Лондон допусна "Хуауей" до 5G мрежите си въпреки натиска от САЩ

Лондон допусна "Хуауей" до 5G мрежите си въпреки натиска от САЩ

© dpaВеликобритания реши да допусне китайската компания "Хуауей" (Huawei) до изграждането на телекомуникационни мрежи от ново поколение въпреки силния натиск от Вашингтон тотално да я изолира от пазара си.


Правителството обяви във вторник, че водещата в света компания за 5G оборудване ще може да кандидатства за изграждане на инфраструктура, но при определени ограничения.


За "Хуауей" ще действа квота, определяща, че тя няма да може да контролира повече от 35% от този пазар.
Освен това няма да може да изгражда мрежи, засягащи критично важна и свързана със сигурността 5G инфраструктура.


"Хуауей" няма да бъде допускана и до поръчки за мрежи в определени географски райони като местата около ядрени централи и военни бази.


Вашингтон настояваше правителството на Борис Джонсън да наложи тотална забрана за "Хуауей" с твърдение, че Пекин можел да използва оборудването ѝ за кражба на тайни на Запада. В петък президентът Доналд Тръмп разговаря по телефона с Джонсън и по тази тема и според "Сънди таймс" е предложил съвместно разработване на 5G технологии. Но когато премиерът му казал, че не може да чака толкова и че страната му ще изгуби конкурентно предимство, Тръмп силно се подразнил. Британските служби твърдят от доста време, че смятат, че могат да контролират евентуални рискове, идващи от допускането на китайците до британската инфрастуктура.


Макар решението да ограничава този достъп, от "Хуауей" веднага заявиха, че то се основава на факти. Получихме уверения от британското правителство, че можем да продължим да работим с клиентите ни, за да пуснем навреме в експлоатация 5G мрежи в страната, казват от компанията, цитирани от "Ройтерс".


Германия още не е обявила позицията си за участието на "Хуауей" в комуникационните мрежи от ново поколение, но тя е много близка до тази на Лондон.


За Великобритания това не е краят на спора със САЩ, защото темата може да бъде повдигната от американците на преговорите за двустранно търговско споразумение след Брекзит, които започват следващата седмица.


Ето какво още се казва в правителственото съобщение:


- доставчици, представляващи висок риск за сигурността и стабилността, ще бъдат изключени от особено важни мрежи от стандарта 5G и такива с капацитет от порядъка на поне гигабит информация в секунда;


- Националнитя център за кибер сигурност ще инстурктира операторите как да приложат решението, а при първа възможност ще бъд еприето и съответното законодателство; операторите ще получат практически съвети как да прилагат решението и как да намалят риска от такива достевчици


- ограничението от 35% важи за т.нар. периферия на мрежата, известна като "мрежа да достъп" и свързваща устросйтва и оборудване с кулите за мобилни комуникации; тази квота ще бъд еподлагана на преглед, за да се прецине дали да не бъде намалена с очакваното разнообразяване на участниците на пазара


- в своята цялост мерките ще позволят намаляване на потенциалния риск от мрежите за доставки и борба със спектър заплахи от кибер престъпници до финансирани от други държави атаки


- правителството ще разработи амбициозна стратегия за разнообразяване на веригата за доставки, така че да бъдат привлечени доказани имена извън Великобритания, да се стимулира появата на нови и такива, които биха разбили статуквото в сектора в подкрепа на открити и споделяни от всички стандарти, понижаващи прага за участие в конкурси за поъчки.

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK