Кибератака руши мита за новата Саудитска Арабия

Саудитският престолонаследник принц Мохамед бин Салман.

© Associated Press

Саудитският престолонаследник принц Мохамед бин Салман.Ако Мохамед бин Салман или негови приближени наистина са хакнали телефона на основателя на Амазон Джеф Безос, това ще е поредният удар по опитите на престолонаследника да промени международния имидж на Саудитска Арабия, която той де факто ръководи. Освен това отново ще възникнат въпроси за отношенията между западните страни и саудитското кралство.


Експерти, работещи за Безос - който притежава и в. "Вашингтон пост" - заключиха "със средна до висока степен на увереност", че профил в "Уотсап", използван от Бин Салман, е бил пряко замесен в хакването на телефона на милиардера през май 2018 г. Двамата са се срещнали по-рано през пролетта на същата година, по време на продължителната обиколка на престолонаследника в САЩ и Великобритания, където той разговаря с голям брой политици и бизнес лидери, опитвайки се да засили геополитическата подкрепа за своя режим и да осигури необходимия приток на инвестиции във време на борба с въглеродните емисии и по-ниски цени на петрола.


По това време Бин Салман беше особено обезпокоен от това, което пишеше един от журналистите със своя колонка във в. "Вашингтон пост" - Джамал Хашокжи. Някога приближен до саудитския кралски двор, той се беше преместил в САЩ и сега използваше тази платформа, за да оспорва директно твърденията на монархията, че кралството преживявало важен процес на либерализация. Има данни, че няколко месеца по-рано, през септември 2017 г., Бин Салман няколко пъти бил говорел за запушване на устата на Хашокжи "с куршум". През октомври 2018 г. Хашокжи беше убит в саудитското посолство в Истанбул, престъпление, в което по-късно принцът беше обявен за замесен както от ЦРУ, така и от специалния докладчик на ООН за извънсъдебните екзекуции (Принцът отрича обвиненията).
Ако някой започне да спекулира за възможните причини, които Бин Салман или хората от обкръжението му може да са имали за предполагаемото проникване в телефона на Безос, изглежда е очевиден мотивът да бъде принуден Хашокжи да замълчи. Резултатите от хакването може да са били използвани при първоначален опит да накарат Безос да уволни Хашокжи, а убийството на журналиста може да е последвало едва след провала на подобни действия.


Това, което знаем е, че вестникът се зае изключително усърдно със случая на своя сътрудник след изчезването му в Истанбул, подлагайки саудитския режим на остри критики. След това, през януари 2019 г. в. "Нешънъл инкуайърър" публикува подробности за извънбрачната връзка на Безос и това доведе до края на брака му и скъпоструващ развод. Ако информацията на "Нешънъл инкуайърър" е тръгнала от предполагаемата саудитска хакерска атака, това


би било в духа на възприетия като цяло ганстерски стил на поведение,


включително затварянето на голяма част от саудитския елит през ноември 2017 г. при груба операция за изнудване, донесла милиарди долари на режима на престолонаследника. В този стил бе и бандитският опит през 2017 г. да бъде принуден гостуващият в страната ливански премиер да подаде оставка. Както Саудитска Арабия, така и компанията АМИ ("Америкън мидиа инк."), собственик на в. "Нешънъл инкуайърър", отхвърлиха твърденията, че кралството е свързано с публикуването на статията за Безос.


Следователно, ако последните обвинения за поведението на престолонаследника и антуража му се окажат верни, те ще допълнят една вече смущаваща картина и ще доведат до още повече притеснителни въпроси. С кои други важни фигури Бин Салман кореспондира по "Уотсап"? Информацията на кои от тях може да е била извлечена, за да се използва по-късно срещу тях? Възможно ли е това да засяга политически и правителствени фигури, хора от бизнеса, включително високопоставени лица във Вашингтон и Лондон? Дали престолонаследникът би бил достатъчно безразсъден или глупав, за да предприеме подобни мерки срещу държави, на които неговият режим отдавна разчита за оцеляването си?


От идването на Бин Салман на власт ключови фактори за него са правителства на САЩ и Великобритания. Пропагандната кампания през 2018 г. за предполагаемата му програма за "реформи" беше ентусиазирано подсилвана от Вашингтон и Лондон, а тогавашният външен министър Борис Джонсън похвали престолонаследника като либерализиращ реформатор преди посещението му във Великобритания през февруари 2018 година. Неправителствени организации за защита на човешките права опровергават тази картина, описвайки жестока кампания срещу дисидентите в кралството, включително масови арести на активистки за правата на жените, за много от които се смята, че са били подложени на сексуални посегателства и изтезания, включително бой с камшик и електрошокове.


Бруталната война на Бин Салман в Йемен, в която бяха убити хиляди и заради която десетки хиляди гладуват, нямаше да може да се води без активната подкрепа, предоставена му от британците и американците. Управлението му нямаше да може да издържи последствията след убийството на Хашокжи в края на 2018 г., ако британските и американските му съюзници бяха отхвърлили саудитското разследване на убийството като недостоверно и вместо това бяха настояли на международно разследване. Но предвид последните разкрития, по-умните хора във Вашингтон и Лондон вероятно са все по-отчаяни от перспективата да работят с тази опасна и нестабилна фигура в идните години, а може би и десетилетия. /БТА

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK