Гърция има причина да се огражда по море

Гърция има причина да се огражда по море

© ReutersНикъде другаде в Европа не пристигат толкова много бежанци, колкото в Гърция. Затова Атина е решила да се огради и по море: трикилометрови плаващи прегради в Егейско море ще спират мигрантите, пише "Дойче веле".


Гърция възнамерява да изгради край бреговете си плаващи защитни прегради, чрез които да възпира бежанците. Гръцкото Министерство на отбраната вече обяви публичен конкурс за инсталирането на такива водни бариери в Егейско море, които "при спешна нужда" да се използват за пресичане на пътя на бежанците, идващи по море от съседна Турция. По-конкретно става дума за бариери или мрежи с дължина около три километра, които ще бъдат инсталирани от гръцката армия.


На първо място в Европа по брой на пристигналите бежанци


На първо време се планира само начален опит с тези системи, обясни министърът на отбраната Никос Панайотопулос. "Искаме да преценим дали такава система може да функционира и къде евентуално да я използваме", каза министърът пред телевизия "Скай".
Според властите преградните системи ще се издигат на половин метър над водата и ще бъдат оборудвани с мигащи светлини. Цената на целия проект възлиза на половин милион евро, гласи информацията в обявения конкурс. Повече подробности засега не са известни.


За да се справи с миграцията от Турция, през идните месеци гръцкото правителство възнамерява да назначи и още 1200 гранични полицаи. Вече е обявен конкурс за първите 400 места, съобщава осведомителната агенция ANA-MPA, позовавайки се на Министерството за гражданска защита. В същата информация се казва още, че въпросните 400 гранични полицаи ще патрулират край река Марица (Еврос), по чието течение минава границата с Турция. Според държавното радио до няколко седмици ще бъде обявен конкурс и за останалите 800 места за допълнителни гранични патрули по островите в източно Егейско море.


Миналата година Гърция беше на първо място в Европа по брой на пристигналите бежанци. По данни на Върховния комисариат за бежанците на ООН през 2019 г. числеността на мигрантите, влезли от Турция в Гърция, значително се е увеличила. През 2018 техният брой е бил около 50 500, а миналата година се е увеличил до близо 75 хил. души.


"Нечовешки условия"


В претъпканите бежански лагери на гръцките острови в Егейско море в момента живеят повече от 40 хил. души. А капацитетът им е само за 6200 души. През изминалите месеци редица хуманитарни организации отправиха остри критики заради "нечовешките условия" в тези лагери.


Междувременно гръцкото правителство въведе по-строги условия за получаване на политическо убежище или право на престой в страната. Сега кабинетът на премиера Мицотакис иска да ускори и процедурата за връщане на хора, които "нямат нужда от международна закрила" или пък са получили отказ за политическо убежище.

Ключови думи към статията:

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK