Две трети от българите не искат да помагат на съюзник в НАТО при руска атака

Две трети от българите не искат да помагат на съюзник в НАТО при руска атака

© Associated PressНад две трети от българите отхвърлят военна намеса на страната си в подкрепа на съюзник от НАТО при евентуална атака от от Русия срещу него. Одобрението за алианса е спаднало под половината от участвалите в американско проучване в България за малко повече от десетилетие.


Сред групата анкетирани страни България е и тази с най-голям дял на предпочитащи връзките с Русия пред тези със Съединените щати. Мнозинството българи също така не вярват, че за поддържане на световния ред понякога трябва да се воюва.


Освен това над половината запитани в България, Унгария, Гърция и Турция се съгласяват, че на родината им принадлежат части от други държави. (Отсъствието на териториални претенции или спорове със съседите е едно от основните условия за допускане в алианса.)
Това са част от заключенията в проучване на "Пю рисърч център", обхващащо 19 държави - 16 страни от НАТО (над половината), Швеция, Русия и Украйна. Изследването с 31 029 участници, осъществено между 13 май и 12 август миналата година (1045 от тях в България, а водещ партньор е Gallup), сочи, че като цяло НАТО остава във форма и подкрепата за съюза е силна. Медианният резултат за подкрепа на НАТО е 53%, едва 27% са изразили неодобрение.


Данните обаче показват и сериозни различия в оценката между членуващи държави, както и сериозни разминавания в идеологически план - десните възгледи предполагат по-силна подкрепа за НАТО. Разломът между "леви" и "десни" обаче варира в различните държави.


Евроатлантическа солидарност


От всички, включени в изследването страни в НАТО, никоя не дава резултат като българския на въпроса дали ако Русия влезе в сериозен конфликт със съседна държава, която е съюзник на НАТО, страната, от която е респондентът, трябва се притече на помощ, като използва фундаменталния за колективната отбрана чл. 5 от Вашингтонския договор.


Текстът на този член гласи, че "въоръжено нападение, предприето срещу една или повече от тях в Европа или в Северна Америка, ще се разглежда като нападение срещу всички тях (страните по договора)". Това означава, че "в случай на такова въоръжено нападение всяка от тях, упражнявайки правото си на индивидуална или колективна самоотбрана, признато в член 51 от Устава на Организацията на обединените нации, ще окаже помощ на нападнатата страна или страни по Договора, като незабавно предприеме индивидуално и съгласувано с останалите страни по Договора такива действия, каквито смята за необходими, включително употребата на въоръжена сила, за възстановяване и поддържане на сигурността в Северноатлантическата зона."


В България отговорилите с "да" на сценария за притичване на помощ на съюзник са едва 12 на сто. "Не" е отговорът на 69% от респондентите. Следващи по-най-голям дял отговорили с "не" са Италия и Гърция - 66 и 63 на сто, при същите държави е най-малък и делът на отвърналите с "да" (25 на сто). В случая на Италия спадът в отговора "да" е с 15 пункта от 2015 г. насам.


Дял на отговорилите утвърдително (в зелено) и отрицателно (в синьо) на въпроса дали собствената им армия трябва да се притече на помощ при нападение от Москва срещу натовска държава, съседна на Русия.

Дял на отговорилите утвърдително (в зелено) и отрицателно (в синьо) на въпроса дали собствената им армия трябва да се притече на помощ при нападение от Москва срещу натовска държава, съседна на Русия.


В 8 от 16-те държави (освен трите изброени това са Франция, Испания, Германия, Словакия и Турция) далите отговор "не" на евроатлантическата солидарност са над 50% от всички попитани. Мнозинството от респондентите смятат, че отговорът е "да", единствено в Холандия, Съединените щати, Канада, Великобритания и Литва.


Точно 50% е и медианният отговор "не", при 38% "да".


Отговорите обаче се променят рязко, ако въпросът е дали САЩ биха защитили съюзник в НАТО при нападение, извършено от Русия. Тъкмо в Италия 75% отговарят с "да", 16 на сто - с "не". Голямо е колебанието единствено в Чехия, Унгария и Турция (където нито един отговор не е над 50%, а разликата между "да" и "не" е под 10 пункта). Едва 29% е медианният отговор "не" в изследваните държави.


По този показател има възрастови разлики - младите респонденти в Испания, Франция, Словакия, Канада и Германия са отговорили, че САЩ биха използвали сила в такава ситуация. В Испания например 84% от хората между 18 и 29 г. са посочили този отговор, но две трети от тези над 50 г. са посочили "не".


България е водеща по отрицателни отговори по още един показател - 54% не се съгласяват с твърдението, че "понякога е нужно да се използва военна сила, за да се поддържа редът в света". Другата страна с абсолютно мнозинство на отговорилите "не" е Германия (52%) при медианни резултати за страните от НАТО 36% за "не" и 57% за "да".


Между две трети и три четвърти от респондентите са казали "да" в САЩ, Канада, Великобритания, Турция, Унгария, Холандия и Франция. В почти всички останали (без Литва, Гърция Германия и България) утвърдително са отговорили над половината респонденти.


Близки връзки с Русия


Повече българи са отговорили, че страната им трябва да има близки връзки с Русия (28% от респондентите), отколкото със Съединените щати (16 на сто). Това е страната с най-голям дял предпочели отношенията с Русия сред анкетираните.


Същевременно България се вписва в тенденцията на Централна и Източна Европа заедно с Италия и Гърция най-много от запитаните да смятат, че са нужни близки отношения и с двете сили, тъй като връзките и със САЩ, и с Русия са "еднакво важни". Над 50% са заявили това в Полша и Унгария, точно 50 - в Словакия, 47 на сто - в България.


Противоположна е тенденцията в Западна Европа с изключение донякъде на Германия, в която едва 39% предпочитат отношенията със САЩ. Във Великобритания такъв отговор са дали 83 на сто, в Холандия - 82, в Испания и Швеция - над 70.


И тук има идеологически разлом - от "левите" в България едва 5% предпочитат САЩ като партньор, от "десните" - 32 на сто. Тук е и най-голямата разлика между двете групи в процентно изражение, следва Чехия (15% от "левите" и 40 на сто от "десните). Единственото изключение е Унгария, където левицата предпочита САЩ като партньор.


Доверието към НАТО


Сривът в България е 12 пункта (от 54 на 42%) от 2007 до 2019 г., но промяната е по-сериозна във водещите европейски сили Франция (от 71 на 49) и Германия (от 73 на 57%) за същия период.


Отрицателно е мнението за НАТО на 28% от респондентите в България и съответно на 38 и 33 на сто - във Франция и Германия.


На другия полюс са Литва (доверието е скочило от 59% на 77% за същия период), Полша (от 72 на 82 на сто) и Украйна (от 34% на 53%). Там и неодобрението е слабо - в Литва е 12%, в Полша едва 8, най-ниският процент неодобрение.


Висок обаче е процентът на респондентите с отрицателно отношение към НАТО в Турция и Гърция - съответно 55% и 51%. В Турция е и най-слабото одобрение; такова е изразил едва всеки пети (21%).


Възгледите имат значение


Значителна в България е разликата в одобрението за НАТО между запитаните, определящи се като леви, и тези, възприемащи се като десни. Сред първите едва 25% имат положително отношение към алианса, докато сред десните 63% спадат към тази категория - 38 пункта разлика.


Още по-голяма е разликата в Швеция (41 пункта), сходна с тази в България е чешката (36 пункта). В Испания е около 25 на сто.


Териториални претенции


В Унгария, Гърция, България и Турция над половината респонденти се съгласяват, че територии на съседни държави "наистина им принадлежат" - при медианни за цялото проучване отговори от 45% "не" и 35% "да".


В България това са заявили 58 на сто от респондентите при 22% посочили "не". В Унгария е най-голямата разлика (67% "да" и 25 на сто "не"). Всички държави, в които утвърдителният отговор преобладава, са в Централна и Източна Европа - повече са казалите "да" и в Полша и Словакия, това е равносметка и в Русия и Украйна.


Макар по този въпрос да няма конкретни данни за България, според изследването е по-вероятно "поддръжници на крайнодесни популистки партии да кажат, че части от съседни държави принадлежат на страната им" и това е тенденция и в Източна Европа, и в западните страни.

Ключови думи към статията:

Коментари (449)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на dfjftriktrcdt
  dfjftriktrcdt
  Рейтинг: 2859 Неутрално

  Само САЩ могат да сложат на място Русия.

  shlshlshlshl
 2. 2 Профил на НеКой
  НеКой
  Рейтинг: 1576 Неутрално

  То пък Русия и НАТО като се сбият.
  Кой е луд да се бие с руснаците, по същата логика и кой луд ще иска се изправи срещу САЩ???

 3. 3 Профил на Александър
  Александър
  Рейтинг: 82 Неутрално

  Истината е, че в БГ про-руската пета колона винаги е била много силна още от времето на Освобождението.
  Трагедията обаче се състои в това, че всички руски сегашни и бивши сателити и "съюзници" тънат в корупция или са със съсипана икономика.

 4. 4 Профил на proventuss
  proventuss
  Рейтинг: 943 Разстроено

  Тъжна картинка, без коментар.

  Лигата на необикновените почтени джентълмени.
 5. 5 Профил на hamiltonf
  hamiltonf
  Рейтинг: 3348 Неутрално

  Почнаха да се мерят силите... Кой нормален иска война?!

  Не мога да виждам коментарите си и тези към мен, и не мога да отговарям, ако случайно не ги видя.
 6. 6 Профил на faraon
  faraon
  Рейтинг: 1033 Неутрално

  На тъпи въпроси тъпи отговори. Руската заплаха е измислена, за да се върти военната промишленост на САЩ, да вървят продажбите и да се държи в подчинение раята.

 7. 7 Профил на proventuss
  proventuss
  Рейтинг: 943 Неутрално

  До коментар [#3] от "Александър":

  Трагедията е мозъците, не в икономиката.

  Лигата на необикновените почтени джентълмени.
 8. 8 Профил на Smoke
  Smoke
  Рейтинг: 739 Неутрално

  Жалка работа сме ние. Искаме някой да ни спасява при нужда, но само 12% считат, че трябва ние да помогнем при нужда на наш съюзник.

 9. 9 Профил на stanislavdi
  stanislavdi
  Рейтинг: 1164 Неутрално

  Истината е, че в БГ про-руската пета колона винаги е била много силна още от времето на Освобождението. Трагедията обаче се състои в това, че всички руски сегашни и бивши сателити и "съюзници" тънат в корупция или са със съсипана икономика.
  —цитат от коментар 3 на Александър


  Много бързо се лекува русофилията. Поставете въпроса на българина "С ЕС или с Русия?". И тогава ще видите какво плюенв по Путин и Русия следва.
  Прагматик е българина

 10. 10
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 11. 11 Профил на Nil satis nisi optimum
  Nil satis nisi optimum
  Рейтинг: 774 Неутрално

  Българите в мнозинството си не уважаваме договорите. После се чудим защо сме сред най-бедните държави в НАТО.

  Не поставям нищо - нищо, над преценката на собствения си разум.
 12. 12 Профил на Веселин Дечев
  Веселин Дечев
  Рейтинг: 2326 Любопитно

  Две трети от българите не искат да помагат на съюзник в НАТО при руска атака
  ...
  Ем много ясно!
  Те САЩ какво са направили за нас?
  Изнудват ни с американските тецове, грабят ни златото чрез Дънди прешъс, вземат ни милиарди рекет за самолети, които не ни трябват, окупирали са ни земя за четирите бази, за които не плашат дори лев наем???
  Ми мноо ясно ма, како Сийке!

  В Русия съм! В Русия съм!
 13. 13 Профил на ПИК е велик
  ПИК е велик
  Рейтинг: 284 Неутрално

  Какво е това хипотетично проучване? Ако има реална ситуация, отговорите ще са съвсем други.

  Спечелихме битка, но не и войната!
 14. 14 Профил на Велков
  Велков
  Рейтинг: 1366 Неутрално

  Ами така е... сетете се защо... хайде ние сме ясни, но Франция и Германия?

 15. 15 Профил на proventuss
  proventuss
  Рейтинг: 943 Неутрално

  Две трети от българите не искат да помагат на съюзник в НАТО при руска атака...Ем много ясно!Те САЩ какво са направили за нас?Изнудват ни с американските тецове, грабят ни златото чрез Дънди прешъс, вземат ни милиарди рекет за самолети, които не ни трябват, окупирали са ни земя за четирите бази, за които не плашат дори лев наем???Ми мноо ясно ма, како Сийке!
  —цитат от коментар 12 на Веселин Дечев


  А руснаците какво направиха за нас? Ако почна да изброявам, няма да ми стигне цялата вечер, ай сиктир!

  Лигата на необикновените почтени джентълмени.
 16. 16 Профил на faraon
  faraon
  Рейтинг: 1033 Неутрално

  През 1939г. Полша има договори с Франция и Великобритания, в случай на агресия от страна на Германия въпросните две държави да нападнат Германия. След започването на войната на 1.9.1939г. Великобритания и Франция нападат Германия … с позиви.

 17. 17 Профил на Веселин Дечев
  Веселин Дечев
  Рейтинг: 2326 Любопитно

  До коментар [#3] от "Александър":

  "Истината е, че в БГ про-руската пета колона винаги е била много силна още от времето на Освобождението. "

  Ми защо САЩ не освободи България? Или поне Франция да беше ни освободила? Или Англия??
  Помсъщия начин САЩ нашамароха Сърбия и си гарантираха руски анклав за сто години напред.

  В Русия съм! В Русия съм!
 18. 18 Профил на nessarox
  nessarox
  Рейтинг: 1880 Неутрално

  Почнаха да се мерят силите... Кой нормален иска война?!
  —цитат от коментар 5 на hamiltonf


  Miсля, че по-правилно е :

  Коя богата държава ще иска война ?

  Всички сме в кочината , но някои гледат към звездите :)
 19. 19 Профил на yellow_hater
  yellow_hater
  Рейтинг: 279 Неутрално

  Нормално. Но анкетираните не са всичките почти 7 млн. души.
  Доста хора осъзнават връзката между славянските народи, вярата, културите, съдбите, писмеността и т.н. Не коментираме "Кой е по-по-най".
  Над 500 000 руснаци идват и си оставят парите тук. Същите тези хора плащат и данъци. Другите, почиващи на хотели тук, също оставят парите си тук.
  Защо да се помага на САЩ или на някого от другите в НАТО доброволно? Американецът къде ще отиде на море - в Маями или на Слънчака?
  Хайде, малко по-сериозно.

 20. 20 Профил на Торбалан
  Торбалан
  Рейтинг: 710 Неутрално

  При нападение на Русия срещу която и да е страна, общественото мнение моментално ще се настрои за отбрана и солидарност срещунобщия враг.
  Армиите ще се включат моментално, то не е въпрос на желание.
  После при първия убит от руснаците войник всички ще се вдигнем и заедно ще смачкаме агресора.

  Freedom is never more than one generation away from extinction. We didn't pass it to our children in the bloodstream. It must be fought for, protected, and handed on for them to do the same. Ronald Reagan
 21. 21 Профил на Веселин Дечев
  Веселин Дечев
  Рейтинг: 2326 Любопитно

  До коментар [#8] от "Smoke":

  "Искаме някой да ни спасява при нужда, но само 12% считат, че трябва ние да помогнем при нужда на наш съюзник."

  Кой наш съюзник бе???
  Ти кога си гласувал кой да ни е съюзник??
  За Нато мен никой не ме е питал!
  Който се е подписвал да става с някой съюзник -моля!

  В Русия съм! В Русия съм!
 22. 22 Профил на Лудколю Деликолев
  Лудколю Деликолев
  Рейтинг: 862 Весело

  Интересно кой ли е местният партньор на Пю-то за България? Що ли ми наприличват на едни црвено-рубладжийски измекяри.

 23. 23 Профил на Араламбене му е майката
  Араламбене му е майката
  Рейтинг: 345 Весело

  Аз например бихме помогнал. С две публикации тук. Ама не повече.

 24. 24 Профил на Александър
  Александър
  Рейтинг: 82 Неутрално

  До коментар [#17] от "Веселин Дечев":

  Освободили са те крепостните селяни на Руската империя. Войната от 1878г е на чисто геополитическа основа, защото Русия исла достъп до Босфора и Дарданелите.

 25. 25 Профил на nessarox
  nessarox
  Рейтинг: 1880 Любопитно

  Две трети от българите не искат да помагат на съюзник в НАТО при руска атака...Ем много ясно!Те САЩ какво са направили за нас?Изнудват ни с американските тецове, грабят ни златото чрез Дънди прешъс, вземат ни милиарди рекет за самолети, които не ни трябват, окупирали са ни земя за четирите бази, за които не плашат дори лев наем???Ми мноо ясно ма, како Сийке!
  —цитат от коментар 12 на Веселин Дечев


  Да попитам Русия кога ще върне 26 тона откраднатото злато на България ?
  Кога ще ни върне архивите ?

  Всички сме в кочината , но някои гледат към звездите :)
 26. 26 Профил на Кремълски дребосък
  Кремълски дребосък
  Рейтинг: 1236 Неутрално

  На тъпи въпроси тъпи отговори. Руската заплаха е измислена, за да се върти военната промишленост на САЩ, да вървят продажбите и да се държи в подчинение раята.
  —цитат от коментар 6 на faraon

  Измислена заплаха, така ли? Като в Украйна, Грузия или Молдова? Къде ви намират такива измислени "мислители"?

 27. 27 Профил на ebf52574941
  ebf52574941
  Рейтинг: 279 Неутрално

  Почнаха да се мерят силите... Кой нормален иска война?!
  —цитат от коментар 5 на hamiltonf


  Рано или късно Братушките ще ни помогнат. Както ген.Радецки е помогнал на Опълченците и както ген.Толбухин на ОФ през 1944г.

 28. 28 Профил на Пипера е много лют
  Пипера е много лют
  Рейтинг: 1253 Неутрално

  Според 2/3 от българите НАТО е нещо като охранителна фирма, на която може и да не се плаща. 2/3 от българите нямат против да ги управлява ГЕРБ/БСП/ДПС.

  https://www.youtube.com/watch?v=eYfOYx1G2zU
 29. 29 Профил на hamiltonf
  hamiltonf
  Рейтинг: 3348 Неутрално

  До коментар [#6] от "faraon":

  Руската заплаха била измислена?! Другарю, току-що каза вицът на годината!

  Не мога да виждам коментарите си и тези към мен, и не мога да отговарям, ако случайно не ги видя.
 30. 30 Профил на tosho_toto
  tosho_toto
  Рейтинг: 272 Неутрално

  Това много пъти съм го казвал.
  Като гледа човек кои са русофобите в България не се изненадвам колко голям процент симпатизират на Русия, за съжаление.

 31. 31 Профил на Atanas Yankov
  Atanas Yankov
  Рейтинг: 642 Неутрално

  От Русия се взима само чук, клещи и куче!
  И жените им са на кантар....
  Само българския паспорт ги възбужда. :)

 32. 32
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 33. 33
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 34. 34 Профил на Велков
  Велков
  Рейтинг: 1366 Неутрално

  Не се уповавайте на чл.5. Изобщо...

 35. 35 Профил на Големи яйца:)
  Големи яйца:)
  Рейтинг: 947 Неутрално

  За мен много по-впечатляващ е резултата в Германия, който е доста близък с този в България, Италия и Гърция.

 36. 36 Профил на Велков
  Велков
  Рейтинг: 1366 Неутрално

  От Русия се взима само чук, клещи и куче! И жените им са на кантар.... Само българския паспорт ги възбужда. :)
  —цитат от коментар 31 на STRATOR38


  Що бе, автоматите им не са лоши...

 37. 37 Профил на Пипера е много лют
  Пипера е много лют
  Рейтинг: 1253 Весело

  До коментар [#19] от "yellow_hater":

  Ти явно искаш почиващите да бъдат заменени от зелени човечета. И явно бъркаш свободата с алъш-вериша.

  https://www.youtube.com/watch?v=eYfOYx1G2zU
 38. 38 Профил на goliat
  goliat
  Рейтинг: 11 Неутрално

  Всичко е бизнес, няма ли заплаха няма оръжеен бизнес. За това НАТО(САЩ) Си имат ,Русия,Китай,Иран С. Корея за постоянна заплаха. Хората се плашат ,а бизнеса върви!

 39. 39 Профил на faraon
  faraon
  Рейтинг: 1033 Неутрално

  [quote#26:"Птеродактиль Северномонгольский"][/quote]

  Кога Русия е нападала натовска държава? Колкото до Украйна, Русия беше принудена да вземе мерки на фона на разширението на НАТО на Изток и цветните революции в бившите републики.

  Русия няма да напада НАТО-вска държава. Намеците как Русия ще ни нападне целят насаждане на страх и държане на колониите в подчинение.

 40. 40 Профил на Пипера е много лют
  Пипера е много лют
  Рейтинг: 1253 Весело

  До коментар [#17] от "Веселин Дечев":

  Теб само някой трябва да те освобождава, стриже и дои.

  https://www.youtube.com/watch?v=eYfOYx1G2zU
 41. 41 Профил на Велков
  Велков
  Рейтинг: 1366 Неутрално

  До коментар [#38] от "goliat":

  така е

 42. 42 Профил на citoplast
  citoplast
  Рейтинг: 983 Весело

  Хахахааа, "Пю рисърч център" се допитват до партньора галъп или демек до андрей райчев и кънчо стойчев, които са заедно с красимир гергов...?????

  Благодаря съм на такЪво проучване!

  Имало едно време ссср...
 43. 43 Профил на diegos
  diegos
  Рейтинг: 1132 Неутрално

  А бе, оставете нас... дори поляците са повечето с отговор НЕ, отколкото тези с ДА.

  Да не говорим за страни като Франция, Испания, Италия... Германия 60- на 33 в полза на НЕ...

 44. 44 Профил на KRAFTWERK
  KRAFTWERK
  Рейтинг: 844 Неутрално

  До коментар [#17] от "Веселин Дечев":

  Тъпо руска опорка....за освобождението си платихме със злато....за Източна Румелия също ни поискаха 32 млн златни рубли...но като капитулираха пред Нас на 3 ти март в Брест-Литовск този договор отпадна....по късно с тези пари помагахме на белогвардейците...а те са истински руснаци

 45. 45 Профил на ( ͡⊙ ͜ʖ ͡⊙)
  ( ͡⊙ ͜ʖ ͡⊙)
  Рейтинг: 2722 Неутрално

  До коментар [#12] от "Веселин Дечев":

  абсурдно е Русия да напада САЩ, че и да има нужда ние да помагаме на САЩ.
  От русия са заплашени малките и слаби съседи.

  ☠ ☠ ☠ Think of how stupid the average person is, and realize half of them are stupider than that. ☠ ☠ ☠
 46. 46 Профил на Велков
  Велков
  Рейтинг: 1366 Весело

  До коментар [#42] от "citoplast":

  За Франция и Германия ли говориш... блъгодарния с капаци...

 47. 47 Профил на Nick F
  Nick F
  Рейтинг: 925 Неутрално

  След като патриотите са ни руски подлоги, не е никак изненадващо.

 48. 48 Профил на Александър
  Александър
  Рейтинг: 82 Неутрално

  До коментар [#19] от "yellow_hater":

  Българите сме славяни или тва е още един мит на Руската пропаганда машина? Замисли се защо Паисий пише "История славянобългарска" , а не история на славяните. Представи си хан Аспарух рус със сини очи, защото аз не мога. Всъщност ролята на целия този славянски мит е да оправдава руските имперски интереси в Източна Европа. Плюс това руският елит винаги е гледал на България като на васална руска територия.

 49. 49 Профил на осмоъ
  осмоъ
  Рейтинг: 439 Любопитно

  значи чл. 5 важи само за Европа и Америка, но не и за Азия...

 50. 50 Профил на Рим
  Рим
  Рейтинг: 2321 Неутрално

  Тъжна картинка, без коментар.
  —цитат от коментар 4 на proventuss


  Защо без коментар? Страхуваме ли се да коментираме? Срамуваме ли се?
  Мутрите от герб управляват вече 10 години. Какво са направили, за промяна на този неприятен факт?
  Очевидно, нищо. Точно обратното. Отварят портата на страната ни за да може повече и повече руски интереси да нахлуят в страната ни...

  Макар че лично аз много се съмнявам в резултатите от изследвания за отношението на българите към Русия, сочещи ни като безспорни и безаналогови русофили...
  Ако наистина сме такива, защо най-русофилската партия - тази на сидеров се е стопила до 1 процент подкрепа?
  Защо комунистите от бсп стоят в опозиция с 20-тина процента подкрепа предимно от пенсионери, вместо да изправи ръст, до въпросните 66% русофили...?
  Защо другият русофил магарешки, борец срещу американския изтребител Ф-16, се срути тоже до под 1 %...?  ДЕМОКРАТИ ЗА СИЛНА БЪЛГАРИЯ
 51. 51 Профил на MPetr
  MPetr
  Рейтинг: 1565 Неутрално

  А "добрю утро"............"Одобрението за алианса е спаднало "под половината" от участвалите в американско проучване".....….... А кога е било "над половината"........... Само у "мозъчето на Паси" и...... У лудницата у Карлуку.......

 52. 52 Профил на Един препатил
  Един препатил
  Рейтинг: 2755 Неутрално

  "Над две трети от българите отхвърлят военна намеса на страната си в подкрепа на съюзник от НАТО при евентуална атака от Русия срещу него."

  Това не е от липса на солидарност. А от липса на самочувствие. Българите естествено знаят, че ако това се случи всички ще участват и чл. 5 ще бъде спазен. Но си казват "Абе, каква армия имаме ние и кой е опрял до нас? Що за глупави въпроси ми задавате? Те руснаците а са посегнали, а Щатите са ги смляли за часове, та някой нас ще ни чака."

 53. 53 Профил на schwimmwagen
  schwimmwagen
  Рейтинг: 1986 Неутрално

  На фронта , с противогаз и плащ наметало ли ?
  Аз съм дърт за такива тъпотии, но и на малкия няма да му позволя.
  Първо искам да видя всички военолюбиви ентусиасти на първа линия и тогава , евентуално, може да се замисля .

  "...Thereafter the man-loving God who arranges everything, and who did not abandon man without an intellect, sent unto him Saint Constantine the Philosopher, called Cyril, a righteous and truth-loving man, and he created for them thirty-eight letters..."
 54. 54
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 55. 55 Профил на Веселин Дечев
  Веселин Дечев
  Рейтинг: 2326 Весело

  До коментар [#48] от "Александър":

  "Плюс това руският елит винаги е гледал на България като на васална руска територия."

  А САЩ като равноправни партньори?
  Хаха!😂

  В Русия съм! В Русия съм!
 56. 56 Профил на ( ͡⊙ ͜ʖ ͡⊙)
  ( ͡⊙ ͜ʖ ͡⊙)
  Рейтинг: 2722 Неутрално

  Повечето хора запитани в мирно време дали искат война, пък било то справедлива, вероятно няма да са положително настроени. Все пак е тъжно какви идиоти има.

  ☠ ☠ ☠ Think of how stupid the average person is, and realize half of them are stupider than that. ☠ ☠ ☠
 57. 57 Профил на faraon
  faraon
  Рейтинг: 1033 Неутрално

  До коментар [#6] от "faraon":Руската заплаха била измислена?! Другарю, току-що каза вицът на годината!
  —цитат от коментар 29 на hamiltonf


  Дай логично обяснение за причините, поради които Русия би нападнала например натовска Румъния. Или натовска Германия. Пълни измишльотини. Някои другари избиват комплекси и се опитват да насаждат страх .

 58. 58
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 59. 59 Профил на nsa17624486
  nsa17624486
  Рейтинг: 597 Неутрално

  А, ако ни се наложи НАТО да ни помага?

 60. 60 Профил на Велков
  Велков
  Рейтинг: 1366 Весело

  До коментар [#50] от "Рим":

  Ако сумираш процентите и не забравяш ГЕРБ ще ти се изясни... или няма... ти трудно схващаш... за Франция няма да коментираш предполагам...

 61. 61 Профил на sasvirco
  sasvirco
  Рейтинг: 497 Неутрално

  Тъпи въпроси, тъпи отговори.

 62. 62 Профил на Santos
  Santos
  Рейтинг: 1308 Весело

  Интересно кой ли е местният партньор на Пю-то за България? Що ли ми наприличват на едни црвено-рубладжийски измекяри.
  —цитат от коментар 22 на Лудколю Деликолев


  @Лудколю Деликолев, има го в текста „местният партньор на Пю-то за България“, просто си го пропуснал. Ето: „Изследването с 31 029 участници, осъществено между 13 май и 12 август миналата година (1045 от тях в България, а водещ партньор е Gallup)“, демек „Калъп Интернешънъл“ на Алцхаймер Райчев. Така че съвсем не случайно ти „наприличват на едни црвено-рубладжийски измекяри“, ха-ха! Жив и здрав!

 63. 63 Профил на deutscher._
  deutscher._
  Рейтинг: 622 Неутрално

  Дневник , това е ужасно ако е така? ! ?
  Това е немислимо и абсурдно и тогава идват и абсурдни въпроси- как у защо България в тази си територия и население е станала членка на Алианса без тотално допитване на Материала?
  И наистина ако е така , то всичките ми страхове и предположения за бъдещи безумни отигравания в тази територия са си за реално очакване, което според мен вече започва ! ! !

 64. 64 Профил на pinoccio
  pinoccio
  Рейтинг: 887 Разстроено

  Русороби, сър!

  Заслужават си немотията!

 65. 65 Профил на 1107
  1107
  Рейтинг: 664 Неутрално

  След като българите искат връзки най-вече с Русия, то очевидно са готови да платят и цената.

 66. 66 Профил на samoedin
  samoedin
  Рейтинг: 3908 Неутрално

  До коментар [#28] от "Пипера е много лют":

  " Според 2/3 от българите НАТО е нещо като охранителна фирма, на която може и да не се плаща. 2/3 от българите нямат против да ги управлява ГЕРБ/БСП/ДПС."

  Това обяснява достатъчно красноречиво защо търпяхме 45 години престъпен комунизъм, след което още 30 години престъпно разграбване на всичко в обществото ! Представям си какво светло бъдеще ни чака с хора, които не са готови да се развалят рахатлъка си, за да изградят едно по - справедливо общество ! Все някой отвън да ни върши работата, ама опре ли се до наше усилие - до тук !

 67. 67 Профил на Nedyalko Lazarov
  Nedyalko Lazarov
  Рейтинг: 1717 Неутрално

  Лоша работа. Да му мислят турците. Като ги нападне Русия не могат да разчитат на нас. С изключение може би на Stanislavdi. Той ще се пише доброволец. А и Александър каза, че и той ще се пише. Да ме прощава, че го пропуснах. Големи натовци. По-големи от германци, французи, поляци, чехи, унгарци, словенци, италианци и гърци. Мъжкари.

 68. 68 Профил на Индиана
  Индиана
  Рейтинг: 746 Неутрално

  България отдавна страда от стокхолмски синдром по отношение на североизточната империя. Това е било известно на всеки способен да мисли в последните 100 години. Достатъчно е да започнат да се изучават фактите от историята, умело изопачавани и крити по времето на авторитарната държава. Затова и беше тая борба за учебниците в 10 клас.

 69. 69 Профил на Александър
  Александър
  Рейтинг: 82 Неутрално

  До коментар [#55] от "Веселин Дечев":

  Никой не ни е карал да влезнем в НАТО. Това е доброволно членство.
  А през 1944г, България е била окупирана.
  И да със сигурност САЩ са се намесвали много по-малко в нашите вътрешни работи отколкото Русия. Прсто няма база за сравнение.
  Разберете руски тролове и марксисти,че България не е в това положение по вина на Запада. Проблемите ни са следствие от нашите избори,нашите политици и нашия си народ. Това е първата крачка за няква позитивна промяна. Вината също така не е в глобалния капитализъм и световния еврейски заговор, а само и единствено в нас самите.

 70. 70 Профил на MPetr
  MPetr
  Рейтинг: 1565 Весело

  Всички "десни" у армията....... При "каракачана".......те и без тва само за тва стават........

 71. 71 Профил на 65
  65
  Рейтинг: 184 Неутрално

  Проучванията на това Пу са пълни шменти капели, обилно гарнирани с пунта мари.
  Как пък за толкова години поне един не се обади нито на мен, нито на някой познат, та да ни проучи.

 72. 72
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 73. 73 Профил на schwimmwagen
  schwimmwagen
  Рейтинг: 1986 Неутрално

  Повечето хора запитани в мирно време дали искат война, пък било то справедлива, вероятно няма да са положително настроени. Все пак е тъжно какви идиоти има.
  —цитат от коментар 56 на GMO VACCINES CHEMICALS


  Разбира се , подобни анкети са разни хора да си оправдават парите и дават работа на други подобни хора. Стане ли война, в зависимост от обстоятелствата, мнението рязко се променя и никакви "проучвания" не могат да го предвидят .

  "...Thereafter the man-loving God who arranges everything, and who did not abandon man without an intellect, sent unto him Saint Constantine the Philosopher, called Cyril, a righteous and truth-loving man, and he created for them thirty-eight letters..."
 74. 74 Профил на Ген. Колев
  Ген. Колев
  Рейтинг: 495 Неутрално

  До коментар [#27] от "ebf52574941":

  Ушанка, как точно Радецки е помогнал на опълченците - когато те САМИ отблъскват всички основни щурмове на Осман Паша, Радецки идва, когато вече Осман е ял як Български лобут и си ближе лютите рани, а Радецки идва и подсилва позицията, но страшните турски щурмове са вече история. Истината е че нашите спасяват мужишките жопи от това да не бъдат изхвърлени зад Дунав благодарение на некадърното си командване - за справка първите атаки срещи Плевен, Телишкия редут и пр. където настъпват в параден строй срещу турските укрепления и аскера ги прави дроб сърма със скорострелните си пушки, Плевен пада по-късно, когато шутът Скобелев е озаптен, а думата вече има немецът Тотлебен, който знае как да си свърши работата. Това за ОФ-то и Толбухин - трябва да мразиш диво страната и народа ни, та да ти минава въобще през головата. Наистина е много жалко и злощастно да си ментален мужик, ама много.

 75. 75 Профил на Рим
  Рим
  Рейтинг: 2321 Неутрално

  До коментар [#19] от "yellow_hater":Българите сме славяни или тва е още един мит на Руската пропаганда машина? Замисли се защо Паисий пише "История славянобългарска" , а не история на славяните. Представи си хан Аспарух рус със сини очи, защото аз не мога. Всъщност ролята на целия този славянски мит е да оправдава руските имперски интереси в Източна Европа. Плюс това руският елит винаги е гледал на България като на васална руска територия.
  —цитат от коментар 48 на Александър


  Славянобългарската държава е създадена през 681 година от много, много славянски местни племена и една малка, ама много малка азиатска конница, водена от Аспарух...
  Тази смесица от азиатски и европейски черти, очевидно е дала лоши резултати - 500 години турско владичество, 45 - комунистическо, 35 години преходен гърч...най-бедните и най-корумпираните в ЕС към днешна дата.

  ДЕМОКРАТИ ЗА СИЛНА БЪЛГАРИЯ
 76. 76 Профил на citoplast
  citoplast
  Рейтинг: 983 Неутрално

  До коментар [#58] от "citoplast":Изнервен си нещо... не бива... нали ще воюваме - искам те в добро психично здраве...
  —цитат от коментар 72 на Велков


  Казах други въпроси Фатмак, мнението ти за каквото и да било изобщо не ме интересува!

  Имало едно време ссср...
 77. 77 Профил на не на безразличието
  не на безразличието
  Рейтинг: 860 Разстроено

  2-3ти от българите не знаят на кой свят са...за съжаление

  'Българите сме малък но много прост народ.' М Вешим
 78. 78 Профил на Chung Kuo
  Chung Kuo
  Рейтинг: 249 Неутрално

  Учудени не трябва да има - българинът обича да взема, но не обича да дава....

 79. 79 Профил на Индиана
  Индиана
  Рейтинг: 746 Неутрално

  Рано или късно Братушките ще ни помогнат. Както ген.Радецки е помогнал на Опълченците и както ген.Толбухин на ОФ през 1944г.
  —цитат от коментар 27 на ebf52574941


  Вие затова и прекръстихте един чист български град - Добрич - на Толбухин, и така го оставихте дори и след смъртта на Сталин. Нарочно го оставиха съветските другари, да си го върнат за боя, който ядоха около тоя град през ПСВ. Само че забравиха да прекръстят всички други села в околността, които носят имена на герои от същата война. Както обикновено си заслужавате презрението.

 80. 80
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 81. 81 Профил на greeneyes
  greeneyes
  Рейтинг: 2881 Неутрално

  Нормално, България е троянският кон на Русия в НАТО, а огромна част от българите на територията са соцносталгици, бивши партийни секретари, АБФК, техни деца и внуци, старшини, милиционери и въобще всякакви шапкари, бивши активни комсомолци и настоящи мрънкащи пенсионери, бивши председатели на текезета и апеката, лектори на дружество Георги Кирков и още всякакви от този род русоробски лузъри. Друга категория са днешните мутроолигарси, комунистически мафиоти забогатели по време на комунистическия преход, политици, свързани с мафията и плащането на руския данък, държавни чиновници, закърмени да служат и пр. екземпляри, които са готови по заповед на МОсква веднага да постелят червения килим пред ватнишките ботуши.
  Огромна част от годните и мислещи българи отдавна се изселиха, а малкото останали нормални хора са задушени от комунистическата мутромафиотска плява. Въобще трудно се диша в Родината - в буквален и преносен смисъл.

  Пазете се от доносника vesolr
 82. 82 Профил на niki
  niki
  Рейтинг: 8 Неутрално

  Язък за парите, които Фондация "Америка за България", "Отворено Общество" и сателитите им наляха в русофобските неолиберални, либертариански "институти", "университети" и прочие.

  niki
 83. 83
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 84. 84
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 85. 85 Профил на niki
  niki
  Рейтинг: 8 Неутрално

  Някой умрял да се бие и гине за простотиите на Запада и русофобите.

  niki
 86. 86 Профил на MPetr
  MPetr
  Рейтинг: 1565 Весело

  ....... Всичко що е "дясно" утре "на подскоци" се записва в армията........"натовска"...... Да нъ брани "мощно" от "руският ботуш" ....... И аз ще спя спокойно, най-накрая .....мммм даааа.......

 87. 87 Профил на niki
  niki
  Рейтинг: 8 Неутрално

  99% от населението тука не са ходили в казармата. Като гръмне пушката и ще ревнат за мама.

  niki
 88. 88 Профил на Велков
  Велков
  Рейтинг: 1366 Неутрално

  До коментар [#86] от "MPetr":

  Радан и раница си има...

 89. 89
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 90. 90
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 91. 91
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 92. 92 Профил на Vlado Nikolov
  Vlado Nikolov
  Рейтинг: 3826 Неутрално

  До коментар [#10] от "proventuss":

  Американците са същите. Един техен министър скочи от прозореца с вик "руснаците идват". Миналият век. Пропагандата е много силна и от двете страни. А, ВПК, произвеждат и продават оръжие за стотици милиарди.

 93. 93
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 94. 94 Профил на faraon
  faraon
  Рейтинг: 1033 Неутрално

  Положението е такова, че Русия е оградена от натовски държави или от държави, които водят откровено антируска политика. Русия е оградена от военни бази на НАТО. Пълен идиотизъм е да се помисли, че Русия първа би нападнала държава, членка на НАТО.

 95. 95
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 96. 96 Профил на kya05558835
  kya05558835
  Рейтинг: 336 Неутрално

  Руснаците са ни братя всеки нормален българин го знае. България трябва да работи за приемане на Русия в европейския съюз. Руснаците са не по малко европейци. Ако Русия стане официален член това ще е най големия кошмар за Америка. Те искат слаба Европа, затова са се посветили последните 100години да промиват мозъци в Европа и да държат на каишка политиците, представят Русия като враг, като различни...

 97. 97 Профил на bxr35608444
  bxr35608444
  Рейтинг: 758 Неутрално

  Трогателно е да видиш как еничарите във форума неуморно плюят и харчат по " гадния " Български народ затова , че не ще да ходи да се трепе с Руснаците заради Американските интереси , но някак си и дума не обелват срещу повече от половината народи в НАТО , които са на абсолютно същия акъл . Като например Германския , Италианския , Френския , Испанския , Унгарския , Гръцкия , Турския и даже русофобски настроените Поляци . Някак си ужасно смешно , е че според форумните русофоби тези народи имат право да не искат да загиват за Американските интереси , но Българския народ трябва да загине до последния Българин в евентуална война срещу Русия . 98. 98
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 99. 99 Профил на bez_ime2
  bez_ime2
  Рейтинг: 289 Неутрално

  До коментар [#27] от "ebf52574941":Ушанка, как точно Радецки е помогнал на опълченците - когато те САМИ отблъскват всички основни щурмове на Осман Паша, Радецки идва, когато вече Осман е ял як Български лобут и си ближе лютите рани, а Радецки идва и подсилва позицията, но страшните турски щурмове са вече история. Истината е че нашите спасяват мужишките жопи от това да не бъдат изхвърлени зад Дунав благодарение на некадърното си командване - за справка първите атаки срещи Плевен, Телишкия редут и пр. където настъпват в параден строй срещу турските укрепления и аскера ги прави дроб сърма със скорострелните си пушки, Плевен пада по-късно, когато шутът Скобелев е озаптен, а думата вече има немецът Тотлебен, който знае как да си свърши работата. Това за ОФ-то и Толбухин - трябва да мразиш диво страната и народа ни, та да ти минава въобще през головата. Наистина е много жалко и злощастно да си ментален мужик, ама много.
  —цитат от коментар 74 на Ген. Колев


  Като не им е пречил, ако беше пристигнал по-рано, щеше да оплеска всичко...

 100. 100 Профил на aha
  aha
  Рейтинг: 464 Весело

  Трябваше още в първото изречение да напишете че Кънчо е правил проучването в България, за да не се стряскаме от резултатите. Те и маймуните познават повече на избори от Галъпа, може би защото са безпристрастни.

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK