Орбан обеща зелени стимули и по-ниски осигуровки след критики срещу ЕС

Орбан обеща зелени стимули и по-ниски осигуровки след критики срещу ЕС

© ReutersУнгария ще съкрати осигуровките, които малките фирми трябва да плащат за служителите си, защото се задавали трудни времена за унгарската икономика, предизвикани от тясната ѝ връзка с тази на еврозоната. Освен това правителството ще въведе поредица от мерки за стимулиране на проекти за адаптиране към климатичните промени.


Това обяви премиерът Виктор Орбан в неделната си годишна реч в парламента, малко след като кабинетът му коригира в петък прогнозата си за годишния ратеж през 2020 г. от 4.9% на 3.5% от БВП - най-бавното темпо от 4 години насам.


"Виждам да се задават опасни години... Трябва да предприеме сериозни стъпки, за да защитим постигнатото", каза Орбан. Словото му бе и представяне на това как той вижда резултата от 10-годишното му присъствие във властта.
"Трябва да се фокусираме върху запазването на работни места през тази година и вероятно през следващата. В подобни времена са нужне данъчни съкращения. Така че ние ще намалим осигуровките и нивото на данъците за малкия бизнес", цитира думите му "Ройтерс".


Агенцията припомня, че той води националистическа политика и в икономиката, като се стреми да взима вътрешни заеми и да държи нисък бюджетен дефицит. Това, според критиците му, води до увеличаване на корупцията и на обогатяване на близки до него олигарси с негласен привилигирован достъп до държавни поръчки и еврофондове.


В словото си Орбан обяви изминалото десетилетие за най-успешното в последните 100 години от историята на Унгария. Той спечели изборите през 2010 г., когато страната се измъкваше от гобалната финансова и икономическа криза. Сега премиерът отхвърля съветите за по-сдържани бюджетни разходи и се гордее, че се е отървал от заемите от МВФ, за да са развързани ръцете му да води по-независима икономическа политика.


"Ако следвах техните препоръки, Унгария сега щеше да е на болнично легло, закачена за системите на МВФ и Брюксел, а кривата на дълговете щеше да е в ръцете на Джордж Сорос", цитира думите му "Асошийетед прес". Агенцията припомня, че 85% от унгарския износ е за страните от ЕС.


"Поради това техният пробем е и наш. Въпросът е до каква степен ще бъде наш", заяви премиерът. "Европейската икономика, особено тази на еврозоната, прасто спря да расте", допълни той и посочи, че икономическият растеж на Европа през 2020 г. ще бъде "в най-добрия случай микроскопичен".


Двете заплахи, които Орбан посочи в речта си, са климатичната криза и продължаващото намаляване на населението.


Правителствените икономически стимули за семейни двойки и многодетни семейства помагат да се забави демографската криза, нужни са още мерки, добави той. Докато броят на браковете расте, а на разводите намалява, "лошата новина е, че не е спряло намаляването на населението. Унгарците продължават да са застрашен от изчезване вид."


Климатичният план на Будапеща


Зелените политики, които Орбан обяви, включват за 10 години следното:


- до 27% от територията ще достигнат залесените горски площи, като за всяко новородено унгарче се засаждат по 10 дървета


- на 1 юли ще бъде закрито последното сметище и ще се налагат по-сурови глоби на замърсителите


- по-добра защита на реките Дунав и Тиса


- забрана на опаковките за еднократна употреба, метален и стъклен амбалаж ще се рециклира


- стимули за производство и купуване на евтини електромобили


- от 2022 г. всички автобуси за градския транспорт ще бъдат електрически


- ще се увеличи 6 пъти капацитетът на соларните паркове


- ще бъдат емитирани и правителствени облигации за финансиране на подобни политики


- за 2020-2021 г. правителството ще подкрепи със 32 млрд. форинта (малко под 100 млн. евро) зеления преход на малки и средни предприятия.


Според анализаторите от Eurasia Group две години преди редовните парламентарни избори Орбан ще опитва всячески да избягва забавяне на икономиката, което би застрашило ядрото на симпатизантите му. "Поради тази причина правителството ще продължи да използва фискалната политика за стимулиране на икономиката, докато централната банка държи лихвенит еравнища ниски, независимо от растящата инфлация."

Ключови думи към статията:

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK