Изборите в САЩ започват днес с гласуване в Айова

Изборите в САЩ започват днес с гласуване в Айова

© ReutersИзборите в САЩ официално започват днес - с първични избори в Айова. Единадесет демократи се състезават кой да е кандидатът на партията, който да се изправи срещу президента републиканец Доналд Тръмп на изборите през ноември.


Борбата в Айова сега се води за 41 делегати на конгреса на Демократическата партия, на който даден кандидат ще се нуждае от подкрепата на 1991 делегати, за да бъде определен за кандидат-президента на партията. Гласоподавателите там не ползват бюлетини, а вместо това организират местни събрания в целия щат, на които обявяват избора си за президент, буквално заставайки зад него. (Повече за процеса четете тук.)


След загубата на изборите през 2016 г., Демократическата партия промени правилата с надеждата да увеличи участието на първичните избори и да осигури прозрачност.


По-малко събрания
Тази година избори чрез събрания на живо ще има само в Айова, Невада, Северна Дакота и Уайоминг, за разлика от 2016 г., когато така се гласуваше в 18 щата.


Причината е, че събранията изискват избирателите да прекарат дълго време на място и да гласуват открито. Има критики, че така процесът е недемократичен, защото гласуващите могат да станат обект на заплахи, а и провеждането в точно определено време може да попречи на участието на работещи на смени или на хора с деца.


Освен това тази система е в полза на кандидатите със силна, активна база избиратели, вместо на тези, които се ползват с широка подкрепа. Бърни Сандърс, например, се справи много по-добре от Хилъри Клинтън на този тип гласувания през 2016 г.


"Супер вторникът" става още по-важен


Щатите, които гласуват първи - Айова и Ню Хемпшър - винаги са имали непропорционално голяма тежест в избора на номинация. Но тази година т.нар. "супер вторник" може да се окаже още по-важен. Това обичайно е вторникът, в който най-много щати провеждат първичните си избори, съответно става ясно разпределението на най-голям брой делегати. Тази година Калифорния премести вота си от началото на юни на "супер вторника" на 3 март, Тексас също ще гласува тогава. Това са двата щата с най-голямо население и те дават 643 делегати.


Кога ще се знае кой е кандидатът


Тази година календарът на изборите е по-стегнат и ускореното гласуване може да изведе фаворит по-рано от обикновеното. След "Супер вторника" близо 30% от населението ще е имало шанс да участва в избора на номинацията. До края на март процентът ще стигне 50%.


Партията се боеше, че двадесетината кандидати, които обявиха кампаниите си първоначално, ще се борят един с друг с месеци. Това би означавало повторение на 2016 г., когато Сандърс отказваше да спре кампанията си, дори след като стана математически невъзможно да победи. Но полето на кандидатите се сви - сега те са само 11 и само петима от тях имат национална подкрепа над 5%.

Ключови думи към статията:

Коментари (90)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на pag
  pag
  Рейтинг: 1296 Любопитно

  Много важно как щял да се избира някой, който ще загуби от Тръмп.

  Знанието е сила, информацията - власт
 2. 2 Профил на Petko Boukov
  Petko Boukov
  Рейтинг: 759 Неутрално

  Тръмп има много по-голям шанс срещу кандидат на корпоративните демократи каквато беше Клинтън и каквито са Байдън и Блумбърг отколкото срещу прогресивните като Сандърс.

  Бърни Сандърс води в Айова, но ако конгреса на ДП отново му подлее вода, не е изключено да видим втори мандат на Тръмп.

  Тези, които те карат да вярваш в абсурди, могат да те накарат и да вършиш зверства. Волтер, 1765
 3. 3 Профил на gozambo
  gozambo
  Рейтинг: 886 Неутрално

  Правилата отново ги променят, за да прецакат отново Сандерс. Но разликата от предишните избори е, че зад Сандерс стои Александра Окасио Кортес, която води комунистическото крило в Демократическата партия и която има зад гърба си сто конгресмени от Демократическата партия. Плюс това комунистическото крило има за база младите хора от партията, най-активната и ентусиазирана членска маса. Това е твърдото ядро на партията. Не зная как Хилъри този път ще успее да отново да открадне победата от Сандерс. Някои може да се чудят защо споменавам Хилъри. Ами Демократическата партия е на Хилъри, тя я купи при предишните избори така, както се купува футболен отбор. Тя плаща заплатите на персонала на Демократическата партия, тя ги уволнява и назначава, суперделегатите, които са партийни функционери, са нейни.

 4. 4 Профил на tarikatis
  tarikatis
  Рейтинг: 0 Весело
 5. 5 Профил на Morbias
  Morbias
  Рейтинг: 1184 Весело

  До коментар [#2] от "Petko Boukov":

  "прогресивните като Сандърс"

  Вече на комунистите 'прогресивни' ли им се вика?

  The Morbias Station is a transport hub that focuses all traffic passing through Taryd's jumpgates
 6. 6 Профил на gozambo
  gozambo
  Рейтинг: 886 Неутрално

  Тръмп има много по-голям шанс срещу кандидат на корпоративните демократи каквато беше Клинтън и каквито са Байдън и Блумбърг отколкото срещу прогресивните като Сандърс.Бърни Сандърс води в Айова, но ако конгреса на ДП отново му подлее вода, не е изключено да видим втори мандат на Тръмп.
  —цитат от коментар 2 на Petko Boukov


  Забелязал съм, че коментарите ти до един са глупави. Сандерс не го искат от Демократическата партия, ти го направи национален фаворит. Сандерс означава комунизъм. Сандерс не е социалист, той никога не е бил социалист, в смисъл последовател на европейската социалдемокрация. Сандерс винаги е бил комунист. Изборът на Сандерс означава край на капитализма и установяване на комунизъм в Америка. Това не е възможно. В момента всички кандидати плюс ръководството на Демократическата партия и лидерите на партията играят в комбина срещу Сандерс, респективно в комбина срещу Александра Окасио Кортес, които пред очите ни превръщат Демократическата партия в комунистическа. Със Сандерс тактиката на Тръмп е най-ясна- гласуване за комунизъм или за капитализъм.

 7. 7 Профил на NoBrainNoPain
  NoBrainNoPain
  Рейтинг: 91 Неутрално

  До коментар [#2] от "Petko Boukov":

  Всъщност и четиримата - Байдън, Бутиджеж ,Сандърс и Уорън са си либерасто-комундери.
  Джо Байдън освен това си е корумпе.
  С истеричния ,прибързан и най-вече неуспешен опит за импийчмънт просто му сервираха следващия мандат на тепсия.
  Така че - форе море йеарс......

 8. 8 Профил на Petko Boukov
  Petko Boukov
  Рейтинг: 759 Неутрално

  До коментар [#2] от "Petko Boukov":"прогресивните като Сандърс"Вече на комунистите 'прогресивни' ли им се вика?
  —цитат от коментар 5 на Saint of Me


  Тоя етикет е нелеп. И най-прогресивните демократи са по-вдясно от центъра в Западна Европа и Канада.

  Какво комунистическо има в идеята парите за войни и бомби да отидат за здравеопазване и образование?

  Тези, които те карат да вярваш в абсурди, могат да те накарат и да вършиш зверства. Волтер, 1765
 9. 9 Профил на дерибеев
  дерибеев
  Рейтинг: 3120 Неутрално

  ..... да осигури прозрачност.


  По-малко събрания"

  всеки коментар може и ще бъде използван срещу вас
 10. 10 Профил на kazushi
  kazushi
  Рейтинг: 1586 Неутрално

  До коментар [#2] от "Petko Boukov":Всъщност и четиримата - Байдън, Бутиджеж ,Сандърс и Уорън са си либерасто-комундери.Джо Байдън освен това си е корумпе.С истеричния ,прибързан и най-вече неуспешен опит за импийчмънт просто му сервираха следващия мандат на тепсия.Така че - форе море йеарс......
  —цитат от коментар 7 на NoBrainNoPain


  Няма комунист, който да не е корумпиран. Но Байдън е и педофил. То надали има комунист, който да не е и много извратен всъщност. Така че няма голяма разлика между "демократите".

 11. 11 Профил на gozambo
  gozambo
  Рейтинг: 886 Неутрално

  До коментар [#2] от "Petko Boukov":"прогресивните като Сандърс"Вече на комунистите 'прогресивни' ли им се вика?
  —цитат от коментар 5 на Saint of Me


  Сандерс е комунист от млад, но също така възприема и всички идеи на прогресивните, които са в действителност откачени либерастки идеи. Той учи прогресивните на комунизъм, те него на либерастия и така се получи убийствена смес от всички най-вредни за човечеството идеи, създавани досега. Сандерс като млад, ентусиазиран комунист е ходил в СССР да си кара медения месец. Ходил е да се учи на комунизъм и в израелските комуни, кибуци, където е приложен марксисткия комунистически принцип- от всекиму според способностите, на всекиму според нуждите. Пребиваването му тач завършило след половин година безславно, защото от комуната го изгонили заради мързел, само получавал без да дава.
  Ако трябва да бъдем точни, Сандерс намери благодатна почва за комунистическите идеи. Два са факторите, които му помагат в тази мисионерска роля, да разпространява комунистическата идея. Единият е глобализма, който изнесе производствата в Китай и другаде по света и остави хората без работа, специално младите хора. Това ги революционизира. Вторият фактор е, че в университетите неомарксизма или културният марксизъм стана господстваща идеология. При революционизирана студентска и младежка маса и индоктринирани неомарксисти Сандерс лесно добави класическия или икономическия марксизъм и ето ти Демократическа партия, в която активното й крило е обсебено от комунистическата и неомарксистката /либерастка/ идеология.

 12. 12 Профил на Иво
  Иво
  Рейтинг: 4643 Весело

  "Изборите в САЩ започват днес с гласуване в Айова"

  Първичните избори започват днес в САЩ.

  Желая успех на Бърни в Айова.

  "Каква е ползата за човека, ако придобие цял свят, a повреди на душата си? "Евангелие на Марко, Глава 8:36
 13. 13 Профил на selqnin
  selqnin
  Рейтинг: 2620 Неутрално

  Дано този път американците гласуват с Разума си, а не водени от желанието да отмъстят на някого и напук!
  Демократите тотално не са в час, но втори мандат на оранжадата би бил катастрофа и за САЩ и зае света!!!

 14. 14 Профил на NoBrainNoPain
  NoBrainNoPain
  Рейтинг: 91 Неутрално

  До коментар [#8] от "Petko Boukov":

  И най-прогресивните демократи са по-вдясно от центъра в Западна Европа и Канада.
  ---------------
  Ъ, ко?

 15. 15 Профил на NoBrainNoPain
  NoBrainNoPain
  Рейтинг: 91 Неутрално

  До коментар [#13] от "selqnin":

  Демократите тотално не са в час, но втори мандат на оранжадата би бил катастрофа и за САЩ и зае света!!!
  ---------------
  Всъщност обратното е вярно.
  Тръмп е вреден, но мандат на демократите ще е катастрофа за САЩ и света.
  Последният велик президент на САЩ беше Рейгън.
  Посредствен Буш старши, тъпанар Бъш младши от републиканците и неадекватните до малоумие Клинтън и особено Бардак Обама доведоха Тръмпи на власт.

 16. 16 Профил на gozambo
  gozambo
  Рейтинг: 886 Неутрално

  [quote#8:"Petko Boukov"][/quote]Какво комунистическо има в идеята парите за войни и бомби да отидат за здравеопазване и образование?


  Комунистическото е, че това е прастара комунистическа пропагандна теза. Съветският съюз с подобна пропаганда облъчваше американците навремето. Подобна идея няма практическо приложение, а е демагогска и цели саботаж на системата. Няма такава алтернатива парите за образование и здравеопазване или за войни и бомби. България не дава пари за войни и бомби да не ги е икономисала, за да ги даде за здравеопазване и образование? Като спрат да дават пари за войни и бомби, т.е. за поддържане на силна армия, САЩ ще се превърне в третостепенна държава и тогава няма да има пари за нищо, ни за бомби, ни за образование, ни за здравеопазване. Заради силната армия се поддържа и силна наука и силно образование.
  На Сандерс и останалите комунистически кандидати програмата им не е тази, която ти казваш. Програмата им е безплатно образование и безплатно здравеопазване, включително за всички нелегални. И за тази цел искат да набавят парите като експроприират голямата част от богатствата на милиардерите плюс вдигане данъците на всички, които заработват над жизнения минимум. Това са чисто комунистически програми.

 17. 17 Профил на NoBrainNoPain
  NoBrainNoPain
  Рейтинг: 91 Неутрално

  До коментар [#8] от "Petko Boukov":

  Какво комунистическо има в идеята парите за войни и бомби да отидат за здравеопазване и образование?
  -------------------------------------------------------
  Стари сАвеЦки претоплени манджи.
  Рейгън не бутна СССР-то с дупене все пак....
  Преведен този лозунг означава драстично съкращаване бюджета на Пентагона.
  Във времена когато Путя тихомълком заобиколи договорите за разоръжаване, модернизира армията си и инвестира в нови оръжия.
  Китай прави същото, само дето не е тихомълком.
  Ако беше в България , на такъв щяхме даа му викаме рубладжия.

 18. 18 Профил на Рим
  Рим
  Рейтинг: 2203 Весело

  И най-прогресивните демократи са по-вдясно от центъра в Западна Европа и Канада
  —цитат от коментар 8 на Petko Boukov


  Разбира се че е така!
  Ако човек вярва на твърденията на комунетата от двете червени касти герб и бсп, ще трябва да приеме, че и демократите Франклин Рузвелт, Хари Труман, Джон Кенеди, Линдън Джонсън, Джими Картър, Бил Клинтън и Барак Обама също са комунисти!

  Не трябва да се обръща сериозно внимание на всяка идиотска хипотеза, пробутвана от руснаците и повтаряна многократно от бесепарски и герберунгелски отломки.

  ДЕМОКРАТИ ЗА СИЛНА БЪЛГАРИЯ
 19. 19 Профил на Petko Boukov
  Petko Boukov
  Рейтинг: 759 Неутрално

  И за тази цел искат да набавят парите като експроприират голямата част от богатствата на милиардерите плюс вдигане данъците на всички, които заработват над жизнения минимум. Това са чисто комунистически програми.
  —цитат от коментар 16 на gozambo


  Абсолютно никаква идея нямаш за какво говориш, щом смяташ, че 26 милиона долара е жизненият минимум. На тези Бърни иска да вдигне данъците с 1 (един) процент. Каква експроприяция ви гони?

  А пък ако безплатното здравеопазване и образование бяха порочни, нямаше да ги предлагат на постъпващите в армията. Разбира се, че могат всички да ги имат, но по-трудно ще се набират доброволци за армията, ако тези стимули липсват.

  Тези, които те карат да вярваш в абсурди, могат да те накарат и да вършиш зверства. Волтер, 1765
 20. 20 Профил на dream_er
  dream_er
  Рейтинг: 427 Неутрално

  До коментар [#3] от "gozambo":

  Правилата този път ги променят, за да вкарат Блумбърг в играта.

  Liberalism Is a Mental Disorder!
 21. 21 Профил на proudbulgarian
  proudbulgarian
  Рейтинг: 411 Весело

  До коментар [#8] от "Petko Boukov":
  Америка никога няма да се откаже от това, да влага 700 млрд. долара в отбрана (4% от брутния вътрешен продукт). И още повече, популистката идея тези пари да идат за здравеопазване. Че те си имат стройна система, като не плащаш- мреш! Което си е най-справедливото, а не тука аз 35 г плащам, джипситата да папат моите пари. Та, да се върбнем на въпроса за тия 700 млрд. долара за оръжия- те без тях не бига имали това положение в света, носещо им десет пъти повече печалба от тия 700 млрд. Проста сметка, те са по тая част!

 22. 22 Профил на selqnin
  selqnin
  Рейтинг: 2620 Неутрално

  До коментар [#15] от "NoBrainNoPain":

  Съгласен за Рейгън!
  Надявам се виждате и разбирате, че имиджовите щети, причинени от оранжадата за съжаление превърнаха САЩ от Лидер на свободният свят в страна , с която никой не иска да споделя чувствителна информация и да има общи планове, защото по всяко време може да бъде изплющяна в една от мрежите, които кой знае защо все още наричат "социални"...?!

 23. 23 Профил на Иво
  Иво
  Рейтинг: 4643 Любопитно

  Двата най-многолюдни щата ще гласуват "супер вторника" на 3 март. Повече от 1/3 от гласовете ще се определят този ден.

  "Каква е ползата за човека, ако придобие цял свят, a повреди на душата си? "Евангелие на Марко, Глава 8:36
 24. 24 Профил на 88
  88
  Рейтинг: 0 Неутрално

  Резултатите от президентските избори ще е огледално копие на парламентарните във Великобритания. Проглушиха ни ушите колко искали британците да останат и как съжалявали, но левите лъжци бяха разбити. Същото очаква и латино-комунистите в САЩ, след като ни надуха главите с колко Тръмп не става, но икономиката показва друго.

  НЯМАМ ВРЕМЕ ДА ОТГОВАРЯМ НА ВСЕКИ ИДИОТ.
 25. 25 Профил на Иво
  Иво
  Рейтинг: 4643 Весело

  До коментар [#7] от "NoBrainNoPain":

  Така, че спри да сънуваш тръмписте. Твоята фалшив идол по-всяка вероятност ще загуби изборите през ноември. ;-)

  "Каква е ползата за човека, ако придобие цял свят, a повреди на душата си? "Евангелие на Марко, Глава 8:36
 26. 26 Профил на gozambo
  gozambo
  Рейтинг: 886 Неутрално

  До коментар [#13] от "selqnin":Демократите тотално не са в час, но втори мандат на оранжадата би бил катастрофа и за САЩ и зае света!!!---------------Всъщност обратното е вярно.Тръмп е вреден, но мандат на демократите ще е катастрофа за САЩ и света.Последният велик президент на САЩ беше Рейгън.Посредствен Буш старши, тъпанар Бъш младши от републиканците и неадекватните до малоумие Клинтън и особено Бардак Обама доведоха Тръмпи на власт.
  —цитат от коментар 15 на NoBrainNoPain


  Доведоха го на власт, за да оправи работата и той я оправя. Тръмп прекъсва традицията, започнала от Буш Старши и продължила до Обама. Това е една непрекъсната линия за деиндустриализирането на Америка. Тръмп дойде на власт точно по тази причина, хората гласуваха за него, за да обърне тенденцията в обратната посока и той точно това прави. Предоговаря всички търговски договори и осигурява по-благоприятни търговски условия за САЩ, влезе в конфронтация с Китай, където бе изнесена основната част от американската индустрия, направи нов договор с Мексико и Канада, който фактически е алтернатива на зависимостта от Китай. Най-голямата цел на новия договор с Мексико и Канада е да бъдат дръпнати в Северна Америка производствата от Китай. В договорът силно са залегнали клаузи за протекционизъм срещу китайската инвазия и създаване на условия за връщане на производствата в Северна Америка. Тръмп като реалист добре си дава сметка, че не всички производства могат да се върнат в САЩ, но в САЩ и Мексико Да. По-трудоемката част от производството в Мексико, друга част от същото производство в САЩ. С този договор създадоха алтернатива на Китай. Нови договори с Япония, с Южна Корея, с Китай, които са по-благоприятни за САЩ, отколкото предишните търговски отношения. Тръмп всячески се опитва да създава бизнес в САЩ и да връща бизнеси и специално индустрии в САЩ, осигурява пазари за американските фермери и какво ли не.
  Извинявай, но Европа е в рецесия, растежът в Европа клони към нулата, Китай е в рецесия, там никой не може да каже какъв растеж имат, но са на голям зор в момента. В САЩ растежът за миналата година е 2,3 % и САЩ са най-добре икономически в сравнение с всички останали страни в света или конкуренти. И ако не беше саботажът на Федералния резерв, откъдето без никакви основания вдигнаха рязко лихвите, за да намалят икономическата активност, после си признаха, че са сбъркали, че всъщност нямало основание да ги вдигат, защото нямало инфлация /което Тръмп им обясняваше от самото начало/, започнаха да ги свалят, но щетите вече бяха нанесени. И въпреки това Америка е най-добре и народът има работа. При Тръмп е най-ниската безработица от времето на Рейгън насам, включително по времето на Рейгън. Не е имало американски президент, който да се е грижил за икономиката както Тръмп и да е отделял толкова време и внимание, колкото Тръмп.

 27. 27 Профил на selqnin
  selqnin
  Рейтинг: 2620 Неутрално

  До коментар [#24] от "1908":

  За съжаление не е толкова просто!
  В САЩ категорично не става въпрос за дилемата "ляво- дясно"!!!!
  Демократите объркаха всичко, което можеха да объркат. И в момента са неадекватни, проблемът е, че оранжадата е световно БЕДСТВИЕ!!!

 28. 28 Профил на 88
  88
  Рейтинг: 0 Неутрално

  До коментар [#24] от "1908":За съжаление не е толкова просто!В САЩ категорично не става въпрос за дилемата "ляво- дясно"!!!!Демократите объркаха всичко, което можеха да объркат. И в момента са неадекватни, проблемът е, че оранжадата е световно БЕДСТВИЕ!!!
  —цитат от коментар 27 на selqnin


  Напротив с промяната на етническия състав към латино-негърски, нещата стават изключително прости, а именно демократите се превръщат в комунисти, които ще направят САЩ, нещо като Бразилия, а в далечно бъдеще и като Венецуела може би.

  НЯМАМ ВРЕМЕ ДА ОТГОВАРЯМ НА ВСЕКИ ИДИОТ.
 29. 29 Профил на tsvetko_51
  tsvetko_51
  Рейтинг: 2008 Неутрално

  Като гледам кандидатите на ДП и като знаем кой е оновния кандидат на републиканците, жал да ти стане за американците и за щатите като цяло и това, при положение че винаги съм бил за републиканските кандидати, не заради личните им качества, а защото политиката им до преди ерата на Тръмп беше предвидима.
  И да речем, че няма за какво много да ни пука, ама случая не е такъв, понеже не става дума за Еквадор (примерно) и дори не става дума за Бразилия, дето каквото-такова, да си му мислят туземците, а става дума за държава, чието влияние в света е такова, че един подобен избор ( само си представете един идиот като Сандерс), съвсем ще се оплескат нещата. Не че идиота ТРъмп нещо е свършил, ама все пак неговите идиотщини са по-безобидни, да речем че току виж, аха-аха в един втори мандат построи любимата на американския народ стена с Мексико:).

 30. 30 Профил на gozambo
  gozambo
  Рейтинг: 886 Неутрално

  [quote#19:"Petko Boukov"][/quote]

  За какъв един процент вдигане на данъците говориш? Ти имаш ли идея колко трилиона трябват, за да направят здравеопазването безплатно? Имаш ли идея колко трилиона са студентските заеми, които искат да анулират? Имаш ли идея, че Зелената им програма се изчислява на 100 трилиона долара? И Сандерс и Уорън дълго време упорито отказваха да кажат колко ще струват програмите им и откъде ще вземат парите и още го усукват. И двамата са заявявали, че ще посегнат на богатствата на милиардерите, което означава експроприация, това не е данък доход, това е експроприация на трупани богатства с поколения. Затова от Уолстрийт и богатите обърнаха листото и казаха, че щат не щат, ще спрат финансирането им, ако е някой от тях, или ще финансират Тръмп и щат не щат, ще гласуват за Тръмп. Той и Тръмп това им обяснява, че може да го мразят, и може да продължат да го мразят, но в техен интерес е да гласуват за него.

 31. 31 Профил на Vorknkx
  Vorknkx
  Рейтинг: 947 Весело

  Изборът на Сандерс означава край на капитализма и установяване на комунизъм в Америка.
  —цитат от коментар 6 на gozambo


  Да, да, и норвежците ще им вземат децата, нали? :D

 32. 32 Профил на gozambo
  gozambo
  Рейтинг: 886 Неутрално

  До коментар [#3] от "gozambo":Правилата този път ги променят, за да вкарат Блумбърг в играта.
  —цитат от коментар 20 на dream_er


  Вярно е, но целта не е Блумбърг да стане кандидат. Всъщност те ще са щастливи, ако Блумбърг спечели изборите, но те знаят, че няма шансове. Целта е с Блумбърг в играта и с неговите милиони да шътнат комунистите Сандерс и Уорен. В момента всички играят комбина срещу Сандерс, който се очертава като фаворит. Сандерс им е най-належащо да го провалят. На Блумбърг играта е следната. Той вкарва стотици милиони в момента, а е обещал да вкара общо два милиарда. С тези пари Блумбърг създава можна машина, мощна организация. Неговата цел е да свали Тръмп. Блумбърг няма шансове като кандидат, но неговата цел е с парите си и организацията си да овладее Демократическата партия и който и да е кандидатът, Блумбърг ще има влияние върху него и цялата партия. По-точно в момента Хилъри като едноличен собственик на Партията и Блумбърг с парите си са се съюзили и тяхната цел е първо да провалят Сандерс, второ да победят Тръмп. Това, че Блумбърг няма харизма и няма шансове да стане президент не го прави по-малко опасен именно поради това, че хвърля много пари и създава организации в цялата страна, които предоставя на Демократическата партия за целите на предизборната борба и съответно при успех ще дърпа конците на партията и президента, ако успеят срещу Тръмп.

 33. 33 Профил на rammjager
  rammjager
  Рейтинг: 9 Неутрално

  До коментар [#22] от "selqnin":

  И защо да е "за съжаление"?! САЩ не трябва да са лидер на света. Ама ка си личите американските подлоги!!

 34. 34 Профил на NoBrainNoPain
  NoBrainNoPain
  Рейтинг: 91 Неутрално

  До коментар [#22] от "selqnin":

  Надявам се виждате и разбирате, че имиджовите щети, причинени от оранжадата за съжаление превърнаха САЩ от Лидер на свободният свят
  ----------------
  Не.
  Имиджовите щети бяха нанесени от втората война в Ирак (лъжата за масовите оръжия) , създаването на Косово (от които последваха Осетия и Донбас), затъването в Арабистан, силно либерасткия уклон за права на все нови и нови малцинства.
  Поне от 10 години САЩ не са лидер на свободния свят.
  Нещо повече , с тези си действия разрушиха ореола на свободния свят.
  Още нещо повече - свободен свят вече НЯМА.
  Точно на липсата на морално превъзходство се дължи възхода на Путя , Ердоган, Си Дзинпин.

 35. 35 Профил на Тюфлекчия
  Тюфлекчия
  Рейтинг: 2057 Любопитно

  До коментар [#7] от "NoBrainNoPain":Така, че спри да сънуваш тръмписте. Твоята фалшив идол по-всяка вероятност ще загуби изборите през ноември. ;-)
  —цитат от коментар 25 на Иво


  Ивчо, от прогресивно-комунделското крило на форума теб ли избраха да сипеш мъдрости кой ще спечели тази година? Че на предните избори 2016 г. всички останали така се изложиха, че ги е леко срам, а?

  Браво демократи - станахте по-лоши от тези с които се борите!
 36. 36 Профил на NoBrainNoPain
  NoBrainNoPain
  Рейтинг: 91 Неутрално

  До коментар [#25] от "Иво":

  До коментар [#7] от "NoBrainNoPain":

  Така, че спри да сънуваш тръмписте. Твоята фалшив идол по-всяка вероятност ще загуби изборите през ноември. ;-)
  -------------------
  Ивче, не се мъчи мама в погрешната посока.
  Пробвай четене с разбиране.
  Аз за разлика от либерасто-комундерите нито идоли имам, нито илюзии.

 37. 37 Профил на ghristoz
  ghristoz
  Рейтинг: 333 Неутрално

  За 30 години неолиберализъм в Щатите докараха народа до това да се хваща като удавник за сламка за демагози и създаде плодородна почва за крайно леви и десни. Ама за това е виновна алчноста на уолстрийт - малко да бяха се сетили, даже преди 10 год. пак имаше време, е вече е късно либе за китка.

 38. 38 Профил на eti mehter
  eti mehter
  Рейтинг: 3890 Неутрално

  До коментар [#33] от "rammjager":

  САЩ не трябва да са лидер на света
  ========
  Те вече не са. ....
  Дали немогат или не искат ....е по малко важно .....
  А от тази сутрин войната отново започна .....
  Територията е сирийска. ....но войната е на ход....
  В 06.15 .....46 цели са ударени.....

  https://youtu.be/RPwKbHr_Jec

  Bukalemun
 39. 39 Профил на rammjager
  rammjager
  Рейтинг: 9 Неутрално

  Ние като европейци имаме интерес от този президент, който да съсипе Америка, и да я изкара от орбитата, в която все още се намира. Не трябва да има никакво влияние по света.

 40. 40 Профил на GMO VACCINES CHEMICALS
  GMO VACCINES CHEMICALS
  Рейтинг: 2933 Неутрално

  До коментар [#33] от "rammjager":

  Виж, дори САЩ да не са световен лидер, матушката на русоробите няма никакъв шанс. Не знам каква е тази заблуда, че са на почетното второ място, хехех

  ☠ ☠ ☠ Long after humanity and its works were dust, the Sun engulfed Earth, heaved its last gasp of energy out into an insouciant cosmos, and died.
 41. 41 Профил на gozambo
  gozambo
  Рейтинг: 886 Неутрално

  До коментар [#3] от "gozambo":Правилата този път ги променят, за да вкарат Блумбърг в играта.
  —цитат от коментар 20 на dream_er


  Това не е единствената промяна в правилата. В момента са назначили комисия начело с Барни Франк и забравих кой още,които мислят здраво как да променят правилата така,че да прецакат Сандерс. В момента работят. Сандерс е най-големият им проблем. По-точно,Сандерс те е проблемът им. Реалният проблем е,че зад Сандерс е Александра Окасио Кортес с левечарското крило на партията, с най-шумните,най-радикално настроени прогресивни либерасти,комунисти и антикапиталисти. Сравнено с футболен отбор,това е агитката. И тази агитка не е малка. Останалата демократична маса избиратели е инертна. Тук са активистите на партията.
  Истината е,че в Демократическата партия се води гражданска война. Половината са за комунизъм,другата половина за капитализъм. Старите кадри са демагози, но също не искат комунизъм и се чудят как да прецакат комунистическото крило по начин,по който са те им навреди в изборите срещу Тръмп.

 42. 42 Профил на rammjager
  rammjager
  Рейтинг: 9 Неутрално

  До коментар [#40] от "GMO VACCINES CHEMICALS":

  Не ми праска на ничия матушка, важното е на Европа никой да не й "спуска" отгоре дневният ред.

 43. 43 Профил на NoBrainNoPain
  NoBrainNoPain
  Рейтинг: 91 Неутрално

  До коментар [#37] от "ghristoz":

  Светът ще си дойде на мястото, когато на либерастката ламя и се смачка главата.
  Два грандиозни социално-инженерни проекта вървят в момента - либерасткия и китайския.
  И двата са отвратителни .
  Само дето китайския води с 3 обиколки на либерасткия, щото независимо че крайният резултат ще е ужасяващ, в момента консолидира кирайското общество и се ползва с подкрепата му , докато либерасткия разлага потърпевшите общества на съставните им части.

 44. 44 Профил на tacheaux
  tacheaux
  Рейтинг: 3922 Неутрално

  До коментар [#7] от "NoBrainNoPain":
  "С истеричния ,прибързан и най-вече неуспешен опит за импийчмънт просто му сервираха следващия мандат на тепсия."

  Тръмп едва ли е очаквал такъв пиар от страна на демократите , които му спретнаха импийчмънт по абсурдни обвинения. Докато тече процедурата по импийчмънт Тръмп прави многохилядни митинги с възторжени негови почитатели на които държи речи с продължителност повече от час до час и половина, два. Последния митинг беше имено в щата Айова:

  https://www.youtube.com/watch?v=hKpqFCFAiQs

  Два дни преди това прави митинг и в щата Ню Джърси:

  https://www.youtube.com/watch?v=ATCXDFFWwjA

 45. 45 Профил на MORTAR
  MORTAR
  Рейтинг: 235 Неутрално

  Тръмп има много по-голям шанс срещу кандидат на корпоративните демократи каквато беше Клинтън и каквито са Байдън и Блумбърг отколкото срещу прогресивните като Сандърс.Бърни Сандърс води в Айова, но ако конгреса на ДП отново му подлее вода, не е изключено да видим втори мандат на Тръмп.
  —цитат от коментар 2 на Petko Boukov


  Искаш да кажеш че в САЩ неокомунистите имат по добри шансове срещу Тръмп, отколкото кандитате на финасовия капиталист Сорос. Яко!

  Свободен архитект, урбанист и еколог!
 46. 46 Профил на Иво
  Иво
  Рейтинг: 4643 Весело

  До коментар [#35] от "Тюфлекчия":

  Тюфлече, аз не отговарям за другите прогресивни съфорумци, а само за себе си. Не се договарям с тях предварително за каквото и да е. Миналите президентски избори са си минали. Сега е различно положението. Демократите имат по-голям шанс да спечелят. Но много зависи кой в крайна сметка ще изберат за свой кандидат. Моите предпочитания ги знаеш. Сега остава да видим американските избиратели демократи кой ще изберат.

  "Каква е ползата за човека, ако придобие цял свят, a повреди на душата си? "Евангелие на Марко, Глава 8:36
 47. 47 Профил на Иво
  Иво
  Рейтинг: 4643 Весело

  До коментар [#25] от "Иво":До коментар [#7] от "NoBrainNoPain":Така, че спри да сънуваш тръмписте. Твоята фалшив идол по-всяка вероятност ще загуби изборите през ноември. ;-)-------------------Ивче, не се мъчи мама в погрешната посока.Пробвай четене с разбиране.Аз за разлика от либерасто-комундерите нито идоли имам, нито илюзии.
  —цитат от коментар 36 на NoBrainNoPain


  НоyБрайнче, не се мъчи мама в погрешна посока. :-D Уж не харесваш Тръмпоида, обаче коментарите ти говорят друго. Аз за разлика от консерватив-нацистите идоли нямам, просто харесвам някои политици повече от други.

  "Каква е ползата за човека, ако придобие цял свят, a повреди на душата си? "Евангелие на Марко, Глава 8:36
 48. 48 Профил на Иво
  Иво
  Рейтинг: 4643 Любопитно

  До коментар [#41] от "gozambo":

  Вчера гледах видео на Майкъл Мур (той участва на митингите на Бърни в негова подрепа) в което говореше точно за тези промени в полза на Блумбърг. Беше доста ядосан и с право според мен. Не бива правилата да се променят по такъв начин само защото Майкъл е милиардер.

  "Каква е ползата за човека, ако придобие цял свят, a повреди на душата си? "Евангелие на Марко, Глава 8:36
 49. 49 Профил на Манчо
  Манчо
  Рейтинг: 1980 Неутрално

  Изборът на Сандерс означава край на капитализма и установяване на комунизъм в Америка.
  —цитат от коментар 6 на gozambo


  Хахаххахххахххаххххххххххххх, какъв виц!


  Истинско удоволствие за полуграмотни хора, като мен, е да общуват с големите демократично-джазови интелектуалци от форума на Дневник!
 50. 50 Профил на tarikatis
  tarikatis
  Рейтинг: 0 Неутрално

  Абсолютно точен коментар!

  И тук има дебили, които му се кланят ..

  Но дебилите навсякъде са болшинство!

  Примери много..

  САЩ-Тръмп.
  Великобритания-Джонсън.
  Русия-Путин.
  Франция-Льо Пен.
  Италия-Салвини.
  Унгария-Орбан.
  Украйна-Зеленски.
  България-Радев,Станишев,Бареков,Слави,Курнелия,Манолова, Нинова, Йончева.........

  Този форум-80% от потребителите.  До коментар [#13] от "selqnin":

 51. 51 Профил на Dicky_Hardbawls
  Dicky_Hardbawls
  Рейтинг: 88 Неутрално

  До коментар [#12] от "Иво":

  Ти некъф християнин комунист ли го раздаваш?

  Системата ма прибива
 52. 52 Профил на Slick
  Slick
  Рейтинг: 461 Неутрално

  Това защо е важно? Защо не коментираме истинските проблеми на България, като например фалшивите обвинителни актове на Гешев или неправилно огласените "СРС"та? Репресивните действия на властта? Капитал са следващите.

 53. 53 Профил на Nathan Cohen
  Nathan Cohen
  Рейтинг: 395 Неутрално

  Надявам се Майк Блумберг да спечели както изборите за кандидат на Демокатическата, така и президентските избори. Америка има нужда от нормален президент

 54. 54 Профил на Роси
  Роси
  Рейтинг: 7993 Неутрално

  Няма ли да променят изборната система?

 55. 55 Профил на stanislavdi
  stanislavdi
  Рейтинг: 1429 Неутрално

  Тръмп не може да победи демократите, единствено демократите могат сами себе си да победят

 56. 56 Профил на a4kataaa
  a4kataaa
  Рейтинг: 307 Неутрално

  До коментар [#43] от "NoBrainNoPain":

  Бих добавил и един трети проект. Ислямизацията на запада.
  Надявам се и трите да се провалят.

 57. 57 Профил на Иво
  Иво
  Рейтинг: 4643 Весело

  До коментар [#51] от "Dicky_Hardbawls":

  Християнин социалдемократ. :-) А, ти какъв го раздаваш Дики!?

  "Каква е ползата за човека, ако придобие цял свят, a повреди на душата си? "Евангелие на Марко, Глава 8:36
 58. 58 Профил на vik
  vik
  Рейтинг: 896 Неутрално


  Тоя етикет е нелеп. И най-прогресивните демократи са по-вдясно от центъра в Западна Европа и Канада.
  —цитат от коментар 8 на Petko Boukov


  Според кого? Според тях самите ли?

  Недей се излага - не гледай думите, гледай делата

  'progressives' is the politically correct word for communists
 59. 59 Профил на Тюфлекчия
  Тюфлекчия
  Рейтинг: 2057 Весело

  До коментар [#46] от "Иво":

  Ама ти май имаш много къса памет. Точно на миналите избори всички говореха, че шансовете на Тръмп са 0%. Не знам как сега демократите могат да имат "по-голям шанс". Хеле пък с Бърни-безработното комуне начело... Американците, за разлика от европейците, все още масово не одобряват тунеядството и няма как да гласуват за някакъв престарял скъсаняк, който има две седмици реален трудов стаж в живота си, но пък е станал милионер на държавната хранилка. Просто няма как да стане - освен твоята тайна еротична мечта Окасио-Кортез и нейните миниони, няма кой да гласува за него.

  Браво демократи - станахте по-лоши от тези с които се борите!
 60. 60 Профил на Иво
  Иво
  Рейтинг: 4643 Весело

  До коментар [#49] от "Манчо":

  С такива глупости плашат американците Тръмпи и неговите заслепени фенове (които направо приличат на сектатни).

  "Каква е ползата за човека, ако придобие цял свят, a повреди на душата си? "Евангелие на Марко, Глава 8:36
 61. 61 Профил на vik
  vik
  Рейтинг: 896 Неутрално

  демократите Франклин Рузвелт, Хари Труман, Джон Кенеди, Линдън Джонсън, Джими Картър, Бил Клинтън и Барак Обама също са комунисти!
  —цитат от коментар 18 на Рим


  Хаха - бахти лъжите.

  Я ми напомни при които от изброените президенти демократическата партия е поддържала средната работеща класа и при кои от тях стана партия на супер бедните и супер богатите.

  Все едно свобода и свободия да означават едно нещо понеже звучат подобно

  'progressives' is the politically correct word for communists
 62. 62 Профил на Иво
  Иво
  Рейтинг: 4643 Любопитно

  До коментар [#54] от "Роси":

  За съжаление не още. Не знам колко пъти трябва президента да бъде избран от малцинството американски гласоподаватели за да загреят "умните" янки, че има нещо дълбоко сбъркано в тяхната абсурдна, архаична и антидемократична изборна система за президент.

  "Каква е ползата за човека, ако придобие цял свят, a повреди на душата си? "Евангелие на Марко, Глава 8:36
 63. 63 Профил на Alarmstufe: Rot
  Alarmstufe: Rot
  Рейтинг: 4825 Неутрално

  До коментар [#39] от "rammjager":

  Руснаците не сте европейци, а азиатци.

  Gunter glieben glauchen globen
 64. 64 Профил на Тюфлекчия
  Тюфлекчия
  Рейтинг: 2057 Весело

  До коментар [#62] от "Иво":

  Перфектна си им е системата. Просто демократите си мислят, че ако я променят и ще печелят навсякъде. Ами няма, щото тогава ще има смисъл републиканците в Калифорния и Ню Йорк да излизат да гласуват и тия 2.9 милиона гласа разлика просто няма да ги има.

  Браво демократи - станахте по-лоши от тези с които се борите!
 65. 65 Профил на rammjager
  rammjager
  Рейтинг: 9 Неутрално

  До коментар [#63] от "Alarmstufe: Rot":

  Америка винаги е била враг на Европа. Винаги! Още от подписването на независимостта на янкешките щати. През 18 и 19 век не може да влияе толкова силно, по чисто технически причини. Тогава светът не е бил така глобализиран. Но след първата и особено след втората световна война нещата много се влошават-Европа става някакъв вид американска колония. Но това ще се промени! Вече има индикации.

 66. 66
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 67. 67 Профил на vesolr
  vesolr
  Рейтинг: 4390 Весело

  До коментар [#3] от "gozambo":

  Всички тръмписти и путинисти ронят сълзи за Сандърс защото го смятат за по-лесен съперник на Тръмп. Изборите още не са почнали и вече си измислят как го “прецакали”.

  От клеветника https://goo.gl/QdmktQ
 68. 68 Профил на vesolr
  vesolr
  Рейтинг: 4390 Любопитно

  До коментар [#12] от "Иво":

  Значи искаш втори мандат на Тръмп? Тогава викай за Сандърс, Тулсито, Джил Щайн и всички “любимци” на кремльовската пропаганда.

  От клеветника https://goo.gl/QdmktQ
 69. 69 Профил на amerikanbastard
  amerikanbastard
  Рейтинг: 512 Неутрално

  Въобще не се вълнувам от резултатите на следващите избори в САЩ по простата причина, че ако от тях зависеше нещо, щяха да ги забранят (по Марк Твен). Няма никакво съществено значение, кой ще бъде президент на САЩ и доказателство за това е, че дори сенилният Рейгън е провъзгласяван за едва ли не велик. Ако случайно някой президент дръзне малко да промени същността на американската политика, то просто го отстрелват, нали не се нуждаете от примери.
  *******
  Прегледах интегрално горните постове и ми направиха впечатление следните неточности:

  GOZAMBO:
  “В САЩ растежът за миналата година е 2,3 % и САЩ са най-добре икономически в сравнение с всички останали страни в света или конкуренти.”
  Истината е малко по-различна.
  Главният конкурент на САЩ – Китай през миналата година е имал растеж 6.1%, в сравнение с 6.6% през 2018, или спад от 7.6%.
  През миналата година ръстът на САЩ е 2.3% в сравнение с 2.9% през 2018, или спад от 21 %!!!
  Питам: Икономиката на КОЯ СТРАНА ПОСТРАДА ПОВЕЧЕ ОТ ТАРИФНАТА ВОЙНА! (отговорът е в първия етап на новото търговско споразумение между горните страни).

  PROUDBULGARIAN:
  “Америка никога няма да се откаже от това, да влага 700 млрд. долара в отбрана (4% от брутния вътрешен продукт)“
  Принципно грешно е да се фиксира точна сума в случая по въпроса за дълъг, едва ли не безкраен, период от време! Освен това посоченият процент е неточен!

  Истината е следната https://www.statista.com/statistics/217581/outlays-for-defense-and-forecast-in-the-us-as-a-percentage-of-the-gdp/

  Който може да чете графики - да гледа!
  Прави впечатление и особено ми повдига самочувствието касателно моето познание фактът, че под моите постове обикновено има грамада нацъкани минуси, но на практика рядко се появява някой пост оспорващ що годе грамотно, без плюфки, моите твърдения.

  ТЧК

  Freedom's just another word for nothin' left to lose
 70. 70 Профил на vesolr
  vesolr
  Рейтинг: 4390 Весело

  До коментар [#16] от "gozambo":

  Tи кога стана толкова загрижен за богатите? Преди беше пръв обамист и демократ, даже според позициите ти си задминал Сандърс, я да припомним какви “идеологии” проповядваше:

  “Когато класата на богатите води бизнеса към регрес, то рязко се вдига количеството неправомерно от тях придобити пари. Дори може да се наложи разжалване на милиардери и милионери. В момента наръчник за работа на съвременният бизнесмен е наказателния кодекс. Затова и бизнесът не върви.

  И в крайна сметка народът е върховен суверен и всичко принадлежащо и на богати и на бедни е негово. Върховният суверен решава как да се разпределя богатството. Върховният суверен е собственик на всичко. Той разпределя. На богатите богатството не им е дадено от Бога и не им се полага по Божии закони. Богатството е създадено от хората и се разпределя според закона, наложен от Върховния суверен- народа.”

  От клеветника https://goo.gl/QdmktQ
 71. 71 Профил на vesolr
  vesolr
  Рейтинг: 4390 Неутрално

  До коментар [#32] от "gozambo":

  Страхува ли те Блумбърг? С парите си той може да помогне в ключови надпревари за Сената и да разкарат няколко тръмпово йесмени, затова и Тръмп се побърква като чуе за Блумбърг. Сандърс не е фаворит, поне за момента. Това че ти искаш да е фаворит защото споделяш неговите радикални идеи да се вземат парите на богатите не го прави фаворит.

  От клеветника https://goo.gl/QdmktQ
 72. 72 Профил на amerikanbastard
  amerikanbastard
  Рейтинг: 512 Неутрално

  До коментар [#70] от "vesolr":

  Писанията на gozambo по същество много ми напомнят тези на Чичо Фичо alias Валентин Хаджийски, персона натирена от форума на в-к „сега“ (пиша го с малка буква, защото ДОНЧЕВ го редуцира до малолитражка на ОВЪРГАЗ) редовно публикуван сега в Дачковите Гласове.
  Въпросното лице е бивш български дипломат от мисията в Ню Йорк след избухване на бананената демокрация, който остана там като „невъзвращенец“. Докато дипломатстваше и до докато чакаше да получи заветното американско гражданство беше ардънт защитник на всичко US и евроатлантическо. След като стана гражданин обърна резбата и може да го прочете вече сега в Дачковите Гласове.
  Мисля си, че и gozambo действа по същата схема, уверен, че в САЩ всеки и всичко се следи, в момента е в очакване на лелеяното гражданство.

  Freedom's just another word for nothin' left to lose
 73. 73 Профил на Vlado Nikolov
  Vlado Nikolov
  Рейтинг: 2829 Неутрално

  До коментар [#18] от "Рим":

  Рузвелт, Труман и Кенеди ми харесват. Старали са се за страната си и са работили за нея. След тях, нивото драстично спада.

 74. 74 Профил на Иво
  Иво
  Рейтинг: 4643 Весело

  До коментар [#59] от "Тюфлекчия":

  Не бъди толкова сигурен. ;-)
  Пак ще си говорим.

  "Каква е ползата за човека, ако придобие цял свят, a повреди на душата си? "Евангелие на Марко, Глава 8:36
 75. 75 Профил на Иво
  Иво
  Рейтинг: 4643 Весело

  До коментар [#64] от "Тюфлекчия":

  Ама разбира се, че е перфектна! Печелиш изборите с 3 милиона преднина пред завършилият на второ място кандидат и накрая той става президент! Направо супер!

  "Каква е ползата за човека, ако придобие цял свят, a повреди на душата си? "Евангелие на Марко, Глава 8:36
 76. 76 Профил на Иво
  Иво
  Рейтинг: 4643 Любопитно

  До коментар [#66] от "Dicky_Hardbawls":

  Нищо подобно, ето какво има в предвид Бърни когато говори за демократичен социализъм (социалдемокрация):

  https://www.thenation.com/article/archive/bernie-sanders-socialism-capitalism-2020/

  "Каква е ползата за човека, ако придобие цял свят, a повреди на душата си? "Евангелие на Марко, Глава 8:36
 77. 77 Профил на Иво
  Иво
  Рейтинг: 4643 Любопитно

  До коментар [#68] от "vesolr":

  Весо според мен, ти много подценяваш Бърни. Той има потенциала да победи Тръмпи патологичния лъжец, ако двамата се изправят един срещу друг на предстоящите избори.

  "Каква е ползата за човека, ако придобие цял свят, a повреди на душата си? "Евангелие на Марко, Глава 8:36
 78. 78 Профил на charlesdegaulle
  charlesdegaulle
  Рейтинг: 1426 Неутрално

  Единствения кандидат с адекватна за 21-ви век програма е Андрю Йънг. Не случайно Мъск е зад него, нали!! Но няма да се класира. Големите пари не са зад него, даже им пречи. Мисля, че пак ще е жена, с латино вице. Която пак ще загуби от Тръмп. Зад него са богатите с влияние.
  Още Алеко е казал - "Овде парица е царица!!", цитирайки един балканец.

 79. 79 Профил на dzenlandia
  dzenlandia
  Рейтинг: 326 Неутрално

  До коментар [#75] от "Иво":

  Да, перфектна е! Това е много добър баланс на интересите на всеки гражданин на федерацията, който е постинат много трудно и работи безупречно.

  Какво значение има абсолютният брой гласове във федералистка структура като САЩ? И защо един щат като Айова би стоял в съюз, в който 2 щата - Калифорния и Ню Йорк всеки път избират президента? САЩ не е държава в класическия смисъл на думата, а е съюз от държави. Всеки щат може да напусне по всяко време ако поиска.

  Да разбирам, че за теб и системата на избиране на ЕП също е архаична и антидемократична и че депутатите на Германия трябва да се увеличат за сметка на Малта, Люксембург и Кипър ли?

 80. 80 Профил на Тюфлекчия
  Тюфлекчия
  Рейтинг: 2057 Весело

  До коментар [#64] от "Тюфлекчия":Ама разбира се, че е перфектна! Печелиш изборите с 3 милиона преднина пред завършилият на второ място кандидат и накрая той става президент! Направо супер!
  —цитат от коментар 75 на Иво


  За пореден път показваш липса на познания и разбиране. САЩ не са Франция или България, че да гласуват както там. Както са ти обяснили в коментар 79, това е баланс между интересите на коренно различни щати. Стилът на живот, интересите и майндсета на фермерите в Монтана, са коренно различни от тези на жителите на Бронкс в Ню Йорк. Естествено според левичарите, значение имат само гласовете на двете крайбрежия, щото там били централата на Епъл и Уолстрийт.

  Браво демократи - станахте по-лоши от тези с които се борите!
 81. 81 Профил на vesolr
  vesolr
  Рейтинг: 4390 Любопитно

  До коментар [#79] от "dzenlandia":

  Защо Ню Йорк и Калифорния? Ами Тексас и Флорида не гласуват ли?

  От клеветника https://goo.gl/QdmktQ
 82. 82 Профил на dzenlandia
  dzenlandia
  Рейтинг: 326 Неутрално

  До коментар [#81] от "vesolr":

  Тексас и Флорида са swing states и тяхната тежест не би била толкова голяма при система, която отчита единствено абсолтния брой гласове, защото гласовете се разпределят 50:50. Гласовете в Калифорния са 65:35.

  Нещо повече, шансовете Тексас да поиска отделяне от САЩ при такава система биха били много големи. Като самостоятелна държава Тексас би бил 10-тата най-голяма икономика в света и няма никаква причина да стои в съюз, в който Калифорния и Ню Йорк ще имат по-голяма тежест при определянето на президент.

 83. 83 Профил на eti mehter
  eti mehter
  Рейтинг: 3890 Неутрално

  До коментар [#71] от "vesolr":

  и Тръмп се побърква като чуе за Блумбърг.
  ========
  :)..... Тръмп обаче ще спечели.....
  В противен случай.....ще пламне гражданска война......
  А така наречения Блумбърк.....пере пари.....и ще продължи да го прави.......докато американския долар влезе в що годе реалната си стойност.......
  На земята има толкова много напечатана зелена хартия......без покритие.....
  Блумбърк дори не е спаринг противник на Тръмп.....а само перална машина.....

  Bukalemun
 84. 84 Профил на vesolr
  vesolr
  Рейтинг: 4390 Неутрално

  До коментар [#80] от "Тюфлекчия":

  Братле, понеже не разбираш много, да ти обясня. За този твой “баланс” са от значение изборите за Сенат, където тежестта на всеки щат е еднаква - по 2 сенатори и от Калифорния, и от Небраска.
  За президентските избори проблемът е малко по-различен. Там отделните щати имат различен брой делегати, съответно различна тежест, макар и не абсолютно пропорционална на населението. Само че делегатите не се разпределят пропорционално, а победилият в щата, дори с малка преднина, обира ВСИЧКИ делегати. Така ако си републиканец в Калифорния или демократ в Тексас, на практика гласът ти не вАжи. Много по-справедливо е делегатите да се разпеделят пропорционално, така и демократите от Тексас, и републиканците от Калифорния ще бъдат представени на президентските избори.

  От клеветника https://goo.gl/QdmktQ
 85. 85 Профил на vesolr
  vesolr
  Рейтинг: 4390 Неутрално

  До коментар [#82] от "dzenlandia":

  Тексас не е суинг стейт, поне още 1-2 изборни цикъла са нужни.
  А Калифорния коя по номер икономика е и защо да не се отдели вместо да дава на Небраска и Уинипег да определят политиката?
  7 от топ 10 по население щати гласуваха за Тръмп, така че айде по-леко със жалбите как малките щати били онеправдани.

  От клеветника https://goo.gl/QdmktQ
 86. 86 Профил на vesolr
  vesolr
  Рейтинг: 4390 Весело

  До коментар [#83] от "eti mehter":


  Айде стига сте плашили с гражданска война, ако изберат Тръмп що да не пламне също?
  Блумбърг никакви пари не пере, ако някой пере пари това е Тръмп с имотните си сделки. За пореден път крадецът вика “дръжте крадеца”.

  От клеветника https://goo.gl/QdmktQ
 87. 87 Профил на Иво
  Иво
  Рейтинг: 4643 Любопитно

  До коментар [#75] от "Иво":Да, перфектна е! Това е много добър баланс на интересите на всеки гражданин на федерацията, който е постинат много трудно и работи безупречно. Какво значение има абсолютният брой гласове във федералистка структура като САЩ? И защо един щат като Айова би стоял в съюз, в който 2 щата - Калифорния и Ню Йорк всеки път избират президента? САЩ не е държава в класическия смисъл на думата, а е съюз от държави. Всеки щат може да напусне по всяко време ако поиска. Да разбирам, че за теб и системата на избиране на ЕП също е архаична и антидемократична и че депутатите на Германия трябва да се увеличат за сметка на Малта, Люксембург и Кипър ли?
  —цитат от коментар 79 на dzenlandia


  Хайде стига глупости! Защо нито една друга федерална държава на този свят не е приела тогава тази архаична, малоумна, несправедлива и антидемократична изборна система тогава!? Каква е тази демокрация след като този, който е събрал най-много гласове на изборите остава втори!? Къде в демократичния свят го има това!? НИКЪДЕ разбира се!

  "Каква е ползата за човека, ако придобие цял свят, a повреди на душата си? "Евангелие на Марко, Глава 8:36
 88. 88 Профил на Иво
  Иво
  Рейтинг: 4643 Любопитно

  До коментар [#80] от "Тюфлекчия":

  Как можем изобщо да сравняваш Монтана с Калифорния например!? Нито по население, нито по БВП могат да бъдат сравнявани. Няма никаква логика Монтана да има тежест/значимост колкото Калифорния на държавно ниво.

  "Каква е ползата за човека, ако придобие цял свят, a повреди на душата си? "Евангелие на Марко, Глава 8:36
 89. 89 Профил на Иво
  Иво
  Рейтинг: 4643 Любопитно

  До коментар [#82] от "dzenlandia":

  Ми да го направи, голяма работа. Ако само тази архаична президентска изборна система подържа и обединява различните американски щати в единна държава САЩ, по-добре да се разделят и всеки да си направи мини държава. Да ги видим тогава как ще се оправя Монтана или Айдахо.

  Само, че опита с другите федерални държави показва, че това няма как да стане. Иначе отдавна Бразилия, Германия, Швейцария, Русия, Индия и други подобни федерални държави да са се разпаднали на изграждащите ги щати/кантони/провинции/републики.

  "Каква е ползата за човека, ако придобие цял свят, a повреди на душата си? "Евангелие на Марко, Глава 8:36
 90. 90 Профил на mirohero
  mirohero
  Рейтинг: 949 Неутрално

  До коментар [#87] от "Иво":

  Иво, първо се ограмоти как работи избирателната колегия, та тогава разправяй глупости. Нямаше такова нещо като "повече брой гласове за Клинтън" - даже и това беше сметнато пропорционално на населението, с измислено и остаряло преброяване отпреди десет години, където никой не проверява даже колко милиона от това "население" са всъщност не-американски граждани.
  С новото преброяване, ВЪПРЕКИ че няма да се проверява отново кой е гражданин и кой нелегален, Калифорния ще се окаже че е с намаляло население, щот хората се изнасят към Тексас, Флорида и Аризона. Така че, глупостите които пишеше, са всъщност броене на несъществуващи и нелегални гласове - официалната оценка е, че такива са между 3 и 11 милиона в САЩ. Начи смятай колко ти е вярна базата за изводите които правиш...

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK