Американка постави нов рекорд за престой в Космоса

Американка постави нов рекорд за престой в Космоса

© ReutersАстронавтът Кристина Кох стана днес жената, престояла непрекъснато най-продължително в Космоса - 328 дни. Това е много повече от досегашния рекорд на сънародничката ѝ Пеги Уитсън (289 дни) и само с 12 дни по-малко от рекорда за американец, който се държи от Скот Кели за мисията му на Международната космичеса станция през 2015-2016 г.


Американката се завърна днес на Земята с колегите си Лука Пармитано от Италия и Александър Скворцов от Русия.


Уитсън остава жената с най-много дни в Космоса заради трите си мисии в периода 2002-2017 г. Човекът с най-продъжителен еднократен престой остава Валерий Поляков, който прекара 437 дни на борда на вече несъществуващата съветска орбитална станция "Мир" през 1994-1995 г. Следват Сергей Авдеев (379 дни през 1998-1999), Владимир Титов и Муса Манаров (365 дни през 1987-1988) и Михаил Корниенко и Скот Кели (340.4 дни през 2015-2016).
Кох се нарежда пета в списъка и носи още едно постижение - излизане в открития Космос едновременно на две жени. Това стана през октомври с Джесика Мейр, а двете имаха през януари още две подобни мисии. Първият подобен опит бе насрочен за март 2019 г., но се оказа, че трябва да бъде отменен, защото нямаше скафандри с размер, подходящ за жени.


Родена в Северна Каролина, инженер Кох се присъединява към екипа с астронавти на НАСА (NASA) през 2013 г. Опитът от престоя ѝ в орбиталната станция и данните от въздействието на радиацията и безтегловността върху женското тяло ще помогнат за подготовката на евентуални бъдещи продължителни полети на хора до планети от нашата система.


По време на престоя си Кох изпълни 5248 обиколки на Земята и измина 223 милиона километра, което се равнява на 291 пътувания до Луната и обратно, припомня Би Би Си.


Тази година се навършват 20 години на международния проект за орбитална станция. Досега космонавти и астронавти са изпълнили там 227 излизания в открития Космос, като при 20-ина от тях са участвали и жени.


Американка постави нов рекорд за престой в Космоса

© Reuters

Ключови думи към статията:

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK