Партията на Меркел се обяви против изключването на "Хуауей" от германския пазар

Партията на Меркел се обяви против изключването на "Хуауей" от германския пазар

© ReutersДепутатите от Християндемократическия съюз на канцлера Ангела Меркел са подкрепили документ, с който се препоръчва въвеждането на по-строги правила за чуждестранни доставчици на 5G оборудване, но не и забрана сред тях да е световният лидер - китайската "Хуауей" (Huawei).


Това съобщи "Ройтерс", като допълва, че текстът е съставен от лидерите на ХДС в отговор на притеснения в партията, че китайската компания е заплаха за националната сигурност на Германия. Това ще бъде и основа за постигане на правителствена прозиция с коалиционните партньори от Германската социал-демократическа партия.


Изборът на тази стратегия е и поредното - след Великобритания - отхвърляне от голяма европейска държава на настойчивите призиви на администрацията на президента Доналд Тръмп китайският гигант да бъде тотално изключен от изграждане и участие в комуникационни мрежи от следващо поколение.
Документът е от само 4 страници и в последния ми работен вариант е било записано, че "държавни структури с достатъчно ресурси могат да се инфилтрират в мрежата на който и да е производител на оборудване. Дори след изчерпателни технически проверки, рисковете за сигурността не могат да бъдат елиминирани напълно - в най-добрия случай те може да бъдет минимализирани. В същото време ние не сме беззащитнисрещу опитите да се подслушва през 5G мрежите. Използването на силна криптография може да осигури поверителност на комуникациите и обвяната на данни", пише в него.


За най-голямата икономика на Европа би било скъпо и потенциално опасно да изключва "Хуауей". и трите ѝ големи мрежови оператори са клиенти на компанията, а Берлин се опасява също, че в противен случай и Пекин ще отвърне на удара.


Затова в документа се прави ясно разделение между достъп, пренос и ядро на мрежите и се препоръчва използването на няколко компании, за да се намали зависимостта от един единствен доставчик. Освен това трябва максимално да се прецизират законите и правилата на ИТ сигурност, за да служат те като каталог, с който компаниите да правят справки.

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK