Светът навлиза в пандемия на коронавируса, въпросът е колко ще са жертвите

Светът навлиза в пандемия на коронавируса, въпросът е колко ще са жертвите

© Reuters"Този коронавирус се предава много, много лесно и почти сигурно навлизаме в пандемия. Но дали случващото се е катастрофално? Не знам."


Това заявява д-р Антъни Фаучи, директор на американския Национален институт по алергии и инфекциозни заболявания, цитиран от "Ню Йорк таймс" в понеделник.


На мнението, че тръгналият от Централен Китай и обявен за световна заплаха 2019-nCoV е на прага да предизвика пандемия, са мнозина негови колеги. Според критериите на Световната здравна организация състояние на пандемия може да се обяви, когато едно заразно заболяване е едновременно на поне два континента и застрашава много хора.
Коронавирусът от Ухан вече е в поне 26 държави на три континента, но с важното уточнение, че огромната част от случаите на заразени и практически всички смъртни случаи са единствено в Китай. Властите по света предприемат драстични мерки и със сигурност се подгогвят за пандемична ситуация, в която продължително време ще трябва да се справят със заплахата.


Светът навлиза в пандемия на коронавируса, въпросът е колко ще са жертвите

© Reuters


Последният пример е H1N1 (т.нар. свински грип от 2009 г.), който специалисти свързват с гибелта на стотици хиляди души, припомня Би Би Си. Пандемиите възникват, когато вирусът е съвсем нов, лесно заразява хората и може да се предава от човек на човек ефективно и устойчиво. Все още няма - и още месеци наред няма да има - ваксина или доказано лечение. Коронавирусът 2019-nCoV отговаря на почти всички от тези условия за обявяване на пандемия.


Единственият фактор, който все още отсъства, е появата на усточиви гнезда на заболяването в различни държави.


Светът навлиза в пандемия на коронавируса, въпросът е колко ще са жертвите


Световната здравна организация е тази, която обявява пандемия, но засега ръководството ѝ опитва да успокои планетата, че, изглежда, разпространяването на коронавируса извън Китай е "минимално и бавно". Към понеделник вечерта имаше близо 18 000 случая в Китай, но само 150 заразени в други страни. Засега изглежда, че заразата се предава бързо подобно на грипа, не е толкова смъртоносна, колкото коронавирусите SARS (10% от заразените умират през 2002-2003) или MERS (около 35% от заразените умират от 2012 г. насам).


"Ако инвестираме в борбата в епицентъра, при източника, тогава разпространяването по други страни е минимално и бавно", каза генералният директор на СЗО д-р Тедрос Аданом Гебрейесус. Той призовава да не се въвеждат толкова драстични ограничения и да се спират транспортни връзки между държавите.


Въпроси без отговор


Проблемът е, че има все още много въпроси, на които и той няма отговор. И първият от тях е колко сериозно е заболяването и докъде може да се разпростре месец, след като Пекин обяви за появата му. Освен това всяка пандемия е различна и докато вирусът, който я предизвиква, не започне да обикаля по планетата, е невъзможно да се прогнозират последиците от нея.


Затова основните мерки в момента са да се ограничи разпространението на 2019-nCoV. Докато са засегнати относително малко хора, властите имат известен контрол над случващото се. Освен това специалистите призовават да не му се дава възможност да мутира и да се появяват нови и нови щамове още преди да е намерено лечение и ваксина за първоначалния.


Сериозни са съмненията, че реалният брой на заразените е значително по-висок. Различни компютърни модели на здравни институти показват, че той би трябвало да е над 5 пъти повече от официално обявените, или около 100 000 души.


"Все по-невероятно е вирусът да бъде удържан", казва д-р Томас Фрийдън, бивш директор на Центъра за контрол и превенция на заболяванията в САЩ, един от водещите подобни институти в света. "Поради това е вероятно той да се разпространи, както се случва с грипа и други организми, но все още не знаем колко хора ще обхване и колко от тях ще убие."


Армагедон? Да не бързаме толкова


Светът навлиза в пандемия на коронавируса, въпросът е колко ще са жертвите
В първите дни на пандемията от появилата се в свинеферми в щата Веракрус "свински грип" през 2009 г. "се говореше за Армагедон в Мексико", припомня Фаучи. "Оказа се, че положението не е чак толкова страшно."


Тогава заразата се разпространи много бързо и починаха около 285 000 души, но това е по-малко от данните при сезонен грип. Смъртността бе около 0.02%, но тревога предизвика оформянето на рискува група под 50-годишна възраст.


Инфлуенцата - зловещият "испански грип" от 1918 г. - уби едва около 2.5% от заразените, но поради поразяването на стотици милиони хора по света и по-неразвитата медицина се смята, че жертвите са 20-50 милиона.


Също около 2% е смъртността от коронавируса от Ухан, но се предполага, че тя ще намалява с правенето на повече тестове и с регистрирането на далеч не толкова тежки случаи на болни.


Светът навлиза в пандемия на коронавируса, въпросът е колко ще са жертвите

© Reuters


Но за 2019-nCoV тепърва ще се събира информация:


- кой всъщност е първоизочникът
- кои са най-застрашените групи
- само по въздушно-капков път ли се предава или и по заразени повърхности
- колко бързо мутира
- ще изчезне ли със затоплянето на времето (т.е. към юни, но пък може да се завърне с нова вълна наесен, както е ставало с всяка голяма грипна епидемия от 100 години насам)
- колко хора и как изграждат антитела, за което ще е нужна критична маса от кръвни проби

- колко често се предава в семейна среда, за което трябват данни от наблюдение на домакинства
- генно секвениране, за да се определи дали някои щамове са по-смъртоносни от други
- какъв е ефектът според нивото на развитие на националните системи за здравеопазване


Д-р Питър Пайът, директор на Лондоското училище за хигиена и медицина, казва за "Ню Йорк таймс", че е "все по-притеснен, защото ми прилича повече на разпространяването на H1N1, отколкото на SARS, а дори 1% смъртност ще означава 10 000 починали на 1 милион заразени". Негови колеги казват, че подобни изявления са твърде прибързани.


Светът навлиза в пандемия на коронавируса, въпросът е колко ще са жертвите

© Reuters


Къде да се внимава


Подобно на призивите на СЗО те насочват вниманието към епицентъра и от какво има нужда там. Не е ясно колко прецизни са тестовете, които се правят в китайските лаборатории. Държавни медии съобщават за недостиг на тест комплекти и проблеми по веригата на производството им. Има твърдения, че в една от тях се обработват дневно по 5000 проби, а това е твърде голям брой, допускащ занижен контрол върху качеството и вероятност за висок дял грешки (включително за позитивни резултати от иначе здрави хора).


После идва акцентът върху мястото в света, което е най-зле подготвено за пандемия.


Мнозина може да се изненадат, че не следва контрол по границите на огнищата, но към момента доминира разбирането, че той е неефективен. Първо, има регистрирани случаи, в които носители предават заразата преди да са развили каквито и да е симптоми, т.е. термокамери и други дистанционни средства за контрол на много хора не помагат. Второ, в петък епидемиологично моделиране на Европейския център за превенция и контрол на заболяванията показа, че 75% от достигналите Европа от Китай заразени ще са в инкубационен период и без признаци като температура, кашляне или затруднено дишане. Трето, тези т.нар. асимптоматични носители обикновено не са основните разпространители на епидемия - това обикновено са хора, които познаваме: колега, член на семейството, пациент.


А районът с най-слаба здравна инфраструктура и подготовка е Африка. Не съм сигурен, че ако в момента там има някой с вируса, са налице системи за диагностика, които да го регистрират, казва д-р Даниел Бауш от Американското общество по тропическа медицина и хигиена и консултант на СЗО за сегашната епидемия. Република Южна Африка и Сенегал изглежда имат такъв капацитет, казва той, а Нигерия и други дърави са поискали от СЗО материали и обучение за диагностика, но за да заработи реално тя, ще е нужно време. Над 1 млн. китайци живеят и работят на континента предимно в минно дело, сондажи и строителство. Също толкова африканци работят и учат в Китай и страни, където е регистриран коронавирусът.


Светът навлиза в пандемия на коронавируса, въпросът е колко ще са жертвите

© Reuters


С какво лекуват


В Китай е известно прилагането на няколко антивирусни медикамента. Обикновено комбинацията съдържа лопинавир и ритонавир с интерферон за стимулиране на имунната система.


В САЩ комбинацията се продава като Kaletra за HIV и е относително скъпа - над 1000 долара за 120 таблетки.


В Индия произвеждат и предлагат далеч по-евтини генерични заместители, одобрени от СЗО за борба с HIV в Африка.


Заговори се за експерименталното лекарство ремдесивир, което още не е одобрено за никое заболяване, но има данни, че действа срещу коронавируси.


Няколко компании работят за ваксина, каквато с модерни технологии и методи може да се създаде за броени дни. Но етичните стандарти изискват първо внимателното ѝ тестване върху животни, после върху малка група здрави доброволци. Процесът не може да се ускорява заради опасността от странични ефекти - човешката имунна система произвежда антитела със собствена скорост.


Всичко, което трябва да знаете за:

Ключови думи към статията:

Коментари (98)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на Victoria
  Victoria
  Рейтинг: 362 Гневно

  Така е, ще препечатваме чужди статии, защото в България няма журналисти и лекари-екссперти, на които да им пука. Навсякъде, където ги има тези две групи, големите медии канят своите най-изтъкнати лекари за оценка на ситуацията, за дебат дали това е биологично оръжие, каква е опасността за собствената им страна, защо се приемат лекарства за ХИВ, какви са мерките за защита, които могат да се предприемат, каква допълнително би стимулирало издръжливостта на вируса, и т.н.

  В България никой от тези, които са ДЛЪЖНИ да осведомяват, не се чувстват длъжни да освевомяват населението, БЕЗ да го заблуждават.

  Видяхме непрофесионален запис от непрофесионалната среща на непрефосионалния премиер, псевдоминистъра на здравеопазването-екпертът по нищо, външния министър, неспсобен на адекватни решения, а само на такива, които са в услуга на политическите и икономическите отношения, и други такива субекти. "Кажи, Кате (какво мислиш)", рече Борисов, все едно обсъжда дали да сложат едно яйце повече или по-малко в блат за торта.

  Направо не е истина от какви простаци, във всяко едно отношение, зависи живота на толкова много.

 2. 2
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 3. 3 Профил на chepokalipsis
  chepokalipsis
  Рейтинг: 1246 Неутрално

  Не го мислете, има едва 2ма в Индия, а там тръгне ли, трябва да ги закрият и да минат всичко с напалм.

 4. 4 Профил на Принц Серж
  Принц Серж
  Рейтинг: 321 Неутрално

  Реалната смъртност е далеч над тия 2% които се тръбят навсякъде - по-скоро е къмто 10 и нагоре.

 5. 5 Профил на 4ort
  4ort
  Рейтинг: 1337 Неутрално

  Жертвите ще са хиляди пъти по малко от жертвите и на най малкия внос на демокрация някъде по света
  —цитат от коментар 2 на дерибеев


  Дерибейка, може ли една справка за жертвите от налагания комунизъм и налаганата демокрация?

 6. 6 Профил на NoBrainNoPain
  NoBrainNoPain
  Рейтинг: 92 Неутрално

  Светът навлиза в пандемия на коронавируса, въпросът е колко ще са жертвите
  "Засега изглежда, че заразата се предава бързо, подобно на грипа, е не е толкова смъртоносна, колкото коронавирусите SARS (10% от заразените умират през 2002-2003) или MERS (около 35% от заразените умират от 2012 г. насам)."
  -------------------
  Заглавие стил ала Патрашкова по времето на свинския грип.
  Подхранване на глада за апокалиптични очаквания.


 7. 7 Профил на hamiltonf
  hamiltonf
  Рейтинг: 4653 Неутрално

  Към уикенда ще е пика. Сега пътувайки, слушам "Хоризонт", включиха наш сънародник с много странен акцент, живеещ в Китай. Каза, че вече не ги пускат и да излизат от домовете си, ако им трябва храна им я носят. Каза също, че жертвите са много повече, само в неговия блок са били 13. Не съобщавали реалното число, за да не настъпи паника...

  Икономедиа Етичен кодекс на българските медии. 3. РЕДАКЦИОННА НЕЗАВИСИМОСТ 3.1 Няма да се поддаваме на политически или икономически натиск или влияния.
 8. 8 Профил на NoBrainNoPain
  NoBrainNoPain
  Рейтинг: 92 Неутрално

  До коментар [#4] от "Принц Серж":

  Реалната смъртност е далеч над тия 2% които се тръбят навсякъде - по-скоро е къмто 10 и нагоре.
  ----------------
  И от къде го разбра бе, "специалисте" ?
  Кристалното кълбо ли ти го каза или вътрешната ти интуиция е достатъчна?

 9. 9 Профил на EU defender
  EU defender
  Рейтинг: 1530 Неутрално

  Твърде драматично.

  The best way to predict the future is to invent it.
 10. 10
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 11. 11
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 12. 12 Профил на pavur
  pavur
  Рейтинг: 2366 Неутрално

  До коментар [#4] от "Принц Серж":

  глупости. 20 процента от заразените са в много лошо състояние. смъртността си е два процента

 13. 13 Профил на pavur
  pavur
  Рейтинг: 2366 Неутрално

  До коментар [#4] от "Принц Серж":

  освен туй , по - голям процент шанс да се заразиш имаш , ако си прекарал някаква респираторна инфекция наскоро.

 14. 14 Профил на NoBrainNoPain
  NoBrainNoPain
  Рейтинг: 92 Неутрално

  До коментар [#7] от "hamiltonf":
  Ами след като е със странен акцент, най-вероятно не е сънародник.
  То и Заев говори със Йенс Столтенберг, че и с Порошенко......
  Защо да лъжат сега, че смъртността е 2 %?
  Защо не излъгаха при САРС (10 %) и особено при МЕРС (35%)?
  И добре , в Китай могат да покрият данните, каква е гаранцията че истината няма да лъсне в Индия, Австралия или на друго място ?
  Нито заравянето на главата в пясъка, нито надигащата се истерия са адекватен отговор на проблема.

 15. 15 Профил на BAT Man
  BAT Man
  Рейтинг: 23 Неутрално

  До коментар [#3] от "chepokalipsis":

  Не ги мисли индийците - те си имат свой имунитет от р.Ганг и цялата мизерия която ги заобикаля.

 16. 16 Профил на GMO VACCINES CHEMICALS
  GMO VACCINES CHEMICALS
  Рейтинг: 3123 Неутрално

  До коментар [#2] от "дерибеев":

  никой няма да отнеме короната на вируса на комунизма...

  ☠ ☠ ☠ Long after humanity and its works were dust, the Sun engulfed Earth, heaved its last gasp of energy out into an insouciant cosmos, and died.
 17. 17
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 18. 18 Профил на hamiltonf
  hamiltonf
  Рейтинг: 4653 Неутрално

  До коментар [#14] от "NoBrainNoPain":

  А бе, т. нар. селски акцент, от Плевенско ли е, от Шуменско ли, или другаде, не можах да го разгадая...

  Икономедиа Етичен кодекс на българските медии. 3. РЕДАКЦИОННА НЕЗАВИСИМОСТ 3.1 Няма да се поддаваме на политически или икономически натиск или влияния.
 19. 19 Профил на GMO VACCINES CHEMICALS
  GMO VACCINES CHEMICALS
  Рейтинг: 3123 Неутрално

  До коментар [#3] от "chepokalipsis":

  стиискай палци да се окаже по-слабо от грипа...

  ☠ ☠ ☠ Long after humanity and its works were dust, the Sun engulfed Earth, heaved its last gasp of energy out into an insouciant cosmos, and died.
 20. 20 Профил на uq
  uq
  Рейтинг: 1755 Неутрално

  Лошото е че се появи в Китай, в много гъсто населена част на планетата. Хубавото е че се появи в Китай, а там вижда аз се хората не си поплюват имат и ресурса и организацията да го ограничат и да се борят с него. Ако беше в Африка, общо взето щяха да чакат да умрат

 21. 21 Профил на DDR
  DDR
  Рейтинг: 2895 Неутрално

  До коментар [#1] от "Victoria":

  Тези ”простаци” са най—добрите синове и дъщери на нацията избрани на законни и демократични избори.

  Im Kapitalismus wird der Mensch durch den Menschen ausgebeutet; im Sozialismus ist es umgekehrt. "Gleichberechtigung ermöglicht Freiheit, weil Ungleichheiten nicht negiert werden. Gleichstellung ist Gleichmacherei, die den Menschen nicht mehr in seiner Individualität, sondern nur als Vertreter eines Kollektivs wahrnimmt"
 22. 22 Профил на hamiltonf
  hamiltonf
  Рейтинг: 4653 Неутрално

  До коментар [#14] от "NoBrainNoPain":

  Ето, първото аудио пусни:

  https://www.bnr.bg/horizont/post/101223318

  Икономедиа Етичен кодекс на българските медии. 3. РЕДАКЦИОННА НЕЗАВИСИМОСТ 3.1 Няма да се поддаваме на политически или икономически натиск или влияния.
 23. 23 Профил на uq
  uq
  Рейтинг: 1755 Неутрално

  До коментар [#21] от "DDR":

  С Викито сте си лика прилика. Тя написала глупости, 100 човека ги лайкнали, а ти си отговорил с още по-голяма глупост

 24. 24 Профил на Иво
  Иво
  Рейтинг: 4876 Весело

  До коментар [#4] от "Принц Серж":

  Ти защото Принце беше в Китай и сам изчисли реалната смъртност в проценти. :-)

  "Каква е ползата за човека, ако придобие цял свят, a повреди на душата си? "Евангелие на Марко, Глава 8:36
 25. 25 Профил на samoedin
  samoedin
  Рейтинг: 4039 Неутрално

  "Световната здравна организация е тази, която обявява пандемия, но засега ръководството ѝ опитва да успокои планетата, че, изглежда, разпространяването на коронавируса извън Китай е "минимално и бавно". Към понеделник вечерта имаше близо 18 000 случая в Китай, но само 150 заразени в други страни. Засега изглежда, че заразата се предава бързо подобно на грипа, не е толкова смъртоносна, колкото коронавирусите SARS (10% от заразените умират през 2002-2003) или MERS (около 35% от заразените умират от 2012 г. насам)."

  Добре е да се вземат сериозни мерки срещу новия вирус наистина, но нека не забравяме, че коронавирусът определено не е толкова смъртоносно заболяване, колкото е виждало човечеството в предишни заразни версии, убиващи много повече и по - голям процент заразени хора досега !

 26. 26 Профил на Иво
  Иво
  Рейтинг: 4876 Любопитно

  До коментар [#25] от "samoedin":

  Прав си, не трябва да се създава допълнителна паника около 2019-nCoV. В статията също пише за това.

  "Каква е ползата за човека, ако придобие цял свят, a повреди на душата си? "Евангелие на Марко, Глава 8:36
 27. 27 Профил на GMO VACCINES CHEMICALS
  GMO VACCINES CHEMICALS
  Рейтинг: 3123 Неутрално

  До коментар [#25] от "samoedin":

  тия сметки са тънки... ако убива по-малко от MERS но се разпрстрани в пъти повече, ще има като общ брой много повече жертви. При грипа например има и много жертви от последващи бактериални инфекции...

  ☠ ☠ ☠ Long after humanity and its works were dust, the Sun engulfed Earth, heaved its last gasp of energy out into an insouciant cosmos, and died.
 28. 28 Профил на NoBrainNoPain
  NoBrainNoPain
  Рейтинг: 92 Неутрално

  До коментар [#22] от "hamiltonf":

  1. Североизточна България
  2. Нормално притеснен човек - домашен арест разделен от семейството
  3. 13 ЗАРАЗЕНИ, не починали
  4.Тая Силвия Великова е мн куха лейка. Както по отношение на фактологията (20 000 заразени според нея.......), така и щото търси специализирана информация от произволен човек. Все едно мен да ме питат за мнението ми относно размера на популацията от синигери.

 29. 29 Профил на morf
  morf
  Рейтинг: 934 Неутрално

  Смъртността в момента е 40% и се и изчислява по простичката формула: починали/оздравели+починали.

  Информацията от преди няколко часа е за 427 починали и 642 оздравели. Боледуващите на различни стадии от болестта са 20 600 (с 3 200 повече от вчера), но те не трябва да се включват в изчисленията, понеже не се знае дали ще оздравеят или починат.

  2% е смъртността спрямо общи боледуващи, но пак - това не е реалния процент, много от боледуващите също ще починат.

 30. 30 Профил на NoBrainNoPain
  NoBrainNoPain
  Рейтинг: 92 Неутрално

  До коментар [#22] от "hamiltonf":
  Малииий , определнието куха лейка е прекалено оптимистично.
  Тъпа е като гъза на слона.
  Стигна до биологично оръжие......

 31. 31 Профил на ТНТ
  ТНТ
  Рейтинг: 988 Неутрално

  Хм...
  Град Ухан...
  Спомням си един филм с Дъстин Хофман - казваше се "Зараза" ( "Outbreak")...

  "Последният комунист на планетата ще умре в България." Димитър Талев, "На завой"
 32. 32 Профил на uq
  uq
  Рейтинг: 1755 Неутрално

  До коментар [#29] от "morf":

  Къде я гледаш тази информация

 33. 33 Профил на morf
  morf
  Рейтинг: 934 Неутрално

  Защо да лъжат сега, че смъртността е 2 %?Защо не излъгаха при САРС (10 %) и особено при МЕРС (35%)?И добре , в Китай могат да покрият данните, каква е гаранцията че истината няма да лъсне в Индия, Австралия или на друго място ?Нито заравянето на главата в пясъка, нито надигащата се истерия са адекватен отговор на проблема.
  —цитат от коментар 14 на NoBrainNoPain


  В момента няма активни огнища на САРС или МЕРС и там може да се изчисли окончателния процент смъртност. При nCoV това няма как да стане, поради големия брой боледуващи в момента, процентът постоянно се променя. В момента смъртността е 40%, мисля че можеш да осъзнаеш разликата и да го приемеш. За 2-а процента не лъжат, просто сервират по-щадящата информация на масовата публика, в противен случаи паниката ще е огромна. Не че и 2% не е много...

 34. 34 Профил на SS
  SS
  Рейтинг: 3286 Неутрално

  "Все по-невероятно е вирусът да бъде удържан"...

  Разгеле , признаха си ...

 35. 35 Профил на morf
  morf
  Рейтинг: 934 Неутрално

  До коментар [#29] от "morf":Къде я гледаш тази информация
  —цитат от коментар 32 на uq


  https://wuhanviruslive.com/

  Там ги има и двата процента

  Death Rate (Deaths / Recovered + Deaths) 39.94%
  Death Rate (Deaths / Confirmed Cases) 2.07%

  Тълкувайте ги, както предпочитате. Аз приемем по-големият процент, вече обясних защо. Хубаво е, че намалява, до вчера беше 50%.

 36. 36 Профил на DDR
  DDR
  Рейтинг: 2895 Неутрално

  До коментар [#23] от "uq":

  Кое не е истина от това, което съм написал:
  1. Че това са най—добрите представители на народа (обществено активни, образовани, с виждане за управлението на държавата)
  или
  2. Че са избрани на свободни и демократични избори
  Ако точка 1 не е вярна, тогава възниква въпроса —къде са ”каймака” на нацията и защо не се ангажират обществено?
  Ако смятате, че пък точка 2 не е вярна, дайте доказателства, че изборите в Бг не са демократични

  Im Kapitalismus wird der Mensch durch den Menschen ausgebeutet; im Sozialismus ist es umgekehrt. "Gleichberechtigung ermöglicht Freiheit, weil Ungleichheiten nicht negiert werden. Gleichstellung ist Gleichmacherei, die den Menschen nicht mehr in seiner Individualität, sondern nur als Vertreter eines Kollektivs wahrnimmt"
 37. 37 Профил на GMO VACCINES CHEMICALS
  GMO VACCINES CHEMICALS
  Рейтинг: 3123 Неутрално

  До коментар [#35] от "morf":

  при положение че за 95% още не се знае, това не е много сигурно на къде ще тръгне. От друга страна тези болни може би не всичките са супер зле... но това дали някой го знае :)

  ☠ ☠ ☠ Long after humanity and its works were dust, the Sun engulfed Earth, heaved its last gasp of energy out into an insouciant cosmos, and died.
 38. 38 Профил на GMO VACCINES CHEMICALS
  GMO VACCINES CHEMICALS
  Рейтинг: 3123 Неутрално

  До коментар [#36] от "DDR":

  "къде са ”каймака” на нацията и защо не се ангажират обществено"
  не съм от каймака, за да отговоря обективно, но има доста предположения. Ако продължаваме с аналогията, малка част от каймака се отделя по естествен път. За повече, трябва млякото да се "бие" дълго-дълго и уморително

  ☠ ☠ ☠ Long after humanity and its works were dust, the Sun engulfed Earth, heaved its last gasp of energy out into an insouciant cosmos, and died.
 39. 39 Профил на Полковник за европейско развитие на България
  Полковник за европейско развитие на България
  Рейтинг: 1706 Неутрално

  Навремето имаше паника със СПИН.
  Сега спомня ли си някой за СПИН?

  Ние сме в държавата и държавата е в нас! Ние събираме бюджета и го раздаваме помежду си.
 40. 40 Профил на GMO VACCINES CHEMICALS
  GMO VACCINES CHEMICALS
  Рейтинг: 3123 Неутрално

  на настоящите ни реалности повече отива аналогията с блато или кенеф. там зиплуват други неща не каймак

  ☠ ☠ ☠ Long after humanity and its works were dust, the Sun engulfed Earth, heaved its last gasp of energy out into an insouciant cosmos, and died.
 41. 41 Профил на Офелия Груева
  Офелия Груева
  Рейтинг: 312 Неутрално

  Всичките 41 човека, регистрирани първи като заболели от новия вирус, са били с пневмония. В първите съобщения точно така се среща, pneumonia-like virus. От тези 41 са починали 6. Което е 15%. На вас оставам да прецените що е то пневмония (която не се лекува с антибиотици), какви са рисковете, какви са последиците дори след оздравяване. При "нормален" грип, с който сравнявате новия вирус, далеч не толкова често се стига до усложнения като пневмонията.

  1.Този, който ходи на два крака, е враг. 2.Този, който ходи на четири крака или има крила, е приятел.3. ..... 7.Всички животни са равни.
 42. 42 Профил на uq
  uq
  Рейтинг: 1755 Неутрално

  До коментар [#39] от "Полковник за европейско развитие на България":

  А в България се появи швга със СПУН - синдром на продобита умствена недостатъчност. Май някои хора не ги е подминала. Правиш ли елементарна разлика между болест предавана по кръвен и полов път, и такава, предавана по въздушно-капков път? А то към днешна дата и за чумата и холерата никой не си спомня, но в западна Европа стоят колоните нс чумата - паметници на хиляди загинали

 43. 43 Профил на Полковник за европейско развитие на България
  Полковник за европейско развитие на България
  Рейтинг: 1706 Неутрално

  Освен това вирусът мутира! При последният щам са били големи като ягоди.

  Ние сме в държавата и държавата е в нас! Ние събираме бюджета и го раздаваме помежду си.
 44. 44
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 45. 45 Профил на samoedin
  samoedin
  Рейтинг: 4039 Неутрално

  До коментар [#27] от "GMO VACCINES CHEMICALS":

  " тия сметки са тънки... ако убива по-малко от MERS но се разпрстрани в пъти повече, ще има като общ брой много повече жертви. При грипа например има и много жертви от последващи бактериални инфекции..."

  Няма данни да се разпространява в пъти повече от неговите предшетвеници ! Просто заразата е избухнала в Китай , в гъсто населен регион ! Няма как да очакваме да се случва нещо много по - различно......

 46. 46 Профил на Полковник за европейско развитие на България
  Полковник за европейско развитие на България
  Рейтинг: 1706 Неутрално

  До коментар [#39] от "Полковник за европейско развитие на България":А в България се появи швга със СПУН - синдром на продобита умствена недостатъчност. Май някои хора не ги е подминала. Правиш ли елементарна разлика между болест предавана по кръвен и полов път, и такава, предавана по въздушно-капков път? А то към днешна дата и за чумата и холерата никой не си спомня, но в западна Европа стоят колоните нс чумата - паметници на хиляди загинали
  —цитат от коментар 42 на uq


  Не се коси брато! Гешефф ще залови всички вируси и ще ги опандизи.

  Ние сме в държавата и държавата е в нас! Ние събираме бюджета и го раздаваме помежду си.
 47. 47 Профил на Принц Серж
  Принц Серж
  Рейтинг: 321 Неутрално

  Не е зле да осъзнаете и нещо друго - СЗО и правителствата на държавите нямат дълг към обикновените хора да ги опазват - може официално да твърдят, че това е целта на съществуването им, но реално целта на СЗО е да не допуска паника при подобна ситуация. На никой от хората на ръководни позиции в СЗО не му дреме за обикновените хора. Те си знаят, че при подобна пандемия ще са добре защитени и единствената им цел е да лъжат и мажат за да покрият реалната ситуация и да не се стига до глобална паника, каквато би настъпила ако някой осъзнае реалността - изключително силно заразен вирус, който лесно се предава и е с много висока смъртност.

 48. 48 Профил на realguru
  realguru
  Рейтинг: 2596 Неутрално

  Западните медици са твърде политкоректни и не предлагат кой знае какво. На китайците не може да се вярва.

  Но хората от региона - съседите на Китай мисля, знаят най-добре.

  “Substantial, draconian measures limiting population mobility,” says Dr. Leung, Hong Kong’s top guy, both a virologist and a virus-fighter, “should be taken immediately.”

  https://www.youtube.com/watch?v=CwXMPsbxFfo

 49. 49 Профил на realguru
  realguru
  Рейтинг: 2596 Неутрално

  До коментар [#41] от "Офелия Груева":

  Значи вируса прескача деца и явно хора със добра имунна система. Но ако имаш други заболявания или слаба имунна система и хванеш вируса - шансовете ти да оживееш драстично намаляват.

 50. 50 Профил на Taiga
  Taiga
  Рейтинг: 1116 Весело

  До коментар [#10] от "EU defender":

  Във Франция протестите скоро ще приключат ли? Щото разбрах, че искат да прецакат бъдещите пенсионери, с демократичен похват.
  С жълтите жилетки какво се случва? На последния им протест преди два дни пак са ги пръскали с демократичен сълзотворен газ.

  "АМЕРИКАНСКИ ГЕОЛОЗИ, ПРОУЧВАЙКИ ПОРЕДНОТО НЕФТЕНО НАХОДИЩЕ НА США, С ИЗНЕНАДА УСТАНОВИХА, ЧЕ НАД НЕГО ИМА НЯКАКВА АРАБСКА ДЪРЖАВА"
 51. 51 Профил на reply
  reply
  Рейтинг: 808 Неутрално

  броя на зболелите се удвоява на два три дена , по мои неграмотни сметки месец и половина докато обхване целия свят , ИМА МАТЕМАТИЦИ ТУКА МИ СМЕТНЕТЕ ГО БЕ ДА СЕ ЗНАЕ КОГА ЩЕ ДОЙДЕ И ТУКА

 52. 52 Профил на Nelumbo
  Nelumbo
  Рейтинг: 947 Любопитно

  Следващата седмица ще започне семестърът, а имаме китайски студенти. Доста от тях се връщат в Китай през ваканцията. Дали някой ще следи състоянието им?

 53. 53 Профил на Офелия Груева
  Офелия Груева
  Рейтинг: 312 Неутрално

  До коментар [#49] от "realguru":

  Не бих заложила на това, макар и да се твърди, че е вярно. Но ако някоя умна глава е писала текста за пневмонията в Уикипедия, защото не е задължително да е така, то чета там в едно изречение, че "Когато имунната система реагира на инфекцията, може да се получи дори още по-голямо увреждане на белите дробове", и това ме смущава.

  1.Този, който ходи на два крака, е враг. 2.Този, който ходи на четири крака или има крила, е приятел.3. ..... 7.Всички животни са равни.
 54. 54 Профил на limbize
  limbize
  Рейтинг: 1727 Неутрално

  До коментар [#20] от "uq":

  И по чудо се появи в град с военни лаборатории.

 55. 55 Профил на bat_plamen
  bat_plamen
  Рейтинг: 4033 Неутрално

  Каквото и да си говорим всички сценарии са възможни!Дано все в най-близко бъдеще се намери ефективно лекарство срещу новата пандемия/ корона вирус/!

 56. 56 Профил на NoBrainNoPain
  NoBrainNoPain
  Рейтинг: 92 Неутрално

  До коментар [#35] от "morf":

  Death Rate (Deaths / Recovered + Deaths) 39.94%
  ---------------------------------------------
  Подвеждаш се.
  Сам казваш, че намалява и това е напълно естествено и нормално.
  Когато е починал първия човек и не се е знаело за оздравели (а категорично е имало такива случаи преди заболяването да се идентифицира като такова) визирания % е бил :
  Death Rate (1 / (0 + 1)) 100 %

 57. 57 Профил на realguru
  realguru
  Рейтинг: 2596 Неутрално

  Няма данни да се разпространява в пъти повече от неговите предшетвеници ! Просто заразата е избухнала в Китай , в гъсто населен регион ! Няма как да очакваме да се случва нещо много по - различно......
  —цитат от коментар 45 на samoedin


  Е щото предните зарази са избухнали в рядко населени райони в пустинята. :)

  Много по-бързо се разпространява от предшествениците си. При това при свинския грип трябваше да покажеш симптоми че си болен и чак тогава можеше да заразяваш другите. Демек докато си в инкубационен период човек не беше заразен.

  Тук може да не показваш симптоми че си болен (болестта да е още в инкубационен период) и да ръсиш вируси и да заразяваш хората.

 58. 58 Профил на NoBrainNoPain
  NoBrainNoPain
  Рейтинг: 92 Неутрално

  До коментар [#55] от "bat_plamen":

  ефективно лекарство
  -------------
  Лекарства срещу вируси практически няма.
  Ваксината е единствения вариант.
  Интересно ми е какво ще е мнението на антиваксърите.
  Обазалагам се ще се откаже, че всъщност никой не е бил антиваксър...........

 59. 59 Профил на 2029
  2029
  Рейтинг: 667 Неутрално

  Само преди седмица, по не помня коя от националните телевизии, една отговорна лелка много убедително ни уверяваше, че болестта няма как да стигне до България.

 60. 60 Профил на limbize
  limbize
  Рейтинг: 1727 Весело

  До коментар [#56] от "NoBrainNoPain":

  По-добре млъкни, че и до "таблицата за умножение" не си стигнал по твоите критерии

 61. 61 Профил на Араламбене му е майката
  Араламбене му е майката
  Рейтинг: 978 Неутрално

  До коментар [#1] от "Victoria":
  "В България никой от тези, които са ДЛЪЖНИ да осведомяват, не се чувстват длъжни да освевомяват населението, БЕЗ да го заблуждават."

  Точно.
  Веднага се сещам за доц. д-р кмн Райничка не знам чия си. (Запомнил съм я заради звучното име). Само преди десетина дни от две телевизии ни убеждаваше, че България изобщо не била застрашена от вируса, поради някакви дълбоко нАучни причини.

 62. 62 Профил на Иво
  Иво
  Рейтинг: 4876 Весело

  До коментар [#39] от "Полковник за европейско развитие на България":

  Хахааа... успя да ме разсмееш полковнико. :-D

  "Каква е ползата за човека, ако придобие цял свят, a повреди на душата си? "Евангелие на Марко, Глава 8:36
 63. 63 Профил на bat_plamen
  bat_plamen
  Рейтинг: 4033 Неутрално

  До коментар [#58] от "NoBrainNoPain":

  Приемам , че не съм бил прецизен в моите редове по-горе !

 64. 64 Профил на Иво
  Иво
  Рейтинг: 4876 Любопитно

  До коментар [#54] от "limbize":

  Ето нещо и по този въпрос:

  "Колкото до твърдението, че коронавирусът е бил „изпуснат" от лаборатория в Ухан, която работи в режим на повишена сигурност: да, такава лаборатория наистина беше създадена в Китай след избухването на ТОРС-епидемията. Но тя заработи едва след една много стриктна международна проверка. Освен това всички досегашни анализи показват, че вирусът тръгва от едно пазарище в Ухан, а не от въпросната лаборатория."

  https://www.dw.com/bg/помага-ли-чесънът-срещу-новия-коронавирус-опасни-ли-са-писмата-от-китай/a-52242032

  "Каква е ползата за човека, ако придобие цял свят, a повреди на душата си? "Евангелие на Марко, Глава 8:36
 65. 65 Профил на Armagedon
  Armagedon
  Рейтинг: 717 Неутрално

  Пържени яйца с лют червен пипер и чесън на обяд.Сутрин греяна ракия с
  карамелизиграна(горена захар).Вечер преди лягане.Щипка захар върху нагорещен котлон и вдишване.След 10 минути чашка чай от 10 строшени ореха сварени на висока темпетура в 1 литър вода с малко карамелизирана захар и лъжичка мед,след като бъде охладен чаят.

 66. 66 Профил на venci4
  venci4
  Рейтинг: 1432 Неутрално

  Заразата тръгва от един китайски вертеп, където сервират кучешко месо.
  Това е отмъщението на кучешките душици от ония свят

  Платени форумни тролчета, така ли ви възпитават на Позитано? http://prikachi.com/images/793/8000793h.jpg
 67. 67 Профил на proventuss
  proventuss
  Рейтинг: 967 Неутрално

  До коментар [#66] от "venci4":

  Заразата тръгва от заведение, където сервират пържени прилепи, долетели от Емирствата след като са яли черепи.
  Отмъщението на Черепа!

  Smooth criminal-a criminal who is sneaky and doesn't leave a trace of his presence at the scene.
 68. 68 Профил на Офелия Груева
  Офелия Груева
  Рейтинг: 312 Неутрално

  Току що се връщам от аптеката, където аптекарката, отброявайки ми маски и ръкавици, кихна в шепа и невъзмутено продължи да ги пипа. Платих ги и си ги взех, защото не исках да я обидя, но вероятно няма да ги ползвам. Абсолютно показателен случай - за да не обидим някого сме готови да пренебрегнем риска. Както и за нивото ни на подготовка и защита - кихаш си, разнасяш си вирусите и бактериите, пък даже и да си учил 5 години по медицинска специалност. А какво остава за неуките. Дано не стигне да България, само това се моля.

  1.Този, който ходи на два крака, е враг. 2.Този, който ходи на четири крака или има крила, е приятел.3. ..... 7.Всички животни са равни.
 69. 69 Профил на morf
  morf
  Рейтинг: 934 Неутрално

  До коментар [#35] от "morf":Death Rate (Deaths / Recovered + Deaths) 39.94%---------------------------------------------Подвеждаш се.Сам казваш, че намалява и това е напълно естествено и нормално.Когато е починал първия човек и не се е знаело за оздравели (а категорично е имало такива случаи преди заболяването да се идентифицира като такова) визирания % е бил :Death Rate (1 / (0 + 1)) 100 %
  —цитат от коментар 56 на NoBrainNoPain


  Да, затова навсякъде в коментарите си пиша "в момента". Смъртността е динамична и ще може да се изчисли едва след затихването на епидемията. В момента е 40%, вчера беше 50%, но дали окончателната ще е 2%, никой не може да каже. Подвеждаш се ти, като твърдиш, че смъртността е 2%, при положение, че до днес има 427 "доказано" починали от nCoV и 662 "доказано" оздравели. Това НЕ Е 2% смъртност.

 70. 70 Профил на Николов
  Николов
  Рейтинг: 1667 Неутрално

  Към уикенда ще е пика. Сега пътувайки, слушам "Хоризонт", включиха наш сънародник с много странен акцент, живеещ в Китай. Каза, че вече не ги пускат и да излизат от домовете си, ако им трябва храна им я носят.
  —цитат от коментар 7 на hamiltonf


  Все още епидемията е в експоненциална фаза - т.е. всеки ден се заразяват все повече хора. Докато не излезе от експоненциалната фаза е рано да се каже кога ще е пикът. Пикът настъпва обикновено няколко седмици след това.

  Това се базира на модел при който оздравелите имат имунитет - каквито са повечето познати случаи на вирусни епидемии. Но не всички са такива (зависи от това колко бързо мутира вирусът). Ако имунитетът е доста под 100% то пикът може да се забави с няколко месеца.

  “If you give people a good enough ‘why’, they will always figure out the ‘how’.” – J. Belfort
 71. 71 Профил на morf
  morf
  Рейтинг: 934 Неутрално

  Пиша "доказано" понеже смъртните случаи може да са много повече, но някой са го писали починал от грип, друг от инфаркт, трети от пневмония, четвърти изобщо не е влязъл в статистиката (Китай, все пак).
  За оздравелите също не се знае доколко са оздравели. Да, вирусът вечен не се открива в телата им, но нищо не се споменава за уврежданията на органите. Та човек може да почине след месец заради увреждания от вируса, но пак е в графата оздравял.

 72. 72 Профил на Николов
  Николов
  Рейтинг: 1667 Неутрално

  До коментар [#4] от "Принц Серж":глупости. 20 процента от заразените са в много лошо състояние. смъртността си е два процента
  —цитат от коментар 12 на pavur


  Най-вероятно да. Но явно е силно заразен вирус. Дори само 2% смъртност могат да убият стотици хиляди.

  Освен това, при силна заразност такава епидемия играе ролята на DDoS атака върху задравната система на една страна. Процентът заразени всред здравния персонал по правило е по-висок. Дори и повечето да оцелеят маса от здравния персонал може да излезе от строя за няколко седмици и това вече би имало ефект върху популацията като цяло.

  “If you give people a good enough ‘why’, they will always figure out the ‘how’.” – J. Belfort
 73. 73 Профил на morf
  morf
  Рейтинг: 934 Весело

  Пържени яйца с лют червен пипер и чесън на обяд.Сутрин греяна ракия с карамелизиграна(горена захар).Вечер преди лягане.Щипка захар върху нагорещен котлон и вдишване.След 10 минути чашка чай от 10 строшени ореха сварени на висока темпетура в 1 литър вода с малко карамелизирана захар и лъжичка мед,след като бъде охладен чаят.
  —цитат от коментар 65 на Armagedon


  Да не забравите да поръсите и захар пред входната врата. И разбира се - червено винце, за опелото.

  Но стига с черния хумор, изпратете рецептата на научните светила по цял свят, защото явно не я знаят и пустият вирус продължава да върлува.

 74. 74 Профил на Николов
  Николов
  Рейтинг: 1667 Неутрално

  Смъртността в момента е 40% и се и изчислява по простичката формула: починали/оздравели+починали.Информацията от преди няколко часа е за 427 починали и 642 оздравели. Боледуващите на различни стадии от болестта са 20 600 (с 3 200 повече от вчера), но те не трябва да се включват в изчисленията, понеже не се знае дали ще оздравеят или починат.2% е смъртността спрямо общи боледуващи, но пак - това не е реалния процент, много от боледуващите също ще починат.
  —цитат от коментар 29 на morf


  Значи тези 20 хиляди са случаите дето са официално регистрирани. Леките случаи по правило не се регистрират - хората си стоят вкъщи. И никой не разбира нито, че са болни, нито, че са оздравели.

  На кратко - смъртността едва ли е 40% - най-вероятно е близко до обявените 2%.

  “If you give people a good enough ‘why’, they will always figure out the ‘how’.” – J. Belfort
 75. 75 Профил на conservamus
  conservamus
  Рейтинг: 560 Неутрално

  Стига истерия, не този вирус ще ни убие, както знаем огромният процент на заболелите вече оздравяват. Рака например е много по-страшна заплаха. Развива се доказано в мишки, хранени с ГМО. Оттам, много по-важно е споразумението, което парламенът ни прие, за разлика от Германия и Франция например, стоки с ГМО да влизат у нас без възможност за контрол от местната ни власт, корпорациите да определят условията. Страшно нещо, предрешено едва ли не като отваряне на рога на изобилието...

 76. 76 Профил на Николов
  Николов
  Рейтинг: 1667 Неутрално

  Каквото и да си говорим всички сценарии са възможни!Дано все в най-близко бъдеще се намери ефективно лекарство срещу новата пандемия/ корона вирус/!
  —цитат от коментар 55 на bat_plamen


  Ваксина няма как да се разработи толкова бързо. Би отнело мин 2-3 месеца. А после трябва да се тества и при нужда да се до-напасват (напр. да се регулира количеството на вируса също доколко "мъртъв" да е и т.н.). Това отнема също мин 2-3 месеца. После трябва да се пусне в серийно производство, което отнема поне около месец. После ще трябват поне 2-3 месеца за да се произведе достатъчно количество. И така стават 7-8 месеца минимум.

  Ваксините срещу грип са по-бързи защото вирусът е сравнително устойчив и просто леко променят съществуващите ваксини. А ваксина срещу корона вирус още няма. - т.е. там почват (почти) от нулата.

  “If you give people a good enough ‘why’, they will always figure out the ‘how’.” – J. Belfort
 77. 77 Профил на Николов
  Николов
  Рейтинг: 1667 Неутрално

  Каквото и да си говорим всички сценарии са възможни!Дано все в най-близко бъдеще се намери ефективно лекарство срещу новата пандемия/ корона вирус/!
  —цитат от коментар 55 на bat_plamen


  Ваксина няма как да се разработи толкова бързо. Би отнело мин 2-3 месеца. А после трябва да се тества и при нужда да се до-напасват (напр. да се регулира количеството на вируса също доколко "мъртъв" да е и т.н.). Това отнема също мин 2-3 месеца. После трябва да се пусне в серийно производство, което отнема поне около месец. После ще трябват поне 2-3 месеца за да се произведе достатъчно количество. И така стават 7-8 месеца минимум.

  Ваксините срещу грип са по-бързи защото вирусът е сравнително устойчив и просто леко променят съществуващите ваксини. А ваксина срещу корона вирус още няма. - т.е. там почват (почти) от нулата.

  “If you give people a good enough ‘why’, they will always figure out the ‘how’.” – J. Belfort
 78. 78 Профил на doxen
  doxen
  Рейтинг: 587 Неутрално

  По непотвърдени данни няколко стотин милиарда до края на годината и още толкова в следващите години.

 79. 79 Профил на Тарасион
  Тарасион
  Рейтинг: 587 Неутрално

  До коментар [#45] от "samoedin":

  Мдам...
  Гъстота на населението -
  Китай - 141 д./кв. км.
  Германия - 232 д./кв.км.
  Великобритания - 272 д./кв. км.

  Китай изобщо не е сред гъсто населените региони на планетата. Просто населението му е огромно, но и терирорията също.

 80. 80 Профил на Петрунка Сафронова
  Петрунка Сафронова
  Рейтинг: 8 Неутрално

  Спасението е в йодната профилактика. В течение на 17 минути почти всичката кръв, която циркулира в нашия организъм, минава през щитовидната жлеза. В тази жлеза се намира най-добрият антисептик - ЙОД, който ако се приема ЕЖЕДНЕВНО, съгласно препоръчителните от СЗО дози за деца и възрастни, убива всички устойчиви и неустойчиви микроби. БЕЗОПАСНИЯТ йод трябва да постъпва ежедневно с храната и водата, обогатена с йони на йод и други микроелементи. За НАЙ-ЕФЕКТИВНИЯ АНТИСЕПТИК типът на вирусите няма значение. В България съществува с нищо неоправдана йодофобия, защото се счита, че благодарение на йодираната сол проблеми няма. И нищо, че мащабни изследвания в Америка показват, че само 10% от йода в солта се усвояват от организма. И нищо, че официалната статистика показва, че почти половината от бременните са с йоден дефицит. Даже неизвестно защо беше отменена съществуващата преди допълнителна към йодираната сол йодна профилактика за децата до 18 години, за бременните и кърмачките. В трите фактора, от които зависи клетъчното здраве - хранене, дишане и извеждане на отпадъците, микроелементът йод се явява стратегически важен. Здрава, чиста от токсини клетка не може дак стане ракова, няма как да бъде нападната от вируси. На 1 юни 2018 приключи мащабен европейски проект EUthyroid: «Дейностите по проекта гарантират, че независимо от променящите се хранителни навици и големи регионални различия, нито едно дете в Европа няма повече да бъде изложено на риск от йоден дефицит.» В Европа - да. А в България? В България почти 2000 училища бяха затворени заради грипна ваканция...

 81. 81 Профил на Николов
  Николов
  Рейтинг: 1667 Неутрално

  Стига истерия, не този вирус ще ни убие, както знаем огромният процент на заболелите вече оздравяват. Рака например е много по-страшна заплаха. Развива се доказано в мишки, хранени с ГМО. Оттам, много по-важно е споразумението, което парламенът ни прие, за разлика от Германия и Франция например, стоки с ГМО да влизат у нас без възможност за контрол от местната ни власт, корпорациите да определят условията. Страшно нещо, предрешено едва ли не като отваряне на рога на изобилието...
  —цитат от коментар 75 на conservamus


  Уф, глупости. Рак е имало от край време - много преди да се появи ГМО-то. Открива ли са тумори дори в египетски мумии.

  Ракът по същество е съчетание от повреда на ДНК и повреда на имунната система. Всичко, което увеличава повредата на ДНК (слънчева светлина, радиация, стрес, старост) увеличава заболеваемостта от рак. Както и всичко, което отслабва имунната система (пак стрес, старост и др.).

  Колкото повече остарява едно население, толкова повече случаи на рак ще има.

  Преди 20-ти век случаите на рак са били по-редки просто защото продължителността на живота е била по-ниска - хората са се гътвали на 40-45 от заразни болести дето днес ги лекуваме с антибиотици. Малцина са доживявали до възрастта, когато ракът става основния мор (70).

  “If you give people a good enough ‘why’, they will always figure out the ‘how’.” – J. Belfort
 82. 82 Профил на conservamus
  conservamus
  Рейтинг: 560 Неутрално


  До коментар [#47] от "Принц Серж":

  6000 заразени, 132ма починали. Излиза 2ма души на всеки 100 според официалните данни. Ако това не е дезинформация (но коментари от типа СЗО мажат си е чисто мазане!) , не може да става сравнение с испанския грип от началото на века: https://en.m.wikipedia.org/wiki/Spanish_flu

 83. 83
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 84. 84 Профил на Полковник за европейско развитие на България
  Полковник за европейско развитие на България
  Рейтинг: 1706 Неутрално

  Толкова фалшив шум около тази корона.
  Явно целта е да се заглуши някое поредно безобразие
  на властовите структури.

  Ние сме в държавата и държавата е в нас! Ние събираме бюджета и го раздаваме помежду си.
 85. 85 Профил на conservamus
  conservamus
  Рейтинг: 560 Неутрално

  До коментар [#81] от "Николов":

  Така е, разбира се, приятно е да се чете интелигентен коментар. Но тук идеята ми е да напомня на поддаващите се на паника коментатори, че например ракът е заболяване с доста по-голяма смъртност от коронавируса, според обявените данни поне.

  Иначе, това че има рак от много време с нищо не променя това, че ГМО е нов, добър негов катализатор. Неправилното делене на клетките, породено от генна мутация е свързано разбира се с поемането на генен материал, изкуствено деформиран, още повече без наличието на дългосрочно извлечени научни данни за влиянието върху човешкия живот. Дори, при направо целенасочената липса на научно изследване с хоризонт над 10-20 години. Проблемът бил че е било скъпо, хм. Нима, за глобални компании като монсанто?
  Иначе, по същият аргумент. Ако ползвте данните от 20ти век, когато смъртността е в близки до сегашните граници, ще видите че кумултативно смъртността от раковете драстично се увечилава от 70тте години насам, онова което се променя е видът рак, който в дадено десетилетие взема повече жертви, но като брой, жертвите се покачват зловещо много.

 86. 86 Профил на Иво
  Иво
  Рейтинг: 4876 Любопитно

  До коментар [#79] от "Тарасион":

  Точно така. +++

  "Каква е ползата за човека, ако придобие цял свят, a повреди на душата си? "Евангелие на Марко, Глава 8:36
 87. 87 Профил на Роси
  Роси
  Рейтинг: 8390 Неутрално
 88. 88 Профил на realguru
  realguru
  Рейтинг: 2596 Неутрално

  Намалява темпа на заразените в Китай, щото взеха драконовски мерки. А иначе се увеличават заразните. Хубавото е че увеличават и излекувалите се.

  https://twitter.com/BNODesk/status/1224577866794401793

  https://twitter.com/BNODesk/status/1224568719831113728

 89. 89 Профил на GMO VACCINES CHEMICALS
  GMO VACCINES CHEMICALS
  Рейтинг: 3123 Неутрално

  До коментар [#79] от "Тарасион":

  До коментар [#86] от "Иво":

  Нищо точно няма... в това че някъде в Китай има някаква пустиня където нямама жив човек, а на друго място са събрани на куп.

  В централната част на Ухан са 7242 души на кв.км. а в предградията от 320-до 1029

  https://en.wikipedia.org/wiki/Wuhan #Administrative_divisions

  ☠ ☠ ☠ Long after humanity and its works were dust, the Sun engulfed Earth, heaved its last gasp of energy out into an insouciant cosmos, and died.
 90. 90 Профил на Тарасион
  Тарасион
  Рейтинг: 587 Неутрално

  До коментар [#89] от "GMO VACCINES CHEMICALS":

  В Мюнхен гъстота на населението за цялата територия на общината (съпоставимо с област София-град) е 4700. Сам смятай, колко е в центъра. А в Париж е още по-зле. Стига вече с тези митове и легенди, че Китай е пренаселен.

 91. 91 Профил на Иво
  Иво
  Рейтинг: 4876 Любопитно

  До коментар [#89] от "GMO VACCINES CHEMICALS":

  Ами виж ГМО, ако погледнеш картата на света ще видиш, че гъстонаселени мегаполиси има навсякъде... от САЩ до Япония. Това не прави обаче САЩ гъстонаселена държава. Същото е и с Китай.

  "Каква е ползата за човека, ако придобие цял свят, a повреди на душата си? "Евангелие на Марко, Глава 8:36
 92. 92 Профил на Peni Nikol
  Peni Nikol
  Рейтинг: 7718 Неутрално

  Да се надяваме, че тази напаст ще ни подмине и няма да се разпространи у нас.

 93. 93 Профил на Peni Nikol
  Peni Nikol
  Рейтинг: 7718 Неутрално

  Да се надяваме, че тази напаст ще ни подмине и няма да се разпространи у нас.

 94. 94 Профил на Victoria
  Victoria
  Рейтинг: 362 Неутрално

  До коментар [#21] от "DDR":С Викито сте си лика прилика. Тя написала глупости, 100 човека ги лайкнали, а ти си отговорил с още по-голяма глупост
  —цитат от коментар 23 на uq


  Всъщност вие двамата сте си лика-прилика. Само дрънкате, колкото да се отчете, нищо по същество не казвате. ДДР е 100% платен трол, а на вас даже никой не ви плаща да бъдеш невеж и агресивен, просто ви е в кръвта.

 95. 95 Профил на Victoria
  Victoria
  Рейтинг: 362 Неутрално

  До коментар [#22] от "hamiltonf":Малииий , определнието куха лейка е прекалено оптимистично.Тъпа е като гъза на слона.Стигна до биологично оръжие......
  —цитат от коментар 30 на NoBrainNoPain


  Куха лейка сте вие, селянино с интернет . Кухи лейки сте всички, които не можете да четете и да мислите самостоятелно.

  Явно очаквате някой да обяви, че е биологично оръжие, нали? Каква друга иначе може да ви е презумпцията?

  Толкова сте кухи, че ако разрешаването на какъвто и да е голям въпрос зависеше действително от вас и такива като вас, светът досега нямаше да съществува. Но пък вие му помагате да загнива, ежедневно.

 96. 96 Профил на Victoria
  Victoria
  Рейтинг: 362 Неутрално

  До коментар [#22] от "hamiltonf":Малииий , определнието куха лейка е прекалено оптимистично.Тъпа е като гъза на слона.Стигна до биологично оръжие......
  —цитат от коментар 30 на NoBrainNoPain


  Куха лейка сте вие, селянино с интернет . Кухи лейки сте всички, които не можете да четете и да мислите самостоятелно.

  Явно очаквате някой да обяви, че е биологично оръжие, нали? Каква друга иначе може да ви е презумпцията?

  Толкова сте кухи, че ако разрешаването на какъвто и да е голям въпрос зависеше действително от вас и такива като вас, светът досега нямаше да съществува. Но пък вие му помагате да загнива, ежедневно.

 97. 97 Профил на Георги Славчев
  Георги Славчев
  Рейтинг: 374 Весело

  До коментар [#16] от "GMO VACCINES CHEMICALS": "никой няма да отнеме короната на вируса на комунизма..."
  - За тебе поне ще сме спокойни. Този вирус на комунизма, който се е вселил в главата ти, ще изяде коронавируса. Ще ти го обясня по разбираемо. Като се занимаваш с илюзорния комунизъм, няма да се поддаваш на внушенията на разни "здрвни" организации, че природата е измислила безброй животинки, на които единствена цел е, да унищожат венеца на природата - човека. А разправят че Бог е любов. Той, Бог действително е любов, но си има едни индивиди с бели престилки, на които бога е мамона. Колкото повече страх у хората, толкова повече болни и съответно повече пари. Пишете в Гугъл "Гъша хуйня" и може и да ви светне под козирките, къде е заровено пиленцето. Пийте си ракията , чукайте си жените и когато по някоя медия ви говорят за пандемии, си намерете друго занимание. Например борете се с комунизма. Той е като вирусите, няма ги, но са заели важно място в съзнанието ни. Всички проблеми обясняваме с тях. Забравих, научно е доказано, че зад пандемията стои лично Путин. Гешев е вирус пратен от Бойко за да трови нервите на Радев. Президента разбра кой му гласи номер и реагира по най културния начин. Снемам доверието. Превеждам. От днес нататък не те еавам. Бойко отговори в обичайния си стил, като нарече секретаря на Радев Келеш. Няма такава държава, провикна се Слави Трифонов. СЗО обяви категорично - В РБ няма никакъв шанс да се развият коронясани вируси. Ваканцията се отменя!


 98. 98 Профил на Георги Славчев
  Георги Славчев
  Рейтинг: 374 Весело

  До коментар [#68] от "Офелия Груева": "аптекарката, отброявайки ми маски и ръкавици, кихна в шепа и невъзмутено продължи да ги пипа. Платих ги и си ги взех, защото не исках да я обидя, но вероятно няма да ги ползвам."
  - Освен че няма да ги ползвам, няма и да ги купя. Като гледам китайците с маски, се чудя тези хора толкова ли са полудели или някой умишлено ги подлудява. Установено е, че здрава клетка отделена от тялото умира за стотни от секундата. За колко мислиш умира предполагаем вирус, за който се предполага, че е част от клетка? Заразяването е невъзможно. Заразни болести няма. Причините са други, неочаквано други.

  "Дано не стигне да България, само това се моля"
  - Спокойно Офелия, няма да стигне. Ако се успокоиш и не се тревожиш излишно, ако не вярваш в псевдомедицински дивитини, няма никакъв шанс да се разболееш.

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK