "Ехото на Гласът":

  До коментар [#4] от "samoedin":Какъв е този “диктатор”, който хората преизбират?
  —цитат от коментар 6 на hope


  Евразийски
  =======
  Така е.....при евразийските.....
  За разлика от западните либерални, те допускат, противниците им и да печелят.....
  Питай Имамоглу.....ако не вярваш.....

  Bukalemun
 15. 15 Профил на eti mehter
  eti mehter
  Рейтинг: 3601 Весело

  До коментар [#13] от "Voiko":

  А може и да имат..... :)

  Bukalemun
 16. 16 Профил на eti mehter
  eti mehter
  Рейтинг: 3601 Любопитно

  До коментар [#8] от "deaf":

  Ердоган ще свърши зле,защото вместо да ликвидира само пет-шест от лидерите сподвижници на Гюлен,той изби хиляди свои сънародници
  =========
  Това не го знаех.....
  Дай линк ако е възможно......списъка на заловените....и после екзекутираните...

  За съжаление, в Турция смъртно наказание все още няма...... :(.....
  И поради този факт.....главните виновници от 2016 година са на топло.....живеят.....и дори смеят да си защитават каузата.....
  Хората които заповядаха от хеликоптерите да се стреля по цивилни.....които наредиха....танковете да газят живо човешко месо....... ЖИВЕЯТ......

  Bukalemun
 17. 17 Профил на deaf
  deaf
  Рейтинг: 2754 Неутрално

  До коментар [#16] от "eti mehter":

  Цитирам по памет. Може и да са по-малко.

 18. 18 Профил на Роси
  Роси
  Рейтинг: 7623 Неутрално

  Голям страх го тресе Ердоган.

 19. 19 Профил на eti mehter
  eti mehter
  Рейтинг: 3601 Неутрално

  До коментар [#17] от "deaf":

  той изби хиляди свои сънародници
  =======
  Под "по малко".....ако имаш предвид стотици.....и това не е верно....
  Убити бяха няколко десетки.....и то през нощта по време на опита за преврат....
  Останалите се предадоха....знаейки че законите ще ги оставят живи......
  Именно....законите....

  Знам че няма да ти хареса.....но много по добре щеше да бъде ако това което твърдиш беше Верно.....

  Bukalemun
 20. 20 Профил на Peni Nikol
  Peni Nikol
  Рейтинг: 5690 Неутрално

  Всеки дръзнал да вдигне глава и да се опълчи на диктатора е "национален предател". Ужас!

 21. 21 Профил на Peni Nikol
  Peni Nikol
  Рейтинг: 5690 Неутрално

  Всеки дръзнал да вдигне глава и да се опълчи на диктатора е "национален предател". Ужас!

 22. 22 Профил на eti mehter
  eti mehter
  Рейтинг: 3601 Разстроено

  Между другото.....от половин час насам в източна Турция станаха серия земетресения.....с най висока степен 6.8.....
  Има жертви....

  Bukalemun
 23. 23 Профил на Велков
  Велков
  Рейтинг: 1366 Неутрално

  До коментар [#22] от "eti mehter":

  Ужас...

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK