Всяка държава в ЕС ще реши сама да изключи ли "Хуауей" от 5G мрежата си

Заместник-председателят на Европейската комисия Маргрете Вестегер представя насоките, с които държавите могат да изключат или ограничат ролята на доставчици до 5G мрежите си.

© Reuters

Заместник-председателят на Европейската комисия Маргрете Вестегер представя насоките, с които държавите могат да изключат или ограничат ролята на доставчици до 5G мрежите си.Държавите от ЕС могат да ограничават достъпа или да изключват компании от сектора на мрежите от пето поколение (5G) от ядрото на телекомуникационните си мрежи.


Това се казва в новите насоки, издадени от Европейската комисия и определени като "интструментариум от смекчаващи мерки" срещу рисковете за киберсигурността.


Решението вероятно ще засегне китайският гигант "Хуауей", но едва ли ще удовлетвори САЩ, които настояват за пълна забрана на компанията, конкурент на САЩ в мрежите от следващото поколение, ключови за бъдещата икономика и технологичното превъзходство.
Необвързващите препоръки са съгласувани от 28 държави в опит за европейски отговор на рисковете срещу киберсигурността - понятие, свързвано с "Хуауей" заради обвиненията от САЩ и западни служби, че компанията (неспоменавана в документа) шпионира в полза на Китай и че може да овладее ключови компоненти от мрежите, създавайки проблеми за националната сигурност.


Тази седмица Великобритания, която излиза от ЕС, наложи известни ограничения на работата с "Хуауей", но я допусна до мрежите си въпреки предупрежденията на САЩ.


"Днес даваме на страните - членки на ЕС, телекомите и потребителите инструменти, за да изградят и защитят европейска инфраструктура с най-високи стандарти на сигурност, за да получим всички пълните ползи от потенциала, който има 5G," каза европейският комисар за вътрешния пазар и дигитализацията Тиери Бретон.


С днешните насоки към държавите в ЕС се отправя призив да оценят риска от конкретни доставчиции - както технически, така и политически (възможност за намеса на държави). Те могат да изключат конкретните доставчици, ако има заплаха, а най-добре е да използват "няколко доставчика", вместо да разчитат само на един. До април държавите трябва да работят по насоките, а до юни - да представят доклад пред комисията.

Ключови думи към статията:

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK