В Китай 200 млн. деца тръгнаха на училище... онлайн

Учителка записва урока си в празна класна стая в гимназия в Шаоян, провинция Хунан.

© Reuters

Учителка записва урока си в празна класна стая в гимназия в Шаоян, провинция Хунан.Почти 200 милиона деца в Китай тръгнаха на училище след ваканцията за Нова година, но вторият срок не прилича на нищо досега - те учат онлайн. Вместо традиционното издигане на националния флат и изпълнение на химна те даваха пионерски поздрав пред екраните на смартфони и таблети. В някои части на страната в този момент е имало толкова много потребители, че интернет почти е блокирал, разказва "Вашингтон пост".


Учители преподават в пусти класни стаи, като уроците или се предават на живо в интернет или се записват. Така е с часовете по китайски, английски, математика, природни науки... Едно хлапе с лаптоп на коленете пред дома си в Пекин отвърна на въпроса по какво учи с изненадващото: "Физическо възпитание".


Над половината от 1.4 млрд. китайци са засегнати от някакви ограничения заради коронавируса, а публичните събирания за забранени, включително в училищните дворове. Но това създава значително напрежение в образованието - за учители, деца и родители, принудени да усвояват технологии за онлайн обучение.
Всички говорят за проблема със задържане вниманието на малчуганите, а родители изразяват надежда, че училищата ще отворят врати, "преди да откача". Партията опитва да представи случващото се като нещо полезно и за възрастни, и за деца.


В понеделник, когато бе подновена учебната година, министерството на образованието обяви "национална класна стая в интернет облак", поддържана от над 7000 сървъра и обучаваща по 12 дисциплини едновременно 50 милиона деца в началното и средното образование. Китайската образователна телевизия компенсира с предавания там, където интернет е слаб.


Учители преминават ускорени курсове по онлайн уроци и обучение.

© Reuters

Учители преминават ускорени курсове по онлайн уроци и обучение.


Но освен това далеч не всяко домакинство има компютър, а в тези с повече от едно дете един не достига. На много места за малките се грижат баби и дядовци, за които интернет е някаква мистерия. Накрая идва и проблемът с това децата да прекарват пред екран от часове наред.


Задава се и юни, когато около 10 милиона гимназисти се явяват на изпит да университетско образование, който може да реши бъдещето им. Министерството заяви, че внимателно следи епидемията, за да реши дали изпитът да не бъде отложен.


В Пекин властите обявиха, че позволяват на семейства с двама работещи единият да остане да гледа учениците вкъщи, без да рискува намаляване на заплатата. Но това не е лека задача, защото децата искат да излязат да полудуват, а това е забранено. Освен това за големи и малки е объркващо изваждането от дневния график на такова структуроопределящо събитие като престоя на детето в училище.


В Китай 200 млн. деца тръгнаха на училище... онлайн

© Reuters


Всичко, което трябва да знаете за:

Ключови думи към статията:

Коментари (30)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на alexandar
  alexandar
  Рейтинг: 1152 Неутрално

  Супер. Това е бъдещето.

 2. 2 Профил на selqnin
  selqnin
  Рейтинг: 1569 Весело

  Китайски дигитален комунизъм в действие!!!

 3. 3 Профил на Мизийски
  Мизийски
  Рейтинг: 721 Неутрално

  Преставете си, че такава мащабна карантина се налга заради 70 хил. заразени в държава с 1,4 милиарда население. Всеки който има поне малко мозък в главата си разбира, че тук говорим за десетки, а защо не и стотици пъти повече заболели. Мерките подсказват това съвсем ясно. Това няма да е последният мор за онези, които ядат плъхове и дефекират където им падне. Варварите са варвари независимо дали са черни, кафеви, червени или жълти.

  Спаси, Господи, Твоите чеда и благослови наследството си, като даряваш на православния български народ победа над враговете му и го запазваш с Твоя кръст. ☦
 4. 4 Профил на EU defender
  EU defender
  Рейтинг: 1510 Неутрално

  Поредно доказателство че в Китай крият и мащабите на епидемията са ужасяващи.

  The best way to predict the future is to invent it.
 5. 5 Профил на EU defender
  EU defender
  Рейтинг: 1510 Неутрално

  "В Пекин властите обявиха, че позволяват на семейства с двама работещи единият да остане да гледа учениците вкъщи, без да рискува намаляване на заплатата."

  А кой ще плаща заплатата на неработещите? Останалите работещи. Баси великата сила.

  The best way to predict the future is to invent it.
 6. 6 Профил на EU defender
  EU defender
  Рейтинг: 1510 Неутрално

  "Партията опитва да представи случващото се като нещо полезно и за възрастни, и за деца."

  Ще повърна

  Великата поднебесна империя е колос на глинени крака. Една болест е на път да я унищожи. Но тази година на империите на им върви - малобританската, русийката...

  The best way to predict the future is to invent it.
 7. 7 Профил на lrz04638139
  lrz04638139
  Рейтинг: 0 Неутрално

  Китайците са машини, ще се справят и с тоя проблем.

 8. 8 Профил на alexandar
  alexandar
  Рейтинг: 1152 Неутрално

  До коментар [#7] от "lrz04638139":

  Защо да е проблем? Рано или късно всички училища ще станат дигитални и цената на образованието ще падне драстично.

 9. 9 Профил на lrz04638139
  lrz04638139
  Рейтинг: 0 Неутрално

  До коментар [#8] от "alexandar":

  Под проблем имам предвид епидемията и свързаните с нея ограничения, китайците ще намерят начин да се справят и с това.
  Колкото до образованието, това с дигиталното училище е утопия. Една от най-важните цели на класическото образование е и социализацията, иначе ще създадеш армия от асоциални неудачници. И физическото възпитание например как ще го провеждаш през компютри, ще играят на ФИФА вместо да ритат топка ли?

 10. 10 Профил на alexandar
  alexandar
  Рейтинг: 1152 Неутрално

  До коментар [#9] от "lrz04638139":

  Имам лоша новина за теб- вече над 50% от децата по планетата са така. Но това е бъдещето, не можеш да спреш гората да се разслиства.

 11. 11 Профил на lrz04638139
  lrz04638139
  Рейтинг: 0 Неутрално

  До коментар [#10] от "alexandar":

  Защо да е лоша новина за мен, лоша е за самите асоциални маси, на мен по каква точно линия да ми пука? Дори ми помага. Но общество от интровертни отшелници и виртуални мишки не може да съществува, най-малкото нема да се размножават, затова и глупостта, наречена дигитално образование, нема как да се осъществи.

 12. 12 Профил на alexandar
  alexandar
  Рейтинг: 1152 Неутрално

  До коментар [#11] от "lrz04638139":

  Пак по същата причина (21 век) за да се размножава човечеството не е вече нужен секс.

 13. 13 Профил на wwwwww
  wwwwww
  Рейтинг: 728 Неутрално

  работим онлайн, плъгнати в VR и живеем в кафези от които излизаме само когато се разболеем

  Да кажем не на педерастията!
 14. 14 Профил на petko_napetov
  petko_napetov
  Рейтинг: 289 Неутрално

  Новината е на Вашингтон пост, ККП твърди, че с летален изход са само 1700...

 15. 15 Профил на gozambo
  gozambo
  Рейтинг: 2842 Неутрално

  Пак ви изработиха от левичарската медия. Тази трагедия със спиране на 200 милиона ученици от училище ви я представиха като някакъв прогрес в образованието, минали на дигитално образование! Минали са, дръжки! Китай има готовност да мине на дигитално образование точно толкова,колкото има възможност да предотвратява епидемии от заразни болести.
  И още една лъжа, където децата не ходят на училище,там и родителите не ходят на работа. Колкото е опасно за децата,толкова е опасно и за родителите. Помислете,има ли логика да се спират децата от училище,еж да ги предпозват,а родителите да ходят на работа? Та нали родителите ще разнасят заразата и ще я занесат в къщи при децата? Вирусът не подбира деца,родители,кара наред. Щом има опасност за децата,още по-опасно е родителите да го разнасят.
  Половин Китай не излиза от дома си. При другата половина има големи рестрикции. И това не е никакъв фън.

 16. 16 Профил на lrz04638139
  lrz04638139
  Рейтинг: 0 Неутрално

  До коментар [#12] от "alexandar":

  А как, с лъскане в чатурбате ли? Успех с опитите!

 17. 17 Профил на alexandar
  alexandar
  Рейтинг: 1152 Неутрално

  До коментар [#16] от "lrz04638139":

  На Гриша Филипов внучката имаше книга май за банките сперма или готовите ембриони . Всички мъже на планета да умрат има сперма за 20 години за всяка желаещ да зачене жена. Добре дошъл в 21 век.

 18. 18 Профил на lrz04638139
  lrz04638139
  Рейтинг: 0 Неутрално

  До коментар [#17] от "alexandar":

  Слез на земята. Какво според теб ще мотивира една саможива и самодостатъчна жена "от 21 век" да зачева изкуствено и да си отглежда сама децата? Семействата се създават и се раждат деца заради физическо привличане между мъжа и жената, заради половите контакти, чувства като влюбване, привързаност и пр. В модерните общества вече се раждат под 1,5 деца на жена и се наблюдава тежка демографска криза, а ако всички тия причини за размножаване изчезнат, човечеството просто ще престане да се възпроизвежда.

 19. 19 Профил на ivanpopov
  ivanpopov
  Рейтинг: 2144 Неутрално

  Супер. Това е бъдещето.
  —цитат от коментар 1 на alexandar


  Това е миналото. От поне 50г в Австралия се практикува радио и ТВ училище. Огромните ферми и големите разстояния правят нерентабилно извозването на ученици до централизирана сграда. Така че хората отдавна са му намерили цаката.

 20. 20 Профил на alexandar
  alexandar
  Рейтинг: 1152 Неутрално

  До коментар [#18] от "lrz04638139":

  Предполагам си доста възрастен човек за да мислиш така но този свят не съществува вече.
  https://time.com/5491636/denmark-ivf-storkklinik-fertility/
  Не казвам че е добре или лошо но вече твоя свят не съществува, факт е.

 21. 21 Профил на ivanpopov
  ivanpopov
  Рейтинг: 2144 Неутрално

  Яко! А у нас КОГА!? Или първо ще трябва да изминем пътя от 500г назад, 45г встрани и 30г надолу, докато настигнем останалите нации?

 22. 22 Профил на ivanpopov
  ivanpopov
  Рейтинг: 2144 Неутрално

  До коментар [#18] от "lrz04638139":

  Няма да престане. Като слезе обратно до 1 милиард, както е било в началото на 19-ти век и оцеляват не повече от 2/3 от децата (заради резистентността към антибиотиците), а мъжът е в състояние сам да издържа семейството, така че жената да може да се посвети на отглеждането и възпитанието на следващото поколение, раждаемостта пак ще нарастне. Е, ако победят децата на дъгата и започнат да промиват мозъците на малчуганите, още от детската градина, спукана ни е работата.

 23. 23 Профил на lrz04638139
  lrz04638139
  Рейтинг: 0 Неутрално

  До коментар [#20] от "alexandar":

  Пълни глупости, това са основно жени със здравословни проблеми, които са опитвали, но не са успели да заченат по стандартния начин, другото са единични случаи на жени със сексуални или ментални отклонения. Живееш в некаква паралелна реалност, чисто сте изпушили по тия форуми, излез малко да подишаш въздух и да се срещнеш с реални хора.

 24. 24 Профил на Роси
  Роси
  Рейтинг: 8342 Неутрално

  Те ще се справят, защото са много упорити и работливи.

 25. 25 Профил на abdulhazred
  abdulhazred
  Рейтинг: 961 Неутрално

  Браво, за пореден път добра организация в огромни мащаби.

  И с карантината се справят добре, дори болните / умрелите да са 10-20 пъти повече от официалните данни, пак е капка в морето.

  Ако ще и няколкостотин хиляди китайци да умрат, по-важното е да се спре разпространението на заразата.

 26. 26 Профил на nikolay_mihaylov
  nikolay_mihaylov
  Рейтинг: 481 Неутрално

  Кен ду нагласа - браво на Китай. Вместо да кършат ръце и се жалват, решават проблеми и учат в движение.

 27. 27 Профил на gozambo
  gozambo
  Рейтинг: 2842 Неутрално

  За който знае английски ето един хубав материал за коронавируса и икономиката.
  https://youtu.be/ReMCn4GsviM

 28. 28 Профил на edin drugii
  edin drugii
  Рейтинг: 2599 Неутрално

  Добрата организация на карантината в Китай ще даде плодове , но ако вируса се разпространи в Африка и Европа ,работата ни е спукана .

 29. 29 Профил на Fred
  Fred
  Рейтинг: 3536 Неутрално

  Малко принудително но въвеждат технологиите на бъдещето. Онлайн обучението дава значително по-големи възможности и гъвкавост от традиционното обучение.

  Има и някои недостатъци, основното е липсата на социализация и междучовешко общуване. Особено важни в периода когато детето се оформя като социална личност и придобива съответните навици за колективно взаимодействие.

  Юда се продаде за 30 сребърника, ДБ за 8 районни кмета.
 30. 30 Профил на Fred
  Fred
  Рейтинг: 3536 Неутрално

  Това е миналото. От поне 50г в Австралия се практикува радио и ТВ училище.
  —цитат от коментар 19 на ivanpopov

  Не е същото. Това което казваш е Дистанционно Обучение. Същата класна стая но пренесена на разстояние. Няма гъвкавост, избор на материала, възможност за връщане и повторение на неразбраното, проверка на знанията, индивидуално темпо... и още много други неща които дава онлайн обучението.

  Юда се продаде за 30 сребърника, ДБ за 8 районни кмета.
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK