Българите и румънците променят Дортмунд. Но той ще промени тях

Така изглежда Дортмунд от приемната за граждани на градския съвет.

© Ангел Петров

Така изглежда Дортмунд от приемната за граждани на градския съвет.Мислех, че тук наистина има работещ закон, точно определено работно време, точни правила. Оказа се, че го има, но някъде може и да не работи. Ако собственикът е много силен, има пари да плаща и глоби, и всичко, за да се работи незаконно."


Авторът на тези думи бърза да добави, че не смята историята си за типична за страната, а всички, на които е разказал за случая си, са "фрапирани" от това, което са чули. Причината да са "фрапирани" вероятно е, че са германци, които слушат за собствената си държава, а разказвачът - македонец с български произход и паспорт.


Роберт Величковски съди доскорошния си работодател - доставчик на храни за големи германски вериги. До него на масата в полски ресторант в Дортмунд - град, в западната част на Германия, където живее от три години - съпругата му Бранкица Роберт, служител в голяма консултантска компания, си поръчва напитка на немски. Пред четиримата източноевропейски журналисти, с които разговаря, той също поръчва кафе, но гледа и слуша сервитьора с напрежение, преди двамата да се разберат какво точно иска. За колебанието му има съвсем конкретна причина и "нямаше кога да уча", казано от него, не звучи като извинение.
Роберт и Бранкица са пример за две различни съдби на източноевропейци, пристигнали в Дортмунд в последното десетилетие и половина. Българите (а статистиката включва и македонци с български паспорти) и румънците станаха важна част от тази вълна до такава степен, че на града се наложи да търси начини да се адаптира към тях, а не само те - към него. Това показват срещите на "Дневник" с представители на местните власти, бизнеса и неправителствени организации, организирани от германската фондация "Фридрих Еберт" миналата седмица.


Бизнесът в тези сектори печели все повече от евтината им работна ръка в Дортмунд и другаде, а неправителствени организации, създадени през последните години и подкрепяни от властите, са ориентирани почти само към работа с тях, за да подпомогнат интеграцията и трудовите им права.


Разговорите, в които се включиха журналисти от Полша до Косово, показаха, че разнопосочните мнения на жителите за тези мигранти не пречат на Германия да приеме неизбежното. Дори членовете на тази вълна да се променят понякога, едни да идват, а други да си отиват, групата "нови" източноевропейци ще остане и страната трябва да се приспособи към поредната промяна. Най-малкото защото те са все по-необходими в транспорта, строителството или месопреработвателната индустрия.


"Нищо ново"


Някои от пристигналите в последните години в града с над 600 хил. жители вероятно са чували думите на канцлера Вили Бранд от 1961 г., че "небето над Рур трябва отново да стане синьо". Тази фраза е смятана за началото на политиките за опазване на околната среда. Затова, ако някой от изтоноевропейците си е мислил за Рур като за обвито в заводски дим индустриално сърце на Германия, може да се е изненадал - днес това е променен свят със зеленина и чист въздух.


Пътешествието им е само капка в океана на миграцията, изградил някогашното германско икономическо сърце. Във възхода на Рурска област през 19 и първата половина на 20 век и увеличаването ѝ от 100 000 на 4 млн. жители ключова роля играят поляците. Всеки десети жител от тези четири милиона е свързан с тази група, макар мнозина да се асимилират и фамилии като Милицки все по-често да се превръщат в Мюлер.


И след Втората световна война, когато индустрията помага на Германия да стъпи на крака, въгледобивът и стоманата дават работа съответно на 500 000 и на милион души. За половин век обаче това се променя. Десетки хиляди работни места изчезват всяка година, властите канят чужди компании. Високите технологии и логистиката заменят въглищата и стоманата, до поляците във фабриките се нареждат все повече турци, а от миналото десетилетие - сирийци, румънци и българи."Нормално е хората да идват в Дортмунд и да работят тук, не е нищо ново в историята ни за разлика от други провинции", каза Биргит Цьорнер, която ръководи отдела за трудови и социални въпроси в управата на града с 530 хил. жители. "Новото за нас е, че от 2007 г., когато Румъния и България влязоха в ЕС, идват и хора, които не носят никакви квалификации, на трудовия ни пазар. И идват хора от страни в тежки ситуации в родината си, без осигуровки, образование, квалификации и с несигурен начин на живот." Вече не е както преди 30-40 години, когато неквалифицираните могат лесно да се справят; а на това описание отговарят по думите ѝ около 80% от българите и румънците.


Между Пловдив и Дортмунд


Общо 10 хил. българи и румънци живеят в Дортмунд, от тях българите са около 4100 към миналия месец. Една четвърт са от Пловдив, немалко са от Пазарджик и Сливен. Над половината живеят в квартала "Иненщат-норд", където "При Халид" е по-често срещаното име за фризьорски салон, а една пряка след него е магазин със знамена от Югоизточна Европа и разпознаваеми от всеки българин продукти на витрината като "Зайо Байо". Различни неща ги събират точно в този град или в Дуисбург, но вероятно едно от тях е цените на наемите - 5-6 евро на кв.м (в Берлин или Мюнхен са 18-19 евро).


Преобразяването на индустриалния район засяга мнозина трайно безработни германци и други без подходящи квалификации, особено предвид високата обща безработица - 10.6% в Дортмунд, 10.9 в Дуисбург и 13.4 в Гелзенкирхен. Към тях в списъка с търсещи препитание се добавят хиляди нискоквалифицирани без езикови умения. "Много от децата, които идват със семействата си, никога не са виждали училище отвътре", казва Биргит Цьорнер.


Българите и румънците променят Дортмунд. Но той ще промени тях

© Ангел Петров


В германските медии българите и румънците в Рурска област присъстват основно с публикации за проблеми: експлоатация, шум, боклуци и мръсотия. Ако в Дуисбург за това се пише много, то поне в Дортмунд картината е по-сложна. Според общината около половината са безработни, но това често е заради невъзможност да си намерят работа, а някои стават и жертви на експлоатация - взимат им се пари за подаване на документи в германски институции, измислят се схеми, за да им се намерят адрес и работа срещу част от приходите им, понякога на сивия пазар; българи и румънци често стават жертви на други българи и румънци.


И кръговата миграция, и измамите вероятно са сред причините българите и румънците да не се увеличават значително през последните години в официалната статистика. "Имаме група от хиляди, които се движат напред-назад и за нас е сложно. Знаем адресите, знаем, че някъде хората си вземат документите незаконно. Колегите ни отиват да проверят дали хората наистина живеят там, преди да дадем документите", продължава Цьорнер. По думите ѝ мнозина от потърпевшите се страхуват и не съобщават на полицията това, което споделят пред социалните работници.


"Днес съзнаваме, че от държави като Румъния и България си тръгват квалифицирани хора, а това не е много европейска идея", каза Цьорнер. "Зная, че имате проблеми в страните си и трябва да поговорим как да ги решим по различен начин."


Екипът ѝ не се ограничава с говорене. Посещава страните на произход, среща се с колеги и неправителствени организации (и ръководи една такава делегация от 20 души по спомените на българските си колеги). В Пловдив се появява и с няколко идеи за сътрудничество - от проект за квалификации и младежката инициатива "Радио Пловмунд" до пункт, който да информира местните за живота в германския град. "Искахме да построим център, където хората, които напускат Пловдив, да могат да получат информация за реалността в Дортмунд и да имаме мостове между хората, които искат да напуснат, и тези, които вече са тук." Германците си представят центъра като нещо, което трябва да свършат местните власти в Пловдив. "Първата им реакция беше добра много, но когато се стигна до въпроса за парите, разговорът свърши. Още контактуваме", но изборът на нов кмет е "сред нещата, които правят много сложна за нас", ситуацията, допълни Цьорнер.


Биргит Цьорнер.

© Ангел Петров

Биргит Цьорнер.


В община Пловдив обяснението звучи различно. "Потърсиха ни и ни предложиха" партньорство, спомня си, потърсена от "Дневник", директорът на дирекция "Социални дейности" Веселина Ботева. В общината идеята се е приемала добре, предоставено е съдействие (и информация от българска страна) за проекта, за който град Дортмунд кандидатства за финансиране по европейска програма; Община Пловдив обаче така и не е била уведомена обяснение защо проектът на германския град не е одобрен. Друг представител на общината каза пред медията, че не би могъл да изключи идеята да се възроди в бъдеще.


Пловдивската инициатива на управата в Дортмунд не е изключение - подобни опити за сътрудничество има и в Румъния. Местните власти съзнават, че повечето българи и румънци просто търсят по-добър живот. Как обаче може да се помогне на такива случаи? С подкрепа за квалификационни и езикови курсове и други, обяснява Цьорнер в отговор на въпрос на "Дневник". Според нея властите са си научили урока от 90-те години, когато за бежанците от войните при разпадането на Югославия не е направено нищо. "Вярвам, че трябва да организираме интеграцията, тя не става просто така. Хората ще останат тук - със или без перспектива."


Дори източноевропейците обаче да си намерят работа, за някои проблемите тепърва започват - особено ако ги наемат в секторите, които германците избягват.За трудностите пред българи, румънци, унгарци и други на пазара на труда на Дортмунд, за структурите, създадени, за да им помагат и повече за историята на Роберт Величковски и Бранкица Роберт четете във втората част на статията в "Дневник".

Ключови думи към статията:

Коментари (76)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на alexandar
  alexandar
  Рейтинг: 269 Неутрално

  Само аз ли не разбрах какво са променили българите и румънците в Дортмунд?

 2. 2 Профил на Да вярваме на истината
  Да вярваме на истината
  Рейтинг: 2046 Весело

  Брей. А години наред ни убеждаваха, че емигрира цветът на нацията. Най-умните и най-кадърните а виж не били квалифицирани.
  Тц, тц, тц.
  Представяте ли си какви идиоти и некадърници сме останали в България.
  Добре, че ЕС и емиграу ни хранят :) Хахаха

 3. 3 Профил на Тюфлекчия
  Тюфлекчия
  Рейтинг: 2297 Весело

  Ако бях продължил след "Между Пловдив и Дортмунд", сигурно щях да се разплача! Ама нали съм крайнодесен нацист-популист-патрЕот и спрях, та не можах да почувствам цялата сила, цялото "stunning and brave" на статията за някакъв македонски индо-европеец и неговите проблеми с научаването на немски. Това вероятно е първа част на дълга серия от статии, които ще убеждават масата, че въпреки че и в Германия стават масови убийства, все още трябва да сме наясно, че тия масови убийства не са като в САЩ, а са други и винаги можем да казваме след някое такова в САЩ "Ама в Германия и Норвегия няма такива неща!". Чакам моралните стожери на нацията Ивайло (на баща си Стефан) Дичев и Смилов да излязат с няколко антрефилета на тема "българската селяния в контекста на масовото убийство по европейски традиции".

  Браво демократи - станахте по-лоши от тези с които се борите!
 4. 4 Профил на jjo34480302
  jjo34480302
  Рейтинг: 27 Любопитно

  "Българите (а статистиката включва и македонци с български паспорти)"

  Какви са тези "македонци с български паспорти", които държим да се отбележат в статията. Етнически "македонци" с българска националност. Етнически българи, които са се отказали от македонската си националност и са кандидаствали за български паспорти и сега са български граждани. Или някакви прелетни птици тръгнали да мигрират на север, минали през България, стигнали до Германия.

  От гражданите на една държава се очаква да имат определено самосъзнание, което изключва да трябва да ги описвате в скоби. Някак се съмнявам, че масово тези македонци с български паспорти в Германия са ги получи, защото са големи инвеститори в икономиката на държавата, а по-скоро са кандидаствали и декларирали, че се възприемат за българи.

  Питам, за да знам дали да се декларирам като добруджанец с български паспорт на следващото преброяване, докато не успеем с добруджанците с румънски паспорти да измислим нещо, което да заслужава статия тук.

 5. 5 Профил на cinik
  cinik
  Рейтинг: 2475 Неутрално

  Последната графика е най-важната. Българските ташакпиниз-патриоти да я разгледат добре и да са наясно, в коя лига играем.

  Гербаджийски корумпари, посрамихте България! Приравнихте ни с банановите републики!
 6. 6 Профил на samoedin
  samoedin
  Рейтинг: 3544 Неутрално

  " И след Втората световна война, когато индустрията помага на Германия да стъпи на крака, въгледобивът и стоманата дават работа съответно на 500 000 и на милион души. За половин век обаче това се променя. Десетки хиляди работни места изчезват всяка година, властите канят чужди компании. Високите технологии и логистиката заменят въглищата и стоманата, до поляците във фабриките се нареждат все повече турци, а от миналото десетилетие - сирийци, румънци и българи."

  Мисля, че това е тенденцията в почти цяла Германия вече - индустрията отстъпва място на сектора на услугите, на ИТ бума, на високите технологии, а довчера традиционните поляци или тук - таме чехи и словаци в Германия, отдавна вече се конкурират с българи и румънци. За турците не коментирам - те отдавна са се настанили в Германия и доминират в този сектор.....

 7. 7 Профил на SS
  SS
  Рейтинг: 3083 Весело

  Ще интегрират циганистан , ама нанай ...

 8. 8 Профил на eti mehter
  eti mehter
  Рейтинг: 3586 Весело

  До коментар [#2] от "Да вярваме на истината":

  Хи хи.....схвана ли го най накрая....?!
  А в съседната статия се мъчиш да ме зарибяваш с интеграционни басни в Бг... 😁

  Bukalemun
 9. 9 Профил на Ivan_
  Ivan_
  Рейтинг: 471 Весело

  До коментар [#2] от "Да вярваме на истината":

  Представяш ли си колко си прозрачен всъщност? Ало ганровският "бизнесмен" ако беше наемал хора, щеше да си болезнено наясно кой е останал във България....

  Модератора е неадекватен!
 10. 10 Профил на nmq25555650
  nmq25555650
  Рейтинг: 306 Неутрално

  Това не са българи и румънци бе, това са цигани от България и Румъния!

 11. 11 Профил на gripen
  gripen
  Рейтинг: 888 Неутрално

  Не може драги приятели да ни прилапвате само студентите, трябва да взимате и по някой циганин.

  За Европа: бяла, християнска и силна!
 12. 12 Профил на slan777
  slan777
  Рейтинг: 493 Неутрално

  В Германия при един работодател, не искащ да влезне в Сока Бау(вид пенсионна каса за работещи в областта на строителството), по негови думи, от страна на бюрото за набиране на персонал, им се е "наложило" да влезнат, иначе щяло да им излезне много скъпо. Преди да влезнат, са плащали 2400€/месец/бруто за неклафициран персонал, след това 2600€/месец/бруто, категория за заплащане 2.

  Аз се съмнявам, че ниските заплати води до някакво предимство за държавата, дори гледайки Китай. Българина ме съмнява да е както китаеца, нагоден за поточна линия, да работи като робот.
  Днес в Прага подочух доста българска реч, пък и заплащнаето тука не е лошо, към 1600€/35.000 чешки крони бруто, тоест моята заплата нето в Германия, се явява бруто в Чехия.
  Положително за Прага, имат много свободни жилища, с това и негативното: града е голям и се пътува продължително.

  Es muß Geld fließen!
 13. 13 Профил на uq
  uq
  Рейтинг: 2193 Неутрално

  Някакъв тюрлюгювеч е тая статия. Четох до някъде и си викам како како? Како казА че не може а те рАзбера

 14. 14 Профил на uq
  uq
  Рейтинг: 2193 Неутрално

  До коментар [#12] от "slan777":

  А моята заплата него в България се явява моята заплата нето в Германия та за това не съм в Прага. А в Прага българска реч се дочува отдавна. Чендж бюрата по центъра се държат от българи от поне 20тина години

 15. 15 Профил на Да вярваме на истината
  Да вярваме на истината
  Рейтинг: 2046 Неутрално

  До коментар [#9] от "Ivan_":

  Ние си намиране квалифицирани кадри. Благодаря.
  Даже ако си пуснеш предаване отпреди 2 години на тв Европа ще разбереш, че евтини манипулации са изнесени в Германия и Швейцария, но инженерните кадри се пазят:)
  Освен това ородуктитеу ни са наши. Предполагам, че не са измислени от берачи на нарциси и миячи на задници.
  А като се има предвид, че не съм чувал недоволен от заплащането си последните 4 години значи според тях вземат достатъчно.
  Апропо дори и западните инвеститори дето сме привлекли работят основно с български инженери.

 16. 16 Профил на Да вярваме на истината
  Да вярваме на истината
  Рейтинг: 2046 Неутрално

  До коментар [#8] от "eti mehter":

  Напротив. Заповядай да го видиш на място.
  Има вече достатъчно и турци, турци да работят можеш да си приказваш:) Даже месарниците се нагаждат:)
  Само, че това не е интеграционна политика. А нормален бизнес.
  Никой никого не кара да прави нещо насила. Или да им се правят семинари. И тука се привличат специалисти. Все пак са учени хора, интелигентни.

 17. 17 Профил на vtv64
  vtv64
  Рейтинг: 269 Неутрално

  Дортмунд...ах Дортмунд. Хора там е едно тъжно място,не си правете илюзията че ще живеете по добре! Три години живях в съседния град, тъжна действителност. Германия ще получи това което е посяла.... и което направиха с нея! Черното най отгоре на флага им ще си влезе отново в действие, и това не са празни приказки. То вече се усеща, германците са студени и смазани, но вие гледате само пропагандните им филми и нямате реална представа. Не ходете там, съвет от мен!

 18. 18 Профил на TheRedOne
  TheRedOne
  Рейтинг: 318 Неутрално

  Не знам за македонците с БГ паспорти, но ромите с български лични карти са пълчища. Само се завъртете на летището в Дортмунд и ще видите к'ви екземпляри се наричат българи. Ромките си търсят клиенти най-открито, а ромчетата си летят направо с работните дрехи и маламашките в карираните си торби, дето ги продават тук по сергиите.

 19. 19 Профил на vtv64
  vtv64
  Рейтинг: 269 Неутрално

  Не знам за македонците с БГ паспорти, но ромите с български лични карти са пълчища. Само се завъртете на летището в Дортмунд и ще видите к'ви екземпляри се наричат българи. Ромките си търсят клиенти най-открито, а ромчетата си летят направо с работните дрехи и маламашките в карираните си торби, дето ги продават тук по сергиите.
  —цитат от коментар 18 на TheRedOne


  Абсолютно! А летището им е такава мъка че думи нямам! Изобщо...тъжна картинка!

 20. 20 Профил на Да вярваме на истината
  Да вярваме на истината
  Рейтинг: 2046 Неутрално

  До коментар [#8] от "eti mehter":

  Ти се мъчиш да сееш омраза между етносите ама не ти се получава. В България не върви на живо. И най-бедните и мизерни турци държани умишлено от соца от Омурташко детое нямаха комбайн сега се изучиха, модернизираха дойдоха аз ги докарах 1994 година голи и боси сега не можеш ги стигна мой човек. И комбайни уредихме за родните им места. Така, че омраза не на мене:)

 21. 21 Профил на БУДЖАК
  БУДЖАК
  Рейтинг: 269 Неутрално

  Европо, какво направи със себе си! R.I.P. !

 22. 22 Профил на Да вярваме на истината
  Да вярваме на истината
  Рейтинг: 2046 Неутрално

  До коментар [#18] от "TheRedOne":

  Най-накрая да се потвърди на място, че основно емигрират роми. Тука БКС-о има проблеми с метачите на улиците и с боклукджиите:) Имахме 300 циганина сега са останали 50-на.

 23. 23 Профил на eti mehter
  eti mehter
  Рейтинг: 3586 Весело

  До коментар [#20] от "Да вярваме на истината":

  Я кажи да видим.....къде съм сял омраза.....?

  Пукаш се там където не са те чукнали... 😁

  Bukalemun
 24. 24 Профил на uq
  uq
  Рейтинг: 2193 Неутрално

  До коментар [#22] от "Да вярваме на истината":

  Ей човек, не мога да ти дам определение заклевам се. Имаш обсесивни проблеми, трябва да те види лекар

 25. 25 Профил на vhv
  vhv
  Рейтинг: 433 Неутрално

  До коментар [#1] от "alexandar":

  Показващите български и румънски паспорти, допринасят за превръщането на Дортмунд в кочина (Пловдив, разбирай Столипиново; Сливен, Ямбол, Пазарджик...)

 26. 26 Профил на disorg
  disorg
  Рейтинг: 350 Неутрално

  В Германия при един работодател, не искащ да влезне в Сока Бау(вид пенсионна каса за работещи в областта на строителството), по негови думи, от страна на бюрото за набиране на персонал, им се е "наложило" да влезнат, иначе щяло да им излезне много скъпо. Преди да влезнат, са плащали 2400€/месец/бруто за неклафициран персонал, след това 2600€/месец/бруто, категория за заплащане 2.Аз се съмнявам, че ниските заплати води до някакво предимство за държавата, дори гледайки Китай. Българина ме съмнява да е както китаеца, нагоден за поточна линия, да работи като робот.Днес в Прага подочух доста българска реч, пък и заплащнаето тука не е лошо, към 1600€/35.000 чешки крони бруто, тоест моята заплата нето в Германия, се явява бруто в Чехия.Положително за Прага, имат много свободни жилища, с това и негативното: града е голям и се пътува продължително.
  —цитат от коментар 12 на slan777


  Чехия има и други предимства - отлична храна и бира, красиви жени, либерално оръжейно законодатество, език от славянската група.

 27. 27 Профил на uq
  uq
  Рейтинг: 2193 Неутрално

  До коментар [#26] от "disorg":

  Стига я хвали тая Чехия бе. Хубаво място е Прага...да се поразходиш да се понапиеш с бира...все пак е столицата на Бохемия. Но и не забравяй, че един чешки крал беше обявил, че от чехите и чеп за зеле не става, изгонил ги от Прага и заселил немци

 28. 28 Профил на alexandar
  alexandar
  Рейтинг: 269 Неутрално

  До коментар [#25] от "vhv":

  Мислиш, че това е имал автора в предвид? Материала завършва с елементарна графика. Според нея процента участие на българите и румънците в превръщането на Дортмунд в кочина е доста малък.

 29. 29 Профил на Ivan_
  Ivan_
  Рейтинг: 471 Весело

  До коментар [#15] от "Да вярваме на истината":

  Разбира се! Вие сте някакъв уникален остров насред България, при вас всичко е толкова готино, че сте въвели забрана за влизане, построили сте ограда и вишки с картечници за да спирате наплива от хора които ви обсаждат искайки да влязат в рая...

  Модератора е неадекватен!
 30. 30 Профил на Molossian
  Molossian
  Рейтинг: 1694 Неутрално

  Пожелавам щастливо съжителство на германците с "българските граждани от Столипиново".
  Да приемат повече и още повече от тях.
  Късмет с интеграцията.

  Panta rhei....
 31. 31 Профил на vhv
  vhv
  Рейтинг: 433 Неутрално

  До коментар [#2] от "Да вярваме на истината":

  Цветът на нацията когато се изнасяше от посткомунистическата кочина, тези екземпляри, не знаеха кой век сме.

 32. 32 Профил на Ivan_
  Ivan_
  Рейтинг: 471 Весело

  До коментар [#20] от "Да вярваме на истината":

  Бойко, то ли си бил това? Не се крий зад псевдоним, Бойко...

  Модератора е неадекватен!
 33. 33 Профил на Ivan_
  Ivan_
  Рейтинг: 471 Весело

  До коментар [#22] от "Да вярваме на истината":

  Въх, защо така са избягали от вашият рай? Неблагодарници!

  Модератора е неадекватен!
 34. 34 Профил на uq
  uq
  Рейтинг: 2193 Неутрално

  До коментар [#32] от "Ivan_":

  Не, Томето Дончев е, он е габровец

 35. 35 Профил на Ivan_
  Ivan_
  Рейтинг: 471 Весело

  До коментар [#34] от "uq":

  А, може... Вярно, че е габровец...

  Модератора е неадекватен!
 36. 36 Профил на vhv
  vhv
  Рейтинг: 433 Неутрално

  До коментар [#28] от "alexandar":

  Индивидуално може и да е малък, но сумарно с останалите, които са на същото културно и социално ниво - нищо добро не очаква този град.

 37. 37 Профил на balgariez
  balgariez
  Рейтинг: 269 Неутрално

  Гурбетчилъка е стара традиция за България, но никога с такъв размах. Което води неотклонно в близко бъдеще до неизбежен невесел край.

 38. 38 Профил на balla
  balla
  Рейтинг: 596 Любопитно

  И на зад да върви Германия, никога няма ни настигне...Дори имат успех при част от ромите, които в България от 300г не са ходили на училище, а там ги накараха да учат...какво има за сравняване?

 39. 39 Профил на alexandar
  alexandar
  Рейтинг: 269 Неутрално

  До коментар [#36] от "vhv":

  Сами са си виновни. Тези които отговарят за емиграционната политика са избрани от тях и това че не могат да произвеждат достатъчно деца, които да покриват нуждата на кадри за растящата икономика си е техен избор. Направили са някакви избори в живота си и сега ще платят цената.

 40. 40 Профил на Мухарем Сербезовски‏
  Мухарем Сербезовски‏
  Рейтинг: 221 Весело

  Брей. А години наред ни убеждаваха, че емигрира цветът на нацията.
  —цитат от коментар 2 на Да вярваме на истината

  Щеше с отворени очи да си умреш, габровеца … Добре че има кой да пише и за Дортмунд+Дуисбург, не само за Мюнхен и Цюрих.
  Ако се чудиш дали ти се подигравам – да, подигравам ти се.

 41. 41 Профил на eti mehter
  eti mehter
  Рейтинг: 3586 Весело

  До коментар [#35] от "Ivan_":

  Не бе.....
  Той е ентусиазиран интегратор.....надъхан до максимум....
  Меркел ще му даде фронт за изява.....
  Въпрос на време е....

  Bukalemun
 42. 42 Профил на illusion.therapy
  illusion.therapy
  Рейтинг: 426 Неутрално

  Европа не се самоунищожава, а я унищожават. Дългосрочна стратегия на САЩ. Германците трябва да бъдат претопени, тъй като са считани за военнолюбиви и опасни за света.

 43. 43 Профил на dosetliv
  dosetliv
  Рейтинг: 1354 Любопитно

  Роберт Величковски - съпругата му Бранкица Роберт
  —цитат от коментар 0 на матряла


  На тоз другар женка му що е приела малкото му име? Да не е помакиня?

 44. 44 Профил на In my world
  In my world
  Рейтинг: 583 Весело

  като чуеш за българин в западна европа се сещам само за някой от стопиново и факултето.

  In many wars between the CIVILIZED MAN and the SAVEGE.Support Civilized man defeat the terror(islam)
 45. 45
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 46. 46 Профил на dark'star
  dark'star
  Рейтинг: 2183 Неутрално

  не се разбира нищо, зашото медиите НАРОЧНО не правят разлика между "българи" и "български граждани" :-) хибридна война е - така е политкоректно = сами се сещайте

  КОНТРА_ТРОЛ_ БАН_ХАКЕР от ПОЕТИЧЕСКИЯ фланг на НАТО
 47. 47 Профил на Slick
  Slick
  Рейтинг: 426 Неутрално

  Чуждата ливада не е по-зелена. Елате си в България да бутнем комунистите от ГЕРБ и ще станат нещата

 48. 48 Профил на Ivan Rachev
  Ivan Rachev
  Рейтинг: 279 Неутрално

  500 реда нищо,абсолютни драсканици за да се избегне политкоректно думата-РОМ/ЦИГАНИН!!Нали сте мултикулти със западно мислене и ценост-дайте да ги видим в действие,интегрирайте тези химици,лекари,мечтатели,не ревете на чужд гроб,те са ваши деца

 49. 49 Профил на Ivan Rachev
  Ivan Rachev
  Рейтинг: 279 Неутрално

  Не бъдете расисти и хомофоби,приемете ги отворете холовете си за тях,не само да поставяте въпроса,колко му е мъчно на българския тир за паркинга в Дупница или Видин.Те са европейци точно както вас със същите порядки,норми и религия,защо ги дискриминирате?

 50. 50 Профил на dark'star
  dark'star
  Рейтинг: 2183 Неутрално

  Чуждата ливада не е по-зелена. Елате си в България да бутнем комунистите от ГЕРБ и ще станат нещата
  —цитат от коментар 47 на Slick


  Ха дано, ама на дали :-) Имам бивши колеги - сега из компютърни сервизи по Гърция, Крит, Кипър , Италия, Испания които казват : "Ако в България получавам в лева, това което тук вземамв евро - ЩЕ СЕ ВЪРНА"
  ... и моля не слагаите "комунисти" в едно изречение с ГЕРБ или БСП !!!
  В тази възрастова група която сега е на власт почти всичко свястно е било в БКП - други няма, няма и от къде да дойдат, но са били "партийци" и сега са си "партийци" където има келепир = има голяма разлика с комунисти. Антикомунистическата риторика е контрапродуктивна , ако желаеш някой гурбетчия да се върне в България - хората са със соц-възпитание и не са заминали от хубаво СЛЕД 1989

  КОНТРА_ТРОЛ_ БАН_ХАКЕР от ПОЕТИЧЕСКИЯ фланг на НАТО
 51. 51 Профил на papуre
  papуre
  Рейтинг: 673 Неутрално

  Българите и румънците променят Дортмунд. Но той ще промени тях

  Много умно казано . Но не обяснява най -важното - в каква посока е промяната . Ако балканците променят Дортмуд към стандартите на собствените си държави е едно , а ако се променят в посока на германските ,съвсем друго . Всеки може да разбере за какво става дума . И още нещо - промяната на стандарта на стотина души българи и румънци , едва ли ще повиши стандарта на народите им .

 52. 52 Профил на papуre
  papуre
  Рейтинг: 673 Неутрално

  Ми слех, че тук наистина има работещ закон, точно определено работно време, точни правила. Оказа се, че го има, но някъде може и да не работи. Ако собственикът е много силен, има пари да плаща и глоби, и всичко, за да се работи незаконно."

  Я , оказва се , че совите не са това , което са и че демократичните правила и закони се тълкуват точно така , както и в ТОТАЛИТАРНИТЕ държави . И е всесилен единствения закон Парата е@ава фукарата . Който разбрал - разбрал . Останалите да набля гат на ДЕМОКРАТИЧНИТЕ ценности .

 53. 53 Профил на papуre
  papуre
  Рейтинг: 673 Неутрално

  Дори членовете на тази вълна да се променят понякога, едни да идват, а други да си отиват, групата "нови" източноевропейци ще остане и страната трябва да се приспособи към поредната промяна. Най-малкото защото те са все по-необходими в транспорта, строителството или месопреработвателната индустрия.

  Много думи за да лустросат основния извод - на немците , както и на другите европейски чорбаджии им трябват БАЧКАТОРИ . Добре платени , но далеч не колкото собствените си , които даже и не захващат непрестижни професии . Ш са прави - защо да си горят ръцете , когато има маши .

 54. 54 Профил на papуre
  papуre
  Рейтинг: 673 Неутрално

  За половин век обаче това се променя. Десетки хиляди работни места изчезват всяка година, властите канят чужди компании. Високите технологии и логистиката заменят въглищата и стоманата, до поляците във фабриките се нареждат все повече турци, а от миналото десетилетие - сирийци, румънци и българи.

  Ами така написано се разбира , че безработицата в Рур е опасен бич за германците . Десетките хиляди " приоданци "изяждат работните места на местните и ги оставят без хляб . Въгледобива и стоманодобива вероятно вече са ликвидирани като икономически фактор . бедните нещастни немци .

 55. 55 Профил на KLINGON
  KLINGON
  Рейтинг: 332 Весело

  Германия, нали лицемерно мине не мине ни обвинява че не можем да интегрираме ромите, е сега нали са при вас, интегрирайте ги. :) А статията, статията е пълна боза, колко плащат за такъв бълвоч?

  "...Срамно е ние да сравняваме силата си с такива гламавци, каквито са турците…"... из дописка на Васил Левски до в. Свобода, публикувана на 13.02.1871 г.
 56. 56 Профил на Hydroxy
  Hydroxy
  Рейтинг: 302 Неутрално

  Туй ли’й водещата статия за днеска?

 57. 57 Профил на papуre
  papуre
  Рейтинг: 673 Неутрално

  До коментар [#1] от "alexandar":.
  Само аз ли не разбрах какво са променили българите и румънците в Дортмунд?

  Нивото на криминалните проявления .

 58. 58 Профил на hifi_hifi
  hifi_hifi
  Рейтинг: 326 Неутрално

  Не мога да повярвам, че в цялата статия автора го е страх да напише, че 100% от споменантите българи всъщност са цигани от Столипиново.
  налага ми се да пътувам служено веднъж в годината до Дортмунд и използвах единствения диркетне полет на Уиз... но често това заприлича на селски автобус...60 % цигани вътре, които и грам не са поели от немския начин на живот...
  Та последния път си взех билет с прекачване, макар и по-скъпо
  Иначе, дори и 10% да успеят да интегрират в Дортмунд - евала... в Пловдив успеваемостта е 0%

 59. 59 Профил на Сд
  Сд
  Рейтинг: 646 Неутрално

  Това ,което променя българите в Германия е различния климат и студените германци.Колкото е по-хладно,толкова на човек повече му се работи,а не да спи на сянка в жегата.

 60. 60 Профил на vankata1
  vankata1
  Рейтинг: 1004 Неутрално

  Следните текстове ме навеждат на мисълта, че в статията се говори за мургави български граждани и румънски такива:
  "Една четвърт са от Пловдив, немалко са от Пазарджик и Сливен. Над половината живеят в квартала "Иненщат-норд", където "При Халид" е по-често срещаното име за фризьорски салон" "Много от децата, които идват със семействата си, никога не са виждали училище отвътре", казва Биргит Цьорнер. "Новото за нас е, че от 2007 г., когато Румъния и България влязоха в ЕС, идват и хора, които не носят никакви квалификации, на трудовия ни пазар. И идват хора от страни в тежки ситуации в родината си, без осигуровки, образование, квалификации и с несигурен начин на живот."
  За нас българите е добре известно, че те носят с присъствието си едни културни и етнически особености. Нищо лошо, че са емигрирали, те си търсят място под слънцето и дават възможност на Германия да ги интегрира. Виждаме, че и в Германия каниддатстват за финансиране по европейски програми...

 61. 61 Профил на papуre
  papуre
  Рейтинг: 673 Неутрално

  До коментар [#4] от "jjo34480302":Питам, за да знам дали да се декларирам като добруджанец с български паспорт на следващото преброяване,

  Едва ли ще те огрее . България е достатъчно нехайна , че да разрешава двойно гражданство . Ами като се пишеш добруджанец , трябва да основеш и държава ДОБРУДЖА . Тогава гражданство на добруджанец с български паспорт ще бъде напълно реално . Или на добруджанец с български паспорт . Казано е - това което държава си направи , и Господ не може да й направи .

 62. 62 Профил на Корки
  Корки
  Рейтинг: 2312 Неутрално

  Германците могат да дисциплинират всякаква пасмина, защото труда прави свободата. Такива които не разбират смисъла на думата свобода ще живеят в мизерия и накрая ще се приберат по родните си места.

  Свободата е възможноста сам да си наложиш дисциплина, преди да са ти я наложили други.
 63. 63 Профил на Веселин Петров
  Веселин Петров
  Рейтинг: 269 Неутрално

  https://www.youtube.com/watch?v=XeIVfcMhzsQ
  Както е писал някой в коментарите пов видеото сякаш са пренесли част от Калкута в Германия.

 64. 64 Профил на papуre
  papуre
  Рейтинг: 673 Весело

  До коментар [#60] от "vankata1":Следните текстове ме навеждат на мисълта, че в статията се говори за мургави български граж

  Ха !!! Да не би да става въпрос за циганите ??? . Че те откога са представителна извадка за България ??? Дали пък не следваме съседите и скоро няма да се пръкне държава с ново име - Циганска българия .

 65. 65 Профил на DonKey Hot
  DonKey Hot
  Рейтинг: 1945 Весело

  До коментар [#10] от "nmq25555650":
  не сте политкоректен, това са български и румънски граждани от ромски произход

  ум море, глава шамандура
 66. 66 Профил на tedif
  tedif
  Рейтинг: 586 Весело

  Текст за разсмиване!Още преди дестина години *по главната улица* на града се виждаха *новите германци* - той напред,с ръце в джобовете на смъкнатия надолу панталон,след него групата мургавелки с майката,плътно забрадена.От Пловдив масово в Германия се изселват цигани от *Столипиново*,които разбиват германската осигурителна система.Градът,т.е.кореняците германци нито могат,нито имат помощ от държавата да променят пришълците.Вече няколко филма дадоха за тези усилия,вие се мъчете всичко да представите на обратно.Няма да се адаптират,точно обратното - идете и вижте какво става в *Столипиново*.И то с активната помощ на *политиците*,които искат циганските гласове на избопите и затова си затварят очите пред всички безобразия,за които ние,българите,не можем и да си помислим.
  И нещо друго - няма мой познат,а те всичките са квалитетни специалисти,който да не е успял на Запад и да не се е адаптирал успешно към средата.Но те не са като тези от статийката.

 67. 67 Профил на bnc59488372
  bnc59488372
  Рейтинг: 743 Неутрално

  До коментар [#45] от "Мизийски":

  ++++++++++++.КРАТКО,ТОЧНО И ЯСНО.УВИ ГОСПОДАРИТЕ НА ПАРИТЕ ТАКА СА РЕШИЛИ И ЛИБЕРАЛ БОЛШЕВИКИТЕ ИЗПЪЛНЯВАТ,АКО ИМАШ НЕЩО ДА ВЪЗРАЗИШ СИ :РАСИСТ,ФАШИСТ.НАЦИСТ,ИСЛЯМОФОБ ХОМОФОБ,КСЕНОФОБ.Т.Е РЕШИЛИ СМЕ ДА ВИ .....ДА РЕЧЕМ(ЗА ДА НЕ МЕ ИЗТРИЯТ ОТ ЦЕНЗУРАТА ЩЕ ИЗПОЛЗВАМ ТЕРМИНА ПРЕОБРАЗУВАМЕ ,ИМАТЕ ПРАВО САМО ДА СЕ РАДВАТЕ,АКО НЕ СЕ РАДВАТЕ ЩЕ ВИ ГОНИМ ДО ДУПКА ЗА ""ЕЗИК НА ОМРАЗАТА") .21 ВЕК ЕВРОПА -СОФТ ТОТАЛИТАРИЗМА СТАВА ВСЕ ПО ХАРД.УВИ НЕ ВИЖДАМ НАДЕЖДА.ИМАТ ВСИЧКО -МЕДИИ,СЪД.СИСТЕМА,ВЛАСТ .

 68. 68 Профил на Густав
  Густав
  Рейтинг: 667 Неутрално

  Чехия има и други предимства - отлична храна и бира, красиви жени, либерално оръжейно законодатество, език от славянската група.
  —цитат от коментар 26 на disorg


  За храната и за езика имам някои резерви. Плодовете и зеленчуците им са холандски и испански внос. За езика лексиката е лесна, но граматиката им е зловещо трудна. За жените и бирата нямам възражения.

 69. 69 Профил на С Стоянов
  С Стоянов
  Рейтинг: 1202 Неутрално

  Дортмунд от десетилетия е може би най- циганизираният град в Германия.

  ВЯРНОСТ И ПОСТОЯНСТВО
 70. 70 Профил на simChо
  simChо
  Рейтинг: 529 Неутрално

  Последната графика е най-важната. Българските ташакпиниз-патриоти да я разгледат добре и да са наясно, в коя лига играем.
  —цитат от коментар 5 на cinik


  Мани бе..
  Българските ташакпиниз-патриоти даже се радват -
  "Столипиново" се изнесе за Германия , няма кой да ни джоби в автобусите" ..

  Но "Столипиново" е повечето в Дуйсбург, само това ще им кажа на българските ташакпиниз-патриоти!

 71. 71 Профил на simChо
  simChо
  Рейтинг: 529 Неутрално

  Дортмунд от десетилетия е може би най- циганизираният град в Германия.
  —цитат от коментар 69 на С Стоянов


  Дуйсбург.
  Чак след това Дортмунд, чак след това Берлин ..

  И като ще интегрират - да интегрират, браво!

 72. 72 Профил на simChо
  simChо
  Рейтинг: 529 Неутрално

  До коментар [#25] от "vhv":Мислиш, че това е имал автора в предвид? Материала завършва с елементарна графика. Според нея процента участие на българите и румънците в превръщането на Дортмунд в кочина е доста малък.
  —цитат от коментар 28 на alexandar


  Да бе да ..

  В селото на баща ми, май беше преди 18 години, се заселиха първите - "български граждани" - в горния край..
  Няколко семейства ..

  Ела сега виж какво е!
  Тези умеят!

  4-5 семейства могат да направят да изглежда навред пълна цигания..

 73. 73 Профил на deutscher._
  deutscher._
  Рейтинг: 702 Неутрално

  Не съм напълно сигурен , но ще попитам - Не е ли по-правилно вместо "българите и румънците в Дортмунд" да се каже или напише "българските и румънските цигани в дортмунд" .
  Без извинение защото съвсем не съм расист ! !

 74. 74 Профил на Роси
  Роси
  Рейтинг: 7220 Неутрално

  По-скоро тези 18% ще променят 82 % -та германци.

 75. 75 Профил на realguru
  realguru
  Рейтинг: 3105 Неутрално

  Променят го. Ама към по-лошо.

  И той ще ги промени. Ще ги направи по-мързеливи и по-нагли. Ако има дадете малко, те ще искат още и още и още. :)

 76. 76 Профил на bul36521362
  bul36521362
  Рейтинг: 284 Неутрално

  Тук според мен под “неквалифицирани българи и румънци” се има впредвид хора от малцинствени групи от тези страни който нямат никакво образование . Иначе как да си обясним фактът че само те са “проблемът” имайки впредвид че в този град има много имигранти от Русия , Турция, Сърбия и т.н. И с тях проблеми нямало...малко некоректно е да не се назовават фактите директно!

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK