Едно румънско село в плен на Орбан

Едно румънско село в плен на Орбан

© Associated PressЕдин актуален случай от румънското село Дитрау показва как действа пропагандата на Орбан в съседните страни. В него главните герои са двама пекари от Шри Ланка, разказва "Дойче веле".


Румънското село Дитрау далеч не е сред най-популярните дестинации в Румъния. То се намира в Секейския край, а най-голямата забележителност в него е неоготическата църква "Сърцето на Исус". И макар населението на Дитрау да наброява едва пет хиляди души, през последните дни селото е в центъра на общественото внимание. Причината: един тъжен и същевременно абсурден случай на ксенофобия.


За какво точно става дума?


Наскоро фабриката за хлебопроизводство "Дитрой Пекшек", която има 60 служители, нае двама квалифицирани пекари от Шри Ланка. Поради емиграцията, липсата на кадри и ниските заплати компанията така и не успяла да намери други служители в района. И въпреки че двамата работници от Шри Ланка са назначени съвсем легално, пристигането им в селото отключи вълна от ксенофобия. Местните настояват за един "Дитрау без мигранти".
В Румъния ксенофобските прояви не са нов феномен. Но случаят в Дитрау е особен. Защото той показва как унгарският премиер Виктор Орбан изнася антилибералната си идеология в съседните държави и как създава етнически паралелни светове сред тамошните унгарски общности.


Дитрау е населено почти изцяло с унгарци - подобно на повечето села в Секейския край. В селото живеят и малко на брой роми. Румънци има единствено сред местните полицаи. Секеите са католици и се смятат за много консервативни традиционалисти. Повечето от тях отдавна се информират основно от близките до унгарското правителство медии, които са платформа за националистката и шовинистична идеология на Орбан. Културно-политически голяма част от жителите на Секейския край всъщност живеят в Унгария. Досегът им до Румъния е много малък.


След като пекарите от Шри Ланка пристигнаха в Дитрау, първоначално във "Фейсбук" се появи анонимната група "Дитрау без мигранти". В началото на миналата седмица обаче близо двеста души протестираха пред кметството в селото срещу мнимото пренаселване с чужденци. Те бяха водени от католическия свещеник Кароли Биро. Същевременно към хазяйката, отдала жилище под наем на двамата пекари от Шри Ланка, бяха отправени заплахи. Вследствие на всичко това мъжете бяха принудени да напуснат селото.


"Тези инциденти са ксенофобски и несъмнено са повлияни от унгарските медии в Трансилвания", казва пред "Дойче веле" адвокатът Петер Екщайн-Ковач, либерален политик от унгарското малцинство в Румъния. Екщайн е бил член на най-голямата партия на унгарското малцинство в Румъния - "Демократичен съюз на унгарците в Румъния". Напуснал я е през 2018 г., защото партията постепенно започнала да се превръща в организация, отстояваща интересите на "Фидес" и Орбан.


Пропагандата на унгарските медии


И трансилванско-унгарският журналист Золтан Шипош, който от години изследва влиянието на Орбан и "Фидес" в Румъния, смята, че унгарското медийно влияние е основният виновник за инцидентите в Дитрау. "Свързваме случая с потока от пропаганда, който тече от унгарските медии и влияе на затвореното общество в Секейския край", казва Сипос пред "Дойче веле".


В Румъния случилото се в Дитрау предизвика силен отзвук. Коментаторите остро осъждат инцидентите. За първи път експортирането на идеологията на Орбан подпали сериозен дебат и извън националистическия спектър. "Под влиянието на огромните суми, които Будапеща изпраща към Румъния, "Демократичен съюз на унгарците в Румъния" изгуби своята идентичност", пишат някои от изданията. Същевременно румънски политици като бившия президент Траян Бъсеску използват случаите за националистически атаки срещу унгарското малцинство. "Демократичен съюз на унгарците в Румъния" се дистанцира от случилото се в Дитрау - но едва след няколко дни. Според някои публицисти тук става дума за лицемерие, защото партията често сама е разпалвала омраза срещу роми и румънци.


В Дитрау ситуацията изглежда изключително комплексна. Някои от протестиращите действително са ксенофобски настроени. Други нямат нищо против мъжете от Шри Ланка, а по-скоро критикуват действията на хлебопроизводителя. Те твърдят, че с кадровата си политика фабриката "Дитрой Пекшег" подбива цената на труда. Освен това в миналото извънредните часове там често не били заплащани. Собствениците на пекарната обаче отхвърлят обвиненията.


Според журналиста Золтан Шипош местните хора трудно могат да опишат реалните си проблеми - било то бедността, ниските заплати или лошата инфраструктура. "Затова те прибягват до пропагандния език на медиите, които гледат и четат", казва експертът.


Милиони за унгарците в Румъния


Според Золтан Шипош начинът, по който Орбан подкрепя малцинствата, е проблематичен. Става въпрос за десетки милиони евро, които всяка година потъват в неправителствени организации. "Всичко това е много непрозрачно и създава зависимост, която вреди на самостоятелното развитие на нашето малцинство", смята той.


Подобна е и позицията на юриста Петер Екщайн-Ковач. "Хубаво е, че Унгария подкрепя своите малцинства, но начинът, по който става това, е съмнителен. Например, когато икономическата подкрепа се осигурява на етнически принцип", казва той. "Освен това е абсурдно, когато една малцинствена общност защитава политиката на друга държава", смята Екщайн-Ковач. Той настоява за това трансилванско-унгарската политика отново да стане независима.

Коментари (29)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на venci4
  venci4
  Рейтинг: 1432 Любопитно

  Сигурно журналята от Дойче веле плашат децата си вкъщи с Орбан. Нещо като Торбалан....

  Платени форумни тролчета, така ли ви възпитават на Позитано? http://prikachi.com/images/793/8000793h.jpg
 2. 2 Профил на karabastun
  karabastun
  Рейтинг: 8567 Любопитно

  Това щото в село Дитрау били маджаре и слушали Орбан...
  Ако дойдат от Шри Ланка да пекат банички и да правят милинки във Виница - на ръце ще ги носят.....

  [email protected]
 3. 3 Профил на Jazzdevil
  Jazzdevil
  Рейтинг: 1769 Неутрално

  Ай сега - пак Орбан виновен - тези секеи са унгардко племе заселило се там от хиляда години и винаги са се считали за крайно затворено общество от люти балканджии ама сега явно е на мода да се приписва всичко на Орбан. Дневник що не порови малко - може да се окаже, че и гей прайд си нямат...

 4. 4 Профил на pavur
  pavur
  Рейтинг: 2366 Неутрално

  ''Става въпрос за десетки милиони евро, които всяка година потъват в неправителствени организации.''


  и откога тва е лошо? да не би туй маджарско либералè да иска да се забранят НПО-тата и ùждестранното финансиране? ма той путинист тоз либерал бе

 5. 5 Профил на Stargate
  Stargate
  Рейтинг: 2288 Неутрално

  Значи, пекарната искала да дава ниски заплати, за това не си намерила местни за служители, а си внесла пекари от Шри Ланка. Вместо да вдигне заплатите и да назначи местни, са внесли евтина работна ръка от чужбина. Нормално е да се нервират местните и това няма нищо общо с ксенофобоята.

 6. 6 Профил на alfanero
  alfanero
  Рейтинг: 789 Неутрално

  То така се почва, първо идват двама, после десет, после сто и накрая няма отърване, че и колкото повече са, по нагли стават.

 7. 7 Профил на realguru
  realguru
  Рейтинг: 2596 Неутрално

  До коментар [#3] от "Jazzdevil":

  Е то да нямат гей-паради пак Орбан е виновен, ако не той то Путин или Дугин. :)

 8. 8 Профил на realguru
  realguru
  Рейтинг: 2596 Неутрално

  Демокрация в действие - не искат хората и това си е.

  Ама тогава не било демокрация - либерална логика. :)

 9. 9 Профил на Max91
  Max91
  Рейтинг: 540 Неутрално

  Пекари от Шри Ланка?Ами добре но проблема не е в това,а е нещо много познато и по нашите земи.

  .................. Те твърдят, че с кадровата си политика фабриката "Дитрой Пекшег" подбива цената на труда. Освен това в миналото извънредните часове там често не били заплащани. Собствениците на пекарната обаче отхвърлят обвиненията.....................

  Защо ли ми се струва че това е по-вероятната причина да няма кой да работи,и трябва да наемат "квалифицирани" пекари от тази далечна екзотична земя.

 10. 10 Профил на comandante vs либерални ентусиасти&корпократи
  comandante vs либерални ентусиасти&корпократи
  Рейтинг: 2608 Неутрално

  Демокрация е каквото искат селяните в собственото си село!
  В момента в който корпорациите продобият селото тогава е различно и в двата случая каквото искат собствениците на селото трябва да се смята за правилно решение!

  Libertarianism is just anarchy for rich people
 11. 11 Профил на Λllαν Βalckmore
  Λllαν Βalckmore
  Рейтинг: 341 Гневно

  Гениален текст, Сорос харесва това!

  Тези от дойче веле що не идат в някое холандско село да видят там колко обичат турците и мароканците? И там радиоточките са включени на Орбан...

  All games must end... https://m.youtube.com/watch?v=Wa0Nmruih_A
 12. 12 Профил на vassilun
  vassilun
  Рейтинг: 5002 Любопитно

  Сигурно журналята от Дойче веле плашат децата си вкъщи с Орбан. Нещо като Торбалан....
  —цитат от коментар 1 на venci4


  Ти плашиш ли децата си със Сорос? 😂🤣

 13. 13 Профил на Bedtime for Democracy
  Bedtime for Democracy
  Рейтинг: 1171 Неутрално

  Гениален текст, Сорос харесва това!Тези от дойче веле що не идат в някое холандско село да видят там колко обичат турците и мароканците? И там радиоточките са включени на Орбан...
  —цитат от коментар 11 на Alan Blackmore


  аз съм бил в доста холандски 'села' по 5000 души и искам да ти кажа че си има и поляци и мароканци и всякакви, да не говорим за индонезийците. чужденци има даже в супер консервативните католически общности в Зееланд... където хората се обличат почти като пингивите в блиския изток

  Pure Chewing Satisfaction
 14. 14 Профил на comandante vs либерални ентусиасти&корпократи
  comandante vs либерални ентусиасти&корпократи
  Рейтинг: 2608 Неутрално

  Значи, пекарната искала да дава ниски заплати, за това не си намерила местни за служители, а си внесла пекари от Шри Ланка. Вместо да вдигне заплатите и да назначи местни, са внесли евтина работна ръка от чужбина. Нормално е да се нервират местните и това няма нищо общо с ксенофобоята.
  —цитат от коментар 5 на Stargate


  Още от зората на глобализацията професионалните либерасти клеймят като долен расист и ксенофоб всеки който не иска хора от провалени държави да работят за по-малко пари или да получават социални помощи за сметка на данъкоплатците !

  Libertarianism is just anarchy for rich people
 15. 15 Профил на Тони КОСТОВ
  Тони КОСТОВ
  Рейтинг: 848 Неутрално

  Реви, Дойчовелев, твойта не е лесна... 😁

 16. 16 Профил на tsvetko_51
  tsvetko_51
  Рейтинг: 2153 Неутрално

  Само едно не рзбрах, склед като Орбан налива пари за унгарскта диаспора в Румъния, защо въпросните чорбаджии не вдигат заплатите - рекалама за Орбан и Унгария.
  Да, ама не, патриотите от всички краища, най-обичат не родината, а паричките - дказват го и нашите и турските и унгарските "патриоти" - да тупат монетите и да пет патриотични песни, а сухото в банката, може и на Сорос.:)

 17. 17 Профил на Günther
  Günther
  Рейтинг: 647 Неутрално

  Съвсем на кратко да обобщя какво са написали Дойче веле.
  В някакви унгарско село в Румъния местните протестират срещу тамошен бизнесмен с думите:
  "Малко ли са ни нашите цигани, че ни карате още от Индия?"

  Бог да благослови Америка за България!
 18. 18 Профил на Λllαν Βalckmore
  Λllαν Βalckmore
  Рейтинг: 341 Любопитно

  До коментар [#13] от "serpico":

  християни търпят, особено ако са поне католици, индонезийци отдавна няма (може би говориш за холандци с такъв произход), но турци и мароканци - НЕ! Те са само в големите градове (гета). Важно е да се отбележи, че там дискриминацията - както вероятно и във въпросното унгарско село - е на културна, а не на етническа основа, както би им се искало да го изкарат тези от ДВ по заръка на големия филантроп, който най-много го мразят не други, а неговите си.

  All games must end... https://m.youtube.com/watch?v=Wa0Nmruih_A
 19. 19 Профил на Patsis
  Patsis
  Рейтинг: 3085 Неутрално

  Хм, доколкото ми е известно, по-голямата част от секеите са унитариани (т.е. не признават Св.Троица) - това е традиционното секейско вероизповедание. А Дойче веле ни занимава с това, което направили католиците в това градче. Какво е становището на преобладаващото мнозинство на секеите не биха ли ни осведомили (което мнозинство не е непременно мнозинство и в едно отделно взето селище).

 20. 20 Профил на Patsis
  Patsis
  Рейтинг: 3085 Неутрално

  До коментар [#5] от "Stargate":

  Е, че това не е нещо ново - прочетете у Дюла Ийеш, унгарски класик, как още в края на 19-ти век унгарски капиталисти внасят румънски или словашки работници в унгарски фабрични селища, за да разделят работниците по етнически принцип и да подбият заплатите.
  Или Вие си мислите, че вносът на мигранти-бежанци в Европа е с благотворителна цел?

 21. 21 Профил на Роси
  Роси
  Рейтинг: 8390 Неутрално

  Не вярвам двама мигранти да навредят на едно петхилядно селище с нещо.

 22. 22 Профил на cose
  cose
  Рейтинг: 68 Неутрално

  Тук въпросът е какво прави този унгарски регион в изостаналата Румъния?
  Кога Румъния ще върне леко краднатите територии от съседните държави Унгария и България?

 23. 23 Профил на Baizuo
  Baizuo
  Рейтинг: 1270 Весело

  От сигурен либерален източник разбрах, че селяните трябва да оставят на Орби веднъж месечно в полунощ край селото едно бебе, той го изяждал!
  Гаден долен кръволог и антосорсист!

  muncho: "Няма защо да се отричат очевидните и статистически доказани факти, че мнозинството жени не стават за шофьори"
 24. 24 Профил на netolerast
  netolerast
  Рейтинг: 327 Неутрално

  Дойчо Велин ще ни разтопи сърцата с тази сърцераздирателна история.

  Какво падение за тази някога сериозна медиа...

 25. 25 Профил на Vassco
  Vassco
  Рейтинг: 582 Неутрално

  Браво на унгарците там! Този пекар не е намирал работници, защото е плащал мизерни суми и ги е карал на работят извънредно. Ей така се поддържа мизерията. И нашите пишман капиталисти го карат по този начин, а после реват, че нямало работници. Няма и да има. За тези жълти стотинки, които дават, скоро няма да намерят хора. Защо и при нас няма един Орбан да се опълчи на тази либерастка паплач?

 26. 26 Профил на Patsis
  Patsis
  Рейтинг: 3085 Весело

  До коментар [#21] от "Роси":

  Роси, тук влиза в сила анекдотът за Настрадин Ходжа:
  Настрадин Ходжа и жена му спели, разбира се, по ориенталски, на постелки на пода. Отнякъде се взела една мишка и притичала през гърдите на ходжата. Той скочил да я гони.
  -Остави я, бре ходжа! Това е само една мишка!
  -Път! Път, отваря жено тая мишка, път!

 27. 27 Профил на Patsis
  Patsis
  Рейтинг: 3085 Весело

  До коментар [#22] от "cose":

  Когато България върне районите с преобладаващо турско население по преброяването от 1881 година на Турция.

 28. 28 Профил на voxy
  voxy
  Рейтинг: 1296 Неутрално

  Леле Дневникът на Сорос вече по 2 статии на ден публикуват с плюене по Орбан хахаха

  -voxy
 29. 29 Профил на EU Fighter
  EU Fighter
  Рейтинг: 795 Неутрално

  Типични изостанали east European ксенофоби. Не виждали свят, но не искали да ги посетят.. Орбан е за затвор!

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK