Украйна подкрепи Полша, че и СССР е виновен за Втората световна война

Украйна подкрепи Полша, че и СССР е виновен за Втората световна война

© ReutersУкраинският президент Володимир Зеленски подкрепи Полша в твърдението ѝ, че и бившият СССР е отговорен за започването на Втората световна война. Москва има принципна позиция, че тази теза е груб опит за пренаписване на историята и омаловажаване водещата роля на Червената армия в разгрома на нацистка Германия.


Кремъл веднага реагира с критика, като говорителят Дмитрий Песков каза, че Зеленски се солидаризирал с крайно грешната полска позиция, която е "крайно оскърбителна за милиони граждани на Русия и Общността на независимите държави, чиито родители и роднини са отдали живота си за освобождението на Европа и Полша, а и едва ли се съчетава с вярата и убежденията на милиони украинци, които също са се сражавали с фашистите".


Зеленски каза на брифинг след срещата си полския президент Анджей Дуда, че до войната и холокоста е довел "сговор на тоталитарни режими". Той призова страните по света "да не мълчат за това какво се е случило през 1939 г." и да се обединят, за да не допускат то да се повтори.
Полша стана първата страна, която "почувства на гърба си сговора на тоталитарни режими", който доведе до избухването на Втората световна война и "позволи на нацистите да пуснат смъртоносната машина на холокоста", каза Зеленски. "Само сплотеността на света може да даде отпор на каквато и да е агресия и да защити човечеството от нови страдания."


Според него всички държави трябва кажат "не" на тоталитарните идеологии, на репресиите, ксенофобията и всякакви прояви на ненавист и нетърпимост. Той допълни, че Киев и Варшава са успели да понижат градуса на емоциите относно миналото и вече ще акцентират върху това, което ги обединява.


Напрежението между Варшава и Москва избухна, след като на 9 януари полският Сейм реши, че Втората световна война е избухнала заради "политиката на две тоталитарни държави - Германия и Съветския съюз" и сключването на пакта "Молотов-Рибентроп" пред август 1939 г. Преди това премиерът Матеуш Мазовецки казваше, че пактът фактически е съюзно споразумение, както и че съвременните власти в Русия се опитват да оправдаят сталинизма, докато именно народът им, който най-много е пострадал от него, заслужава истината.


Позицията на президента Владимир Путин от декември миналата година е, че войната е била провокирана от друго събитие - Мюнхенското споразумение от 1938 г. между Германия, Франция, Великобритания и Италия, с което на нацистите е предадена Судетската област в Чехословакия. Той напомни, че и Полша е участвала в разделянето на Чехословакия, като си е присвоила две области.


Тогавашният британски премиер Артър Невил Чембърлейн влиза в историята с прочутия епизод, в който на пистата в Лондон при пристигане от Мюнхен размахва документа и казва, че носи мир. Но по-малко известна е друга негова фраза - че за спирането на Адолф Хитлер трябва да допусне навлизането на СССР в Централна Европа, "но кажете ми как след това да изкарам руснаците от там".


Преди днешните думи на президента Зеленски украинският заместник-министър на външните работи Василий Бондар обвини Русия в "кражба на историята". В статия за изданието "Зеркало недели" той написа, че Москва "си приписва чужди заслуги и прехвърля на други собствената отговорност за извършени престъпления - класическа схема, използвана от Кремъл за създаване на паралелна реалност, в която на руския елит му е по-лесно да господства и да се самоутвърждава. Историята дава много примери за това как Москва е разпалвала войни и върху чужда кръв лицемерно е строила своята империя".


"Русия отдавна демонстрира умението да краде не само чужди територии, но и чужда история - например тази на Украйна-Рус", пише още Бондар. Сега тази страна отново опитва "да манипулира историята, този път за да удари в гръб Полша".


Целта била да всее раздор в Европа и да накара поляци и украинци да спорят за общата си история. Но използването на историческата карта за подронване на европейското и евроатлантическото единство са безперспективни, а Полша и Украйна трябва да се обединят и да говорят в един глас под пропагандистките атаки на Русия.

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK