Какво печелят палестинците, ако все пак приемат плана на Тръмп

Какво печелят палестинците, ако все пак приемат плана на Тръмп

© Associated PressБлизкоизточният мирен план на американския президент Доналд Тръмп ядоса палестинците. Възприемащ по-скоро израелската позиция, той отхвърли традиционния балансиращ подход на редица администрации в САЩ да се търси компромис за границите на бъдеща Палестина, статута на Ерусалим и съдбата на бежанците.


Палестинската автономия и управляващата Газа организация "Хамас" не допускат и за миг, че могат да приемат плана. Сред арабските страни обаче съпротивата срещу плана не е толкова силна, колкото палестинците се надяваха. Нещо повече - дори Катар, страната, която чрез официални позиции и медиите си (като телевизия "Ал Джазира") е най-яростен поддръжник на палестинската кауза, намекна, че не изключва възможността за диалог с Израел дори за това предложение.


Какво искат палестинците и какво получават всъщност според плана?


Държавност
Проблемът: Палестинците искат държава, чиято територия да включва Западния бряг, ивицата Газа и Източен Ерусалим (където да е столицата). Израел на теория приемаше дълго време подкрепяната и от ООН възможност за решаване на конфликта чрез две отделни държави - израелска и палестинска - но редица правителства бяха обвинявани, че всъщност работят за "решение с една държава" (т.е. без създаване на палестинска). Условието на премиера Бенямин Нетаняху е такава държава да бъде демилитаризирана, за да не създава рискове за Израел.


В плана: Предложението на Тръмп предполага създаване на отделна държава - демилитаризирана, както иска Израел, с ограничен суверенитет и на практика със столица в покрайнините на Източен Ерусалим.


Границите


Проблемът: Израел и палестинците се разминават в идеята къде трябва да са границите на бъдещата палестинска държава. За палестинците границите са базирани на тези на Израел от създаването му през 1948 г. до Шестдневната война през 1967 г. В резултат на войната с Египет, Йордания и Сирия Израел завзема територия западно от р. Йордан, известна като Западния бряг, включваща източната част на Ерусалим. Завзетият от Йордания Източен Ерусалим през 1948 г. се оказва окупиран от Израел след войната и там живеят стотици хиляди палестинци.


Израел не е говорил за конкретни граници и съгласието с картата, предлагана от Тръмп, се счита за пробив в позицията му. Това, на което настоява от години еврейската държава е, че източната ѝ граница трябва да минава край река Йордан.


В плана: Взаимно договорена размяна на територии. Палестинската държава трябва да се създаде на базата на "значителни териториални компромиси" и да има територия, "разумно съпоставима по големина с територията на Западния бряг и Газа отпреди 1967 г.", когато по време на регионална война Израел присвои тези територии, заедно с Източен Ерусалим.


"Концептуалната карта" разпространена заедно с плана, показва разчленена палестинска държава, като израелски и палестински анклави са свързани със съответните им държави чрез т.нар. в плана "прагматични транспортни решения", които включват мостове, тунели и пътища. Долината на река Йордан, която обхваща около една четвърт от Западния бряг, "ще бъде под израелски суверенитет".


Статутът на Ерусалим


Проблемът: Израел окупира Източен Ерусалим през 1967 г. Еврейската държава смята целия град за своя столица, но палестинците твърдят, че източната част на града, където живеят над 350 хил. души от общността им, трябва да е столица на бъдещата палестинска държава.


В плана: Палестинската държава ще има столица в Източен Ерусалим, но градът ще остане под израелдки контрол. Абу Дис, в покрайнините на Източен Ерусалим, на практика е извън стената, с която Израел опасва града. Тази бариера ще служи като "граница на двете столици".


Ерусалим е "неделим" и е под контрола на Израел в по-голямата си част, включително анексирания Източен Ерусалим. Израел държи Стария град и светите места (свещени за евреи, християни и мюсюлмани), които трябва да са отворени за богомолци. Споразуменията, въз основа на които се управлява предизвикващото бурно противопоставяне свято място, наричано от мюсюлманите джамията Ал Акса, а от евреите - Храмов хълм, остават в сила.


Какво печелят палестинците, ако все пак приемат плана на Тръмп

© Associated Press


Селища


Проблемът: На Западния бряг (вкл. в Източен Ерусалим) Израел днес има около 140 селища и 121 "предни поста" - селища, изградени без разрешението на правителството - и там живеят общо 600 хил. души. Международната общност смята селищата в окупираните територии за незаконно построени, а палестинците искат да бъдат премахнати, за да направят възможно създаването на жизнеспособна палестинска държава. Нетаняху, отчасти под на на националистически и ционистки партии, отдавна настоява, че е готов селищата да бъдат анексирани.


В плана: Израел може да анексира всички селища на Западния бряг. По време на преговорния период с палестинците обаче се налага забрана за изграждане на нови селища. Нито едно от вече построените няма да се евакуират, напротив - всички могат да бъдат анексирани "веднага".


Сигурност


Проблемът: Израел е водил редица войни от създаването си през 1948 г. - конфликт помага и за самото му основаване. "Правото да се защитава" и представата за "демокрация под обсада" са заложени в израелската нагласа, оформена в последните няколко десетилетия и от сблъсъци с въоръжени групи като "Хизбула" в Ливан и палестински организации. Това се отнася и до "Хамас", която завзема Газа преди 13 години и периодично припламва напрежението между Израел и анклава, както с "Хамас", така и с "Ислямски джихад" и други групи, които заплашват еврейската държава с "унищожение" и отричат правото ѝ на съществуване. Израел настоява за разоръжаване на "Хамас", но палестинската оргнизация също подчертава правото да се пази от Израел.


В плана: Израел "ще продължи да има първостепенна отговорност за сигурността" за бъдещата - "напълно демилитаризирана " - палестинска държава. Палестинците ще имат свои вътрешни сили за сигурност, но Израел ще контролира границите и ще наблюдава всички контролно-пропускателни пунктове. "Съвет по контролно-пропускателните пунктове", съставен от трима палестинци, трима израелци и американски представител, ще надзирава тези пунктове и ще разрешава спорове.


Израел ще изпълни задълженията си по плана, ако Газа бъде върната под пълния контрол на палестинската власт или друг орган, приемлив за Израел. "Хамас" и всички останали военизирани групировки в Газа трябва да се разоръжат.


Фотогалерия: Реакции след решението на Тръмп за Ерусалим >


Бежанци


Проблемът: Стотици хиляди палестинци бягат или са принудени да напуснат земите си, днес част от днешен Израел, във войната около създаването на еврейската държава през 1948 г. Около 5.5 млн. души (според ООН; Палестинската автономия говори за 6 млн.), днес разпръснати в региона, смятат, че имат "право на завръщане" в бившите си владения. Израел не приема идеята с аргумента, че тя застрашава еврейския характер на държавата, тъй като палестинците биха били повече. В посочения брой влизат и потомците на избягалите.


В плана: Отхвърля се идеята за "право на завръщане или приобщаване" на палестински бежанци в Израел. На тях се предоставя избор - да живеят в Палестина, да станат граждани на държавите, в които живеят, или да бъдат абсорбирани от други държави. САЩ ще се опитат да осигурят "някаква компенсация" на бежанците. /БТА

Ключови думи към статията:

Коментари (42)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на eti mehter
  eti mehter
  Рейтинг: 3429 Неутрално

  Цинизма е най голямото зло на тая планета......и самите евреи го знаят най добре.

  Bukalemun
 2. 2 Профил на Nil satis nisi optimum
  Nil satis nisi optimum
  Рейтинг: 469 Неутрално

  Израел нистина е "демокрация под обсада" и има право да се защитава. Обратното твърдят смо антидемократите, и тези, за които каквото и да каже Тръмп е нещо лошо.

  Не поставям нищо - нищо, над преценката на собствения си разум.
 3. 3 Профил на boevbisser
  boevbisser
  Рейтинг: 3226 Неутрално

  Палестинците имаха няколко шанса да получат държава - все нещо не им харесваше, както не им харесва и в момента.
  Отнякъде трябва все пак да се тръгне.
  Иначе - безкрайни конфликти и войни, то не че на това място друго е имало, но все пак.

 4. 4 Профил на stein
  stein
  Рейтинг: 751 Неутрално

  И този план най-вероятно ще е толкова успешен, колкото предишните.

  "Свободата започва там, където свършва невежеството." Виктор Юго.
 5. 5 Профил на dzenlandia
  dzenlandia
  Рейтинг: 8 Неутрално

  Палестинците трябва да приемат реалността и да се съгласят на възможното. Ерусалим НЯМА да бъде техен и колкото по-бързо го осъзнаят, толкова по-добре за тях самите.

  Но като ги гледам действат като типичен грандомански, комплексиран народ. По-същия начин реагира и България след Първата Балканска война например. Вместо да приемем огромните териотриални придобивки, които ни правят безспорно най-голямата държава на Балканите, ние се втурваме да се бием за едно кирливо Скопие и то при положение, че сме взели цяла Пиринска и половин Вардарска Македония и цяла Тракия. Абсолютна комплексарщина! Палестинците и те така. Вместо да приемат държавността, която им се предлага и да продължат напред в осугиряване на благосъстояние на хората им, се инатят и накрая никога няма да имат независима държава.

 6. 6 Профил на boevbisser
  boevbisser
  Рейтинг: 3226 Неутрално

  До коментар [#5] от "dzenlandia":

  Напълно съгласен, само 70 години след създаването си Израел, въпреки всички несгоди и войни колко дръпна, а палестинците - само назад.
  Но не мисля, че са грандомански народ, по-скоро са като евреите преди Израел - изстрадал народ, дали обаче здравият разум ще победи - не знам, едва ли.

 7. 7 Профил на dfjftriktrcdt
  dfjftriktrcdt
  Рейтинг: 2469 Неутрално

  Цинизма е най голямото зло на тая планета......и самите евреи го знаят най добре.
  —цитат от коментар 1 на eti mehter


  Ислямският цинизъм бе Миленчо.Тръмп явно е бръкнал дълбоко в пъклените им душици..Повечето арабски държави приемат дибрият пкан на Господарят на света президента на САЩ -Доналд Тръмп.Ердоганчо е твърде малък и слаб и от него нищо не зависи.В Турция вече е бита карта...Хихи...

  shlshlshlshl
 8. 8 Профил на dark'star
  dark'star
  Рейтинг: 2443 Неутрално

  НЯМА ДА МИНЕ !!! "Израел можел са анексира..." , "Хамас да се разоръжели веднага", "600 незаконни селища построени в арабските територии нямало да се евакуират, а Паледтина ще се разпарчосва" :-) с такива приказки на преговори не се ходи = явно Израел не иска мир и няма да го получи = повече ми прилича на израелска партийна пропаганда за вътрешна употреба преди избори или на полицейска акция = "предайте си оръжието и излезте с вдигнати ръце"

  КОНТРА_ТРОЛ_ БАН_ХАКЕР от ПОЕТИЧЕСКИЯ фланг на НАТО
 9. 9
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 10. 10 Профил на tigervi
  tigervi
  Рейтинг: 682 Неутрално

  До коментар [#4] от "stein":

  Планът е обречен, не дава нищо на палестинците, само би намалил някои разходи на Израел.

  Eddie lives... somewhere in time!
 11. 11
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 12. 12 Профил на jazzdevil
  jazzdevil
  Рейтинг: 1437 Неутрално

  "Близкоизточният мирен план на американския президент Доналд Тръмп ядоса палестинците..."

  Нищо ново под слънцето - той и в плана на Клинтън дето 2 седмици да договаряха в Дейтън те не намериха едно нещо дето да харесат и подхванаха поредната интифада.

 13. 13 Профил на deaf
  deaf
  Рейтинг: 2512 Неутрално

  Гледам, във всички статии на Дневник около този план някак си умишлено се пропуска факта, че има и едни 50 млрд. $ предвидени като помощи за пословично и генетично мързеливите араби самонарекли се "палестинци"!?
  —цитат от коментар 11 на venci4  До коментар [#11] от "venci4":

  Това какво общо има със спора между Израел и палестинците?

  $50млрд. за шест милиона палестинци са нищо. Това е по-малко от БВП на седем милионната България за една година. С това се отхвърля твърдението,че палестинците не били искали държава ,защото щели да им спрат помощите...

 14. 14 Профил на Иво
  Иво
  Рейтинг: 4268 Любопитно

  Вчера прочетох някъде, че "мирния" план на Тръмпи - Къшнър представлява крадливия план на тези двама открити ционисти. Ето една много добра статия по темата след прочитането на която всеки ще разбере, защото този план е несправедлив, абсурден и неприемлив за палестинците:

  https://www.haaretz.com/israel-news/.premium-land-swap-in-south-citizenship-swap-in-north-israel-palestine-according-to-trump-1.8468591

  "Каква е ползата за човека, ако придобие цял свят, a повреди на душата си? "Евангелие на Марко, Глава 8:36
 15. 15 Профил на Иван K
  Иван K
  Рейтинг: 2297 Неутрално

  "Демокрациа под обсада"
  Не бях чел за това понятие, но е гениално определение за ситуацията там. Ние в Европа също се превръщаме такава "демокрация под обсада".
  Нека тези, които не виждат обсадата на Европа се вгледат в мигрантските потоци, в неспирните военни заплахи на Путин, в неговите оръжия специално разработени за Европа , пълзящата анексия на Китай м сферата на икономиките и авторските права, в мераците на Ердоган и Путин да управляват потоците от мигранти в Европа.

  подпис
 16. 16 Профил на Иво
  Иво
  Рейтинг: 4268 Любопитно

  "Условието на премиера Бенямин Нетаняху е такава държава да бъде демилитаризирана, за да не създава рискове за Израел. В плана: Предложението на Тръмп предполага създаване на отделна държава - демилитаризирана, както иска Израел и с ограничен суверенитет."

  Това също е много интересна част от американо-израелския план. Значи палестинската държава няма право да има своя армия, но в същото време Израел продължава да има най-модерната и развита армия в Близкия изток.

  Много справедливо нали!? Много изгодна и win-win сделка за палестинците (както самия Тръмпи я определи).

  "Каква е ползата за човека, ако придобие цял свят, a повреди на душата си? "Евангелие на Марко, Глава 8:36
 17. 17 Профил на Иво
  Иво
  Рейтинг: 4268 Любопитно

  "Проблемът: Израел окупира Източен Ерусалим през 1967 г. Еврейската държава смята целия град за своя столица, но палестинците твърдят, че източната част на града, където живеят над 350 хил. души от общността им, трябва да е столица на бъдещата палестинска държава.

  В плана: Палестинската държава ще има столица в Източен Ерусалим, но градът ще остане под израелдки контрол. Абу Дис, в покрайнините на Източен Ерусалим, на практика е извън стената, с която Израел опасва града. Тази бариера ще служи като "граница на двете столици".

  Именно, в Източен Ерусалим живеят понастоящем около 350 хиляди палестинци, на Западния бряг няма друг палестински град с по-голямо население от Източен Ерусалим. В този смисъл е напълно разбираемо защо палестинците желаят тяхната столица да бъде разположена точно там. В същото време в Западен Ерусалим, където мнозинството от населението са евреи може да бъде столица на Израел.

  "Каква е ползата за човека, ако придобие цял свят, a повреди на душата си? "Евангелие на Марко, Глава 8:36
 18. 18 Профил на Иво
  Иво
  Рейтинг: 4268 Любопитно

  "Отхвърля се идеята за "право на завръщане или приобщаване" на палестински бежанци в Израел. На тях се предоставя избор - да живеят в Палестина, да станат граждани на държавите, в които живеят, или да бъдат абсорбирани от други държави. САЩ ще се опитат да осигурят "някаква компенсация" на бежанците."

  Определено по тази точка палестинците трябва да направят компромис. Нереалистично е 5 милиона бежанци да се заселят на територията на Израел (международно признатите й територии - тук не се включва Източен Ерусалим, Западния бряг и Голанските възвишения, които според цялата международна общност, включително за ЕС са незаконно окупирани от Израел територии). Тези палестински бежанци обаче трябва да имат правото (при тяхно желание разбира се) или да се върна на територията на бъдещата свободна и независима Палестина или да останат там където са и да получат парични компенсации за откраднатите им от евреите земи и имоти. Разбира се, ако се стигне до този вариант, всички евреи, които са загубили своите земи и имоти след 1948 г. трябва да получат също парични компенсации от страните от които са били изгонени.

  "Каква е ползата за човека, ако придобие цял свят, a повреди на душата си? "Евангелие на Марко, Глава 8:36
 19. 19 Профил на Иво
  Иво
  Рейтинг: 4268 Любопитно

  До коментар [#5] от "dzenlandia":

  Дзен-ландия, палестинците НЕ искат целия Ерусалим, а само тези квартали и части на града, които се населяват от тях. Става въпрос за 350 палестинци живеещи в Източен Ерусалим. В целия Западен бряг няма друг град с по-голямо палестинско население от този в Източен Ерусалим.

  "Каква е ползата за човека, ако придобие цял свят, a повреди на душата си? "Евангелие на Марко, Глава 8:36
 20. 20 Профил на penetrating
  penetrating
  Рейтинг: 5872 Неутрално

  Този план няма шанс да бъде приет

  Some people have got a mental horizon of radius zero and call it their point of view. David Hilbert
 21. 21 Профил на Николай Бучков
  Николай Бучков
  Рейтинг: 2368 Неутрално

  Нищо няма да проработи , ако не се привлекат и останалите от великите сили , вкл. и Китай , защото интереси в района имат още доста държави , този план може да бъде само нещо като база за начало на разговори между всички . А и доверието в САЩ в региона далеч не е голямо понастоящем ….тоест , има различни гледни точки по инициативата и по-скоро е опит за оценка на ситуацията в целият район.

 22. 22 Профил на ivanpopov
  ivanpopov
  Рейтинг: 2425 Неутрално

  Не е ли редно да се попита първо НИЕ какво печелим!?

 23. 23 Профил на half truth
  half truth
  Рейтинг: 1649 Неутрално

  “ еврейския характер на държавата”

  Никакви чужди не искат. Онези, които останат вътре да не разчитат на никаква толерантност.

 24. 24 Профил на nkpk
  nkpk
  Рейтинг: 8 Неутрално

  До коментар [#11] от "venci4":

  Да, да има... Тате каза че ше ми купи колело, ама друг път.. 😂

 25. 25 Профил на selqnin
  selqnin
  Рейтинг: 1812 Неутрално

  До коментар [#15] от "Иван K":

  Израел оцелява и просперира в пустинята под заплахата на море от хора които доброволно са се отказали от Цивилизацията!
  Европа е под същият натиск и е добре европейските политици да препрочетат - ако изобщо някога са чели Ориана Фалачи!!!!
  Със сигурност има какво да научат а и ще си поправят перспективата през която гледат и мислят Ивропа!!!

 26. 26 Профил на Stan Todorov
  Stan Todorov
  Рейтинг: 290 Неутрално

  До коментар [#1] от "eti mehter":

  Не цинизма е най-голямото зло, а ционизма.

 27. 27 Профил на kvasimodo
  kvasimodo
  Рейтинг: 1865 Любопитно

  "традиционния балансиращ подход на редица администрации в САЩ "
  Защо да е балансиран подходът на САЩ?
  Може би защото палестинците горят американски значмена, или защото преди години се радваха когато паднаха двете кули, или защото сътрудничат с Хамаз избил толкова американци.

  "Което беше порок стана обичай" - Сенека
 28. 28 Профил на selqnin
  selqnin
  Рейтинг: 1812 Неутрално

  До коментар [#19] от "Иво":

  Дали за толкова десетилетия левичарите не се усещате че брутално се възползват от вас представителите на така нареченият политически ислям

 29. 29 Профил на Judjuk
  Judjuk
  Рейтинг: 2485 Неутрално

  Леле Дневник, шашвате ме! Такава статия не съм чел от години. Реалистична, справедлива, истинска. И грам политкоректност не я засенчва. Соросоидната общност пак ще пикае газ.
  И все пак палестинците трябва да приемат този т. н. план. Щото не е просто план, това е планът на Биг Брадър, в съчетание с ултиматум. Защо янките са се закопчели към световния ционизъм и безрезервно подкрепят с всякакви средства най-агресивното образувание на планетата, това самите янки трябва да кажат. Изглежда причините не са само комерсиални. Но каквото и да е, палестинците нямат друга опция докато САЩ са световен хегемон, лидер и жандарм. Тръмпи го каза много ясно. Или приемат, каквото им се предлага, или остават с пръст в устата. А няма кой да им помогне.

 30. 30 Профил на Voiko
  Voiko
  Рейтинг: 987 Неутрално

  С право са разгневени палестинците. Със сигурност този план на Тръмп никога няма да бъде приет и ако това не се промени, конфликтът между палестинци и израелци ще продължи да тлее.

 31. 31 Профил на Voiko
  Voiko
  Рейтинг: 987 Неутрално

  До коментар [#18] от "Иво":

  На същото мнение съм!

 32. 32 Профил на margin call
  margin call
  Рейтинг: 8 Любопитно

  Палестинците имаха няколко шанса да получат държава - все нещо не им харесваше, както не им харесва и в момента. Отнякъде трябва все пак да се тръгне.Иначе - безкрайни конфликти и войни, то не че на това място друго е имало, но все пак.
  —цитат от коментар 3 на boevbisser


  Остави държавата, става въпрос (и) за СОБСТВЕНОСТ!

  https://youtu.be/dWTbvgVOnn0
 33. 33 Профил на half truth
  half truth
  Рейтинг: 1649 Весело

  В момента Ердоган се застъпва за правата на християните в Ерусалим. 🤣
  Всъщност в статията не прочетох как са защитени те?

 34. 34 Профил на nimrod
  nimrod
  Рейтинг: 778 Неутрално

  “ еврейския характер на държавата”Никакви чужди не искат. Онези, които останат вътре да не разчитат на никаква толерантност.
  —цитат от коментар 23 на half truth  До коментар [#23] от "half truth":

  Напротив има много " чужди " . Освен араби има също друзи , черкези , самаритяни ( шомроним ) , немски християни ( темплери ) - дошли в Палестина още по средата на 19 в. , много преди голяма част от предците на т.нар. " палестинци " . Никой от тях няма никакъв проблем с еврейския характер на държавата . И друзите и черкезите и част от темплерите служат в израелската армия , голяма част от тях са убедени ционисти ( особено друзите )

  ! ! ! זוהי מנת חלקך
 35. 35 Профил на nimrod
  nimrod
  Рейтинг: 778 Неутрално

  В момента Ердоган се застъпва за правата на християните в Ерусалим. 🤣Всъщност в статията не прочетох как са защитени те?
  —цитат от коментар 33 на half truth

  Ако питаш за израелските араби - християни то техните права са прекрасно защитени и стандарта им на живот е доста по - висок от средния за Израел , а нивото на образованост е най - високо в целия арабски свят

  ! ! ! זוהי מנת חלקך
 36. 36 Профил на pamela
  pamela
  Рейтинг: 3016 Весело

  Палестинците живеят за сметка на помощите, с които ЕС ги обгрижва десетилетия наред, под предлог, че били "онеправдани". Поколения палестинци не са пипвали работа през живота си, а се плодят като зайци.
  Шефовете на т.нар. палестинска автономия са корумпирани и прибират част от помощите и затова нямат никаква сметка конфликтът да бъде разрешен. Тогава помощите биха секнали и те ще трябва управляват държава, в която не се произвежда почти нищо плюс народ, който не е свикнал да работи.

 37. 37 Профил на Ixquick
  Ixquick
  Рейтинг: 617 Неутрално

  “ еврейския характер на държавата”Никакви чужди не искат. Онези, които останат вътре да не разчитат на никаква толерантност.
  —цитат от коментар 23 на half truth


  Едно цялостно еврейско общество/държава, не може да съществува самостоятелно, ционистите са го знаели още преди създаване на еврейската държава(жаботински, желязната стена...), когато издигнатата цел е била да правят всичко сами в бъдещата еврейска държава.
  Какво е Израел сега
  -територия, където тайландци, филипинци, китайци, украинци, българи,..., палестинци, работят
  -руснаците(нямали чист еврейски етнически произход, според религиозните закони, проблема Либерман,руснаци/ равините ) и друзите ги охраняват
  -а евреите се занимават с типични еврейски работи.
  Финанси/кредити, опции/, търговия с дроги, с органи, с роби(за проституция от източноевропейските страни, за нелегална работа)....

 38. 38 Профил на proza
  proza
  Рейтинг: 389 Неутрално

  "В плана: Предложението на Тръмп предполага създаване на отделна държава - демилитаризирана, както иска Израел, с ограничен суверенитет и на практика със столица в покрайнините на Източен Ерусалим."
  Предлага се една демилитаризирана и с ограничен суверенитет палестинска държава, от една страна и въоръжена до зъби ядрена държава Израел. И това ако е план, това си е чиста подигравка. Явно няма да се приеме от палестинска страна, това е сигурно.

 39. 39 Профил на Иво
  Иво
  Рейтинг: 4268 Весело

  До коментар [#19] от "Иво":Дали за толкова десетилетия левичарите не се усещате че брутално се възползват от вас представителите на така нареченият политически ислям
  —цитат от коментар 28 на selqnin


  Какви ги дрънкаш десничарски селянино?! Тук става въпрос за спазването на международното право и резолюции на ООН. Палестинците се позовават на тях (както и европейците), а не на някакъв политически ислям.

  "Каква е ползата за човека, ако придобие цял свят, a повреди на душата си? "Евангелие на Марко, Глава 8:36
 40. 40 Профил на 2.5
  2.5
  Рейтинг: 2381 Неутрално

  "Взаимно договорена размяна на територии. Палестинската държава трябва да се създаде на базата на "значителни териториални компромиси" и да има територия, "разумно съпоставима по големина с територията на Западния бряг и Газа отпреди 1967 г.", когато по време на регионална война Израел присвои тези територии, заедно с Източен Ерусалим."

  Евреите са присвоили териториите след победа във война - от това по-сериозен аргумент няма. Така че на палестинците ще се наложи да преглътнат факта че няма да живеят в техни "исконни територии"...

  I Want To Believe
 41. 41 Профил на dnevnikar
  dnevnikar
  Рейтинг: 4346 Неутрално

  UNITED EU UNION

  Егокрация под обсада...
  Има право да се защитава, но не и да анексира Крим,
  примерно?

  Демократи...
  Демократи импийчнаха Тръмп и сега го обвиняват в Сенат.
  Не са "антидемократите".

  А Натаняху коленопреклонно положи имунитета си
  пред парламента на нацията Израел.

  Нещо нечувано за фюрер в или над Неабятная.

  А другарката Джурова пропусна, че гибридната информация
  е реалност в продължение на векове преди компютъри
  и интернети.

  В по-ново време, вечния телеграф ТАСС на бивш СССР

  До коментар [#2] от "Nil satis nisi optimum":

  Израел нистина е "демокрация под обсада"
  и има право да се защитава.

  Обратното твърдят смо антидемократите,
  и тези, за които каквото и да каже Тръмп е нещо лошо.

 42. 42 Профил на dnevnikar
  dnevnikar
  Рейтинг: 4346 Неутрално

  UNITED EU UNION

  Като зайци (или как) се плодят израелци
  на територията на (бивш британски протекторат)
  Палестина?

  Преброяване на диви зайци...
  За опростяване:
  след ВСВ и учредяване на световен
  СС сигурен съвет за сигурност при
  Организация на Обединени Наци?

  До коментар [#36] от "pamela":

  Палестинците живеят за сметка на помощите, с които ЕС ги обгрижва десетилетия наред, под предлог, че били "онеправдани". Поколения палестинци не са пипвали работа през живота си,

  а се плодят като зайци.

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK