Тръмп предложи палестинска държава със столица в Източен Ерусалим

Тръмп предложи палестинска държава със столица в Източен Ерусалим

© ReutersИзточен Ерусалим ще бъде столица на бъдеща палестинска държава, която ще "удвои" териториите, които в момента са под ограничен палестински контрол. Ерусалим обаче ще остане "неделима" столица на Израел така, както я виждат Съединените щати от три години, под пълен израелски контрол ще преминат и селищата, построени в окупираните през втората половина на миналото десетилетие територии. Договорени са стъпки с "решение с две държави", което "най-после ще позволи на палестинците да имат собствена държава" и друг път може да няма подобна възможност.


Така изглежда по думите на американския президент Доналд Тръмп дългоочакваният план за решаване на израелско-палестинския въпрос, който той представи 24 часа след като прие израелския премиер Бенямин Нетаняху, и лидера на най-голямата опозиционна сила "Синьо и бяло" Бени Ганц.


На срещите нямаше палестински представители, но Тръмп увери, че е изпратил писмо на президента на Палестинската автономия Махмуд Абас, с което излага официално предложението. На пресконференция с президента на САЩ Нетаняху заяви, че приема да преговаря с палестинците.


"Имате четири години"
Планът, чийто архитект е зетят на Тръмп Джаред Къшнър, предвижда още замразяване на изграждането на израелски селища в Западния бряг за период от четири години, докато се преговаря за бъдещата палестинска държавност (последният диалог в четиристранен формат с участието на САЩ и Русия се провали през 2014 г.). В речта си Тръмп заяви, че Нетаняху е готов за "пробив" в отношенията с палестинците.


"Ще работим за създаване на свързана територия на палестинска държава, но когато условията за това са налице," каза Тръмп. По думите на Тръмп ще има и други условия - укрепване на върховенството на закона, край на заплахите за сигурността на Израел и "спиране на "Хамас"," организацията, завзела ивицата Газа преди десетилетие. Как точно ще изглежда бъдещата палестинка държава, пък ще бъде уточнено в карта, очертаваща евентуалните граници на двете държави, която ще се публикува от американската администрация. Час след пресконференцията Тръмп публикува в "Туитър" - на арабски и иврит и без обяснения дали има предвид тези граници - карта с надпис: "Тази карта показва как може да изглежда палестинска дъжрава със столица Източен Ерусалим". Надписът в горния ляв ъгъл гласи "Визия за бъдещето".


Президентът добави, че палестинците са свободни да решат какво да правят с плана, но добави, че имат 4 години да го приемат или да "приемат последствията". Според израелски медии на срещите си с Нетаняху и Ганц Тръмп е заявил, че им дава "шест седмици", за да задействат плана. На пресконференцията обаче не се съобщиха подробности, не е ясно и как тези шест седмици се вписват в четиригодишния "срок", даден на палестинците..


Дълго време преди обявяването си планът се смяташе за по-благоприятен за Израел, отколкото за палестинците. Моментът на съобщаването му - месеци преди третите извънредни избори в Израел - също събуди подозрения, че Тръмп просто иска да се намеси на страната на Нетаняху в момент, когато срещу него има обвинения в корупция, измама и злоупотреба с доверие. Източници на в. "Йедиот ахронот" в Белия дом твърдят, че американската администрация опитва да "деполитизира" разговорите си с израелската страна и това всъщност е и причината Ганц да е в Белия дом.


Очаквано планът от 80 страници (50 с политическата част и 30 - с вече представената икономическа) не включва редица палестински искания като премахване на израелските колонии на Западния бряг, незаконни според международното право и изцяло законни, ако планът бъде приет. Напротив, според предварителната информация на "Ройтерс" Израел би могъл да анексира еврейски селища - цели 121 на Западния бряг и множество в Източен Ерусалим - незабавно, ако приеме плана. Част от Западния бряг същевременно се оказва под палестински контрол.


Карта с израелските селища на Западния бряг.

© Reuters

Карта с израелските селища на Западния бряг.


Администрацията на Тръмп поначало бе предпазлива към идеята за решение на конфликта, включващо две държави, и проява на това бе решението му да признае Ерусалим за столицата на Израел. Тръмп отказваше да използва термина, но сега допуска прибягването до такъв сценарий "при определени условия".


Ограничен засега суверенитет и политическа автономия са предвидени за палестинците на Западния бряг и в Източен Ерусалим - най-близкото то "държавност", което би предложил Белият дом. Инвестиционен план за 50 млрд. долара в палестинските територии, вече бе обявен като "икономическата" част на плана, а парите ще бъдат събрани предимно от Персийския залив.


Палестинците се ядосаха още преди планът да е представен


За Рамала и Газа сделката е "мъртвородена", включително заради факта, че целият Ерусалим ще е под контрола на Израел, въпреки че източната част на града, отвоювана от Йордания през 1967 г., бе окупирана от Израел заедно със Западния бряг. Засега не предизвикват топли реакции и уверенията на Тръмп, че ще се "утрои" брутният вътрешен продукт на палестинските територии и ще се създадат милион работни места, ако планът се приведе в действие.


Планът предвижда палестинците да получат много, но далеч не всичко, което искат отдавна, отбеляза по-рано за "Вашингтон пост" запознат със сделката източник. Той подчерта, че този условен суверенитет изглежда остава далеч от отдавнашната международна цел за създаване на отделна, напълно независима палестинска държава. Но освен това той "признава реалността, каквато е", с разширяващи се израелски селища, свиваща се палестинска икономика и все по-малко възможности пред младите хора.


Иначе враждуващите движения "Хамас" и "Фатах" днес се събират спешно заради плана на среща, ръководена от палестинския президент Махмуд Абас. Той и други палестински представители вече увериха, че отхвърлят инициативата като твърде облагодетелстваща Израел.


Анализатори същевременно отбелязаха, че други държави - като Йордания, съсед на Израел и една от двете, с които страната има мирен договор - се изказват внимателно, без да го отхвърлят напълно. Подкрепа - а и помощ за плана - според думите на Тръмп са предоставили Обединените арабски емирства, Бахрейн и Оман, които имаха представители на съвместната пресконференция. "Какво добро значение," каза Нетаняху.


Тръмп предложи палестинска държава със столица в Източен Ерусалим

© Reuters


"Това е политически цирк, тъжен политически театър," заяви Хусам Зомлот, ръководител на палестинската мисия във Великобритания, няколка представлявал Палестинската автономия във Вашингтон. По думите му планът на практика позволява на Израел да стане държава на апартейда. "Хамас" недвусмислено осъди плана минути след края на пресконференцията и заяви, че "Ал Кудс (Ерусалим) ще остане на палестинците".


Малко по-рано бившият представител на Тръмп в спора Джейсън Грийнблат и бившият член на палестинската делегация в мирните преговори Бишара Бабхах призоваха палестинците първо да обмислят възможността, когато тя се появи, тъй като по-добра може никога да не дойде, а междувременно палестинците продължават да изостават икономически в очакване на по-добри времена. Освен това "не разчитайте президентът Тръмп да не бъде преизбран", продължава съвместната им статия. Те също така не бива да се вторачват в идеята за собствена, напълно суверенна държава, а да мислят повече за "достойнство и просперитет" и икономическа сигурност, каквито биха им донесли и политическата, и икономическата част на плана.


Тръмп предложи палестинска държава със столица в Източен Ерусалим

© Reuters


Позицията на Тръмп за предизвестената палестинска реакция е, че "те вероятно няма да го искат в началото". "Но мисля, че накрая ще го (искат)... много е добър за тях. Всъщност е изцяло добър а тях. Ще видим какво ще стане. Без тях няма да направим сделката и това е добре." Днес той каза, че "мюсюлманите ще загубят много", ако не приемат плана.


Независимо от палестинската позиция - а и от разнобоя между араските държави - Арабската лига се събира спешно в неделя, за да обсъди предложението.

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK