Защо малкият селски щат Айова е важен за президентските избори в САЩ

Защо малкият селски щат Айова е важен за президентските избори в САЩ

© Eric Thayer, ReutersС използване на сложна система на гласуване на местни събрания първата надпревара в първичните избори на демократите за президентските избори в САЩ ще се състои в Айова на 3 февруари.


Гласоподавателите в Айова не ползват бюлетини, а вместо това организират местни събрания в целия щат, на които обявяват избора си за президент.


Дванайсет демократи се състезават кой да е кандидатът на партията, който да се изправи срещу президента републиканец Доналд Тръмп на изборите през ноември. Борбата в Айова сега се води за 41 делегати на конгреса на Демократическата партия, на който даден кандидат ще се нуждае от подкрепата на 1991 делегати, за да бъде определен за кандидат-президента на партията.


Как работи процесът
Вместо да отиват в избирателни секции и да пускат бюлетини, жителите на Айова се събират на различни места в целия щат - училищни столови, обществени центрове и всекидневни в частни домове - за да обсъдят кой според тях трябва да бъде номиниран от партията им.


В Айова ще има общо над 1600 такива събрания. Резултатите ще бъдат изпратени на щатското ръководство на Демократическата партия, което ще изчисли по колко делегати ще получи всеки кандидат. На всяко събрание избирателите се делят на групи за един или друг кандидат. Ако се съберат достатъчно избиратели, подкрепящи един кандидат, той получава един делегат.


Избирателите, които застанат зад кандидат с недостатъчно подкрепа - често поне 15 процента от участниците в партийните събрания - ще трябва да направят втори избор.


Тогава те ще имат три възможности: да подкрепят кандидат, който вече е получил достатъчно подкрепа, да обединят сили с поддръжници на друг кандидат, който още не е събрал достатъчно подкрепа за получаване на делегат, или да напуснат събранието. Този процес е известен като "прегрупиране".


Събранията ще се проведат по едно и също време и по график започват в 20 ч. местно време на 3 февруари (1 ч. сутринта по Гринуич на 4 февруари).


Защо вторият избор е от значение


Кой кандидат е вторият избор на един или друг избирател може да изиграе важна роля за крайния резултат. В момента проучванията на избирателните нагласи показват само четирима кандидати с над 15 процента подкрепа в Айова. Това са бившият вицепрезидент Джо Байдън, бившият кмет на Саут Бенд, щата Индиана, Пийт Бутиджеж и сенаторите Бърни Сандърс и Елизабет Уорън.


Тъй като даден кандидат трябва да има поне 15 процента подкрепа от участниците в събранията във всеки окръг, за да може да получи делегати, поддръжниците на други кандидати ще бъдат принудени да се преориентират или да изберат някой друг.


Защо малкият селски щат Айова е важен за президентските избори в САЩ

© Carlos Barria, Reuters


Четиримата кандидати с най-голяма подкрепа събират общо малко над 70 процента от електората според усреднените данни от различни допитвания на национално ниво.


Това означава, че около 30 процента от избирателите може да бъдат принудени да направят втория си избор измежду някой от тези четирима кандидати. Това е значителен брой, който може да даде решаваща преднина на някой от четиримата пред другите трима.


Например, ако сенатор Ейми Клобушар не получи достатъчно подкрепа за делегати в повечето окръзи, кого е по-вероятно да подкрепят нейните поддръжници - друга жена като Уорън или близък до нейната идеология кандидат като Байдън или Бутиджидж?


Какво е различно тази година


Щатското ръководство на Демократическата партия ще промени начина на съобщаване на резултатите тази година след оплаквания от поддръжници на Сандърс през 2016 г. Тогава Сандърс изгуби в Айова с малка разлика от Хилари Клинтън, която накрая стана кандидат-президентът на демократите.


Досега представители на Демократическата партия в Айова оповестяваха само окончателните резултати от местните събрания или колко подкрепа е получил даден кандидат след "прегрупирането".


През 2016 г. привържениците на Сандърс твърдяха, че при първото преброяване той е имал по-висока подкрепа от Клинтън, но след прегрупирането повечето поддръжници на бившия губернатор на Мериленд Мартин О'Мали са били принудени да направят втори избор и тогава Клинтън е получила превес в общата подкрепа.


Защо малкият селски щат Айова е важен за президентските избори в САЩ

© Ivan Alvarado, Reuters


За да бъде взето под внимание това оплакване, тази година демократите в Айова ще обявят публично и двете преброявания - кого подкрепят избирателите с първия си избор и какви резултати се получават, когато поддръжници на кандидат с недостатъчна за сдобиване с делегати подкрепа направят втория си избор.


Освен това, за пръв път се поставя изискване към кандидатите да разполагат с поне 15 процента подкрепа за получаване на делегати. В предишни години прагът се изчисляваше в зависимост от участниците и броя делегати.
Новият праг най-вероятно ще засегне кандидатите с подкрепа около 10 процента, които преди може и да са били достатъчни за спечелване на делегат, но не и сега.


Защо Айова е важен щат


Ако се гледа общата картина, размерите на Айова не дават на този щат особено влияние върху крайния брой делегати, които са необходими за спечелване на номинацията на демократите. Айова изпраща 41 делегати при необходими 1991 за осигуряване на партийната номинация. За сравнение, Тексас дава 228, а Калифорния - 415.


Към това може да се прибави, че Айова е преобладаващо бял щат, като малцинствата съставляват под 10 процента от населението. За сравнение, около 27 процента от населението на САЩ не са бели хора.
Айова обаче упражнява несъразмерно голямо влияние, като гласува първа на първичните избори.


Историята показва, че след гласуването в Айова в надпреварата остават само първите трима или четирима кандидати, които са се представили най-добре там. Щатът освен това е доста добър барометър за това кой ще е кандидатът на Демократическата партия. Последните пет пъти победителят в Айова бе избран за кандидата на партията за президент.


На 12-те партийни събрания на демократите, които са се провели в Айова от 1972 г., девет пъти победителят в щата след това се е оказал изборът на цялата партия.


Айова има по-слаб успех при определяне на кандидатите на републиканците. Последните трима републикански победители в този щат не успяха да си осигурят партийната номинация. /БТА

Ключови думи към статията:

Коментари (29)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на Хи-хи
  Хи-хи
  Рейтинг: 1483 Неутрално

  Баничарката от амер. посолство да пренесе в САЩ челния опит на подкрепения от тях местен Вожд. А именно - недействителните бюлетини - 500 хил. на 3 млн. гласували

 2. 2 Профил на selqnin
  selqnin
  Рейтинг: 1812 Неутрално

  Американската електорна избирателна система е архаична и води до абсурда кандидат с повече гласове да губи изборите....

 3. 3 Профил на penetrating
  penetrating
  Рейтинг: 5872 Неутрално

  Когато кандидатите не са безспорни избирателните процедури вземат връх.

  Some people have got a mental horizon of radius zero and call it their point of view. David Hilbert
 4. 4 Профил на margin call
  margin call
  Рейтинг: 8 Весело

  Американската електорна избирателна система е архаична и води до абсурда кандидат с повече гласове да губи изборите....
  —цитат от коментар 2 на selqnin


  Ми иди и им разясни архаичността. А и Айова е "селски щат"- белким та послушат каубоите там.

  https://youtu.be/dWTbvgVOnn0
 5. 5 Профил на selqnin
  selqnin
  Рейтинг: 1812 Неутрално

  До коментар [#4] от "irrational exuberance":

  И "Белким" и "чунким" не променят факта, чу американската избирателна система е от 19-ти век и е очевидно неадекватна за легитимно обществено представителство през 21-ви век!!!!
  Иначе от лелеяното ви желание да сте оригинален и интересен, да практикувате иронията и сарказмът Ви отделят около 2 вагона книги!!!
  Злобата и омразата разболяват - най-смирено Ви моля да пазите душата си...
  Хубав, незлоблив /ако Ви е възможно/ и усмихнат ден Ви желая!!!

 6. 6 Профил на ivanpopov
  ivanpopov
  Рейтинг: 2425 Неутрално

  Селски щат? А това, че 1/3 от БВП на щата идва от IT не е ли от значение? Вярно, че леката и химическата (свързана с хранително-вкусовата) промишленост преобладават, но ние само може да мечтаем за подобно "село".

 7. 7 Профил на ivanpopov
  ivanpopov
  Рейтинг: 2425 Неутрално

  Американската електорна избирателна система е архаична и води до абсурда кандидат с повече гласове да губи изборите....
  —цитат от коментар 2 на selqnin


  Архаична или не, именно тази система ги е превърнала в Номер 1 в икономиката, науката, военното дело, финансите и политическото влияние, както и на едно от първите места по ефективност на труда и по средна заетост на работещ. Щом твърдиш, че не са прави, покажи как може по-добре. Постигни (някъде другаде) по-добри показатели, да те видим.

 8. 8 Профил на dzenlandia
  dzenlandia
  Рейтинг: 8 Неутрално

  До коментар [#2] от "selqnin":

  Нищо архаично няма в системата. Отчитането единствено на абсолютния брой гласове във федералистки структури като САЩ не само води до несправедливост, но би застрашило и единството на съза. Забравя се често, че САЩ не унитарна държава, а е съюз от държави. И във всеки един език САЩ се превежда като Съединени американски ДЪРЖАВИ. Само в Русия и при нас казваме щат на нещо, което всъщност държава, има собствена конституция на местно ниво и което според фдералната конституия има право да се отдели ако поиска.

  По твоята логика избирателната система в ЕС също е архаична. Тук държави като Грмания получават по-малко депутати спрямо населението си, а държави като Малта и Кипър получават далеч повече. Но никой не помисля да оспори справедливостта на системата, защото именно тя крепи единството.

 9. 9 Профил на .NET
  .NET
  Рейтинг: 376 Неутрално

  Статията е писана от Вирджиния Стела Гибсън, известна като Джинджър Гибсън. Тя е родом от Chalmette, Louisiana и много добре знае кое е село, град и селски щат.

  Въобще "градският синдром на селянина" тресящ определена част от софийското общество далеч не е българска измислица, отново сме я внесли от вън.

  Бъдещето е не просто пред богатите държави, а пред тези, които са най-напред с образованието. - в."Капитал", 22.12.2016г.
 10. 10 Профил на Lou
  Lou
  Рейтинг: 1435 Неутрално

  Айова е фермерски репуликански щат. Изключително незначителен. Ако демократте чакат да вземат нещо от там, ще са разочаровани. Такива щатчета като Кънектикът, Делауеър, Северна и Южна Дакота, Уайоминг, Айова никой не ги брои на картата.

  СССР - родина на всички безотечественици! При капитализма човек експлоатира човека, а при социализма е точно обратното! Всеки кооператор - прасе, всеки комунист - две! Всички комунисти - под земята! 25 цирк - 25 години плодотворна размяна на циркови номера между България и СССР! Който не познава Сибир, той не познава СССР! Да живее 10-ти септември - ден на народната милиция - единствената опора на народната власт! До 9 септември 1944 г. България беше на ръба на пропастта. След това направи смела крачка напред!
 11. 11 Профил на Lou
  Lou
  Рейтинг: 1435 Неутрално

  Айова е фермерски репуликански щат. Изключително незначителен. Ако демократте чакат да вземат нещо от там, ще са разочаровани. Такива щатчета като Кънектикът, Делауеър, Северна и Южна Дакота, Уайоминг, Айова никой не ги брои на картата.

  СССР - родина на всички безотечественици! При капитализма човек експлоатира човека, а при социализма е точно обратното! Всеки кооператор - прасе, всеки комунист - две! Всички комунисти - под земята! 25 цирк - 25 години плодотворна размяна на циркови номера между България и СССР! Който не познава Сибир, той не познава СССР! Да живее 10-ти септември - ден на народната милиция - единствената опора на народната власт! До 9 септември 1944 г. България беше на ръба на пропастта. След това направи смела крачка напред!
 12. 12 Профил на deaf
  deaf
  Рейтинг: 2512 Неутрално

  До коментар [#8] от "dzenlandia":

  То и превода на български на името на САЩ е грешен. Правилно е да се казва ОБЕДИНЕНИ американски щати,а не съединени. Има разлика. Съединени предполага по-тясно свързани щати,обединени - по-слабо обвързани.

 13. 13 Профил на dream_er
  dream_er
  Рейтинг: 279 Неутрално

  До коментар [#11] от "Lou":

  Нито е републикански, нито е толкова фермерски. И е доста значителен,
  защото е първи, както е отбелязано в статията. Често го посещавам.
  Трябваше да отбележат, че най-влиятелният вестник там е зад
  Уорън.

  Liberalism Is a Mental Disorder!
 14. 14 Профил на dnevnikar
  dnevnikar
  Рейтинг: 4346 Неутрално

  UNION EU UNION

  Ако си мандражджи, предпочиташ Wisconsin ;)
  По славна му била славата...

  Историята на Iowa e обременена с историята на
  първия автоматичен електронен цифров компютър
  ABC преди ВСВ и след.

  Проф. Джон Атаносов мислил и работил, работил и мислил, докато една вечер не решил да си почине с голяма безцелна разходка с автомобил по селските пътища на щата. Тогава избистрил три основни компютърни принципа безценни и днес.

  Направили работещ прототип и написали патентна апликация,
  но се намесила конкуренция и въобще ВСВ.

  Атанасов бил мобилизиран на друга работа, военните финансирали друг компютърен проект, ENIAC, с "производни" идеи,
  и истината била разкрита години след ВСВ при съдебен спор,
  при който гиганти като IBM се сдърпали,
  коя фирма била първа и коя най.

  В края на 1960те щатски съд решил:
  всичките те взаимствали от ABC.

  https://en.wikipedia.org/wiki/Atanasoff –Berry_computer

  До коментар [#6] от "ivanpopov":

  Селски щат?
  А това, че 1/3 от БВП на щата идва от IT не е ли от значение?

  Вярно, че леката и химическата (свързана с хранително-вкусовата) промишленост преобладават, но ние само може да мечтаем за подобно "село".

 15. 15 Профил на jazzdevil
  jazzdevil
  Рейтинг: 1437 Неутрално

  На снимката - Джо Байдън приспива стотина мазохисти - участници в предизборната си кампания. Тръмп в същото време пълни стадионите.

 16. 16 Профил на jazzdevil
  jazzdevil
  Рейтинг: 1437 Неутрално

  Американската електорна избирателна система е архаична и води до абсурда кандидат с повече гласове да губи изборите....
  —цитат от коментар 2 на selqnin


  Ако Хилъри с по-малко гласове беше спечелила изборите щеше да твърдиш точно обратното.

 17. 17 Профил на dnevnikar
  dnevnikar
  Рейтинг: 4346 Неутрално

  UNITED EU UNION

  Така е.
  Ма Съединени е по-простичко и интуитивно.
  И силовашко.
  Вземаш и вързваш: съединяваш.
  А Обединени: абстрактно.

  Затова и 'Съединението прави силата' на фасадата
  на Народното събрание на младо (Трето) Българско царство.
  Традиция почитана и сега.

  Оттам и (късо) Съединение на щати,
  вместо демократично лабаво Обединени.

  Традицията от младото (трето) Българско царство
  се спазва и (евразийски) международно.
  На модерно развален старобългарски:
  США (от САЩ).

  До коментар [#12] от "deaf":
  До коментар [#8] от "dzenlandia":

  То и превода на български на името на САЩ е грешен. Правилно е да се казва ОБЕДИНЕНИ американски щати,а не съединени. Има разлика.

  Съединени предполага по-тясно свързани щати,обединени - по-слабо обвързани.

 18. 18 Профил на deaf
  deaf
  Рейтинг: 2512 Весело

  До коментар [#16] от "Jazzdevil":

  +++

  Ха-ха-ха...

 19. 19 Профил на Лопе де Вега
  Лопе де Вега
  Рейтинг: 8 Неутрално

  Много важен щат! Навремето водиха Хрушчов там на гости на един селянин - май Хърст се казваше - и Никитка видя какво е това царевица и се влюби в нея. Затова беше наречен с любов "кукурузник" и прочее, останалото знаете.

  Да не мислим американците с тяхната избирателна система, а да оправим нашата. Например на първо време да не позволяваме на покойниците да гласуват!

  без подпис!
 20. 20 Профил на dream_er
  dream_er
  Рейтинг: 279 Неутрално

  Избирателната система е такава, за да се предотврати няколко големи
  щата да определят кой ще е президент. По същата причина всеки щат,
  без значение колко е голям, има по 2-ма сенатори. Иначе се обезсмисля
  членуването на по-малките щати в съюза.

  Liberalism Is a Mental Disorder!
 21. 21 Профил на dnevnikar
  dnevnikar
  Рейтинг: 4346 Неутрално

  UNITED EU UNION

  Прав си.
  Мани го selqnina ;)

  Така постепенно истина изгре на Изток от Западна Европа.

  Държави, а не щати (кредит за "dzenlandia").
  Обединени, а не съединени (кредит за "deaf").

  Така се получава истина изгрява.
  ОАД: Обединени американски държави.

  До коментар [#8] от "dzenlandia":
  До коментар [#2] от "selqnin":

  Нищо архаично няма в системата. Отчитането единствено на абсолютния брой гласове

  във федералистки структури като САЩ не само води до несправедливост, но би застрашило и единството на съза.

  Забравя се често, че САЩ не унитарна държава, а е съюз от държави.

  И във всеки един език САЩ се превежда като Съединени американски ДЪРЖАВИ.

  Само в Русия и при нас казваме щат на нещо, което всъщност държава, има собствена конституция на местно ниво и което според фдералната конституия има право да се отдели ако поиска.

 22. 22 Профил на ivanpopov
  ivanpopov
  Рейтинг: 2425 Неутрално

  До коментар [#14] от "dnevnikar":

  Браво! Каза им го. :) Който има мозък, да чете.
  Само да те поправя малко - първото цифрово електрическо изчислително устройство, признато за компютър, е създадено от немеца Зюсе, още началото на 30-те. Разработките на нашия сънародник са използвани от Хънюуел, при защитата им срещу иска от правоносителите на патента. Отхвърлят го на първа инстанция и повече дело не е било завеждано. Като прецедентът е използван от всички останали компании, както в САЩ, така и извън страната и това ускорява развитието на ИТ, по различни оценки, с 20-40г. Пък авторката (или по-скоро преводачът) могат да продължат да наричат щата "селски".

 23. 23 Профил на dnevnikar
  dnevnikar
  Рейтинг: 4346 Неутрално

  UNITED EU UNION

  Да, Wiki-то казва за германеца Зюсе.
  И за колосален британски електромеханичен компютър Collosus
  (разбил немска Еnigma).

  Но спорът във връзка с ABC e бил по-продължителен и тежък.
  Приблизително:
  "патентодържач" Honeywell Univac срещу IBM.

  IBM се добират до данни, че патентът на ищеца
  чeрпил идеи от ABC.
  Помолили Джон Атанасов да свидетелства по делото.
  Както и станало.

  Не като претендент за патент (а като пряк свидетел),
  поради давност:
  ABC и нелоялен гост в дома на проф. Атанасов и в Университета,
  "шпион" за конкурентни интереси.
  Това било малко преди или в началото на ВСВ.

  Тогава проф. Атанасов бил военно мобилизиран-преминат "на друга работа", а неговият (самоинициативен) гост шпион - възнаграден с финансиране за компютър ENIAC.

  Междувременно, по време на процеса, ако не по-рано,
  студентът на Atanassoff Berry (от там ABC)
  бил намерен в мотел, окончателно и неестествено
  "самоубит"...

  Анатасов не си давал много зор по случая,
  радвал се на множество други патенти
  и на възможност истината за ABC да "възтържествува"
  при спор между гиганти.
  Починал естествено, на почетна възраст.

  Повече, в книгата "Atanassoff: Father of the Conputer",
  от автор публицист награждаван с награда Пулицер.

  До коментар [#22] от "ivanpopov":
  До коментар [#14] от "dnevnikar":
  Браво! Каза им го. :) Който има мозък, да чете.

  Само да те поправя малко - първото цифрово електрическо изчислително устройство, признато за компютър, е създадено от немеца Зюсе, още началото на 30-те.

  Разработките на нашия сънародник са използвани от Хънюуел, при защитата им срещу иска от правоносителите на патента.

  Отхвърлят го на първа инстанция и повече дело не е било завеждано.

  Като прецедентът е използван от всички останали компании, както в САЩ, така и извън страната и това ускорява развитието на ИТ, по различни оценки, с 20-40г. Пък авторката (или по-скоро преводачът) могат да продължат да наричат щата "селски".

 24. 24 Профил на bgpatriot
  bgpatriot
  Рейтинг: 658 Неутрално

  Архаична или не, именно тази система ги е превърнала в Номер 1 в икономиката, науката, военното дело, финансите и политическото влияние, както и на едно от първите места по ефективност на труда и по средна заетост на работещ.
  —цитат от коментар 7 на ivanpopov
  системата си е архаична но е и резултат и от сложната конструкция на държава от нещо подобно на малки държави!
  но бъркаш избирателната им система не е е свързана с успехите в "икономиката, науката, военното дело, финансите и политическото влияние, както и на едно от първите места по ефективност на труда и по средна заетост на работещ." причината е ИКОНОМИЧЕСКАТА ИМ СИСТЕМА!
  а избирателната са я търпели по традиция, а и защото досега не е пречила много. по принципа работи и не пречи - да не се пипа!
  САМО ЧЕ ВЕЧЕ ПОЧВА ДА СИ ЛИЧИ ЧЕ ПРЕЧИ!

 25. 25 Профил на dzenlandia
  dzenlandia
  Рейтинг: 8 Неутрално

  До коментар [#24] от "bgpatriot":

  И с какво пречи избирателната система? Това е един трудно постигнат и много стабилен баланс, който работи безупречно. Знам, че на някои хора много им се иска 2 щата - Калифорния и Ню Йорк да си избират всеки път президента на САЩ, но това няма как да стане. По-скоро САЩ ще се разпадне, отколкото това да се случи.

 26. 26 Профил на vesolr
  vesolr
  Рейтинг: 2840 Весело

  До коментар [#16] от "Jazzdevil":

  И Тръмп щеше да твърди точно обратното, и ти също.

  От клеветника https://goo.gl/QdmktQ
 27. 27 Профил на vesolr
  vesolr
  Рейтинг: 2840 Любопитно

  До коментар [#6] от "ivanpopov":

  Ами това е превод от английското "rural"
  Противоположното е "urban"
  Няма нищо обидно в това, ако имаш по-добра идея за превод, сподели я.
  Може би урбанизирани и провинциални щати е по-малко обидно?

  От клеветника https://goo.gl/QdmktQ
 28. 28 Профил на vesolr
  vesolr
  Рейтинг: 2840 Любопитно

  До коментар [#25] от "dzenlandia":

  Стига с тия Калифорния и Ню Йорк, ами Тексас и Флорида, съответно номер 2 и номер 3 по население, като гласуват за републиканците? Изобщо сред първите 10 щата по население, 7 гласуваха за републиканците през 2016.

  От клеветника https://goo.gl/QdmktQ
 29. 29 Профил на dzenlandia
  dzenlandia
  Рейтинг: 8 Неутрално

  До коментар [#28] от "vesolr":

  Тексас и особено Флорида гласуват 50:50 с изключително малки разлики. При система, която отчита абсолютния брой гласове Калифорния и Ню Йорк, които гласуват с огромна разлика в полза на демократите ще бъдат тези, които ще имат несправедливо голям дял при избора на президент, което ще е проблем за съществуването на федерацията. Няма нужда да се експериментира със системата на електоралния колеж, която работи безупречно вече 250 години.

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK