Жена ще бъде посланик на България в Иран

Жена ще бъде посланик на България в Иран

© Цветелина Белутова, КапиталЖена ще стане посланик на България в Иран - това е Николина Кунева, чийто указ за назначаване е подписан от президента през януари.


Кунева е бакалавър по иранистика от Софийския университет, а първата ѝ работа е като преводач в посолството на България в Техеран, гласи биографията ѝ, представена пред Министерския съвет. Между 2006 и 2009 г. е референт за Иран, аташе и трети секретар в дирекция "Азия, Австралия и Океания" на МвнР. От 2009 г. до 2013 г. работи в Турция като трети и втори секретар в политическата служба на посолството, а след това поема функциите на референт за Иран в дирекция "Азия, Австралия и Океания".


През 2017 г. е назначена за началник на отдел "Южна и Югоизточна Азия" в дирекция "Азия, Австралия и Океания" с ранг първи секретар и впоследствие съветник, като въпросите, свързани с развитието на отношенията между България и Иран, са предмет на отговорност на поверения й отдел.
Работила е като хоноруван преподавател в специалност иранистика в СУ "Св. Климент Охридски". Лектор е и в обучителни програми на Дипломатическия институт към министъра на външните работи по въпроси на Азия и Иран. Владее персийски и английски език; ползва турски, френски и руски.


Новите посланици в Косово, Белгия, Катар, Узбекистан и Нигерия


Новият посланик на България в Косово Христо Гуджев е връчил на 24 януари акредитивните си писма на президента Хашим Тачи. Посланик Гуджев информира президента Тачи за предстоящата среща на високо равнище в София през лятото на 2020 г., в рамките на съвместното председателство на Берлинския процес от България и Република Северна Македония, съобщи на сайта си външното министерство. Президентът Тачи отново изрази признателността на Косово за подкрепата от страна на България и посочи, че Прищина очаква визова либерализация и повишаване на чуждестранните инвестиции.


Пламен Бончев ще замести Мая Добрева като посланик в Белгия и Люксембург. Бончев е дипломат от кариерата, завършил международни отношения в Московския държавен институт за международни отношения. Пак от него има и докторска степен по история, както е минал и допълнителни обучения в института "Клингендаал" в Хага, в Колежа на Европа в Брюж, в Европейския център за изследвания на сигурността "Джордж Маршал" в Германия.


Снимка на деня: Посланик и херцог >


В Министерството на външните работи е бил директор на дирекциите "НАТО и международна сигурност" и на "Политика за сигурност". В задгранични мисии е работил в българските посолства в Испания и в Белгия, бил е посланик във Финландия и Естония, както и в Грузия. Владее английски, испански и руски език, ползва френски, пише в биографията, приложена към решението на Министерския съвет за назначаването му.


Пламен Делев ще замести Метин Казак като посланик в Катар и Оман. Делев е арабист и дипломат от кариерата, той бе човекът, координирал възстановяването на посолството на България в Ирак през 2012-2013 г., гласи биографията му, представена пред Министерския съвет. През 2014 г. печели конкурс за поста "специален координатор по кризисните ситуации" в отдел "Близък изток и Северна Африка". Работил е в мисиите в Сирия, Ливан, Дубай и Катар. Владее арабски, английски и италиански.


Посланикът в Русия Атанас Кръстин ще продължи да бъде и посланик в Узбекистан, но със седалище в Москва. Той изпълнява тази длъжност и сега, след като предшественикът му Бойко Коцев бе освободен през 2018 г. Предложението, прието от Министерския съвет, е да продължи да я заема и след края на мандата на Коцев.


Жоро Кираджиев ще замести Веселин Делчев като посланик в Нигерия. Кираджиев е преминал професионалния си път в сферата на международната търговия, гласи представената му пред МС биография. Работил е в търговското предприятие "Родопаимпекс", включително и като търговски представител в Търговската служба на българското посолство в Либия между 1987 г. и 1992 г. Бил е търговски съветник в посолството в Сирия, след това управител на фирма Business Service Consulting и търговски директор на НАК.


От 2002 до 2006 г. е представител на Министерството на икономиката и енергетиката и ръководител на Службата по търговско-икономически въпроси в посолството в Сирия. Нотифициран е с дипломатически ранг съветник. Между 2007 и 2008 г. е директор по износа на "ЕМГ Трейдинг", а от 2008 до 2017 г. е регионален мениджър продажби на "Бохемие България". От 2017 до юни 2019 г. е управител на фирма "Гейл". Владее английски, румънски и руски език.


Петър Атанасов е трябвало да замести Валери Йотов в Бразилия - но назначението му е спряно, след като външното министерство в последния момент е разбрало, че комисията за разкриване на досиетата е обявила, че е бил агент на Държавна сигурност, пише "24 часа".


Според представената му пред Министерския съвет биография той е завършил "Нова и най-обща история" в Софийския университет, работил е в "Кремиковци", бил е ръководител на бюро за социални дейности, както и изпълнителен директор в компания за недвижими имоти. Бил е главен експерт в Института по публична администрация. По-късно става секретар на Съвета по етнически и демографски въпроси към Министерския съвет, после - държавен експерт в Секретариата на Националния съвет за сътрудничество по етническите и интеграционните въпроси.


Работата му за дипломатическата служба е в два периода - през 1992 г. и 1993 г. е парламентарен секретар на министъра на външните работи. През 2001 г. става държавен експерт в отдел "Латинска Америка" на дирекция "Америка", по-късно става временно управляващ на посолството в Чили. От 2014 г. до момента Петър Атанасов работи в Държавната агенция за бежанците към Министерския съвет, където е експерт по информация за страните на произход. Владее испански, английски и руски език.


Димитър Цанев ще замести Едвин Сугарев като генерален консул в Ниш, Сърбия.

Ключови думи към статията:

Коментари (14)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на shouten
  shouten
  Рейтинг: 241 Неутрално

  Дано си намери гадже там.

 2. 2 Профил на nessarox
  nessarox
  Рейтинг: 633 Весело

  Чантата.......
  Чантата г-жо посланик се слага до стола , а не пред краката
  Друга тема е ,че тази чанта е за улицата.
  На такава среща се ходи с клъч и се държи в ръка,дори ,когато сте седнала.
  Опитайте-много е удобно , а и няма да се чудите какво да правите с ръцете си .

  Всички сме в кочината,но някои гледат към звездите:)
 3. 3 Профил на ahasver
  ahasver
  Рейтинг: 1419 Неутрално

  Поздравления! Това се казва кариера. Започнала е от преводачка, та до посланик!

 4. 4 Профил на Петя
  Петя
  Рейтинг: 4410 Неутрално

  Тези жени си знаят мястото. За "цената" да не говорим, не е само работна заплата.

 5. 5 Профил на voodoo_child
  voodoo_child
  Рейтинг: 1291 Любопитно

  До коментар [#3] от "ahasver":

  Да, също като другарката/мисис Елена Поптодорова. Дано не забравя, като Поптодорова, да си плаща козметиката в летищните шопове.

 6. 6 Профил на jappy68
  jappy68
  Рейтинг: 323 Неутрално

  До коментар [#2] от "nessarox":

  Това на снимката, мило непознато многознаещо другарче, не е новия ни посланик в Иран, а министъра на външните работи на Република България, която е снимана случайно по някакъв друг повод с тази чанта.

 7. 7 Профил на pinoccio
  pinoccio
  Рейтинг: 851 Неутрално

  Малоумно изпълнение на Външно - в страна, където жените са третирани като добитък и нямат права, те пращат някаква лелка, която няма да има грам авторитет.

  Ще трябва и зачулена да ходи...

 8. 8 Профил на Petia Nikolova
  Petia Nikolova
  Рейтинг: 698 Весело

  До коментар [#6] от "jappy68":

  Двамата сте се изгубили в четенето. Ком. 2 говори за малките снимки на предишният посланник в Люксембург, ком. 7 - за голямата снимка. Общото е,че и на двете снимки има жена с чанта.

 9. 9 Профил на Калник
  Калник
  Рейтинг: 728 Неутрално

  Защо ми се струва, че имаме твърде много посланици в затънтени дупки...?

 10. 10 Профил на Един препатил
  Един препатил
  Рейтинг: 3005 Неутрално

  Когато чета за тези назначения много често повече ме впечатляват данните за предходната кариера на новоназначените посланици "от кариерата" - които са си открай време в МвнР. И по-точно наименованията на управленията, дирекциите, отделите където са се трудили. От които наименования не става много ясно с какво аджеба се занимават и с какво то е различно от някои други. От любопитство преди малко влязох в сайта на МВнР и ето какво намерих по въпроса:

  Генерална дирекция „Глобални въпроси“
  Дирекция „Америка“
  Дирекция „Азия, Австралия и Океания“
  Дирекция „Права на човека“
  Дирекция „Консулски отношения“
  Държавен културен институт към министъра на външните работи
  Дипломатически институт към министъра на външните работи

  Генерална дирекция „Политически въпроси“
  Генерална дирекция „Европейски въпроси“
  Генерална дирекция „Двустранни отношения“
  Дирекция „Политики и институции на ЕС“
  Дирекция „Обща външна политика и политика за сигурност на ЕС“
  Дирекция „Югоизточна Европа“
  Дирекция „Политика за сигурност“
  Дирекция „Двустранно европейско сътрудничество“
  Дирекция „Близък Изток и Африка“
  Дирекция „Източна Европа и Централна Азия“

  Дирекция „ ООН и сътрудничество за развитие“
  Дирекция „Външноикономически отношения“
  Дирекция „Международно право и право на ЕС“
  Дирекция „Ситуационен център“

  За една малко страна като нашата не са ли твърде много маймуните на клона?

 11. 11 Профил на Един препатил
  Един препатил
  Рейтинг: 3005 Неутрално

  До коментар [#7] от "pinoccio":

  Грешите, приятелю. Не е малоумно изпълнението на външно. В страните, "където жените са третирани като добитък и нямат права" мъжете имат склонност да проявяват подчертано уважение и галантност към жените, които са на висок пост в дипломацията или бизнеса, особено ако са чужденки. Може би това е комбинация от две подсъзнателни усещания - едното е оценяване постижението на жената да достигне до този пост, а другото е, че собствената жена е едно, ама чуждата - нещо съвсем друго.

 12. 12 Профил на ahasver
  ahasver
  Рейтинг: 1419 Неутрално

  До коментар [#10] от "Един препатил":
  Така е. Въобще външните работи не са като вътрешните. И у петък блажно ручат. При предишнита министърка на външните работи на ЕС , една английска баронеса, министерството и наброявало 4700 души. (изпусната информация из пресата)

 13. 13 Профил на herkules
  herkules
  Рейтинг: 226 Неутрално

  До коментар [#7] от "pinoccio":Грешите, приятелю. Не е малоумно изпълнението на външно. В страните, "където жените са третирани като добитък и нямат права" мъжете имат склонност да проявяват подчертано уважение и галантност към жените, които са на висок пост в дипломацията или бизнеса, особено ако са чужденки. Може би това е комбинация от две подсъзнателни усещания - едното е оценяване постижението на жената да достигне до този пост, а другото е, че собствената жена е едно, ама чуждата - нещо съвсем друго.
  —цитат от коментар 11 на Един препатил


  Ти грешиш "приятелю" Жените са некачествен пол и в 3/4 от света правилно са преценили стойността им, и се отнасят както трябва към тези същества. Там жената не струва повече от две кози, а в най-добрия случай крава, ако е от знатно семейство. Това е и най-правилната оценнка за жената, която освен за раждането на мъже, които да създават условия за живот, за друго не става. Да пратиш женски посланик в страна с друго (правилно) отношение към жените е подигравка и неуважение към страната. Ислямската революция в Иран е доказателство за резултата от наглостта на жените, да се смятат за равни с мъжете, а след всички арабски пролети с цел овластяване на жените, страните пострадали от тях приемат шериата, като гаранция (имунитет) срещу феминизъм. Феминизмът е най-великата глупост на новото време! Дано нормалните хора по света надделеят и ликвидират този тумор, за да зажвее светът отново в патриархални порядки, с надежда за по-добър живот на планетата.

  "Жените съществуват единствено само за разпространението на човешкия род и с това се изчерпва тяхното предназначение." - Артур Шопенхауер!
 14. 14 Профил на nessarox
  nessarox
  Рейтинг: 633 Весело

  До коментар [#2] от "nessarox":Това на снимката, мило непознато многознаещо другарче, не е новия ни посланик в Иран, а министъра на външните работи на Република България, която е снимана случайно по някакъв друг повод с тази чанта.
  —цитат от коментар 6 на jappy68


  А кой коментира външният ни министър ????

  Писала съм ясно : г-жо посланик

  Всички сме в кочината,но някои гледат към звездите:)
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK