Кой има право да притежава огнестрелно оръжие в Германия

Кой има право да притежава огнестрелно оръжие в Германия

© dpaСтрелбата в германския град Ханау, в която тази нощ загинаха 10 души (сред тях и български гражданин) и нападателят се самоуби, стана повод медиите в страната да припомнят отново на кого е позволено да притежава огнестрелно оръжие. Нападателят е използвал законно притежавано ловно оръжие и не е привилчал досега вниманието на полицията.


Законът е доста строг в това отношение, пише ДПА. Има две категории разрешителни - за несмъртоносни оръжия като газови и сигнални пистолети и такова за стрелба с патрони.


Документът се издава на навършили поне 18 години, които са способни и отговорни в боравенето с оръжие. Под последното се разбира хора, които не са зависими от алкохол или с психически отклонения и заболявания.
Кандидатите трябва да докажат познанията си - например чрез тест - както и че наистина имат нужда от огнестрелно оръжие. Основанията може да са лов, спортна стрелба или самозащита на "хора в риск".


И двете категории разрешителни са със срок на действие 3 години. След това има нова проверка на притежателя на оръжието за това дали е годен.


Искащите да колекционират трябва да имат само специална карта за собственост на оръжието. За издаването ѝ се иска доказване на навършена възраст, опит и основание да притежаването.


В началото на миналата година в Германия над 5.4 милиона души са притежавали огнестрелни оръжия или части от тях, подлежащи на регистрация, сочат данни на федералното правителство.


В германската Асоциация на стрелците членуват над 1.3 милиона души. В края на 2019 г. е имало около 388 000 регистрирани ловци.

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK