Тази рубрика е създадена по проект, финансиран с подкрепата на Европейската комисия. Публикациите отразяват единствено мнението на автора и Европейската комисия не отговаря за съдържанието на информацията.

Европа е пред нова вълна на чумата по свинете

Джесика Андерсън с нейното куче за издирване на нелегален внос на месо на летището в Чикаго.

© Reuters

Джесика Андерсън с нейното куче за издирване на нелегален внос на месо на летището в Чикаго.Докато милиони китайци изваждат днес от фризерите си свинско, за да празнуват Нова година, митничарят Джесика Андерсън и нейният бийгъл Бети обикалят на международното летище "О'Хеър" в Чикаго около пристигащите от Китай в търсене на незаконно за внос свинско месо. След малко се оказва, че кучето наистина е надушило шунката в сандвич на пътник на "Чайна еърлайнс" от Шанхай.


Един сандвич, идващ от страна, където чумата по свинете уби близо половината животни по свинефермите и домашните дворове, наистина е опасен и може да пренесе в САЩ нелечимото заболяване. То вече нанесе огромни щети по света, вдигна на места цените на свинското до рекордни стойности и това не е всичко.


Картата показва къде п освета е най-голямата концентрация на свине в аграрния сектор.

© Reuters

Картата показва къде п освета е най-голямата концентрация на свине в аграрния сектор.
Тази седмица Германия съобщи, че африканската чума бе регистрирана в Полша в глигани само на 12 км от границата на един от най-големите производители на свинско в света. Франция - също голям производител - с тревога следи как приближават такива случаи от Белгия.


Вирусът не е опасен за хората, но и изглежда Европа е пред нова вълна на избиване на хиляди и хиляди свине. Епидемията е вече в над 50 държави и макар в някои от тях да присъства отдавна, в около 40 от тях е избухнала през последните 5 години и ще се разраства, казва Дейв Пибърн, главен ветеринар на американския Национален борд на производителите на свинско месо.


Европа е пред нова вълна на чумата по свинете

© Reuters


На 17 януари комисарят на ЕС по въпросите на здравеопазването Стела Кириакиди заяви, че вече 10 държави от съюза са със свинска чума. Отделените от Брюксел над 100 млн. евро дават резултати, но за тази заплаха е нужна глобално решение. Издигането на огради по границите не може да спре заболяването, защото трябва да е само една от мерките, допълни тя. Според нея в Чехия чумата е напълно унищожена, но има случаи предимно в Източна Европа - в България, трите балтийски републики, Румъния, Унгария, Полша, Словакия, Италия и Белгия.


Същия ден в България в сила влязоха нови изисквания за по-висока биосигурност при отглеждане на свине в лични стопанства, фамилни и индустриални ферми. Така в личните стопанства вече ще може да се отглеждат не повече от 3 прасета за угояване с осигурени места за храна, вода и съхранение на фуража. Всяко стопанство трябва да има ограда и обособено място за отглеждане на животните с определена площ. От стопаните се изисква да дезинфекцират и да ограничат контакта с хора и други животни.


Още през есента на 2018 г. Китай въведе драстични мерки за овладяване на епидемията.

© Reuters

Още през есента на 2018 г. Китай въведе драстични мерки за овладяване на епидемията.


Седмица по-късно Министерство на земеделието, храните и горите удължи до 16 февруари срока за групов лов на дива свиня, която е един от основните разпространители на чумата, защото досега е изпълнен по-малко от 45% от плана за отстрел. За да се намали популацията - а с това и рискът от зараза - за малко повече от 3 седмици трябва да бъдат убити почти 50 000 животни.

Дори при най-строго спазване на тези изисквания, заплахата от чужбина остава. На 22 януари Италия съобщи, че е конфискувала и унищожила в Падуа почти 10 тона свинско от Китай, което е забранено за внос. То е било скрито под товар със зеленчуци в склад край града, управляван от китаец. Той е обвинен в контрабандна, търговия с опасни за здравето храни и разпространяване на заболявания по животните.


Европа е пред нова вълна на чумата по свинете

© Reuters


Същия ден Китай съобщи, че вирус на африканската чума е регистриран в 5% от пробите от кланици. И това са само официалните данни.


Дейв Пибърн напомня, че вирусът оцелява във фризерите и когато китайците извадят месото за новогодишната трапеза, сред него може да има заразено и необработени остатъци от него да се дават на прасетата. Има и по-тревожни съобщения.


Според него данните за намалели случаи се разминават с реалността. "Това, което чувам от ветеринари, пътуващи из страната, е, че там на доста места има вирус и нови случаи на зараза. Все още се опитват да рестартират работата на свинефермите, но изглежда мерките им не са особено успешни и животните отново се разболяват."


За китайската Нова година властите извадиха от държавния резерв четвърт милион тона свинско, но цените са толкова високи, че хората си купуват много по-малко.

© Reuters

За китайската Нова година властите извадиха от държавния резерв четвърт милион тона свинско, но цените са толкова високи, че хората си купуват много по-малко.


Пибърн разказва и нещо наистина престъпно. "Криминални елементи използват дронове, за да пускат заразен материал на територията на фермите. Когато чумата се появи, собствениците панически продават месото, престъпниците идват и го изкупуват на безценица." Печалбата от такава дейност е доста добра, защото на някои места заради епидемията цената на свинското се удвои само през последните месеци и се утрои спрямо нивата преди година.


Джесика Андерсън с нейното куче-търсач на летището в Чикаго е част от засилените мерки, които САЩ предприеха в защита на своите над 77 милиона свине и бизнес на стойност от 23 милиарда долара годишно. Но хората не достигат - изчисления на митниците показват, че има нужда от около 3200 служители, специализирани в инспектиране на земеделски продукти по пристанища и летища, но разполагат само с 2500. Всеки ден в страната влизат милиони пътници и стотици хиляди контейнери.


Пораженията от епидемията в Югоизточна Азия

© Reuters

Пораженията от епидемията в Югоизточна Азия


Те трябва да следят не само за това какво идва от Китай - най-големият в света производител и със сектор за 1 трилион долара - но и от България, Полша, Белгия, Виетнам (там бяха избити вероятно поне една четвърт до една трета от свинете), Филипините, Южна Корея, Индонезия... Министерството на земеделието проведе симулация и учение за това как епидемията тръгва в Мисисипи и се разпротранява в най-важните за сектора щати като Северна Каролина, Айова и Минесота. "Ако се промъкне, ще съсипе индустрията ни във вида, в който я познаваме сега", казва Пибърн, цитиран от "Ройтерс".


Къде регистрират случаи на африканска чума съседите на България.

© Reuters

Къде регистрират случаи на африканска чума съседите на България.


Откакто се появи последната вълна от африканска чума по свинете, властите по цял свят опитват да се преборят с щам на вирус, който се появи в Грузия и изглежда доста по-устойчив от познатото досега. В Европа Франция и Германия избиват стотици хиляди глигани, Тайланд изби прасетата в провинция до Мянмар където се появи заболяването, Южна Корея изпрати войници да ловят и застрелват диви свине по границата със Северна Корея, Виетнам изкара армията, за да е сигурен, че болните животни са ликвидирани и унищожени. Австралия изгони виетнамци, опитали контрабандно да внесат свинско, и разпрати консултанти по тихоокеанските острови, за да предотврати попадането на чумата в страната.


Заразената храна или отпадъци от приготвянето ѝ са един от основните проблеми. Вирусът оцелява в тях седмици наред и е известно от данни по света, че на някои места именно така е започнала епидемията. В развитите страни се изисква фермерът да има разрешително за използване на такава храна и е задължен да я обработва термично преди да я даде на животните. В Китай направо забраниха подобно хранене.


Щетите в Китай продължават да се трупат. През 2019 г. производството на свинско стигна 16-годишно дъно от 42.55 млн. тона месо, което е спад с 21.3% спрямо 2018 г., когато избухна епидемията. Според изчисления на Rabobank реалността е пад с 25% и намаляване на производството с още 10-15% през 2020 г.


Европа е пред нова вълна на чумата по свинете

© Reuters

Коментари (39)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на Да вярваме на истината
  Да вярваме на истината
  Рейтинг: 1927 Неутрално

  Ами сега е момента в България всеки да започне да гледа прасета и да изнасяме:)
  При тези цени така и ще стане естествено. Чувам фермерите дето идват на пазара правят планове.

 2. 2 Профил на hamiltonf
  hamiltonf
  Рейтинг: 4376 Весело

  До коментар [#1] от "Да вярваме на истината":
  "Ами сега е момента в България всеки да започне да гледа прасета..."
  Тя щото България е спряла да оглежда прасета?!

  Икономедиа Етичен кодекс на българските медии. 3. РЕДАКЦИОННА НЕЗАВИСИМОСТ 3.1 Няма да се поддаваме на политически или икономически натиск или влияния.
 3. 3 Профил на penetrating
  penetrating
  Рейтинг: 5637 Неутрално

  Природата се бори с "вируса" наречен човечество и го прави доста добре.

  Some people have got a mental horizon of radius zero and call it their point of view. David Hilbert
 4. 4 Профил на Да вярваме на истината
  Да вярваме на истината
  Рейтинг: 1927 Неутрално

  До коментар [#2] от "hamiltonf":

  Тя бе е спряла Ана сега трябва мощно. Вместо пшеница да изнасяме свинско. Имах си аз при тези цени да не произвеждат.

 5. 5 Профил на NoBrainNoPain
  NoBrainNoPain
  Рейтинг: 166 Неутрално

  Мдам.
  А у нас Курнела се въздържа да гушне някое прасенце, но сред червените редици се шири убеждението, че няма никаква чума.
  Избивали се били животните само в България, за да се било отворило място за свръхпроизводството на Дания, Германия и т.н.

 6. 6 Профил на дерибеев
  дерибеев
  Рейтинг: 3583 Неутрално

  Време е свинското (засега) да е само от епруветка или поне за щастливи генномодифицирани прасета.

  всеки коментар може и ще бъде използван срещу вас
 7. 7 Профил на Vlado Nikolov
  Vlado Nikolov
  Рейтинг: 3582 Любопитно

  Чума по свинете, грип по птиците, луда крава! И сега какво? Да пасем трева ли? Мечтата на върлия веган? Или да се ориентираме към кенгурско и заешко от Австралия? Може и риба, ама...

 8. 8 Профил на hcwbsfu
  hcwbsfu
  Рейтинг: 225 Неутрално

  Не съм веган, ама горките прасенца и животни, само дет ги трепем и плюскаме а от нас хората нищо не става...

 9. 9 Профил на Роси
  Роси
  Рейтинг: 7738 Неутрално

  Не знам , след всичко това ,дали не е време да започнат да ваксинират прасетата. Това да се избиват поголовно не е решение на проблема.

 10. 10 Профил на Боби Колев
  Боби Колев
  Рейтинг: 1352 Неутрално

  Ми освен да се молиме да стигне и до българския парламент...

  http://www.bbc.com/news/magazine-37612083
 11. 11 Профил на NoBrainNoPain
  NoBrainNoPain
  Рейтинг: 166 Неутрално

  До коментар [#7] от "Vlado Nikolov":
  Чумата по свинете не е опасна за хората, просто кача цените.
  Заешкото си е алтернатива, има и доста български проиводители.
  Агнешко/Овче също.
  Като цяло тези, които не са особени фенове на месото са по-добре.
  Говоря за потребности/предпочитания на индивидуалния организъм, не за вегетарианци/вегани и друга подобна религиозна пасмина.

 12. 12 Профил на telqk
  telqk
  Рейтинг: 742 Неутрално

  До коментар [#1] от "Да вярваме на истината":
  Как е положението с офцете в Габрово? Нали баце каза да ставате овчари!

 13. 13 Профил на telqk
  telqk
  Рейтинг: 742 Неутрално

  До коментар [#1] от "Да вярваме на истината":
  Как е положението с офцете в Габрово? Нали баце каза да ставате овчари!

 14. 14 Профил на дерибеев
  дерибеев
  Рейтинг: 3583 Неутрално

  До коментар [#7] от "Vlado Nikolov":

  Нищо подобно, просто вложените милиарди в "месо" от епруветка светят в червено по мониторите

  всеки коментар може и ще бъде използван срещу вас
 15. 15 Профил на NoBrainNoPain
  NoBrainNoPain
  Рейтинг: 166 Неутрално

  До коментар [#9] от "Роси":

  Не знам , след всичко това ,дали не е време да започнат да ваксинират прасетата. Това да се избиват поголовно не е решение на проблема.
  ----------------------------
  По принцип гледам да прескачам глупостите , които пишеш, но ...........
  Ваксина срещу африканска чума НЯМА.

 16. 16 Профил на БМЗ
  БМЗ
  Рейтинг: 1029 Весело

  До коментар [#7] от "Vlado Nikolov":

  А змийския грип дето сега идва от Китай къде го забрави?

  Апокалипсисът апокалиптичен
 17. 17 Профил на hamiltonf
  hamiltonf
  Рейтинг: 4376 Неутрално

  След като и клинично се установи, че сланината е една от най-полезните храни за мозъка (и не само), тръгнаха да унищожават прасетата...

  Икономедиа Етичен кодекс на българските медии. 3. РЕДАКЦИОННА НЕЗАВИСИМОСТ 3.1 Няма да се поддаваме на политически или икономически натиск или влияния.
 18. 18 Профил на SS
  SS
  Рейтинг: 3111 Весело

  Щатите колкото и да пазят , рано или късно някой китаец ще пренесе вируса ...

 19. 19 Профил на ПРИСМЕХУЛНИК
  ПРИСМЕХУЛНИК
  Рейтинг: 64 Неутрално

  До коментар [#9] от "Роси":

  За да започнеш да "ваксинираш" прасетата, първо трябва да има прасе, което си е изградило имунитет срещу това заболяване... Иначе ще ми ваксинираш... на баба ми кънките.

  Впрочем, ние като нямаме действащи екарисажи, и заравяме в земята умъртвените болно гусита, вършим едно голямо НИЩО! Защото, като се разложи масата на животното, от почвата попада в подпочвените води, и заболяването отново се разнася.
  По принцип, и помещенията, където е имало болни животни, трябва да дезинфекцират или да минат термична обработка.
  В миналото, когато е имало епидемии по добитъка, се е изгаряло и помещението, в което е гледан.

 20. 20 Профил на balgariez
  balgariez
  Рейтинг: 289 Неутрално

  Рано или късно чумата ще прескочи (мутирайки) от свинете в/у двукраките, както навремето е прескочила от плъховете.
  И тогаз ще е Големото Освинване.

 21. 21 Профил на balgariez
  balgariez
  Рейтинг: 289 Весело

  До коментар [#17] от "hamiltonf":

  "...сланината е една от най-полезните храни за мозъка (и не само)"

  И за шкембето е полезна- познавам доста живи примери (ツ)

 22. 22 Профил на БМЗ
  БМЗ
  Рейтинг: 1029 Весело

  До коментар [#19] от "ПРИСМЕХУЛНИК":

  Как ще хвърляте месото бе, серсемин?! Тия прасенца да не са живели за тоя дето духа? За фризери и буркани не сте ли чували? :))

  Тактиката е "пир по време на чума". Яжте на корем свинско, да се изяде.

  Апокалипсисът апокалиптичен
 23. 23
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 24. 24 Профил на mkl13629719
  mkl13629719
  Рейтинг: 8 Неутрално

  До коментар [#1] от "Да вярваме на истината":

  Сега е моментът България да се преориентира към агнешкото.

 25. 25 Профил на chepokalipsis
  chepokalipsis
  Рейтинг: 1214 Неутрално

  Предупредихте ли на Дебелеевски?

 26. 26 Профил на samoedin
  samoedin
  Рейтинг: 3461 Весело

  " Пибърн разказва и нещо наистина престъпно. "Криминални елементи използват дронове, за да пускат заразен материал на територията на фермите. Когато чумата се появи, собствениците панически продават месото, престъпниците идват и го изкупуват на безценица." Печалбата от такава дейност е доста добра, защото на някои места заради епидемията цената на свинското се удвои само през последните месеци и се утрои спрямо нивата преди година."

  Недейте дава добри идеи на " криминалните елементи" у нас, които само такива очакват, за да завъртят някой милион от далавери и престъпления......

 27. 27 Профил на ь
  ь
  Рейтинг: 1195 Весело

  Къде щеше да е България сега, ако нямаше ... филии с мас?

  простотията ходи по хората, затова обичам животните ...Цъкам само "+" ... но не на всеки!
 28. 28 Профил на Lou
  Lou
  Рейтинг: 2019 Неутрално

  Ако се спазваха всички правила за безопасност, вирусът нямаше шанс да покори дори Грузия, откъдето е тръгнал. Но причините за световната епидемия са описани в статията. Хората масово продават заразено месо, пренасят го през граници в чужди държави. Освен това дезинфекцията във фермите и лиичните стопанства е нулева, което логично води до зараза на здрави индивиди и в последствие до епидемия в цялото стопанство. Третият проблем са дивите прасета, но те нямат контакт с питомните. Контактът го правим ние, хората.

  Един от големите проблеми на глобализма е пренасянето на болести от един заразен регион по целия свят. Като грипа, чумата по свинете и други. Големите световни епидемии са се появили още преди 8 века, пренасяни тогава от търговците по море. Но заради все още изолираните феодални държави ефектът е бил по-бавен и по-краткотраен, защото са се заразявали само определени региони, а дреги са били незасегнати. Днес вече хората пътуваме всеки ден от единия край на света до другия, разнасяме болести и заразени предмети. Някой не се ли пита как точно един свински вирус е тръгнал от малка Грузия и стигнал чак до Китай и САЩ? Прасетата крила ли имат, че да го пренесат?

  СССР - родина на всички безотечественици! При капитализма човек експлоатира човека, а при социализма е точно обратното! Всеки кооператор - прасе, всеки комунист - две! Всички комунисти - под земята! 25 цирк - 25 години плодотворна размяна на циркови номера между България и СССР! Който не познава Сибир, той не познава СССР! Да живее 10-ти септември - ден на народната милиция - единствената опора на народната власт! До 9 септември 1944 г. България беше на ръба на пропастта. След това направи смела крачка напред!
 29. 29 Профил на Vlado Nikolov
  Vlado Nikolov
  Рейтинг: 3582 Весело

  До коментар [#16] от "БМЗ":

  Е, те тия змии доде допълзят при нас... 😉

 30. 30 Профил на Котаран Котков Котаков
  Котаран Котков Котаков
  Рейтинг: 8 Неутрално

  До коментар [#16] от "БМЗ":

  Стига сте вярвали на слухове, мълви и лъжи. Прочетете малко, преди да пишете:
  https://www.nature.com/articles/d41586-020-00180-8

  Тролингер 42-ра категория
 31. 31 Профил на Котаран Котков Котаков
  Котаран Котков Котаков
  Рейтинг: 8 Неутрално

  До коментар [#29] от "Vlado Nikolov":

  Те са като Джаки Чен, много са бързи!

  Тролингер 42-ра категория
 32. 32
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 33. 33 Профил на Котаранц
  Котаранц
  Рейтинг: 279 Неутрално

  До коментар [#21] от "balgariez":

  Световно известен факт е ,че човешкия организъм трупа мазнини само от ...въглехидрати,защото те стимулират отделянето на големи дози инсулин ,което води до складирането на излишните въглехидрати като мазнина...
  Яденето на мазнини не води до натрупване на мазнини,а ....о,чудо! до изгарянето им!
  Това е и в основата на най-известните ниско въглехидратни диети.

  Черен хайвер за черна лъскава козина!
 34. 34 Профил на comandante vs либерални ентусиасти&корпократи
  comandante vs либерални ентусиасти&корпократи
  Рейтинг: 2143 Неутрално

  След като и клинично се установи, че сланината е една от най-полезните храни за мозъка (и не само), тръгнаха да унищожават прасетата...
  —цитат от коментар 17 на hamiltonf


  Датски и немски корпорации в сектора печелят милиарди, докато на всякъде другаде свинята се терминира!

  Libertarianism is just anarchy for rich people
 35. 35 Профил на NoBrainNoPain
  NoBrainNoPain
  Рейтинг: 166 Весело

  До коментар [#34] от "comandante vs либерални ентусиасти&корпократи":
  Датски и немски корпорации в сектора печелят милиарди, докато на всякъде другаде свинята се терминира!
  ---------------------------------------------------------------------------
  :)
  Нагледно потвърждение на коментар [#5] от "NoBrainNoPain":
  сред червените редици се шири убеждението, че няма никаква чума.
  Избивали се били животните само в България, за да се било отворило място за свръхпроизводството на Дания, Германия и т.н.
  -----------------------------------------------
  Другарю Че, на какво се дължат безспорните печалби на датските и немски фермери В МОМЕНТА (чумата вече е на 15 км. от Германия)
  а) на благоприятно маскимално отдалечено от източника местоположение + наличие на съответни санитарно хигиенни норми
  б) на заговор на датските и немски свинари за изтребване на конкурентните прасета?

 36. 36 Профил на mara71
  mara71
  Рейтинг: 516 Неутрално

  До коментар [#32] от "qcj36634822":

  Този нов щам на Черната чума ги застигна вчера. Дори и най-добре пазеният досега с Омерта КОЙчо Прасеев е получил мозъчно затъмнение.
  Комуникацията с руската страна, относно изгонването на двамата руски дипломата, не беше по утвърдения канал.

 37. 37 Профил на historama
  historama
  Рейтинг: 3796 Неутрално

  Китайци са май чумата на света?

 38. 38 Профил на profesionalist
  profesionalist
  Рейтинг: 1214 Неутрално

  това на снимката не е ли цацаров?

 39. 39 Профил на pwj18583757
  pwj18583757
  Рейтинг: 71 Неутрално

  Заразяват ги нарочно - да не се консумира свинско, заради мюсюлманите, които заливат Европа. Ясно като бял ден.

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK