Дрезден сега приличаше на Луната — нищо освен минерали

Дрезден сега приличаше на Луната — нищо освен минерали

© Associated Press"Дрезден сега приличаше на Луната - нищо, освен минерали. Камъните бяха нажежени. Всички наоколо бяха мъртви. Така е то."


Това написа Курт Вонегът в романа си "Кланица Пет", след като градът бе изпепелен с бомбардировки в края на Втората световна война. Той е бил там като военопленник.


Дрезден беше един огромен пламък, пише още Вонегът. По-късно хората започват да използват израза "като Дрезден", когато описват ужасяващ пожар и огромна разруха, разказва ДПА. Германският писател Герхарт Хауптман казва: "Ако някой е забравил да плаче, се научаваше отново пред разрухата на Дрезден".
Въздушните бомбардировки започват на 13 февруари, точно преди 75 години. Днес Дрезден се подготвя да отбележи този ден. Но самият процес на припомняне на случилото се е битка между историци с леви и десни политически симпатии за това какво се е случило и какво означава то.


Развалините от църквата "Фрауенкирхе" на 13 февруари 1967 г. и възстановената църква днес.

© Associated Press

Развалините от църквата "Фрауенкирхе" на 13 февруари 1967 г. и възстановената църква днес.


След две нощи на бомбардировки от британските кралски военновъздушни сили американските части продължават дневните атаки на 14 и 15 февруари. От възпламенителни бомби загиват почти 25 хиляди души, изгорени са 25 000 сгради и е предизвикана огнена буря, погълнала 90% от града.


В навечерието на тазгодишната годишнина кметът Дирк Хилберт разказа на десетокласници за бомбардировката. След като приключи в класната стая се възцари продължително мълчание. Учениците бяха шокирани не от мащаба на трагедията, а от това колко малко са знаели за нея. Едно момче каза, че баба му и дядо му никога не са говорили за онова време.


Хилберт отвърна, че поколението, преживяло касапницата, бавно изчезва. "Когато подобни ужасни неща са се случили отдавна, как съхраняваме паметта за тях", попита той учениците, а вероятно и себе си.


Статуя от фасадата на общината на Дрезден през 1945г. и през 2005 г.

© Associated Press

Статуя от фасадата на общината на Дрезден през 1945г. и през 2005 г.


Градът е изправен пред този въпрос от известно време, особено след като екстремисти от крайната десница се опитват да използват датата за собствените си политически цели. Агитатори на нацисткия режим бързо създават мит около унищожаването на Дрезден. След като погребват загиналите, местните власти оценяват броя им между 18 и 25 хиляди души. Това е потвърдено и от комисия от историци през 2010 г.


Но нацистите добавят още една нула, за да подсилят обвинението си, че това е военно престъпление. "През март 1945 г. външното министерство на Германия инструктира посолствата в неутрални държави да казват, че жертвите наближават 200 000", пише в доклада на комисията.


За мнозина от крайната десница в Германия днес именно това е вярната бройка, макар че и 25 000 е не по-малко ужасна.


Относно това дали е извършено военно престъпление историкът Йенс Венер казва, че според някои юристи именно това се е случило в нощта на 13 февруари 1945 г. "Обаче трябва да добавим едно голямо "Но", продължава той. Според него на събитията в Дрезден трябва да се гледа в контекста на хода на войната. Ако Дрезден е военно престъпление, то това би трябвало да важи и за други въздушни бомбардировки, независимо дали са били дело на германците или на съюзниците.


Възпоменателен камък на площата пред "Фрауенкирхе".

© Associated Press

Възпоменателен камък на площата пред "Фрауенкирхе".


Сега неонацисти се събират в Дрезден да отбележат тяхната версия на историята. "Да се превърнем в място на подобно поклонение е бедствие за нас", коментира кметът Хилберт.


Нацистите опитват да експлоатират бомбардировките и това е продължено от комунистическия режим в бившата ГДР. Лидерите му използваха датата като доказателство за "англо-американския терор", припомня местният историк Йоханес Шюц. Това започва бавно да се променя през 80-те години. На 13 февруари 1985 г. при откриването на сградата на операта "Земперопер" Ерих Хонекер говори за войната, започната в Берлин и завърнала се в Дрезден.


Специалистите винаги са поставяли под въпрос мита за "невинния Дрезден", защото смятат, че все пак е имало основания градът да бъде бомбардиран. Тук е имало не просто политическа крепост на нацистите, но и ключов транспортен възел и военно производство. "В Дрезден са произвеждани оръжия за войната, а хора си били държани като роби в трудови лагери. Това не е било тайна и се е правело публично, за да го видят всички", казва предишният кмет Хелма Ороз.


Група в Дрезден, работеща за оборване на нацистките митове, редовно почита жертвите и посещава местата, където нацистите са били особено активни. Тази година обиколката им започва от вилата на Мартин Мутшман, регионалният лидер на нацистите, изиграл решителна роля в преследването на евреите в Саксония.


Неонацисти използват годишнината за шествия.

© Associated Press

Неонацисти използват годишнината за шествия.


Хилберт разказва на учениците и за тази глава от историята. Той допълва, че е важно да се брани истината, особено когато има хора, искащи да използват възпоменателните събития за собствените си интереси и цели.


Едно момиче го пита дали общината позволява шествия на неонацистите. Кметът обяснява, че хората имат право свободно да се събират и допълва, че единственият начин мирно да се изправим пред призраците на миналото е ако много хора участват в мирните събития, за да покажат, че неонацистите са нежелани в Дрезден.


В романа си Курт Вонегът пише още за драматичните дни от средата на февруари 1945 г.: "Хората почти не говореха, докато пресичаха луната. Нямаше какво да се каже. Едно беше ясно: смяташе се, че абсолютно всички в града са мъртви, независимо от това, какви са и всеки, който се движеше из него, противоречеше на обстановката. На луната се предполагаше да няма хора."

Ключови думи към статията:

Коментари (99)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на selqnin
  selqnin
  Рейтинг: 1868 Неутрално

  Който не познава историята е под заплахата да я преживее но не като фарс а като трагедия!!!

 2. 2 Профил на juk35625824
  juk35625824
  Рейтинг: 1095 Неутрално

  Първо сринат из основи, след това 45 год под съветски ботуш. Изродът Хитлер промени историята на Европа за десетилеетия напред.

 3. 3 Профил на falkoneti
  falkoneti
  Рейтинг: 1118 Неутрално

  Най-красивия град в Германия унищожен в безсмислено нападение. Победителите не се съдят а?

 4. 4 Профил на karabastun
  karabastun
  Рейтинг: 8133 Разстроено

  Разбира се , че е военно престъпление !

  karabastun1@abv.bg
 5. 5 Профил на karabastun
  karabastun
  Рейтинг: 8133 Любопитно

  Ето цитат от ''ДВ '':
  ''На 13 февруари 1945 година от базите си във Великобритания излитат 245 четиривитлови бомбардировачи тип "Авро Ланкастър". Целта им е градът на Елба. По онова време Дрезден е населяван от 630 000 души, но в него има и стотици хиляди бежанци. Градът няма нито стратегическо, нито икономическо значение за по-нататъшния ход на войната, която така и така е решена още през 1944 година.''

  karabastun1@abv.bg
 6. 7 Профил на Panda
  Panda
  Рейтинг: 1121 Неутрално

  Силно занижен брой на жертвите.

 7. 8 Профил на rammjager
  rammjager
  Рейтинг: 84 Неутрално

  И Дрезден, и Хамбург и Кьолн и Берлин, може да се опишат с една дума- ДЪРЖАВЕН ТЕРОРИЗЪМ. Терминът е на американския учен Ноам Чомски, който много точно описва Ю КЕЙ и САЩ като държави-престъпници. В Дрезден не е имало никакви стратегически военни обекти или производстава! Града е бил препълнен с бежанци ит останалите части на Германия. И при това положение сър Артър Харис("бомбеният Харис") изпраща над 700 бобардировача със запалителни бомби! После с целия си цинизъм казва-"Дрезден ли?! Такова място не съществува!". Какъв ли съд би бил справедлив за такова чудовище???

 8. 9 Профил на karabastun
  karabastun
  Рейтинг: 8133 Разстроено

  До коментар [#4] от "karabastun":

  Почти половината от населението на Дрезден към 13-ти февруари 1945-та се състои от бежанци от изток- главно жени и деца. Затова огромната част от жертвите са, именно, жени и деца.

  karabastun1@abv.bg
 9. 10 Профил на alexandar
  alexandar
  Рейтинг: 453 Неутрално

  Новозакупените бойни самолети могат ли да правят такива неща?

 10. 11 Профил на BULEXIT
  BULEXIT
  Рейтинг: 397 Неутрално

  Всеки е чел "Кланица-5" на Кърт Вонегът.
  Там всичко е описано с целия драматизъм от първо лице
  (Вонегът е преживял бомбардировките лично).

  Удивителна жестокост. Някакъв див, циничен нагон за зверство над цивилни, беззащитни хора.
  Същият, който е търсен и при погрома над София.

  Тези армии нямат дори една по-значима битка на бойно поле, но за сметка на това в бомбардировките над цивилни обекти са несравними. Там е тяхната сила. Там са вложили най-много усилия, там е тяхната "смелост".

 11. 12 Профил на rammjager
  rammjager
  Рейтинг: 84 Неутрално

  А има и по-страшни. Бомбардировката на Токио на 9 март 1945 в която участват над 300 "крепости" Б-29, и пак със запалителни бомби! 185 000 убити...

 12. 13 Профил на Иво
  Иво
  Рейтинг: 4954 Разстроено

  Тъжна годишнина. Която трябва да ни припомни, че и Съюзниците извършват военнопрестъпления по време на ВСВ. Разбира се, силите на Оста правят това също в много по-голям мащаб.

  "Каква е ползата за човека, ако придобие цял свят, a повреди на душата си? "Евангелие на Марко, Глава 8:36
 13. 14 Профил на 👀
  👀
  Рейтинг: 66 Неутрално

  Британците и американците сриват Дрезден, защото знаят, че остава в руската зона на влияние. Това е единствената причина да се разбомби цяла източна Европа, след като Червената Армия я “освободила”. София също пострада масивно

 14. 15 Профил на rammjager
  rammjager
  Рейтинг: 84 Неутрално

  До коментар [#11] от "BULEXIT":

  "Великият" Чърчил е мечтаел в развалините на София да бъдат засяти картофи...

 15. 16 Профил на rammjager
  rammjager
  Рейтинг: 84 Неутрално

  До коментар [#10] от "alexandar":

  Не могат, защото това са само осем тенекии. "Килимното бомбардиране" от ВСВ се е извършвало от стотици самолети подредени в "комбат бокс"("бойна кутия") които са атакували на вълни. Тази тактика отдавна не се използва. От корейската война насам. Отказват се от тази тактика защото МиГ-15 направил Б-29 на юфка!

 16. 17 Профил на spiegel
  spiegel
  Рейтинг: 1359 Неутрално

  Безспорно военно престъпление, каквито са и бомбардировките на София и други български градове и села.

  Да не забравяме и един гнусен терористичен акт, извършен на тази дата по съветска заповед - убийството на ген. Христо Луков.

 17. 18 Профил на Jalis Ironhammer
  Jalis Ironhammer
  Рейтинг: 1923 Разстроено

  Най стряскащи са за мен снимките на оцелелите сгради. Заради последвалата паника някои от оцелелите пишели по тях кой е оцелял и къде се намира. Facebook reinvented ☹
  Трагедия.

  Underneath this flabby exterior is an enormous lack of character.
 18. 19 Профил на Хриси
  Хриси
  Рейтинг: 1890 Разстроено

  Браво бе, Дневник! 2/3 от материала е оправдание за това военно престъпление и обяснения за какво правят неонацистите в Дрезден в момента. Гнус!
  Даже и Дойче Веле, този бастион на прогресивизма, се отнася към темата доста по-обективно.
  Направо не знам как пропуснахте шанса да публикувате и статия, оправдаваща бомбардировките на София, когато имаше годишнина, и цялата редакция да идете да поднесе венци на признателност на паметника на пилотите на бомбардировачи пред американското посолство.

  If I had a tail, I'd swat the flies.
 19. 20 Профил на el cucuy
  el cucuy
  Рейтинг: 29 Неутрално

  Дали и там имат паметник на пилотите освободители?

 20. 21 Профил на xm...
  xm...
  Рейтинг: 3249 Неутрално

  ... Относно това дали е извършено военно престъпление историкът Йенс Венер казва, че според някои юристи именно това се е случило в нощта на 13 февруари 1945 г. "Обаче трябва да добавим едно голямо "Но", продължава той. Според него на събитията в Дрезден трябва да се гледа в контекста на хода на войната. Ако Дрезден е военно престъпление, то това би трябвало да важи и за други въздушни бомбардировки, независимо дали са били дело на германците или на съюзниците ...

  Ми явно, хер Вернер!

  По принцип за такива въпроси за мен е меродавно мнението на преживелите ги, а не тълкувания след десетилетия от люде, които го тълкуват от собствената си днешна камбанария.
  Та какво е било общественото мнение тогава? От съвременниците?

  Нацистите ги оставям настрана като неподлежащи на квалификацията за някакъв морален репер. Да погледнем на Запад ...
  И в Британия, и особено в Щатите - общественото мнение в голямата си част е възмутено и това принуждава командването да спре Харис и "бомбената му технология".
  При това в Британия общественото мнение казва "Стоп!" на Харис за втори път.
  Берлин - приемат го като "ответен, съразмерен удар" и "сами си го потърсиха", за Хамбург - има военна логика, но когато Харис започва наред - в Британия отричат "метода" и е спрян.
  Чак за да докажат западните Съюзници на Сталин, че Западът е наистина активен на Втория фронт и помага срещу немците включват Харис отново. И удря Дрезден ...

  Та така. Съвременниците ги осъждат. При това точно класифицирайки ги като военни престъпления ...

 21. 22 Профил на falkoneti
  falkoneti
  Рейтинг: 1118 Неутрално

  До коментар [#8] от "rammjager":

  Над Германия са изсипани експлозиви с еквивалент стотици пъти по-голям от бомбата в Хирошима.

 22. 23 Профил на rammjager
  rammjager
  Рейтинг: 84 Неутрално

  До коментар [#19] от "Хриси":

  Абсолютно! Задачка номер едно е да бъдат изкарани немците и оста виновни за този ад.

 23. 24 Профил на BULEXIT
  BULEXIT
  Рейтинг: 397 Неутрално

  Дрезден е бил като сборно място на бягащи от войната, загубили домовете си по други места клети, отчаяни хора, предимно жени и деца.
  Какъв звяр трябва да си в душата, с каква злоба трябва да си изпълнен отвътре за да гониш до дупка бягаща майка с децата й, докато най-накрая ги запалиш и изгориш?!!

 24. 25 Профил на иванчолаков
  иванчолаков
  Рейтинг: 370 Неутрално

  Абе,какво сте се разплакали бе!Няма хуманна война!Никой никого не жали!То иначе няма да бъде война, А ТУРНИР ПО ПЕЙНТБОЛ...

 25. 26 Профил на Тsonkooo
  Тsonkooo
  Рейтинг: 3934 Неутрално

  А на какво е приличала Варшава, преди това, писал ли е немският писател за това, плакал ли е.

 26. 27 Профил на lz73
  lz73
  Рейтинг: 1685 Неутрално

  "Тук един германски политически лидер, ръководител на правителството, представляващо германците във Федералната република, имаше достатъчно чувство и смелост да изрази нещо, което думите - колкото и внимателно да са подбрани - не могат да кажат: Ние извършихме престъпления и признаваме, че ги извършвахме ние."

  Нещо за Ковънтри?
  А нещо за това колко тона снаряди е изстреляла Съветската армия по Берлин?

 27. 28 Профил на spiegel
  spiegel
  Рейтинг: 1359 Неутрално

  До коментар [#14] от "👀":

  България е бомбардирана с руско съгласие и продължават след допитване до Молотов.

 28. 29 Профил на spiegel
  spiegel
  Рейтинг: 1359 Неутрално

  До коментар [#25] от "иванчолаков":

  Хуманна война няма, но закони за водене на война има. И те са нарушени.

 29. 30 Профил на hamiltonf
  hamiltonf
  Рейтинг: 4434 Неутрално

  Нацистката пропаганда е стигнала до там, да разпространява многократно увеличено число на жертвите - над 200 000, с каква цел, те са си знаели, съчувствие от международната общност е нямало как да получат...

  Скоростен индекс "Y"
 30. 31 Профил на hamiltonf
  hamiltonf
  Рейтинг: 4434 Неутрално

  До коментар [#28] от "spiegel":

  Това е точно така.

  Скоростен индекс "Y"
 31. 32 Профил на Торбеш
  Торбеш
  Рейтинг: 1552 Неутрално

  По време на "битката за Англия" в небето над Острова, резултатът е горе-долу "реми". Безизходица и за хитлеристите, и за британците. Колкото свалят и едните, толкова и другите. Колкото самолети се свалят, горе-долу толкова се произвеждат и отново летят ескадрили след ескадрили. С летците и тяхното обучение е по-трудно, но силите са изравнени и най-вече няма пропагандна победа.
  И точно тогава националсоциалистите решават да обърнат играта в тяхна полза - да ударят самолетните заводи на Британия. Но те са разпръснати и части за самолети се правят навсякъде - от малки работилници до големи фабрики - всички работят по поръчки за отбраната.
  В Ковънтри обаче, в заводите на Ролс-Ройс се произвеждат над половината от самолетните двигатели. Всеки втори английски изтребител е с двигател от Ковънтри. Затова - цел Ковънтри!
  Градът е в сърцето на британската индустрия - няма оформена индустриална зона, отделена от жилищните квартали - заводи, работилници и къщи са преплетени, защото всяка фирма е строила къщи за работниците около фабриката си. Затова неминуемо, ако искаш да бомбардираш един завод, ще подпалиш и жилищата наоколо.
  Планът на националсоциалистите е направен пунктуално, професионално, старателно с цел причиняване на максимум зло.
  Първата вълна бомбардировачи "Хайнкел" е снабдена с по-тежки бомби - взривове с по-дълбочинно действие. Целта са улиците. За да не могат да дойдат нито линейки, нито пожарни. Целта по-скоро е водопроводът на града. За да не може да се гаси. Градът е построен с дървени конструкции, носени от тухлени стени, както всеки английски град.
  Втората вълна "Хайнкели" е снабдена със запалителни бомби - за да се запалят максимум сгради.
  Третата вълна бомбардировачи и снабдена с шрапнелни, осколочни бомби - за да се убият максимум хора, излезли да бягат или да спасяват други от ужаса на пожарищата ...
  Пъклен план! - по немски прецизно проведен, по националсоциалистически безчовечен!
  ... Резултатът е не само разрушените заводи за самолетни мотори на Ролс-Ройс.
  Резултатът е един напълно разрушен град с хилядолетна история, един мъртъв град. А вместо британците да се сепнат от това, че производството на самолетни мотори е прекратено, те просто си поръчват същите мотори в САЩ и Канада. Първите мотори идват след два месеца и то с по-добро качество, и то в непрекъснат поток, по-редовен от потока вътре в Англия.
  Резултатът обаче е и малко по-различен от предвидения в пъклените планове на националсоциалистите - още тогава Чърчил, стъпил на купчина тухли на мястото на Катедралата в Ковънтри, стъписан, изрича само думата "ривейндж" - отмъщение, и я повтаря няколко пъти шепнешком сякаш на себе си.
  Ето тогава именно е разрушен и нищо неподозиращият сансонски град Дрезден, столицата на барока и Фрауенкирхе, на Цвингера и Земперовата опера, а не през 1945г.

  Като българин съм горд, че думата "неудачник" е незаменяема чуждица в българския език, заемка от руския език.
 32. 33 Профил на karabastun
  karabastun
  Рейтинг: 8133 Любопитно

  Интересно е, че и днес се намират хора, които се мъчат да оправдаят унищожението на Дрезден, при условие че дори неговия създател, британския премиер Уинстън Чърчил го определя като “mere act of terror and wanton destruction”-“обикновен акт на терор и безсмислено унищожение”.

  karabastun1@abv.bg
 33. 34 Профил на deaf
  deaf
  Рейтинг: 3566 Неутрално

  До коментар [#26] от "Тsonkooo":


  До коментар [#32] от "Торбеш":


  До коментар [#29] от "spiegel":


  До коментар [#23] от "rammjager":


  До коментар [#21] от "xm...":

  https://kultura.bg/web/кога-войната-може-да-е-оправдана-2/

 34. 35 Профил на spiegel
  spiegel
  Рейтинг: 1359 Неутрално

  До коментар [#31] от "hamiltonf":

  Така е, но нашите проруски антиамериканци не им се вярва. Ето го съобщението, което американския посланик изпраща от Москва до Вашингтон.

  http://images.library.wisc.edu/FRUS/EFacs/1944v01/reference/frus.frus1944v01.i0007.pdf

  Молотов е подчертал, че за руснаците продължаването на бомбардировките на България са от особено голяма важност. Трябва да се обърне внимание на датата - съобщението е изпратено на 6 януари, а на 10 януари София преживява най-тежката и разрушителна бомбардировка.

 35. 36 Профил на Торбеш
  Торбеш
  Рейтинг: 1552 Неутрално

  Необходимо е да се каже, че бомбардировките на хитлеристката авиация, бомбардираща Англия, породила "отмъщението Дрезден", са осъществени със съветски бензин. Сталин е доставял стотици влакови композиции бензин за Хитлер до последния час, преди същият да нападне ССССР

  Като българин съм горд, че думата "неудачник" е незаменяема чуждица в българския език, заемка от руския език.
 36. 37 Профил на mihail_p
  mihail_p
  Рейтинг: 1714 Неутрално

  До коментар [#28] от "spiegel":

  чудех се кога някой ще го каже.

 37. 38 Профил на Тsonkooo
  Тsonkooo
  Рейтинг: 3934 Неутрално

  До коментар [#34] от "deaf":

  Войната никога не може да бъде оправдана, според мене. По-добре лош мир, отколкото каквато и да е война. Събитията в Дрезден го потвърждават.

 38. 39 Профил на evtimvz
  evtimvz
  Рейтинг: 1309 Неутрално

  Дрезден е унищожен за отмъщение за ФАУ 1 и 2, за бомбардировките на Лондон, Ковънтри е други икономически и граждански зони. Това може ли да се използва за оправдение? Ако са мойте деца - НЕ. Но ако са чуждите, дали няма да съм безразличен? Вие си отговорете, според вашия морал и култура. Мисля, че Европа се промени много. Може би и Щатите. Но да видим...

 39. 40 Профил на spiegel
  spiegel
  Рейтинг: 1359 Неутрално

  До коментар [#34] от "deaf":

  "Защото е факт, че войната, дори когато е справедлива по своята кауза, ако бъде оставена в ръцете на отделни представители и групи от воюващата общност ..., има иманентната тяга да надхвърля предели и да изменя целите си (показаха го различни страни в югославските войни, които дори когато бяха защитаващи се, извършиха – неконтролирани от централно политическо ръководство – страшни зверства и задълго не позволиха примирие с постигнатия мир). Ето защо войната трябва да се ръководи (отговорност за воденето й трябва да се носи) от представителен за общността политически център."

  Тук е казано достатъчно, а въпросът за политическите правила на войната включва и законите за водене на война. Ето защо американци, британци и руснаци извършиха престъпления с бомбардирането на България, а руснаците извършиха още едно като водеха необявена терористична война с България, изпращаха терористи и подклаждаха партизанство, а формално бяха в мир с нас.

 40. 41 Профил на rammjager
  rammjager
  Рейтинг: 84 Неутрално

  До коментар [#27] от "lz73":

  Аз пък знам друго. През 1945г в съветските ВВС постъпва на въоражение крилатата ракета 10Х. По първоначалните планове е трябвало да бъде използвана при щурма на Берлин. По-късно, обаче, командването ЗАБРАНЯВА да се използва тази ракета, защото "...има гъсто населени квартали и това ще доведе до много цивилни жертви"...???

 41. 42 Профил на Един вампир броди из Европа
  Един вампир броди из Европа
  Рейтинг: 3402 Неутрално

  Кофти за местните, но тази бомбардировка не беше ли отговор на бомбардировката на Ковънтри? За която нито четем статийки, нито гледаме снимки...

  Демокрацията е най-големият враг на планетата (https://foreignpolicy.com/2019/07/20/democracy-is-the-planets-biggest-enemy-climate-change/)
 42. 43 Профил на lz73
  lz73
  Рейтинг: 1685 Неутрално

  До коментар [#41] от "rammjager":


  До коментар [#27] от "lz73":Аз пък знам друго. През 1945г в съветските ВВС постъпва на въоражение крилатата ракета 10Х. По първоначалните планове е трябвало да бъде използвана при щурма на Берлин. По-късно, обаче, командването ЗАБРАНЯВА да се използва тази ракета, защото "...има гъсто населени квартали и това ще доведе до много цивилни жертви"...???
  —цитат от коментар 41 на rammjager


  Хм, интересно!
  "20 марта 1945 года в небо над пустыней поднялся бомбардировщик Пе-8 и произвел первый пуск «изделия 10». Испытания шли до середины лета. Всего самолеты Пе-8 и ЁР-2 «отстреляли» под Джизаком 70 самолетов-снарядов. В 1948 году 10Х была рекомендована для принятия на вооружение ВВС."
  и още:
  "Если взглянуть на фотографии V-1 и 10Х, можно легко заметить, что эти аппараты, по крайней мере внешне, мало чем отличаются друг от друга."

  Та кога казваш руснаците са се готвели да приемат на въоръжение 10Х? Уточнявам, готвели са се, не са го направили...

 43. 44 Профил на falkoneti
  falkoneti
  Рейтинг: 1118 Неутрално

  До коментар [#42] от "Един вампир броди из Европа":

  Ковънтри е умножено по хиляда с тези разрушения на градове в Германия. В Ковънтри има 2000 убити. В Лондон още толкова. Мир на праха им. В Германия са убити стотици хиляди при бомбардировки.

 44. 45 Профил на Alarmstufe: Rot
  Alarmstufe: Rot
  Рейтинг: 5781 Неутрално

  Интересно. В Германия бомбардировките на Дрезден се смятат за военно престъпление от германските нео-нацисти.
  У нас същото смятат българските нео-комунисти.

  Gunter glieben glauchen globen
 45. 46 Профил на Alarmstufe: Rot
  Alarmstufe: Rot
  Рейтинг: 5781 Неутрално

  Разбира се , че е военно престъпление !
  —цитат от коментар 4 на karabastun


  Германските нео-нацисти мислят точно като теб.

  Gunter glieben glauchen globen
 46. 47 Профил на Един вампир броди из Европа
  Един вампир броди из Европа
  Рейтинг: 3402 Неутрално

  До коментар [#42] от "Един вампир броди из Европа":Ковънтри е умножено по хиляда с тези разрушения на градове в Германия. В Ковънтри има 2000 убити. В Лондон още толкова. Мир на праха им. В Германия са убити стотици хиляди при бомбардировки.
  —цитат от коментар 44 на falkoneti


  Аз питах защо няма статии за Ковънтри. Заради Брекзит ли, защото изведнъж заговорихме като неонацистите, или по някаква друга причина?

  Демокрацията е най-големият враг на планетата (https://foreignpolicy.com/2019/07/20/democracy-is-the-planets-biggest-enemy-climate-change/)
 47. 48 Профил на Торбеш
  Торбеш
  Рейтинг: 1552 Неутрално

  Войната е започната от Сталин и Хитлер.
  Национал- и интернационал-социалистите громят Запада.
  Сталин снабдява приятелчето си с всички необходими материали.
  Нали целта му е такава - кучето Хитлер да нахапе Запада, а Сталин да се яви като "асвабадител" на Запада - от Буг до Ламанша.
  Да, но кучето на Сталин като нахапва Запада, Западът му отговаря с мощен шут. Вай-вай-Дрезден.
  Следователно, Сталин е виновен за Дрезден.
  Вечен ПОЗОР!

  Като българин съм горд, че думата "неудачник" е незаменяема чуждица в българския език, заемка от руския език.
 48. 49 Профил на Alarmstufe: Rot
  Alarmstufe: Rot
  Рейтинг: 5781 Неутрално

  До коментар [#44] от "falkoneti":

  Ами това трябва да послужи за обеца на ухото на всеки, който си мисли, че може да се ебава с Британия и Америка.
  Неминуемо го очаква безпощадно и огромно отмъщение.

  Gunter glieben glauchen globen
 49. 50 Профил на Alarmstufe: Rot
  Alarmstufe: Rot
  Рейтинг: 5781 Неутрално

  Да вземем японците. Дръпнаха дявола за опашката в Пърл Харбър.
  Всички знаем какво последва.

  Gunter glieben glauchen globen
 50. 51
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 51. 52 Профил на kazushi
  kazushi
  Рейтинг: 1529 Неутрално

  Дрезден е бил цел на бомбардировките защото там в началото на 1945г. са събрани много хора, бягащи от Червената армия. Хората някак забравят, че Западните съюзници са били такива и на СССР.
  Апропо, как се нарича целенасоченто избиване на хора, само защото принадлежат към един етнос или нация?

 52. 53 Профил на gwe49620445
  gwe49620445
  Рейтинг: 918 Неутрално

  До коментар [#14] от "👀":България е бомбардирана с руско съгласие и продължават след допитване до Молотов.
  —цитат от коментар 28 на spiegel


  Може ли линк към факта, че англо-американците са искали разрешение от шефовете си /руснаците/ за за бомбардират София ?

 53. 54 Профил на xm...
  xm...
  Рейтинг: 3249 Неутрално

  Кофти за местните, но тази бомбардировка не беше ли отговор на бомбардировката на Ковънтри? За която нито четем статийки, нито гледаме снимки...
  —цитат от коментар 42 на Един вампир броди из Европа


  Сорри, баце, ама между двете има пет години време. Малко късничко за отмъщение.
  Като между другото си има отмъщения над Берлин, Хамбург, Хановер, Бремен, Кьолн, Дюселдорф и т.н. ...

  По въпроса за тероризиращите бомбардировки на Харис - да, точно такъв е бил официалният им термин в Британия - съм написал вкатце в #21 ...

  Та хайде по-кротко да се подскача днес връз костите и мъките на преживелите тези времена. Забелязал съм, че хората, преживели това, много-много не напират да разправят за преживяното. Е, освен политици, мономани и политикани ...

 54. 55 Профил на Julian Mall
  Julian Mall
  Рейтинг: 2557 Любопитно

  "Относно това дали е извършено военно престъпление историкът Йенс Венер казва, че според някои юристи именно това се е случило в нощта на 13 февруари 1945 г. "Обаче трябва да добавим едно голямо "НО", продължава той. Според него на събитията в Дрезден трябва да се гледа в контекста на хода на войната."

  Ами разбира се че трябва да има голямо НО! Това да не е Сребреница където имаме 2-3 хиляди жертви а според муслимите 8 000! В Дрезден всички изгорени живи са били нацисти и са получили заслужено възмездие от хуманните запалителни бомби на англосаксонците пък и сигурно Сталин ги е насъскал!?

  По-добре миг свобода отколкото живот в робство
 55. 56 Профил на aglar
  aglar
  Рейтинг: 409 Неутрално

  До коментар [#19] от "Хриси":

  Ами че не ги четете, като се гнусите пт тях!

 56. 57 Профил на spiegel
  spiegel
  Рейтинг: 1359 Неутрално

  До коментар [#53] от "gwe49620445":

  Драги чукча, дал съм линк към допитването на американците до Молотов. Съжалявам, че трябва да разбия илюзиите ти, но разрушаването на София и избиването на цивилни българи го дължиш не само на американците и англичаните, но и на любимите ти руснаци.

 57. 58 Профил на Лео
  Лео
  Рейтинг: 1214 Неутрално

  Дали и там имат паметник на пилотите освободители?
  —цитат от коментар 20 на el cucuy


  Почти. Виж къде се намира американското посолство в Берлин - да се знае кой е шефът.

 58. 59 Профил на Julian Mall
  Julian Mall
  Рейтинг: 2557 Любопитно

  До коментар [#14] от "👀":България е бомбардирана с руско съгласие и продължават след допитване до Молотов.
  —цитат от коментар 28 на spiegel


  Тя и бомбата на Хирошима също е била с руско съгласие нали?!

  По-добре миг свобода отколкото живот в робство
 59. 60 Профил на spiegel
  spiegel
  Рейтинг: 1359 Неутрално

  До коментар [#59] от "Julian Mall":

  За Хирошима не знам, но знам за София.
  Но за теб руснаците са освободители и благодетели, дори когато са избивани цивилни българи.

 60. 61 Профил на blondofil
  blondofil
  Рейтинг: 3317 Неутрално

  "Когато подобни ужасни неща са се случили отдавна, как съхраняваме паметта за тях", попита той учениците, а вероятно и себе си

  Не можаха ли да изпратят някой който знае отговора. Германците обичат хора които знаят отговора.

 61. 62 Профил на GMO VACCINES CHEMICALS
  GMO VACCINES CHEMICALS
  Рейтинг: 2910 Любопитно

  http://bombsight.org/ #11/51.5367/-0.0989

  ☠ ☠ ☠ Long after humanity and its works were dust, the Sun engulfed Earth, heaved its last gasp of energy out into an insouciant cosmos, and died.
 62. 63 Профил на GMO VACCINES CHEMICALS
  GMO VACCINES CHEMICALS
  Рейтинг: 2910 Любопитно

  При бомбардировките на Лондон от националсоциалистическа Германия, са загинали близо 30000 души.
  Интересното е, че не виждам някаква голяма омраза между германци, французи, англичани...

  ☠ ☠ ☠ Long after humanity and its works were dust, the Sun engulfed Earth, heaved its last gasp of energy out into an insouciant cosmos, and died.
 63. 64 Профил на blondofil
  blondofil
  Рейтинг: 3317 Неутрално

  Както отбелязал един от английските пилоти "Като не носиш на майтап, не почвай война"

 64. 65 Профил на асен георгиев
  асен георгиев
  Рейтинг: 923 Неутрално

  До коментар [#26] от "Тsonkooo":

  писателят, цонко, е американец, душо невежа.

 65. 66 Профил на Alarmstufe: Rot
  Alarmstufe: Rot
  Рейтинг: 5781 Неутрално

  До коментар [#60] от "spiegel":

  На него лично са му благодетели, както и на оня трибуквения.

  Gunter glieben glauchen globen
 66. 67 Профил на canuck99
  canuck99
  Рейтинг: 792 Неутрално

  В Дрезден оставихя част от разрушенията в централната част като църквата на снимката до 70-те години сред издигнатите нови сгради и напомнянето бе много въздействащо.

 67. 68 Профил на vesko19
  vesko19
  Рейтинг: 1419 Неутрално

  Военно престъпление си е от където и да го погледнеш..
  Вероятно има и други бомбардировки достойни да бъдат военни престъпления....(те се определят по много фактори--не може да удариш база на флота или нечия казарма по време на война и да ти броят атаката за военно престъпление )
  Но за Дрезден трябва да се отбележи че не е имало военна част или някаква инфраструктура от необходимост на военните което да наложи бомбардировката му...
  Тоест напълно безопасен цивилен град ....Но сринат от злобните Англета в знак на отмъщение....И да това си е военно престъпление --да ли са 25 к жертви или 200 к какво значение има нима това придава някаква легитимност на варварската атака извършена от съюзниците ??
  Но да победителите не ги съдят ....Пък и досега не си признават вината ...

 68. 69 Профил на falkoneti
  falkoneti
  Рейтинг: 1118 Неутрално

  До коментар [#21] от "xm...":

  В Англия и още повече в САЩ (най вече) никой не знае за Дрезден. И Кърт Вонегът си го пише.

 69. 70 Профил на dejmos
  dejmos
  Рейтинг: 2638 Неутрално

  Каквото и да коментираме хората на ДРЕЗДЕН, знаят КОЙ -КАКВО ! На този ден англичани и американци избиват 100 000 цивилни В никакъв случай няма да издигнат ПАМЕТНИК на загиналите пилоти. Между впрочем с РУСКИ , ще се оправиш много добре в ДРЕЗДЕН. Навлизането на руските войски в ДРЕЗДЕН ,е по скоро е облекчение , защото отгоре бомбардировки , а долу "мародери от между 2-3 есесовски банди" ,които мародерстват" . С навлизането на Руските войски бомбандировките спират , защото Червената армия има отговори..

 70. 71 Профил на kazushi
  kazushi
  Рейтинг: 1529 Неутрално

  Кофти за местните, но тази бомбардировка не беше ли отговор на бомбардировката на Ковънтри? За която нито четем статийки, нито гледаме снимки...
  —цитат от коментар 42 на Един вампир броди из Европа


  Отговорили са на жените и най-вече на децата в Дрезден. Те са много виновни, нищо, че някои от тях не са били и родени по времето на Ковънтри.

 71. 72 Профил на rammjager
  rammjager
  Рейтинг: 84 Неутрално

  До коментар [#59] от "Julian Mall":

  По-скоро с грузинско съгласие. Йосиф Бисарионович не е руснак.

 72. 73 Профил на himler
  himler
  Рейтинг: 657 Неутрално

  В израел гледах документален филм как след войната британските зверове предават на Сталин милиони хора избягали от октомврийския пуч! Сталин ги разстрелва "немедлено"! В ужас хората бягат в американската зона! Имаше снимка как един британски изверг откъсва главата на бебе! Знае се, че евреите нямат никаво основание да харесват нацистите...

 73. 74 Профил на glaxo11
  glaxo11
  Рейтинг: 784 Неутрално

  Малцина знаят, (тук във форума) че аз съм свързан колкото със София , толкова и с Дрезден. И в този тъжен ден искам само да сме смирени и да се молим тези тежки изпитания, никога повече да не сполитат народите и градовете ни!
  И да чуем от възстановената "Света Богородица" литургичните стихове на св.Тома Аквински и прекрасната музика на Ц.Франк, даващи ни упование и в памет на невинните жертви!
  https://www.youtube.com/watch?v=5U9gIr5aIyU

 74. 75 Профил на Alarmstufe: Rot
  Alarmstufe: Rot
  Рейтинг: 5781 Неутрално

  До коментар [#72] от "rammjager":

  Сталин е съветски ръкоодител. А Русия наследи официално Съветския съюз.

  Gunter glieben glauchen globen
 75. 76 Профил на PETZL
  PETZL
  Рейтинг: 903 Неутрално

  Хилберт отвърна, че поколението, преживяло касапницата, бавно изчезва. В расия на джуджан, все повече стават ветераните от ВСВ.

  99,9% от всички хора, умрели от рак, приживе са яли краставици.
 76. 77 Профил на daskal1
  daskal1
  Рейтинг: 4812 Неутрално

  До коментар [#74] от "glaxo11":

  Българската поговорка "Атовете се ритат - магаретата теглят" е много адекватна в случая. Отприщена е била огромна човешка злоба в рамките на "благородното отмъщение", но оттам идва и голяма част от десетилетия психически шок и масово мълчаливо подчинение на победените...

 77. 78 Профил на nigel
  nigel
  Рейтинг: 996 Неутрално

  А има и по-страшни. Бомбардировката на Токио на 9 март 1945 в която участват над 300 "крепости" Б-29, и пак със запалителни бомби! 185 000 убити...
  —цитат от коментар 12 на rammjager


  Не просто убити. 185 000 изгоряли живи !

 78. 79 Профил на glaxo11
  glaxo11
  Рейтинг: 784 Неутрално

  До коментар [#77] от "daskal1":
  "......но оттам идва и голяма част от десетилетия психически шок и масово мълчаливо подчинение на победените..."
  ===========================================
  ++++ Няколко пъти съм споделял, макар че повечето от пишещите тук не го вярват, че с това насадено от победителите чувство за вина, все още живеят малцината живи съвременници на ВСВ в Германия, а и следващото поколение на хората между 60-80 години. Поздрави!

 79. 80 Профил на dejmos
  dejmos
  Рейтинг: 2638 Неутрално

  До коментар [#69] от "falkoneti":

  Естествено да не знаят, за тях ГЕРМАНИЯ и сега представлява нещо като полудържава. Разбира се не става дума за напълно ЛУДАТА БРИТАНИЯ, а за САЩ . Това войски , това маса други неща формират един ГЕРМАНСКИ тих гняв засега. Германия е дала много на ЕВРОПА и материално, и духовно. Еврейските гонения и ЧИСТАТА РАСА са американска теория , това че попада на такова място и в такъв момент е нещастието на ГЕРМАНИЯ, а и на България като съюзник в две войни. И сега Германия може да даде много на Европа , това е единствената страна където ПРОИЗВОДСТВОТО силно доминира над ТЪРГОВИЯТА. Това е символ на много голяма нормалност!

 80. 81 Профил на GMO VACCINES CHEMICALS
  GMO VACCINES CHEMICALS
  Рейтинг: 2910 Неутрално

  До коментар [#78] от "nigel":

  не че нещо, но на друи места са избити - все по жесток начин милиони. от доста страни

  ☠ ☠ ☠ Long after humanity and its works were dust, the Sun engulfed Earth, heaved its last gasp of energy out into an insouciant cosmos, and died.
 81. 82 Профил на gianni
  gianni
  Рейтинг: 1157 Неутрално

  Който сее ветрове, ще жъне бури. Преди да тръгнеш да газиш Европа и да трепеш другите, трябва добре да си помислиш какво ще стане, ако и те ти отвърнат.

 82. 83 Профил на joro4900
  joro4900
  Рейтинг: 834 Неутрално

  До коментар [#74] от "glaxo11":
  Прекрасен концерт. Бях на него и на още мнооого други. Член съм на „Stiftung Frauenkirche“ Dresden от 1996.

 83. 84 Профил на pavur
  pavur
  Рейтинг: 1156 Неутрално

  ейййй,бях на 200 % сигурен ,че някой от биороботите ше изтропа тая глупост за бомбенето над България по НАСТОЯВАНЕ на Сталин. Представих си как Джугашвили тропа с крак и тръска лулата:''Бомбете София '' , америкосите козируват:''Так точно тавариш Сталин'' и екипажите на бомбардировачите викат на развален руски ''За Сталину, за Родину'' кога отварят бомбените шлюзове .

 84. 85 Профил на glaxo11
  glaxo11
  Рейтинг: 784 Неутрално

  До коментар [#83] от "joro4900":

  +++++Радвам се да се за Вас! Поздрави!

 85. 86 Профил на daskal1
  daskal1
  Рейтинг: 4812 Неутрално

  До коментар [#79] от "glaxo11":

  Мой колега прави изследвания за развитието на немското кино и култура след войната. Учудващото за него беше, че американските администратори в ранните години са били категоричн против подобни изяви, докато от съветските е имало подкрепа, разбира се в рамките на "социалистическия реализъм" в ранния му формат. Обяснението му беше че а)съветите в тези отдели на окупационната администрация са били главно германисти, докато американските чиновници не са имали подходящата образователна подготовка. Подобно отношение е демонстрирано и в Япония (изследването му сравняваше културната политика на САЩ след войната в периода 1945-1953 в двете победени страни, Германия и Япония; колегата е с с отличен немски и много добър японски, работил е и в двете страни, в Германия като военен, в Япония као преподавател по английски).

 86. 87 Профил на glaxo11
  glaxo11
  Рейтинг: 784 Неутрално

  До коментар [#86] от "daskal1":

  ++++++ Интересни изследвания наистина.

 87. 88 Профил на nikolay_mihaylov
  nikolay_mihaylov
  Рейтинг: 508 Неутрално

  Престъпление е, при това умишлено. Килимените бомбардировки със запалителни бомби по мирно население е британска идея, с цел да се сломи духът на населението и то да не подкрепя войната. Безумна теория. Бомбардировките са много неефективни до много късен момент поради британската глупост и жестокост. Отделно като по-големи подлеци и страхливци британците са бомбили през нощта, а американците са поемали дневната смяна. Като цяло бомбардировките са погълнали колосални ресурси и се счита, че са много неефективни като ресурс-резултат. С тези ресурси е можело да подготвят десанта по-рано.

 88. 89 Профил на comandante vs либерални ентусиасти&корпократи
  comandante vs либерални ентусиасти&корпократи
  Рейтинг: 3321 Неутрално

  Дрезден е град с изтрепано цивилно население - факт!
  На съвестта на САЩ и Англия са милиони цивилни убити в Германия с фугасни бомби и бомби със закъснител, това са го преживели с ужас и в София 1943-1944г.!

  Libertarianism is just anarchy for rich people
 89. 90 Профил на Полковник за европейско развитие на България
  Полковник за европейско развитие на България
  Рейтинг: 1722 Неутрално

  ....В Ковънтри обаче, в заводите на Ролс-Ройс се произвеждат над половината от самолетните двигатели. ....
  —цитат от коментар 32 на Торбеш

  С Ковънтри нещата са по-различни. Жертвите са много малко, понеже е имало точна информация за датата на нападението.

  Ние сме в държавата и държавата е в нас! Ние събираме бюджета и го раздаваме помежду си.
 90. 91 Профил на тулса
  тулса
  Рейтинг: 3572 Неутрално

  До коментар [#60] от "spiegel":
  дори когато са избивани цивилни българи.
  >>> Те май цивилните българи са били избивани главно от други цивилни българи.

  До коментар [#50] от "Alarmstufe: Rot":
  Да вземем японците. Дръпнаха дявола за опашката в Пърл Харбър
  >> А защо са го направили? И аз съм се чудел, но наскоро четох, че не е било съвсем без причина:
  https://www.salon.com/2013/12/05/oil_led_to_pearl_harbor/
  Санкции..търговско ембарго:......Acheson's actions cut off all American trade with Japan. When Roosevelt returned, he decided not to overturn the "state of affairs" initiated by Acheson, apparently because he feared he would otherwise be regarded as an appeaser.
  Once Roosevelt perpetuated Acheson's trade embargo, the planners in Japan's imperial military headquarters knew that oil to fuel their fleet, as well as rubber, rice and other vital reserves, would soon run out....At a large rally in Tokyo on November 30, Prime Minister Tojo incited the crowd, claiming that the United States and Britain, in order to "satisfy their greed," were preventing development of the "East Asia Co-Prosperity Sphere."

 91. 92 Профил на тулса
  тулса
  Рейтинг: 3572 Любопитно

  До коментар [#57] от "spiegel":
  Драги чукча, дал съм линк към допитването на американците до Молотов.
  >>> Интересно защо трябвало да се допитват до Молотов? България 1941 обявява война на Великобритания и САЩ...

 92. 93 Профил на olimpipanov
  olimpipanov
  Рейтинг: 897 Неутрално

  Безпорно е военно престъпление, както и бомбардировките над Токио, Хирошима и Нагасаки...но победителите не ги съдят

 93. 94 Профил на rammjager
  rammjager
  Рейтинг: 84 Неутрално

  До коментар [#90] от "Полковник за европейско развитие на България":

  Обикновено, като стане въпрос за тези терористични бомбардировки, защитниците на съюзниците започват да лаят-"А Ковънтри, Лондон? Герника?..." В тези т. нар. "аргументи" има голяма доза цинизъм! Англо-американците далеч надминават по варварство немците. И за разрушения и за жертви. Просто да гледаме цифрите, говорят по-добре от всякакви приказки. Как ще сравняваш Герника с Хамбург?!? Що за идиотизъм...

 94. 95 Профил на dnevnikar
  dnevnikar
  Рейтинг: 3199 Неутрално

  UNITED EU UNION

  Бастуне, СССР нахлул... къде ли не, кратка справка:

  в Полша, 9.1939, след като в Москва вкарал в пакт Германия
  и я следвал по петите да празнуват Райх честити в Полша ;

  във Финландия 1940... не съвсем успешно ;
  ...
  ...

  в България, 5.1944: СССР обявава непредизвикана война и нахлува ;.
  в България, 2.1945: Фашистка гавра "Народен съд" ;
  ...

  в Полша, 4.1945... СССР чака Германия
  да смаже полско Варшавко въстание ;

  в Германия, 4.1945: СССР бърза да окупира (и) Източна Германия,
  ако може и Запдна, и да се нареди сред победителите.

  СССР славно падна в 1992.

  Оспорваш по-бедоносната роля на СССР
  за разгрома на нацистка Германия в 1945?

  СССР падна в 1992, но гибридни останки останали, явно.
  Чак... в державен вестник Дойче веле, 2020 г.

  Засрамете се.
  Британия воювала против нацистка Германия от 5.9.1939,
  по суша, въздух и вода.
  Също търпяла бомбардировки.
  Воювала в Атлантика, във Франция и в Северна Африка.
  Със САЩ пр. съюзници - против нацистка Германия и Италия.

  През повечето време СССР поддържал Германия военно и икономически,
  още преди 1939, заедно започват Войната, самостоятелно окупира слаби държави, "тактически" отстъпва до фашистки преименувания Сталинград - от Волгоград, потривал се и бавил подлецът,
  грабил заобиклоно, не влязал във фашистка Италия за мечтания Рим,
  влязал пак в Полша и се ослушвал... за да се присламчи към победителите в 1945 и отсвободи Източна Европа и Азия
  за десетки години.

  Вечен позор за фашистката комунистка нация СССР!

  До коментар [#5] от "karabastun":

  Ето цитат от ''ДВ '':

  ''На 13 февруари 1945 година...
  Целта им е градът на Елба.
  По онова време Дрезден е населяван от 630 000 души,
  но в него има и стотици хиляди бежанци.

  Градът няма нито стратегическо, нито икономическо значение
  за по-нататъшния ход на войната,
  която така и така е решена още през 1944 година.''

 95. 96 Профил на karabastun
  karabastun
  Рейтинг: 8133 Любопитно

  До коментар [#95] от "dnevnikar":

  Пробвай да пишеш на български !

  karabastun1@abv.bg
 96. 97 Профил на dnevnikar
  dnevnikar
  Рейтинг: 3199 Неутрално

  ВИИ Маркс имени В.И.Лелина

  Кой биоробот?
  Велика отпорна точка!

  Показва Величието на тов. Генералисимус Сталин.
  Той не настоявал.
  Той пускал команди и т.нар. велики сили САЩ и Британия
  выполнявали.

  Той подготвял вторжението през 1944 в царство без цар България
  да не изглежда така подло и вероломно вторжение каквото било.

  Той далновидно подготвял почва за революционна обстановка
  и державен преврат още в 1923 г (ако и неуспешен тогава).
  С блестящ далновиден успех.

  В 1947 Той повел Референдум, обърнал царството в Народна республика и доставил там свой Коминтерновски съратник
  да диктува.

  Той не посме да стъпи в союзническа держава,
  било тя Франция, Великобритания или США.
  Но остави неувехващи кулкт към личността си и идеи следвани
  от Хрущев, Брежнев, Андропов, Черненко... и неохотно,
  от Горабачев.

  Той, Хрущев, посме да стъпи в США, да посети Дисниленд
  по договора ленд-лийз и от висока трибуна на ООН,
  с обувка в ръка, да оповести:

  М.мка ви свободен капиталистически свет!
  Че копаме, копаме, но ке ви закопаме.

  Никът "Сталин" не бе чак толкоз смел.
  Затова го изгониха от Мавзолея - отпред като страж
  (бюстът на "Сталин" поне) да добие кураж.

  Докато се накани... СССР утанул.
  Не и Славата

  До коментар [#84] от "pavur":

  ейййй,бях на 200 % сигурен ,че някой от биороботите
  ше изтропа тая глупост за бомбенето над България
  по НАСТОЯВАНЕ на Сталин.

 97. 98 Профил на dnevnikar
  dnevnikar
  Рейтинг: 3199 Неутрално

  ВИИ Маркс имени В.И.Лелина

  Кой биоробот?
  Велика отпорна точка!

  Показва Величието на тов. Генералисимус Сталин.
  Той не настоявал.
  Той пускал команди и т.нар. велики сили САЩ и Британия
  выполнявали.

  Той подготвял вторжението през 1944 в царство без цар България
  да не изглежда така подло и вероломно вторжение каквото било.

  Той далновидно подготвял почва за революционна обстановка
  и державен преврат още в 1923 г (ако и неуспешен тогава).
  С блестящ далновиден успех.

  В 1947 Той повел Референдум, обърнал царството в Народна республика и доставил там свой Коминтерновски съратник
  да диктува.

  Той не посме да стъпи в союзническа держава,
  било тя Франция, Великобритания или США.
  Но остави неувехващи кулкт към личността си и идеи следвани
  от Хрущев, Брежнев, Андропов, Черненко... и неохотно,
  от Горабачев.

  Той, Хрущев, посме да стъпи в США, да посети Дисниленд
  по договора ленд-лийз и от висока трибуна на ООН,
  с обувка в ръка, да оповести:

  М.мка ви свободен капиталистически свет!
  Че копаме, копаме, но ке ви закопаме.

  Никът "Сталин" не бе чак толкоз смел.
  Затова го изгониха от Мавзолея - отпред като страж
  (бюстът на "Сталин" поне) да добие кураж.

  Докато се накани... СССР утанул.
  Не и Славата

  До коментар [#84] от "pavur":

  ейййй,бях на 200 % сигурен ,че някой от биороботите
  ше изтропа тая глупост за бомбенето над България
  по НАСТОЯВАНЕ на Сталин.

 98. 99 Профил на Mushichka
  Mushichka
  Рейтинг: 147 Неутрално

  Докато в България съществуват толкова пишман нацита с малки пишчици и още по-малки мозъци, неприемащи че унищожението на Дрезден е наказание за цялата война с десетки милиони жертви по вина на райха, и плачещи от омраза към прогресивния свят, страната ни винаги ще бъде символ на клоака с безмозъчен плебс. Точка.

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK