Защо японците не се страхуват от роботите

Защо японците не се страхуват от роботите

© Associated PressЗападът обикновено възприема роботите и изкуствения интелект като заплаха, но Япония има по-философски възгледи, създали сложните отношения на страната с машините.


В 400-годишен будистки храм посетителите могат да бродят сред тихи каменни градини, да изпият спокойно чаша чай и да получат будистки откровения от необичаен свещеник - андроида на име Миндар. Той има спокойно лице и неутрално излъчване, не е нито стар, нито млад. Освен реалистичната кожа, покриваща лицето и горната част на тялото му, изглежда като недовършен "работен модел" с кабели и машинни части на показ. Той проповядва в Япония, в красивия храм Кодай-джи в Киото.


Японците отдавна са известни като нация, която прави и приема хуманоидни роботи по-ентусиазирано от всяка друга. Макар в чужбина репутацията на тези машини често да е преувеличена, в нея има нещо вярно.


Част от всекидневието
Според някои привързаността към роботите се обяснява с традиционната религия шинто. Шинто е форма на анимизъм, която свързва с духовете, наричани ками, не само хората, но и животните, природни образувания като планините и дори предмети като моливите. "Всички неща имат частица душа", казва Бунген Ои, главен свещеник на будистки храм, който устройва погребения за домашни кучета роботи. Според този възглед няма твърда граница между хората, животните и предметите, така че не е странно роботите да показват поведение, близко до човешкото. "Ние японците винаги можем да видим божественото в един предмет", казва Кохей Огава, главният инженер на Миндар.


Японският анимизъм силно контрастира с философската традиция на Запада. Древните гърци са били анимисти, но според тях човешката душа и ум са нещо специално и стоят над останалата част от природата. Авраамическите религии поставят човека на още по-висок пиедестал, като най-великото творение на Бог, единственото същество с безсмъртна душа. На древните евреи им е било категорично забранено да придават твърде голямо значение на предметите и да ги превръщат в обекти на идолопоклоничество - ерес, изрично заклеймена от Десетте божии заповеди. Някои форми на исляма са особено враждебни към идолите и забраняват дори създаването на изображения на животни или хора.


Не се бъркайте в делата на природата


Според традиционния западен възглед машина, която действа като човек, нарушава природните закони. Това морално предупреждение е отразено в модерните митове за технологиите като историята за Франкенщайн, която черпи голяма част от моралното си послание от Библията, разказва Кристофър Саймънс, професор по сравнителна културология в Международния християнски университет в Токио. В края на историята доктор Франкенщайн и чудовището му са мъртви, а поуката е ясна: хората трябва да внимават и да не влизат в ролята на Бог, посочва Саймънс.


Пиесата на чешкия писател Карел Чапек Р.У.Р. от 1920 година, в която за първи път се появява думата "робот", е пренаситена с религиозни теми. Един от героите създава андроиди, за да докаже, че Бог не съществува, а двата робота, които накрая се влюбват, са наречени "Адам" и "Ева". Накрая роботите избиват всички хора освен един.


Двигател на промишлеността


Според някои изследователи положителната настройка на японците към технологиите и най-вече към роботите се корени повече в социално-икономически и исторически фактори, а не в религията и философията. След Втората световна война Япония се обръща към новите технологии, за да възстанови не само икономиката, но и националното си самочувствие. "Вместо да смекчават строгата миграционна политика, за да преодолеят недостига на работници, те въвеждат автоматизация", посочва Мартин Ратман от германския университет Зиген.


След като автоматизира собствените си поточни линии, засилвайки ефективността и производството, Япония става голям износител на промишлени роботи за други страни. Когато някои инженери се пренасочват от функционални промишлени роботи към хуманоиди, взаимодействащи с хората, влияние оказва специфичната японска история. През 1649 г. военните лидери на Япония забраняват технологиите да се използват за разработване на нови оръжия. Така майсторите се насочват към по-невинни творения като механични кукли, които изнасят театър или сервират истински чай в истински чаени чаши.


Когато Япония най-накрая се отваря за света два века по-късно, тези умели майстори на кукли са начело на процеса на приспособяване на западните технологии за по-практични цели. През 1875 г. производителят на кукли Танака Хисашиге основава Tanaka Engineering Works - първата японска компания за механично инженерство, която 64 години по-късно, след голямо сливане, става известна като Toshiba.


През американската окупация официално пацифистката страна влага малко усилия в използването на роботи като оръжия и в следвоенна Япония се създава като цяло положително отношение към роботите. Автоматизацията на промишлеността осигурява икономически подем, а хуманоидните роботи са безобидно забавление. Междувременно Западът приема далеч не толкова оптимистична гледна точка. САЩ, погълнати от Студената война, наливат пари в роботи за военни цели, създаващи плашеща слава на роботиката. Работниците в западните страни пък отдавна вярват, че автоматизацията отнема работата на хората още откакто в началото на 19 век лудитите в Англия чупят текстилни машини.


Супер звезда от комиксите


Тези разнопосочни възгледи се разкриват в поп културата през втората половина на 20 век. През този период сред най-влиятелните японски герои е Астро бой, който се появява в комикси през 1952 година, а след това за него се правят книги, сериали, филми и широка гама рекламни стоки. Астро бой е андроид, който използва супер силите си за добро и разпространява в страната положително послание за технологиите.


Образът му оставя силен отпечатък върху цяло едно поколение, особено върху японците, които по-късно разработват собствени андроиди. "Японската роботика се развива благодарение на мечтата за Астро бой. Ако нямаше научна фантастика за роботи, нямаше да има и роботика - това е мотото на много водещи изследователи и инженери в Япония. От ученици те са мечтали за Астро бой и са се запалвали по роботиката заради него", разказва Йоджи Уметани.


Западът също има положителни истории за роботи, но най-популярни са за опасността, която те носят за човечеството. Страхът на Запада от роботите е най-видим в поредицата за Терминатора. Много западни творби по темата се връщат към предупреждението, залегнало още във Франкенщайн и Р.У.Р. - безумието да се създава изкуствен живот, парадокса дали нещо, създадено от човека, може да има душа, невъзможността хората да съществуват съвместно с най-сложните си творения.


Междувременно Япония, много по-малко обременена от страхове от въстание на роботите, е готова с желание да използва машините, за да компенсира недостатъчната работна ръка и за задачи като грижа за бързо увеличаващото се възрастно население. Както и през следвоенните години правителството и бизнесът използват авоматизацията в помощ на икономиката, което засилва националния ентусиазъм спрямо роботите.


Астро бой помогна за зараждането на японския ентусиазъм към роботите, но и допринесе за двойнственото отношение към тях, според Ратман. Той допълва, че японците страдат от "Синдрома Астро бой" - те са склонни да си представят хуманоидните роботи като интелигентни, гъвкави и могъщи, а засега реалността не покрива очакванията им. По думите му предвид нивото на съвременните технологии, инженерите, разработващи роботи, които да помагат в грижата за възрастните, би трябвало да се насочат към прости устройства, които да се впишат гладко в дейността на центровете за здравни грижи вместо лъскави роботи, които са ефектни, но скъпи и непрактични. В крайна сметка дори японците могат да предпочитат за човешките им нужди да се грижат истински хора. Астро бой даде на Япония оптимизъм за бъдещето на роботите. Японците запазват този оптимизъм, но засега роботите остават в бъдещето. /БТА, със съкращения

Ключови думи към статията:

Коментари (12)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на chepokalipsis
  chepokalipsis
  Рейтинг: 1101 Неутрално

  Щото не са идиоти, които мислят, че ще ги завладеят и изнасилват.

 2. 2 Профил на biimbaambuum
  biimbaambuum
  Рейтинг: 343 Неутрално

  Всяка цивилизация има право на избор, който стъпва на предишния и опит.... японците винаги са били твърде различни от другите. Странни, направо куриозни ми изглеждат. Бил съм в Япония...Ако не ми налагат разбиранията си съм ок с тях.

 3. 3 Профил на Иво
  Иво
  Рейтинг: 3939 Любопитно

  Любопитна статия. Разгледана даже от религиозна гледна точка.

  "Каква е ползата за човека, ако придобие цял свят, a повреди на душата си? "Евангелие на Марко, Глава 8:36
 4. 4 Профил на PavelCZ
  PavelCZ
  Рейтинг: 1592 Неутрално

  На Запад, конкретно във Византия, е имало много силна традиция на механични куукли и машини, но предимно за забавление.

  В персийския ръкопис Шахнаме (Книга на Царете) е описана "принцесата", с която василевсът изпитвал интелигентността на посланиците в Константинопол през VI век. Разказвали им, че една от царските дъщери страда от непреодолима мъка и само плаче. Който я развесели - я взима. Акоо посланикът се съгласял да се пробва, го въвеждали в салон, където седяла облечената в скъпи тъкани и със скъпи бижута царкиня, обкръжена от загрижените си придворни дами (те били истински жени). Сърцераздирателно ревяла и по лицето й се стичали сълзи.
  Новият персийски посланик бил млад мъж и решил и той да си пробва късмета. Влязъл, поздравил "принцесата", но след малко се разсмял той - познал, че е механична кукла. По време на аудиенцията, василевсът го попитал как е познал и посланикът отговорил, че забелязал известна повтаряемост в движенията на принцесата. Това спасило натегнатите отношения между двете империи.

  Други подобни истории се разказват за творенията на най-добрия византийски инженер - Лео (Лъв) Математик - преподавал е математика и физика (природознание) в Магнавра (Магнаурската школа) и е бил съвременник на патриарх Фотий, който пък преподавал философия там - средата на IX ве. Това са двама от професорите на Свв. Константин - Кирил. Най-голямото постижение на Лео Математик бил имперският трон, който е описан и с целия театър, който се разигравал около него в съчинението на имп. Константин VII Порфирогенет "За Церемониите на Византийския Двор" - ок. 955 год. Шоуто и днес би било впечатляващо, а тоогава е възбуждало ужас и преклонение у чуждите посланици.

  Всичко това е унищожено и повече не се възражда с кръстоноското завладяване на Константинопол през 1204 година.

  E PLVRIBVS VNVM
 5. 5 Профил на ivanpopov
  ivanpopov
  Рейтинг: 2469 Неутрално

  Япония, от 30-ина години субсидира на държавно ниво развитието на AI с по няколко милиарда долара, всяка година. Какво се влага от корпорациите, вероятно не може да каже дори министъра на финансите им. Та как някой да го е страх от нещо, дето е ежедневие - от автоматите за продажба на каквото се сетиш, през почти всяко масово производство, та до оборудването на жилищата.

 6. 6 Профил на geordgeo
  geordgeo
  Рейтинг: 916 Любопитно

  Просто им се възхищавам на мисленето и най-вече на действието - рационални, практични и разумни хора, създали направо друг тип цивилизация...

 7. 7 Профил на ivanpopov
  ivanpopov
  Рейтинг: 2469 Неутрално

  До коментар [#6] от "Дългия":

  Трябва да поживееш с тях, а не да съставяш мнение само от масмедиите.

 8. 8 Профил на half truth
  half truth
  Рейтинг: 1994 Неутрално

  До коментар [#7] от "ivanpopov":

  Това, което аз разбрах от слабото си общуване с японци , е че японките са по- слабо еманципирани от мюсюлманките. И това е част от доброто им възпитание.

  Попитах японка, чийто съпруг беше служебно зает в Америка и живееха там от години, къде предпочита да живее. Направи сравнение между САЩ и Япония, но не ми отговори на въпроса. Пак попитах, тя къде се чувства по-добре. Отговори, че това щял да го реши съпругът й, не било нейна работа. Никакво лично мнение не изказа.

 9. 9 Профил на cavenn
  cavenn
  Рейтинг: 326 Неутрално

  Много просто- защото самите те са "роботи", за т'ва)))

 10. 10 Профил на penetrating
  penetrating
  Рейтинг: 5272 Неутрално

  Самотно общество...

  Some people have got a mental horizon of radius zero and call it their point of view. David Hilbert
 11. 11 Профил на tsvetko_51
  tsvetko_51
  Рейтинг: 1676 Неутрално

  Не се познавам толкова близо с японците, та да давам някакви оценки на тяхнта душевност, но тези с които съм контактувал бяха много приятни, внимателни и учтииви хора.
  Що се отнася до роботите и тяхното приемане, който е бил в тази страна знае, че те са заобиколени от толкова много техника в ежедневието и при това се гордеят с това положение, така че е съвсем естествено да приемат и роботи с човешки образ.

 12. 12 Профил на malart
  malart
  Рейтинг: 730 Неутрално

  Чудя се преди да направят телефоните в какво са зяпали по цял ден японците

  malart.blog.bg
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK