Ялта, 1945 г. - как Сталин надхитри Чърчил и Рузвелт

Ялта, 1945 г. - как Сталин надхитри Чърчил и Рузвелт

© Associated PressСталин постига пълен успех на конференцията в Ялта през 1945 г. Той успява да се наложи над Чърчил и Рузвелт по някои стратегически въпроси, включително и за това как да изглежда следвоенна Европа, разказва "Дойче веле" в деня на годишнината от конференцията.


Преди 75 години тази снимка обикаля света: британският премиер Уинстън Чърчил, американският президент Франклин Д. Рузвелт и съветският диктатор Йосиф Сталин седят рамо до рамо, загърнати в балтоните си, и сериозно гледат към фотообектива. Сцената е трябвало да демонстрира единството между Великите сили и да вдъхне надеждата, че е възможен траен мир след края на Втората световна война.


Снимката е направена по време на конференцията в Ялта, организирана по покана на съветската страна. На 4 февруари 1945-а в двореца "Ливадия" на полуостров Крим "Голямата тройка" обсъжда заключителната фаза на Втората световна война. Хитлеровият "хилядолетен райх" е пред окончателния си срив.


Как да бъде разделена Германия
Американските и британски войски напредват в Западна и Южна Европа, независимо от продължаващата ожесточена съпротива на Вермахта. По време на зимната си офанзива съветските войски, напиращи от изток, са се доближили на 100 км от германската столица. На 30 април Хитлер се самоубива в бункера си в Берлин, на 8 май Германия капитулира. В тази кървава война загиват над 60 милиона души.


В Ялта, където едно време са прекарвали летния си отдих руските царе и аристократи, предстои да се определят контурите на новия световен ред, както и да се договорят разделението и денацификацията на Германия. "Голямата тройка" е трябвало също да разпредели бъдещите сфери на влияние в следвоенна Европа. Западните сили са настоявали и за създаването на най-важната бъдеща глобална организация - Обединените нации.


Победителите се надяват на трайно сътрудничество


Конференцията е имала деликатната задача да съчетае твърде различните интереси на победителите. Това, което е обединявало комуниста Сталин и капиталистите Рузвелт и Чърчил, е бил общият враг - Германия.


През 1945-а все още не си личи, че съвсем скоро съюзниците от антихитлеристката коалиция ще се превърнат във врагове.


"Чърчил и Рузвелт са си кореспондирали по време на цялата война, организирали са и срещи помежду си. До този момент те са се виждали със Сталин само веднъж - в Техеран в края на 1943-а - и предполагат, че сътрудничество ще продължи още дълги години, ако не и десетилетия след войната. Поради тази причина Чърчил и Рузвелт са били готови на компромиси", обяснява кьолнският историк Йост Дюлфер.


Както Чърчил, така и Рузвелт не са били никак доволни от избора на мястото за конференцията. За да стигне до Ялта, тежко болният американски президент е трябвало да пропътува общо 11 000 километра с кораб и самолет. А британският премиер дори бил казал, че е "едва ли е можело да се намери по-лошо място от Ялта, дори и да е било съзнателно търсено". За Сталин обаче е било изключително важно срещата да се проведе на съветска земя, за да използва това стратегическо предимство в своя полза. Съветският диктатор дава разпореждания да бъдат инсталирани телеграфи и високочестотни телефони. А за да подслушва чуждестранните делегации, организира разполагането на насочени микрофони в храстите около двореца "Ливадия". За всеки случай е подготвен и специален бункер бомбоубежище. Подбрани келнери от луксозните московски хотели са командировани в Ялта, за да поднасят на гостите изискани блюда, докато в цялата страна цари истински глад.


Сталин успява да се наложи за редица важни неща


"От друга страна, Рузвелт и Чърчил вече са знаели с кого си имат работа. А и това, че крайно бруталната съветска диктатура се стреми да разшири влиянието си в Европа. Те не са имали никакви илюзии относно този факт", обяснява историкът и експерт по проблемите на Източна Европа Вилфрид Лот.


Сталин все пак успява да постигне своите цели. "Атмосферата като цяло е била добра. От време на време някой от участниците в срещата е скачал от стола си ядосан, защото не е можел да приеме определени неща, но като цяло конференцията е преминала под знака на сътрудничеството", посочва Йост Дюлфер.


До 11 февруари тримата държавници водят пазарлъци за бъдещето на Европа. Резултатите са следните: Чърчил налага Франция като допълнителна окупационна сила в победената Германия; Рузвелт получава обещанието на Сталин, че СССР ще се присъедини към бъдещите Обединени нации и ще се включи във войната срещу Япония. А Сталин постига това, че областите, в които напредват неговите войски, са обявени за съветска сфера на влияние.


Освен това шефът на Кремъл успява да се наложи и за друго: към СССР са придадени територии в Далечния изток, които са отнети от Япония и Китай. Съветският лидер си урежда и право на вето в бъдещия Съвет за сигурност. Определянето на конкретните граници на Полша е оставено за времето след капитулацията на Третия райх. Сталин обаче успява да договори като източна граница демаркационната линия, до която достигат войските му по време на агресията срещу Полша през 1939 година. По онова време Съветският съюз все още е съюзник на Германия.


Компромиси и открити въпроси


Всеки участник в конференцията постига по нещо, коментира историкът Дюлфер: "По териториалните въпроси успява да се наложи предимно Сталин. А западните сили налагат възгледите си относно рамката на бъдещия мирен ред." Историкът Вилфрид Лот добавя: "И тримата са били наистина доволни от постигнатото на конференцията. Те са смятали, че договореното представлява добра база за бъдещо сътрудничество." В резултат на преговорите обаче са били постигнати редица твърде мъгляви компромиси, които остават неуточнени по конкретни точки.


Участниците в конференцията явно са изхождали от това, че същинските решения за Европа ще бъдат взети след края на войната. В този смисъл Ялта е нещо като преходна конференция, която дава само насоката за бъдещето. "Реално погледнато, трайният мир в никакъв случай не е бил договорен на конференцията в Ялта", казва историкът Лот. И следващата конференция на "Голямата тройка", проведена в Потсдам на 17 юли 1945-а, не успява да даде отговор на всички открити въпроси, нито да заглади всички различия. Така на практика е подготвена почвата за очертаващата се вече студена война.

Ключови думи към статията:

Коментари (81)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на grayeagle
  grayeagle
  Рейтинг: 704 Неутрално

  Те предадоха "собствеността " на Източна Европа на убиеца Сталин. Собственост, която не притежаваха. Поставиха ни в робство, без да са ни никакви.

 2. 2 Профил на deaf
  deaf
  Рейтинг: 3021 Неутрално

  Как ги е надхитрил,като ЕДИНСТВЕНИЯТ победител от Втората световна война е САЩ?! Всички други губят войната.

 3. 3
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 4. 4 Профил на von_seeckt
  von_seeckt
  Рейтинг: 521 Неутрално

  Доста слабичка статия.

 5. 5 Профил на charlesdegaulle
  charlesdegaulle
  Рейтинг: 1404 Разстроено

  Той ги надхитри още в Техеран. Когато убеди американците, че втория фронт трябва да е във Франция, а не в Гърция. С което закопа цяла Източна Европа.

 6. 6 Профил на 1gmbh1
  1gmbh1
  Рейтинг: 475 Неутрално

  До коментар [#4] от "von_seeckt":

  "Доста слабичка статия."

  Защо не се пробваш да напишеш и ти една?

 7. 7 Профил на karabastun
  karabastun
  Рейтинг: 7880 Любопитно

  За да създадат гаранции, че „Германия никога повече няма да може да наруши мира на целия свят“, съюзниците решават да „обезоръжат и разпуснат всички германски въоръжени сили и трайно да унищожат германския генерален щаб“, да „премахнат или унищожат цялото немско военно оборудване, премахват или да поемат контрола над цялата немска промишленост, която може да се използва за военно производство, да подложат всички военнопрестъпници на справедливи и бързи наказания, да изтрият нацистката партия, нацистките закони, организации и институции, да премахнат цялото нацистко и милитаристично влияние от публичните институции, от културния и икономическия живот на германския народ”.

  [email protected]
 8. 8 Профил на karabastun
  karabastun
  Рейтинг: 7880 Любопитно

  Взето е и основно решение за разделяне на Германия на окупационни зони. Предложението на Чърчил за отделянето на Прусия от нея и образуването на южногерманска държава със столица Виена не преминава. Няма разногласия по отношение на създаването на окупационни зони, тъй като въпросът е решен по същество още на 12 септември 1944 г. от „Протокола на споразумението между правителствата на СССР, САЩ и Великобритания за зоните на немската окупация и за управлението на Голям Берлин“. Освен това се съгласяват да въведат отделна зона на Франция.

  [email protected]
 9. 9 Профил на karabastun
  karabastun
  Рейтинг: 7880 Любопитно

  Страните не се връщат към границите, начертани във Версай през 1919 година. Това се отнася предимно за Полша. Източната ѝ (със Съветския съюз) граница преминава по така наречената линия Кързън. Всъщност границата се връща към маркировката, която е установена в резултат на освободителната кампания на Червената армия през септември 1939 г. и завръщането на Западна Украйна и Западна Беларус в СССР. Единствената съществена разлика e отстъпването на Полша на значителна част от района на Беласток в Съветска Беларус.

  [email protected]
 10. 10 Профил на karabastun
  karabastun
  Рейтинг: 7880 Любопитно

  Но съветските предложения относно западната граница на Полша срещнат големи възражения. Сталин предлага значително да увеличи територията на тази страна за сметка германски земи. Чърчил не е съгласен: “Полша ще получи твърде много.” Той е подкрепен от Рузвелт. Съединените щати и Великобритания не са склонни да правят големи отстъпки, макар и само защото в този момент цялата полска земя е освободена от Червената армия и там се утвърждават комунистите. В крайна сметка окончателното решение е отложено до следващата конференция, като се договарят, че „Полша трябва да получи значителни увеличения на своята територия на север и на запад“.

  [email protected]
 11. 11 Профил на karabastun
  karabastun
  Рейтинг: 7880 Любопитно

  Всъщност в Ялта е постигнат компромис между страните: Западна Европа и Средиземноморието остават в сферата на влияние на западните съюзници, а Източна Европа се пада в зоната на политическо влияние на СССР.

  [email protected]
 12. 12 Профил на karabastun
  karabastun
  Рейтинг: 7880 Любопитно

  В Ялта идеологията най-накрая се оформя и започва практическото осъществяване на идеята за нова международна организация - ООН. На разговорите в Ливадийския дворец е обявена нейната рожден ден - 25 април 1945 г.

  [email protected]
 13. 13 Профил на SSS
  SSS
  Рейтинг: 798 Неутрално

  За съжаление БГ без да може да се съпротивлява, изтегли късата клечка и потъна за 45 години в зандана на КПСС.
  За още по-голямо съжаление, след като й се отвори невероятна възможност да се развива по своя воля и желание, местния сапиенс обърна гръб на историческия шанс и получи, каквото му се полагаше - управляван от фуражки, зелени чорапи, комундели и ДС дегенерати.
  СССР престана да съществува, но победена Германия е в пъти по развита от "победителите", които продължават да тънат в северноазатската кочина.

 14. 14 Профил на Мисисипски
  Мисисипски
  Рейтинг: 427 Неутрално

  До коментар [#4] от "von_seeckt":"Доста слабичка статия."Защо не се пробваш да напишеш и ти една?
  —цитат от коментар 6 на gmbh


  И как ще е озаглавена."Гаварит Масква"

  Пази Боже сляпо да прогледа и във фейсбук да почне да пише
 15. 15 Профил на ЗаНиЗа
  ЗаНиЗа
  Рейтинг: 2361 Неутрално

  " А за да подслушва чуждестранните делегации, организира разполагането на насочени микрофони" -СРС на руснаците са били по-добри от възгледите на Чърчил и Рузвелт за някакви си бъдещи договорености. Но това, че отиват в Ялта е показателно какво е щяло да последва. Всяко договаряне, между "големи", за обединение рано или късно се срутва. ЕС е повече от добро, като ценности, пазар, влияние, но поради компромиси и уговорки една независима нация си тръгна. България се включи с компромиси, но какво направихме за да изгладим отношенията, да оправдаем авансите. Нито сме пълноценни там, нито сме независими за себе си. Сталин или Тръмп - все е тая, еднакви компромиси, по различно време.

  Направи съд от глината, празнината вътре в него го прави полезен.
 16. 16 Профил на 1gmbh1
  1gmbh1
  Рейтинг: 475 Неутрално

  До коментар [#14] от "Мисисипски":

  "И как ще е озаглавена."Гаварит Масква" ""

  Путинската реваншистка политика в светлината на срещата в Ялта.

 17. 17 Профил на deaf
  deaf
  Рейтинг: 3021 Неутрално

  До коментар [#8] от "karabastun":

  Сталин може и да се е съгласил Франция да има своя зона в Германия,но не и е дал част от съветската зона.

 18. 18 Профил на tacheaux
  tacheaux
  Рейтинг: 3794 Неутрално

  Личният секретар на Сталин Борис Бажанов ,който бяга от СССР още през 1928 година , нарича Рузвелт и Чърчил политически кретени. За Сталин не е било никаква трудност да ги надхитри. Добре , че Рузвелт малко по-късно умира и президент на САЩ става Труман. Ако Рузвелт беше останал още време президент може би сега щеше да има две Японии, северна и южна по подобие на северна и южна Корея. Сталин е щял да завладее не половината , а целия свят без Щатите. Около Рузвелт е гъмжало от съветски шпиони.

 19. 19 Профил на vassilun
  vassilun
  Рейтинг: 4250 Весело

  Доста слабичка статия.
  —цитат от коментар 4 на von_seeckt


  Доста силен коментар! 😂🤣

 20. 20 Профил на Таралеж
  Таралеж
  Рейтинг: 2540 Неутрално

  Сталин е искал Ялта защото го е било страх да лети.

 21. 21 Профил на Таралеж
  Таралеж
  Рейтинг: 2540 Неутрално

  За жалост и ние сме искали в окупационната зона на червените животни.

 22. 22 Профил на Мисисипски
  Мисисипски
  Рейтинг: 427 Весело

  До коментар [#16] от "gmbh":

  Готино!

  Пази Боже сляпо да прогледа и във фейсбук да почне да пише
 23. 23 Профил на Таралеж
  Таралеж
  Рейтинг: 2540 Неутрално

  Полша го е “изяла “ най-много, отнели са и територии.

 24. 24 Профил на vassilun
  vassilun
  Рейтинг: 4250 Неутрално

  Каквото било - било! Сега не е време да се връщаме назад във времето, а е време да се отървем от руското влияние и да станем пълноправен член на ЕС и НАТО!

 25. 25 Профил на Таралеж
  Таралеж
  Рейтинг: 2540 Неутрално

  Чърчил даже е имал нереалистичния план да избута с виенна сила комунистите от Европа.

 26. 26 Профил на стафилокок
  стафилокок
  Рейтинг: 489 Неутрално

  СССР се нареди сред победителите във ВСВ, но това беше пирова победа. Неизброимите човешки жертви, огромните икономически щети, трайните психологически травми белязали съветското общество не бяха преодолени в една или друга степен до самия край на СССР. Освен това за да държи в подчинение страните от "социалистическия лагер" СССР отделяше огромни икономически и финансови ресурси, което още повече понижаваше и без това плачевният жизнен стандарт на съветските граждани.
  А по въпроса кой кого надхитрил - факт е че СССР свърши "черната работа" на съюзниците, пък всеки може да си направи изводите.

  Миналото се наследява, бъдещето се изгражда.
 27. 27 Профил на Таралеж
  Таралеж
  Рейтинг: 2540 Неутрално

  А пък Америка е била загрижена заради кървавата война с Япония, и черните тенденции при ввентуалната атака на основния остров. Настроението им се е вдигнали преди Потсдам тъй като вече са били изпитали атомната бомба.

 28. 28 Профил на karabastun
  karabastun
  Рейтинг: 7880 Неутрално

  До коментар [#18] от "tacheaux":

  Самият Рузвелт е управлявал по-социалистически, отколкото сега пропагандира бай Бърни Сандърс !!!

  [email protected]
 29. 29 Профил на Таралеж
  Таралеж
  Рейтинг: 2540 Неутрално

  Основен извод - атовете се карат магаретата страдат. А България и тогава и сега си е малко магаренце.

 30. 30 Профил на Велков
  Велков
  Рейтинг: 1330 Неутрално

  От нова Ялта ли се притеснявате? Има защо...

 31. 31 Профил на Сд
  Сд
  Рейтинг: 639 Неутрално

  Само комунисти може да заробят България,чак до сега за наказание,че сме били не със тях във войната.
  Защо ,когато руснаците ни освободиха от турците се оттеглиха и не ни заробиха-ЗАЩОТО НЕ БЯХА КОМУНИСТИ.

 32. 32 Профил на daskal1
  daskal1
  Рейтинг: 4168 Неутрално

  До коментар [#23] от "Таралеж":

  Да, отнели са и Вилно и Лодз, но пък са получили Позен (Познан), Бреслау (Вроцлав) и Поморието с Данциг (Гданск) , Штетин (Шчечин) и Източна Прусия, доста по-цивилизовани земи. Е, добре би било да имат днес и частта от днешна Западна Украйна и Белорусия, както и от Литва, но пък дали местното население е съгласно?....

 33. 33 Профил на Petar Ivanov
  Petar Ivanov
  Рейтинг: 279 Неутрално

  Противно на ширико разпространеното мнение в Бг, че Чърчил ни бил "предал", самият той е бил много по-наясно от Рузвелт с характера и намеренията на Сталин, и многократно е предупреждавал американският президент. Настоявал е и за откриване на втори фронт на Балканите, който ще пресече амбициите на Сталин в Изт Европа

  За съжаление обаче Рузвелт доста наивно се е доверявал в някои отношения на "Чичо Джо", и в резултат на това впоследствие започва Студената война...

  Freedom of speech
 34. 34 Профил на DDR
  DDR
  Рейтинг: 2743 Неутрално

  Полша го е “изяла “ най-много, отнели са и територии.
  —цитат от коментар 23 на Таралеж


  Отнели са и това, което преди това е отнела пък тя. Пито - платено.

  Im Kapitalismus wird der Mensch durch den Menschen ausgebeutet; im Sozialismus ist es umgekehrt. "Gleichberechtigung ermöglicht Freiheit, weil Ungleichheiten nicht negiert werden. Gleichstellung ist Gleichmacherei, die den Menschen nicht mehr in seiner Individualität, sondern nur als Vertreter eines Kollektivs wahrnimmt"
 35. 35 Профил на Voiko
  Voiko
  Рейтинг: 1656 Неутрално

  До коментар [#2] от "deaf":

  Точно така. Иронията ти е съвсем уместна.

 36. 36 Профил на Petar Ivanov
  Petar Ivanov
  Рейтинг: 279 Неутрално

  Забравих да спомена, че за съжаление Чърчил не е имал същото влияние като Рузвелт, заради отслабената Бритаснка империя. Иначе резултатите от следвоенното уреждане на Европа щяха да са доста по-различни...

  Freedom of speech
 37. 37 Профил на tacheaux
  tacheaux
  Рейтинг: 3794 Неутрално

  От нова Ялта ли се притеснявате? Има защо...
  —цитат от коментар 30 на Велков


  От нова Ялта трябва да се притеснява разпадаща се РФ. Кой какви земи ще вземе , колко нови държави ще се образуват, какви граници ще имат. Много въпроси и варианти на разпада има да се обсъждат.

 38. 38 Профил на popovski31
  popovski31
  Рейтинг: 1148 Весело

  Едва ли точния термин е "надхитри". Сталин и цялата комунистическа сган е необразована, некадърна и безхаберна пасмина и всички видяхме как свършиха.

  Просто Сталин е действал като селски тарикат, който е искал земя, без на знае как да печели от нея( образно казано печели) и си е мислел, че е победител :)

 39. 39 Профил на dejmos
  dejmos
  Рейтинг: 2274 Неутрално

  Ако ги надхитрил , значи е бил достатъчно добър ръководител за свята страна (СССР).
  Те в Ялта не се събират на ЕРГЕНСКО ПАРТИ, а да поделят светът на ЗОНИ ЗА ВЛИЯНИЕ, и някаква трайна мирна рамка за световно развитие. Очевидно и в двете са успели, защото светът беше предсказуем и "някак ясен" до 1986 година. Последва МАЛТА, където има ново преразпределени. За МАЛТА вероятно ще знаем след години. Сега нещата просто вървят към трета КОНФЕРЕНЦИЯ, и ново зониране. Трите страни са ясни САЩ, Русия, Китай.....въпросът е дали Европейският съюз ще успее да се еманципира и стане 4-та велика сила. Аз много бих искал да е така....но Германия , не онази Германия , а ЕС зависи в голяма степен именно от Германия.

 40. 40 Профил на стафилокок
  стафилокок
  Рейтинг: 489 Неутрално

  До коментар [#23] от "Таралеж":

  "Полша го е “изяла “ най-много, отнели са и територии."
  Да, но са ги компенсирали с територии от източна Прусия и като цяло полско-немската граница е била поизместена на запад.

  Миналото се наследява, бъдещето се изгражда.
 41. 41 Профил на Petar Ivanov
  Petar Ivanov
  Рейтинг: 279 Неутрално

  До коментар [#32] от "daskal1":

  Точно така е, Полша на практика губи източните си довоенни територии, но печели германски на запад - на практика Полша е преместена на запад по желание на Сталин, въпреки първоначалното несъгласие на западните съюзници

  Freedom of speech
 42. 42 Профил на Костадин Иванов
  Костадин Иванов
  Рейтинг: 3400 Разстроено

  До коментар [#32] от "daskal1":

  "Да, отнели са и Вилно и Лодз, но пък са получили Позен (Познан), Бреслау (Вроцлав) и Поморието с Данциг (Гданск) , Штетин (Шчечин) и Източна Прусия, доста по-цивилизовани земи. Е, добре би било да имат днес и частта от днешна Западна Украйна и Белорусия, както и от Литва, но пък дали местното население е съгласно?...."
  ============
  Кой го ................ местното население?

  Еретик
 43. 43 Профил на simval
  simval
  Рейтинг: 776 Неутрално

  Нито Рузвелт, нито Чърчил са се стремели към завладяване на нови територии. Те отдавна са знаели, че придобиването на нови територии е отживелица в 20 век. Освен това, ако не е бил Рузвелт (според мен завършен социалист), друг път дет Сталин е щял да прибара Източна Европа. А пък и кво излезе накрая от "надхитрянето"? Кел файда дет прибараха Източна Европа, след като след 45 години ги наритаха като въшлясали псета, а самият СССР се сгромоляса.

  Аз не зареждам в Лукойл.
 44. 44 Профил на KRAFTWERK
  KRAFTWERK
  Рейтинг: 981 Неутрално

  До коментар [#30] от "Велков":

  Вие не се ли притеснявате от нова Ялта?!Украйна и Грузия в НАТО,Беларус в чакалнята,Чечения -халифат,Татария и Мордова независими ,Сибир-Китайски протекторат.....притеснително.....

 45. 45 Профил на 👀
  👀
  Рейтинг: 602 Неутрално

  Щом сме в България, да не препечатваме дв за неща, а да отбележим онези важни за нас точки, които са предопределили съдбата ни днес: Сталин не се навива на плана на Чърчил да ни включат в състава на Югославия и да дадат голяма територия от Южна България на Гърция.
  Факт.
  И понеже в България след 1989 Сталин задължително е черна фигура,
  съвременни политолози ни го обясняват, че условието е било да се включим в антифашистката войска на Червената армия наравно. Обаче няма данни, архивни бележки или некакви подписани анекси, за такива условия на Ялтенската конференция. И би било смешно, ако Чърчил и Сталин почнат да гадаят на боб, коя от държавите ще даде войска против хитлерситките...

 46. 46 Профил на 👀
  👀
  Рейтинг: 602 Неутрално

  До коментар [#43] от "simval":


  Значи въобще не си запознат с исканията на Чърчил

 47. 47 Профил на 👀
  👀
  Рейтинг: 602 Неутрално

  Освен това от днешна гледна точка, в свитата на Чърчил в Ялта е бил включен и Edward Max Nicholson, един от основателите на wwf, дето ни проглушват ушите, че видовете животни са по-важни от човека

 48. 48 Профил на eti mehter
  eti mehter
  Рейтинг: 3700 Неутрално

  До коментар [#11] от "karabastun":

  Ако Ататюрк беше видял ВСВ.....ситуацията щеше да е по различна от тая която описваш...

  Bukalemun
 49. 49 Профил на Роси
  Роси
  Рейтинг: 7573 Неутрално

  "Реално погледнато, трайният мир в никакъв случай не е бил договорен на конференцията в Ялта"
  Наивници!Направо ни предадоха на тези азиатски сатрапи.

 50. 50 Профил на bek
  bek
  Рейтинг: 422 Неутрално

  До коментар [#26] от "стафилокок":

  Представа си нямате за "черната работа", която свършил СССР във войната. Това че водиха 5 години война за да освободят своята територия и да преследват немците до Берлин, въобще не значи че имат най-голям принос за победата над нацизма. Войната се водеше не само в Източна Европа, тя се водеше в цяяла Европа, в Северния, Атлантическия и Тихия океан и ресурсите за водене на такава мащабна война имаше тогава само една държава - САЩ. Ако американците не бяха предложили и осъществили на практика за целия период на войната огромната военно-техническа и логистична помощ на СССР в размер на 11 милиарда долара и то още от есента на 1941г., то Хитлер към Нова година 1941-1942 вероятно щеше да приема парада на своите войски от мавзолея на Ленин. И още нещо - през 1943г. и 1944г. Германия за да води война срещу западните съюзници по суша, въздух и море, отделяше преобладаващата част от военно-техническия си и човешки ресурс , благодарение на което Червената армия успяваше да постига успехи на Източния фронт, въпреки некадърността на много от своите командири и естествено благодарение на пълното военно американско оборудване по договора ленд-лийз - танкове, самолети, камиони, джипове, локомотиви и вагони, горива, включително авиационен бензин, заводи и технологии, болници и медикаменти, храни и прочие и прочие...

 51. 51 Профил на wwwwww
  wwwwww
  Рейтинг: 493 Неутрално

  Да живее Россия! Долу ЕСССР - апотеоз на гнилите евро(бюро)крации

  Да кажем не на педерастията!
 52. 52 Профил на Араламбене му е майката
  Араламбене му е майката
  Рейтинг: 880 Неутрално

  До коментар [#26] от "стафилокок":

  "... това беше пирова победа. Неизброимите човешки жертви, огромните икономически щети, трайните психологически травми белязали съветското общество не бяха преодолени в една или друга степен до самия край на СССР."
  Едно интересно наблюдение в подкрепа, с автор Светлана Алексиевич: ние (Русия) никога не сме живели истински, мирен живот, въпреки лозунгите; нашето нормално състояние е да водим война, да се готвим за война, или да се гордеем с войните си.

 53. 53 Профил на Андонов
  Андонов
  Рейтинг: 425 Неутрално

  "До този момент те са се виждали със Сталин само веднъж - в Техеран в края на 1943-а - и предполагат, че сътрудничество ще продължи още дълги години, ако не и десетилетия след войната. Поради тази причина Чърчил и Рузвелт са били готови на компромиси", обяснява кьолнският историк Йост Дюлфер.
  Тук някъде са допуснали грешка. Дали поради висотата на своите познания, дали поради нуждата от съюзник и диалог. Дали просто от високомерно недооценяване на ситуацията, но духа от бутилката е бил освободен...
  Далче по-добре щеше да бъде, ако Рузвелт бе поживял още 8 години, а не самия Сталин до 1953 г...
  Но съдба!

  “Журналистика е да печаташ/показваш неща, които някой друг не иска да бъдат отпечатани. Всичко останало е пиар” Джордж Оруел
 54. 54 Профил на 👀
  👀
  Рейтинг: 602 Неутрално

  https://www.mid.ru/ru/k-75-letiu-pobedy/-/asset_publisher/09cPZVa8gMrR/content/id/4018771
  Непубликувани досега бележки са пуснати днеска онлайн на сайта на Външно министерство на Русия

 55. 55 Профил на wanderer
  wanderer
  Рейтинг: 2133 Неутрално

  ""Чърчил и Рузвелт са си кореспондирали по време на цялата война, организирали са и срещи помежду си. До този момент те са се виждали със Сталин само веднъж - в Техеран в края на 1943-а - и предполагат, че сътрудничество ще продължи още дълги години, ако не и десетилетия след войната. Поради тази причина Чърчил и Рузвелт са били готови на компромиси", обяснява кьолнският историк Йост Дюлфер."

  Пълна боза! И за фейк новина не става!
  https://en.wikipedia.org/wiki/Moscow_Conference_ (1942)
  https://en.wikipedia.org/wiki/Moscow_Conference_ (1944)
  И на тая конференция от 9 до 19 октомври 1944 г. е било пределно ясно, че сътрудничеството е преминало в борба за надмощение. За какво иначе ще си разпределят "зоните на влияние"!?

 56. 56 Профил на jvr26585378
  jvr26585378
  Рейтинг: 308 Неутрално

  До коментар [#13] от "SSS":

  Малки уточнения, мили мой.....БГ не е теглила никаква клечка, никой не и е предлагал на БГ да тегли клечка...Ферщеен....?)))
  От друга страна, ти в германия ли живееш сега и си доста заможен, че затова си така екзалтиран че в немско всичко е вундербар, а в росия всичко е кенеф....а..?
  Или най вероятно нито германия познаваш, нито росия.....нали...?)))

 57. 57 Профил на citoyen
  citoyen
  Рейтинг: 801 Неутрално

  Интересно! Разбира се въпрос на интерпретация. Не съм хич сигурен, че Чърчил, за разлика от Рузвелт, е бил доверчив и вярвал на Сталин. Добре е да се видят неговите писма от войната и човек ще си състави друга представа за него.

 58. 58 Профил на jvr26585378
  jvr26585378
  Рейтинг: 308 Неутрално

  До коментар [#53] от "Андонов":

  Андонов, ти си млад неосведомен..и не четящ млад човек, нали....?)))))
  И най-вероятно нито за блокадата на Санкт Петербург си чувал нещо..нито за боевете при Сталинград (днешен Волгоград)....Войната е между Германия и Русия за надмощие в Европа....тия там, дето са ти в главата, америки разни....англии, франции са подирки (ако знаеш какво значи подирки при варенето на ракия....).....чети, образовай се, млади човече преди да изразяваш мнение.....заради такива като теб го има и Бай хуй от банкя и десетки други такива "герои" навсякъде....

 59. 59 Профил на jvr26585378
  jvr26585378
  Рейтинг: 308 Неутрално

  До коментар [#50] от "bek":

  Напушен си яко..нали...?))))))))

 60. 60 Профил на marko vasilev
  marko vasilev
  Рейтинг: 234 Неутрално

  Не ми се иска да мисля ,че срещата на 27.02.2020 в Белград ще бъде нова Ялта и ние ще бъдем върнати на Златната орда!

  mV
 61. 61 Профил на bez_ime2
  bez_ime2
  Рейтинг: 308 Неутрално

  Ако седнеш да играеш карти с изпечен бандит, нормално е да те измами... Но, тези селски хитрости не помогнаха на Кремльовската сатрапия, в крайна сметка.

 62. 62 Профил на klimentm
  klimentm
  Рейтинг: 3799 Весело

  Надхитри е много меко казано, истинската дума е “излъга”!

  klimentm
 63. 63 Профил на Δημήτριος Ξηρός
  Δημήτριος Ξηρός
  Рейтинг: 8 Весело

  До коментар [#48] от "eti mehter":

  А бе кой ви брои вас за хора бе, ислямис.т.
  Още сте в средновековието - когато се окултурите, пак заповядай.

 64. 64 Профил на klimentm
  klimentm
  Рейтинг: 3799 Неутрално

  Важно условие е било провеждането на свободни избори след края на войната в окупираните от Саветската армия територии Човекоядеца обаче “забравя“ да изпълни това обещание и всички знаем какво става накрая

  klimentm
 65. 65 Профил на klimentm
  klimentm
  Рейтинг: 3799 Весело

  До коментар [#58] от "jvr26585378":

  Ха ха Ленинград е изоставен от Коба на произвола на съдбата, истината за всв все още не е написана!

  klimentm
 66. 66 Профил на daskal1
  daskal1
  Рейтинг: 4168 Неутрално

  До коментар [#65] от "klimentm":

  Сред коренните жители на града имаше широко разпространение мнението, че Сталин нарочно е оставил града без подземни укрития или метро, отворен за артилерийски обстрел откъм Петерхоф, за да заличи спомена за Киров. Затова и там са чистките на интелектуалците през 1930-те.

 67. 67 Профил на Lou
  Lou
  Рейтинг: 1549 Неутрално

  Основната слабост е бил Рузвелт. Американецът вече е бил 4-ти мандат президент, тежко болен. САЩ са водили много тежка война на два фронта - тихооценския и европейския. Самият Рузвелт се е надявал, по подобие на Уудроу Уилсън от 1918 г., че съюзникът му СССР няма да постъпи по комунистическия метод и на свой ред на наложи червен терор в Източна Европа. И както Уилсън, е направил най-голямата грешка, доверявайки се на европейските победители. Когато Сталин окупира и де факто налага своя терор в Европа, вече е късно. Но пък по това време самият Рузвелт е мъртъв и дори не успява да види "плодовете" на своето дело.

  За Чърчил е било доста трудно да стои на една маса със Сталин, защото самият той се е надявал през 1939 г. комунистите да бъдат нападнати от Хитлер, новата политическа звезда. Разбира се, през 1939 г. Чърчил все още не е Премиер и дори не се е надявал да бъде избран на пожар, както се е случило. Но той винаги е бил срещу СССР и Сталин. Когато през 1941 г. СССР влиза във войната като съюзник на Запада, самият Чърчил е бил доста объркан на кого да помага. Но Хитлер е бил по-опаснитя враг и Чърчил е направил решаващ компромис, който загроби Европа за 50 години напред.

  Във всички конференции Чарчил е гледал само британските интереси. Най-важна в нашия регион е била Гърция и затова по лично разбирателство със Сталин тя е оставена настрана от червения терор. Тогава в Гърция комунистите скачат на гражданска война срещу демократичните власти, очаквайки помощ от ЧА. Такава не се появява и гръцките комунисти са били изринати. Уви, останалата част от Източна Европа никога не е била ценна за Чърчил и то се вижда на картата след 8 май. Тук е хубаво да споменем, че прословутите американски бомбардировки са се случили със съгласието на самия Сталин и най-тежката част от тази кампания е именно след Техеранската конференция. Много добре е знаел сатрапът, че войната вече върви към победа и после трябва да се реже тортата. А какъв по-добър начин от този, американци и британци да ни сринат от бомби, докато самият Сталин влиза на бял кон като освободител след това. Ако някой не вярва, да прочете какво е писал лично Сталин за себе си на МОЧА - "благодарност към нашите освободители".

  Има данни, че след 1 септември 1945 г. Чърчил се е готвил за нова война, този път срещу СССР. Но САЩ са били изморени от боарба на два фронта, Франция изморена от окупацията, а осналалите държави в Европа помляни от немско-съветските валяци. Останал сам без подкрепа, Чърчил не може да нападне СССР с изтерзаната от глад Великобритания. А дори да е искал, вече е било късно. Всички демократични и антисъветски европейски граждани в Източна Европа вече са били избити от червените касапски орди. Държавите са били окупирани от партизани и съветски войски. Една война срещу толкова окопан опонент щеше да продължи десетилетия.

  "Виж, приятелю, на този свят има два типа хора - тези със заредените пистолети и тези, които копаят. Ти копаеш!"
 68. 68 Профил на klimentm
  klimentm
  Рейтинг: 3799 Весело

  До коментар [#66] от "daskal1":

  Че Сталин е ненавиждал Киров и и ленинградци е безспорно Киров е изключително популярен в партията а съгражданите ни го боготворят, Сталин едва ли е преглътнал безмълвно всичко това, така че имаш право!

  klimentm
 69. 69 Профил на samoedin
  samoedin
  Рейтинг: 3633 Неутрално

  До коментар [#5] от "charlesdegaulle":

  " Той ги надхитри още в Техеран. Когато убеди американците, че втория фронт трябва да е във Франция, а не в Гърция. С което закопа цяла Източна Европа."

  За съжаление това е точно така, а ние бяхме преки потърпевши от това, че този фронт не се отвори в съседна Гърция - никога нямаше да бъдем съвестка заона на влияние следващия половин век.....

 70. 70 Профил на samoedin
  samoedin
  Рейтинг: 3633 Неутрално

  До коментар [#67] от "Lou":

  " ......
  Има данни, че след 1 септември 1945 г. Чърчил се е готвил за нова война, този път срещу СССР. Но САЩ са били изморени от боарба на два фронта, Франция изморена от окупацията, а осналалите държави в Европа помляни от немско-съветските валяци. Останал сам без подкрепа, Чърчил не може да нападне СССР с изтерзаната от глад Великобритания. А дори да е искал, вече е било късно. Всички демократични и антисъветски европейски граждани в Източна Европа вече са били избити от червените касапски орди. Държавите са били окупирани от партизани и съветски войски. Една война срещу толкова окопан опонент щеше да продължи десетилетия."


  За съжаление отлагането на решението на един проблем във времето нищо не променя ! Сега сме пак пред (почти) същата алтернатива, само че е невъзможно да нападнеш страна като Русия, имаща ядрения арсенал да срине планетата ни точно няколко пъти ! Иначе престъпния режим там си е все същия, пак с амбиции да мачка свободните народи, както и преди !

 71. 71 Профил на dnevnikar
  dnevnikar
  Рейтинг: 3799 Неутрално

  UNITED EU UNION

  В края на ПСВ, Западни сили - САЩ, президентът Уилсън,
  настоявали за световна Лига на Народите, Общество.
  Такова световно Общество на Народите било учредено,
  с представителство в Европа.
  Мир да има "навсегда".

  В края на нацистки подпалената ВСВ,
  главно от Марксистки СССР и Австрохитлеристка Германия,
  Западни "сили" отново отстъпили пред грузинския Московски
  нацист и фашист Джугашвили "Сталин"
  (криминал познат още в 19 век).

  Къде/Кога?
  1945 г, в "Крымнаш", Ялта.

  Позор за Западната Европа (главно)!
  Умилкването и Аppeasement пред Хитлер непосредствено пред ВСВ
  не може да се сравни с това, към Сталин.

  А това, разтури световно Общество на Народите,
  за да въздигне Нацизъм и "Студени" войни..
  Световна Организация на Обединени Нации.
  С Нацията СССР вътре.
  По-навътре: В т.нар. Съвет за Сигурност при ООН!

  СССР утече и Демокрация "оле"?
  Не.
  Нация федирация се намърда в СС при ООН!
  Исконен била "наследник" на СССР.

  И Западните "сили" толерират.
  Сега е 21 век, бе!

  "Западните сили са настоявали и за създаването на
  най-важната бъдеща глобална организация - Обединените нации"

 72. 72 Профил на klimentm
  klimentm
  Рейтинг: 3799 Весело

  До коментар [#70] от "samoedin":

  И с желание за нов Ялтенско Потсдамски мир в който Рассия да доминира над бившите си сателити

  klimentm
 73. 73 Профил на dnevnikar
  dnevnikar
  Рейтинг: 3799 Неутрално

  ВИИ Маркс имени В.И.Лелина

  Далечна слабост...
  Съсредочи се върху близкия силовак Сталин.

  До коментар [#67] от "Lou":

  Основната слабост е бил Рузвелт.

 74. 74 Профил на klimentm
  klimentm
  Рейтинг: 3799 Неутрално

  След като световната революция след ПСВ не се състояла тов. Сталин разбира че единствен начин за осъществяване на мечтите му за тържество на комунизма е само войната, той обаче е считал за главен враг англо/ американския “ империализъм” както го е наричал тогава а не Германия която е смятал че ще нападне Англия и Франция а той ще се намеси като решаващ фактор

  klimentm
 75. 75 Профил на daskal1
  daskal1
  Рейтинг: 4168 Неутрално

  До коментар [#68] от "klimentm":

  Да ти кажа откровено политическите реакции в случая малко ме вълнуват. Аз съм говорил с хора по времето на моето пребиваване в Ленинград които са рязали квадратчета от тапети в домовете си и са ги варили за да изпият “бульона” от туткал използван през поколения са да преживеят. Портиерката на моето общежитие имаше трета степен увреждания от глад (дистрофия) по време на блокадата , а беше завършила моя университет и живееше от мизерната си заплата. Много, много истински съдби които взех присърце, така че тъпотиите на отделни съфорумци са боклук плаващ по повърхността в сравнение със страданията на тези истински страдалци, и считам за морален дълг и чест да защищавам паметта им, нещо което плиткоумни типове приемат като “руско поведение” и подобни идиотизми.

 76. 76 Профил на dream_er
  dream_er
  Рейтинг: 323 Неутрално

  Това което се пропуска, че този изрод ги е излъгал така както е излъгал Хитлер.
  Обаче за тях е това е недопустимо. И как ще се съгласиш подобна среща
  да се състои точно на сталинска територия?!

  Liberalism Is a Mental Disorder!
 77. 77 Профил на Бенк-Бенк
  Бенк-Бенк
  Рейтинг: 776 Весело

  От нова Ялта ли се притеснявате? Има защо...
  —цитат от коментар 30 на Велков


  =Има, май и надежди за нова Малта.

 78. 78 Профил на dream_er
  dream_er
  Рейтинг: 323 Неутрално

  До коментар [#75] от "daskal1":

  Че то и ти имаш увреждания. И то сериозни.

  Liberalism Is a Mental Disorder!
 79. 79 Профил на bek
  bek
  Рейтинг: 422 Неутрално

  До коментар [#75] от "daskal1":

  Няма нищо неморално да съчувстваш и почиташ пометта за жертвите в Ленинград, но е добре да се знае каква е причината за тези жертви, обречени на глад по време на 3-годишната обсада! За много хора ще прозвучи невероятно, но вината за този мор е главно на Сталин и т.н. Ставка, по чието нареждане от града са изнесени всички продукти и провизии, за да не останат в ръцете на немците, тъй като се е очаквало те да го окупират. Даже са били подготвени много важни обекти в града да бъдат взривени, за да не могат да бъдат ползвани от врага. Впоследствие по време на обсадата е доставяна храна предимно за военните, защитаващи града и за работниците на малкото останали индустриални предприятия. Останалото гражданско население е било обречено на глад!

 80. 80 Профил на charlesdegaulle
  charlesdegaulle
  Рейтинг: 1404 Неутрално

  До коментар [#69] от "samoedin":

  +++!

 81. 81 Профил на Мойше! Толкоз!!!
  Мойше! Толкоз!!!
  Рейтинг: 893 Неутрално

  До коментар [#69] от "samoedin":

  Имаш ЛС:)

  THOSE ARE MY PRINCIPLES! AND IF YOU DON'T LIKE THEM...WELL, I HAVE OTHERS, TOO!
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK