Москва оцени изгонването на дипломатите си като неприятелски, провокативен акт

Москва оцени изгонването на дипломатите си като неприятелски, провокативен акт

© Associated PressАктът на българските власти да обявят за нежелани двама руски граждани с дипломатически статут се оценява в Москва като неприятелски и провокативен акт.


Департаментът за информация и печат на руското Министерство на външните работи днес публикува на сайта си коментар по темата, в който се казва:


"На 24 януари българските власти взеха решение да изгонят от страната дипломат от посолството и сътрудник в търговското превставителство на Русия в България. Никакви разумни доказателства, които да обосноват това решение, не бяха представени. Оценяваме тази стъпка на официална София като откровено неприятелска и провокативна, влизаща в разрез с конструктивния и традиционно основан на взаимно уважение характер на руско-българските отношения. Запазваме си правото да вземем ответни мерки.
България беше окуражена да действа срещу злонамерените действия на своя територия от посолствата на САЩ, Великобритания, Канада.


В руското изявление се поставя въпросът единствено за случая с руските дипломати. не се коментира отправеното ден по-ран ообвинение от прокуратурата срещу трима руснаци за отравянето на бизнесмена Емилиян Гебрев през 2015 г.

Ключови думи към статията:

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK