Бой за две магистрали, 1 млн. бягат към Турция и Москва е доволна - какво става в Сирия

Конвой с бягащи от Идлиб.

© Reuters

Конвой с бягащи от Идлиб.Хуманитарна катастрофа с над милион потърпевши за десет месеца не се случва всеки ден. За това предупредиха осем международни организации, работещи в провинция Идлиб и други части на северозападна Сирия. Хората бягат от сражения между частите на Башар ал Асад, подкрепяни от руската авиация, и местни бунтовници, подкрепяни от турската армия. В сблъсъците има убити турски военни. Още по-тревожно е напрежението между двете големи сили в сирийския конфликт - Турция и Русия - което дори да не доведе до пряк сблъсък, би засегнало още повече хора, ако продължи.


Разговори в Анкара между руснаците и турците приключиха в понеделник без споразумение за спиране на насилието. Във вторник пристигна пратеникът на САЩ за Сирия, който преди днешните разговори с турски военни каза: "Днес нашият съюзник в НАТО е изправен пред заплаха от правителството на Асад и Русия. Тук сме, за да оценим с турските власти ситуацията и да предложим, ако е възможно, подкрепа".


Формално, всичко това е заради две магистрали, за които силите на Башар ал Асад се впуснаха с нови сили в битка в единствената провинция, която дотогава бе под контрола (предимно, но не само) на джихадисти. В Идлиб, провинция, в която Турция, Русия и Иран, основните играчи в сирийската война, опитаха да създадат буферна зона под различни имена в последните години, няколко милиона се оказаха в капана на амбициите на трите страни, а ако различията им не завършат с край на сраженията, кризата може отново да засегне и Европа.
Защо Идлиб и пътищата му са толкова важни? Какво ще стане с Русия и Турция заради сирийския конфликт - развод или не? Ще рискува ли Турция сама да си причини нова мигрантска криза, като задълбочи намесата си в Сирия, принуждавайки се да изпълни заплахата си и да "отвори портите" към Европа, за да пусне потока, с който не може да се справи?


"Дневник" обобщи отговорите, които са известни, и потърси неизвестните в разговори с експерти от Турция, Русия и Сирия.


Астана - мъртва или не


От 4 млн. жители на провинция Идлиб над половината са вътрешно разселени, избягали от други провинции, отвоювани от Дамаск една по една. Голяма част е под контрола на "Хайят тахрир аш Шам" - джихадисти, доминирани от бившия клон на "Ал Кайда" - но действат и протурски, някои от които ислямистки, групи. В нея от април 2019 г. силите на Асад напредват с руска подкрепа. Планираната за 2018 г. офанзива бе забавена от нова сделка на Москва, Анкара и Техеран (т. нар. "формат от Астана") и създаване на нова буферна зона с 12 турски наблюдателни пункта. Това бе поредният опит за зона без сражения в порочния кръг - започващ с ескалация на насилието в Идлиб, продължаващ със спешна среща на тримата президенти и завършващ с нова мярка за мир.


Съгласно договорките с Русия и Иран Турция се задължи да раздели радикали от умерена опозциия в провинцията и да осигури достъп до части от магистралите М4 и М5, а Русия - да се погрижи силите на Асад да не нападат. Наблюдателните постове вършеха работа за известно време до най-новата вълна от офанзивата на режима, започнала през декември. Месец по-късно Анкара и Москва си отправят взаимни обвинения, че не спазват сделката.


В последните две седмици събитията се развиха много бързо. Сирийската армия уби 8 турски войници, Анкара съобщи за контраудар с евентуални десетки жертви. Ердоган обяви процеса от Астана за мъртъв, след това даде три седмици за изтегляне от турските пунктове и се закани с възможен мащабен военен отговор. Остри словесни престрелки последваха с Русия, стотици бойни машини бяха изпратени в района на Идлиб, а в понеделник още петима турски войници загинаха при опит да си върнат позиции, овладени от силите на Асад.


Турция изпрати още сили в Идлиб в края на седмицата.

© Associated Press

Турция изпрати още сили в Идлиб в края на седмицата.


"Това се смята за най-сериозната ескалация, случвала се някога между Анкара и Дамаск в 9-годишната сирийска война... Турските въоръжени сили са удряни директно от сирийската армия," отбелязва катарската телевизия "Ал Джазира". "Възможността за политическо решение между Русия и Турция намалява," а расте рискът за пълна конфронтация, пише бившият военен Метин Гурджан за базираното в САЩ електронно издание "Ал Монитор". Турция "няма избор" освен да засили присъствието си, ако иска Русия да седне на масата за преговори.


"Астана бе обявена за мъртва, но, изглежда, това бе емоциоанлен изблик," каза за "Дневник" Ахмет Евин, професор в истанбулския университет "Сабанджъ" и изследовател в мозъчния тръст Public Policy Institute. "Астана е единствената платформа, където Турция може да взаимодейства с големите играчи. Така че ден по-късно Астана може въобще да не се смята за мъртва. Може Анкара да е бясна заради позицията на Москва, може Анкара да не харесва направеното от Путин, но няма да се откаже толкова лесно от Астана."


"Сирийският конфликт е като маса с три стола - Русия, Турция и Иран се нуждаят едни от други и не мога да са едни срещу други. Ако Турция излезе от уравнението, целият процес от Астана ще се срути," заяви бившият сирийски дипломат Басам Барабанди, служил в мисиите във Вашингтон и Китай, преди да се отрече от управляващите в Дамаск и да се установи във Вирджиния.


Алексей Хлебников, консултант по връзките Русия - Близък изток и експерт от Руския съвет за международни отношения, все пак смята, че има нещо ново в ситуацията, но то не е в руско-турската реторика. "През последните седмици сирийската армия не срещна много съпротива от бунтовниците (докато напредваше в Идлиб - бел. ред.) и напредъкът бе забележителен - бунтовниците напуснаха позициите си. Изглежда, не са имали подкрепа от Турция. Това е ново нагаждане към сделката. Ситуацията може да замръзне, когато сирийската овладее М4 и М5."


От запад на изток, от север на юг


По този въпрос има рядко единодушие между режим и опозиция - без двете магистрали битката за Идлиб щеше да изглежда различно. Преди да бъде отложена, офанзивата през 2018 г. трябваше да започне в покрайнините на град Джиср аш Шугур, по пътя на една от тях. В края на миналата седмица тя овладя Саракиб, където се срещат двете магистрали. След този град загубите на бунтовниците са значителни и те контролират малко повече от половината от Идлиб.


Вземането на М4 и М5 е стратегическо за свързването на изтока и запада, крайбрежието и бившето икономическо сърце Алепо. Ако пътищата за търговия и всякакви други превози през Идлиб бъдат отворени, Асад ще има повече контрол върху икономиката на страната в момент, когато смята, че е близо до победата и вече трябва да се мисли за "следвоенното възстановяване" на Сирия, за което се говори от години. Обратно, отрязани от достъп до М4 и М5, бунтовниците губят възможност за икономическа активност и приходи. Към военната и икономическата полза от магистралите се добавя политическата стойност - който и да ги контролира, ще има коз в бъдещите преговори в Сирия.


М4 започва от средиземноморското пристанище Латакия (бастион на подкрепа на Асад, недалеч е и Тартус, където са разположени сили на руския флот), минава през Идлиб и стига до Саракиб. Там се засича с М5, идваща от границата с Йордания, минаваща през Дамаск, Хомс и Маарет ан Нуман (наскоро отвоюван от режима), край Идлиб и стигаща до Алепо. Следва коридор, пресичащ Сирия от запад на изток (където пък бе турската операция "Извор на мира").

М4 започва от средиземноморското пристанище Латакия (бастион на подкрепа на Асад, недалеч е и Тартус, където са разположени сили на руския флот), минава през Идлиб и стига до Саракиб. Там се засича с М5, идваща от границата с Йордания, минаваща през Дамаск, Хомс и Маарет ан Нуман (наскоро отвоюван от режима), край Идлиб и стигаща до Алепо. Следва коридор, пресичащ Сирия от запад на изток (където пък бе турската операция "Извор на мира").


"За Сирия и Русия завземането на целия Идлиб не е основен приоритет, важни са магистралите," каза за "Дневник" Алексей Хлебников. "Не мисля, че ще се опитат да овладеят цялата провинция Идлиб, могат да седнат и да оставят ситуацията да тлее, докато Турция се справи с "Хайят тархир аш Шам" и другите." Три дни след разговора М5 е изцяло в ръцете на сирийското правителство.


М4 и М5 са много важни, но последната офанзива въпросът не е само до тях, смята Барабанди. "Преди последната операция отиваха в райони с малко население и нямаше голямо движение на хора там - виждахме стотици, най-много хиляда. Днес виждаме десетки хиляди. Русия оказва натиск върху Турция да направи нещо и единственият начин е да изпрати бежанци към границата."


И тримата наблюдатели, с които "Дневник" разговаря, смятат, че важният фактор в преценката на Ердоган ще е вътрешната политика. "Ако Ердоган помисли, че ескалацията ще му помогне, независимо как могат да реагират руснаците (както при свалянето на руския самолет), ще го направи. Ще ескалира, ще получи популистка подкрепа и ще промени тона," каза Ахмет Евин.


Най-голямата миграция от началото на конфликта


А данните на ООН за бежанците звучат като много по-сериозен проблем от геополитическата игра. Четвърт от населението на Северозападна Сирия се придвижи на север към граница, която в момента е затворена, а Ердоган казва, че няма да пусне повече и един сириец през нея.


Битката за М4 и М5 подтикна хуманитарни организации да обявят преди дни, че Сирия се изправя пред най-голямата масова миграция от райони на сражения в деветгодишната история на конфликта. Оценката на ООН е, че от края на януари "разселването на цивилни от тези райони се е ускорило" заради "повишената военна активност".Не всички живеят в палатки (някои са при приемни семейства), но "на всички разселили се (наскоро) са им необходими нехранителни продукти, докато 79% се нуждаят от съдействие за намиране на подслон, а 57% се нуждаят от храна и пари," сочи докладът от началото на февруари. Според оценката на ООН "80 процента от наскоро разселените са жени и деца". Цитирани са данни на неправителствена организация, според която само децата са около 200 хиляди.


Нарастващите цени на горивата (повишили се с 20% в последните седмици) и обезценяването на сирийската валута затрудняват доставките на продукти. Проблем са и зимните условия, част от които са чести наводнения. Мигранти загиват при пожари в импровизирани лагери без елементарни условия или под обстрел, при опит да напуснат местата, където живеят, а според някои източници - и при въздушни удари на силите, сражаващи се на страната на Асад.ООН описва подробно мерките си. Редица доброволчески организации действат в района, прави го и Турция, с която са свързани някои от тях. Това решение обаче може да е само временно.


Тази седмица осем международни хуманитарни агенции отправиха съвместен призив за мерки срещу това разселване, което може да стане "хуманитарна катастрофа", засенчваща много други досегашни. Според Дейвид Суонсън, базиран в Турция говорител на ООН, "виждаме бягство на хора без аналог" и касапница "в мащаб, какъвто не бяхме виждали в тази криза от доста време."Проф. Ахмет Евин смята, че тази ситуация устройва Москва. "За Русия втора вълна на напрежение с увеличаващ се брой бежанци е добра новина, в много голяма степен съответства на (политиката ѝ на) рушене на тази страна от западния съюз. За Русия, ако Европа е слаба, това е добре." Европа от своя страна "се притеснява от бежанския въпрос, но не иска да се замесва в Близкия изток. Ако не искат да се справят с източника на проблема, ще обмислят още плащания за Анкара."


Само от буря в районите на Дана, Атма и Джиср аш Шугур на 31 януари са нанесени щети на няколко лагера и са засегнати над 470 семейства. <br /><br /> Трудно е и за онези, които остават по домовете си - десетки болници са спрели работа, липсват много продукти, сред тях и лекарства. В друг доклад ООН отбелязва, че "само на 11 януари 26 общности в Идлиб са засегнати от въздушни удари, сред тях училища, болници, лагери за вътрешно разселени и пазари, както и места за новоразселените."

Само от буря в районите на Дана, Атма и Джиср аш Шугур на 31 януари са нанесени щети на няколко лагера и са засегнати над 470 семейства.


Трудно е и за онези, които остават по домовете си - десетки болници са спрели работа, липсват много продукти, сред тях и лекарства. В друг доклад ООН отбелязва, че "само на 11 януари 26 общности в Идлиб са засегнати от въздушни удари, сред тях училища, болници, лагери за вътрешно разселени и пазари, както и места за новоразселените."


Размразяване след толкова години?


В момента обаче топката не е в Европа, а в Турция. Две години след като Анкара загатна хипотетично размразяване с Дамаск в бъдеще, през януари изпрати в Москва шефа на разузнаването си Хакан Фидан за среща със сирийския колега Али Мамлук. Първите преки контакти на толкова високо ниво според някои източници са завършили със сделка Турция накрая да се изтегли от Идлиб. Сегашните събития опровергават това, но според някои анализатори, сред които и разговарялият с "Дневник" сириец Барабанди, нова среща не е изключена.


Ахмет Евин стига по-далеч: не изключва турският полезен ход сега да е разведряване с Асад. "Турски завой от 180 градуса не е немислим. Но трябва да бъдат направени още много промени в международната среда," каза той в телефонен разговор в края на миналата седмица. "Турция може да промени курса, ако има международно съгласие за възстановяването на Сирия. Турски компании ще са в много добра позиция да възстановят Сирия и това е много по-важно за турската икономика от всяка друга алтернатива, тъй като строителството изигра много важна роля в засилването на турския икономически растеж - до неустойчивата степен, за която сега си плаща."


Турският президент (тогава премиер) Реджеп Тайип Ердоган и сирийският държавен глава Башар ал Асад. Снимката е от 2006 г.<br /><br />Турция не признава режима на Асад. Ердоган твърдеше, че съветвал някогашния си колега и приятел (още като премиер) как да откликне на нуждите на хората, когато започнаха демонстрациите през 2011 г. Оттогава Анкара смекчи реториката си, но едно не се е променило: тя разговаря с Дамаск през Москва. Чавушоглу заяви миналата седмица, че очаква от Русия ясно да предаде посланието: "Не приемаме извинението "не можем да контролираме напълно режима."<br />

© Associated Press

Турският президент (тогава премиер) Реджеп Тайип Ердоган и сирийският държавен глава Башар ал Асад. Снимката е от 2006 г.


Турция не признава режима на Асад. Ердоган твърдеше, че съветвал някогашния си колега и приятел (още като премиер) как да откликне на нуждите на хората, когато започнаха демонстрациите през 2011 г. Оттогава Анкара смекчи реториката си, но едно не се е променило: тя разговаря с Дамаск през Москва. Чавушоглу заяви миналата седмица, че очаква от Русия ясно да предаде посланието: "Не приемаме извинението "не можем да контролираме напълно режима."


Попитан дали е съгласен, Барабанди отговори утвърдително. "Но не за Идлиб, а заради (Сирийските демократични сили) и ПКК в Североизточна Сирия. Турция няма да отхвърли сътрудничество за това, не че ще стане бързо." Ако е прав, това може да даде нов живот на споразумение за сигурност, подписано от Анкара с бащата на Асад преди 20 години.


Бившият дипломат обаче е скептичен, че руско-турско-иранският процес може да е от полза на родината му: Астана само "съвършено служеше на интересите на трите страни, но не и на сирийския народ... Това, което става в Сирия, за мен вече не е дори срещу правитеството - то е без значение. Всички сирийци са без значение (за големите сили)." В сирийския конфликт трябва да се чува повече "гласът на арабските страни", убеден е той. "Не можем да оставим Сирия на тези три страни да я контролират. По-голямото участие чрез Арабската лига или други платформи е начинът за спасяване на Сирия."

Ключови думи към статията:

Коментари (165)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на walking.dead
  walking.dead
  Рейтинг: 444 Неутрално

  Как сменихте плочата!

 2. 2 Профил на Николай Колев
  Николай Колев
  Рейтинг: 2491 Неутрално

  Само не разбирам защо тези хора бягат от (а)САДИСТКО-РУСКИЯ рай?

  * ПКП-Прекрасна Кърджалийска Принцеса. Политкоректна формулировка на думи на министър председателя за председателя на Народното събрание
 3. 3 Профил на EU defender
  EU defender
  Рейтинг: 714 Неутрално

  Москва може да е доволна, но от приходите от газ ИЗОБЩО не е доволна. 35% спад за януари на годишна база :) Денег нет, но въй там держитес!

  The best way to predict the future is to invent it.
 4. 4 Профил на lrz04638139
  lrz04638139
  Рейтинг: 0 Неутрално

  Да бягат, това са кадъните на терористите, въоръжавани от Турция. Нека сега си ги приюти, а скоро и оцелелите терористи.

 5. 5 Профил на bosev.asen
  bosev.asen
  Рейтинг: 521 Разстроено

  Свръх УПАДЪЧНИ държави!

 6. 6 Профил на Julian Mall
  Julian Mall
  Рейтинг: 2957 Неутрално

  Доста тенденциозна статия която изобща не отбелязва че причината за военните действия са Турция и подкрепяните от нея терористи които никога не са имали намерение да слагат оръжието и да търсят мир! Това продължи повече от година и Асад с подкрепата на Русия трябваше да свърши това което отложи през 2018 година да освободи Идлиб със сила!

  По-добре миг свобода отколкото живот в робство
 7. 7 Профил на qtl36551020
  qtl36551020
  Рейтинг: 300 Неутрално

  Какво става ли ,Русия и Асад печелят войната ето това става.

 8. 8 Профил на Julian Mall
  Julian Mall
  Рейтинг: 2957 Неутрално

  Само не разбирам защо тези хора бягат от (а)САДИСТКО-РУСКИЯ рай?
  —цитат от коментар 2 на Николай Колев


  Ами защото са рязали глави и други хуманитарни дейности!

  По-добре миг свобода отколкото живот в робство
 9. 9
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 10. 10 Профил на aleksandarx
  aleksandarx
  Рейтинг: 511 Неутрално

  До коментар [#2] от "Николай Колев":

  Защото са джихадисти.

 11. 11 Профил на Virgin
  Virgin
  Рейтинг: 1381 Неутрално

  Само не разбирам защо тези хора бягат от (а)САДИСТКО-РУСКИЯ рай?
  —цитат от коментар 2 на Николай Колев


  Защото са правили лоши неща.

 12. 12 Профил на citoplast
  citoplast
  Рейтинг: 981 Весело

  .... Още по-тревожно е напрежението между двете големи сили в сирийския конфликт - турция и русия...


  Турция все пак е радост! За кремъл!

  Имало едно време ссср...
 13. 13 Профил на EU defender
  EU defender
  Рейтинг: 714 Неутрално

  До коментар [#9] от "дерибеев":

  Успявам винаги, благодаря.

  The best way to predict the future is to invent it.
 14. 14 Профил на selqnin
  selqnin
  Рейтинг: 838 Неутрално

  Сирия е в плен на своят сатрап и на джуджето псевдо султана и айетоласите!!!!
  Просто ужас!!!

 15. 15 Профил на Дедов'та Колюуа Унукя!
  Дедов'та Колюуа Унукя!
  Рейтинг: 971 Весело

  Москва може да е доволна, но от приходите от газ ИЗОБЩО не е доволна. 35% спад за януари на годишна база :) Денег нет, но въй там держитес!
  —цитат от коментар 3 на EU defender


  Бе те "там" не знам за кое се дЕржат, ма у нас- нашенските пишман- руснаци ("пустите клисурци- станали московци, а панагюрци- донски казаци"- по Иван Вазов- преди да види истински руснак)- яко се държат.

  За същото...

  :) :) :)

  БАСИ ТЪПИЯ САЙТ!
 16. 16 Профил на Lich King
  Lich King
  Рейтинг: 536 Весело

  .... Още по-тревожно е напрежението между двете големи сили в сирийския конфликт - турция и русия...Турция все пак е радост! За кремъл!
  —цитат от коментар 12 на citoplast
  Радост е, докато не им свалят поредната руска тенекя!

 17. 17 Профил на Дедов'та Колюуа Унукя!
  Дедов'та Колюуа Унукя!
  Рейтинг: 971 Весело

  До коментар [#9] от "дерибеев":

  Успявам винаги, благодаря.
  —цитат от коментар 13 на EU defender


  Абе- само за протокола (приятелски огИнь)- най- успя в прогнозара за Брекзит. Ма карай- то тва беше... отдавна! :)

  Чак и старшинката от Коста- Перчево те бъзика. Ма- карай там, карай... :) :) :)

  БАСИ ТЪПИЯ САЙТ!
 18. 17 Профил на Николай Колев
  Николай Колев
  Рейтинг: 2491 Неутрално

  До коментар [#10] от "alexandar":

  1 млн. и всички джихадисти. Смех.

  * ПКП-Прекрасна Кърджалийска Принцеса. Политкоректна формулировка на думи на министър председателя за председателя на Народното събрание
 19. 19 Профил на madridchanin
  madridchanin
  Рейтинг: 632 Неутрално

  Пари пари и пак пари. За това са всички войни. Дреме им за сирийците.

 20. 20 Профил на Иво
  Иво
  Рейтинг: 4194 Любопитно

  "Бой за две магистрали, 1 млн. бягат към Турция и Москва е доволна - какво става в Сирия"

  Става това, че президента Асад и неговите ирански и руски съюзници отвоюват провинция Идлиб от настанилите се там терористи от фронта ал-Нусра.

  "Каква е ползата за човека, ако придобие цял свят, a повреди на душата си? "Евангелие на Марко, Глава 8:36
 21. 21 Профил на К2
  К2
  Рейтинг: 1703 Неутрално

  [quote#11:"Virgin"][/quote]

  Ако си направиш труда да погледнеш таблица с разселените ще разбереш , че тези няколко милиона Сирийци , няма как да са правили лоши неща.По-скоро диктатора за да остане на власт разруши държавата и отвори ада за жителите и.

  SHADOWS of SOFIA
 22. 22 Профил на eti mehter
  eti mehter
  Рейтинг: 3663 Неутрално

  Политиката пречи на войната.....
  Снощи, турските военни експерти казаха, че с лекота могат да стерилизират всичко във и около Идлиб.....но зелената лапичка не свети....

  Bukalemun
 23. 23 Профил на aleksandarx
  aleksandarx
  Рейтинг: 511 Неутрално

  До коментар [#17] от "Николай Колев":

  Повече са от милион. Цялата пумия на Европа и съветските републики с жените нинджи и малките бъдещи обладатели на девственици в рая.

 24. 24 Профил на putinxujlo
  putinxujlo
  Рейтинг: 2409 Любопитно

  До коментар [#8] от "Julian Mall":

  Ами защото са рязали глави и други хуманитарни дейности!
  ======================

  Вие за тези ли руски "миротворци" казвате, които отрязват глави и измъчват затворници?
  🔞
  https://youtu.be/40-EoejDySc

  "Чуждестранен агент"
 25. 25 Профил на БГА Балкан
  БГА Балкан
  Рейтинг: 695 Неутрално

  "Бой за две магистрали, 1 млн. бягат"

  Бре! При всяко сражение на правителствените сили с терористите "демократичните медии" пишат за поне 1 милион бягащи. До момента според тяхна "информация" от Сирия са избягали поне 1.5 милиарда жители! Това прави Сирия най-многолюдната държава в света. На това му се казва "сериозна журналистика" и "достоверна информация".

  И в морето ми е до колене .....................
 26. 26 Профил на diegos
  diegos
  Рейтинг: 1109 Неутрално

  Идлиб се контролира от HTS призната за терористична организация и наследник на Ан нусра/Ал Кайда. Призната за такава от САЩ, Канада, Великобритания и който те сетите. Терористи джихадисти. Там гравитират и по малки групировки, до една ислямистки, които в подконтролните си територии налагат шариат. За демокряките тук, шариата очевадно е хубаво нещо. Само дето не искат да живеят по такива закони.
  Има едни табелки на границите с Идлиб, на арабски- какво гласят? "Със западната демокрация- до тук!"

 27. 27 Профил на Дедов'та Колюуа Унукя!
  Дедов'та Колюуа Унукя!
  Рейтинг: 971 Весело

  Политиката пречи на войната.....Снощи, турските военни експерти казаха, че с лекота могат да стерилизират всичко във и около Идлиб.....но зелената лапичка не свети....
  —цитат от коментар 22 на eti mehter


  Mи свалихте му на "зелената лампичка" един самолет- ся ше кесите на жълто.

  Освен ако не ви светне ярко- червено зад врата... :)

  БАСИ ТЪПИЯ САЙТ!
 28. 28 Профил на stargate
  stargate
  Рейтинг: 1902 Неутрално

  До коментар [#17] от "Николай Колев":


  До коментар [#10] от "alexandar":1 млн. и всички джихадисти. Смех.
  —цитат от коментар 17 на Николай Колев


  Вярвате, на статии във вестниците?!? Смях!! 1 милион, ама на куково лято.

 29. 29 Профил на Vlado Nikolov
  Vlado Nikolov
  Рейтинг: 3876 Неутрално

  До коментар [#2] от "Николай Колев":

  Защото са ислямистки главорези и про турски настроени ислямистки групи. Който искаше, можеше да напусне отдавна. От цивилните жители. А Асад разчиства терена от боклуци.

 30. 30 Профил на Vlado Nikolov
  Vlado Nikolov
  Рейтинг: 3876 Весело

  До коментар [#13] от "EU defender":

  Както с прогнозата за Брекзит? 😀

 31. 31 Профил на Храбър
  Храбър
  Рейтинг: 3026 Любопитно

  Да бягат, това са кадъните на терористите, въоръжавани от Турция. Нека сега си ги приюти, а скоро и оцелелите терористи.
  —цитат от коментар 4 на lrz04638139


  Руснаците там за освободители ли се водят?
  На Асад?

  "Безнаказаността на похищенията и произволното разполагане с притежанията на повалените стари имуществени прослойки след 9-ти септември има като пряко следствие създадената и поддържана политическа обстановка за корупция"
 32. 32 Профил на eti mehter
  eti mehter
  Рейтинг: 3663 Весело

  До коментар [#27] от "Дедов'та Колюуа Унукя!":

  ярко- червено зад врата... :)
  ========
  Това на аватара ти да не е случайно твоя врат.....а, дедовия....... 3?

  Bukalemun
 33. 33 Профил на anonimnii
  anonimnii
  Рейтинг: 1769 Неутрално

  Турците ще излязат от Сирия или поне ще се отдръпнат. Така си мисля, защото коментарите по турските медии са такива, че подготвят общественото мнение за това. В Турция е лесно да се предскаже каква ще е политиката, защото медиите започват да действат в тази посока. Разбира се понякога има разминавания между мнението на някои коментатори по медиите с официалната политика на държавата в момента (на политическото управление в момента).
  В Сирия има сериозен сблъсък с Русия и явно Ердоган ще отстъпи. Много ми е странно как турците в Турция не виждат, че Ердоган си прави каквото си иска и все се прави на умен и на победител от всяка ситуация. Все виновен е Гюлен. Сега Турция като се оттегли от Сирия пак Гюлен ще е виновен сигурно. Като свалиха руският самолет накрая се оказа, че Гюлен е виновен.

  Мы идем широкими полями На восходе утренних лучей. Мы идем на бой с большевиками За свободу Родины своей.
 34. 34 Профил на Храбър
  Храбър
  Рейтинг: 3026 Любопитно

  До коментар [#10] от "alexandar":1 млн. и всички джихадисти. Смех.
  —цитат от коментар 17 на Николай Колев


  Особено жените и децата!

  "Безнаказаността на похищенията и произволното разполагане с притежанията на повалените стари имуществени прослойки след 9-ти септември има като пряко следствие създадената и поддържана политическа обстановка за корупция"
 35. 35 Профил на К2
  К2
  Рейтинг: 1703 Неутрално

  [quote#31:"Храбър"][/quote]

  Освобождават Асад от народа му. В същото време забравят , че още преди да я има Алкайда , Асад избиваше народа си защото не го иска.

  SHADOWS of SOFIA
 36. 36 Профил на Да вярваме на истината
  Да вярваме на истината
  Рейтинг: 2014 Неутрално

  До коментар [#22] от "eti mehter":

  Не ме разсмивай с турските бойни умения бе човек.
  На Шипка 256 убити опълченци 501 руснака 1230 ранени срещу 8870 убити турци и 6580 ранени.
  Гърците смешните войници ви натикаха до Анкара. Ако България не е помогнала на Ататюрк с оръжието, което е трябвало да се унищожи нямаше да има Ердоган.
  Ония пък арабите още по-смешни. Сядайте си на "безаналоговите" дупета и си гледайте рахата.

 37. 37 Профил на Храбър
  Храбър
  Рейтинг: 3026 Неутрално

  До коментар [#25] от "БГА Балкан":

  Хората се чудят къде да се скрият от руските мирни самолети, а на теб ти е смешно!

  "Безнаказаността на похищенията и произволното разполагане с притежанията на повалените стари имуществени прослойки след 9-ти септември има като пряко следствие създадената и поддържана политическа обстановка за корупция"
 38. 38 Профил на zz_s
  zz_s
  Рейтинг: 1287 Неутрално

  Като гледам картата М4 опасва цялата граница с Турция. Сега като е в ръцете на Асад, къде са турските сили, в тясното между магистралата и границата ли?
  Куде са САЩ?

  "Терминът "русофоб" е измислен от руснаците и техните мекерета, за да дамгосат българските патриоти, поставящи интересите на България над интересите на Русия." #GRETA, GO TO SCHOOL !
 39. 39 Профил на anonimnii
  anonimnii
  Рейтинг: 1769 Неутрално

  Интересно Питкин какво иска да постигне в Сирия? Защото докато Асад е там няма как сирийците да поискат да се върнат в Сирия.

  Мы идем широкими полями На восходе утренних лучей. Мы идем на бой с большевиками За свободу Родины своей.
 40. 40 Профил на Дедов'та Колюуа Унукя!
  Дедов'та Колюуа Унукя!
  Рейтинг: 971 Весело

  До коментар [#27] от "Дедов'та Колюуа Унукя!":

  ярко- червено зад врата... :)========

  Това на аватара ти да не е случайно твоя врат.....а, дедовия....... 3?
  —цитат от коментар 32 на eti mehter


  МояТ е.

  Освен това съм дебел, нося цайси, и ушите ми са клепнали.

  Горното- джокери- за следващия път- като нямаш к'во да кажеш... :) :) :)

  БАСИ ТЪПИЯ САЙТ!
 41. 41 Профил на Храбър
  Храбър
  Рейтинг: 3026 Неутрално

  До коментар [#39] от "anonim440":

  Да изтормози Европа....а и Турция.

  "Безнаказаността на похищенията и произволното разполагане с притежанията на повалените стари имуществени прослойки след 9-ти септември има като пряко следствие създадената и поддържана политическа обстановка за корупция"
 42. 42 Профил на Иво
  Иво
  Рейтинг: 4194 Любопитно

  До коментар [#36] от "Да вярваме на истината":

  Значи България спасява Турция по време на Гръцко-турската война през 1919 – 1922? Така ли?

  "Каква е ползата за човека, ако придобие цял свят, a повреди на душата си? "Евангелие на Марко, Глава 8:36
 43. 43 Профил на eti mehter
  eti mehter
  Рейтинг: 3663 Неутрално

  До коментар [#33] от "anonim440":

  Днес пак си....обратното на остър......
  Когато падна руския самолет.....всички заиграхте казачок....и се кълнняхте че повече турски крак няма да стъпи в Сирия.....
  А ако тогава ви бяха казали че Путин с охота ще строи АЕЦ и ще дава "С 400"..на Турция.....щяхте да припадате от смях......

  Доколкото Ердоан.....днес, който и да управляваше Турция.....тия неща пак щяха да се случват....

  Bukalemun
 44. 44 Профил на eti mehter
  eti mehter
  Рейтинг: 3663 Весело

  До коментар [#36] от "Да вярваме на истината":

  😁.....айде.....още един, освободил Турция....
  Много станахте ей...!
  Да не се счупи клона....

  Bukalemun
 45. 45 Профил на Julian Mall
  Julian Mall
  Рейтинг: 2957 Весело

  .... Още по-тревожно е напрежението между двете големи сили в сирийския конфликт - турция и русия...Турция все пак е радост! За кремъл!
  —цитат от коментар 12 на citoplast


  Не за Турция а за НАТО - " Във вторник пристигна пратеникът на САЩ за Сирия, който преди днешните разговори с турски военни каза: "Днес нашият съюзник в НАТО е изправен пред заплаха от правителството на Асад и Русия. Тук сме, за да оценим с турските власти ситуацията и да предложим, ако е възможно, подкрепа".

  Днес ще има среща на външните министри на НАТО които ще изразят солидарност с натовският съюзник Турция но дотук!

  По-добре миг свобода отколкото живот в робство
 46. 46
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 47. 47 Профил на anonimnii
  anonimnii
  Рейтинг: 1769 Неутрално

  До коментар [#43] от "eti mehter":

  Тогава до колкото помня коментирах не в този сайт. Но коментарите ми бяха, че Турция прави грешка със свалянето на този самолет. И накрая така се и оказа. Но в Турция всички (всички, всички, всички) се биеха в гърдите колко било правилно решението. Опозиция и управляващи в Турция подкрепяха свалянето на самолета. Народа го подкрепяше. И какво стана накрая?

  Мы идем широкими полями На восходе утренних лучей. Мы идем на бой с большевиками За свободу Родины своей.
 48. 48 Профил на Julian Mall
  Julian Mall
  Рейтинг: 2957 Весело

  "Не за Турция а за НАТО "

  Не за Кремъл а за НАТО Турция отново е радост Цитопласте!

  По-добре миг свобода отколкото живот в робство
 49. 49 Профил на Да вярваме на истината
  Да вярваме на истината
  Рейтинг: 2014 Неутрално

  До коментар [#42] от "Иво":

  Чак да спасява силно казано. Помага. Щеше да "спасява" ако имаше войска. При всички случаи Ататюрк е много благодарен. Четете.

 50. 50 Профил на zz_s
  zz_s
  Рейтинг: 1287 Неутрално

  До коментар [#36] от "Да вярваме на истината":

  Турците имаха добре обучена, организирана и ефективна армия. Сега обаче, след чистките на Ердо чета за недостиг на пилоти и други тесни специалисти, които не придобиват опит от днес за утре.

  "Терминът "русофоб" е измислен от руснаците и техните мекерета, за да дамгосат българските патриоти, поставящи интересите на България над интересите на Русия." #GRETA, GO TO SCHOOL !
 51. 51 Профил на disclosure
  disclosure
  Рейтинг: 513 Неутрално

  Това, което става е, че сирийците си връщат държавата, която САЩ и творението им ИДИЛ, се опитаха да унищожат.

  ИМАМ ВРЕМЕ ДА ОТГОВАРЯМ НА ИДИОТА С КОТЕШКАТА ГЛАВА
 52. 52
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 53. 53 Профил на Суджук Герберите
  Суджук Герберите
  Рейтинг: 442 Неутрално

  Дневник са сунитски фундаменталисти.

  Голям апартамент купи, голяма сума не плащай!
 54. 54 Профил на Да вярваме на истината
  Да вярваме на истината
  Рейтинг: 2014 Неутрално

  До коментар [#50] от "zz_s":

  Не знам каква им е била армията защото от войната с Гърция Турция не е водила никакви войни 100 години. Даже във ВСВ нищо. Но дават жертви с лекота и то срещу араби. Факт.
  Да не говорим, че икономиката й в момента не е в кондиция за война.

 55. 55 Профил на stanislavdi
  stanislavdi
  Рейтинг: 1091 Неутрално

  Путин подхлъзна Ердоган, но както многократно е доказвал с действията си Путин печели някоя и друга битка, но винаги губи войни.......и още повече губи съюзници. Обаче обърнели се Турция срещу Русия нищо добро не я чака последната. Не, че Турция е някаква световна свръх сила, но е регионална, а и ако се върне в руслото на НАТО то ще има подкрепа.
  А това за възстановяване на Сирия от световни донори, тцъ, няма да го бъде с Асад и джинса му начело

 56. 56 Профил на disclosure
  disclosure
  Рейтинг: 513 Неутрално

  Ето в това се изразява "великата" руска политика, от възникването на Царска Русия, та до наши дни. Под благовиден предлог да тероризира, убива и насилничи чуждите народи или да прави мръсотии на всеки имал нещастието да им попадне на пътя!
  —цитат от коментар 46 на Храбър


  Не бъркай Русия със САЩ, храбрецо!

  ИМАМ ВРЕМЕ ДА ОТГОВАРЯМ НА ИДИОТА С КОТЕШКАТА ГЛАВА
 57. 57 Профил на stanislavdi
  stanislavdi
  Рейтинг: 1091 Неутрално

  Дневник са сунитски фундаменталисти.
  —цитат от коментар 53 на Суджук Герберите


  Ти шиитски фундаменталист ли си?

 58. 58 Профил на Julian Mall
  Julian Mall
  Рейтинг: 2957 Неутрално

  До коментар [#45] от "Julian Mall":Във вторник пристигна пратеникът на САЩ======Къде пристигна, бе гринго..... 😁....?На орлов мост ли....?Не е ли "отиде"....?Пиши правилно.....да не помислят, че кибичиш на Босфора.....
  —цитат от коментар 52 на eti mehter


  Цитирам статията бе турче! Забележките си отнасяй към автора и!

  По-добре миг свобода отколкото живот в робство
 59. 59 Профил на К2
  К2
  Рейтинг: 1703 Неутрално

  Това, което става е, че сирийците си връщат държавата, която САЩ и творението им ИДИЛ, се опитаха да унищожат.
  —цитат от коментар 51 на disclosure


  Преди изобщо ИДИЛ да съществува Асад избиваше народа си. Той и само той е отговорен за ставащото в страната му. Другите държави си имат своите интереси .За теб едни са виновни за друг други. А главния виновник е един. Този който е допуснал чужди сили да се разпореждат в страната му.

  SHADOWS of SOFIA
 60. 60 Профил на eti mehter
  eti mehter
  Рейтинг: 3663 Неутрално

  До коментар [#47] от "anonim440":

  Какво да стане.....
  Руснаците....успяха да издържат на без доматен режим, едва 6 месеца.....
  Очаквах поне година да се дървят....но още след четвъртия месец почнаха нелегално да мъкнат щайгите.....
  Турските журналисти неведнъж ги хванаха в крачка....на лимана в Анталия....

  Bukalemun
 61. 61 Профил на Да вярваме на истината
  Да вярваме на истината
  Рейтинг: 2014 Весело

  До коментар [#58] от "Julian Mall":

  Какво турче е Ети?! Той е като македонците-българче ама по душа турче:)

 62. 62 Профил на samoedin
  samoedin
  Рейтинг: 3936 Неутрално

  " "Сирийският конфликт е като маса с три стола - Русия, Турция и Иран се нуждаят едни от други и не мога да са едни срещу други. Ако Турция излезе от уравнението, целият процес от Астана ще се срути," заяви бившият сирийски дипломат Басам Барабанди, служил в мисиите във Вашингтон и Китай, преди да се отрече от управляващите в Дамаск и да се установи във Вирджиния."

  Отговорността за цялата касапница ляга основно върху тези 3 сили в момента, като активните играчи са Русия и Турция ! Ще има някаква форма на договорка по - нататък, след като Русия чрез Асад овладее двете магистрали, защото другият изход е пълномащабна война, която нито руснаците искат, нито турците, а и нямат потенциала и да я водят ! Разбира се, това не пречи Гюлен пак да е виновен за всичко според официална Анкара.....

 63. 63 Профил на Julian Mall
  Julian Mall
  Рейтинг: 2957 Неутрално

  Путин подхлъзна Ердоган, но както многократно е доказвал с действията си Путин печели някоя и друга битка, но винаги губи войни.......и още повече губи съюзници. Обаче обърнели се Турция срещу Русия нищо добро не я чака последната. Не, че Турция е някаква световна свръх сила, но е регионална, а и ако се върне в руслото на НАТО то ще има подкрепа. А това за възстановяване на Сирия от световни донори, тцъ, няма да го бъде с Асад и джинса му начело
  —цитат от коментар 55 на stanislavdi


  Ами досега Ердоган го пързаляше повече от година, което е срам за държава претендираща да е суперсила! Надявам се да не му се връзва повече на уйдурмите! А да загубиш "съюзник" като Турция е за предпочитане отколкото да я имаш като враг каквато е била винаги още от времето когато са били империи!

  По-добре миг свобода отколкото живот в робство
 64. 64 Профил на гошо
  гошо
  Рейтинг: 516 Весело

  До коментар [#13] от "EU defender":

  Знаем бе ,никой не се съмнява в теб,особено в пророческите възможност

  гошо
 65. 65 Профил на proventuss
  proventuss
  Рейтинг: 961 Неутрално

  Политиката пречи на войната.....Снощи, турските военни експерти казаха, че с лекота могат да стерилизират всичко във и около Идлиб.....но зелената лапичка не свети....
  —цитат от коментар 22 на eti mehter


  Първо ще "стерилизирате", после ще "възстановявате". Алъш-вериш да има, и детски градини ще построите, че и деца ще им направите на сирийците, бедава.

  Лигата на необикновените почтени джентълмени.
 66. 66 Профил на Julian Mall
  Julian Mall
  Рейтинг: 2957 Любопитно

  До коментар [#58] от "Julian Mall":Какво турче е Ети?! Той е като македонците-българче ама по душа турче:)
  —цитат от коментар 61 на Да вярваме на истината


  Море баш турче си е от тия дето са ги заселвали из Добруджа след като българите са избягали от там по време на руска турските войни в началото на 19 век! Имаше едно друго турче Тиеле се беше кръстил което обяснаваше родословието си от Анадола не знам дали не е той !

  По-добре миг свобода отколкото живот в робство
 67. 67 Профил на Nedyalko Lazarov
  Nedyalko Lazarov
  Рейтинг: 1640 Неутрално

  Турците никога няма да се престрашат да започнат конфликт с Русия. Не само от исторически комплекс. Руснаците знаят много добре ахилесовата пета на Турция - кюрдите. Винаги могат да започнат да ги снабдяват с модерно оръжие. Ще излезе скъпо на Турция.

 68. 68 Профил на proventuss
  proventuss
  Рейтинг: 961 Неутрално

  До коментар [#36] от "Да вярваме на истината":Турците имаха добре обучена, организирана и ефективна армия. Сега обаче, след чистките на Ердо чета за недостиг на пилоти и други тесни специалисти, които не придобиват опит от днес за утре.
  —цитат от коментар 50 на zz_s


  Давам Радев веднага, и Деса за пиар на турските ВВС.

  Лигата на необикновените почтени джентълмени.
 69. 69 Профил на stanislavdi
  stanislavdi
  Рейтинг: 1091 Неутрално

  Това, което става е, че сирийците си връщат държавата, която САЩ и творението им ИДИЛ, се опитаха да унищожат.
  —цитат от коментар 51 на disclosure


  За първи път силите Асад (хизбула и други наемници) се сблъскват с редовна армия. То това не са онези главорези с гуменки и с картечници на шибидаха

 70. 70 Профил на Да вярваме на истината
  Да вярваме на истината
  Рейтинг: 2014 Неутрално

  До коментар [#66] от "Julian Mall":

  Може. За това бе се сетих. Въпреки, че след Освобождението цели села са се разменяли. Българи от Мала Азия с турци от Добруджа;) И пак щом е заселен едва ли е турче:) Ама това е друга тема. Етническа и дълга.

 71. 71 Профил на our12595545
  our12595545
  Рейтинг: 279 Неутрално

  Дарете пари, че джихадистите да могат да избягат от правосъдие за Гражданската война, за разрушенията, за отрязаните глави...

 72. 72 Профил на zaki
  zaki
  Рейтинг: 225 Неутрално

  До коментар [#8] от "Julian Mall":
  До коментар [#11] от "Virgin":
  До коментар [#10] от "alexandar":

  Ами защото са рязали глави и други хуманитарни дейности!
  —цитат от коментар 8 на Julian Mall

  Защото са правили лоши неща.
  —цитат от коментар 11 на Virgin

  До коментар [#2] от "Николай Колев":Защото са джихадисти.
  —цитат от коментар 10 на alexandar

  Зебележително еднакво неадекватни. Лъжливи и злобни.
  " Цитирани са данни на неправителствена организация, според която само децата са около 200 хиляди."

 73. 73 Профил на anonimnii
  anonimnii
  Рейтинг: 1769 Неутрално

  До коментар [#60] от "eti mehter":

  Турците успяха да издържат без руски туристи едва 6 месеца.
  И Ердоган като видя, че туристическият сезон ще е отчайващ и веднага отиде да се извини на Русия.

  Мы идем широкими полями На восходе утренних лучей. Мы идем на бой с большевиками За свободу Родины своей.
 74. 74 Профил на Храбър
  Храбър
  Рейтинг: 3026 Неутрално

  Не бъркай Русия със САЩ, храбрецо!
  —цитат от коментар 56 на disclosure


  От далеч намирисваш.
  Хората вече са те разбрали, че се готвиш да пробуташ отдавна избелелите комунистически басни за "англо-американските империалисти и техните марионетки", та затова вече са ти натряскали минусите.
  Е да, ама не!
  С вероломство и нахалство, с груба сила и неадекватни извинения путинова Русия отдавна е надминала стократно онова, в което се опитваше да обвинява САЩ по времето на Брежнев.
  Онази песен "Искат ли руснаците война" поне от 20 години е загубила, както силата на изказа, така и моралния си смисъл.
  вече не е останал нито един съсед на Русия, който с цяло гърло да не отговори на нейния въпрос с много силно "ДА"!

  "Безнаказаността на похищенията и произволното разполагане с притежанията на повалените стари имуществени прослойки след 9-ти септември има като пряко следствие създадената и поддържана политическа обстановка за корупция"
 75. 75 Профил на anonimnii
  anonimnii
  Рейтинг: 1769 Неутрално

  До коментар [#67] от "Nedyalko Lazarov":

  Не е заради кюрдите. Русия е силна във военно отношение. А турците са храбри, но не са луди.

  Мы идем широкими полями На восходе утренних лучей. Мы идем на бой с большевиками За свободу Родины своей.
 76. 76 Профил на dark'star
  dark'star
  Рейтинг: 2523 Неутрално

  Русия няма интереси от никакви територии във вътрешността на Сирия - интересува я само крайбрежието, САЩ също = единствената им цел е енергоносители да не стигнат до Европа или те да държат контрола над трсетата за петролопроводи и газопроводи. Целите им са еднакви и няма пречк да са съюзници както винаги, когато стане напечено:-) положението на Турция е съвсем различно - Турция се бие за трасе , което да минава през Турция за Европа и да опази туркоманския си башибозук и зависимите от нея главорези на завладените 4 000 кв.км сирийска територия. Това е отдавнашна цел на Турция ... да припомня : В началото на Втората световна война , след падането на Франция Турция прилапа провинция Хатай - сега просто продължава политиката си.

  КОНТРА_ТРОЛ_ БАН_ХАКЕР от ПОЕТИЧЕСКИЯ фланг на НАТО
 77. 77 Профил на ДЗВЕР
  ДЗВЕР
  Рейтинг: 605 Неутрално

  До коментар [#72] от "zaki":

  ... ако проследиш събитията, ще разбереш как се озоваха там.

  опозиция на всяка власт, отпор на всяка тъпота...
 78. 78 Профил на eti mehter
  eti mehter
  Рейтинг: 3663 Неутрално

  До коментар [#73] от "anonim440":

  Нищо подобно. ...
  Турция тъкмо беше приготвила пакета за контра ембарго. ..и руснаците веднага се извъртяха.....помня го много добре. ...
  А до тогава ...всички строежи в Русия спряха ....
  Цената на един домат в Москва стана 320 рубли.....
  Хората почнали по витрините да слагат от турските домати....:)

  Bukalemun
 79. 79 Профил на deaf
  deaf
  Рейтинг: 2725 Неутрално

  Ще бъде много интересно как Путин ще "отиграе" ситуация,ако двама от неговите повече или по-малко съюзници - Турция и Сирия - се сбият истински?! Според мен руският президент ще се провали. В смисъл,и Ердоган,и Асад ще скъсат връзките си с него. А в най-лошият за Путин случай,ще станат негови врагове.

 80. 80 Профил на Да вярваме на истината
  Да вярваме на истината
  Рейтинг: 2014 Неутрално

  До коментар [#78] от "eti mehter":

  Стига с тия домати:) Най-евтините в момента на пазара са турските домати:) Голяма гордост и печалба.

 81. 81 Профил на anonimnii
  anonimnii
  Рейтинг: 1769 Неутрално

  До коментар [#78] от "eti mehter":

  И защо тогава Ердоган търсеше начин да се извини на Русия? Ако беше така както казваш щяха руснаците да търсят турците да се извиняват.
  Лъжеш. И знаеш, че лъжеш. Ердоган се чудеше как да се извърти. Не му е за първи път. На него все някой му е виновен. И все губи. И после обяснява.

  Мы идем широкими полями На восходе утренних лучей. Мы идем на бой с большевиками За свободу Родины своей.
 82. 82 Профил на Котаракът на Шрьодингер
  Котаракът на Шрьодингер
  Рейтинг: 1462 Неутрално

  До коментар [#2] от "Николай Колев":

  Казваш, че клетите бягат от злия Асад, но са нямали нищо против да живеят в Идлиб, в джихадисткия рай, по законите на шериата?
  Объркан съм, клети ли са или ислямисти?
  И с кого воюва турския аскер на чужда територия, с добрите или лошите? И как да отвоюваш собствената си територия от джихадистите, стана най-голямото престъпление, това не ми е ясно. Нещо прекалено разтегливо понятие станаха принципите на международното право и политиката.

 83. 83 Профил на dark'star
  dark'star
  Рейтинг: 2523 Неутрално

  До коментар [#62] от "samoedin":

  И Русия , и Турция имат ресурс за пълномащабна война, но не са на твоя акъл за да го направят и не това целят. САЩ също има ресурс за пълномащабна война в съюз с кюрдите, ама няма защо да го прави = вече всеки от големите е взел каквото му трябва , остава само Асад да си върне контрола над цяла Сирия и да се споразумее с кюрдите за автономия, а сблъсъка на Сирия с туркоманския башибозук на Ердоган е само доиграване на една спечелена от Асад война. Остава да видим дали Ердоган ще се бие за парче от Сирия и ролята на фактор или само ще се изрепчи и ще се свие , както става обикновено. САЩ вече са си осигурили ролята на фатор в разрешаване на сирийския конфликт и Идлиб не им е интересен, докато Турция ако загуби контролираните от нея територии излиза от играта и става кибик без право на глас.

  КОНТРА_ТРОЛ_ БАН_ХАКЕР от ПОЕТИЧЕСКИЯ фланг на НАТО
 84. 84 Профил на Judjuk
  Judjuk
  Рейтинг: 3008 Неутрално

  "Днес нашият съюзник в НАТО е изправен пред заплаха от правителството на Асад и Русия. Тук сме, за да оценим с турските власти ситуацията и да предложим, ако е възможно, подкрепа".

  Янките винаги са готови да окажат подкрепа на някой катаклизъм. За да стане още по-кървав и зловещ.

 85. 85 Профил на transvaal
  transvaal
  Рейтинг: 679 Неутрално

  Доста тенденциозна статия която изобща не отбелязва че причината за военните действия са Турция и подкрепяните от нея терористи
  —цитат от коментар 6 на Julian Mall


  Причината въобще няма общо с Турция. Турция има пълното право да е в Сирия, точно както това право имат Щатите, Франция или Британия, при това, Турция защитава непосредствен национален интерес, понеже събитията в Сирия са ЗАПЛАХА за тази страна. Аман от политическа неграмотност.

 86. 86 Профил на Котаракът на Шрьодингер
  Котаракът на Шрьодингер
  Рейтинг: 1462 Неутрално

  Имам въпрос към всички коментиращи колеги.
  Представете си хипотетично, че България се управлява от диктатор, тип Тодар Правешки, само че не интернационалист, а националист и доста по-воинствен. Сега си представете, че джихадисти са овладели част от Южна България и установили там джихадисткия си рай. И когато българската армия започне да си връща териториите, Турция вкара турския аскер в района, а бежанци от там тръгнат да бягат от България. На чия страна бихте били?

 87. 87 Профил на dark'star
  dark'star
  Рейтинг: 2523 Неутрално

  Ето ви и един руски анализ на положението на Турция в Сирия = Турция се опитва да въвлече НАТО в Идлиб за да си постигне целите .... неупешно за сега.
  https://vz.ru/world/2020/2/11/1023094.html

  КОНТРА_ТРОЛ_ БАН_ХАКЕР от ПОЕТИЧЕСКИЯ фланг на НАТО
 88. 88 Профил на dark'star
  dark'star
  Рейтинг: 2523 Неутрално

  ... Турция има пълното право да е в Сирия, точно както това право имат Щатите, Франция или Британия ...
  —цитат от коментар 85 на transvaal


  Кой има право да бъде в Сирия решава единствено Асад и законното правителство на Сирия :-) според българомразците Турция сигурно има право и да вкара войски в България в подкрепа на пюскюлчетата си , което за Турция също може да бъде национален интерес

  КОНТРА_ТРОЛ_ БАН_ХАКЕР от ПОЕТИЧЕСКИЯ фланг на НАТО
 89. 89 Профил на disclosure
  disclosure
  Рейтинг: 513 Неутрално

  За първи път силите Асад (хизбула и други наемници) се сблъскват с редовна армия. То това не са онези главорези с гуменки и с картечници на шибидаха
  —цитат от коментар 69 на stanislavdi


  Кои и къде се сблъскват бе, Станиславчо? Територията е сирийска, а "силите на Асад" са сирийската армия на легитимната държава. Това не е онзи башибузук, който Щатите създаде, въоръжи и обучи, както го прави навсякъде, където не му играят по свирката.

  ИМАМ ВРЕМЕ ДА ОТГОВАРЯМ НА ИДИОТА С КОТЕШКАТА ГЛАВА
 90. 90 Профил на disclosure
  disclosure
  Рейтинг: 513 Неутрално

  Причината въобще няма общо с Турция. Турция има пълното право да е в Сирия, точно както това право имат Щатите, Франция или Британия, при това, Турция защитава непосредствен национален интерес, понеже събитията в Сирия са ЗАПЛАХА за тази страна. Аман от политическа неграмотност.
  —цитат от коментар 85 на transvaal


  А къде се вписва Сирия (като суверенна страна и член на ООН) в твоята политическа "грамотност"?

  ИМАМ ВРЕМЕ ДА ОТГОВАРЯМ НА ИДИОТА С КОТЕШКАТА ГЛАВА
 91. 91 Профил на transvaal
  transvaal
  Рейтинг: 679 Неутрално

  ..... положението на Турция е съвсем различно - Турция се бие за трасе , което да минава през Турция за Европа и да опази туркоманския си башибозук и зависимите от нея главорези на завладените 4 000 кв.км сирийска територия. Това е отдавнашна цел на Турция ... да припомня : В началото на Втората световна война , след падането на Франция Турция прилапа провинция Хатай - сега просто продължава политиката си.
  —цитат от коментар 76 на dark'star


  Напълно невярно.
  Първо, Тюркмените в Сев. Сирия са уседнало там население от 130 години насам (дотогава пак са там, но сезонно, понеже пасат добитък и го продават в целия Б.И., Султанът с декрет ги принуждава към постоянно жителство, а сега са башибозук, понеже бяха изгонени от домовете си от Кюрди, които в тези райони специално никога не са били мнозинство).
  Второ, Провинция Хатай преминава към Турция по силата на договор между Франция и Турция. Това става някъде около 1936, т.е. ПРЕДИ ВСВ.

 92. 92 Профил на Лео
  Лео
  Рейтинг: 1282 Неутрално

  Не четох статията, на резонно идва въпросът защо не бягаха преди турците да влязат там... Иначе е ясно, че Асад си прочиства територията - имаше мир преди американските проксита да размътят водите, скоро пак ще има.

 93. 93 Профил на Judjuk
  Judjuk
  Рейтинг: 3008 Неутрално

  Цивилните не бягат само в посока Турция. Още повече, че границата с Турция е затворена. Има си хуманитарни коридори за разселване на цивилните във вътрешността на Сирия. Разбира се за брадатите канибали коридори няма. Сирия помни какво и причиниха и няма да го допусне отново. Компромис беше, че ги оставиха живи и ги заселиха в Идлиб. Но вместо да почнат мирен живот, те продължиха джихада. Не знам Турция що ги подкрепя? Що само не си пази границата?

 94. 94 Профил на 4epa1012
  4epa1012
  Рейтинг: 283 Неутрално

  До коментар [#59] от "К2":

  Мдааа, точно така ще да е... Режимът на Асад е светски, на териториите контролирани от Асад живеят мирно както мюсюлмани така и християни, така е било винаги! За разлика от така наречените от вас бунтовници... Сещаш се за Батак нали? Джихадистите режат главите на християните, и не само, както са ни рязали главите на нас по времето та Турското Робство!

 95. 95 Профил на Иво
  Иво
  Рейтинг: 4194 Любопитно

  До коментар [#49] от "Да вярваме на истината":

  Ти така го изкара в предишния си коментар. :-) Помага ми звучи като по-добро определение. Но пак от историята знам, че има и други държави, които помагат на Турция по време на тази война.

  "Каква е ползата за човека, ако придобие цял свят, a повреди на душата си? "Евангелие на Марко, Глава 8:36
 96. 96 Профил на dark'star
  dark'star
  Рейтинг: 2523 Неутрално

  До коментар [#91] от "transvaal":

  Справка от Уикипедия : През 1921 година Хатай, под името Александрета (Скендеруна, Искандерон), е била независима територия и се е отличавала с многото си религиозни общности – сунити, алауити, православни християни, католици, маронити, а към 1925 година става автономна част от Сирия. През 1936 г. Франция отделя Александрета от Сирия и я преименува в Република Хатай. През 1939 година е присъединена към Турция. Сирия не признава територията ѝ като турска.
  :-) сега Турция се опитва да отиграе същия сценарии с Идлиб

  КОНТРА_ТРОЛ_ БАН_ХАКЕР от ПОЕТИЧЕСКИЯ фланг на НАТО
 97. 97 Профил на dark'star
  dark'star
  Рейтинг: 2523 Неутрално

  Турция прехвърля още аскер и танкове в Сирия = да видим дали само плаши или наистина започва мащбна агресия и пряка война със Сирия. Едно е да се настаниш в неконтролирани територии на нападната от ИДИЛ страна, съвсем друго е да слезеш във война със самата страна.
  https://vz.ru/news/2020/2/12/1023278.html

  КОНТРА_ТРОЛ_ БАН_ХАКЕР от ПОЕТИЧЕСКИЯ фланг на НАТО
 98. 98 Профил на razor
  razor
  Рейтинг: 713 Неутрално

  До коментар [#47] от "anonim440":Какво да стане..... Руснаците....успяха да издържат на без доматен режим, едва 6 месеца.....Очаквах поне година да се дървят....но още след четвъртия месец почнаха нелегално да мъкнат щайгите..... Турските журналисти неведнъж ги хванаха в крачка....на лимана в Анталия....
  —цитат от коментар 60 на eti mehter


  И Путин пристигна на крака в Истанбул, тоест в Анкара, за да се извини и да си иска доматите.

 99. 99 Профил на nemisemisli
  nemisemisli
  Рейтинг: 514 Неутрално

  До коментар [#22] от "eti mehter":

  Малиии......
  Само да ти кажа - пълномащабна операция в Сирия, директно срещу силите на Асад и с помоща на Русия (не с човешка сила разбира се) е краят на Ердоган.

  Ей така ще те попитам - Путин или Ердоган се мислят за мъжа в тази двойка? Ще ти отговоря Путин - той няма да се остави Ердоган да го унижи с каквато и да е операция, добрата новина за Путин е, че ще използва жива сила от Сирия и нито един руски войник няма да пострада, но виж за Ердоан е друго, той толкова го е страх да не падне от власт, а това ще се случи ако ескалира конфликта, че със сигурност ще седне и говори с Асад и Русия вместо да ескалира.
  Сигурно е, че не ти харесва, щото ти освен да тръбиш за аскера и колко сте велики друго незнаеш, но сега ще е така.

 100. 100 Профил на iak
  iak
  Рейтинг: 887 Неутрално

  Сатрапите Ердоган и Путин се надлъгват - сирийският народ страда.
  Ердоган излъга Путин да построи Турски Поток. Руснаците дадоха 10 милиарда, а Ердоган им каза - газа за Турция с 10 % отстъпка от пазарната цена и става турски като стигне турска територия да си го препродаваме. Да ама в момента и това е висока цена и тръбата стои празна :)
  Путин пък го излъга че Ердоган може да запази Идлиб и малко по малко си го взима :)

  И най-глупавия руски трол не би заменил, най-бедната част от Европа, за което и да е място в Русия. И в същото време - несъзнателно, прави всичко възможно България да прилича на примитивната и деградирала Русия.
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK