Какъв е режимът за екстрадиция от Обединените арабски емирства

Срещата на премиера Борисов с престолонаследника на Абу Даби шейх Мохамед бин Зайед Ал-Нахаян.

© Министерство на външните работи

Срещата на премиера Борисов с престолонаследника на Абу Даби шейх Мохамед бин Зайед Ал-Нахаян.Главният прокурор Иван Гешев направи пълно с условности и неясноти изявление, че Ваил Божков бил задържан в Обединените арабски емирства (ОАЕ). Но ако това се потвърди, екстрадирането му няма да е бързо и лесно, освен ако няма лична намеса от най-високо място в емирствата.


Той не посочи в кое от седемте емирства се е случило това и кога, на какво основание, каза, че не е запознат в детайли с действащото законодателство на емирствата, но бил оптимист заради начина, по който действали властите там. Фактът, че Гешев говори за неофициална информация, но че очаква тя да бъде потвърдена в събота направи ситуацията още по-мъглява и замеси в нея друга държава.


На въпрос на "Дневник" от външно министерство уточниха, че въпросът за споразуменията за екстрадиция е от компетенцията на министерството на правосъдието. В действителност външното министерство би трябвало да е напълно наясно с това, тъй като дейностите по екстрадиране на български гражданин минават по дипломатически канали. Също така би трябвало посолството, което е в Абу Даби, да знае за задържани български граждани и да опитва да се свърже с тях. Посланик там е Богдан Коларов, който между 2015 и 2018 година е генерален консул в Дубай.
Контактите с ОАЕ са особено активни след посещението на премиера Бойко Борисов през октомври 2018 г., последвалата визита в София през юни 2019 г. на министъра на външните работи и международното сътрудничество на ОАЕ шейх Абдулла бин Зайед бин Султан ал Нахаян и подготовката на посещение в България на престолонаследника на ОАЕ Мохамед Бин Зайед Ал Нахаян. Първите политически консултации на двете външни министерства бяха преди броени дни - на 21 януари 2020 г. в Абу Даби.


Междувременно главният прокурор Сотир Цацаров и министърът на вътрешните работи Младен Маринов бяха в Абу Даби и Дубай (3-6 февруари 2019 г.), а Борисов бе отново в ОАЕ през октомври 2019 г. на двудневно работно посещение, когато разговаря с престолонаследника.


Главният прокурор Сорит Цацаров при посещението в ОАЕ с вътрешния министър Младен Маринов преди година.

© Министерство на външните работи

Главният прокурор Сорит Цацаров при посещението в ОАЕ с вътрешния министър Младен Маринов преди година.


Досега не е оповестявано двустранно споразумение за правно сътрудничество и екстрадиция между двете държави, за което е създадена работна група преди около година и половина.


ОАЕ са сред страните по света, които имат подобни споразумения с малко държави, макар да изтъкват, че и не искат да се превръщат в убежище за престъпници, корумпирани богаташи и перачи на пари.


Екстрадирането по принцип не е бърза процедура и изисква съдебно решение, на което чуждестранният гражданин се представлява от местен адвокат. Местното посолство не може да е страна по делото, да го защитава или да плаща разходите на адвоката - те се поемат от обвинения и ако България му помогне, той трябва да ги възстанови.


Справка, която "Дневник" направи по юридически кантори от Персийския залив, показа, че в ОАЕ екстрадицията е според Федералния закон №39 от 2006 г. и двустранните споразумения. При отсъствие на споразумение действат местните закони, като прилагането им се съобразява с принципа на реципрочност в международното право.


Искането за екстрадиция трябва да бъде изпратено от България по дипломатически канали и да е свързано с обвинен или осъден у нас. То отива при правните власти за международно сътрудничество.


Сред изискванията на закона на ОАЕ е престъплението, за което е обвинено или осъдено лицето, трябва да се наказва в искащата страна с поне 1 година затвор. Също поне една година лишаване от свобода е условието за извършители на престъпление в ОАЕ, които другата държава може да иска да си го прибере за излежаване на присъдата там. За да подлежи на екстрадиция на осъдения в ОАЕ трябва да му оставатне по-малко от 6 месеца от лишаването от свобода.


Докуменните за екстрадиция трябва да са на арабски и да включват подробности като копие на личните документи на чужденеца, кой закон се прилага, копие на разследването и на съдебни решения срещу него.


След това департаментът за международно правно сътрудничество трябва да провери дали искането отговаря на всички изисквания и да го представи пред прокуратурата на ОАЕ. Ако има пропуски, департаментът може да поиска още документи или уточнения и дори да постави срок, в който трябва да получи отговорите.


Решението за екстрадиция се дава от съд, който има компетенциите за това.


То може да бъде обжалвано от прокуратурата или чужденеца пред апелативен съд в рамките на 30 дни.


Чак тогава са изчерпани всички процедури и екстрадирането може да се осъществи.


Политическите разговори на ниво зам.-министри на външните работи на 21 януари 2020 г.

© Министерство на външните работи

Политическите разговори на ниво зам.-министри на външните работи на 21 януари 2020 г.


Но ОАЕ може да откаже екстрадиране в следните случаи:


- става дума за гражданин на Обединените арабски емирства
- престъпление, което е по политически подбуди (т.е. или е свързано с критикуване на националното правителство или участие в мирна опозиция)
- когато има случай на нарушаване на военна повинност
- искането за екстрадиране цели чужденецът да бъде преследван или наказван заради своята раса, религия, националност, политически възгледи или да компрометира позицията в обществото
- следствените действия срещу лицето са прекратени, опрадван е в съд или е излежал присъдата


Искане за екстрадиране може да се отхвърли, когато:


- наказателното производство е прекратено заради изтичане на срокове към момента на подаване на искането
- въпросният чужденец е бил или може да бъде обект на изтезания, нехуманни и унизително отношение или жестоко наказание в страната, която го търси и няма достатъчно гаранция от нейните власти, че това няма да се случи.


Дори при отсъствие на двустранно споразумение, има международни правни рамки, в които да се отправя искане към ОАЕ - емирствата са страна от февруари 2006 г. по Конвенцията на ООН за борба с корупцията, например. Но международното право не задължава една страна да предава някого на друга, затова са и двустранните и международни или регионални споразумения.


Алтернатива като основание за екстрадиция при отсъствиета на правна рамка може да е проявата на добра воля към друга държава. Това е принцип, който предполага, че искащата държава ще отвърне по същия начин на жеста, когато изпращащата отправи искане към нея.


Ролята на Интерпол и европейската заповед за арест и т.нар. червена бюлетина (Иван Гешев обяви в сряда, че са издадени такива за Васил Божков) е да попречи издирваният да пътува между държавите на основание, че има съдебна заповед в издирващата страна. Ако бъде открито издирваното лице и предадено на представител на Интерпол, той е длъжен да го отведе първо при местен прокурор. Той трябва да разпита задържания, а ситуацията се усложнява, ако лицето е и с двойно гражданство.

Коментари (139)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на Таралеж
  Таралеж
  Рейтинг: 2584 Неутрално

  На ход е Черепа. Досещате се че е няколко пъти по-умен от тези които са Го поръчали, и няколко пъти По-богат. За това кой е по-голям престъпник може да се спори. Сега въпросът е какъв ход ще избере? Дали той ще поръча тоя който го е поръчал? Дали ще изчака? Дали?

 2. 2 Профил на boevbisser
  boevbisser
  Рейтинг: 3447 Любопитно

  Ако акцията срещу Черепа е реализирана с външна подкрепа, както изглежда, ще го екстрадират за 1 седмица. И тогава ще стане истински интересно. Васил Божков в български арест - не мислех, че ще доживея да видя.
  А дали ще го осъдят - това е съвсем друга работа, никак не ми се вярва.

 3. 3 Профил на 442
  442
  Рейтинг: 1439 Неутрално

  Дано да проговори, ... дано е описал някъде как и КОЙ е хранил през годините за да върви далаверата, щото да не вземе да се "брактиса" докато нЕкой психолог го успокоява.

 4. 4 Профил на Julian Mall
  Julian Mall
  Рейтинг: 2624 Весело

  Сега Черепахата ще се обяви за преследван по политически причини от наследника на суперченгето Гешев!

  По-добре миг свобода отколкото живот в робство
 5. 5 Профил на Таралеж
  Таралеж
  Рейтинг: 2584 Неутрално

  До коментар [#3] от "442":

  Хаха! Ако проговори май ще трябва да зачеркнем от историята 30 години “демокрация”?

 6. 6 Профил на olga_kokoshkina
  olga_kokoshkina
  Рейтинг: 746 Неутрално

  Подробна статия на Дневник, която ясно и точно обяснява това, което иначе би трябвало да бъде обяснено от Външно или от Правосъдното министерство (оглавявано в момента от едно природно недор@зумение). Но понеже нямаме държава, редакторът на Дневник е свършил през нощта работата на засегнатите "държавни институции".

 7. 7 Профил на Боби Колев
  Боби Колев
  Рейтинг: 1656 Неутрално

  Всичко това е повторение на добре познат сценарии.
  България няма нужда от Божков и не го желае особено.
  ОАЕ няма особена мотивация да го освободи.
  И за двете страни е дойна крава в ситуацията, в която се намира - точно като Цветан Василев.
  За българската страна са активите му в България, които никак не са малко.
  За ОАЕ - активите, които може да извади докато зависи от тях, които също никак не са малко.
  Така е в дивиата природа...колкото и голям хищник да си винаги има по-големи от тебе.
  Мисля, че го сготвиха Божков, точно като Цветан Василев.
  Ще ме впечатли ако успее да се измъкне от ситуацията и още повече ако вземе да атакува.

  http://www.bbc.com/news/magazine-37612083
 8. 8 Профил на klimentm
  klimentm
  Рейтинг: 3952 Весело

  До коментар [#2] от "boevbisser":

  Каква външна подкрепа,всичко ставащо ясно и недвусмислено носи етикета "българска"работа!

  klimentm
 9. 9 Профил на Да вярваме на истината
  Да вярваме на истината
  Рейтинг: 2152 Весело

  До коментар [#1] от "Таралеж":

  Точно така.
  Само, че действителността не е Холивуд, че да пишем сценарии. А й като го оставят като гол охлюв както вече става ...

 10. 10 Профил на boevbisser
  boevbisser
  Рейтинг: 3447 Неутрално

  До коментар [#8] от "klimentm":

  Тя че акцията беше проведена по български - напълно съм съгласен.
  Но да е предприета единствено по наша инициатива някак си не ми се вярва.
  Божков е мнооого голям залък.
  Истината е, че не знаем, само можем да предполагаме.
  Да видим, очаква ни голямо шоу.

 11. 11 Профил на samoedin
  samoedin
  Рейтинг: 3845 Любопитно

  " Но ОАЕ може да откаже екстрадиране в следните случаи:

  - става дума за гражданин на Обединените арабски емирства
  - престъпление, което е по политически подбуди (т.е. или е свързано с критикуване на националното правителство или участие в мирна опозиция)"

  Най - вероятно избягалият олигарх ще търси да се " закачи" за това основание - престъпление, което е по политически подбуди. След което ще си плати колкото трябва, за да ангажира правната си защита в ОАЕ. Доколко обаче властите там ще го толерират или ще се съобразят с искането на София предстои да се види. Все пак ОАЕ не е Сърбия, там подкупи трудно могат да повлияят на официалната власт, която е достатъчно богата, че да се купи по този начин.....

 12. 12 Профил на George Svinarov
  George Svinarov
  Рейтинг: 864 Неутрално

  До коментар [#2] от "boevbisser":

  "Ако акцията срещу Черепа е реализирана с външна подкрепа, както изглежда, ще го екстрадират за 1 седмица. И тогава ще стане истински интересно."

  С каквато и подкрепа да е реализирана, има законов срок срок за обжалване преди който не могат да го екстрадират.Тва да не ти е Баце, да дава на ердо гюленисти в чувал. Още ме срам че съм българин заради тази изцепка на еднокнижния.

 13. 13 Профил на дерибеев
  дерибеев
  Рейтинг: 3120 Неутрално

  Значи Божков е по тъп от Таки? Или привиждащите могъщата ръка на САЩ твърдят, че Таки е под закрила на ДЕА?

  всеки коментар може и ще бъде използван срещу вас
 14. 14 Профил на boevbisser
  boevbisser
  Рейтинг: 3447 Неутрално

  До коментар [#13] от "дерибеев":

  Според мен Божков остана изненадан от мащаба на акцията срещу него - едно е да искат да му вземат един от бизнесите, друго е да искат да му вземат всичко, даже и колекцията от антични предмети.
  В този смисъл може да се е чувствал в безопасност в ОАЕ, но е подценил ситуацията и са го хванали.
  Да видим.
  Таки май беше някакъв бивш наркотърговец, въобще не може да става дума за сравнение с Божков.

 15. 15 Профил на edin drugii
  edin drugii
  Рейтинг: 2674 Неутрално

  До коментар [#7] от "Боби Колев":

  Едва ли ще се измъкне , ОАЕ са зависими от мнението на американците ,те управляват там ,а ако те са поръчали Божков , няма измъкване ,да не говорим за тежкото положение в затворите на ОАЕ , така че за Божков ще е най добре да го върнат тук и то бързо ,което ако са го поръчали янките ще стане веднага .

 16. 16
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 17. 17 Профил на дерибеев
  дерибеев
  Рейтинг: 3120 Неутрално

  До коментар [#14] от "boevbisser":

  Именно затова не смятам , че Божков е нямал разработен подобен сценарий . Факт е , че взел със себе си и тези които могат да станат "основен" свидетел. Покрай всички потенциално заплашени от Гешев да си срещал нещо за "отбора"?

  всеки коментар може и ще бъде използван срещу вас
 18. 18 Профил на дерибеев
  дерибеев
  Рейтинг: 3120 Неутрално

  До коментар [#16] от "tarikatis":

  Няма защита на Божков, има солидарност с жертвите на Гешев в защита на свободата на словото

  всеки коментар може и ще бъде използван срещу вас
 19. 19 Профил на eti mehter
  eti mehter
  Рейтинг: 3890 Весело

  До коментар [#8] от "klimentm":

  А бе.....не се знае....
  Току виж....и "Левски" е станал един от клубовете на Емиратите.....

  Bukalemun
 20. 20 Профил на дерибеев
  дерибеев
  Рейтинг: 3120 Весело

  До коментар [#19] от "eti mehter":

  Това е добро

  всеки коментар може и ще бъде използван срещу вас
 21. 21 Профил на ivenco
  ivenco
  Рейтинг: 574 Любопитно

  Може би трябвало е да отиде в Ливан (виж К. Гон), както всички разбрахме наскоро там е добре откъм екстрадиране. Но той си знае най-добре

 22. 22 Профил на Боби Колев
  Боби Колев
  Рейтинг: 1656 Неутрално

  До коментар [#7] от "Боби Колев":Едва ли ще се измъкне , ОАЕ са зависими от мнението на американците ,те управляват там ,а ако те са поръчали Божков , няма измъкване ,да не говорим за тежкото положение в затворите на ОАЕ , така че за Божков ще е най добре да го върнат тук и то бързо ,което ако са го поръчали янките ще стане веднага .
  —цитат от коментар 15 на edin drug


  Лично аз не мисля, че случващото се е по инициатива на Америка.
  Може в най-добрия случай да има някаква оказана помощ, но не и инициатива.
  Освен ако Божков директно не е свързан с енергийните планове на САЩ за балканите, в който случаи според мен доста други трябва да паднат преди Божков.
  Но пък може да се окаже, че той е много по-навътре там отколкото ми е известно и да им пречи. Ако следваме тази линия пак е по-вероятно това да е предупреждение за друг играч.
  За мен всичко това е инициирано от България, възможно след външна помощ.
  Впрочем защо биха го искали американците обратно в България?!
  Да вярват на българската съдебна система?!
  Да искат да направят Гешев герой?
  Не се връзва просто.

  http://www.bbc.com/news/magazine-37612083
 23. 23 Профил на skomina
  skomina
  Рейтинг: 688 Неутрално

  Като се заговори за участието на САЩ в случката, което е очевидно, форумния планктон бе насочен към определението "натиск".
  Не е натиск а открито поискана , правна помощ от Борисов. Помощта бе предоставена също открито и официално чрез щатското посолство .
  Видимо тя започна чрез отстраняването на Цецо от всякакви властови ресурси. Имаше и срещи на прежния и настоящ главен прокурор в САЩ. През това време и в Русия изненадващо Путин натири своята първа дружка от властта-Димата.
  Основната проруска партия БСП явно е отбита от Путин и то не от вчера. Че генезиса на организираната престъпност е дело на БКП в това никой не се съмнява.
  Затова и никой не можеше да детронира разни черепи и черепчета досега.
  Действията и на Русия, и на САЩ са политически , и не става дума да се вземат няколко кирливи за тях милиарди долари и да се дадат на други мутри.
  Та Черепа конкретно е загубил покровителя си, а Гешев го е намерил. Иначе тая случка нямаше да се случва.
  Да видим какво ще се получи,поне ще е интересно...

 24. 24 Профил на margin call
  margin call
  Рейтинг: 27 Любопитно

  Може би трябвало е да отиде в Ливан (виж К. Гон), както всички разбрахме наскоро там е добре откъм екстрадиране. Но той си знае най-добре
  —цитат от коментар 21 на ivenco


  Гон е гражданин на Ливан, доколкото разбрах.

  На мен друго ми е интересно. Защо беше тоа ЦИРК със записите? Да го предупредят тактично, и да има време да се чупи?

  https://youtu.be/dWTbvgVOnn0
 25. 25 Профил на gorodetski
  gorodetski
  Рейтинг: 534 Неутрално

  На сайта на Интерпол няма червена бюлетина за Божков. Току-що проверих.

  Май-май много сериозно ни лъжат по телевизора/медиите.

 26. 26 Профил на Аскет
  Аскет
  Рейтинг: 2678 Неутрално

  И тук му е мястото - не съм чел мненията и някой вече може да е споделил подобна възможност.
  И пак опираме до това, защо го изтърваха да напусне страната?

  ----------

  Да ви кажа хич няма да се изненадам, ако на стари години Божков не осъществи детската си мечта да приеме правата вяра и да се обреже (ако вече не го е направил!)
  Не съм сигурен дали ОАЕ и сродни държави имат табиета да предават правоверни на държави с неверници...

  Не знам, де, но за едните пари и за кожата си човек какво ли не прави.

 27. 27 Профил на Николай Бучков
  Николай Бучков
  Рейтинг: 3998 Весело

  Междувременно парламента ще се събере на извънредно заседание и ще избере проверяващ прокурор ( по възможност и лекар плюс право...) на работата на Гешев , с презумцията на не вземе да арестува и някой по-високопоставен от Нено Димов......щото после може всички да ги търсят , чрез Интерпол , а това ще говори лошо за цялата мистификация.....

 28. 28 Профил на Индивидуален паметник на културата
  Индивидуален паметник на културата
  Рейтинг: 691 Неутрално

  До коментар [#2] от "boevbisser":
  Милицията, хайде стига глупости. Сготвихте си го не защото Ви пука за данъци, а защото поискахте нещо негово.
  Ако имаше външна подкрепа, Божков нямаше да се измъкне. Външната подкрепа щеше да е събрала всички необходими и доказателства, нямаше да се налага Цеките да обикалят студията и да обясняват какви са престъпленията, нямаше да се допусне Гешефф да се изявява като шериф от Дивия изток.

  Мечтая за България, в която пожарникарите са просто пожарникари.
 29. 29
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 30. 30 Профил на dolna4erti4ka
  dolna4erti4ka
  Рейтинг: 936 Неутрално

  язък за на Софиянски дъщерята-много е хубава и много умна ама къде се натресе.Или не-от 1 млрд ще и останат 40-50млн ,което никак не е малко.

 31. 31 Профил на Аскет
  Аскет
  Рейтинг: 2678 Неутрално

  До коментар [#26] от "Аскет":
  Това, естествено, едва ли ще го спаси, ако наистина някои по-сериозни служби са решили да прекратят дейността му от корен.
  Но при всички случаи прави неприятно впечатление как разни олигарси, току да ги закопчеят, и те необезпокоявано възват в чужбина, сякаш има теч на информация "отвътре".

 32. 32 Профил на boevbisser
  boevbisser
  Рейтинг: 3447 Весело

  До коментар [#28] от "Индивидуален паметник на културата":

  Мааалко надценяваш капацитета на българските правоохранителни и правораздавателни органи - подготовка, събрани докозателства....
  Самият факт, че го удариха, е силно изненадващ и крайно съмнителен без някаква форма на външна подкрепа, а ако го задържат навън и го екстрадират - е-хеее.
  Да видим, много неясноти има още в картината, а е и съвсем неясно как ще свърши.

 33. 33 Профил на Индивидуален паметник на културата
  Индивидуален паметник на културата
  Рейтинг: 691 Неутрално

  Покрай цялата тупордия в България се роди нов жанр: интервю с елемент на държавно обвинение. Първо цеките обикалят и дават простор на фантазията, а после прокуратурата повдигна обвинения по техните разкази.

  Мечтая за България, в която пожарникарите са просто пожарникари.
 34. 34 Профил на Араламбене му е майката
  Араламбене му е майката
  Рейтинг: 906 Весело

  Инсценировка на Черепа. Малко преди да го "задържат" обяви в телефонен разговор, че за неопределено време няма да дава повече изявления. Докато "официалните канали" се разберат, самолетът LZ-VBE ще се изгуби нейде по света. Пък в Сибир колко писти има...

 35. 35 Профил на Ale MI
  Ale MI
  Рейтинг: 565 Неутрално

  Цялата история много ми напомня по мащабност за тази от началото на 90те между Пабло Ескобар, колумбийската държава и САЩ. Тогава също той избяга в Панама, където за кратко бива задържан преди да се върне в Медеиин и да почне с поразиите.

 36. 36 Профил на iavorski
  iavorski
  Рейтинг: 432 Неутрално

  До коментар [#21] от "ivenco":

  Ливан няма споразумение за екстрадиция с Япония не защото Ливан е Ливан, а защото Япония е Япония. Просто Япония има споразумения само с две - три държави. Понеже са големи хуманисти!

 37. 37 Профил на anonim440
  anonim440
  Рейтинг: 2087 Неутрално

  Малко преди България да влезе в ЕС започнаха да трепят мафиотските босове. Това продължи и след като България влезе в ЕС. И всички щяха да ги убият ако не беше Мутрата да вкара Маргините в затвора (Маргините така се спасиха).
  Та идеята е, че от вън е дошло това. После през 2013 г. нападнаха агент Сава с пистолет и той веднага каза, че се отдръпва от политиката. Пак поръчката е била отвън.
  Сега на ред е поредният мафиотски бос. И поръчката пак е отвън най-вероятно.
  Проблемът на българите е че нищо не става заради тях.

 38. 38 Профил на djb95
  djb95
  Рейтинг: 478 Неутрално

  Един малък съвет към Дневник . Проверете как се получава гражданство в ОАЕ. И дали има български граждани придобили такова. И още. Защо ли голяма част от държавните милонери живеят в Дубай ? Сякаш е голям кеф на 50 градуса и пустинни бури. А, май се сетихте. И сте го написали. ОАЕ не есктрадират граждани на емирствата. Точка.

 39. 39 Профил на anonim440
  anonim440
  Рейтинг: 2087 Неутрално

  Иначе ако трябва някаква логика да се търси в това, което става е примерно следната - в чужбина популистите (условно название, което медиите прикачат на определени партии) които са на власт правят нещо, и в България популистите ("патриотите") трябва да покажат някакво действие и те показват.

 40. 40 Профил на hamiltonf
  hamiltonf
  Рейтинг: 4294 Неутрално

  До коментар [#3] от "442":

  Че няма да проговори в този смисъл, който влагаш, това е повече от ясно. Голямата борба за него ще е, да не го върнат и закаушат в България, изпитва страх за живота си...

  Икономедиа Етичен кодекс на българските медии. 3. РЕДАКЦИОННА НЕЗАВИСИМОСТ 3.1 Няма да се поддаваме на политически или икономически натиск или влияния.
 41. 41
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 42. 42 Профил на Аскет
  Аскет
  Рейтинг: 2678 Неутрално

  Да обобщим дискусията на този етап...

  Има едно сериозно Философско Противоречие в казуса Божков, което ни пречи да бъдем по-убедителни и по-категорични в съжденията и оценките си, затова и мненията се люшкат от крайност в крайност.

  1) Божков е от тези, които в продължения на десетилетия дерат с безкрайна алчност, без свян, срам и насищане Суверена и практически никой не му е жал за него (извън кръга на роднини, близки.)

  2) от друга страна са наслоенията (колко правдиви, колко не!), подхранвани обилно от пресата (не само по този случай!!!), за поръчковост и избирателност на действията на властта, което пък едва ли не се създава някакъв образ на "страдалеца и мъченика" Божков.

  Труден казус за решаване - от правна и морална гледна точка хем сме за поставянето на Божков на мястото му, хем ни гризе нещо отвътре - да не би да става въпрос за отнемане на бизнес с помощта на държавната машина.

  Аз наистина съм 50/50, с лек превес на т.1!

 43. 43 Профил на Храбър
  Храбър
  Рейтинг: 3698 Неутрално

  Защо беше тоа ЦИРК със записите? Да го предупредят тактично, и да има време да се чупи?
  —цитат от коментар 24 на irrational exuberance


  Защото прокуратурата все повече заприличва на режисьорски пулт.

  "Безнаказаността на похищенията и произволното разполагане с притежанията на повалените стари имуществени прослойки след 9-ти септември има като пряко следствие създадената и поддържана политическа обстановка за корупция"
 44. 44 Профил на anonim440
  anonim440
  Рейтинг: 2087 Неутрално

  Ако трябва да се действа справедливо, то трябваше да има осъдени за престъпленията на тоталитарният комунистически режим, да има закон за лустрацията, да се разрушат всякакви "паметници" на альошовци и розови армии. И вече тогава такива като Черепа, Мутрата, агентите на ДС в политиката нямаше да ги има.

 45. 45 Профил на padrino
  padrino
  Рейтинг: 2224 Неутрално

  Инсценировка на Черепа. Малко преди да го "задържат" обяви в телефонен разговор, че за неопределено време няма да дава повече изявления. Докато "официалните канали" се разберат, самолетът LZ-VBE ще се изгуби нейде по света. Пък в Сибир колко писти има...
  —цитат от коментар 34 на Приказки от шипковия храст


  Кацнал е в Дубай вчера в 3 след обяд:
  https://www.radarbox24.com/data/registration/LZ-VBE

  На сеКУРити гардове (cgv37662786), малоумни (EUdefender) и тролове (Шака Зулу) не отговарям 😁
 46. 46 Профил на niki
  niki
  Рейтинг: 76 Неутрално

  Заради проблемите на Мафията българите станаха експерти по право и екстрадация в АОЕ.

  niki
 47. 47 Профил на niki
  niki
  Рейтинг: 76 Неутрално

  Квото каже Вожда на АОЕ това става. Това е правната система в АОЕ.

  niki
 48. 48 Профил на niki
  niki
  Рейтинг: 76 Неутрално

  Едната мафия гони да заграби другата мафия и всички са затаили дъх

  niki
 49. 49 Профил на uq
  uq
  Рейтинг: 1649 Неутрално

  OAE? Имах Божков за умен човек и все още има остатъци от това, но.....историите с феновете на Левски, как се остави да го смачкат а сега и това, изглежда му беше време за пенсия ама изпусна момента

 50. 50 Профил на Victoria
  Victoria
  Рейтинг: 338 Неутрално

  На ход е Черепа. Досещате се че е няколко пъти по-умен от тези които са Го поръчали, и няколко пъти По-богат. За това кой е по-голям престъпник може да се спори. Сега въпросът е какъв ход ще избере? Дали той ще поръча тоя който го е поръчал? Дали ще изчака? Дали?
  —цитат от коментар 1 на Таралеж


  И какъв е ходът точно? Много филми гледате.

 51. 51 Профил на padrino
  padrino
  Рейтинг: 2224 Весело

  И всички се чудеха къде бил през последните дни....ами да питат Гугъл
  :https://uk.flightaware.com/live/flight/LZVBE #flightPageActivityLog

  На сеКУРити гардове (cgv37662786), малоумни (EUdefender) и тролове (Шака Зулу) не отговарям 😁
 52. 52 Профил на Victoria
  Victoria
  Рейтинг: 338 Неутрално

  До коментар [#14] от "boevbisser":

  Ами Таки и Божков не бяха ли заедно в бизнеса? Я вижте жълтурите, които единствено публикуват такава информация, защото така или иначе няма как да бъде потвърдена от "престижната разследваща" журналистика в България, ако лично не си вкараш главата в торбата, което никой няма да направи за 1000 лева на месец.

 53. 53
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 54. 54 Профил на amerikanbastard
  amerikanbastard
  Рейтинг: 512 Неутрално

  Съмняват ме медийните изяви на Прокуратурата, особено това, че Божков се издирва с червена бюлетина на Интер пол.
  Най-елементарна проверка на сайта на интерпол View Red Notices
  https://www.interpol.int/en/How-we-work/Notices/View-Red-Notices
  показва, че се издирват общо 7223 лица, задавам във филтъра Bulgaria (за да няма грешка от спелинга на името) и резултатът е всичко 46 лица. Между тях има известни „герои“, но липсва името Васил Божков.
  По този повод се сетих една забавна история с бившия Главен Прокурор (RIP), който беше заявил, че ще докара лицето Огнян Дойнов в чувал в София. Българската прокуратура изпрати искане, съгласно съществуващо споразумение за правна взаимопомощ, Дойнов беше задържан и на следващия ден, след като дойде адвокатът му, беше освободен, поради факта, че престъпленията, за които е обвинен не са престъпления по австрийското законодателство. В австрийските СМИ се забавляваха тогава, че камара австрийски управници би трябвало да ги съдят, ако прилагат българските правни норми.
  Не знам, какви са законите в ОАЕ, но мисля, че при всички случаи, екстрадицията ще се проточи във времето, освен ако САЩ не са инстигирали преследването на Божков, но не познавам бизнес дейността му добре, за да преценя, къде пречи на американците.
  Наскоро във форума на в-к Сега Андрей „Кунев“ по повод събитията ехидно беше отбелязал, че Цеко и Ивайло трябва да се готвят. Знам ли ..?

  Freedom's just another word for nothin' left to lose
 55. 55
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 56. 56 Профил на tosho_toto
  tosho_toto
  Рейтинг: 268 Неутрално

  Дневник на форумния трол:
  Онзи ден: Държавата иска да национализира бизнеса на Божков.
  Вчера: Божков е много умен и интелигентен, а българските служби са прости и тъпи и никога няма да го намерят.
  Днес:Още нищо не е загубено. ОАЕ няма да го екстрадират, Божков ще подкупи някой, ще приеме исляма...

 57. 57 Профил на bladezone
  bladezone
  Рейтинг: 464 Неутрално

  Българийо, моя малка Русия...
  Страна, където воюват мафиотски лобита, облечени в официална и неофициална власт.
  Битката на "героите" на Прехода. Мутри срещу мутри.
  О, музо, възпей тоз гняв на гешефта делянски...

 58. 58
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 59. 59
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 60. 60 Профил на amerikanbastard
  amerikanbastard
  Рейтинг: 512 Неутрално

  Току що проверих във радарбокса https://www.radarbox24.com/data/registration/LZ-VBE
  и установих, че самолетът на Божков вчера е излетял от Атина и кацнал на летище
  Al Maktoum ОАЕ.
  Ако Божков официално е издирван от Интерпол, най-логично би било да бъде задържан при паспортната проверка в Атина, но очевидно е допуснат да излети и вече в ОАЕ е задържан, вероятно там са били надлежно информирани за пристигането му от … незмам кой си, просто разсъждавам върху наличните факти, а не нечии голословни изявления.

  Freedom's just another word for nothin' left to lose
 61. 61
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 62. 62 Профил на shylock
  shylock
  Рейтинг: 20 Неутрално

  До коментар [#1] от "Таралеж":

  хаха, какъв ход какви 5 лева!? избяга като мишка и го хванаха за 24часа. единствения ход който тоя нещастник има е да обслужи когото трабва в затвора и да мята капата ако само с това се размине. кое му е умното, че ежегодно стотици хора завършват математика и по сложни неща и не се водят гении!? къде са му откритията?..или щото не е борец е умник,хаха егати детинската логика..не е направил нищо за никого-само бело и курви, късно го докопаха!

 63. 63
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 64. 64
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 65. 65 Профил на chichka
  chichka
  Рейтинг: 2135 Неутрално

  До коментар [#2] от "boevbisser":Милицията, хайде стига глупости. Сготвихте си го не защото Ви пука за данъци, а защото поискахте нещо негово.Ако имаше външна подкрепа, Божков нямаше да се измъкне. Външната подкрепа щеше да е събрала всички необходими и доказателства, нямаше да се налага Цеките да обикалят студията и да обясняват какви са престъпленията, нямаше да се допусне Гешефф да се изявява като шериф от Дивия изток.
  —цитат от коментар 28 на Индивидуален паметник на културата


  Външнат аподкрепа бе събрала всичко за Бисеров, за Брендо..... но нашите успяха всичко да "изперат"!

  Русия- проказата на планетата Земя.
 66. 66 Профил на Един препатил
  Един препатил
  Рейтинг: 2854 Неутрално

  "Докуменните за екстрадиция трябва да са на арабски и да включват подробности като копие на личните документи на чужденеца, кой закон се прилага, копие на разследването и на съдебни решения срещу него."

  Лошата новина е, че се иска копие от разследването. Такова засега няма - по добра традиция прокуратурата първо обвинява, после разследва. Така, че ще трябва да се почака докато прокуратурата сколаса.
  Добрата новина, е документите трябва да са на арабски език. "Приказки от хиляда и една нощ" са написани на арабски език - това може да помогне да се изясни за какво го търсят Черепа, че то на български не е много ясно.

 67. 67 Профил на Един препатил
  Един препатил
  Рейтинг: 2854 Неутрално

  "Срещата на премиера Борисов с престолонаследника на Абу Даби шейх Мохамед бин Зайед Ал-Нахаян."

  Срещата е по време на наскорошното посещение на Бойко Борисов в Египет. А някои несведущи люде твърдяха, че той само се размотова. Оказва се, че е подготвял важни държавни дела.

 68. 68 Профил на penetrating
  penetrating
  Рейтинг: 5848 Неутрално

  Божков вече е вируален труп, нещо като Цветан Василев.
  България на Гешев/Борисов/Пеевски действа по модела на Русия на Путин/Озеро. Путин започна тази борба с неправилните олигарски още през 2003-2004 с Юкос, Ходорковски и компания. Цацаров/Борисов/Пеевски започнаха тази борба през 2014 с Цв. Василев. Това, което виждаме е продължението от 2014, в което "обръчите", на власт поглъщат другите за да не се разпаднат. Проблемът им е, че този процес на поглъщане за тях е жизнено необходим и той се осигурява от държавата. За да изчезнат трябва държавата им "спре храната" :)
  Последното ще стане само когато (ако) пленената държава се освободи.

  Some people have got a mental horizon of radius zero and call it their point of view. David Hilbert
 69. 69 Профил на amerikanbastard
  amerikanbastard
  Рейтинг: 512 Неутрално

  До коментар [#68] от "penetrating":
  Съгласен с теб!

  Freedom's just another word for nothin' left to lose
 70. 70 Профил на lino_santino
  lino_santino
  Рейтинг: 492 Неутрално

  Един бандит иска бизнеса на друг бандит.
  Другия бандит не дава бизнеса на бандита.
  Бандита обаче има прокуратура.
  Прокуратурата чака другия бандит да напусне страната, повдига обвинения (в медиите) и почва да иззема имущество без съд и присъда (звучи познато), по бандитски, така да се каже..
  Другия бандит не се връща, защото вече не се разправя с бандита, а с прокуратурата.
  Прокуратурата е легализиран бандитизъм, могат да го опанделят напълно законо, не е като да го гръмне бандита абсолютно незаконно.
  В тоя форум едни викат за бандита(прокуратурата), други викат за другия бандит, макар че за когото и да се вика в случая, все е бандит.
  По принцип трябва да имаме двама затворници (осъдени чрез съд и присъда), а де факто имаме двама бандити. Това е положението.

 71. 71 Профил на penetrating
  penetrating
  Рейтинг: 5848 Весело

  До коментар [#69] от "amerikanbastard":

  :)

  Some people have got a mental horizon of radius zero and call it their point of view. David Hilbert
 72. 72 Профил на wanderer
  wanderer
  Рейтинг: 2398 Любопитно

  До коментар [#60] от "amerikanbastard":

  " самолетът на Божков"

  А той в самолета ли е?

 73. 73 Профил на amerikanbastard
  amerikanbastard
  Рейтинг: 512 Неутрално


  До коментар [#60] от "amerikanbastard":" самолетът на Божков"А той в самолета ли е?
  —цитат от коментар 72 на wanderer


  Глупав въпрос! Би трябвало, защото още не владее телепортирането.

  Freedom's just another word for nothin' left to lose
 74. 74 Профил на Николай Бучков
  Николай Бучков
  Рейтинг: 3998 Любопитно

  А президентът дали се усеща на къде се бута каруцата …...

 75. 75 Профил на wanderer
  wanderer
  Рейтинг: 2398 Весело

  До коментар [#22] от "Боби Колев":

  "Освен ако Божков директно не е свързан с енергийните планове на САЩ за балканите, в който случаи според мен доста други трябва да паднат преди Божков."

  Той и Цветан Василев не беше директно свързан с енергийните планове на САЩ, но като оттече "Южен Поток" Сараите си поискаха парите и КТБ беше затрита:
  https://www.capital.bg/politika_i_ikonomika/bulgaria/2014/06/14/2322830_elektrifikaciia_i_bankerska_vlast/
  Да припомня, че вчера у нас беше турския външен министър … за да се убеди, че Турция и България щели били да бъдат "енергийни хъбове" на Балканите. Кой знае … какво ще се случи в Либия или на сирийската граница и "турецкий" опс балкански паток да замръзне в Турция.
  "Нове холдинг" притежава и строителни фирми … за "усвояване".

 76. 76 Профил на penetrating
  penetrating
  Рейтинг: 5848 Неутрално

  До коментар [#45] от "padrino":

  Това, което изпращате показва, че е излетял от Дубай и е кацнал в Атина :)

  Some people have got a mental horizon of radius zero and call it their point of view. David Hilbert
 77. 77 Профил на zfm52680934
  zfm52680934
  Рейтинг: 503 Неутрално

  Абе Дневник и аФтентичните,много сте се разтревожили за този Божков.Ама как щяло да стане,как нямало да стане,то обяснявахте че и няма да го хванат.
  А дали сега,след седмица,месец или година,Божков ще го докарат тука,а междувременно ,надали щее като на курорт в ОАЕ,както Ц.Василев е в Сърбия.

  sdg
 78. 78 Профил на zfm52680934
  zfm52680934
  Рейтинг: 503 Неутрално

  До коментар [#66] от "Един препатил":

  В държави с много по строго правосъдие от Европа,докараха като опакован подарък,Баневи и Арабаджиеви.Да не бъдем наивни и да не си мислим че от АОЕ,ще е по трудно на прокуратурата да си прибере Божков!

  sdg
 79. 79 Профил на penetrating
  penetrating
  Рейтинг: 5848 Весело

  До коментар [#60] от "amerikanbastard":

  Всъщност точно обратното :)

  Some people have got a mental horizon of radius zero and call it their point of view. David Hilbert
 80. 80 Профил на wanderer
  wanderer
  Рейтинг: 2398 Весело

  До коментар [#73] от "amerikanbastard":

  "Глупав въпрос! "

  Колко да е глупав!? В Атина има много яхти, не по-малко от Монако.
  http://www.bulgaria-news.bg/category/yellow-stones/gossips/resume/post35145.html

 81. 81 Профил на wanderer
  wanderer
  Рейтинг: 2398 Весело

  До коментар [#60] от "amerikanbastard":

  "летище
  Al Maktoum ОАЕ"
  Вчера е отлетял от Al Maktoum ОАЕ в 11:58 и кацнал в Атина в 15:09, а в 19:00 Гешев обяви, че е задържан в Дубай, където го няма от четвъртък вечерта... ако Божков е бил в самолета си, де.

 82. 82 Профил на wanderer
  wanderer
  Рейтинг: 2398 Весело

  До коментар [#56] от "tosho_toto":

  "Онзи ден: Държавата иска да национализира бизнеса на Божков."

  Не е да го национализира, а да го прехвърли на "наше момче", което щяло било да осигурява 560 млн. лв. в хазната;

  "Вчера: Божков е много умен и интелигентен, а българските служби са прости и тъпи и никога няма да го намерят."
  Всъщност, те не го търсят - няма червена бюлетина, няма изпратени съдебни решения до предполагаемата страна, където се укрива.

  "Днес:Още нищо не е загубено"
  Днес стана ясно, че Гешев пак се е правил на Пи-ярка - квачене сякаш е снесъл щраусово яйце, а то -запъртък. Може Божков да е бил в Дубай, но вече не е там, поне самолета му.
  Бас държа, че властите в ОЕА (митница, полиция, дипломатическата им служба, дори и нашата дипломатическа служба) нямат идея к'во праи наш'та Радостатура!

  Не е лошо де се изчистят обвиненията - организираната престъпна група под формата на "Комисия по хазарта" от Божков или от Горанов се контролира?

 83. 83 Профил на Роси
  Роси
  Рейтинг: 7993 Неутрално

  Защо Божков е винове, а тези дето са му го позволили, не са.

 84. 84 Профил на rincewind
  rincewind
  Рейтинг: 584 Неутрално

  "Посланик там е Богдан Коларов, който между 2015 и 2018 година е генерален консул в Дубай."

  Тая фамилия само като я чуя и ми призлява! Айде да измират вече тия!

 85. 85
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 86. 86
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 87. 87
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 88. 88
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 89. 89
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото е на чужд език

 90. 90
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото е на чужд език

 91. 91 Профил на Fred
  Fred
  Рейтинг: 2359 Неутрално

  На Дневник много му се иска Черепа да не го екстрадират, ясно си личи.

  Юда се продаде за 30 сребърника, ДБ за 8 районни кмета.
 92. 92 Профил на Fred
  Fred
  Рейтинг: 2359 Неутрално

  Защо Божков е винове, а тези дето са му го позволили, не са.
  —цитат от коментар 83 на Роси


  Смени Опорката, шефа на комисията по хазарта вече е обвиняем. Голям шамар за красивите умници ще е, Гешев срещу който толкова скачаха да опандизи Мафиот №1 в България. Независимо от мотивите.

  Юда се продаде за 30 сребърника, ДБ за 8 районни кмета.
 93. 93 Профил на Uprsport
  Uprsport
  Рейтинг: 879 Неутрално

  Цитат:
  "В действителност външното министерство би трябвало да е напълно наясно с това, тъй като дейностите по екстрадиране на български гражданин минават по дипломатически канали. Също така би трябвало посолството, което е в Абу Даби, да знае за задържани български граждани и да опитва да се свърже с тях. Посланик там е Богдан Коларов, който между 2015 и 2018 година е генерален консул в Дубай."

  В действителност дали сте наясно какво става в България? Администрацията е окупирана от калинки, грамотните и можещите се изнесоха отдавна и резултатите са налице. Водни кризи, неясни обяснения от администрацията, черепи, къщички за птици (по Гришата, също недосегаем бандит). Посените ветрове от калинките на Борисов, поетапно, бавно и методично ще прерастват в бури, а в перспектива и в урагани. Първия го очаквам в деня в който водата в Перник спре окончателно.

 94. 94 Профил на ivanpopov
  ivanpopov
  Рейтинг: 2839 Неутрално

  До коментар [#1] от "Таралеж":

  По-богат, ама друг път!

 95. 95 Профил на stanishev
  stanishev
  Рейтинг: 336 Неутрално

  [quote#92:"Fred"][/quote]


  Шамар ще е ако опандизи примерно Пеефски или Доган. Или самия ББ. Засега няма шамар, а само доказателства, за обвиненията, които получаваше при избора.
  Например покрай тази история напълно логичен е въпосът - ако Нено Димов в ареста заради водната история, защо не е в ареста и Горанов? Аааа ръката на Пеефски няма как...

 96. 96 Профил на Fred
  Fred
  Рейтинг: 2359 Неутрално

  До коментар [#8] от "klimentm":А бе.....не се знае.... Току виж....и "Левски" е станал един от клубовете на Емиратите.....
  —цитат от коментар 19 на eti mehter


  Вече се подхвърлят и такива варианти, Левски финансиран от чуждестранен фонд.

  Няма да се учудя, мераклии ще се намерят, по едно време ВТБ/КГБ за малко да им станат спонсор. А и арабите доста далавери въртят включително с руско участие. Да си спомняте за един омански фонд който щеше да спасява КТБ?

  Юда се продаде за 30 сребърника, ДБ за 8 районни кмета.
 97. 97 Профил на SOWhat
  SOWhat
  Рейтинг: 343 Неутрално

  До коментар [#18] от "дерибеев":

  Ако искаш да направиш омлет, трябва да счупиш яйцата!

  Какви призиви и молби бяха по Ковьеши, как я чакахме да ги почне тия корумпираните, за да се изчисти България от тях.
  Какви писма и клевети се изписаха и пошушнаха на европейски уши, какво коленичене падна. А, сега като това се случва с работа на българският главен прокурор - настъпи страх, паника и пълен обрат в мераците.
  Само да ви припомня, че имате още варианти ... станете набожни. Молете се за опрощение, щото Гешев не прощава.

 98. 98 Профил на SOWhat
  SOWhat
  Рейтинг: 343 Неутрално

  Ако искаш да направиш омлет, трябва да счупиш яйцата!

  Какви призиви и молби бяха по Ковьеши, как я чакахме да ги почне тия корумпираните, за да се изчисти България от тях.
  Какви писма и клевети се изписаха и пошушнаха на европейски уши, какво коленичене падна. А, сега като това се случва с работа на българският главен прокурор - настъпи страх, паника и пълен обрат в мераците.
  Само да ви припомня, че имате още варианти ... станете набожни. Молете се за опрощение, щото Гешев не прощава.

 99. 99 Профил на klimentm
  klimentm
  Рейтинг: 3952 Весело

  От къде се пръкна комичната версия че видите ли САЩ помагали на Гешеф против Божков?
  Или за авторитет и престиж?!

  klimentm
 100. 100 Профил на Fred
  Fred
  Рейтинг: 2359 Неутрално

  [quote#92:"Fred"]
  —цитат от коментар 95 на stanishev
  Шамар ще е ако опандизи примерно Пеефски или Доган. Или самия ББ. [/quote]
  То вас ако питат най-добре ще е направо да опандизят Тръмп.

  Факт е, че човека определян като мафиот №1 в доклад на американският посланик е подгонен. Нещо което никой досега не е направил. А вие когато имахте и ТРИТЕ власти нищо не направихте, нито с досиетата нито с мафиотите. Не е за чудене, с Орешарски по върховете на СДС и приватизатори като Корнелия Нинова и Гергов пак от СДС с Костов начело.

  Юда се продаде за 30 сребърника, ДБ за 8 районни кмета.
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK