"Магнитски" и 7031(c) - каква е разликата, кого и защо наказват САЩ

Държавният секретар Майк Помпео е задължен публично да обяви санкционирания и всяка година да отчита кои са наказани по Раздел 7031(с)

© Associated Press

Държавният секретар Майк Помпео е задължен публично да обяви санкционирания и всяка година да отчита кои са наказани по Раздел 7031(с)За пръв път САЩ ще забранят на български държавен служител да влиза в страната заради замесването му в корупция - това обяви посланик Херо Мустафа в интервю за "Нова телевизия". Решението се очаква да бъде обявено от държавния секретар Майк Помпео до края на седмицата. Но каква всъщност е процедурата?


В една от първите си публични речи посланик Мустафа назова директно за коя разпоредба става въпрос: "Раздел 7031(с) от разпоредбата за противодействие на клептокрацията и права на човека, включена в годишния закон за разпределение на бюджета на Държавния департамент. С това законодателство се подкрепят усилията на САЩ за борба с корупцията в световен мащаб, което пряко засяга интересите на външната политика, икономическата и националната сигурност на Съединените щати и на партньорските ни държави. То ни позволява да налагаме забрана за издаване на американска виза на чужди държавни служители и членовете на тяхното семейство, които са свързани с корупция."


Днес посланик Мустафа добави още един инструмент за санкции срещу българи: "Впоследствие ще разгледаме целесъобразността да приложим глобалния закон "Магнитски" и други твърди мерки. Ние не се отнасяме към този въпрос повърхностно."
За какво става дума? Какво е Раздел 7031(с), кога, как и защо се използва и каква е разликата с глобалния закон "Магнитски"?


Ето какво гласи този раздел:


(1)(A) Служители от публичната сфера и преките им роднини, за които държавният секретар има достоверна информация, че са замесени в сериозна корупция, включително корупция, свързана с извличането на природни ресурси, или груби нарушения на човешките права, няма да имат право да влизат в САЩ.


(B) Държавният секретар публично или поверително ще обяви или идентифицира служителите и преките им роднини, за които има достоверна информация, без значение дали индивидът е подал молба за виза.


С него вече са санкционирани чужденци от няколко държави, заемащи или заемали най-различни постове - бивш президент (Гамбия), министър (Куба), депутати и сенатори (Албания, Босна и Херцеговина, Доминиканска република), бивш главен прокурор (Албания), бивш кмет (Албания), бивш върховен съдия (Гватемала), бивш председател на Централна избирателна комисия (Никарагуа).


Във всеки от случаите е санкциониран и съпругът/съпругата, както и децата им.


Трябва да се отбележи, че Вашингтон по принцип не изпреварва събитията, а изчаква местните власти и правосъдие да предприемат мерки и обявява решението, след като санкционираният е вече осъден или отстранен от длъжност. Така в Румъния лидерът на управлявалата партия Ливиу Драгня бе наказан, след като вече бе осъден за корупция и вкаран в затвора. В Албания главният прокурор Адриатик Лала и семейството му попаднаха под Раздел 7031(с), след като той вече не бе на поста и посланикът на САЩ, Доналд Лю го определи като "враг на правосъдната реформа". Владимир Плахотнюк, смятан доскоро за най-богатия и най-влиятелен човек в Молдова, попадна сред санкционираните, след като започна да губи властта си и е преследван в Русия по редица обвинения, включително за ръководител на наркобанда.


Не може да се каже, че САЩ реагират постфактум, защото го правят в ключов момент. Случаят с Адриатик Лала е показателен - по закон той има право след края на мандата си да стане член на Върховния апелативен съд, но Лала се отказа, най-вероятно защото процедурата изисква да бъде подробно проверено финансовото и имуществено състояние на кандидата за съдия. След критиките от посланик Лю главният прокурор потвърди, че му е забранено да влиза в САЩ, и го обвини, че използвал "соросоидни техники".


Може ли решението да остане поверително


Решението на Държавния секретар не може да е поверително - той е длъжен публично да обяви имената. Това може да стане и в конфиденциален план, но консулските документи за отказ на виза или одобряване на допускането на лицето в САЩ не може да бъдат конфиденциални. Иначе казано, Майк Помпео може да не обяви лично името на санкциониран български гражданин, но решението трябва да бъде по някакъв начин сведено до обществото в България и ако журналисти попитат консулската служба за конкретно име, тя няма право да откаже информация с определената в американските закони конфиденциалност на такава кореспонденция и документация.


Какви са изключенията


Раздел 7031(c) позволява да се правят изключения за лица, чието влизане в САЩ се смята за важно за целите на органите на реда на САЩ или ако допускането на американска територия е заради задълженията на Вашингтон към режима за достъп до срещи и заседания в централата на ООН в Ню Йорк.


Дори лицето да е посочено вече, държавният секретар има право да прави изключение в името на националните интереси на САЩ, както и ако обстоятелствата, заради които е наложена санкцията, значително са се променили.


Как Конгресът надзирава прилагането на Раздел 7031(c)


Държавният секретар е длъжен да внася отчет в комисията за изразходване на бюджетните средства и в комисията по правните въпроси на Камарата на представителите. Това трябва да става не по-късно от 6 месеца от влизането в сила на този раздел (срокът за първия такъв отчет бе 15 август 2019 г. - бел. ред.). В него се описва как е прилаган този раздел в предходните 12 месеца и дали са правени някакви изключения. Публичната част от отчета трябва да се публикува на интернет сайта на Държавния департамент, като обикновено това става някъде в началото на декември.


Кога приключва действието на 7031(c)


Това е механизъм, чието действие се подновява всяка година. За предходната фискална година това бе датата 30 септември 2019 г. За сегашната действието му бе продължено с решение на Камарата на представителите през юни 2019 г. и е в сила до 1 октомври 2020 г.


"Магнитски" и 7031(c) - каква е разликата, кого и защо наказват САЩ


Каква е разликата между 7031(c) и Глобалния закон "Магнитски"


Двата инструмента доста си приличат, но има няколко съществени отлики, описани в президентската заповед 13818 от декември 2017 г.:


- действията на санкционираните са обявени за "необичайна и изключителна заплаха за националната сигурност, външната политика и икономиката на САЩ", поради което борбата с тях е изведена на ниво "национална извънредна ситуация"


- с "Магнитски" се конфискуват или поставят под контрола на федералното правителство на САЩ всички активи или имущество на санкционираните на американска територия; на тях се забранява също влизане в САЩ


- това може да са както чужденци, така и американски граждани


- на тях е забранено да правят и да получават дарения, финансови средства, стоки, услуги лично или през юридически лица


- засяга единствено конкретно лице, но не и неговото семейство.


Защо "Магнитски" е по-сериозната санкция


Очевидно, защото засяга и имуществени интереси. Както и защото се прилага от 3 министерства - на външните работи, на правосъдието и на финансите.


Но не само - има съществена разлика и в определението за кого действа Глобалният закон "Магнитски". В решението на президента Доналд Тръмп е посочено, че:


"... установявам, че разпространението и тежестта на погазването на човешките права и корупцията, идващи изцяло или в значителна част извън САЩ (...) е достигнало такъв мащаб и сериозност, че застрашават стабилността на международни политически или икономически системи. Злоупотребата с човешки права и корупцията подкопават ценностите, оформящи и представляващи фундамент за стабилни, сигурни и функциониращи общества; имат разрушителен ефект върху физически лица; отслабват демократичните институции, деградират върховенството на закона; раздухват въоръжени конфликти; подпомагат дейността на опасни лица и отслабват икономическите пазари. САЩ ще предизвикват осезаеми и значителни последици за извършителите на сериозни нарушения на човешките права или участват в корупция, както и за да защитят финансовата система на Съединените щати от същите тези лица."


Важен момент е също, че е достатъчно санкционираното лице само да се е опитало да извърши изброените в президентската заповед действия:


- да е отговорен или да е бил съучастник, директно или косвено, в сериозно нарушаване на човешките права


- да е действащо или да е бил официално лице или да действа от името на такова лице, отговорно за корупция или участващо и знаещо за такава; директно или косвено свързано с:


1. корупция, включително злоупотреба с държавни активи, експроприиране на частни активи за лична облага, корупция с договори на администрацията, извличане на природни богатства, подкупване


2. трансфер или уреждане на трансфер на приходи от корупция


- ръководител е или е бил ръководител или е служител на:


1. юридическо лице, включително която и да е публична административна агенция, участвала или със служители, свързани с изброеното


2. юридическо лице, чийто имоти и дялове в имущество са блокирани с настоящата заповед в резултат на дейностите, свързани с действията или позицията на лицето


- опитал се е да участва в някоя от изброените дейности, подпомагал е, финансирал е или предоставял финансова, материална или технологична подкрепа за придобиване на стоки или услуги, с които да се извърши споменатата дейност


- притежава или контролира или е участвал в придобиването - пряко или косвено - от името на или в полза на всяко лице, чиито имущество и участие в активи са блокирани от тази заповед


- опитвал се е да участва в описаните дейности.

Ключови думи към статията:

Коментари (94)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на Over
  Over
  Рейтинг: 515 Весело

  В добра компание сме, Гватемала, Куба, Албания, Гамбия. И не един трябва да санкционират, а да не изброявам колко са.....

 2. 2 Профил на Doge
  Doge
  Рейтинг: 1791 Неутрално

  Ех, че неприятно. Сега Баце трябва да вземе мерки, да се задейства и то не формално. Ама и тез американци, за какво им сега да клатят стабилността.

 3. 3 Профил на hamiltonf
  hamiltonf
  Рейтинг: 4234 Неутрално

  Между другото, не става дума само за едно лице. Едно лице ще бъде скоро оповестено, но ще има и други лица...

  Старши подофицер Сава Геров, Първа пехотна софийска дивизия, герой, за когото се знае твърде малко... Вечна му памет!
 4. 4 Профил на У Чен
  У Чен
  Рейтинг: 1273 Любопитно
 5. 5 Профил на SaveBG
  SaveBG
  Рейтинг: 489 Неутрално

  Херо, какво става със закона RICO?

  На 27 ноември 2018 г. в окръжния съд в щата Ню Йорк е заведен иск от фирмите Рудерсдал, Ол Сийз Пропърти 2, Асет Мениджмънт и адв. Захари Томов срещу няколко физически и юридически лица, които ищците обвиняват в кражбата на 65 милиона долара от сметка на КТБ. Сред тях са банкерите Цеко Минев и Ивайло Мутафчиев, мажоритарни акционери в ПИБ, депутатът Делян Пеевски, квесторът на КТБ Станислав Лютов, БНБ, ВТБ и няколко фирми, свързвани с Пеевски.

  Исковата молба внесена от адвоката на ищците Силвия Ролински е изключително подробна и се позовава на Закона RICO (Racketeer Influenced and Corrupt Organizations Act) който преследва лица и организации, използващи средства, придобити чрез рекет и корупционни действия. Законът предвижда изключително строги наказания и по него са осъдени голяма част от мафиотските “семейства” в САЩ. Счита се, че RICO е един от най-ефективните инструменти за борба с организираната престъпност.

  https://bivol.bg/rico-peevski-ceko-ivaylo-bnb.html

 6. 6 Профил на Dark Avenger alias Дечо Пора
  Dark Avenger alias Дечо Пора
  Рейтинг: 839 Весело

  мда, кога ще ги настигнем ... мериканците ?
  ама явно не става въпрос за откраднати чистачки ?!

  Zwei Dinge sind unendlich, das Universum und die menschliche Dummheit, aber bei dem Universum bin ich mir noch nicht ganz sicher. Albert Einstein
 7. 7 Профил на zaki
  zaki
  Рейтинг: 234 Неутрално

  До коментар [#3] от "hamiltonf":

  Между другото, не става дума само за едно лице. Едно лице ще бъде скоро оповестено, но ще има и други лица...
  —цитат от коментар 3 на hamiltonf


  Дааа, няма да е черепа или Румен пашата Те не са държавни служители. Шиши е депутат , Бочко е министър председател, Цаци е шеф на конпирите , Гешев е ......


 8. 8 Профил на nikolaimi
  nikolaimi
  Рейтинг: 578 Неутрално

  Ако е Пеевски, отваряме шампанско, но едва ли. По скоро някой мушмурок от министерството на финансите или Цанко Стойков.

  Гледай отвисоко падналия,само ако си се навел да му подадеш ръка!You were given the choice between war and dishonour. You chose dishonour, and you will have war
 9. 9 Профил на 堅不可摧
  堅不可摧
  Рейтинг: 289 Неутрално

  Това добре! След като на 10% невинни обикновенни българи им отказвате!

 10. 10 Профил на Willy Messerschmitt
  Willy Messerschmitt
  Рейтинг: 3576 Любопитно

  Дали вече имаме подозрение КОЙ е този?

  До истината се достига с познание! Не влизам в диалог с лумпени !И не храня руски тролове...
 11. 11 Профил на К2
  К2
  Рейтинг: 1828 Неутрално

  Интересно колко ли гузни съвести се молят , дано не съм аз.

  SHADOWS of SOFIA
 12. 12 Профил на АмброзСП
  АмброзСП
  Рейтинг: 1146 Неутрално

  КОЙ ли ще е?
  —цитат от коментар 4 на Бай Гадьо


  Докато сме в неизвесност КОЙ,искам да видя няколко да се отправят на североизток,дано ТОЙ е сред тях!

  Има три вида истина-моята,твоята и ИСТИНАТА Радев - ОСТАВКА Ако срещу Радев се яви г-н/жа "ФИЛАНКИШИЯТА",аз ще гласувам за втория!
 13. 13 Профил на aleksandarx
  aleksandarx
  Рейтинг: 1122 Неутрално

  До коментар [#11] от "К2":

  Имаш в предвид, че всички гузни съвести си държат парите в щатите?

 14. 14 Профил на venci4
  venci4
  Рейтинг: 1407 Неутрално

  Наредихме се успешно до Гамбия, Куба, Албания, Босна и Херцеговина, Доминиканска република, Албания, Гватемала и Никарагуа...
  Благодарете се на пасмината престъпници от всички политически гами, които вместо да търкат наровете, управляват държавата.
  Но когато има овце, трябва да има и овчар...

  Платени форумни тролчета, така ли ви възпитават на Позитано? http://prikachi.com/images/793/8000793h.jpg
 15. 15 Профил на Котаракът на Шрьодингер
  Котаракът на Шрьодингер
  Рейтинг: 1299 Неутрално

  До коментар [#10] от "Willy Messerschmitt":

  По пътя на логиката, трябва да е или Нено или ДП. Другите не отговарят на условията или пък наскоро са били поканени в САЩ.

 16. 16 Профил на Роси
  Роси
  Рейтинг: 7975 Неутрално

  Ако САЩ кажат за един, да кажат за всички. Едва ли има само един корумпиран в българската администрация.

 17. 17 Профил на 4ort
  4ort
  Рейтинг: 1356 Неутрално

  До коментар [#3] от "hamiltonf":
  —цитат от коментар 7 на zaki


  Радев е президент.

 18. 18 Профил на lcp01393483
  lcp01393483
  Рейтинг: 274 Неутрално

  До коментар [#3] от "hamiltonf":
  —цитат от коментар 7 на zaki


  Резидента е!

 19. 19 Профил на virtual brain
  virtual brain
  Рейтинг: 1094 Неутрално

  КОЙ ли ще е?
  —цитат от коментар 4 на Бай Гадьо

  НяКОЙ старателно пазен от НСО.

  АФтентично десен екоталибан, гей, толераст, платен грантаджия и соросоид-жълтопаветник от кръга "агнешки главички".
 20. 20 Профил на Котаракът на Шрьодингер
  Котаракът на Шрьодингер
  Рейтинг: 1299 Неутрално

  Който и да е, хубавото в случая, че Гешев тоя път няма да може да го прикрие със заключение, че е чист като сълза. Ще трябва да го разследва сериозно и да му вземе главата.

 21. 21 Профил на pavur
  pavur
  Рейтинг: 1495 Неутрално

  каква вяра в строгата , но справедлива американска система , която ше смаже мафията с едно мощно настъпване с кубинките на закона магнитски . какви надежди -говежди , че сената ше духне на шиши , гешеф , цаци и бойко под опашките и ше ги натири в кауша. колко наивни , либерални души тръпнат в очакване на ИМЕТО . не е истина , колко народ си мисли, че Територията се управлява от североизток , а не от Запад. ГЕРБ е съоснован , пиарстван и дундуркан от фондацията Ханс Зайдел вее десет години . сложиха им президент прекарал години в щатите и завършил тъмън двевоенни школи там , прокурора ходи в американското посолство , а те продължават да плещят за решетников и путинска клика на върха .

 22. 22 Профил на Един препатил
  Един препатил
  Рейтинг: 2870 Весело

  До коментар [#15] от "Котаракът на Шрьодингер":

  Извинете, но защо ако някой наскоро е бил поканен в САЩ да не може да не бъде допускан в бъдеще? Може пък да е бил оканен на изпроводяк.

 23. 23 Профил на putinxujlo
  putinxujlo
  Рейтинг: 2431 Весело

  Под подозрение всички тукашни путиноиди!)))
  Майка ми)))
  Пак ще пийна коньяк и изпуша пура?!😊

  "Чуждестранен агент"
 24. 24 Профил на Fiji
  Fiji
  Рейтинг: 1931 Неутрално

  Любопитно ми е Радев дали снема, или дава доверието си към „Магнитски”?

 25. 25 Профил на aleksandarx
  aleksandarx
  Рейтинг: 1122 Неутрално

  До коментар [#23] от "putinxujlo":

  Всички тукашни путинофили са с пари и имоти в САЩ???

 26. 26 Профил на Fiji
  Fiji
  Рейтинг: 1931 Неутрално

  До коментар [#8] от "nikolaimi":

  Аз си мисля, че ще е Цацаров.

 27. 27 Профил на Котаракът на Шрьодингер
  Котаракът на Шрьодингер
  Рейтинг: 1299 Неутрално

  До коментар [#15] от "Котаракът на Шрьодингер":Извинете, но защо ако някой наскоро е бил поканен в САЩ да не може да не бъде допускан в бъдеще? Може пък да е бил оканен на изпроводяк.
  —цитат от коментар 22 на Един препатил


  Може, но е малко вероятно. Вероятно за чиляка се знае отдавна,че е корумпе...

 28. 28 Профил на andreas_hofer
  andreas_hofer
  Рейтинг: 1180 Неутрално

  Да не започнат от валенсианския ни консул Пламенчо? А, иначе кандидати дал Господ.

  Комунизмът и неговите мутации са проклятието на съвременна България
 29. 29 Профил на evtimvz
  evtimvz
  Рейтинг: 889 Неутрално

  Предлагам да започнем залагания за името:

 30. 30 Профил на меншевик
  меншевик
  Рейтинг: 346 Неутрално

  По закона Магнитски отнемането на активи не е само на територията на САЩ, а на активи, които са под щатска юрисдикция. И тука е най-готината част, защото доларовите разплащания, независимо къде с еизвършват, минават през кореспондетски сметки в американски банки, тоест в кюпа.

  Сокурсник Путина, экс-разведчик КГБ: Вы серьезно думаете, что Путин, делающий подтяжку лица, развяжет ядерную войну? У него от страха ботокс потечет
 31. 31 Профил на evtimvz
  evtimvz
  Рейтинг: 889 Неутрално

  Радев сигурно има информация и избързва с анонса си. Така се разграничава от корумпираните, респективно от провителството. Сигурно е някой високопоставен в правителството. Дано не не БХ, че си е е. мама....

 32. 32 Профил на aleksandarx
  aleksandarx
  Рейтинг: 1122 Неутрално

  До коментар [#30] от "меншевик":

  Какво означава активи под щатска юрисдикция???

 33. 33 Профил на putinxujlo
  putinxujlo
  Рейтинг: 2431 Неутрално

  До коментар [#25] от "alexandar":

  И не знаехте за това?)
  Попитайте форума, ако не ми вярвате))

  "Чуждестранен агент"
 34. 34 Профил на irobot
  irobot
  Рейтинг: 633 Неутрално

  Жега, жега, в центъра на София... Пред федералните закони няма значение от кой клан си, просто администрацията на Тръмп е ударила на прицел постсъветски гешефтари, които дестабилизират района.

 35. 35 Профил на меншевик
  меншевик
  Рейтинг: 346 Неутрално

  До коментар [#32] от "alexandar":

  Означава, освен това, което съм посочил за доларовите разплащания, още и, че американските закони важат за американски юридически и физически лица, където и да се намират последните. Означава още, че американските закони се прилагат и тогава, когато краен бенефициар е лице, което контролира пряко или косвено да речем компания, регистрирана в Кипър или в България. Накратко - прибират му яхтата или самолета, ако я добарат, независимо, че е притежание на компания, регистрирана в Джибралта, която пък е собственост на такава, регистрирана в Кипър, която пък е собствена на друга, регистрирана на остров Ман, щом крайния бенефициар е да речем санкционирано лице. Огромната част от офшорните зони вече споделят финансова информация с щатските власти, така че да се улесни прилагането на финансовото законодателство по отношение на старателно прикрити зад дълги вериги от офшорни компании и сметки крайни бенефициери.

  Сокурсник Путина, экс-разведчик КГБ: Вы серьезно думаете, что Путин, делающий подтяжку лица, развяжет ядерную войну? У него от страха ботокс потечет
 36. 36 Профил на aleksandarx
  aleksandarx
  Рейтинг: 1122 Неутрално

  До коментар [#35] от "меншевик":

  Аз това за доларовите разплащания не го разбрах?

 37. 37 Профил на меншевик
  меншевик
  Рейтинг: 346 Неутрално

  До коментар [#36] от "alexandar":

  Чети:

  http://trudipravo.bg/kompyutarni-produkti-epi/kompyutarni-informacionni-produkti-epi/epi-targovsko-i-obligatzionno-pravo/podbrani-statii/2597-za-neizpalnenieto-i-netochnoto-izpalnenie-na-platezhni-operatzii-ot-dostavchika-na-platetza-pri-izpolzvaneto-na-korespondentska-banka

  Сокурсник Путина, экс-разведчик КГБ: Вы серьезно думаете, что Путин, делающий подтяжку лица, развяжет ядерную войну? У него от страха ботокс потечет
 38. 38 Профил на Norman Granz
  Norman Granz
  Рейтинг: 4170 Неутрално

  Пейо държавен служител ли е, пътен строител ли е или медиен матгнат?

  НЯМАМ ВРЕМЕ ДА ОТГОВАРЯМ НА ВСЕКИ ИДИОТ.
 39. 39 Профил на Pontif New Dnevnik SUCK
  Pontif New Dnevnik SUCK
  Рейтинг: 1652 Неутрално

  Интересно колко ли гузни съвести се молят , дано не съм аз.
  —цитат от коментар 11 на К2


  Това забавяне се прави с цел да се подплашат 20-30 човека и да започнат едни обаждания нагоре - надолу. Не си мисли че САЩ не слушат и не гледат сега кой се препотява и кой не.
  Това е ОК, нека треперят мошениците.

  California Über Alles
 40. 40 Профил на aleksandarx
  aleksandarx
  Рейтинг: 1122 Неутрално

  До коментар [#37] от "меншевик":

  доларовите разплащания, независимо къде с еизвършват, минават през кореспондетски сметки в американски банки
  Това не го намерих?

 41. 41 Профил на dnevnikar
  dnevnikar
  Рейтинг: 4511 Неутрално

  ВИИ Маркс имени В.И.Лелина

  Много народ... и не съвсем без право.

  Откак в 1917 Владимир Ленин стъпи в Необятная
  (от Запад, верно), разпердушини Руската империя
  и уседна, не е остъпвал.
  Придоби 1/8 от земната суша и колонизира нейни околности.

  След 1992 Необятная спадна до 1/6 от сушата,
  но и тя хич не е малка.

  Ленин е все така крупен собственик на недвижими имоти.
  Ленинград сега няма, но около Санкт Петроград и далеч
  има области имени Ленина.

  Да не говорим за най-скъпата ерия в Москва:
  Красная площад.

  Обиколи вокруг мира и се убеди:
  нема друг магнат с вечно жилище Мазолей
  на чак толкоз престижно место.

  Затова тъгуват колонниите и искат да ги управлява Ленин.
  Источни, чак Далновосточни, копнеят да бегат на Запад.
  Западни - за Ленин.
  Южните... на Север.

  Към все едно и също:
  Магната Ленин

  До коментар [#21] от "pavur":

  колко народ си мисли,
  че Територията се управлява от североизток ,
  а не от Запад.

 42. 42 Профил на dnevnikar
  dnevnikar
  Рейтинг: 4511 Неутрално

  ВИИ Маркс имени В.И.Лелина

  Много народ... и не съвсем без право.

  Откак в 1917 Владимир Ленин стъпи в Необятная
  (от Запад, верно), разпердушини Руската империя
  и уседна, не е остъпвал.
  Придоби 1/8 от земната суша и колонизира нейни околности.

  След 1992 Необятная спадна до 1/6 от сушата,
  но и тя хич не е малка.

  Ленин е все така крупен собственик на недвижими имоти.
  Ленинград сега няма, но около Санкт Петроград и далеч
  има области имени Ленина.

  Да не говорим за най-скъпата ерия в Москва:
  Красная площад.

  Обиколи вокруг мира и се убеди:
  нема друг магнат с вечно жилище Мазолей
  на чак толкоз престижно место.

  Затова тъгуват колонниите и искат да ги управлява Ленин.
  Источни, чак Далновосточни, копнеят да бегат на Запад.
  Западни - за Ленин.
  Южните... на Север.

  Към все едно и също:
  Магната Ленин

  До коментар [#21] от "pavur":

  колко народ си мисли,
  че Територията се управлява от североизток ,
  а не от Запад.

 43. 43 Профил на everlast666
  everlast666
  Рейтинг: 1458 Неутрално

  Щеше да е добре това да е Доган или неговия слуга Пеевски, но много ме съмнява.

  В сегашната война между американското и руското лобита, тези двамата отдавна играят в тийм USA.

 44. 44 Профил на Чубакът
  Чубакът
  Рейтинг: 298 Неутрално

  Твърде вероятно е да е депутат/министър от ГЕРБ или ОП.

  Логиката е много проста - тулупът от Банкя вече се поти да балансира между Вашингтон и Москва, но тези номера на снишаване от едно време не минават пред американците.

  И те са решили да му покажат кой води хорото. За начало - с малка демонстрация. Санкциите могат да са много, много по-сериозни, а Борисов вече е зачеркнал доста квадратчета в тази насока...

  "The nation which can prefer disgrace to danger is prepared for a master and deserves one." || Economic Left: -3.75 || Social Authoritarian: 1.38
 45. 45 Профил на hodounski
  hodounski
  Рейтинг: 3000 Неутрално

  До коментар [#38] от "Norman Granz":

  Сутринта посланика е казала -държ. служител

 46. 46 Профил на Green Day
  Green Day
  Рейтинг: 1053 Неутрално

  "Трябва да се отбележи, че Вашингтон по принцип не изпреварва събитията, а изчаква местните власти и правосъдие да предприемат мерки и обявява решението, след като санкционираният е вече осъден или отстранен от длъжност"

  Тоест (както се шегувах още когато Херо раздрънка ножницата) - ще санкционират Иванчева. Тя е до момента единственият, но за сметка на това грандиозен успех на гешефтурата - заловена, осъдена, смачкана и забравена по бързата процедура, но няма лошо и ФАЩ да ѝ ударят един пирон в ковчега, за назидание на неправилните районни кметове.

 47. 47 Профил на koko65bg
  koko65bg
  Рейтинг: 762 Неутрално

  До коментар [#3] от "hamiltonf":


  Между другото, не става дума само за едно лице. Едно лице ще бъде скоро оповестено, но ще има и други лица...
  —цитат от коментар 3 на hamiltonf


  Ще си позволя да ви поправя - не лица а задници.

 48. 48 Профил на меншевик
  меншевик
  Рейтинг: 346 Весело

  До коментар [#39] от "Pontif New Dnevnik SUCK":

  А и част от заподозрените трескаво започват да прехвърлят доларови активи насам натам. На Дерипаска това не му помогна особено - обезкостиха го за една нощ.

  Сокурсник Путина, экс-разведчик КГБ: Вы серьезно думаете, что Путин, делающий подтяжку лица, развяжет ядерную войну? У него от страха ботокс потечет
 49. 49 Профил на Norman Granz
  Norman Granz
  Рейтинг: 4170 Неутрално

  До коментар [#45] от "hodounski":

  "Сутринта посланика е казала -държ. служител..."

  Това означава и депутатин. 😎

  НЯМАМ ВРЕМЕ ДА ОТГОВАРЯМ НА ВСЕКИ ИДИОТ.
 50. 50 Профил на DS
  DS
  Рейтинг: 586 Неутрално

  Мдааа, гоямо наказание да не те допуснат в УСА.....то дисниленд има и в Париж

  Както „Дневник” се бори с БСП, така „Работническо дело” не се е борило с капитализма"
 51. 51 Профил на daskal1
  daskal1
  Рейтинг: 4430 Неутрално

  До коментар [#39] от "Pontif New Dnevnik SUCK":

  Сигурно си прав, доносът е традиционно оръжие на гузния.

 52. 52 Профил на irobot
  irobot
  Рейтинг: 633 Неутрално

  До коментар [#46] от "Green Day":

  Няма да е един, а ще изтеглят "печелившите" от томбола по списък. Иванчева им е най-малко интересна, с оглед на отвъдгранично ощетяване на американски интереси с финансови и криминални схеми.

 53. 53 Профил на daskal1
  daskal1
  Рейтинг: 4430 Неутрално

  До коментар [#42] от "dnevnikar":

  Областта е Ленинградская, а не "имени Ленина". Общо взето Ленин не е на особена почит в Русия напоследък, виж Сталин прогресивно набира позитивна обществена поддръжка заедно със засилването на национализма и бих казал реакционния псевдопатриотизъм.

 54. 54 Профил на balla
  balla
  Рейтинг: 612 Неутрално

  Станахме за смях, Америка да ни показва крадци, олигарси, мафиоти, това доказва само че в природата всичко си има равновесие. На разпаднала държава ще и се меси силна държава, от името на крадлив и страхлив народ ще ще говори друг народ, от народ без ценности ще се вменяват чужди ценностите ....

 55. 55 Профил на v.n.t.news
  v.n.t.news
  Рейтинг: 360 Весело

  [quote#49:
  Това означава и депутатин. 😎[/quote]

  Малко е . Поне на теменужки да замирише :)

 56. 56 Профил на dnevnikar
  dnevnikar
  Рейтинг: 4511 Неутрално

  UNITED EU UNION

  ...прикрити с болшие мрежи от офшорни компании
  и сметки...

  В общия случай бихме казали бенефициенти.

  В крайния случай, ако са доказани офицери ;)
  "бенефициери"

  До коментар [#35] от "меншевик":
  ...
  Огромната част от офшорните зони вече споделят финансова информация с щатските власти, така че да се улесни прилагането на финансовото законодателство по отношение на старателно

  прикрити зад дълги вериги от офшорни компании и сметки
  крайни бенефициери.

 57. 57 Профил на Дедо Лойко
  Дедо Лойко
  Рейтинг: 8 Неутрално

  До коментар [#8] от "nikolaimi":

  На мен Емил Радев ми изглежда много подходяща кандидатура, но се съмнявам, че ще е той.

 58. 58 Профил на hodounski
  hodounski
  Рейтинг: 3000 Неутрално

  До коментар [#49] от "Norman Granz":
  Мисля .че може да е депутат , министър , някой от съд власт -ВСС или от борда на Лукойл ,примерно ... , но Доган не е в тази категория

 59. 59 Профил на меншевик
  меншевик
  Рейтинг: 346 Весело

  До коментар [#56] от "dnevnikar":

  Не е бенифициент, а бенефициер правилното. Този който в крайна сметка е получателят на кеша. Него го гонят като дивеч през девет планини в десета.

  Сокурсник Путина, экс-разведчик КГБ: Вы серьезно думаете, что Путин, делающий подтяжку лица, развяжет ядерную войну? У него от страха ботокс потечет
 60. 60 Профил на hodounski
  hodounski
  Рейтинг: 3000 Весело

  До коментар [#49] от "Norman Granz":

  Най-смешно ще е ,ако някой треторазряден чиновник

 61. 61 Профил на Николай Бучков
  Николай Бучков
  Рейтинг: 1700 Весело

  Далеч по-важно е , че предстоят съществени промени , след които ще се обсъжда и " ПРЕХОДА " , останалото са повече приказки за успокоение и " защо и кой дръпна котката за опашката...." За някои няма да е приятно , защото го няма по-големият брат , а и не за пренебрегване вероятността да са станали двама , докато са спали " преходниците "...." Уста се кучешки разяжда " , а и КОРУПЦИЯТА ИМА повече от едно лице , както намекна , чрез законодателството на САЩ самата посланик г-жа Мустафа....

 62. 62 Профил на irobot
  irobot
  Рейтинг: 633 Неутрално

  До коментар [#60] от "hodounski":

  "Държавен служител" обхваща всеки от изпълнителната, съдебната и законодателната власт. От съдията и министъра, през депутата, до намусената лелка на гишето или милиционера на улицата...

 63. 63 Профил на Fiji
  Fiji
  Рейтинг: 1931 Неутрално

  Моят каст-лист (изключвам президент, премиер и главен прокурор не защото не заслужават, а защото е малко вероятно):
  Пеевски, Цацаров, Доган, Валентин Златев, Цеко Минев, Влади Горанов, Георги Първанов, Ковачки, Георги Гергов, Домусчиев, Портних.

 64. 64 Профил на Dankol
  Dankol
  Рейтинг: 1085 Неутрално

  Пеевски , Теменужка , Радев .... !?

 65. 65 Профил на Dankol
  Dankol
  Рейтинг: 1085 Неутрално

  По-лесно е да отгатне човек кой няма да изплува от списъка . Единственият за който се сещам е леля Сийка - чистачка от Министерски съвет . Само тя не е корумпирана от държавните служители в България .

 66. 66 Профил на Стабилни в мизерията, епизод пореден
  Стабилни в мизерията, епизод пореден
  Рейтинг: 729 Неутрално
 67. 67 Профил на Doge
  Doge
  Рейтинг: 1791 Неутрално

  До коментар [#57] от "nkk49637640":

  Проблема на българия , че кандидатите за бан са толкова много и затова гадаем. Има десетки дори стотици достойни да бъдат намагнитени.

 68. 68 Профил на Ruslan Ivanov
  Ruslan Ivanov
  Рейтинг: 8 Неутрално
 69. 69 Профил на Locke
  Locke
  Рейтинг: 808 Неутрално

  Надеждата чужда държава да ни оправи проблемите чрез налагане на санкции срещу конкретни лица е жалка работа. В случая разбирам САЩ, разбирама санкционираните лица, но не разбирам тълпата която зяпа и злорадства, все едно и те са в играта. Още по-жалко е, че няма чувсто на национална идентичност и в зависимост от коя е чуждата държава налагаща санкции, тълпата се променя. Ако вместо САЩ беше Русия, половината които злорадстват сега щяха да пищят как рашките нямали право да ни се правят на морални (дори и санкционираното лице да е същото).

 70. 70 Профил на Чубакът
  Чубакът
  Рейтинг: 298 Неутрално

  Надеждата чужда държава да ни оправи проблемите чрез налагане на санкции срещу конкретни лица е жалка работа. В случая разбирам САЩ, разбирама санкционираните лица, но не разбирам тълпата която зяпа и злорадства, все едно и те са в играта. Още по-жалко е, че няма чувсто на национална идентичност и в зависимост от коя е чуждата държава налагаща санкции, тълпата се променя. Ако вместо САЩ беше Русия, половината които злорадстват сега щяха да пищят как рашките нямали право да ни се правят на морални (дори и санкционираното лице да е същото).
  —цитат от коментар 69 на Locke


  Все черти, присъщи на общности без държавотворни и политически инстинкти.

  "The nation which can prefer disgrace to danger is prepared for a master and deserves one." || Economic Left: -3.75 || Social Authoritarian: 1.38
 71. 71 Профил на lz73
  lz73
  Рейтинг: 2092 Неутрално

  До коментар [#63] от "Fiji":

  Кои от тях са държавни служители?

 72. 72 Профил на ck
  ck
  Рейтинг: 826 Неутрално

  Мисля, че е Красимир Първанов. Пдписа неизгодна сделка за АЕЦ Белене.

 73. 73 Профил на idiotstavrev
  idiotstavrev
  Рейтинг: 289 Неутрално

  До коментар [#30] от "меншевик":

  Това е ПСУЛЮТНО невярно. Две кореспонденски банки извън Сащ могат да направят доларово разплащане помежду си, и това не минава през банка в сащ.

  Имаш ли си и най-бегла идея, как ще затормози това световния оборот?

 74. 74 Профил на bgpatriot
  bgpatriot
  Рейтинг: 684 Неутрално

  каракачанов - вкарал си в комисионните от самолетите в щатска банка, а от руските самолети къде ли?

 75. 75 Профил на pavur
  pavur
  Рейтинг: 1495 Неутрално

  До коментар [#32] от "alexandar":

  сичкото банка . той целиот свет е ''под американска юрисдикция''.

 76. 76 Профил на Fred
  Fred
  Рейтинг: 1817 Неутрално

  Между другото, не става дума само за едно лице. Едно лице ще бъде скоро оповестено, но ще има и други лица...
  —цитат от коментар 3 на hamiltonf


  Дано да са много. За Пеевски се съмнявам защото не е в публичната администрация. Но ми е мерак за Стоян Мавродиев, бившият шеф на Комисията за финансов надзор и настоящ на Българската банка за развитие.

  Има доста голям принос за невземането навреме на мерки за КТБ, също замазването на положението с частните пенсионни фондове. А и настоящата му длъжност позволява доста далавери

  Юда се продаде за 30 сребърника, а ДБ на БСП за 8 районни кмета.
 77. 77 Профил на r3sto
  r3sto
  Рейтинг: 237 Неутрално

  Залагам на Сашо Дончев, жалко за "Сега"...

 78. 78 Профил на mandzo
  mandzo
  Рейтинг: 576 Неутрално

  До коментар [#62] от "irobot":

  Това че посланничката е казала "държавен служител" е пълна лъжа. 2 пъти го слушах интервюто, макар че беше трудно с насложения български аудио превод. Тя каза "first bulgarian" и след това се хвърли да обяснява какво казва американския закон "... designated individuals, officials etc ...". От това изобщо не следва че лицето е държавен служител ( може да е бил/а в миналото). Явно някои хора от незнание или желание да видят мечтаното се случва, говорят невярни неща.

 79. 79 Профил на Fiji
  Fiji
  Рейтинг: 1931 Весело

  До коментар [#71] от "lz73":

  И сега, какво – убиваш мечтите ми?
  Първият и вторият са, и още някои други.

 80. 80 Профил на mandzo
  mandzo
  Рейтинг: 576 Неутрално

  До коментар [#63] от "Fiji":

  Изключи Пеевски, Цацаров, Влади Горанов и Портних като държавни служители. От останалите " Доган, Валентин Златев, Цеко Минев, Георги Първанов, Ковачки, Георги Гергов и Домусчиев", аз залагам на Златев, като най-подходящ кандидат.

 81. 81 Профил на volarok
  volarok
  Рейтинг: 2195 Неутрално
 82. 82 Профил на Green Day
  Green Day
  Рейтинг: 1053 Весело

  Иванчева им е най-малко интересна, с оглед на отвъдгранично ощетяване на американски интереси с финансови и криминални схеми.
  —цитат от коментар 52 на irobot


  Това ми е ясно, колега, постът ми беше ироничен. От Дневник викат, че обикновено обвинените и осъдени корумпета влизали в черния списък, пък ние освен Иванчева друг обвинен и осъден си нямаме.

 83. 83 Профил на samoedin
  samoedin
  Рейтинг: 4255 Любопитно

  До коментар [#5] от "SaveBG":

  " Херо, какво става със закона RICO?

  На 27 ноември 2018 г. в окръжния съд в щата Ню Йорк е заведен иск от фирмите Рудерсдал, Ол Сийз Пропърти 2, Асет Мениджмънт и адв. Захари Томов срещу няколко физически и юридически лица, които ищците обвиняват в кражбата на 65 милиона долара от сметка на КТБ. Сред тях са банкерите Цеко Минев и Ивайло Мутафчиев, мажоритарни акционери в ПИБ, депутатът Делян Пеевски, квесторът на КТБ Станислав Лютов, БНБ, ВТБ и няколко фирми, свързвани с Пеевски.

  Исковата молба внесена от адвоката на ищците Силвия Ролински е изключително подробна и се позовава на Закона RICO (Racketeer Influenced and Corrupt Organizations Act) който преследва лица и организации, използващи средства, придобити чрез рекет и корупционни действия. Законът предвижда изключително строги наказания и по него са осъдени голяма част от мафиотските “семейства” в САЩ. Счита се, че RICO е един от най-ефективните инструменти за борба с организираната престъпност.

  https://bivol.bg/rico-peevski-ceko-ivaylo-bnb.html "

  Много добра новина в полза на цялото ни общество ! Не знаех, че има започнало производство по Закона RICO срещу една част от олигарсите, закриляни от властта у нас ! Цеко е едно от тези имена....

 84. 84 Профил на gorskiq1
  gorskiq1
  Рейтинг: 474 Неутрално
 85. 85 Профил на Мойше! Толкоз!!!
  Мойше! Толкоз!!!
  Рейтинг: 965 Неутрално

  До коментар [#60] от "hodounski":

  Имаш ЛС:)

  THOSE ARE MY PRINCIPLES! AND IF YOU DON'T LIKE THEM...WELL, I HAVE OTHERS, TOO!
 86. 86 Профил на svoboden
  svoboden
  Рейтинг: 2055 Неутрално

  Хайде стига глупости! Какво ни интересуват интересите на САЩ, Русия или Колумбия!? За нас са важни интересите на. Ългария!

 87. 87 Профил на Dimov
  Dimov
  Рейтинг: 67 Неутрално

  Силен шамар на Радев и Доган. Боци пак ще се отърве сух.

 88. 88 Профил на rdb41527334
  rdb41527334
  Рейтинг: 993 Неутрално

  Един депутат от БСП Бенчо Бенчев измъкна Митю очите в багажника си. Помогна ми да избяга в Турция.

  Сега Христо Иванов да тръгва с гумената лодка да спасява спонсора Божков

 89. 89 Профил на Синовете на лейтенант Шмид и Решетников
  Синовете на лейтенант Шмид и Решетников
  Рейтинг: 2571 Весело

  До коментар [#7] от "zaki":

  Ш алооу вие още влакове ли взривявате? Я пак кой е министър председател?

  И да знаеш, Минке, че последният комунист на планетата ще умре в България. Даже когато в Съветска Русия няма да има нито един жив комунист. Какъв народ сме, Минке, какъв народ...
 90. 90 Профил на Синовете на лейтенант Шмид и Решетников
  Синовете на лейтенант Шмид и Решетников
  Рейтинг: 2571 Весело

  До коментар [#19] от "virtual brain":

  Резидентинът?

  И да знаеш, Минке, че последният комунист на планетата ще умре в България. Даже когато в Съветска Русия няма да има нито един жив комунист. Какъв народ сме, Минке, какъв народ...
 91. 91 Профил на Синовете на лейтенант Шмид и Решетников
  Синовете на лейтенант Шмид и Решетников
  Рейтинг: 2571 Весело

  До коментар [#21] от "pavur":

  Ш алооу кои са санкционираните? ГЕРБ ли?

  И да знаеш, Минке, че последният комунист на планетата ще умре в България. Даже когато в Съветска Русия няма да има нито един жив комунист. Какъв народ сме, Минке, какъв народ...
 92. 92 Профил на Синовете на лейтенант Шмид и Решетников
  Синовете на лейтенант Шмид и Решетников
  Рейтинг: 2571 Весело

  До коментар [#24] от "Fiji":

  Ще го намагнитят и него скоро.

  И да знаеш, Минке, че последният комунист на планетата ще умре в България. Даже когато в Съветска Русия няма да има нито един жив комунист. Какъв народ сме, Минке, какъв народ...
 93. 93 Профил на Синовете на лейтенант Шмид и Решетников
  Синовете на лейтенант Шмид и Решетников
  Рейтинг: 2571 Весело

  До коментар [#38] от "Norman Granz":

  А рублоеда дето му се мятахте по пода без наколенки?

  И да знаеш, Минке, че последният комунист на планетата ще умре в България. Даже когато в Съветска Русия няма да има нито един жив комунист. Какъв народ сме, Минке, какъв народ...
 94. 94 Профил на Mike Crazy
  Mike Crazy
  Рейтинг: 15 Весело

  САЩ санкционират двама от спонсорите на ДеБъ, лилявите калинки реват, че били санкционирали ГЕРБ. Клети създания...

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK