Кибератака руши мита за новата Саудитска Арабия

Саудитският престолонаследник принц Мохамед бин Салман.

© Associated Press

Саудитският престолонаследник принц Мохамед бин Салман.Ако Мохамед бин Салман или негови приближени наистина са хакнали телефона на основателя на Амазон Джеф Безос, това ще е поредният удар по опитите на престолонаследника да промени международния имидж на Саудитска Арабия, която той де факто ръководи. Освен това отново ще възникнат въпроси за отношенията между западните страни и саудитското кралство.


Експерти, работещи за Безос - който притежава и в. "Вашингтон пост" - заключиха "със средна до висока степен на увереност", че профил в "Уотсап", използван от Бин Салман, е бил пряко замесен в хакването на телефона на милиардера през май 2018 г. Двамата са се срещнали по-рано през пролетта на същата година, по време на продължителната обиколка на престолонаследника в САЩ и Великобритания, където той разговаря с голям брой политици и бизнес лидери, опитвайки се да засили геополитическата подкрепа за своя режим и да осигури необходимия приток на инвестиции във време на борба с въглеродните емисии и по-ниски цени на петрола.


По това време Бин Салман беше особено обезпокоен от това, което пишеше един от журналистите със своя колонка във в. "Вашингтон пост" - Джамал Хашокжи. Някога приближен до саудитския кралски двор, той се беше преместил в САЩ и сега използваше тази платформа, за да оспорва директно твърденията на монархията, че кралството преживявало важен процес на либерализация. Има данни, че няколко месеца по-рано, през септември 2017 г., Бин Салман няколко пъти бил говорел за запушване на устата на Хашокжи "с куршум". През октомври 2018 г. Хашокжи беше убит в саудитското посолство в Истанбул, престъпление, в което по-късно принцът беше обявен за замесен както от ЦРУ, така и от специалния докладчик на ООН за извънсъдебните екзекуции (Принцът отрича обвиненията).
Ако някой започне да спекулира за възможните причини, които Бин Салман или хората от обкръжението му може да са имали за предполагаемото проникване в телефона на Безос, изглежда е очевиден мотивът да бъде принуден Хашокжи да замълчи. Резултатите от хакването може да са били използвани при първоначален опит да накарат Безос да уволни Хашокжи, а убийството на журналиста може да е последвало едва след провала на подобни действия.


Това, което знаем е, че вестникът се зае изключително усърдно със случая на своя сътрудник след изчезването му в Истанбул, подлагайки саудитския режим на остри критики. След това, през януари 2019 г. в. "Нешънъл инкуайърър" публикува подробности за извънбрачната връзка на Безос и това доведе до края на брака му и скъпоструващ развод. Ако информацията на "Нешънъл инкуайърър" е тръгнала от предполагаемата саудитска хакерска атака, това


би било в духа на възприетия като цяло ганстерски стил на поведение,


включително затварянето на голяма част от саудитския елит през ноември 2017 г. при груба операция за изнудване, донесла милиарди долари на режима на престолонаследника. В този стил бе и бандитският опит през 2017 г. да бъде принуден гостуващият в страната ливански премиер да подаде оставка. Както Саудитска Арабия, така и компанията АМИ ("Америкън мидиа инк."), собственик на в. "Нешънъл инкуайърър", отхвърлиха твърденията, че кралството е свързано с публикуването на статията за Безос.


Следователно, ако последните обвинения за поведението на престолонаследника и антуража му се окажат верни, те ще допълнят една вече смущаваща картина и ще доведат до още повече притеснителни въпроси. С кои други важни фигури Бин Салман кореспондира по "Уотсап"? Информацията на кои от тях може да е била извлечена, за да се използва по-късно срещу тях? Възможно ли е това да засяга политически и правителствени фигури, хора от бизнеса, включително високопоставени лица във Вашингтон и Лондон? Дали престолонаследникът би бил достатъчно безразсъден или глупав, за да предприеме подобни мерки срещу държави, на които неговият режим отдавна разчита за оцеляването си?


От идването на Бин Салман на власт ключови фактори за него са правителства на САЩ и Великобритания. Пропагандната кампания през 2018 г. за предполагаемата му програма за "реформи" беше ентусиазирано подсилвана от Вашингтон и Лондон, а тогавашният външен министър Борис Джонсън похвали престолонаследника като либерализиращ реформатор преди посещението му във Великобритания през февруари 2018 година. Неправителствени организации за защита на човешките права опровергават тази картина, описвайки жестока кампания срещу дисидентите в кралството, включително масови арести на активистки за правата на жените, за много от които се смята, че са били подложени на сексуални посегателства и изтезания, включително бой с камшик и електрошокове.


Бруталната война на Бин Салман в Йемен, в която бяха убити хиляди и заради която десетки хиляди гладуват, нямаше да може да се води без активната подкрепа, предоставена му от британците и американците. Управлението му нямаше да може да издържи последствията след убийството на Хашокжи в края на 2018 г., ако британските и американските му съюзници бяха отхвърлили саудитското разследване на убийството като недостоверно и вместо това бяха настояли на международно разследване. Но предвид последните разкрития, по-умните хора във Вашингтон и Лондон вероятно са все по-отчаяни от перспективата да работят с тази опасна и нестабилна фигура в идните години, а може би и десетилетия. /БТА

Коментари (21)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на pilis
  pilis
  Рейтинг: 483 Весело

  "Бруталната война на Бин Салман в Йемен, в която бяха убити хиляди и заради която десетки хиляди гладуват, нямаше да може да се води без активната подкрепа, предоставена му от британците и американците"................Дневник,слушам и не вярвам на очите си!!! Хи-хи-хи...........

 2. 2 Профил на penetrating
  penetrating
  Рейтинг: 6204 Неутрално

  Когато е ясно, че е мит, няма никакви проблеми да бъде разрушен.
  А митът за новата Саудитска Арабия е пожелателно мислене, съчетано с бизнес интереси.

  Some people have got a mental horizon of radius zero and call it their point of view. David Hilbert
 3. 3 Профил на Нинов
  Нинов
  Рейтинг: 2357 Неутрално  Златно правило за големи бизнесмени / ръководители: Гат одиш извън бункера на фюрера се носи чисто нова електроника, която после се изхвърля.

 4. 4 Профил на Petko Boukov
  Petko Boukov
  Рейтинг: 491 Неутрално

  Дневник,слушам и не вярвам на очите си!!! Хи-хи-хи...........
  —цитат от коментар 1 на pilis


  Кажи на майка си да ти чете нещо по-подходящо за умственото ти развитие. Щом намираш войните за смешни, на всичко ще можеш да се смееш.

  Тези, които те карат да вярваш в абсурди, могат да те накарат и да вършиш зверства. Волтер, 1765
 5. 5 Профил на Индиана
  Индиана
  Рейтинг: 1126 Неутрално

  Златно правило за големи бизнесмени / ръководители: Гат одиш извън бункера на фюрера се носи чисто нова електроника, която после се изхвърля.
  —цитат от коментар 3 на Нинов


  В случая е нямало да му помогне, ако на който е да е друг телефон е имал инсталиран WhatsApp. С оня бъг в WhatsApp е било достатъчно само да получи позвъняване дори без да го приеме, за му компрометират устройството.

 6. 6 Профил на bizarre_infit
  bizarre_infit
  Рейтинг: 515 Неутрално

  Политиката е мръсна работа. Бин Салман е по-малкото зло в района прието от Запада за да няма изненади.

  Всеки го бива поне в едно нещо -ако и толкова не те бива, поне не пречи на другите.
 7. 7 Профил на pavur
  pavur
  Рейтинг: 1860 Неутрално

  До коментар [#1] от "pilis":

  сигур са превеждали едно към гьотере и редактора не е догледал кво публикува. такова обвинение към партнерите и съюзници от салафитската сауди арабия. ШОГ,БОНБА,МЪЛНИЯ...

 8. 8 Профил на majorman
  majorman
  Рейтинг: 1165 Неутрално

  Саудитски принц? Във Враца на такива им викат "пустиняци".

  We are just a war away from Amerikhastan/ When God versus God;the undoing of man
 9. 9 Профил на Ivan_
  Ivan_
  Рейтинг: 507 Неутрално

  До коментар [#3] от "Нинов":

  То не е само това, още когато стана скандала с Безос написах, че учудващо тревожно човек с неговият профил да е бил толкова "наивен" и да е използвал каквито и дае електронни устройства по начина по-който го е правил. Има неща които просто не може да си позволиш да правиш колкото и да си защитил комуникациите си.

  Едно от обученията които са ни правили служебно съдържаше инструкция, че не може да имаш устройства с мобилни предавания на данни в помещението, в което се обсъждат чувствителни теми, а дой направо си е използвал подобно устройство за директна комуникация...

  Модератора е неадекватен!
 10. 10 Профил на pavur
  pavur
  Рейтинг: 1860 Неутрално

  тва ''новата саудитска арабия'' как се превежда по нашенски?

 11. 11 Профил на Molossian
  Molossian
  Рейтинг: 2148 Весело

  Абе кучи син, ама наш кучи син.

  Panta rhei....
 12. 12 Профил на Иво
  Иво
  Рейтинг: 4504 Любопитно

  "Кибератака руши мита за новата Саудитска Арабия"

  Добре подбрано заглавие. "Новата" КСА си е абсолютен МИТ! Тази мракобесна диктатура може да стане нова само и единствено ако реформира формата си на управление така, че властта да бъде избирана от народа, да има религиозна свобода, свобода на медиите и на речта. Нищо подобно няма в настоящата КСА.

  "Каква е ползата за човека, ако придобие цял свят, a повреди на душата си? "Евангелие на Марко, Глава 8:36
 13. 13 Профил на Нинов
  Нинов
  Рейтинг: 2357 Неутрално

  До коментар [#5] от "Индиана":

  Туристическата електроника трябва да има спец. профил и да няма връзка с таз от бункера. Също трябва да изхвърлиш подарените от китайците позлатени мемори стикс.

 14. 14 Профил на Иво
  Иво
  Рейтинг: 4504 Любопитно

  "Но предвид последните разкрития, по-умните хора във Вашингтон и Лондон вероятно са все по-отчаяни от перспективата да работят с тази опасна и нестабилна фигура в идните години, а може би и десетилетия."

  Ако са достатъчно умни ще направят всичко възможно да демократизират КСА. Но вместо това те се продават на милиардера МбС. Тръмпи и неговата британска дружка Боре-то са добър пример за такива политици продажници.

  "Каква е ползата за човека, ако придобие цял свят, a повреди на душата си? "Евангелие на Марко, Глава 8:36
 15. 15 Профил на Корки
  Корки
  Рейтинг: 2798 Неутрално

  Сравнявайки терористичните методи на Бин Салман и Путин, определено се вижда изоставането на Путин.

  Свободата е възможноста сам да си наложиш дисциплина, преди да са ти я наложили други.
 16. 16 Профил на Калник
  Калник
  Рейтинг: 781 Неутрално

  До коментар [#10] от "pavur":

  Пременил се Илия, огледал се - пак в тия.

 17. 17 Профил на diegos
  diegos
  Рейтинг: 1167 Неутрално

  Дневник по едно време правеше тотална PR кампания на саудитите. Приличаше на лобистка поръчка.

  Иначе Кралството отдавна трябваше да е маркирана в Оста на злото, но... Като са наши купи синове, трудно ще стане и всякакъв тероризъм ще им бъде простен. 15 саудити се треснаха в кулите близнаци. И нито един иракчанин или иранец. Сетете се.

 18. 18 Профил на Иво
  Иво
  Рейтинг: 4504 Любопитно

  До коментар [#16] от "Калник":

  Тази наша поговорка пасва перфектно на МбС.

  +++

  "Каква е ползата за човека, ако придобие цял свят, a повреди на душата си? "Евангелие на Марко, Глава 8:36
 19. 19 Профил на svetlio26
  svetlio26
  Рейтинг: 327 Неутрално

  До коментар [#3] от "Нинов":

  Колега Нинов,

  След кЪт слушаха Меркелица преди години. Най сигурно шЪ да е срещите при фюрера да се провеждат в зали тип "Faradayscher Käfig". Инак тайните ни мои ги опази. :)

  Поздрав

 20. 20 Профил на Voiko
  Voiko
  Рейтинг: 1029 Неутрално

  До коментар [#12] от "Иво":

  Напълно съм съгласен с теб!

 21. 21 Профил на charlesdegaulle
  charlesdegaulle
  Рейтинг: 889 Разстроено

  Ако някой си мисли, че сатрапията може да си отиде за няколко дни (месеци, години...) явно живее някъде другаде. Отова си бавно и болезнено.

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK