"Националистическа" учебна програма в Унгария притесни преподавателите

"Националистическа" учебна програма в Унгария притесни преподавателите

© Associated PressСъюз на учителите в Унгария обяви, че протестира срещу нова учебна програма, с която според него властите целят да дават повече гласност на националистическия си дневен ред и да ограничат академичната свобода.


В петък Министерството на човешките ресурси (което отговаря за образованието) обяви какъв учебен материал ще се изисква в основните училища и гимназиите. Това стана още един повод за критики от множество изследователи и интелектуалци към управлението на премиера Виктор Орбан.


Протести свикаха Демократичният съюз на учителите и профсъюзите на преподавателите по история и литература с искане тя да бъде оттеглена. Според Демократичния съюз на учителите "е проблем, че образователната рамка се базира на идеология, а не на професионални принципи".
Учители протестират в социалните мрежи срещу програмата със снимки в социалните мрежи с хаштага #noNAT (NAT е съкращението на учебната програма) и уверения, че няма да "преподават фашизъм".


Програмата например включва сред най-важните унгарски писатели Ференц Херцег - страстен поддръжник на Бенито Мусолини. Напротив, Имре Кертес, единственият Нобелов лауреат на Унгария, изследвал в работата си ужасите на Холокоста (той обаче често бе критикуван в националистическите среди за избора, дори сред наградата през 2011 г., да живее в Германия).


Според Дьорд Феньо, заместник-директор на Асоциацията на учителите по литература, сегашната учебна програма "очаква постоянно обявяване на морални, идеологически възгледи" и "не оставя място за свобода на мисълта, а диктува какво (следва да) мислим. Тя... може само да служи като програма в диктатура".


Правителството отхвърля подобни твърдения, а Министерството на човешките ресурси настоява, че страната е трябвало спешно да обнови програмата си, за да могат "бъдещите поколения да започнат живота си, облягайки се на програма, базирана на ценности и показваща европейските, унгарските ценности".


Това не е първият случай на обвинения към Орбан за посегателство срещу академичната свобода, от случая с Централноевропейския университет до промените в Академията на науките.

Ключови думи към статията:

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK