"Магнитски" и 7031(c) - каква е разликата, кого и защо наказват САЩ

Държавният секретар Майк Помпео е задължен публично да обяви санкционирания и всяка година да отчита кои са наказани по Раздел 7031(с)

© Associated Press

Държавният секретар Майк Помпео е задължен публично да обяви санкционирания и всяка година да отчита кои са наказани по Раздел 7031(с)За пръв път САЩ ще забранят на български държавен служител да влиза в страната заради замесването му в корупция - това обяви посланик Херо Мустафа в интервю за "Нова телевизия". Решението се очаква да бъде обявено от държавния секретар Майк Помпео до края на седмицата. Но каква всъщност е процедурата?


В една от първите си публични речи посланик Мустафа назова директно за коя разпоредба става въпрос: "Раздел 7031(с) от разпоредбата за противодействие на клептокрацията и права на човека, включена в годишния закон за разпределение на бюджета на Държавния департамент. С това законодателство се подкрепят усилията на САЩ за борба с корупцията в световен мащаб, което пряко засяга интересите на външната политика, икономическата и националната сигурност на Съединените щати и на партньорските ни държави. То ни позволява да налагаме забрана за издаване на американска виза на чужди държавни служители и членовете на тяхното семейство, които са свързани с корупция."


Днес посланик Мустафа добави още един инструмент за санкции срещу българи: "Впоследствие ще разгледаме целесъобразността да приложим глобалния закон "Магнитски" и други твърди мерки. Ние не се отнасяме към този въпрос повърхностно."
За какво става дума? Какво е Раздел 7031(с), кога, как и защо се използва и каква е разликата с глобалния закон "Магнитски"?


Ето какво гласи този раздел:


(1)(A) Служители от публичната сфера и преките им роднини, за които държавният секретар има достоверна информация, че са замесени в сериозна корупция, включително корупция, свързана с извличането на природни ресурси, или груби нарушения на човешките права, няма да имат право да влизат в САЩ.


(B) Държавният секретар публично или поверително ще обяви или идентифицира служителите и преките им роднини, за които има достоверна информация, без значение дали индивидът е подал молба за виза.


С него вече са санкционирани чужденци от няколко държави, заемащи или заемали най-различни постове - бивш президент (Гамбия), министър (Куба), депутати и сенатори (Албания, Босна и Херцеговина, Доминиканска република), бивш главен прокурор (Албания), бивш кмет (Албания), бивш върховен съдия (Гватемала), бивш председател на Централна избирателна комисия (Никарагуа).


Във всеки от случаите е санкциониран и съпругът/съпругата, както и децата им.


Трябва да се отбележи, че Вашингтон по принцип не изпреварва събитията, а изчаква местните власти и правосъдие да предприемат мерки и обявява решението, след като санкционираният е вече осъден или отстранен от длъжност. Така в Румъния лидерът на управлявалата партия Ливиу Драгня бе наказан, след като вече бе осъден за корупция и вкаран в затвора. В Албания главният прокурор Адриатик Лала и семейството му попаднаха под Раздел 7031(с), след като той вече не бе на поста и посланикът на САЩ, Доналд Лю го определи като "враг на правосъдната реформа". Владимир Плахотнюк, смятан доскоро за най-богатия и най-влиятелен човек в Молдова, попадна сред санкционираните, след като започна да губи властта си и е преследван в Русия по редица обвинения, включително за ръководител на наркобанда.


Не може да се каже, че САЩ реагират постфактум, защото го правят в ключов момент. Случаят с Адриатик Лала е показателен - по закон той има право след края на мандата си да стане член на Върховния апелативен съд, но Лала се отказа, най-вероятно защото процедурата изисква да бъде подробно проверено финансовото и имуществено състояние на кандидата за съдия. След критиките от посланик Лю главният прокурор потвърди, че му е забранено да влиза в САЩ, и го обвини, че използвал "соросоидни техники".


Може ли решението да остане поверително


Решението на Държавния секретар не може да е поверително - той е длъжен публично да обяви имената. Това може да стане и в конфиденциален план, но консулските документи за отказ на виза или одобряване на допускането на лицето в САЩ не може да бъдат конфиденциални. Иначе казано, Майк Помпео може да не обяви лично името на санкциониран български гражданин, но решението трябва да бъде по някакъв начин сведено до обществото в България и ако журналисти попитат консулската служба за конкретно име, тя няма право да откаже информация с определената в американските закони конфиденциалност на такава кореспонденция и документация.


Какви са изключенията


Раздел 7031(c) позволява да се правят изключения за лица, чието влизане в САЩ се смята за важно за целите на органите на реда на САЩ или ако допускането на американска територия е заради задълженията на Вашингтон към режима за достъп до срещи и заседания в централата на ООН в Ню Йорк.


Дори лицето да е посочено вече, държавният секретар има право да прави изключение в името на националните интереси на САЩ, както и ако обстоятелствата, заради които е наложена санкцията, значително са се променили.


Как Конгресът надзирава прилагането на Раздел 7031(c)


Държавният секретар е длъжен да внася отчет в комисията за изразходване на бюджетните средства и в комисията по правните въпроси на Камарата на представителите. Това трябва да става не по-късно от 6 месеца от влизането в сила на този раздел (срокът за първия такъв отчет бе 15 август 2019 г. - бел. ред.). В него се описва как е прилаган този раздел в предходните 12 месеца и дали са правени някакви изключения. Публичната част от отчета трябва да се публикува на интернет сайта на Държавния департамент, като обикновено това става някъде в началото на декември.


Кога приключва действието на 7031(c)


Това е механизъм, чието действие се подновява всяка година. За предходната фискална година това бе датата 30 септември 2019 г. За сегашната действието му бе продължено с решение на Камарата на представителите през юни 2019 г. и е в сила до 1 октомври 2020 г.


"Магнитски" и 7031(c) - каква е разликата, кого и защо наказват САЩ


Каква е разликата между 7031(c) и Глобалния закон "Магнитски"


Двата инструмента доста си приличат, но има няколко съществени отлики, описани в президентската заповед 13818 от декември 2017 г.:


- действията на санкционираните са обявени за "необичайна и изключителна заплаха за националната сигурност, външната политика и икономиката на САЩ", поради което борбата с тях е изведена на ниво "национална извънредна ситуация"


- с "Магнитски" се конфискуват или поставят под контрола на федералното правителство на САЩ всички активи или имущество на санкционираните на американска територия; на тях се забранява също влизане в САЩ


- това може да са както чужденци, така и американски граждани


- на тях е забранено да правят и да получават дарения, финансови средства, стоки, услуги лично или през юридически лица


- засяга единствено конкретно лице, но не и неговото семейство.


Защо "Магнитски" е по-сериозната санкция


Очевидно, защото засяга и имуществени интереси. Както и защото се прилага от 3 министерства - на външните работи, на правосъдието и на финансите.


Но не само - има съществена разлика и в определението за кого действа Глобалният закон "Магнитски". В решението на президента Доналд Тръмп е посочено, че:


"... установявам, че разпространението и тежестта на погазването на човешките права и корупцията, идващи изцяло или в значителна част извън САЩ (...) е достигнало такъв мащаб и сериозност, че застрашават стабилността на международни политически или икономически системи. Злоупотребата с човешки права и корупцията подкопават ценностите, оформящи и представляващи фундамент за стабилни, сигурни и функциониращи общества; имат разрушителен ефект върху физически лица; отслабват демократичните институции, деградират върховенството на закона; раздухват въоръжени конфликти; подпомагат дейността на опасни лица и отслабват икономическите пазари. САЩ ще предизвикват осезаеми и значителни последици за извършителите на сериозни нарушения на човешките права или участват в корупция, както и за да защитят финансовата система на Съединените щати от същите тези лица."


Важен момент е също, че е достатъчно санкционираното лице само да се е опитало да извърши изброените в президентската заповед действия:


- да е отговорен или да е бил съучастник, директно или косвено, в сериозно нарушаване на човешките права


- да е действащо или да е бил официално лице или да действа от името на такова лице, отговорно за корупция или участващо и знаещо за такава; директно или косвено свързано с:


1. корупция, включително злоупотреба с държавни активи, експроприиране на частни активи за лична облага, корупция с договори на администрацията, извличане на природни богатства, подкупване


2. трансфер или уреждане на трансфер на приходи от корупция


- ръководител е или е бил ръководител или е служител на:


1. юридическо лице, включително която и да е публична административна агенция, участвала или със служители, свързани с изброеното


2. юридическо лице, чийто имоти и дялове в имущество са блокирани с настоящата заповед в резултат на дейностите, свързани с действията или позицията на лицето


- опитал се е да участва в някоя от изброените дейности, подпомагал е, финансирал е или предоставял финансова, материална или технологична подкрепа за придобиване на стоки или услуги, с които да се извърши споменатата дейност


- притежава или контролира или е участвал в придобиването - пряко или косвено - от името на или в полза на всяко лице, чиито имущество и участие в активи са блокирани от тази заповед


- опитвал се е да участва в описаните дейности.

Ключови думи към статията:

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK