Докато България умува, в Централна Европа започва битка за работници от Украйна

Германският канцлер Ангела Меркел с украинския президент Володимир Зеленски, юни 2019 г. Украйна е очевидният източник на "работна сила извън ЕС" след влизането в сила на нов закон, облекчаващ трудовото законодателство, смятат повечето експерти в страната. "Без достатъчно квалифицирана работна ръка не е възможно да имаме добра икономическа позиция... Как можем да спечелим квалифицирани работници от страните извън ЕС? Това залага законът, който влиза в сила от 1 март," каза Меркел преди няколко месеца.

© Associated Press

Германският канцлер Ангела Меркел с украинския президент Володимир Зеленски, юни 2019 г. Украйна е очевидният източник на "работна сила извън ЕС" след влизането в сила на нов закон, облекчаващ трудовото законодателство, смятат повечето експерти в страната. "Без достатъчно квалифицирана работна ръка не е възможно да имаме добра икономическа позиция... Как можем да спечелим квалифицирани работници от страните извън ЕС? Това залага законът, който влиза в сила от 1 март," каза Меркел преди няколко месеца.Германия дълго бе "моторът на Европа", а сега се задъхва и спешната нужда от над милион работници е една от причините. След месец страната ще опита да промени това.


В Източна Европа се питат колко ще пострадат от решението ѝ, но този път не заради избора, който може да направят собствените ѝ граждани.


От 1 март, когато влиза в сила Законът за имиграция на квалифицираните, ще е много по-лесно за хора от държави извън ЕС да си намерят работа в Германия - с по-малко бюрокрация и опростени визови процедури. Който иска, може да пристигне без договор (както гражданите от ЕС) и шест месеца да си търси работа или дори да започне стаж с надеждата да бъде нает, стига да покаже документ за умението си и добро владеене на езика. Освен Западните Балкани, където стара мрежа улеснява потока от хора, и многолюдни страни като Филипините и други в Източна Азия най-близките съседи на ЕС - Украйна и Беларус - могат лесно да послужат за целта.


400 хил. души на година
След 20 г. Германия ще изглежда много различно от времето, когато сключва споразумение с Турция за наемане на работна сила. Към 2040 г. всеки трети ще е мигрант, смята Херберт Брюкер, който ръководи Института за проучване на трудовия пазар и професиите. Според него Германия ще се нуждае от 400 хил. мигранти всяка година, за да запази икономическата си сила. Властите изтъкват, че нуждата вече е осезаема в редица сфери - например медицина, инженерство, готварство, металургия, строителство и информационни технологии, а и редица занаяти.


Сериозна е зависимостта от чужденци и в грижите за възрастни хора. "Жените от Полша, България, Румъния или Украйна" може да не се виждат в официалната статистика, но без тях последният сектор, в който работят 600 хил. души, би рухнал, смята организация на пациентите. Половината от тези хора са от Източна Европа, но все по-голям дял са от държави извън ЕС, а това включва и Западните Балкани.


Общото население на балканските държави извън ЕС обаче е не повече от 17 млн.; а какво число би се извадило от тази сума, ако и в шестте страни дойде момент за надеждно преброяване, не е известно отчасти заради мащабите на емиграцията към Германия и подводните камъни при измерването ѝ. Два пъти по-голям - и още по-далеч от ЕС, отколкото са те в момента - е ресурсът на Украйна, който кризата с Крим и Донбас и отпадането на визите направиха достъпен за Европа.


Икономиките от бившия Източен блок вече черпят от него с пълни шепи.


Страните които (твърдят, че) не искат мигранти


Правителствата в много от източноевропейските страни се хвалят с близка до нулевата безработица, но някои доклади предупреждават, че намирането на служители ще е все по-трудно и ще става все по-голяма спирачка пред икономическия растеж. Тези общества забогатяха и защото трудното запълване на места вдигна заплатите, а това насърчи потреблението. Процесът обаче бе и "бомба със закъснител" заради демографските трудности в региона - не само заради ниската раждаемост, която властите обвиняват за проблемите, а и заради масовата емиграция в търсене на по-добри условия на запад.


През май 2019 г. Виенският институт за икономически изследвания (wiiw) предупреди, че Централна и Източна Европа са близо до момента, в който търсенето и предлагането на работна сила напълно ще се изравнят и това ще спъва икономиките. Все пак наскоро икономисти отбелязаха, че това бавно се променя и то отчасти заради трудовата миграция - вече не само от Украйна и Западните Балкани, а и от пазари като Виетнам, Монголия и Бангладеш.


Към същите тези служители сега поглежда и икономическата сила на запад, вече издърпала на трудовия си пазар стотици хиляди източноевропейци от членки на ЕС. А те според различни оценки може значително да надхвърлят 2 млн. души.


Полша е страната, която ще усети последиците най-много - за половин десетилетие броят на чужденците, регистрирани там, е нараснал четири пъти. Само за 2018 г. издадените разрешителни за пребиваване са 635 хил., повече от германските (543 хил.). От 600 хил. души, плащащи осигуровки, близо две трети са от Украйна - ръст от три и половина пъти, писа "Блумбърг" по това време. Данни на агенцията сочат, че 1.5 млн. украинци работят в Полша, която тогава още имаше население от 38 млн. души. Всяка пета компания е наела и украинци. Това бе спасителен пояс за икономиката, след като близо 2 млн. души напуснаха страната след присъединяването към ЕС през 2004 г. Символична изглежда статистиката в последния миграционен доклад на Организацията за икономическо сътрудничество и развитие, според който през 2017 г. около 60 хил. украинци (15 хил. повече от 2016-а) са емигрирали "трайно" в Полша - колкото поляци са емигрирали в Германия за същия период.


В по-малката Чехия мащабите са различни, но тенденцията е същата. ОИСР говори за 23.8 хил. украинци, 14.5 хил. от съседна Словакия (членка на ЕС), 6600 от Русия и 5 хил. от Виетнам, пристигнали за "дългосрочна миграция" през 2017 г. Чешката статистика отчита общите данни - 141.5 хил. украинци, живеещи там към септември 2019 г., 61 хил. виетнамци и 37 хил. руснаци. За година ръстът при украинците е с 10 хил., а от август квотата украинци, които могат да получат разрешение за работа, скочи от 20 на 40 хил. души


В Литва украинците (почти 17 хил.) изместиха руснаците (12.5 хил.) като най-голяма група чужденци миналата година и толкова стопиха разликата между напускащи и пристигащи, че обърнаха тенденцията. За пръв път страната с десетки хиляди емигранти годишно отчете по-голям брой имигранти - почти 40 хил. - отколкото емигранти (29.3 хил.), като малко под половината са чужденци, основно от Украйна и Беларус, идващи да работят главно в силно развития транспортен сектор. В резултат населението на Украйна, спаднало с 14.9 хил. души през 2018 г., миналата нарасна със 145 души - това малко число предизвика фурор след три десетилетия постоянен спад. Колко дълго обаче работниците от бившия Съветски съюз ще останат в Литва? Поне трима украински мигранти (наети в медицината, строителството и информационните технологии), с които "Дневник" разговаря миналото лято във Вилнюс и малкото западно градче Акмене, потвърдиха, че сериозно обмислят възможността за работа в Германия или най-малкото държава с повече възможности от Литва.


И в по-близката до България, по-малка от Литва, но по-богата от нея Словения има ръст на чужденците с 10 хил. души и броят им е почти 150 хил.). Там украинците са малко, но тенденцията е същата: мигрантите от по-бедните балкански държави извън ЕС (Босна и Херцеговина, Сърбия и Северна Македония), дошли в стратата само през 2017 г., са около 60 хил., по 5000 са имигрантите и от членките на ЕС Хърватия и България.


Лошата новина за Източна Европа идва още преди германския закон


Държави като Полша търсят начини да останат привлекателни. Обсъжда се вариант разрешителните за работа да не се дават само за шест месеца (с възможност за удължаване), за две години, както направи Унгария. Данните от последната година обаче сочат, че това може и да не е от полза.


Интересът на украинците към работа в чужбина е спаднал с близо 10.4% през 2018 г. по данни на украинската централна банка (НБУ). Основна причина за отлива - и то основно към Полша - е в намаляващата разлика в заплащането между Полша и Украйна. Напротив, "расте интересът към работа в Германия заради разпространението на новини за опростяване на процедурите", обяснява експертната група към НБУ.


Според Кшищоф Инглот, президент на агенцията за набиране на кадри в Personnel Service, само тази година 200 хил. украински работници може да отидат в Германия. "Страхуваме се от промените на правилата на германския пазар на труда", казва той за беларуско издание и отчита разликата в заплащането, която вероятно ще засегне силно производството: Вероятно дори служители, занимаващи се с опаковане или логистика, ще предпочетат да взимат между 9.5 и 10 евро на час пред 13-те злоти (съвсем малко над 3 евро) в Полша. Подобни опасения - че най-малко четвърт от украинците може да изберат Германия - бяха изразени миналата година и в бюлетина на централната банка във Варшава.


"Знаейки, че в последните 5 години работниците от Украйна осигуряваха 11% от БВП на Полша, не можем да спим спокойно и да чакаме", смята още Инглот. Данните за дела им в БВП са спорни, но е известно, че украинците работят във всякакви сектори - производство, услуги като хотелиерство и фризьорство, земеделие. И това число не включва временно работещите, заетите в "сивия сектор" и други украинци, които според някои оценки са до два милиона. Освен това в Полша миналата година са дошли хиляди работници от Беларус, Китай, Индия и Виетнам. Близо 13% от населението ѝ са чужденци през 2019 г. при 11 на сто година по-рано и 6% през 2010 г.


На изток има още един проблем и той е по-скоро политически.


Украинците са лесен източник на квалифицирана сила - освен че сред тях има желание, страната им е сред петте водещи вносителки в Германия на кадри с умения. За Берлин обаче алтернативите са много. Далеч не е сигурно, че всеки гражданин на страната, търсещ работа в Германия, ще я намери, тъй като според агенцията по заетостта законът отваря врати за работници от страни като Индия, Виетнам и Бразилия с население 1.5 млрд. души и състезанието за позиции в Германия ще оспорвано.


Изборът на Източна Европа обаче е ограничен. Украинците бяха и остават удобен вариант - за Вишеградската четворка те компенсират недостига на работни места, без да унищожават мита на властите във Варшава и Будапеща, че бранят "християнска Европа", в полския и чешкия случай фактор е и културната близост. Балтийските държави познават добре украинците - в Литва например има многохилядно малцинство още от съветско време. Сега украинските мигранти, които искат по-добри възможности и говорят немски, могат да опитат късмета си другаде.


Сезонните работници в Полша за 2017 г. са 525 хил. души. Националните статистики и ОИСР показват разминавания в броя, но специално за Полша тенденцията се потвърждава и от двата източника - стотици хиляди пристигат за сезонна работа, десетки хиляди се установяват.

© ОИСР

Сезонните работници в Полша за 2017 г. са 525 хил. души. Националните статистики и ОИСР показват разминавания в броя, но специално за Полша тенденцията се потвърждава и от двата източника - стотици хиляди пристигат за сезонна работа, десетки хиляди се установяват.


Държавите от Централна и Източна Европа обаче са изправени пред още един проблем: влизането на украинци, индийци и други в битката за германския трудов пазар означава, че след месец конкурентите за едно работно място в страната ще са много повече. Германия настоява, че целта ѝ далеч не е да източи квалифицираните работници на други държави. Предвид мащабите си и интереса към новите правила, който се очаква от граждани на многолюдни страни извън ЕС (или Европа), малките източноевропейски икономики може да се окажат защитени поне в този план.


Германското правителство се надява поне 25 хил. души повече да започват работа в германската икономика всяка година след новия закон. Бизнесът се надява да са много повече. За Украйна промяната носи опасност (населението ѝ за пръв път спадна под полското, защото вече е под 38 млн.), но и възможности, тъй като е източник на приходи - 12 млрд. долара са постъпленията от чужбина само за 2019 г. и над една трета от тях са от "все по-малко привлекателната" Полша.


Като дестинация за украинци на думи, но не и на дела, България остава далеч от тези процеси. Хиляди украинци работят по Черноморието. Общият брой на граждани на трети държави, наети постоянно и временно, не надхвърляше 10 хил. души миналата година въпреки периодичните опити за припламване на напрежение заради потенциални "вълни" от чужденци, заемащи работните места на българи. Същевременно наскоро Институтът за устойчиво икономическо развитие оцени "средносрочната" нужда от кадри в българската икономика на 500 хил. души. Поне в надпреварата за квалифицираните кадри Германия ще ѝ е сериозен конкурент.

Коментари (147)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на truly
  truly
  Рейтинг: 754 Неутрално

  Кой украинец ще дойде у нас за заплата 350 евро? Първо ще трябва да си оправим нещата у нас. Само с лафове за стабилност и мачкане на дребен и среден бизнес не става.

 2. 2 Профил на kasko
  kasko
  Рейтинг: 732 Неутрално

  Тя Украйна е голяма, но не и неизчерпаема. Миналата година пътувахме около Черновци,Коломия ,Хмелницки и от там обход към Одеса. Ами в Западна Украйна по селата и малките градчета на 10 къщи в една имаше светлина. В Одеска област беше по-добро положението.

  Колективното вземане на решение налага споделяне на колективна отговорност.
 3. 3 Профил на kasko
  kasko
  Рейтинг: 732 Неутрално

  До коментар [#1] от "truly":

  У наше село има двама украинци,шофьори вътрешно. 2000 лв.

  Колективното вземане на решение налага споделяне на колективна отговорност.
 4. 4 Профил на Да вярваме на истината
  Да вярваме на истината
  Рейтинг: 1500 Неутрално

  До коментар [#1] от "truly":

  Индустрията и икономиката си намира кадри. Тука въпросът е Държавата да създаде нормални законни правила.

 5. 5
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 6. 6
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 7. 7 Профил на dark'star
  dark'star
  Рейтинг: 1435 Неутрално

  Какво може да предложи България повече от другите страни в ЕС .!. на украински работници, че баш тука да дойдат :-) то българите убегаА от българските чорбаджии

  КОНТРА_ТРОЛ_ БАН_ХАКЕР от ПОЕТИЧЕСКИЯ фланг на НАТО
 8. 8 Профил на uq
  uq
  Рейтинг: 2337 Неутрално

  Не ги умее Европа тия неща, с изключение на Британия. Нали имаше през 90тте трион кард Джърмани за квалифицирани специалисти предимно ИТ. Ходихме, гледахме....затра работа. Някои заминаха но бяха наистина малко. Предимно хора, които вече работеха в Германия по проекти и просто придобиха постоянен статут. Иначе уж глад за квалифицирани кадри уж....никой не те иска, само като чуе че ти трябва разрешително (щото синдикатите ще му бат мамата). Търсят ..... бачкатори на черно и миячи на задници

 9. 9 Профил на uq
  uq
  Рейтинг: 2337 Неутрално

  До коментар [#8] от "uq":

  Ух, това пише каквото си иска. грийн кард Джърмани не трион разбира се

 10. 10 Профил на diegos
  diegos
  Рейтинг: 761 Неутрално

  Украйна явно закяри. Никой в тая статия не споменава как това се отразява на Украйна. Разглежда се като някакъв ресурсен придатък. Това ли беше светлото бъдеще което им обещаха?!

 11. 11 Профил на uq
  uq
  Рейтинг: 2337 Неутрално

  До коментар [#1] от "truly":

  Абе не точно но като цяло да....защо да дойде тук, вместо в Германия, където е по-добре или даже Полша -съседна страна сходна култура...

 12. 12 Профил на dark'star
  dark'star
  Рейтинг: 1435 Неутрално

  Украйна явно закяри. Никой в тая статия не споменава как това се отразява на Украйна. Разглежда се като някакъв ресурсен придатък. Това ли беше светлото бъдеще което им обещаха?!
  —цитат от коментар 10 на diegos


  ние си получихме банана ... отзад, сега украинците си рупат курабийките

  КОНТРА_ТРОЛ_ БАН_ХАКЕР от ПОЕТИЧЕСКИЯ фланг на НАТО
 13. 13
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 14. 14 Профил на hamiltonf
  hamiltonf
  Рейтинг: 3719 Неутрално

  До коментар [#1] от "truly":  Пълно е с украинци по морето, в някой по-големи хотелски комплекси надминават 80 души, и то само за един.

  Икономедиа Етичен кодекс на българските медии. 3. РЕДАКЦИОННА НЕЗАВИСИМОСТ 3.1 Няма да се поддаваме на политически или икономически натиск или влияния.
 15. 15 Профил на dark'star
  dark'star
  Рейтинг: 1435 Неутрално

  България трябва да разчита на ресурса си от милион "трайно незаети",
  а ако дойде някой специлист на българска заплата ще е чудо невиждано

  КОНТРА_ТРОЛ_ БАН_ХАКЕР от ПОЕТИЧЕСКИЯ фланг на НАТО
 16. 16 Профил на uq
  uq
  Рейтинг: 2337 Неутрално

  А иначе за нас по-голямата опасност е, Украина да се стабилизира и да получи покана за ЕС и да влезе в НАТО. Тогава всичкото аутсорсинга, което пълни бизнес парковете резко ще утече натам, защото е по-евтино има повече хора и тогава ще ни се реши проблемът с работната ръка по един доста неприятен начин

 17. 17 Профил на Тони КОСТОВ
  Тони КОСТОВ
  Рейтинг: 961 Неутрално

  Каква битка? Който плаща добре, ще си намери работници от където си поиска.

 18. 18
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 19. 19 Профил на uq
  uq
  Рейтинг: 2337 Неутрално

  До коментар [#15] от "dark'star":

  Абе ...специалистите в България да ти кажа посягат вече към западни заплати и то не само ИТта. Масата е проблемът.

 20. 20 Профил на Да вярваме на истината
  Да вярваме на истината
  Рейтинг: 1500 Неутрално

  До коментар [#13] от "Resident":

  Я ни обяснете каква част е "качествената" работна сила напуснала България щото аз такава бе познавам.
  На 1 лекар познавам 99 най-ниски работници половината цигани.

 21. 21 Профил на бАрни
  бАрни
  Рейтинг: 534 Весело

  Епа да заповядат украинците...на 600лв. нето...

 22. 22 Профил на bobhunter
  bobhunter
  Рейтинг: 812 Неутрално

  България не умува , а се услушва. Едно време се говореше, че Тодор Живков чакал Брежнев да пръдне за да се насере. И да приемем работници от чужбина (най - голям резерв на работна сила са Индия, Бангладеш, Филипините и Китай) няма да можем да ги използваме ефикасно, защото по природа сме с робска психика. От нас "мастери" не стават. По времето на соца идваха виетнамци шпакловка да правят. Вместо това търгуваха с долари, докарваха си повече от една генералска заплата и наемаха българите да шпакловат вместо тях.

 23. 23 Профил на BULEXIT
  BULEXIT
  Рейтинг: 269 Неутрално

  В България украинският внос на работна ръка нещо не се получи.
  Украинците в "Кауфланд" не се задържаха.
  Нито те останаха очаровани от заплащането, нито управата от техните трудови качества.

 24. 24 Профил на Да вярваме на истината
  Да вярваме на истината
  Рейтинг: 1500 Неутрално

  До коментар [#14] от "hamiltonf":

  Щото реалните заплати са не под 2000 лева за готвач, бе под 1500 лева за сервитьор и не под 1000 лева за камериерка.
  Питай ги този сезон да видиш:)
  Те и рекламите в Македония и Украйна да такива.

 25. 25 Профил на Индиана
  Индиана
  Рейтинг: 1325 Неутрално

  До коментар [#13] от "Resident":

  Ама разбира се,... Много по-добре е да се организира един концентрационен лагер, ограден с километри бодлива тел и стрелящи на месо гавази, където най-талантливите хора в държавата да пропилеят живота си на 100 долара заплата в "името на родината", или по-скоро на тия организирали въпросния зандан !

 26. 26 Профил на putinxujlo
  putinxujlo
  Рейтинг: 2801 Неутрално

  Правилно написано. Що се отнася до руснаците. Поне 15 милиона души вече са напуснали Путенланд. И си намериха работа. И не е лоша работа. И почти всичко е против сегашното правителство. Хайде, сега изпуснете и украинците. Между другото, много добри строители.

  До коментар [#6] от "К2":

  "Чуждестранен агент"
 27. 27 Профил на kasko
  kasko
  Рейтинг: 732 Неутрално

  До коментар [#16] от "uq":

  Не се притеснявай. Докато получат покана и влязат , вече всичко читаво ще се е омело. До преди 6 години в Румъния беше абсурд да видиш обява за работа. Днес ,ако румънците са три пъти повече като население от нас,обявите за работа са десет пъти повече. Същото е и с Украйна. Преди три години се виждаше рядко ,средно около 4000 гривни (240 лв по тогавашния курс) , днес изобилства като започват от 6000 (450 лв по сегашния).

  Колективното вземане на решение налага споделяне на колективна отговорност.
 28. 28 Профил на ivanpopov
  ivanpopov
  Рейтинг: 2284 Неутрално

  България не умува. Просто бизнесът не може да развива адекватни производства (въпреки най-ниските данъчни ставки в ЕС). И няма пазари, от които да получава приходи, за да плаща адекватни заплати. Без заплащане, може да привличаме гастарбайтери само временно, колкото да изкарат почивка лятото или ако целта им е имиграция в ЕС. А такива балами са много малко. Точно за това, емиграцията на нашите работници е почти толкова голяма, колкото и от Украина и Молдова.

 29. 29 Профил на dark'star
  dark'star
  Рейтинг: 1435 Неутрално

  Епа да заповядат украинците...на 600лв. нето...
  —цитат от коментар 21 на бАрни


  по ЕС ще им дават по 600 € ... седмично :-) а не по 300 € месечно
  и то я им ги дадат, я не .... по наш стар чорбаджийски обичай

  КОНТРА_ТРОЛ_ БАН_ХАКЕР от ПОЕТИЧЕСКИЯ фланг на НАТО
 30. 30 Профил на dark'star
  dark'star
  Рейтинг: 1435 Неутрално

  До коментар [#15] от "dark'star":Абе ...специалистите в България да ти кажа посягат вече към западни заплати и то не само ИТта. Масата е проблемът.
  —цитат от коментар 19 на uq


  ЪХЪ ... посягат към европейски заплати , ама през Терминал-2

  КОНТРА_ТРОЛ_ БАН_ХАКЕР от ПОЕТИЧЕСКИЯ фланг на НАТО
 31. 31 Профил на Hawaii
  Hawaii
  Рейтинг: 4150 Любопитно

  Украинците са тези които с благосъстоянието си и

  ЕВРО ЗАПЛАТИТЕ ще ерозират ПутинизЪма.

  От сега РУСНАЦИТЕ и РУСКИНИТЕ завиждат на ЕВРОПЕИЗИРАЩАТА

  се УКРАЙНА. Въпрос на близко бъдеще е на висок глас да запитат

  ЦАРСТВАЩИТЕ в КРЕМЪЛ КГБейове.

  "ЗАЩО УКРАЙНА се ЕВРОПЕИЗИРА а русийката се МОНОГОЛИЗИРА

 32. 32 Профил на irons
  irons
  Рейтинг: 640 Неутрално

  През деветдесетте им се молихме да да им бачкахма, а тогава дойчовците са бараха по бирените кореми и сумтяха. Всъщност, това продължи до към 2014 г. - дотогава ни държаха без право на работа, 7 години след като влязохме в ЕС. Доста мои познати, учещи там, се върнаха именно защото не можаха да си вземат разрешителни за работа. Кадри, подготвени и изучени в Германия?! А сега? Оле-мале, кво стана ...

 33. 33 Профил на ceci_
  ceci_
  Рейтинг: 622 Неутрално

  До коментар [#10] от "diegos":

  Ами то е така)))

 34. 34 Профил на Kamenarski
  Kamenarski
  Рейтинг: 405 Неутрално

  В България няма пазар на труда. От "назначени" "бизнесмени" - толкова. Договорки за условия на труд и часови ставки, никакви или минимални осигуровки, картелни споразумения... Какви чужди работници, те българите избягаха от блатото и едната от причините е точно тази. И сирийците не щат даже да останат и бягат от нас като дявол от тамян...

  НЕ ЦЪКАЙТЕ МИНУСИ НА ТРОЛА! ТЕ ПЕЧЕЛЯТ ДЕНЬГИ И ОТ ТОВА!
 35. 35 Профил на penetrating
  penetrating
  Рейтинг: 5618 Неутрално

  България дори и не умува. Тя стои в ступор, което ня#Кой нарича "стабилност"

  Some people have got a mental horizon of radius zero and call it their point of view. David Hilbert
 36. 36
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 37. 37
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 38. 38 Профил на Да вярваме на истината
  Да вярваме на истината
  Рейтинг: 1500 Неутрално

  До коментар [#34] от "Kamenarski":

  Направих си труда да преброя, че оня Грийнайс иска да му давам източниците само в Северната ни индустриална зона се строят или отремонтират над 100 нови халета. Въобще не се съмняваме, че ще бъдат окомплектовани с работници и специалисти, въпреки, че рекламите по билбордовете да за търсене на работници де факто при 0% безработица.
  И то се усеща. Например яслите и детските градини препълнени. Училищата започнаха с по две-3 паралелки повече. (Чудо невиждано има и ученици негърчета) Детските площадки препълнени а да много. Дечурлигата се изчакват. И то при статистически най-застаряеащият град.

 39. 39 Профил на NoBrainNoPain
  NoBrainNoPain
  Рейтинг: 99 Неутрално

  Докато България умува, в Централна Европа започва битка за работници от Украйна
  ---------------------------------------------
  И правилно умува.
  Вносът на работници в момента ще натиска заплатите надолу.
  Като стигнем нивото на Чехия и Полша - ще му мислим. Бавничко и внимателничко.
  Щото в Полша пребивават над 4 милиона украинци (които са по същество наполовина поляци), затова изреваха на умряло когато се опитаха да ги натиснат да вземат и арабската паплач.
  И затова имат консервативно управление.

 40. 40
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 41. 41
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 42. 42 Профил на historama
  historama
  Рейтинг: 3831 Неутрално

  [quote#6:"К2"][Ако ни трябват подчовеци ще си внесеме руснаци . Тя и заплатата им е по-ниска от нашата./quote]

  В Източна българия е пълно с руснаци. Класифицирана информация е колко точно са издадените разрешителни за пребиваване, но в Поморие са повече от българите, в Бургас и Варна има по 40-50 хил. Говори се за някакви цифри между 400 и 500 хил., но както виждаш горе ни няма в статистиките

 43. 43 Профил на putinxujlo
  putinxujlo
  Рейтинг: 2801 Неутрално

  До коментар [#26] от "putinxujlo":


  До коментар [#6] от "К2":
  ===============//=


  "Правилно написано. "©️
  И това е за статия, а не за вашия коментар К2..

  "Чуждестранен агент"
 44. 44 Профил на Resident
  Resident
  Рейтинг: 5 Неутрално

  До коментар [#25] от "Индиана":

  От една страна сме на барикадата. Противник съм на всякакви расистки, про нацистки и други действия унижаващи човешките права. В окото ти май е влязъл някакъв руснак... Няма нужда да подскачаше така.

 45. 45 Профил на BULEXIT
  BULEXIT
  Рейтинг: 269 Неутрално


  Освен петте завода на "Хювефарм" някой може ли да се сети за българско производство в чужбина?
  Структурата на българския износ е основно на суровини и стоки с ниска добавена стойност и ниска степен на преработка, което има пряко отношение към заетостта.

 46. 46 Профил на gianni
  gianni
  Рейтинг: 871 Неутрално

  На 1 лекар познавам 99 най-ниски работници половината цигани.
  —цитат от коментар 20 на Да вярваме на истината


  Ами такава ти е средата в Габрово, какво да правиш...

 47. 47 Профил на Иво
  Иво
  Рейтинг: 4410 Любопитно

  "Същевременно наскоро Институтът за устойчиво икономическо развитие оцени "средносрочната" нужда от кадри в българската икономика на 500 хил. души. Поне в надпреварата за квалифицираните кадри Германия ще ѝ е сериозен конкурент."

  Не само Германия, в статията добре е обяснено за търсенето на квалифицирани имигранти в Полша, Чехия, Словакия, Унгария и други държави членки в ЕС.

  И когато дойде време тези имигранти да избират по-скоро ще изберат гореизброените държави пред България заради по-доброто заплащане там.

  Извода според мен, който българските работодатели трябва да си направят от тази интересна статия е, че трябва да вдигат заплатите на своите служители поне 2-3 пъти в годината и то не символично, а сериозно като процент нагоре.

  "Каква е ползата за човека, ако придобие цял свят, a повреди на душата си? "Евангелие на Марко, Глава 8:36
 48. 48 Профил на zhoo
  zhoo
  Рейтинг: 86 Неутрално

  Глобализацията е добра за развитите страни, но за такива като нашата татковина не е. И въпреки всичко е въпрос на управление. Само, ако се съкрати 50% от ненужната държавна администрация (А има мегдан за 80%) ще се решат проблемите с работната ръка поне за следващите 5 години. Ама тогава, на управляващите ще им се свие електората с 80%.

 49. 49 Профил на ivanpopov
  ivanpopov
  Рейтинг: 2284 Неутрално

  До коментар [#39] от "NoBrainNoPain":

  Хайде посмали малко. :) Самите поляци декларираха половин милион. С нелегалните, да са милон. Което пак е много, но не е кой-знае какъв натиск за 40 милионна Полша.

 50. 50 Профил на Kamenarski
  Kamenarski
  Рейтинг: 405 Весело

  До коментар [#38] от "Да вярваме на истината":

  "... (Чудо невиждано има и ученици негърчета)..."

  ... това с негърчетата, малко на расизъм докарва. Казва се африканчета. Ако са от САЩ - афроамериканчета, ако са от Бразилия - афроюжноамериканчета, ако са от антарктида - афроантарктидчета, и т.н. Ясно?

  НЕ ЦЪКАЙТЕ МИНУСИ НА ТРОЛА! ТЕ ПЕЧЕЛЯТ ДЕНЬГИ И ОТ ТОВА!
 51. 51
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 52. 52 Профил на Да вярваме на истината
  Да вярваме на истината
  Рейтинг: 1500 Неутрално

  До коментар [#46] от "gianni":

  Хахаха. Щото от Силистра и Кърджали дето да основните ни гастарбайтери само гении мигрират:)
  И пак ти повтарям Габрово не ни мисли за средата. Далече е над твоята:) Ана много далече и икономически и културно и цивилизационно:)
  На всеки емигрирал мияч на задници са привлекли 3-ма специалисти.

 53. 53 Профил на iak
  iak
  Рейтинг: 1361 Неутрално

  Украйна явно закяри. Никой в тая статия не споменава как това се отразява на Украйна. Разглежда се като някакъв ресурсен придатък. Това ли беше светлото бъдеще което им обещаха?!
  —цитат от коментар 10 на diegos


  То си го пише в статията емигрантите носят 12 милиарда всяка година в Украйна. В момента заплатите са 4 пъти по-високи отколкото 2014г. когато Украйна се измъкна от задушаващата прегръдка на Русия. Пише го и в статията украинските заплати настигат полските. Просто за съжаление всяка страна рябва да плати чудовищна цена за това че е била сателит на СССР. В България е същото. Заплатите при виденовото управление на БСП бяха 1-2 долара сега са 600 долара поне 300 пъти повече. Но за да се мерим с белите (западните) страни заплатите трябва да скочат поне още 4 пъти.
  До 2-3 години украинските заплати ще изпреварят руските и ще се доближат до българските.

  И най-глупавия руски трол не би заменил, най-бедната част от Европа, за което и да е място в Русия. И в същото време - несъзнателно, прави всичко възможно България да прилича на примитивната и деградирала Русия.
 54. 54 Профил на ivanpopov
  ivanpopov
  Рейтинг: 2284 Неутрално

  До коментар [#34] от "Kamenarski":

  Като са толкова лоши българските "назначени" бизнесмени, ти защо не вземеш да развиеш по-добър бизнес? Страната ни предлага най-ниските ставки за ДДФЛ и КПО в ЕС. А ДДС е напълно поносим, на фона на облагането в други страни. Или ако не те бива за "меринджей", какво направи, като избирател, за да помогнеш в страната ни да се развие такъв бизнес?
  Съжалявам за острия тон, но ми е о'мръзнало от мрънкачи, дето все някой друг им е виновен.

 55. 55 Профил на historama
  historama
  Рейтинг: 3831 Неутрално

  До коментар [#42] от "historama":

  Очаквано кота споменах за 400-500 руски граждани, пребиваващи у нас получих минуси. Ако спомена за 20 дка земя покрай Камчия на Москва, отново ще има минуси.
  Само че тук нещата са много груби - 400 000 руски граждани, дума не обелващи на български, на фона на около 6 млн българи. Още ли да внасяме, сега от Украйна. Нищо лошо, ама и там има милиони руснаци.

 56. 56 Профил на Да вярваме на истината
  Да вярваме на истината
  Рейтинг: 1500 Неутрално

  До коментар [#50] от "Kamenarski":

  Не. Прави впечатление, че даже мюсюлмани не е имало през османско, а сега негърчета:)
  Апропо турците са ни основно идващите в България. Миналата година над 37 000 не български турци и още толкова български Ана те не се броят.
  В моят вход дойдоха семейство турски турци от Истанбул. Дойдоха подготвени обаче 1 година са учили български.

 57. 57 Профил на historama
  historama
  Рейтинг: 3831 Неутрално

  Между другото колкото украинци познавам ( във Варна ги има), всичките говорят български добре, и което е интересно практически без акцент. Което не може да се каже за руснаците.

 58. 58 Профил на iak
  iak
  Рейтинг: 1361 Неутрално

  Съвременна форма на икономическо робство. Разбиваш една държава, взимаш и най качествената работна сила, като отнема бъдещето на тази държава. Останалите дебили си избират един рапон и започват за всичко да обвиняват в предишните, я руснаците, я запада. До 100 години от държавата останала само оглозган скелет.
  —цитат от коментар 13 на Resident


  Всички държави в източна Европа за разбити от комунистите. Сега за да се навакса това изоставане струва много пот и кръв. Елементарна съпоставка може да се направи между източноевропейските страни и Гърция преди 30 години. Едва 30 години по-късно една единствена източноевропейска страна изпревари Гърция по доходи - Чехия. Всички други още се борят.......

  И най-глупавия руски трол не би заменил, най-бедната част от Европа, за което и да е място в Русия. И в същото време - несъзнателно, прави всичко възможно България да прилича на примитивната и деградирала Русия.
 59. 59 Профил на Hepo
  Hepo
  Рейтинг: 1790 Неутрално
  [quote#53:"iak"][/quote]

  Според Демура ченъл по официални данни , Украина 12,347р. РФ 12 130Р. Изпреварването вече е факт. Форумната вата нека си говори.

  SHADOWS of SOFIA
 60. 60 Профил на ivanpopov
  ivanpopov
  Рейтинг: 2284 Неутрално

  До коментар [#37] от "К2":Моля те, погледни коментар 45 към Индиана. Някаква руска фобия ви гони повечето форумци ми се струва. Вземете мерки, защото ми приличате на баш заклетите комунисти в ранният им период 44-53 та, къде громяха всички капиталисти 😁😁😁
  —цитат от коментар 51 на Resident


  Че те са си същите ЗКПЧ-та, от едно време или техните дечица. :) Само резбата са обърнали и сега плюят в другата посока.

 61. 61 Профил на Да вярваме на истината
  Да вярваме на истината
  Рейтинг: 1500 Неутрално

  До коментар [#54] от "ivanpopov":

  Назначените бизнесмени и чуждестранните фирми произвеждат 9% само от БВП на България. Затова хората не се сещат за Божковци, Пеевски-Доган и така нататък. Те си гледат собствените си бизнес проблеми.
  Ана гастарбайтерите ни си мислят, че тука е пустиня.
  Нищо, че имаме ултрамодерна израелска клиника с израелски лекари и в централната ни болница идват екипи от Тун Швейцария и Аалст Белгия. Значи могат да живеят, да работят и въобще да имат сметка.
  Ама нека да си вярват.
  Аз съм спрял да се занимавам с тях.

 62. 62 Профил на iak
  iak
  Рейтинг: 1361 Весело

  До коментар [#59] от "К2":

  Имаш ли линк. Ще е много яко да го показвам на форумните ушанки :)

  И най-глупавия руски трол не би заменил, най-бедната част от Европа, за което и да е място в Русия. И в същото време - несъзнателно, прави всичко възможно България да прилича на примитивната и деградирала Русия.
 63. 63 Профил на Hepo
  Hepo
  Рейтинг: 1790 Неутрално

  До коментар [#59] от "К2":Имаш ли линк. Ще е много яко да го показвам на форумните ушанки :)
  —цитат от коментар 62 на iak


  Нямам в момента но съм давал линк преди. Влез през тубата в Демура ченал и го намери.

  SHADOWS of SOFIA
 64. 64
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото не беше по темата на материала, за който се отнася.

 65. 65 Профил на mitko11
  mitko11
  Рейтинг: 2041 Любопитно

  До коментар [#42] от "historama":

  Не е никаква класифицирана информация. В справките на МВнР може да се види точния отчет. По груби сметки, от 2000 г до края на 2018 г. положението е следното:
  - Руснаци с придобито българско гражданство - малко под 7 000 души.
  -Руснаци с ВМЖ и ПМЖ - маЛКО НАД 60 000 души.
  -Руснаци с визов режим/еднократни, многократни, търговски визи.../ - над 400 000 души....
  А защо не искат масово българско гражданство? - защото Русия не позволява двойно гражданство на обикновения руснак и при отказ от руско гражданство се спира руската пенсия.
  И малко статистика - при предните избори за президент на Русия от 60 000 души с ВМЖ и ПМЖ и 7 000 с българско гражданство са гласували 5600 души, включително персонала на посолството и консулствата, а също и "хора" като Гергов с руския си паспорт....
  Останалите ненавижад Путин...

  Да чукаш, преди да влезеш, е въпрос на възпитание.Да чукаш, след като си влязъл - е въпрос на възможности!
 66. 66 Профил на iak
  iak
  Рейтинг: 1361 Неутрално

  До коментар [#63] от "К2":

  10х. Ще опитам.

  И най-глупавия руски трол не би заменил, най-бедната част от Европа, за което и да е място в Русия. И в същото време - несъзнателно, прави всичко възможно България да прилича на примитивната и деградирала Русия.
 67. 67 Профил на wpo34378687
  wpo34378687
  Рейтинг: 891 Неутрално

  До коментар [#5] от "hli32616303":

  Не зная понятието подчовек.Но те уверявам ,мозъчко,че младежите от Украйна които работят по морето са на светлинни години от нашите михлщзи.И красиви и не са мързеливи,но най-впечатляващото е че са изключително възпитани и грамотни. И половината пилоти на лоу-костите вече са от Укр... Надчовеко. А държавата Бг вече е мъртва! В момента виждаме как лешоядите се дърпат за мършата...

 68. 68 Профил на PavelCZ
  PavelCZ
  Рейтинг: 1707 Неутрално


  Чехите и словаците са били почти изчитени от чужденци след 1945, както и унгарците през 1918 (те пък поради загуба на 70% от кралството си) и са свикнали да са сами между свои.
  Сега обаче с тих ужас следят как отново се интернационализират и как не могат без чужда работна ръка. Вчера си говорихме с една сестра, как могло Мохамед и Джоко да са чехи (става въпрос за наши колеги с потекло от Сирия и Индонезия съответно).

  E PLVRIBVS VNVM
 69. 69 Профил на Hepo
  Hepo
  Рейтинг: 1790 Неутрално

  Хахахаахахахах на коментар 53 руските тролове са ми нашляпали 7 минуса обаче никой не се наема да коментира ;)
  —цитат от коментар 64 на iak


  Хи хи. Нека шляпат. Това само може да те радва.

  SHADOWS of SOFIA
 70. 70 Профил на Момо
  Момо
  Рейтинг: 273 Неутрално

  Кой украинец ще дойде у нас за заплата 350 евро? Първо ще трябва да си оправим нещата у нас. Само с лафове за стабилност и мачкане на дребен и среден бизнес не става.
  —цитат от коментар 1 на truly


  Поговори си с някой украинец първо. Тези, които работят по нашето черноморие са доволни и нето прибират на месец около 500 евро, като са с осигурен пансион и храна. Питай ги колко са взимали в Украйна - 150-160 евро нето. Така че имаме реален шанс да вземем работна ръка от Украйна и в други сектори.

 71. 71 Профил на margin call
  margin call
  Рейтинг: 8 Весело

  Украинците са тези които с благосъстоянието си и ЕВРО ЗАПЛАТИТЕ ще ерозират ПутинизЪма.От сега РУСНАЦИТЕ и РУСКИНИТЕ завиждат на ЕВРОПЕИЗИРАЩАТА се УКРАЙНА. Въпрос на близко бъдеще е на висок глас да запитатЦАРСТВАЩИТЕ в КРЕМЪЛ КГБейове."ЗАЩО УКРАЙНА се ЕВРОПЕИЗИРА а русийката се МОНОГОЛИЗИРА
  —цитат от коментар 31 на Hawaii


  Колкото го ерозираха у нас. И колкото и на нас ни завиждат. Разправят, че стандартът им е четири пъти по- малък от руския. Всеки божи ден, хиляди се изнасят, и досега са загубили поне 12млн. граждани, само по официалните сметки.

  В Русия са се изнесли къде 3млн., а колко руснаци са отишли в "европеизираната" Укропия?

  По- важното за нас е, че сега нашите дето се изнесоха в Европа, сега ще треперят, да не им изстинат местата там.

  А ти си продължавай да викаш, под статиите, като на стадиона...

  https://youtu.be/dWTbvgVOnn0
 72. 72 Профил на Resident
  Resident
  Рейтинг: 5 Неутрално

  До коментар [#58] от "iak":

  Хайде да не започваме тази тема, защото данните за България ще покажат друго. Има анализ какво е построено в България като инфраструктура(пътища, ТЕЦ, АЕЦ, ВЕЦ, заводи и т.н)за периода 1878-2019 година.
  По царско време - 17%
  По татово време - 71%
  89 - 19 - 12%
  Когато цифрите говорят, останалите трябва да мълчат.
  Дедо ни Тодор е прав (ако) когато е казал онази приказка за боядисването.

 73. 73 Профил на Иво
  Иво
  Рейтинг: 4410 Любопитно

  До коментар [#68] от "PavelCZ":

  Павеле, някъде гледах наскоро, че в твоята нова родина Чехия където живееш от години второто (или пък беше третото) най-голямо малцинство били виетнамците. Какво знаеш по този въпрос?

  "Каква е ползата за човека, ако придобие цял свят, a повреди на душата си? "Евангелие на Марко, Глава 8:36
 74. 74 Профил на Али Ибн Абдул Обстул Бей
  Али Ибн Абдул Обстул Бей
  Рейтинг: 617 Неутрално

  Трета година подред ще си поръчваме украйнци(тази година 4 броя)! Работат за 1200 кинта+храна(остатъците от кухнята) и подслон! Много са испълнителни и роболепни - доволни сме)))

  No pain, no gain! GHA Discovery програма за лоялност: Платинено Ниво ; Шалом! ; https://i.imgur.com/LaeLkEr.jpg
 75. 75 Профил на andreas_hofer
  andreas_hofer
  Рейтинг: 942 Неутрално

  Да се сравнява германската и дори полската икономика като мащаби и възможности е като да сравняваме кучешка шейна с Мерцедес. И двете са превозни средства, но приликите са до тук. Вместо да дават по-високи заплати и така да спрат поне част от емигриращите 30-тина хиляди българи всяка година да наемат украинци, молдовци и бангладешци, готови да работят за по-малко пари родните ни мили работодатели, така ли? Много умно, затова и ще продължава емиграцията на нормалните хора от България.
  Колкото до украинците, да, квалифицираните и знаещи западни езици се отправят към Германия, Канада, САЩ и други богати страни, но хора на 45-50 години без особени квалификации, образование и западни езици ще продължат да работят в Полша, защото им е по-близо и по-лесно да се адаптират към местната култура и език. Опитайте се да убедите 50-годишен украински тракторист в Полша, който и полски не е научил като хората след години живот там, че трябвало да учи сега немски.

  Комунизмът и неговите мутации са проклятието на съвременна България
 76. 76 Профил на valtoro
  valtoro
  Рейтинг: 917 Неутрално

  Нали във Германия има близо 2млн. мигранти, Меркел късно разбра че
  от арабелите работници не стават !!!

 77. 77 Профил на NoBrainNoPain
  NoBrainNoPain
  Рейтинг: 99 Неутрално

  До коментар [#49] от "ivanpopov":
  Няма какво да посмалявам.
  600 000 са само тези с издадени карти.
  Официално пребиваващите са 2 милиона.
  Умножи по 2 и ей ти 4 милиона.
  https://www.wsj.com/articles/turning-muslims-away-poland-welcomes-ukrainians-11553598000
  "Since 2014 some two million Ukrains have moved to Poland, a country of 38 milion."
  Като умножиш официалната статистика по 2 колко се получава?

 78. 78 Профил на Али Ибн Абдул Обстул Бей
  Али Ибн Абдул Обстул Бей
  Рейтинг: 617 Неутрално

  До коментар [#65] от "mitko11":

  Мухахаа))) започни първо да правиш разлика между второ и двойно гражданство - тогава се упражнявай в нищоказване!

  No pain, no gain! GHA Discovery програма за лоялност: Платинено Ниво ; Шалом! ; https://i.imgur.com/LaeLkEr.jpg
 79. 79 Профил на Котаракът на Шрьодингер
  Котаракът на Шрьодингер
  Рейтинг: 728 Неутрално

  Заглавието предполага, че украинците са мазохисти и лесно биха били привлечени в България с мизерните ни заплати и лоши условия за труд, но сме пропуснали да изпреварим Германия и Полша и ги привлечем заради нехайство и вероятно ретроградния Меркурий. 😂😂

 80. 80 Профил на Hepo
  Hepo
  Рейтинг: 1790 Неутрално

  Заглавието предполага, че украинците са мазохисти и лесно биха били привлечени в България с мизерните ни заплати и лоши условия за труд, но сме пропуснали да изпреварим Германия и Полша и ги привлечем заради нехайство и вероятно ретроградния Меркурий. 😂😂
  —цитат от коментар 79 на Котаракът на Шрьодингер


  Тук идват студенти през студетска фирма Голден империя.Заработват не лошо и им осигурена квартира и храна.

  SHADOWS of SOFIA
 81. 81 Профил на iak
  iak
  Рейтинг: 1361 Весело

  До коментар [#72] от "Resident":

  Първо радвам се че някой се осмели да отговори.
  Но сравнението ти е абсолютно некоректно. Защото не можеш да сравняваш България с България. Докато по "татово време" в България са строили ТЕЦ, АЕЦ и ВЕЦ другите страни не са спали.
  Коректното сравнение е Какво е било съотношението между България и Гърция 1945 година и какво 1989г. Тогава и най-елементарния човек разбира че България по "татово време" просто е катастрофирала.
  Има и нещо друго това колко ВЕЦ и АЕЦ има в една държава на дава представа колко добре живеят гражданите в нея. По "татово време" България произвеждаше огромно количество ток, а имаше режим на тока. Или да имаш тешка металургия (работеща на загуба) , а като влезнеш в КОРЕКОМ разбираш че продуктите които се продават в България са технологично изостанали с десетки години.
  Заради това икономистите сравняват благосъстоянието на гражданите. А то беше трагично сравнено с западния свят. Заради това гогато махнаха пушките и картечните гнезда по границата всички хукнаха навън, въпреки АЕЦ и ВЕЦ :)

  И най-глупавия руски трол не би заменил, най-бедната част от Европа, за което и да е място в Русия. И в същото време - несъзнателно, прави всичко възможно България да прилича на примитивната и деградирала Русия.
 82. 82 Профил на Patsis
  Patsis
  Рейтинг: 4352 Весело

  До коментар [#72] от "Resident":

  От 1944 до 1956 година - след царя и преди тато нищо ли не е построено?

 83. 83 Профил на dejmos
  dejmos
  Рейтинг: 2310 Неутрално

  Отвратително е да се включваме в "подялбата" на население от Украйна. Ангеле, Ангеле....слаби са ти ангелите:( . Първо там има около 500 000 българи, и те се гордеят че са такива ,въпреки че са от 200 -300 години там. От Одеса и Болгарад имаме учени , генерали , министър председател, силни дарители за българската държава. Нищо такова нямаме в САЩ, там си плащаме ДЕВШИРМЕ , и още при децата България е ИЗЧЕЗНАЛА. В тази посока са множество ..."насърчаващи действия да се по американчиш" . Но темата е УКРАЙНА, и какво ще стане ако се изпразни тази територия !???? Вчера излезе национална СТАТИСТИКА. От 53 милиона през 2012 година ....сега е 34 милиона. За 5 -6 години този народ е загубил 16 -17 милиона !? Що за робовладелски манталитет се ЗАРАЖДА??

 84. 84 Профил на Oggie Petkov
  Oggie Petkov
  Рейтинг: 393 Неутрално

  До коментар [#55] от "historama":

  Ще те светна малко. Руските граждани в България не идват да бачкат и затова ги няма в тези статистики. Повечето заселени руснаци са или богати пенсионери или възрастни родители на богаташи, които им пазят апартаментите през зимата. Младите руснаци, които имат някакъв бизнес в Русия, идват тук със семействата и си ръководят бизнеса от тук. Руснаците са опасни по друга линия. Те са направо пета колона на Путин и трябва да се държат под контрол. Голяма част от тях са бивши военни или други служители от "силовите" им ведомства (разбирай ГРУ, КГБ) и много лесно могат да се превърнат в "зелени човечета" или способни химици.

 85. 85 Профил на Котаракът на Шрьодингер
  Котаракът на Шрьодингер
  Рейтинг: 728 Неутрално

  До коментар [#38] от "Да вярваме на истината":

  Какво пушите там в Габрово, бе човече?!

 86. 86 Профил на iak
  iak
  Рейтинг: 1361 Весело

  Трета година подред ще си поръчваме украйнци(тази година 4 броя)! Работат за 1200 кинта+храна(остатъците от кухнята) и подслон! Много са испълнителни и роболепни - доволни сме)))
  —цитат от коментар 74 на Али Ибн Абдул Обстул Бей


  По добре си вземете руснаци. Те са още по евтини и още по раболепни. Тренирани са със стотици години. Почти през цялата си история са били роби. Свободни са били единствено за 56 години от премахването на крепостничеството 1861 до идването на комунистите 1917.

  И най-глупавия руски трол не би заменил, най-бедната част от Европа, за което и да е място в Русия. И в същото време - несъзнателно, прави всичко възможно България да прилича на примитивната и деградирала Русия.
 87. 87 Профил на razor
  razor
  Рейтинг: 781 Неутрално

  Елементарна съпоставка може да се направи между източноевропейските страни и Гърция преди 30 години. Едва 30 години по-късно една единствена източноевропейска страна изпревари Гърция по доходи - Чехия. Всички други още се борят.......
  —цитат от коментар 58 на iak


  Според Стандарта на покупателна способност, само Румъния, Хърватия и България още не са изпреварили Гърция, а Чехия, Словения, Естония и Литва са изпреварили и Португалия.

  https://europa.eu/european-union/about-eu/figures/living_bg

 88. 88 Профил на Kamenarski
  Kamenarski
  Рейтинг: 405 Неутрално

  До коментар [#34] от "Kamenarski":Като са толкова лоши българските "назначени" бизнесмени, ти защо не вземеш да развиеш по-добър бизнес? Страната ни предлага най-ниските ставки за ДДФЛ и КПО в ЕС. А ДДС е напълно поносим, на фона на облагането в други страни. Или ако не те бива за "меринджей", какво направи, като избирател, за да помогнеш в страната ни да се развие такъв бизнес?Съжалявам за острия тон, но ми е о'мръзнало от мрънкачи, дето все някой друг им е виновен.
  —цитат от коментар 54 на ivanpopov


  В блатото требе некой дрогар да вдигне телефона, да те препоръча където трябва, да гарантира за теб за да ти позволят да се наместиш в "пазарната ниша". Коза ностра, един вид... Не съм от тези и не ставам за "меринджей",щото все ме лъжат в магазина, като ми връщат рестото. И нищо не съм направил за страната, щото не гласувах за баце. А между другото има и една друга категория хора, за които предполагам дори и не подозирате - тези дето ви носят на гърба си, да от тях съм, долна измет мрънкач, дето се не мое да му се угоди...

  НЕ ЦЪКАЙТЕ МИНУСИ НА ТРОЛА! ТЕ ПЕЧЕЛЯТ ДЕНЬГИ И ОТ ТОВА!
 89. 89 Профил на Kamenarski
  Kamenarski
  Рейтинг: 405 Весело

  До коментар [#38] от "Да вярваме на истината":Какво пушите там в Габрово, бе човече?!
  —цитат от коментар 85 на Котаракът на Шрьодингер


  +++
  Той е от клиничните оптимисти...

  НЕ ЦЪКАЙТЕ МИНУСИ НА ТРОЛА! ТЕ ПЕЧЕЛЯТ ДЕНЬГИ И ОТ ТОВА!
 90. 90 Профил на 1107
  1107
  Рейтинг: 907 Неутрално

  Обучение, образование, квалификация. В България има един милион БЪЛГАРИ, дето за работа дори и не помислят. Ако тях не м,ожем да използваме, трябва да ги храним. С престъпност, хазарт, просия.

 91. 91
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 92. 92 Профил на samoedin
  samoedin
  Рейтинг: 3324 Неутрално

  "След 20 г. Германия ще изглежда много различно от времето, когато сключва споразумение с Турция за наемане на работна сила. Към 2040 г. всеки трети ще е мигрант, смята Херберт Брюкер, който ръководи Института за проучване на трудовия пазар и професиите. Според него Германия ще се нуждае от 400 хил. мигранти всяка година, за да запази икономическата си сила."

  От мераците за " чиста арийска нация", Германия скоро ще се види почти притопена сред морето от емигранти, привлечени от възможността да искарат едни бленувани 2000 евра бруто със сравнително ниско квалифициран труд.....

 93. 93 Профил на dark'star
  dark'star
  Рейтинг: 1435 Неутрално

  Не само ЕС протяга ръце към украинските работници - злият Путин успя да предложи на 5 милиона украинци по-добри условия отколкото ЕС и те отидоха на работа в Рудия .... и това без Крим и Донбас :-)

  КОНТРА_ТРОЛ_ БАН_ХАКЕР от ПОЕТИЧЕСКИЯ фланг на НАТО
 94. 94 Профил на 88
  88
  Рейтинг: 0 Неутрално

  Това е пътят - само бели християни, за предпочитане православни.

  НЯМАМ ВРЕМЕ ДА ОТГОВАРЯМ НА ВСЕКИ ИДИОТ.
 95. 95 Профил на iak
  iak
  Рейтинг: 1361 Неутрално

  До коментар [#87] от "razor":

  Това ППП не трябва да го взимате като чиста монета. То е релативно сравнение. То показва че Алексей във Владивосток и Джордж в Маями имали по едно жилище. Но нали се сещаш, че това е като да сравниш Лада и Мерцедес :) Всички основни стоки и услуги имат борсови цени и те са за всички държави еднакви. Заради това действителното сравнение е номиналното.
  https://en.wikipedia.org/wiki/List_of_countries_by_GDP_ (nominal)_per_capita
  Не знам дали го обяснявам добре. Като отидеш на пазара (борсата) да купуваш газ, петрол, ориз пшеница, самолети на никой не можеш да платиш в ППП всички искат номинални реални пари :)

  И най-глупавия руски трол не би заменил, най-бедната част от Европа, за което и да е място в Русия. И в същото време - несъзнателно, прави всичко възможно България да прилича на примитивната и деградирала Русия.
 96. 96 Профил на .NET
  .NET
  Рейтинг: 314 Неутрално

  Бели роби, нова порция.

  Бъдещето е не просто пред богатите държави, а пред тези, които са най-напред с образованието. - в."Капитал", 22.12.2016г.
 97. 97 Профил на iak
  iak
  Рейтинг: 1361 Весело

  Не само ЕС протяга ръце към украинските работници - злият Путин успя да предложи на 5 милиона украинци по-добри условия отколкото ЕС и те отидоха на работа в Рудия .... и това без Крим и Донбас :-)
  —цитат от коментар 93 на dark'star


  Хахахахахахахахаха И как става това като украинските заплати растат реално, а руските падат. В момента украинската средна заплата е колкото руската или по-висока :) В Русия над 6000000 руснаци работят на минимална заплата от 350 лв. но те предложили по-добри условия на украинците. Полските заплати са 3 пъти по-високи от руските, а германските 6 пъти хахахахахахахаха

  И най-глупавия руски трол не би заменил, най-бедната част от Европа, за което и да е място в Русия. И в същото време - несъзнателно, прави всичко възможно България да прилича на примитивната и деградирала Русия.
 98. 98 Профил на Molossian
  Molossian
  Рейтинг: 1707 Неутрално

  До коментар [#83] от "dejmos":

  Именно.
  Трябва да си приберем българите от Украйна.
  За съжаление не правим нищо по въпроса.

  Panta rhei....
 99. 99 Профил на ivanpopov
  ivanpopov
  Рейтинг: 2284 Неутрално

  До коментар [#77] от "NoBrainNoPain":

  Да бе, статия за промиване, от другия край на света. Знаем ги тези умножения - от 10 човека платени викачи, сътворяват всенародни вълнения с хиляди протестиращи.
  Ако искаш статистика, влез в сайта на социалното министерство на поляците. Може и в евростат, макар че там данните са с половин-една година по-назад. Но престани да се излагаш с глупости, не проповядваш на аборигени в джунглата.

 100. 100 Профил на andreas_hofer
  andreas_hofer
  Рейтинг: 942 Неутрално

  До коментар [#83] от "dejmos":

  Откъде ги взе тези статистики за украинското население?! Според официалните статистики, населението на Украйна е било 45 милиона през 2012 година и е 42 милиона в момента. Не че не намалява, ама чак пък с 16-17 милиона. Що за пропаганда?! Ти представяш ли си какво щеше да стане ако подобно количество хора се беше изнесло. Най - малкото всички медии щяха само за това да говорят. Сега има интернет и подобни манипулации не минават, sorry.

  Комунизмът и неговите мутации са проклятието на съвременна България
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK