САЩ обявиха България за развита икономика без право на някои субсидии

САЩ обявиха България за развита икономика като тези на Германия, Франция или Швеция, което позволява на администрацията във Вашингтон по-лесно да започва разследвания и налага митнически и други наказания, ако установи неправомерни субсидии или търговски практики за вносни стоки и услуги.


Основанието е, че е нелогично целият Европейски съюз да бъде смятан в търговията със САЩ за развита икономика, а страни - членки на този блок, като България и Румъния да продължават да бъдат смятани за развиващи се икономики. Затова за Вашингтон вече няма значение и оценката на Световната банка, че и за двете страни годишният доход на глава от населението е под $12 375, т.е. принадлежат към групата икономики със средни доходи, нуждаещи се от подпомагане на развитието.


Друга причина е членството и кандидатстването за член на Организацията за икономическо сътрудничество и развитие (ОИСР). Влизането в тази организация на най-развитите икономики в света е сред основните приоритети на българската външна политика. "ОИСР по принцип е смятана за организация на развитите икономики по света и поради това със самото присъединяване или кандидатстване за членство една държава на практика се обявява за развита", се казва в решението. При първата си реч в България американският посланик Херо Мустафа каза, че един от приоритетите на мандата ѝ в София е да помогне на страната да влезе в ОИСР.
Мярката от 10 февруари влиза в сила незабавно, засяга още няколко държави и произтича от първото от 1998 г. обновяване на списъка с развиващи се и слаборазвити икономики. Тя е решение на търговския представител на САЩ (USTR е на практика министерство на търговията) в изпълнение на президентска заповед 13771 "За намаляване на регулациите и разходите за контрола над прилагането им" от 30 януари 2017 г. - едно от първите действия на президента Доналд Тръмп.


Той не крие раздразнението си от това, че на големи износители като Китай и Индия се позволява да имат преференциални търговски условия, тъй като по критериите на Световната търговска организация те са развиващи се икономики. Тръмп прекратява за САЩ тази ситуация, отразяваща реалностите от края на миналия век, но силно променила се през последните две десетилетия. Миналия месец при посещението си на Световния икономически форум в Давос президентът заяви, че СТО не се отнася справедливо към страната му.


Затова USTR взима предвид при последното решение и членството на определени държави в Г-20, учредена през 1999 г. Тази платформа за дискусии на 20-те най-развити икономики в света, МВФ и Световната банка не е съществувала при съставянето на последния списък с преференции за търговия със САЩ. Днес в нея са такива страни като Индия, Бразилия, Индонезия, Аржентина и Република Южна Африка, които имат знаително по-голяма икономическа тежест в света.


Вашингтон обявява, че вече не зачита каква степен на развитие е определила за себе си една държава при влизане в СТО. Нямат значение и показателите за обществено развитие като детска смъртност, грамотност, очаквана продължителност на живота. Затова и мярката засяга Албания, Армения, Грузия, Казахстан, Киргизстан, Молдова, Черна гора, Северна Македония. В списъка от 2020 г. вече няма нито една европейска страна със статут "равиваща се" или "неразвита".


Преценката на USTR е, че промяната няма да има кой знае какво отражение върху бизнеса на значителен брой компании, тъй като засяга изключително вътрешните операции и правни задължения на тази агенция.


Но мярката има ясно политическо послание от Белия дом - че за изминалите 22 години светът се е променил чувствително и САЩ не са доволни, че това не е отразено в правилата на СТО и ООН. "Китай е смятан за развиваща се страна. Индия също, а ние - не. Смятам, че и ние сме развиваща се държава", каза Тръмп. Затова USTR едностранно спря да признава параметрите на СТО, позволяващи специални преференции с цел на недоразвитите икономики да помогнат в намаляването на бедността, създаване на заетост и интегриране в глобалната търговска система.

Ключови думи към статията:

Коментари (151)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на Таралеж
  Таралеж
  Рейтинг: 1960 Неутрално

  Бреей! Трамчо казал че сме вече развити! Хем развити? Хем корумпирани? Хем бедни? Тръпманарщна демек?

 2. 2 Профил на Stoyko Tsochev
  Stoyko Tsochev
  Рейтинг: 230 Неутрално

  Ами....честито! Герб ни направи развита страна. п. с. Костов не беше ли Московски възпитаник?

 3. 3 Профил на lz2
  lz2
  Рейтинг: 1969 Неутрално

  Ами развити см е, колкото и да не ви харесва на комунистите.

  ПравописА е поле за изява на неграмотните!
 4. 4 Профил на 442
  442
  Рейтинг: 1180 Весело

  Явно в лулата на администрацията във Вашингтон има много интересни съставки.

 5. 5 Профил на Nil satis nisi optimum
  Nil satis nisi optimum
  Рейтинг: 774 Неутрално

  България Е рзвита икономика. Милиарди живеят много по-зле от нас. Чувството за бедност идва от това, че сме най-бедни сред богатите...

  Не поставям нищо - нищо, над преценката на собствения си разум.
 6. 6 Профил на Nikoi
  Nikoi
  Рейтинг: 2400 Неутрално

  Абсолютно правилно решение на САЩ , нашата икономика си е нормално развита ,безработицата почти е на нула вече , успяваме да си позволим непазарна икономика с най високи цени на много стоки и горива в света ,вкл газ и нефтопродукти ,апропо по 3-4 пъти по скъпи напр от САЩ ,което показва ,че не сме толкова бедни и нещастни ,колкото се оплакваме .

 7. 7 Профил на Таралеж
  Таралеж
  Рейтинг: 1960 Неутрално

  До коментар [#5] от "Nil satis nisi optimum":

  Хаха! Пръв на село или последен в града? Първи в гетото? Кокошката или яйцето? Или как всичко е относително. Или как преди да си видял другите даже не си подозирал колко си зле?

 8. 8 Профил на дерибеев
  дерибеев
  Рейтинг: 2672 Неутрално

  И това ще се отрази точно никак на България

  всеки коментар може и ще бъде използван срещу вас
 9. 9 Профил на gozambo
  gozambo
  Рейтинг: 551 Неутрално

  Щом можете да ядете два-три пъти по-скъпо свинско месо, отколкото ядат американците, щом можете да плащате за по-скъп ток, отколкото американците и поне два пъти по-скъп бензин, как да не сте развита икономика?

 10. 10 Профил на Nil satis nisi optimum
  Nil satis nisi optimum
  Рейтинг: 774 Весело

  До коментар [#7] от "Таралеж":

  До коментар [#5] от "Nil satis nisi optimum":Или как всичко е относително. Или как преди да си видял другите даже не си подозирал колко си зле?
  —цитат от коментар 7 на Таралеж


  Може би е обратното - преди да си видял колко са зле другите даже не подозитраш колко си добре?

  Не поставям нищо - нищо, над преценката на собствения си разум.
 11. 11 Профил на faraon
  faraon
  Рейтинг: 1033 Неутрално

  България Е рзвита икономика. Милиарди живеят много по-зле от нас. Чувството за бедност идва от това, че сме най-бедни сред богатите...
  —цитат от коментар 5 на Nil satis nisi optimum


  Заради огромната разлика в доходите осредняването им води до погрешни изводи. Българинът като цяло е беден. Това, че има една прослойка, която е с прилични постъпления не променя с нищо общото състояние на нещата.

 12. 12 Профил на gozambo
  gozambo
  Рейтинг: 551 Неутрално

  В общи линии Тръмп отчита реалностите. Светът се е променил чувствително и американската политика се напасва на новите реалности.

 13. 13 Профил на gozambo
  gozambo
  Рейтинг: 551 Неутрално

  [quote#11:"faraon"][/quote]

  В Америка също има бедни.

 14. 14 Профил на BAT Man
  BAT Man
  Рейтинг: 8 Неутрално

  И що да не сме развита икономика?! А кой им "наля" в иконоликата 1,4-5 милярда $ АВАНСОВО!!!

 15. 15 Профил на deutschwagen
  deutschwagen
  Рейтинг: 2071 Неутрално

  До коментар [#2] от "Stoyko Tsochev":

  За това Костов спря руските самолети и започна преговори за влизане в ЕС, и де факто ни вкара в НАТО, а Бойко още не може да боядиса една барака и да ни вкара в Шенген, а вчера май нещо започна да се отказва и от ЕРМ2 (откъдето отдавна щяхме вече да сме преминали ако нямаше бойко, станишко и дедо цар)

  In reality the World Championship was won and lost in the first four races, all won by Ayrton Senna. Won, moreover by a car which should not have been winning
 16. 16 Профил на eti mehter
  eti mehter
  Рейтинг: 3656 Весело

  До коментар [#8] от "дерибеев":

  Пък се нервирате на ББ....

  Bukalemun
 17. 17 Профил на deutschwagen
  deutschwagen
  Рейтинг: 2071 Неутрално

  До коментар [#12] от "gozambo":

  Албания, Армения, Грузия, Казахстан, Киргизстан, Молдова, Черна гора, Северна Македони и Македония са развити страни, според изчанчаната ви тръмпанарска "реалност". Не се пъни, толкова е тъпо, че няма смисъл да се опитваш да го защитаваш.

  In reality the World Championship was won and lost in the first four races, all won by Ayrton Senna. Won, moreover by a car which should not have been winning
 18. 18 Профил на deutschwagen
  deutschwagen
  Рейтинг: 2071 Неутрално

  До коментар [#3] от "lz2":

  А другите в списъка? И те ли са развити?

  Виж, по реална икономическа преценка, България официално става функционираща пазарна икономика през 2002. И не заради едната година от мандата на царя, който избрахте да ви краде и да подари държавата на ДПС (които днес стискат герберските ви топки)

  In reality the World Championship was won and lost in the first four races, all won by Ayrton Senna. Won, moreover by a car which should not have been winning
 19. 19 Профил на Маршалов
  Маршалов
  Рейтинг: 497 Весело

  Може пък да спрат да спонсорират тукашните тролове.

  мурзилка
 20. 20 Профил на putinxujlo
  putinxujlo
  Рейтинг: 2415 Весело

  Разбира се развита икономика)
  Тук шефът на НАП получава заплата, нетна, 5000 лева, как не може да бъде развита.

  "Чуждестранен агент"
 21. 21 Профил на svetlio_rm
  svetlio_rm
  Рейтинг: 623 Неутрално

  Развита икономика.. :) тия ебават ли се нещо ..

 22. 22 Профил на Harry Krup
  Harry Krup
  Рейтинг: 8 Неутрално

  Верно е.Гледаите Венецуела с шес долара на месец заплата.Доминиканската с сто долара заплата и др. острови подобни.бг. е кукурек в сравнение стех.

  Harry Krup
 23. 23 Профил на dark'star
  dark'star
  Рейтинг: 2800 Неутрално

  България Е рзвита икономика. Милиарди живеят много по-зле от нас. Чувството за бедност идва от това, че сме най-бедни сред богатите...
  —цитат от коментар 5 на Nil satis nisi optimum


  Чувството за бедност идва от това, че при социализма бяхме по-добре

  КОНТРА_ТРОЛ_ БАН_ХАКЕР от ПОЕТИЧЕСКИЯ фланг на НАТО
 24. 24 Профил на Vlado Nikolov
  Vlado Nikolov
  Рейтинг: 3826 Весело

  Лелеее! Икономическият тигър България, те сега ще смачка джуджето САЩ! Дръжте се американци, бай Ганю идва! 😀 В залата има припаднали от смях! 😀

 25. 25 Профил на Nil satis nisi optimum
  Nil satis nisi optimum
  Рейтинг: 774 Весело

  До коментар [#23] от "dark'star":

  Чувството за бедност идва от това, че при социализма бяхме по-добре
  —цитат от коментар 23 на dark'star

  Мноооого по-добре. При социализмЪа строяхме огради с кльон за да не избяга някй от хубавото. Сега строим огради за да не дойде някой да мизерства тука...

  Не поставям нищо - нищо, над преценката на собствения си разум.
 26. 26 Профил на samoedin
  samoedin
  Рейтинг: 3908 Весело

  " САЩ обявиха България за развита икономика като тези на Германия, Франция или Швеция, което позволява на администрацията във Вашингтон по-лесно да започва разследвания и налага митнически и други наказания, ако установи неправомерни субсидии или търговски практики за вносни стоки и услуги."

  Честито на компанията на стабилността у нас ! Вече постигнахме развита икономика, почти като развито социалистическо общество ! ДП и сие да почерпят.......

 27. 27 Профил на samoedin
  samoedin
  Рейтинг: 3908 Весело

  Само не фразбрах, тия да не бъркат икономиката с корупцията, като поставят причастието " развита " отпред ?

 28. 28 Профил на Kamenarski
  Kamenarski
  Рейтинг: 423 Весело

  Явно в лулата на администрацията във Вашингтон има много интересни съставки.
  —цитат от коментар 4 на 442


  +++
  ...и все непозволени, изключая благата тревица в некои щати...

  НЕ ЦЪКАЙТЕ МИНУСИ НА ТРОЛА! ТЕ ПЕЧЕЛЯТ ДЕНЬГИ И ОТ ТОВА!
 29. 29 Профил на gozambo
  gozambo
  Рейтинг: 551 Неутрално

  До коментар [#12] от "gozambo":Албания, Армения, Грузия, Казахстан, Киргизстан, Молдова, Черна гора, Северна Македони и Македония са развити страни, според изчанчаната ви тръмпанарска "реалност". Не се пъни, толкова е тъпо, че няма смисъл да се опитваш да го защитаваш.
  —цитат от коментар 17 на deutschwagen


  Какъви са критериите за развита и за развиваща се страна? Развиващи се са в Африка, където за пръв път в историята градят държава, защото досега са живяли на племена, където за пръв път строят училища, където никога не е имало академия на науките, пътища, градове, писменост, където имат първо поколение висшисти, никога не са имали опера, читалища, или каквито и да е културни институции. Всички държави, които изброяваш, нямат нищо общо с рпазвиващите се държави. Това, че населението няма платежоспособна средна класа като американската не е достатъчно, за да се наредят сред развиващите се държави. Българската средна класа няма доходите на американската, но и американската няма отпуските и празниците в които не се работи на българската.

 30. 30 Профил на lpi31580057
  lpi31580057
  Рейтинг: 291 Неутрално

  "... обявиха България за развита икономика..."

  вица на седмицата:)))

 31. 31 Профил на Велков
  Велков
  Рейтинг: 1366 Неутрално

  Така си отварят вратата за санкции... не се радвайте...

 32. 32 Профил на dejmos
  dejmos
  Рейтинг: 2738 Неутрално

  Развити са около 1000 души , който са всякакви, и сега са ГЕРБАВИ, и АМЕРИКАНОФИЛИ. Да си ги вземат с един кораб ,и да помогнат на РЪЖДИВИЯТ ПОЯС. Толкова неща ще направят тези 1000 души за АМЕРИКАНСКАТА ИМПЕРИЯ , че тя ... ...:))

 33. 33 Профил на vagabond66
  vagabond66
  Рейтинг: 1850 Весело

  Му-ха-ха-ха-ха-ха-ха
  Обаче пък, САЩ ни смятат за достатъчно "НЕ-РАЗВИТИ",
  за да не ни дават право на посещение
  на територията им без визово ограничение!!!
  Е тия направо ни разказаха играта!
  А ние редовно си плащаме данък сащ!
  Скъпи изтребители, скъп ток ,
  все изгодни за нас сделки!

 34. 34 Профил на dark'star
  dark'star
  Рейтинг: 2800 Неутрално

  До коментар [#23] от "dark'star": Мноооого по-добре. При социализмЪа строяхме огради с кльон за да не избяга някй от хубавото. Сега строим огради за да не дойде някой да мизерства тука...
  —цитат от коментар 25 на Nil satis nisi optimum


  Бяхме построили и заводи по водещи технологии - произвеждахме роботи и компютри, торове и машини .... и за да няма бзработни :-) ама смартибюти най-мрази да работи

  КОНТРА_ТРОЛ_ БАН_ХАКЕР от ПОЕТИЧЕСКИЯ фланг на НАТО
 35. 35 Профил на vagabond66
  vagabond66
  Рейтинг: 1850 Весело

  До коментар [#9] от "gozambo":


  Щом можете да ядете два-три пъти по-скъпо свинско месо, отколкото ядат американците, щом можете да плащате за по-скъп ток, отколкото американците и поне два пъти по-скъп бензин, как да не сте развита икономика?
  —цитат от коментар 9 на gozambo


  Винаги и навсякъде подобни "скъпи" показатели са признак на огромна "неразвитос".
  Навсякъде в "развитите" държави,
  високо технологичните продукти винаги са били по-евтини,
  отколкото в "колониите", които произвеждат обслужващ персонал
  и евтина работна ръка за "метрополиите"!

 36. 36 Профил на lino_santino
  lino_santino
  Рейтинг: 279 Неутрално

  И това ще се отрази точно никак на България
  —цитат от коментар 8 на дерибеев


  Тръмпанара сега може да ни слага мита ако реши. На какво точно не е ясно, ама за него е важно да може. Стабилен стратег от класа.

 37. 37 Профил на Doge
  Doge
  Рейтинг: 2358 Неутрално

  До коментар [#34] от "dark'star":

  И заводи за калашници и бодлива тел, за трудЯщите се. А и кучета имаше и се стреляше на месо. Как се казват местата, дето са оградени с бодлива тел и обикалят пазачи с кучета?

 38. 38 Профил на Велков
  Велков
  Рейтинг: 1366 Неутрално

  А за 3-ти Март посланик Херо Мустафа разучава "Кат Русия няма втора..."

 39. 39 Профил на Taiga
  Taiga
  Рейтинг: 1313 Весело

  Този, който е казал това, дали може да посочи България на картата?
  По-скоро се е объркал с някоя друга държава.

  "АМЕРИКАНСКИ ГЕОЛОЗИ, ПРОУЧВАЙКИ ПОРЕДНОТО НЕФТЕНО НАХОДИЩЕ НА США, С ИЗНЕНАДА УСТАНОВИХА, ЧЕ НАД НЕГО ИМА НЯКАКВА АРАБСКА ДЪРЖАВА"
 40. 40 Профил на lino_santino
  lino_santino
  Рейтинг: 279 Неутрално

  [quote#23:"dark'star"][/quote]

  Някои живяхте по-добре при социализма. Ние обаче не.

 41. 41 Профил на Nil satis nisi optimum
  Nil satis nisi optimum
  Рейтинг: 774 Весело

  До коментар [#34] от "dark'star":
  Няма да коментирам, как тези заводи живуркаха на дотации, как селското стопанство се крепеше на ангария и експлоатация на малолетни деца. Само ще повторя въпроса си - защо тогава всеки се опитваше да избяга от България, а сега се налага да се ограждаме за да не дойдат милиони тък?

  Не поставям нищо - нищо, над преценката на собствения си разум.
 42. 42 Профил на owen
  owen
  Рейтинг: 551 Неутрално

  До коментар [#5] от "Nil satis nisi optimum":

  чувство? има си критерии, написани са в статията - доходи напр.

 43. 43 Профил на ivanpopov
  ivanpopov
  Рейтинг: 2285 Неутрално

  А дали не би могло да ни приравнят към останалите в ЕС и по отношение на визовия режим?

 44. 44 Профил на owen
  owen
  Рейтинг: 551 Неутрално

  ми не е често, съгласна съм с американската админситрация, целия ЕС да е развит, пък ние да не сме. не е честно също така цял ЕС да не му трябват визи за щатите, пък на нас да ни трябват, та да вземат да решат и тоя въпрос с този размах
  ПС много ме разсмя аргумента с кандидатурата за ОИСР

 45. 45 Профил на dzenlandia
  dzenlandia
  Рейтинг: 8 Неутрално

  България е част от златния милиард, българите безспорно живеят по-добре от над 80% от световното население, членуваме или в непосредствено бъдеще ще членуваме (ОИСР) във всички възможни организации на най-развитите държави. Кое по-точно би ни направило развиваща се държава, че не се сещам

 46. 46 Профил на Иво
  Иво
  Рейтинг: 4273 Любопитно

  "Затова и мярката засяга Албания, Армения, Грузия, Казахстан, Киргизстан, Молдова, Черна гора, Северна Македония и Македония."

  Колко Македонии има?

  "Каква е ползата за човека, ако придобие цял свят, a повреди на душата си? "Евангелие на Марко, Глава 8:36
 47. 47 Профил на Иво
  Иво
  Рейтинг: 4273 Весело

  "САЩ обявиха България за развита икономика без право на някои субсидии"

  Айде честито! БГ Тръмпанарите да почерпят. :-)

  "Каква е ползата за човека, ако придобие цял свят, a повреди на душата си? "Евангелие на Марко, Глава 8:36
 48. 48 Профил на Иво
  Иво
  Рейтинг: 4273 Весело

  "Китай е смятан за развиваща се страна. Индия също, а ние - не. Смятам, че и ние сме развиваща се държава", каза Тръмп."

  Ахахаа.... нека Тръмпанарите да коментират горния цитат на своя лъжлив и фалшив идол Тръмпи Дъмпи. :-D

  "Каква е ползата за човека, ако придобие цял свят, a повреди на душата си? "Евангелие на Марко, Глава 8:36
 49. 49 Профил на koko65bg
  koko65bg
  Рейтинг: 756 Неутрално

  САЩ обявиха България за развита икономика без право на някои субсидии

  На ,,Големия брат" винаги може да се разчита - или ще ти продаде най-скъпия природен газ и оборудване за АЕЦ или ще ти спре субсидиите.

 50. 50 Профил на sashobal
  sashobal
  Рейтинг: 676 Неутрално

  До коментар [#34] от "dark'star":

  И всичкото "производство" завършваше с фиктивен износ и обмен със СССР и страните от Варшавския договор. Именно тогава имаше ФАЛШИВА икономика.
  Така че за това, колко хубаво е било при цоциализъма, го разправяй на недорасляците с фанелки на Че Гевара

  Никога повече комунисти и отрочетата им във властта!!!
 51. 51
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 52. 52 Профил на hamiltonf
  hamiltonf
  Рейтинг: 3348 Весело

  До коментар [#5] от "Nil satis nisi optimum":

  Това последното как го разбра?! Да не се окаже, че сме най-имотните сре най-богатите страни?!

  Не мога да виждам коментарите си и тези към мен, и не мога да отговарям, ако случайно не ги видя.
 53. 53 Профил на Nil satis nisi optimum
  Nil satis nisi optimum
  Рейтинг: 774 Весело

  До коментар [#47] от "Иво":

  "САЩ обявиха България за развита икономика без право на някои субсидии"Айде честито! БГ Тръмпанарите да почерпят. :-)
  —цитат от коментар 47 на Иво


  За тръмпанарите като мен е обидно да разчитат на събсидии. Къде искаш да те почерпя?

  Не поставям нищо - нищо, над преценката на собствения си разум.
 54. 54 Профил на Tru Soulja
  Tru Soulja
  Рейтинг: 527 Неутрално

  До коментар [#31] от "Велков":

  Един да е прочел и разбрал статията. +++

  Най-добрият съвет, който съм получавал, е да избягвам банките. Те ти дават чадър, но, когато завали, ти го вземат
 55. 55 Профил на Незнайко в Слънчевия град
  Незнайко в Слънчевия град
  Рейтинг: 6044 Весело

  Съсипаха а таЯ държава!!!

  "Свестните у нас считат за луди, глупецът вредом всеки почита" Хр. Ботев
 56. 56 Профил на lz73
  lz73
  Рейтинг: 1689 Неутрално

  До коментар [#23] от "dark'star":

  Вие бяхте по-добре, но мнозинството не беше, др. партайгеноссе...

 57. 57 Профил на historama
  historama
  Рейтинг: 684 Неутрално

  Развита икономика.. :) тия ебават ли се нещо ..
  —цитат от коментар 21 на sv3tli0


  Не, българите се ебават като си избират хайдути да ти управляват.

 58. 58 Профил на historama
  historama
  Рейтинг: 684 Неутрално

  "....Обаче пък, САЩ ни смятат за достатъчно "НЕ-РАЗВИТИ",
  за да не ни дават право на посещение
  на територията им без визово ограничение!!!..."

  Даже обявиха един бг държавен служите (съдия) за нежелан в САЩ.

 59. 59 Профил на donyon
  donyon
  Рейтинг: 665 Неутрално

  Тръмп се шегува,сигурно има в предвид развинтена икономика.Какво е развинтена икономика ли-развита икономика от икономия,в следствие на много ниските заплати...

 60. 60 Профил на Булаир
  Булаир
  Рейтинг: 608 Неутрално

  "Основанието е, че е нелогично целият Европейски съюз да бъде смятан в търговията със САЩ за развита икономика, а страни - членки на този блок, като България и Румъния да продължават да бъдат смятани за развиващи се икономики." ... По същата логика би трябвало да паднат и визите ... НО там аргументите са обърнати на 180 градуса... Лицемери, Сър !

 61. 61 Профил на tos_buratino
  tos_buratino
  Рейтинг: 296 Неутрално

  Първо ни обявиха за корумпирана икономика, а след месец и за развита такава. Посочиха ни и най-корумпирания българин. Явно нещата вървят ръка за ръка.

 62. 62 Профил на putinxujlo
  putinxujlo
  Рейтинг: 2415 Весело

  До коментар [#39] от "Taiga":

  Този, който е казал това, дали може да посочи България на картата?
  =======================

  Ако ще следваме твоята логика, тогава мисля, че ти ​​и Норвегия няма как да намериш на картата)

  "Чуждестранен агент"
 63. 63 Профил на rammjager
  rammjager
  Рейтинг: 8 Неутрално

  До коментар [#62] от "putinxujlo":

  А ти Морокулиен можеш ли да намериш?

 64. 64 Профил на owen
  owen
  Рейтинг: 551 Неутрално

  До коментар [#45] от "dzenlandia":

  доходите бе човек доходите. пише го и в статията - степента на развитие се определя от Светованата банка по доходите на глава от населението.
  членуването в разни организации е хубаво нещо, но доходите са критерият. четете бре.

 65. 65 Профил на гошо
  гошо
  Рейтинг: 513 Неутрално

  До коментар [#3] от "lz2":

  На мен ми хареса най вече че на тая база развита икономика ще предприемат рестриктивни мерки То е полезно за такива като теб

  гошо
 66. 66 Профил на гошо
  гошо
  Рейтинг: 513 Весело

  До коментар [#50] от "sashobal":

  Сега има реална според щатите нашата икономика била като тази на Германия и Швеция

  гошо
 67. 67 Профил на C est la vie
  C est la vie
  Рейтинг: 643 Неутрално

  В преследване на една от целите си, намаляването на търговския дефицит на САЩ, Тръмп затвори още едно кранче. Честито на държавите със статут на развита икономика.

  Технологиите трябва да вършат тежката работа, за да могат хората да вършат нещата, които ги правят най-щастливи. Лари Пейдж, Гугъл
 68. 68 Профил на nassaux
  nassaux
  Рейтинг: 620 Неутрално

  До коментар [#34] от "dark'star":

  Не били компютри, а компоти и не сме ги нили внесли, ами ни ги върнали!

  Кажи сега за оградите?

 69. 69 Профил на гошо
  гошо
  Рейтинг: 513 Неутрално

  До коментар [#31] от "Велков":

  Че то ясно е казано обявяват и за развита икономика , което им дава право за разследвания рестрикции и санкции

  гошо
 70. 70 Профил на Николай Бучков
  Николай Бучков
  Рейтинг: 2163 Неутрално

  Това повече прилича на вирус , който те дебне да се " разгологъзеш " и те прихване за мющерия......трябва да се помисли докато съвсем не сме се затрили !

 71. 71 Профил на мики маус
  мики маус
  Рейтинг: 1608 Весело

  До коментар [#5] от "Nil satis nisi optimum":

  И с корупцията е така. Само усещане.

 72. 72 Профил на Иван K
  Иван K
  Рейтинг: 2377 Весело

  До коментар [#34] от "dark'star":
  "Бяхме построили и заводи по водещи технологии - произвеждахме роботи и компютри"

  Не беха компютри а беха компоти.

  подпис
 73. 73 Профил на мики маус
  мики маус
  Рейтинг: 1608 Неутрално

  До коментар [#23] от "dark'star":
  —цитат от коментар 25 на Nil satis nisi optimum


  Къде ви намират такива да пишете глупотевини?
  Няма мигрант, който да е толкова будала, че да иска да остане в България. Всички искат в Австрия, Германия или Скандинавия.

 74. 74 Профил на Да вярваме на истината
  Да вярваме на истината
  Рейтинг: 2090 Неутрално

  Интересно, че още има индивиди, които смятат българската икономика за неразвита:
  10 650 долара тази година БВП бял на човек плюс
  3 500 долара черен БВП на човек
  2000 долара сив
  Общо 16 150 долара.
  Не всички можеш да излъжеш, че готвачите вземат 700 лева бруто, а не 2000 лева чисти

 75. 75 Профил на MPetr
  MPetr
  Рейтинг: 1565 Неутрално

  Малко лицемерно е тва ............1. развита икономика сме били вече..... 2. без право на субсидии сме........3. което се подразбира "вече ние ще субсидираме..."

 76. 76 Профил на putinxujlo
  putinxujlo
  Рейтинг: 2415 Любопитно

  До коментар [#63] от "rammjager":

  Знаеш какво значи тъпомер?)
  Коментарът от вашия колега путиноид беше относно размера на страната и нейната популярност. А ти за какво пишеш? Разбрал ли изобщо?

  "Чуждестранен агент"
 77. 77 Профил на SEAL
  SEAL
  Рейтинг: 807 Весело

  Ако ние сме развита икономика, аз съм електрически тролей.

 78. 78 Профил на wre501051215
  wre501051215
  Рейтинг: 3139 Неутрално

  До коментар [#3] от "lz2":

  Все от САЩ идватъ лошите новини за лилявците..м

 79. 79 Профил на Kosta Delev
  Kosta Delev
  Рейтинг: 818 Неутрално

  Спомням си, че преди около година, за да изкараме всички райони в България бедни, имаше идея да се обедини София и северозападна България в един район - много хитърпетърско, но всъщност доста унизително и измамническо за пред разпределящите фондовете в ЕС ;)

 80. 80 Профил на 001
  001
  Рейтинг: 351 Любопитно

  До коментар [#5] от "Nil satis nisi optimum":Хаха! Пръв на село или последен в града? Първи в гетото? Кокошката или яйцето? Или как всичко е относително. Или как преди да си видял другите даже не си подозирал колко си зле?
  —цитат от коментар 7 на Таралеж


  Преди 22 години не сме били и първи на село, а последни.
  Както се разбира от статия последния ъпдейт е от 1998 година.
  Как ли е звучало на амариканците , че другарите от БСП и финансовия им гуру професор Румен Гечев са докарали страната ни до 7 долара месечни заплати.
  Тогава сме били на дъното сред бедните. Страните с такива доходи сигурно са се брояли на пръсти на едната ръка.

  Едно е 7 долара заплати при другарите тогава и 700 сега

 81. 81 Профил на Тангра
  Тангра
  Рейтинг: 1411 Неутрално

  Неприятно за нас, но пък справедливо. Не можем да им се сърдим. Гледат си интереса.
  При това, решението води до равнопоставеност, а не извиване на ръце и монопол, както правят някои други.

 82. 82 Профил на Да вярваме на истината
  Да вярваме на истината
  Рейтинг: 2090 Неутрално

  До коментар [#77] от "Ksharp":

  Почвай да правиш курсове тогава:)

 83. 83 Профил на wre501051215
  wre501051215
  Рейтинг: 3139 Неутрално

  До коментар [#15] от "deutschwagen":

  Е,Костов спря еднинсамолети,ама продаде Нефтохим на руснаци.Що се отнася до Шенген-ням да влезем скоро.Поне,докато В Нидврландия Германив искат бифер с Турция.

 84. 84 Профил на wre501051215
  wre501051215
  Рейтинг: 3139 Неутрално

  До коментар [#19] от "Маршалов":

  Стига,бре!Норманут бешв забавен с легендите за срещи с американските посланици и вечери на Лаго Маджоре...

 85. 85 Профил на wre501051215
  wre501051215
  Рейтинг: 3139 Неутрално

  До коментар [#23] от "dark'star":

  Вие бяхте.Не България.

 86. 86 Профил на wre501051215
  wre501051215
  Рейтинг: 3139 Неутрално

  До коментар [#45] от "dzenlandia":

  Ами зс костпвисте не може да сме развота държава,ако те не с на власт.За клмунистите пък ,не може да сме развита държава днес,защото вярват в легендата,че преди 30 години сме били вече.

 87. 87 Профил на dnevnikar
  dnevnikar
  Рейтинг: 3907 Любопитно

  UNITED EU UNION

  Кога ще ги...
  Надминали сме.

  Проспахме момента?
  Огромен гаф пиарен пропуск

  "САЩ обявиха България за развита икономика"

 88. 88 Профил на wre501051215
  wre501051215
  Рейтинг: 3139 Неутрално

  До коментар [#58] от "historama":

  Е,сега!?Лозанчонощенчка информация от САЩ за колегата сус забрана.

 89. 89 Профил на Иво
  Иво
  Рейтинг: 4273 Весело

  До коментар [#53] от "Nil satis nisi optimum":

  Пиши ми на ЛС и ще се разберем за мястото. :-)

  "Каква е ползата за човека, ако придобие цял свят, a повреди на душата си? "Евангелие на Марко, Глава 8:36
 90. 90 Профил на lz73
  lz73
  Рейтинг: 1689 Весело

  До коментар [#86] от "yanne":


  До коментар [#45] от "dzenlandia":Ами зс костпвисте не може да сме развота държава,ако те не с на власт.За клмунистите пък ,не може да сме развита държава днес,защото вярват в легендата,че преди 30 години сме били вече.
  —цитат от коментар 86 на yanne


  Нещо ти лепне клавиатурата...разбираемо е когато пишеш за Костов.
  Та да те светна, т.н. от тебе костовисти смятат, че България е развита държава и това се дължи в значителна степен на направеното именно от правителството на Костов. Те са недоволни от факта, че не е още по-развита, т.е. можеше повече, но се появиха едни екземпляри...А относно комунягите - при тях е като и при герберите, някакво заболяване ще да е...

 91. 91 Профил на АмброзСП
  АмброзСП
  Рейтинг: 1162 Неутрално

  До коментар [#5] от "Nil satis nisi optimum":

  Бих добавил и липсата на самочувствие,надничането в"канчето"на ближния,мрънкането

  Има три вида истина-моята,твоята и ИСТИНАТАП!Говоря,пиша и правя това,което искам! 21.11.21 - черна дата за БЪЛГАРИЯ
 92. 92 Профил на АмброзСП
  АмброзСП
  Рейтинг: 1162 Неутрално

  До коментар [#5] от "Nil satis nisi optimum":

  Бих добавил и липсата на самочувствие,надничането в"канчето"на ближния,мрънкането

  Има три вида истина-моята,твоята и ИСТИНАТАП!Говоря,пиша и правя това,което искам! 21.11.21 - черна дата за БЪЛГАРИЯ
 93. 93 Профил на BiGman1
  BiGman1
  Рейтинг: 2725 Весело

  До коментар [#23] от "dark'star":
  България Е рзвита икономика. Милиарди живеят много по-зле от нас. Чувството за бедност идва от това, че сме най-бедни сред богатите...
  —цитат от коментар 5 на Nil satis nisi optimum


  Чувството за бедност идва от това, че при социализма бяхме по-добре
  ===================
  Да бяхте...всички партийни секретари...а и след приватизацията сте...не знам що сега Гешев иска да ви развали рахатлъка...

 94. 94 Профил на dnevnikar
  dnevnikar
  Рейтинг: 3907 Неутрално

  ВИИ Маркс имени В.И.Лелина

  Нещо повече.
  Обявяват себе си за неразвита икономика,
  което им дава право да чакат дарения от развитите.

  Било "нов световен ред" то.
  Старото Мюнхенско съглашение...

  До коментар [#69] от "гошо":
  До коментар [#31] от "Велков":

  Че то ясно е казано обявяват и за развита икономика ,
  което им дава право за разследвания рестрикции и санкции

 95. 95 Профил на rdb41527334
  rdb41527334
  Рейтинг: 419 Неутрално

  Всеки път когато България е класифицирана като развита или напреднала в някаква област. Или когато се обявява ръскт на заплатите, на радев и на руските интернет тролове им се стягат задмиците от злоба.........

 96. 96 Профил на rdb41527334
  rdb41527334
  Рейтинг: 419 Неутрално

  До коментар [#79] от "Kosta Delev":

  Защо ? Свободен си да делиш едминистративните единици както искаш и както ти е изгодно........

 97. 97 Профил на bgkurshum
  bgkurshum
  Рейтинг: 607 Неутрално

  Щом можете да ядете два-три пъти по-скъпо свинско месо, отколкото ядат американците, щом можете да плащате за по-скъп ток, отколкото американците и поне два пъти по-скъп бензин, как да не сте развита икономика?
  —цитат от коментар 9 на gozambo


  Развита като Киргистан и Молдова. Благодарим за признанието.

  На 11.07. да изринем сикаджията и мутренската му шайка! Този път завинаги!
 98. 98 Профил на rammjager
  rammjager
  Рейтинг: 8 Неутрално

  До коментар [#76] от "putinxujlo":

  Знам...това е един уред, който ти редовно го чупиш..."путиноид" е всеки който има различно мнение от твоето!

 99. 99 Профил на dedoliben
  dedoliben
  Рейтинг: 1410 Неутрално

  До коментар [#11] от "faraon":

  Кой е беден????
  Има ли българин без медвижима собственност?

  "Моите министри са англофили, моите генерали са германофили, моят народ е русофилски, само аз останах българофил". Цар Борис III
 100. 100 Профил на rdb41527334
  rdb41527334
  Рейтинг: 419 Неутрално

  спорет новогодишната реч на летеца "качеството на живот пада драстично"

  Не сте развити според него. Вие сте скапани мизерници, бедняци и просяци/ БЕзполезна тълпа

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK