Тръмп предложи палестинска държава със столица в Източен Ерусалим

Тръмп предложи палестинска държава със столица в Източен Ерусалим

© ReutersИзточен Ерусалим ще бъде столица на бъдеща палестинска държава, която ще "удвои" териториите, които в момента са под ограничен палестински контрол. Ерусалим обаче ще остане "неделима" столица на Израел така, както я виждат Съединените щати от три години, под пълен израелски контрол ще преминат и селищата, построени в окупираните през втората половина на миналото десетилетие територии. Договорени са стъпки с "решение с две държави", което "най-после ще позволи на палестинците да имат собствена държава" и друг път може да няма подобна възможност.


Така изглежда по думите на американския президент Доналд Тръмп дългоочакваният план за решаване на израелско-палестинския въпрос, който той представи 24 часа след като прие израелския премиер Бенямин Нетаняху, и лидера на най-голямата опозиционна сила "Синьо и бяло" Бени Ганц.


На срещите нямаше палестински представители, но Тръмп увери, че е изпратил писмо на президента на Палестинската автономия Махмуд Абас, с което излага официално предложението. На пресконференция с президента на САЩ Нетаняху заяви, че приема да преговаря с палестинците.


"Имате четири години"
Планът, чийто архитект е зетят на Тръмп Джаред Къшнър, предвижда още замразяване на изграждането на израелски селища в Западния бряг за период от четири години, докато се преговаря за бъдещата палестинска държавност (последният диалог в четиристранен формат с участието на САЩ и Русия се провали през 2014 г.). В речта си Тръмп заяви, че Нетаняху е готов за "пробив" в отношенията с палестинците.


"Ще работим за създаване на свързана територия на палестинска държава, но когато условията за това са налице," каза Тръмп. По думите на Тръмп ще има и други условия - укрепване на върховенството на закона, край на заплахите за сигурността на Израел и "спиране на "Хамас"," организацията, завзела ивицата Газа преди десетилетие. Как точно ще изглежда бъдещата палестинка държава, пък ще бъде уточнено в карта, очертаваща евентуалните граници на двете държави, която ще се публикува от американската администрация. Час след пресконференцията Тръмп публикува в "Туитър" - на арабски и иврит и без обяснения дали има предвид тези граници - карта с надпис: "Тази карта показва как може да изглежда палестинска дъжрава със столица Източен Ерусалим". Надписът в горния ляв ъгъл гласи "Визия за бъдещето".


Президентът добави, че палестинците са свободни да решат какво да правят с плана, но добави, че имат 4 години да го приемат или да "приемат последствията". Според израелски медии на срещите си с Нетаняху и Ганц Тръмп е заявил, че им дава "шест седмици", за да задействат плана. На пресконференцията обаче не се съобщиха подробности, не е ясно и как тези шест седмици се вписват в четиригодишния "срок", даден на палестинците..


Дълго време преди обявяването си планът се смяташе за по-благоприятен за Израел, отколкото за палестинците. Моментът на съобщаването му - месеци преди третите извънредни избори в Израел - също събуди подозрения, че Тръмп просто иска да се намеси на страната на Нетаняху в момент, когато срещу него има обвинения в корупция, измама и злоупотреба с доверие. Източници на в. "Йедиот ахронот" в Белия дом твърдят, че американската администрация опитва да "деполитизира" разговорите си с израелската страна и това всъщност е и причината Ганц да е в Белия дом.


Очаквано планът от 80 страници (50 с политическата част и 30 - с вече представената икономическа) не включва редица палестински искания като премахване на израелските колонии на Западния бряг, незаконни според международното право и изцяло законни, ако планът бъде приет. Напротив, според предварителната информация на "Ройтерс" Израел би могъл да анексира еврейски селища - цели 121 на Западния бряг и множество в Източен Ерусалим - незабавно, ако приеме плана. Част от Западния бряг същевременно се оказва под палестински контрол.


Карта с израелските селища на Западния бряг.

© Reuters

Карта с израелските селища на Западния бряг.


Администрацията на Тръмп поначало бе предпазлива към идеята за решение на конфликта, включващо две държави, и проява на това бе решението му да признае Ерусалим за столицата на Израел. Тръмп отказваше да използва термина, но сега допуска прибягването до такъв сценарий "при определени условия".


Ограничен засега суверенитет и политическа автономия са предвидени за палестинците на Западния бряг и в Източен Ерусалим - най-близкото то "държавност", което би предложил Белият дом. Инвестиционен план за 50 млрд. долара в палестинските територии, вече бе обявен като "икономическата" част на плана, а парите ще бъдат събрани предимно от Персийския залив.


Палестинците се ядосаха още преди планът да е представен


За Рамала и Газа сделката е "мъртвородена", включително заради факта, че целият Ерусалим ще е под контрола на Израел, въпреки че източната част на града, отвоювана от Йордания през 1967 г., бе окупирана от Израел заедно със Западния бряг. Засега не предизвикват топли реакции и уверенията на Тръмп, че ще се "утрои" брутният вътрешен продукт на палестинските територии и ще се създадат милион работни места, ако планът се приведе в действие.


Планът предвижда палестинците да получат много, но далеч не всичко, което искат отдавна, отбеляза по-рано за "Вашингтон пост" запознат със сделката източник. Той подчерта, че този условен суверенитет изглежда остава далеч от отдавнашната международна цел за създаване на отделна, напълно независима палестинска държава. Но освен това той "признава реалността, каквато е", с разширяващи се израелски селища, свиваща се палестинска икономика и все по-малко възможности пред младите хора.


Иначе враждуващите движения "Хамас" и "Фатах" днес се събират спешно заради плана на среща, ръководена от палестинския президент Махмуд Абас. Той и други палестински представители вече увериха, че отхвърлят инициативата като твърде облагодетелстваща Израел.


Анализатори същевременно отбелязаха, че други държави - като Йордания, съсед на Израел и една от двете, с които страната има мирен договор - се изказват внимателно, без да го отхвърлят напълно. Подкрепа - а и помощ за плана - според думите на Тръмп са предоставили Обединените арабски емирства, Бахрейн и Оман, които имаха представители на съвместната пресконференция. "Какво добро значение," каза Нетаняху.


Тръмп предложи палестинска държава със столица в Източен Ерусалим

© Reuters


"Това е политически цирк, тъжен политически театър," заяви Хусам Зомлот, ръководител на палестинската мисия във Великобритания, няколка представлявал Палестинската автономия във Вашингтон. По думите му планът на практика позволява на Израел да стане държава на апартейда. "Хамас" недвусмислено осъди плана минути след края на пресконференцията и заяви, че "Ал Кудс (Ерусалим) ще остане на палестинците".


Малко по-рано бившият представител на Тръмп в спора Джейсън Грийнблат и бившият член на палестинската делегация в мирните преговори Бишара Бабхах призоваха палестинците първо да обмислят възможността, когато тя се появи, тъй като по-добра може никога да не дойде, а междувременно палестинците продължават да изостават икономически в очакване на по-добри времена. Освен това "не разчитайте президентът Тръмп да не бъде преизбран", продължава съвместната им статия. Те също така не бива да се вторачват в идеята за собствена, напълно суверенна държава, а да мислят повече за "достойнство и просперитет" и икономическа сигурност, каквито биха им донесли и политическата, и икономическата част на плана.


Тръмп предложи палестинска държава със столица в Източен Ерусалим

© Reuters


Позицията на Тръмп за предизвестената палестинска реакция е, че "те вероятно няма да го искат в началото". "Но мисля, че накрая ще го (искат)... много е добър за тях. Всъщност е изцяло добър а тях. Ще видим какво ще стане. Без тях няма да направим сделката и това е добре." Днес той каза, че "мюсюлманите ще загубят много", ако не приемат плана.


Независимо от палестинската позиция - а и от разнобоя между араските държави - Арабската лига се събира спешно в неделя, за да обсъди предложението.

Коментари (110)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на Jalis Ironhammer
  Jalis Ironhammer
  Рейтинг: 430 Неутрално

  Ерусалим ще е столицата на две държави?Това няма да проработи.Иначе интересни предложения.

  Underneath this flabby exterior is an enormous lack of character.
 2. 2 Профил на stanislavdi
  stanislavdi
  Рейтинг: 1019 Неутрално

  Опит пореден, резултат същия. Палестина не искат собствена държава, искат ислямския свят да ги издържа..... по-лесно е да обвинил Израел за всичко, отколкото собствените си управляващи.

 3. 3 Профил на 7777
  7777
  Рейтинг: 2132 Любопитно

  Интересно кой е реалният проектант на тази идея. Едва ли е Кушньр, който е новак в политиката.

  A man without faith is like a fish without a bicycle.
 4. 4 Профил на jazzdevil
  jazzdevil
  Рейтинг: 1688 Неутрално

  Не може да бъде - арабелите пак са недоволни...

 5. 5 Профил на pavian
  pavian
  Рейтинг: 632 Любопитно

  Всъщност сделката никак не е лоша. Да не говорим, че вероятно това е най-добрата възможност, която палестинците ще имат.

  Под въпрос е реакцията на Хамас и Фатах. Сегашното положение тях ги устройва...

 6. 6 Профил на dfjftriktrcdt
  dfjftriktrcdt
  Рейтинг: 2767 Неутрално

  Струва си да се помисли по предложението на президент Тръмп.Само,че обикноввените палестинци трябва да вземат решение,а не терористите от Хамаз и Фатах....

  shlshlshlshl
 7. 7 Профил на grayeagle
  grayeagle
  Рейтинг: 959 Неутрално

  Чудесен вариант е да се види дали евреи и палестинци могат като германци и французи.
  Според мен няма да могат.
  Евреите ги учат от малко и дома и в училище и по храмове, че са нещо повече от останалите хора. Евреите считат палестинците в целия спектър на неравностойността- от становище, че не са хора до становище , че не заслужават нито метър независима държава.
  Палестинците ги учат, че са прави, а евреите следва да отстъпят. И това няма да стане. Все пак Израел победи във военни действия.
  Отстрана спорът е жалка история.
  Представям си, някой здравомислещ, от двете страни , да предложи и двата отбора да си поделят Ерусалим, но да си направят столиците в някой друг град.
  Ако е Тел Авив, какво ще стане- може би Израел ще изчезне, а .....
  И за палестинците е същото.
  Обявете Ерусалим за обща търговска зона, в която се лапат парите на тъпите , зомбирани религиозни туристи от света, и просто правете пари.

 8. 8 Профил на Николай Бучков
  Николай Бучков
  Рейтинг: 1680 Весело

  Брей …..сети се и той !

 9. 9 Профил на Лопе де Вега
  Лопе де Вега
  Рейтинг: 10 Неутрално

  Източен Ирушалаим столица на някаква друга държава? Не ми се вярва Израел да приеме такъв вариант. Вече си имат столица - Рамалла. Стига им.

  Хубавото на този план е, че дава възможности на арапите и напълно изключва възможността да го приемат. Нали после ще трябва да работят за да си припечелват хляба?

  без подпис!
 10. 10 Профил на Vassil Stoychev
  Vassil Stoychev
  Рейтинг: 639 Неутрално

  Има предсказание, че след Третата световна война Йерусалим ще бъде столица на десет държави. След това ще възстановят отново Соломоновия храм.

 11. 11 Профил на deaf
  deaf
  Рейтинг: 2830 Неутрално

  Ако Тръмп успее да превъплъти в реалност плана си,ще трябва да му дадат Нобел!

  Ако и този план не бъде приет от евреите и палестинците,това означава само едно - сред управляващите и от двата народа има властници,които имат ПОЛЗА войната да продължава безкрайно...

 12. 12 Профил на penetrating
  penetrating
  Рейтинг: 5592 Неутрално

  Как го постига това "неделимата" столица на Израел, само той си знае.

  Some people have got a mental horizon of radius zero and call it their point of view. David Hilbert
 13. 13 Профил на Аскет
  Аскет
  Рейтинг: 2955 Неутрално

  Отговорът съм го дал отдавна покрай ония истерии за Ерусалим като столица на Израел.
  Както Израел, така и Палестина, в своите Конституции са посочили кои са техните столици. Защо е тази врескотня - не разбирам!

  ------
  Ганий 07 Декември 2017 13:46
  От извора! Ролята на Конституция на Израел изпълняват наръч закони - системата не ми е много ясна, но ще работим с наличния матриал.
  Да им фърлим око, след като се налага да бистрим въпроса!

  -----
  • Принято Кнессет 29 числа месяца Адар Бет, 5736 года (31 марта 1976 года) и опубликовано в Сефер Ха-Чикким, № 806, от 9 числа месяца Нисан 5736 года (9 апреля 1976 года), стр. 154; законопроект и пояснительная записка изданы в Хатзаот Чок, № 1197, от 5735 года, стр. 418.

  Основной закон: Иерусалим, столица Израиля (Неофициальный перевод)
  Статья 1 - Иерусалим, столица Израиля
  Иерусалим, целостный и объединенный, является столицей Израиля.
  Статья 2 - Место заседаний Президента, Кнессет, Правительства и Верховного суда
  Иерусалим является местом заседаний Президента Государства, Кнессет, Правительства и Верховного суда.

  http://worldconstitutions.ru/?p=190&page=2
  ----------

  Ганий 09 Декември 2017 20:22

  За баланс - т.е. за да бъдем максимално равноотдалечени от спорещите страни, затова и безпристрастни в нашите академични дискусии, спуснах и:

  Ганий 07 Декември 2017 13:53

  Constitution of Palestine (2003)
  Chapter One
  ...
  ARTICLE 3
  Jerusalem is the Capital of Palestine.

  https://en.wikisource.org/wiki/Constitution_of_Palestine_ (2003)

  -----
  http://old.segabg.com/article.php?id=884854

 14. 14 Профил на Тюфлекчия
  Тюфлекчия
  Рейтинг: 2419 Неутрално

  Ерусалим трябва да бъде изваден от всякакви преговори и на арабите да им се обясни, че нямат абсолютно никакви права над този град, който самите те са заграбили от Източната римска империя. Ама бил "третият свещен град в исляма" - третият свещен, ама друг път. Това е измислица дошла на бял свят след 6-дневната война. Никога преди това на никой в арабския свят не му е пукало за Ерусалим. Бил "споменат в Корана" - само някой който НЕ Е чел Корана (като ислямо-комуниста Ивчо от форума) може да твърди подобна глупост. Та Ерусалим си остава за евреите, а за пустините да се разбират там и това е - биха ги в сто войни, да се кротнат вече. И болшевиките от ЕС да спрат да ги хрантутят с моите данъци.

  Браво демократи - станахте по-лоши от тези с които се борите!
 15. 15 Профил на daskal1
  daskal1
  Рейтинг: 4338 Неутрално

  Явно за този план е искано съгласието и на Ганц, който е във Вашингтон заедно с Нетаньяху. Иначе, въпреки мнението на някои, Джаред Кушнър е потопен от доста отдавна, може да се каже от дете, в проблематиката на Израел и от години работи с регионални експерти над този план - виж https://www.nytimes.com/2017/02/11/us/politics/jared-kushner-israel.html . Бабата на Джаред, Рей, е сред най-уважаваните дейци на еврейската общност, преживяла и организирала бягството на останалите от концлагер, активна адвокатка на идеите за Израел. Джаред от малък е подготвян за ръководна роля.
  Началната реакция на палестинците може да бъде модифицирана, но много зависи от позицията на Европейските държави финансиращи сегашното статукво. Саудитите явно ще трябва да се съгласят и те предвид бъдещите си интереси. Въпросът е в крадливата палестинска администрация на Абас в Рамалла, разделена в интересите си от два съперничещи племенни рода.

 16. 16 Профил на Judjuk
  Judjuk
  Рейтинг: 3078 Неутрално

  " Тръмп е заявил, че им дава "шест седмици", за да задействат плана."

  То си е изнудване, но палестинците май нямат друга опция.
  "Светът привикнал
  хомот да влачи,
  тиранство и зло
  и до днес тачи."

 17. 17 Профил на Мойше! Толкоз!!!
  Мойше! Толкоз!!!
  Рейтинг: 948 Неутрално

  Не може да бъде - арабелите пак са недоволни...
  —цитат от коментар 4 на Jazzdevil  Всъщност сделката никак не е лоша. Да не говорим, че вероятно това е най-добрата възможност, която палестинците ще имат.Под въпрос е реакцията на Хамас и Фатах. Сегашното положение тях ги устройва...
  —цитат от коментар 5 на pavian


  Палестинските лидери ВИНАГИ ще са недоволни, докато Израел съществува! И да го няма Израел-ПАК ще са недоволни: Няма да има от кого да се оплакватץ

  Иначе този трик "Ерусалим столица на две държави" го има още от прословутата "картата на салфетката". До Ерусалем има едно градче Ал Азария, където ПА има някакви административни сгради. Та...присъединява се градчето към Ерусалим и ТАМ е столицата на ПА.

  THOSE ARE MY PRINCIPLES! AND IF YOU DON'T LIKE THEM...WELL, I HAVE OTHERS, TOO!
 18. 18 Профил на Lou
  Lou
  Рейтинг: 1775 Неутрално

  Няма да го бъде този план. Палестина не желае мир с Израел. Палестина желае всичко или нищо. Още от интифадата на Арафат е така и нищо не се е променило. Йерусалим и легензарната джамия с позлатеното кубе са свещени места за всеки мюсюлманин. Палестина иска да владее именно тези свещени земи, в действителност ще бъде само ползвател на земята, която ще бъде неделима част от Израел и под контрола на израелската армия.

  СССР - родина на всички безотечественици! При капитализма човек експлоатира човека, а при социализма е точно обратното! Всеки кооператор - прасе, всеки комунист - две! Всички комунисти - под земята! 25 цирк - 25 години плодотворна размяна на циркови номера между България и СССР! Който не познава Сибир, той не познава СССР! Да живее 10-ти септември - ден на народната милиция - единствената опора на народната власт! До 9 септември 1944 г. България беше на ръба на пропастта. След това направи смела крачка напред!
 19. 19 Профил на margin call
  margin call
  Рейтинг: 8 Любопитно

  Източен Ирушалаим столица на някаква друга държава? Не ми се вярва Израел да приеме такъв вариант. Вече си имат столица - Рамалла. Стига им.Хубавото на този план е, че дава възможности на арапите и напълно изключва възможността да го приемат. Нали после ще трябва да работят за да си припечелват хляба?
  —цитат от коментар 9 на Лопе де Вега


  И вие си имате- Тел Авив. Йерусалим трябва да стане нещо като международен/религиозен град, без делби.

  Интересно колко бързо ционистите се превръщат, от жертви на холокоста, в 7-ми разряд РАСИСТИ!?

  https://youtu.be/dWTbvgVOnn0
 20. 20 Профил на Nil satis nisi optimum
  Nil satis nisi optimum
  Рейтинг: 474 Неутрално

  Планът няма да проработи. Палестинците и особено Хамас и Фатах, не искат собствена държава. Те искат да унищожат Израел. За фанатиците, които мирен план няма!

  Не поставям нищо - нищо, над преценката на собствения си разум.
 21. 21 Профил на baizuo
  baizuo
  Рейтинг: 1170 Весело

  Ако Тръмп успее да превъплъти в реалност плана си,ще трябва да му дадат Нобел!
  —цитат от коментар 11 на deaf


  Няма да стане. Напоследък Нобел за мир се дава за нищоправене и по политкоректни причини.
  Справка - президент Обама :) :) :)

  muncho: "Няма защо да се отричат очевидните и статистически доказани факти, че мнозинството жени не стават за шофьори"
 22. 22 Профил на otrqdnik
  otrqdnik
  Рейтинг: 2237 Неутрално

  Хехе - Тръмп прави споразумение Израел-САЩ без участие на палестински представител, което трябва да бъде прието от палестинците. Голям пробив, няма що :) и там има големи палячовци. Американските евреи направиха сделка с израелските евреи в които решават съдбата на палестина - ние им даваме 2 поляни в покрайнините на Йерусалим, като удвояваме 2та декара които предварително им отпускаме, а те спокойно могат да си строят палатки там. Ще признем и палестинската държава(която е призната от целия свят от има няма 50г). Защо ли да им пука дали ще ги признаят САЩ, това пак остава тръмпо-еврейска тайна.

 23. 23 Профил на jazzdevil
  jazzdevil
  Рейтинг: 1688 Неутрално

  ...легензарната джамия с позлатеното кубе са свещени места за всеки мюсюлманин. Палестина иска да владее именно тези свещени земи, в действителност ще бъде само ползвател на земята, която ще бъде неделима част от Израел и под контрола на израелската армия.
  —цитат от коментар 18 на Lou


  Единственият шанс Йерусалим да бъде град на 3 религии е да бъде под контрола на Израел.

 24. 24 Профил на margin call
  margin call
  Рейтинг: 8 Любопитно

  До коментар [#15] от "daskal1":

  А тия? https://t.ly/OMeKe

  "Въпросът е в крадливата палестинска администрация на Абас в Рамалла, разделена в интересите си от два съперничещи племенни рода."

  Кой е крадецът?! Досега си мислих, че просто си заблуден ционист, ма май ша се окажеш и братчед на Пасито...

  https://youtu.be/dWTbvgVOnn0
 25. 25 Профил на deutschwagen
  deutschwagen
  Рейтинг: 2818 Неутрално

  Звучи справедливо

  In reality the World Championship was won and lost in the first four races, all won by Ayrton Senna. Won, moreover by a car which should not have been winning
 26. 26 Профил на gozambo
  gozambo
  Рейтинг: 561 Неутрално

  Палестинците не са узрели за собствена държава. Няма и да узреят.

 27. 27 Профил на jazzdevil
  jazzdevil
  Рейтинг: 1688 Неутрално

  Ако Тръмп успее да превъплъти в реалност плана си,ще трябва да му дадат Нобел!
  —цитат от коментар 11 на deaf

  Няма да стане. Напоследък Нобел за мир се дава за нищоправене и по политкоректни причини.
  Справка - президент Обама :) :) :)
  —цитат от коментар 21 на dgd


  Обама ли - той си има свои "постижения":
  https://i.redd.it/m21yqs7y2dw01.jpg

 28. 28 Профил на eti mehter
  eti mehter
  Рейтинг: 3684 Неутрално

  Документът на практика поставя под въпрос политиката за "две държави", описана в резолюциите на ООН след споразуменията в Осло.
  =======
  Това е най малкия проблем.....
  Тази едностранна прищявка е като минно поле...

  Bukalemun
 29. 29 Профил на bretschneider
  bretschneider
  Рейтинг: 818 Неутрално

  До коментар [#17] от "Мойше! Толкоз!!!":

  Там немаше ли едно арабско селеце дето правеха много добър хумус?

 30. 30 Профил на deaf
  deaf
  Рейтинг: 2830 Неутрално

  До коментар [#14] от "Тюфлекчия":

  Не става така...! Преди две хиляди години евреите напускат/изгонени са от Йерусалим. Но през 20-ти век се връщат и заселилите го през това време араби,трябва да го напуснат?! Не може така... Ти нали си емигрирал в САЩ? Все едно днес да се върнеш в България и да искаш от този,който е купил и живее в твоята бивша къща,да я напусне! Човек пътува през живота с еднопосочен билет. Няма връщане.


  До коментар [#26] от "gozambo":

  Гозамбо,какви ги говориш?! Евреите не са имали държава от хиляди години! Защото НЕ СА искали да имат държава. През първата половина на 20-ти век в резултат на куп случайности и засилен антисемитски натиск върху тях,те се сдобиха с държава.

 31. 31 Профил на 7777
  7777
  Рейтинг: 2132 Любопитно

  До коментар [#15] от "daskal1":

  Статията, вярна или не, представя Кушнър като гласа на Нетаняху (на български се пише без мягкий знак). Иначе, поне на пръв поглед, би било добре палестинците да отстъпят и да престанат да се избиват с израелците, но явно и палестинските лидери възприемат Кушнър като гласа на Нетаняху.

  A man without faith is like a fish without a bicycle.
 32. 32 Профил на бай Тодар
  бай Тодар
  Рейтинг: 8 Неутрално

  Ако Тръмп и родата му продължат да управляват след 4 год. няма да има Израел....

 33. 33 Профил на historama
  historama
  Рейтинг: 836 Неутрално

  Йерусалим- столица на бъдеща федерална държава?

 34. 34 Профил на margin call
  margin call
  Рейтинг: 8 Любопитно

  Планът няма да проработи. Палестинците и особено Хамас и Фатах, не искат собствена държава. Те искат да унищожат Израел. За фанатиците, които мирен план няма!
  —цитат от коментар 20 на Nil satis nisi optimum


  Известно ли ти е, че Арабската Лига за пръв път се съгласява да признае Израел, през 2002г, в границите на 1967г.?

  https://youtu.be/dWTbvgVOnn0
 35. 35 Профил на daskal1
  daskal1
  Рейтинг: 4338 Неутрално

  До коментар [#24] от "irrational exuberance":

  Направете си труда да прочетете статии на палестинския журналист Амад Мелхем в Ал-Монитор - вижте https://www.al-monitor.com/pulse/authors/ahmad-melhem.html
  Даже той пише за повишено ниво на криминалната активност в Западния Бряг, а ако потърсите има и много други текстове на тази тема.
  И не, не съм братовчед на Паси.

 36. 36 Профил на daskal1
  daskal1
  Рейтинг: 4338 Неутрално

  До коментар [#31] от "7777":

  А използвам знака "ер малък" не "мягкий знак",. Зная че е архаизъм и търпя критика защото зная, че в съвременния български език тя се използва само в съчетание с гласната "о".

 37. 37 Профил на margin call
  margin call
  Рейтинг: 8 Весело

  Ерусалим трябва да бъде изваден от всякакви преговори и на арабите да им се обясни, че нямат абсолютно никакви права над този град, който самите те са заграбили от Източната римска империя. Ама бил "третият свещен град в исляма" - третият свещен, ама друг път. Това е измислица дошла на бял свят след 6-дневната война. Никога преди това на никой в арабския свят не му е пукало за Ерусалим. Бил "споменат в Корана" - само някой който НЕ Е чел Корана (като ислямо-комуниста Ивчо от форума) може да твърди подобна глупост. Та Ерусалим си остава за евреите, а за пустините да се разбират там и това е - биха ги в сто войни, да се кротнат вече. И болшевиките от ЕС да спрат да ги хрантутят с моите данъци.
  —цитат от коментар 14 на Тюфлекчия


  Така ли? А евреите от кого са го заграбили, знаеш/помниш ли. Пише го и в Библията. Ами ако са окаже, че палестинците са им наследници?

  https://youtu.be/dWTbvgVOnn0
 38. 38 Профил на daskal1
  daskal1
  Рейтинг: 4338 Неутрално

  До коментар [#34] от "irrational exuberance":
  А на Вас известно ли Ви е колко страни влизат в Арабската Лига и кои не? Да помогна, влизат 6 страни - Египет, Саудитска Арабия, Йордания, Ливан, Сирия и Ирак.
  И, предложението е внесено в ООН от Саудитска Арабия. Отговорът на Шимон Перез в резюме е" Хубаво, но нека чуем палестинците"
  https://en.wikipedia.org/wiki/Arab_League_and_the_Arab –Israeli_conflict#After_2000

 39. 39 Профил на 7777
  7777
  Рейтинг: 2132 Неутрално

  До коментар [#31] от "7777":А използвам знака "ер малък" не "мягкий знак",. Зная че е архаизъм и търпя критика защото зная, че в съвременния български език тя се използва само в съчетание с гласната "о".
  —цитат от коментар 36 на daskal1


  Твоята употреба не е архаизъм, а русизъм. Но пордължавай да се стараеш и българският ти ще става по-добър.

  A man without faith is like a fish without a bicycle.
 40. 40 Профил на dedoliben
  dedoliben
  Рейтинг: 1539 Неутрално

  Нали палестинците нямаше да имат за столица Ерусалим?
  Е пак казахме хоп преди да скочим.
  Не съм привърженик на Тръмп ама ме кефи съвременнен политик който поставя срокове за седмици.
  Ние бяхме свикнали да работим със десетилетия и векове яваш яваш като става дума за БИ.
  Арафат щеше поне три пъти да отърчи в Кремъл и един път да се млясне с Тошо попътно.
  Успехът е със смелите.

  "Моите министри са англофили, моите генерали са германофили, моят народ е русофилски, само аз останах българофил". Цар Борис III
 41. 41 Профил на 7777
  7777
  Рейтинг: 2132 Неутрално

  Нали палестинците нямаше да имат за столица Ерусалим?Е пак казахме хоп преди да скочим.Не съм привърженик на Тръмп ама ме кефи съвременнен политик който поставя срокове за седмици.Ние бяхме свикнали да работим със десетилетия и векове яваш яваш като става дума за БИ.Арафат щеше поне три пъти да отърчи в Кремъл и един път да се млясне с Тошо попътно.Успехът е със смелите.
  —цитат от коментар 40 на dedoliben

  Така е. Тръмп реши проблема със Северна Корея. Колко му е да реши израело-палестинския конфликт. Явно е в добро настроение, щом им дава цели шест седмици.

  A man without faith is like a fish without a bicycle.
 42. 42 Профил на Иво
  Иво
  Рейтинг: 4433 Любопитно

  "Тръмп предложи палестинска държава със столица в Източен Ерусалим"

  Той Тръмпи хубаво е предложил създаването на палестинска държава със столица Източен Ерусалим (същата позиция защитава и ЕС), обаче Биби Корумпето и неговото крайно дясно коалиционно правителство от години отхвърля подобна идея и планове.

  Ето повече подробности:

  Биби-то преди 5 години:
  https://www.reuters.com/article/us-israel-election/netanyahu-says-no-palestinian-state-as-long-as-hes-prime-minister-idUSKBN0MC1I820150316

  Военния министър Бенет от вчера:
  https://www.haaretz.com/israel-news/elections/.premium-as-netanyahu-heads-for-washington-bennett-says-israel-won-t-allow-palestinian-state-1.8446791

  "Каква е ползата за човека, ако придобие цял свят, a повреди на душата си? "Евангелие на Марко, Глава 8:36
 43. 43 Профил на Мойше! Толкоз!!!
  Мойше! Толкоз!!!
  Рейтинг: 948 Неутрално

  До коментар [#17] от "Мойше! Толкоз!!!":Там немаше ли едно арабско селеце дето правеха много добър хумус?
  —цитат от коментар 29 на bretschneider


  Арабското селце с НАЙ ДОБРИЯ хумус (и разни мръвкарници, включая и свинско) се казва Абу Гош, и е на запад от Ерусалем, по стария път към Тел Авив. 90% християни, другото мюсюлмани (и няколко семейства друзи, "за подправка").

  П.С. Като написах че доеи и Израел да изчезне изведнъж-палеестинците ПАК няма да са доволни, имах изнадподвпредвид следното:

  https://www.ynetnews.com/articles/0 ,7340,L-5482044,00.html

  https://bit.ly/38I29rK
  До коментар [#38] от "daskal1":

  ------------------------------------------------------------------
  До коментар [#37] от "irrational exuberance":


  Известно ли ти е, че Арабската Лига за пръв път се съгласява да признае Израел, през 2002г, в границите на 1967г.?
  —цитат от коментар 34 на irrational exuberance


  Фатах и Хамас също? Я виж "член 1" (първите 15 точки) в устава на Фатах, и после се 'Обади:

  http://www.pac-usa.org/the_palestinian_charter.htm
  ------------------


  До коментар [#31] от "7777":


  До коментар [#30] от "deaf":


  До коментар [#27] от "Jazzdevil":


  До коментар [#26] от "gozambo":


  До коментар [#25] от "deutschwagen":


  До коментар [#20] от "Nil satis nisi optimum":


  До коментар [#18] от "Lou":


  До коментар [#14] от "Тюфлекчия":


  До коментар [#13] от "Аскет":


  До коментар [#12] от "penetrating":


  До коментар [#9] от "Лопе де Вега":


  До коментар [#5] от "pavian":


  До коментар [#2] от "stanislavdi":

  THOSE ARE MY PRINCIPLES! AND IF YOU DON'T LIKE THEM...WELL, I HAVE OTHERS, TOO!
 44. 44 Профил на daskal1
  daskal1
  Рейтинг: 4338 Любопитно

  Хайде сега един въпрос към "корифеите по палестинския въпрос". Територията, завоювана от Израел през войната от 1967 е принадлежала на Йордания. Та, на кого да бъде върната тази територия?

 45. 45 Профил на daskal1
  daskal1
  Рейтинг: 4338 Любопитно

  До коментар [#39] от "7777":

  Ще се старая, и може би един ден ще достигна Вашите висоти, не на злоба, разбира се, там не участвам.

 46. 46 Профил на Иво
  Иво
  Рейтинг: 4433 Любопитно

  До коментар [#2] от "stanislavdi":
  До коментар [#18] от "Lou":

  Всъщност е точно обратното, палестинците искат своя държава, като само това ще донесе мир с евреите. Те НЕ искат всички земи, а само тези в които те (палестинците) са мнозинство и които им принадлежат според международното право и резолюции на ООН. Става въпрос разбира се за Газа, Западния бряг и Източен Ерусалим. В тези техни земи те са мнозинство от населението.

  "Каква е ползата за човека, ако придобие цял свят, a повреди на душата си? "Евангелие на Марко, Глава 8:36
 47. 47 Профил на 7777
  7777
  Рейтинг: 2132 Весело

  До коментар [#39] от "7777":Ще се старая, и може би един ден ще достигна Вашите висоти, не на злоба, разбира се, там не участвам.
  —цитат от коментар 45 на daskal1


  Хайде сега! Гордей се с произхода си и с майчиния си език и не обвинявай тези, които оценяваме усилията ти да научиш български в злоба. Мнително и параноично е някак.

  A man without faith is like a fish without a bicycle.
 48. 48 Профил на Иво
  Иво
  Рейтинг: 4433 Любопитно

  До коментар [#20] от "Nil satis nisi optimum":

  Още един заблуден, ето две речи на президента на Абас пред ООН за нуждата съществуването на свободна Палестинска държава:
  http://www.europarl.europa.eu/meetdocs/2014_2019/documents/dpal/dv/3d_presidentabbas_speech_ep_plenary_/3d_presidentabbas_speech_ep_plenary_en.pdf

  https://www.haaretz.com/middle-east-news/palestinians/.premium-ahead-of-un-address-abbas-rejects-netanyahu-s-backing-of-palestinian-state-1.6512391

  Ето какво казват МП и военния министър на Израел за палестинската държава!
  https://www.reuters.com/article/us-israel-election/netanyahu-says-no-palestinian-state-as-long-as-hes-prime-minister-idUSKBN0MC1I820150316

  https://www.haaretz.com/israel-news/elections/.premium-as-netanyahu-heads-for-washington-bennett-says-israel-won-t-allow-palestinian-state-1.8446791

  Е, след като прочетеш какво казват те се вижда ясно, че точно управляващите евреиски крайно десни политици НЕ искат палестинска държава, а палестинските искат такава държав за народа си.

  "Каква е ползата за човека, ако придобие цял свят, a повреди на душата си? "Евангелие на Марко, Глава 8:36
 49. 49 Профил на Суджук Герберите
  Суджук Герберите
  Рейтинг: 450 Неутрално

  Kingdom of Heaven, v2. 0?

  Голям апартамент купи, голяма сума не плащай!
 50. 50 Профил на Иво
  Иво
  Рейтинг: 4433 Любопитно

  До коментар [#44] от "daskal1":

  Даскале ти чел ли си резолюциите на ООН относно статута на тези палестински земи (Западния бряг и Източен Ерусалим)!? На коя страна принадлежат те според тях!? Колко евреиски колонисти живеят там и колко местни палестинци!?

  Израел ще върнат тези палестински земи на местното палестинско население. Това е.

  Ето ти нещо да прочетеш по темата:

  https://www.un.org/press/en/2019/ga12220.doc.htm

  https://www.securitycouncilreport.org/un-documents/israelpalestine/

  "Каква е ползата за човека, ако придобие цял свят, a повреди на душата си? "Евангелие на Марко, Глава 8:36
 51. 51 Профил на Таралеж
  Таралеж
  Рейтинг: 2084 Неутрално

  Интересно ще е да видим палестинска държава? Още по-интересно ще е да видим как ще се управляват, кой ще работи, кой ще ги финансира, кой ще ги храни, кой ще им рине боклуците. Един мързелив народ който поради липсата На държава, помощите, е станал болезнено мързелив.

 52. 52 Профил на George Svinarov
  George Svinarov
  Рейтинг: 1471 Неутрално

  До коментар [#14] от "Тюфлекчия":

  Добре, че си ти. Понякога като не се ориентирам добре в някоя статия, чиято тема ми е интересна, прочита твоето мнение и възприема обратното.

 53. 53 Профил на Иво
  Иво
  Рейтинг: 4433 Любопитно

  До коментар [#34] от "irrational exuberance":

  Точно така, палестинците (от Фатах) отдавна са признали правото на Израел да съществува, като държава и то няколко пъти:

  https://www.haaretz.com/opinion/.premium-when-will-you-recognize-us-1.5333475

  Още чакаме Израел да направи същото и да признае съществуването на Палестинска държава. Така ще стигнем до момента на взаимното признаване на двете държави.

  "Каква е ползата за човека, ако придобие цял свят, a повреди на душата си? "Евангелие на Марко, Глава 8:36
 54. 54 Профил на Суджук Герберите
  Суджук Герберите
  Рейтинг: 450 Неутрално

  Силата, влиянието на един народ е пряко свързано с площта на полезната земя, която този народ владее. Така е от векове.
  Не знам патока доналТ какво е изчуруликал и пред кого, но на народа на Израел такива блъфове - забрави. Тая земя са я платили с повече кръв, отколкото Доньо+Обонго+Храст са дали

  Голям апартамент купи, голяма сума не плащай!
 55. 55 Профил на Николов
  Николов
  Рейтинг: 1748 Неутрално

  Струва си да се помисли по предложението на президент Тръмп.Само,че обикноввените палестинци трябва да вземат решение,а не терористите от Хамаз и Фатах....
  —цитат от коментар 6 на dfjftriktrcdt


  Обикновените палестинци са още по-несклонни на компромис.

  Ако по някакъв начин не успеят да убедят Фатах ще е просто поредният мирен план.

  “If you give people a good enough ‘why’, they will always figure out the ‘how’.” – J. Belfort
 56. 56 Профил на Николов
  Николов
  Рейтинг: 1748 Неутрално

  До коментар [#2] от "stanislavdi":До коментар [#18] от "Lou":Всъщност е точно обратното, палестинците искат своя държава, като само това ще донесе мир с евреите. Те НЕ искат всички земи, а само тези в които те (палестинците) са мнозинство и които им принадлежат според международното право и резолюции на ООН. Става въпрос разбира се за Газа, Западния бряг и Източен Ерусалим. В тези техни земи те са мнозинство от населението.
  —цитат от коментар 46 на Иво


  Иво, не си прав. И аз изпитвах съжаление за палестинците докато не видях видеотата в Ютюб дето ги прави един израелец, който просто върви из окупираните територии и пита минувачи дали са съгласни със съществуването на Израел. Отвори ми очите. Братче тези са с невероятно промити мозъци. Справеливото решение било Израел да престане да съществува и евреите да се връщат кой откъдето е дошъл. Като ги видях тези интервюта и разбрах - палестинците мир не искат.

  “If you give people a good enough ‘why’, they will always figure out the ‘how’.” – J. Belfort
 57. 57 Профил на vesolr
  vesolr
  Рейтинг: 2600 Любопитно

  До коментар [#45] от "daskal1":

  Защо пък злоба? Преобладаващо 2 души го изписвате така - "Нетаньяху". Единият директно цитира пасажи на руски, а ти казваш, че било заради "архаизъм". Затова онзи ден изписваше "Теннис", това какъв вид архаизъм е?
  А всъщност има ли значение как го пишеш, дори да е "на руски", стига да е информативно? Няма как да объркаме с друг човек...

  От клеветника https://goo.gl/QdmktQ
 58. 58 Профил на eti mehter
  eti mehter
  Рейтинг: 3684 Весело

  До коментар [#56] от "Николов":

  Братче тези са с невероятно промити мозъци
  ========
  :)......дори да се погледне чисто математически......в една друга точка на планетата, в едно друго общество.......не е изключено и за твоя мозък да бъде произнесена подобна аргументация......

  Bukalemun
 59. 59 Профил на 7777
  7777
  Рейтинг: 2132 Весело

  До коментар [#57] от "vesolr":

  На даскала постингите винаги са по-информативни, отколкото самият той предполага.

  A man without faith is like a fish without a bicycle.
 60. 60 Профил на Николов
  Николов
  Рейтинг: 1748 Неутрално

  А иначе, да, Израел здраво е преебал палестинците през 1967-ма и след това. Но като гледам колко склонни на мир са палестинците (дори не приемат границите според плана на ООН от 1947-ма) ми стана ясно, че мирен договор няма как да има.

  С което не оправдавам Израел - просто в тази история, уви, няма добри и лоши.

  За ЕС е най-добре да вдигне ръце и да оставя всеки да се оправя както знае - ние работа в този конфликт нямаме.

  “If you give people a good enough ‘why’, they will always figure out the ‘how’.” – J. Belfort
 61. 61 Профил на pinoccio
  pinoccio
  Рейтинг: 1122 Неутрално

  Тръмп е арогантен невежа и парвеню!

 62. 62 Профил на 7777
  7777
  Рейтинг: 2132 Весело

  До коментар [#45] от "daskal1":Защо пък злоба? Преобладаващо 2 души го изписвате така - "Нетаньяху". Единият директно цитира пасажи на руски, а ти казваш, че било заради "архаизъм". Затова онзи ден изписваше "Теннис", това какъв вид архаизъм е?А всъщност има ли значение как го пишеш, дори да е "на руски", стига да е информативно? Няма как да объркаме с друг човек...
  —цитат от коментар 57 на vesolr

  Прабългарите така са изписвали тези думи: "Теннис" и "Нетаньяху."

  A man without faith is like a fish without a bicycle.
 63. 63 Профил на dark'star
  dark'star
  Рейтинг: 2359 Неутрално

  БРАВО на Тръмп !

  КОНТРА_ТРОЛ_ БАН_ХАКЕР от ПОЕТИЧЕСКИЯ фланг на НАТО
 64. 64 Профил на vesko19
  vesko19
  Рейтинг: 599 Неутрално

  Ама така хубаво тънко ги цаката Тръмп че просто не е истина ....
  Истината е че палестинците не искат мир ....Готови са да жертват децата си но мир никога.....
  Някъде бях чел едно изказване ...Че Мир ще има чак когато и двете страни започнат да ценят повече децата (тоест спрат да ги пращат на война ).....
  Докато говорят представители на Хамас и Фатах дори преговори няма да има...Тия организации имат сметка там да се води война ....Щото ако не се води война...Палестинците ще се запитат що сме тъй бедни ....И няма да е много трудно да стигнат до отговора .....Пък и това всичко или нищо е пълна дебилщина ....Набазата на какво искаш всички ??? Да не би да имат някаква Солидна Армия ??? Нещо силна икономика ??? Добре че са балъците като ЕС-Арабската лига да им дават пари че хептен ще умрат от глад..... Трябва да им се набият канчетата яката на Хамас и Фатах и да бъдат накарани да преговарят ....Ама да водят преговори в разумни граници ....А не като сега искаме всичко пък сме някви мишоции...Израел знае че е по силната половина и се възползва максимално от това .......Време е и Палестинците да го разберат ......

 65. 65 Профил на тулса
  тулса
  Рейтинг: 3080 Неутрално

  До коментар [#31] от "7777":палестинските лидери възприемат Кушнър като гласа на Нетаняху.
  >... а явно Тръмп го възприемат като гласа на Кушнър?:)
  п.п. Това , за ..мягкий знак в името на Нетанияху:), обяснява добре и защо се е запътил сега той за Москва. Там ще запознаел Путин с плана.

 66. 66 Профил на motochristo
  motochristo
  Рейтинг: 1204 Неутрално

  Палестинците ги няма на обявяването на плана, значи са против. Няма какво да се обсъжда. Този, т.н. план е такава партенка, че думи нямам. Както каза един пич - проблемът е, че двама преговарят как да поделят пица докато единият я яде.
  Не може да стане, и двете страни не искат, а и не на последно място Тръмп и екипът му имат съвсем малко повече дипломатически потенциал от баце и преатели - сиреч много, много малко.
  Та какво ще стане сега - Тръмп ще каже "Еми ние им предложихме, а те не щат..." а Нетаняху ще ги насмете. После по улиците мазало. Геният на Тръмп...

  Гласуваш за прасе - получаваш кочина.
 67. 67 Профил на тулса
  тулса
  Рейтинг: 3080 Неутрално

  До коментар [#47] от "7777":не обвинявай тези, които оценяваме усилията ти да научиш български
  >>> Вие наистина ли вярвате това, което го пишете за колегата? Той бил полагал усилия да научи български:)

 68. 68 Профил на daskal1
  daskal1
  Рейтинг: 4338 Неутрално

  До коментар [#57] от "vesolr":
  До коментар [#62] от "7777":

  Интересни хора сте. Защо трябва да ме бъркате с някого? Аз стоя зад написаното от мен по принцип. Дребнавости от сорта защо съм написал "Теннис" - сигурен съм че "весо" добре помни, че обърнах внимание на изписването на английски на името на тенисиста с "y" вместо стандартния спелинг с "i" (Tennys). Или пък другата списваща личност, за която с изписването от мен на Нетаньяху (в желание да се предаде известна специфика на мекото "н") вместо приетото за стандарт тук Нетаняху ме прави "руснак"?
  Апропо, защо "руснак" трябва да се счита за обидно, и то от хора с претенции за интелигентност и образование? Карате ме да се съмнявам в стойностната ви ориентация, макар че това едва ли има значение и за вас, и за мен.

 69. 69 Профил на тулса
  тулса
  Рейтинг: 3080 Неутрално

  До коментар [#49] от "Суджук Герберите":
  Mоже и.. New Haven:)

 70. 70 Профил на daskal1
  daskal1
  Рейтинг: 4338 Неутрално

  До коментар [#50] от "Иво":

  Иво, чел съм тези документи в разни редакции. Въпросът е, могат ли палестинците да гарантират, че ще се държат като отговорна държавна институция и ще прекратят с терористичните си акции? Именно там е проблемът за една бъдеща палестинска държава: терористи от Западния бряг ще проникнат в Израел и ще извършат поредния кървав атентат, след което държавата Израел ще ги нашамароса и ще завземе териториите от които е атакувана. Или пък обстрел на Израел от все по- усъвършенстваните им ракетни снаряди което ще им докара съответен удар от израелската авиация и артилерия.
  Искам да бъда разбран, аз не обвинявам простите палестински селяни които обработват земята си и искат вода, или работниците. Вината е във тези 8-12% терористи за които това е смисълът на живота и нежеланието на поредните палестински администрации да елиминират този проблем.

 71. 71 Профил на тулса
  тулса
  Рейтинг: 3080 Весело

  До коментар [#68] от "daskal1":
  Както често се случва , разните..агресивни прогресивисти трудно реализират в общуването с друго мислещи своите лозунги за толерантност. Тук явно са замесени политическите пристрастия на двамата колеги. Мен жена ми пък да видиш на тази тема как реагира...мани, мани:)
  И понеже аргументите се въртят около начина на изписване на името на израелски премиер, нека да дам линк към начина по който се произнасяло то:
  https://en.m.wikipedia.org/wiki/File :He-Benjamin_Netanyahu.ogg
  И още една екстра..Снимка на Тръмп от 1989, в частен самолет(вижда се кой е до него и кой зад него):
  https://bit.ly/2tMK39v

 72. 72 Профил на klimentm
  klimentm
  Рейтинг: 3430 Весело

  До коментар [#69] от "тулса":

  Мисля че града е основан от пуритани желаещи да основат град с управление основано на божиите закони! Извън всяко съмнение името си запазва значението и днес.

  klimentm
 73. 73 Профил на klimentm
  klimentm
  Рейтинг: 3430 Неутрално

  До коментар [#70] от "daskal1":

  Аз съм виждал с очите си Източен Ерусалим вярно преди много време, но разликата с останалата част на града е като Южен Бронкс и Пето авеню,за съжаление обикновенните палестинци са зомбирани много здраво и мирът е още далечна мечта

  klimentm
 74. 74 Профил на тулса
  тулса
  Рейтинг: 3080 Весело

  До коментар [#72] от "klimentm":
  Извън всяко съмнение името си запазва значението и днес.
  >>> А бе...пълен рай си е.:) Гарата им поне е по-приятна от Гранд Сентръл, а и много ангели щъкат из града.

 75. 75 Профил на тулса
  тулса
  Рейтинг: 3080 Весело

  До коментар [#68] от "daskal1":
  Tennys e от ...Тennessee .:) , та двойното N не е за учудване. А колко още двойни букви има в името на щата. Явно заекват там доста. От ..вискито ще да е:)

 76. 76 Профил на daskal1
  daskal1
  Рейтинг: 4338 Весело

  До коментар [#72] от "klimentm":

  Тогава всички за искали общества "основани на божиите закони", но с голяма доза свободна търговия и поземлена собственост, нещо за което пуританите са дошли в "колониите". Такива са били и бизнесменът Итън и свещенослужителят Давенпорт основали тази колония, защото Масачузетс Бей вече е бил опоскан от по-ранните. Интересното за Н1 Хейвън което съм чел е, че като отмъщение за даване подслон на избягали съдии през 1662 Чарлз Втори, издавайки нов патент за колонията Кънектикът, ги присъединява към Хартфорд. :-)

 77. 77 Профил на daskal1
  daskal1
  Рейтинг: 4338 Весело

  До коментар [#75] от "тулса":

  Официално казват че бил кръстен на шведския си дядо, а защо той е бил с двойно "н", или бил ли е - кой ти казва? :-)

 78. 78 Профил на daskal1
  daskal1
  Рейтинг: 4338 Весело

  До коментар [#74] от "тулса":

  "Щъкат ангели" или "щукнаха ти ангелите" при вида им? Нали уча български, та ми е трудно да разбера :-)

 79. 79 Профил на тулса
  тулса
  Рейтинг: 3080 Весело

  До коментар [#78] от "daskal1":
  А бе баш си щъкат...ангелите. Ето тук са се сбрали едни такива:

  https://bit.ly/36GeRGo

 80. 80 Профил на тулса
  тулса
  Рейтинг: 3080 Весело

  До коментар [#77] от "daskal1":
  Ти остави го Теннис, ами подозирам , че Бени Ганц е руски агент. Иначе би се казвал Ханц или даже Хайнц:)

 81. 81 Профил на daskal1
  daskal1
  Рейтинг: 4338 Неутрално

  До коментар [#80] от "тулса":
  Ами майка му е унгарска еврейка преживяла Холокоста, баща му румънски такъв, арестуван от британците за незаконно влизане в Израел, та от яд основали ционисткия трудов кооператив (мошав) Кфар Ахим (ей сега ще ме подгони езиковата полиция че съм сбъркал фонетиката) :-). Та, според написаното, родителите му могат да се наричат "мошавници"

 82. 82 Профил на тулса
  тулса
  Рейтинг: 3080 Неутрално

  До коментар [#81] от "daskal1":
  Ти видя ли какво е писал Т.Фридман за плана?
  Is Trump Bibi’s Chump?
  The president needs to demand a commitment so he doesn’t get played.
  https://www.nytimes.com/2020/01/28/opinion/peace-middle-east.html
  Фридман минава за познавач на близкоизточната проблематика.

 83. 83 Профил на antonio_vivaldi
  antonio_vivaldi
  Рейтинг: 2127 Неутрално

  Като прочетеш началото ти става ясно, че става дума за поредното недоразумение. Хем Източен Ерусалим ще стане столица на Палестина, хем Ерусалим ще бъде неделима столица на Израел. После- Израел получава всичко веднага, а пък Палестина - в близкия половин век. И всичко това гарнирано с призив, напомнящ евтина реклама -приемете сега ,защото утре няма да имате този шанс, както и с обещания за златен дъжд ,който ще се изсипе. Почеркът на мошеникът Тръмп си личи и с просто око.

 84. 84 Профил на penetrating
  penetrating
  Рейтинг: 5592 Весело

  До коментар [#43] от "Мойше! Толкоз!!!":

  Палестинската харта е много смешен (но опасно смешен документ). Не бях го чел досега (и не съм загубил много). Този логически "връх" обаче ме порази: "1. Палестинците са араби. 2. Юдеите в Палестина са палеестинци. 3. Виж точка 1"
  А шегата с новия Екзодус на Марс е супер! Много свеж. Благодаря :)

  Some people have got a mental horizon of radius zero and call it their point of view. David Hilbert
 85. 85 Профил на Иво
  Иво
  Рейтинг: 4433 Любопитно

  До коментар [#14] от "Тюфлекчия":

  Позна само в частта, че никога не съм чел корана, обаче за разлика от тебе Тюфлече знам историята, включително и на трите Аврамическите религии. Явно отново ще се наложи да те ограмотявам, така, че ето ти историческа статия от където да прочетеш защо Ерусалим е свещен град и за трите Аврамическите религии:

  https://www.history.com/news/why-jews-and-muslims-both-have-religious-claims-on-jerusalem

  "Каква е ползата за човека, ако придобие цял свят, a повреди на душата си? "Евангелие на Марко, Глава 8:36
 86. 86 Профил на Иво
  Иво
  Рейтинг: 4433 Любопитно

  Иво, не си прав. И аз изпитвах съжаление за палестинците докато не видях видеотата в Ютюб дето ги прави един израелец, който просто върви из окупираните територии и пита минувачи дали са съгласни със съществуването на Израел. Отвори ми очите. Братче тези са с невероятно промити мозъци. Справеливото решение било Израел да престане да съществува и евреите да се връщат кой откъдето е дошъл. Като ги видях тези интервюта и разбрах - палестинците мир не искат.
  —цитат от коментар 56 на Николов


  Николов, не си прав! Не може от едно видео в YT да си правиш заключение за това какво искат палестинците! Още повече, че пак в YT има много видеа в които евреи, казват, че Палестина трябва да спре да съществува, а палестинците да бъдат изгонени в съседните арабски държави. Та по твоята логика, ако се базираме на разни видея във YT то и евреите не искат мир.

  Иначе, какво наистина мислят еврите и палестинците по двудържавното решение можеш да прочетеш тук:

  https://www.pcpsr.org/en/node/731

  "Каква е ползата за човека, ако придобие цял свят, a повреди на душата си? "Евангелие на Марко, Глава 8:36
 87. 87 Профил на Иво
  Иво
  Рейтинг: 4433 Любопитно

  До коментар [#50] от "Иво":Иво, чел съм тези документи в разни редакции. Въпросът е, могат ли палестинците да гарантират, че ще се държат като отговорна държавна институция и ще прекратят с терористичните си акции? Именно там е проблемът за една бъдеща палестинска държава: терористи от Западния бряг ще проникнат в Израел и ще извършат поредния кървав атентат, след което държавата Израел ще ги нашамароса и ще завземе териториите от които е атакувана. Или пък обстрел на Израел от все по- усъвършенстваните им ракетни снаряди което ще им докара съответен удар от израелската авиация и артилерия. Искам да бъда разбран, аз не обвинявам простите палестински селяни които обработват земята си и искат вода, или работниците. Вината е във тези 8-12% терористи за които това е смисълът на живота и нежеланието на поредните палестински администрации да елиминират този проблем.
  —цитат от коментар 70 на daskal1


  Вярвам, че могат Даскале. Но за всеки случай Израел ще продължи да охранява добре границите и няма да позволи да проникнат терористи от палестинската държава на територията на Израел.

  "Каква е ползата за човека, ако придобие цял свят, a повреди на душата си? "Евангелие на Марко, Глава 8:36
 88. 88 Профил на Иво
  Иво
  Рейтинг: 4433 Любопитно

  До коментар [#83] от "antonio_vivaldi":

  Добре казано Антонио! Споделям твоето мнение. Плана на Тръмпи и неговия евреиски зет е едно голямо недоразумение с много неизвестни съдържащи се в него. +++

  "Каква е ползата за човека, ако придобие цял свят, a повреди на душата си? "Евангелие на Марко, Глава 8:36
 89. 89
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 90. 90 Профил на deaf
  deaf
  Рейтинг: 2830 Неутрално

  До коментар [#43] от "Мойше! Толкоз!!!":Палестинската харта е много смешен (но опасно смешен документ). Не бях го чел досега (и не съм загубил много). Този логически "връх" обаче ме порази: "1. Палестинците са араби. 2. Юдеите в Палестина са палеестинци. 3. Виж точка 1"А шегата с новия Екзодус на Марс е супер! Много свеж. Благодаря :)
  —цитат от коментар 84 на penetrating  До коментар [#84] от "penetrating":

  1. Чехите славяни ли са?

  2. Албанците в Македония македонци ли са? (В смисъл македонски граждани и заселници?)

 91. 91 Профил на vesolr
  vesolr
  Рейтинг: 2600 Неутрално

  До коментар [#68] от "daskal1":

  Нито те прави руснак, нито е обидно - достатъчно ясно го заявих това, недеи гузен негонен да бягаш. Даже твоят “състудент” директно цитира руски източници където Биби е изписан “архаично”. Това също не е обидно - главното е информацията да е вярна.

  От клеветника https://goo.gl/QdmktQ
 92. 92 Профил на penetrating
  penetrating
  Рейтинг: 5592 Весело

  До коментар [#90] от "deaf":

  Юдеите араби ли са?

  Some people have got a mental horizon of radius zero and call it their point of view. David Hilbert
 93. 93 Профил на deaf
  deaf
  Рейтинг: 2830 Неутрално

  До коментар [#92] от "penetrating":

  На някои места Гоце Делчев казва:"българите и македонците...",като е ясно,че под "македонци" има предвид гърците и сърбите живеещи в Македония. Палестинците казват,че евреите също са палестинци,тоест жители на географската област Палестина. Както ние казваме понякога шопи,тракийци,граовци...

 94. 94 Профил на penetrating
  penetrating
  Рейтинг: 5592 Неутрално

  До коментар [#93] от "deaf":

  Не разбрах каква е съотносимостта на примерите. Ние не говорим ли за нещо конкретно по конкретен документ? Не3 виждам причина да измествам темата към славяни или македонци или пък от тълкуване на неприложими примери.
  Да видим кого имат предвид арабите в нашия случай:
  http://www.pac-usa.org/the_palestinian_charter.htm
  Ясно е казано. Изключват единствено ционистите (каквото и да значи това за тях). Ако не е асимилаторска политика (какъво е слуая) то логиката е сбъркана. Какот и да е, в техния документ кашата е пълна и няма как да остане в този си вид.

  Some people have got a mental horizon of radius zero and call it their point of view. David Hilbert
 95. 95 Профил на deaf
  deaf
  Рейтинг: 2830 Неутрално

  До коментар [#94] от "penetrating":

  Какво значение има палестинците за какви считат евреите?! Важното е да се даде държава на палестинците,за да се потуши войната там. После палестинците и евреите може да философстват какви са и що са по произход колкото си искат...

 96. 96 Профил на penetrating
  penetrating
  Рейтинг: 5592 Неутрално

  До коментар [#95] от "deaf":

  Ключовата дума е "да се даде".
  Тя беше дадена през 1947 - 1 на евреи и 1 на палестинци. Докато евреит се заеха да изграждат държавата си, палестинците бяха заети да сринат държавата на евреите, без да ги е грижа за "дадената" им държава.
  И така до днес.
  Ами това е накратко историята

  Some people have got a mental horizon of radius zero and call it their point of view. David Hilbert
 97. 97 Профил на deaf
  deaf
  Рейтинг: 2830 Неутрално

  До коментар [#96] от "penetrating":

  Лъжеш! Свръхсилите ОТКРАДНАХА земя от палестинците и я дадоха на евреите да си основат държава върху нея. Въпросът е защо постъпиха така Свръхсилите? Можело е да ДАДАТ на евреите земя на остров Мадагаскар или в Руанда,(както е предлагала Англия),и сега нямаше да има проблеми...

 98. 98 Профил на penetrating
  penetrating
  Рейтинг: 5592 Неутрално

  До коментар [#97] от "deaf":

  Не разбрах къде е лъжата, понеже Вие го потвърждавате, но нейсе. Евреите не са избирали земята. Ако прочетете Херцел, ще видите, че евреите са били готови и за джунглата на Аржентина.
  (Шеговито) Предполагам решението на "ссвръхсилите" е било мотивирано :)
  (Сериозно) А може би решението е такова, защото исторически артефакти, писмени записи и местното население недвусмислено показват кой е живял и от кога по тези земи :)

  Some people have got a mental horizon of radius zero and call it their point of view. David Hilbert
 99. 99 Профил на deaf
  deaf
  Рейтинг: 2830 Неутрално

  До коментар [#98] от "penetrating":

  Напротив,Херцел е искал евреите да основат държава в Африка,но повечето от тях били против. И довода на Херцел е бил именно този,че ако се заселят в Палестина,ще избухне война с палестинците,(арабите).
  Нали уж бяхте привърженик на реал-политик?! Какви исторически артефакти,какви писмени "доказателства" отпреди хиляди години!!! След ВСВ Палестина е била собственост на палестинците и евреите са нямали работа там.

 100. 100 Профил на penetrating
  penetrating
  Рейтинг: 5592 Неутрално

  До коментар [#97] от "deaf":

  Не разбрах къде е лъжата, понеже Вие го потвърждавате, но нейсе. Евреите не са избирали земята. Ако прочетете Херцел, ще видите, че евреите са били готови и за джунглата на Аржентина.
  (Шеговито) Предполагам решението на "ссвръхсилите" е било мотивирано :)
  (Сериозно) А може би решението е такова, защото исторически артефакти, писмени записи и местното население недвусмислено показват кой е живял и от кога по тези земи :)

  Some people have got a mental horizon of radius zero and call it their point of view. David Hilbert
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK