Защо Испания е толкова добра в преследването на организирана престъпност

Хосе Гринда

© Надежда Чипева

Хосе ГриндаСтъпвайки на връзки, някои от които идват още от времето на комунизма, хитри лидери на организираната престъпност успяват да оцелеят във войните между групировките и да натрупат значително богатство и влияние, докато проявяват респект към правителството и олигарсите, които то е създало. Вместо просто да подкупват полицейски служители да ги оставят да си вършат работата, те стават бизнес партньори, перачи на пари и търсачи на инвестиционни възможности за високопоставени официални лица, които също бързо са забогатели. Тези връзки от своя страна позволяват на престъпните босове да разширят участието си в съвсем легитимен бизнес и политическа дейност, свързана с правителството."


Така американското издание "Про Публика" описва информацията, която испанските служби и западните агенции за борба с престъпността, прането на пари и финансовите измами натрупват през последните поне 30 години от случващото се в страната и в частност в Каталуня.


В конкретния случай става дума за руската мафия и за връзките на местен иначе ненатрапчив руснак по анцуг и стар мерцедес (бентлито пази за случаите, когато излиза с жена си), който не спира да говори говори по мобилния си телефон. Някои от разговорите за престъпни схеми стигат до министри от Москва или техните семейства. Но Испания има дългогодишен опит и с престъпни организации от Латинска Америка и особено от корумпирани режими като този във Венецуела.
Никоя друга европейска страна не проявява такава настойчивост, колкото Испания. Властите ѝ вкарват в затвора босове и редови бандити, конфискуват десетки милиони долари в брой или активи и повдигат обвинения или арестуват лица от управлението или бизнеса в Русия, пише още изданието. Разбира се, далеч невинаги всичко завършва, така, както се иска на прокуратурата, делата се бавят с години, а зрелищни полицейски удари довеждат до скромни резултати. Но основното послание е, че в Барселона и Мадрид знаят какви ги вършат тези хора и те са нежелани в страната.


Един от случаите е от 2014 г., когато доклад на прокурор Хосе Гринда разкрива как престъпната групировка "Измайловская" изпира парите си в Испания с помощта на Майкъл Чорни. "Сигурно сте чували страшни неща за мен. Вероятно ще чуете и още по-страшни", казва той за "Капитал" през 2017 г.


Структурата, в която той работи, е създадена преди близо 20 години. Тя е базирана в Мадрид и в нея работят тридесетина прокурори, като прокуратурата има звена и в други градове в Испания. Институцията разследва данъчни престъпления, длъжностни присвоявания, контрабанда, подкупи, измами през несъстоятелност, пране на пари, международна корупция и корупция. Кои дела отиват в спецпрокуратурата зависи от размера на злоупотребата, постовете, които разследваните заемат, и евентуалните данни за наличие на организирана група. По неин модел и с помощта на испански прокурори е създадена и антикорупционната прокуратура в Румъния.


Общото във всички случаи, които специализираната прокуратура разследва, е, че засягат наистина мащабни злоупотреби.


Започването на разследвания става със санкцията на главния прокурор. На въпрос дали звеното може да разследва главния прокурор на Испания в случай на корупционно поведение Хосе Гринда отговаря: "Не. За това има специална процедура и разследването се провежда от Върховния съд." Подобна процедура в България не съществува.


В звеното има няколко отдела. В първия работят данъчни служители, които имат достъп до всички масиви на данъчните. Защото независимо дали става дума за корупция или организирана престъпност, в крайна сметка винаги се опира до пари и е важно да има хора, които да могат да ги проследяват. В друг отдел работят финансови инспектори, които са специалисти по изразходването на публични средства - провеждането на обществени поръчки и тяхното изпълнение. В трети отдел са прокурорите.


Селекцията на кадри става по документи: "Всеки трябва да е доказан специалист в своята област", разказва Гринда, но подчертава, че ключово е интервюто с кандидата, което позволява да разбереш мотивацията на конкретния човек да работи това.


Структурата образува разследвания по различни данни, като сред тях са журналистически сигнали и сигнали от неправителствения сектор. В Испания не се интересуваме кой подава сигнала, а какво пише в него. Има редица критерии, които трябва се вземат предвид, за да разберем дали става дума за престъпно деяние. Трябва да проверим обективни факти, за да приемем, че един сигнал е достоверен, но в същото време не е опит за саморазправа, разказва испанският прокурор.


"Про Публика" описва още, че испанските власти са засили интереса си към руската мафия заради притеснения за националната сигурност, произтичащи от данните за намеса на Москва в движението за откъсване на Каталуня от Испания. Разговори с повече от 20 души от западни правоохранителни и разузнавателни органи, включително испански, както и преглеждането на хиляди страници съдебни документи и данни по следствието показват как се преплитат интересите на престъпници, шпиони, магнати и политици в Русия и чужбина. "Ако си важна фигура в руската мафия, не работиш сам. Винаги зад теб е сянката на разузнавателните служби", казва Хуан Руеда, бивш началник на испанската полиция, ръководил доста от разследванията.


Испания се оказва привлекателна за организираната престъпност от Източна Европа заради това, че има многобройни общности от чужденци - британците и германците са най-видими - благодарение на които в обществото не е необичайно да виждат нови заселници. Преживяващата до глобалната криза от 2008-2009 г. дълги години бурен възход испанска икономика има и енергични сектори на строителство, туризъм и финанси със скъпо платени адвокати и финансови консултанти, предоставящи изкушаващи възможности за пране на пари. Лесният достъп до офшорни зони като Андора, Кипър, Швейцария, Каймановите острови или Сейшелите само улесняват подобна дейност.


По това време испанската полиция е заета с други проблеми - баските терористи, латиноамериканските наркотрафиканти, ислямистката заплаха след атентатите на гара "Аточа" в Мадрид през 2004 г., когато загинаха 191 души, включително няколко българи.


Така тихомълком през 90-те години и началото на ХХI век се настаняват хора от Източна Европа и бившия СССР - за да вложат някъде пари, спечелени у дома по престъпен или съмнителен начин, да си защитят активите, да разширят дейността на групировки на бивши борци или боксьори и да правят услуги в чужбина на хора от стария комунистически елит или на новите корумпирани представители на властите в родината им.


Руеда споделя, че особеното за тези мрежи е, че те не вършат престъпления в Испания - те рекетират, крадат и убиват в собствените си държави, но не и тук. Затова опитите да ги свържат с наркоканали например се провалят - те не правят такива неща в Испания. В страната и в частност в Каталуня те перат пари през ресторанти, инвестиции в имоти, представят се за служители на големи руски компании като "Лукойл" в опит да открият 150 бензиностанции.


"ФБР експерт по руската мафия, който е обучавал испанската полиция през 2004 г., ги предупредил, че руските престъпни групировки използват сходен подход за проникване в страните от Източна Европа. "Казах им, че самото присъствие на руснаци е първата крачка в един цялостен процес", обяснява Робин Газауи. "Първо пристигат зад маската на известна легитимност, но целта им е да се инфилтрират в обществото. Те корумпират политици, съдии, полицаи, банки, бизнеса в различни градове. Докато осъзнаеш какво се случва, вече е късно."


Испанската и каталунската полиция и специалната прокуратура тогава тепърва се учат - да започнат да работят не само по документи, но и с подслушване, да убеждават съдиите по-бързо да им издават подобни разрешителни за спецсредства. Както и да се оправят сами - с колегите от страната, от която идват заподозрените, на практика не може да се работи и да им се има доверие. Там службите или отказват сътрудничество, тайно предават информацията от Испания на разследваните бандити или заличават от базите данни свидетелства за връзките и дейността им. Разбира се, за това получават пари от организираната престъпност - не само апартаменти или луксозни коли, но дори сметки за скъпи зъболекарски услуги.


Тази работа е трудна и опасна. Най-яркият пример е случаят с Александър Литвиненко, който през 2006 г. започва да сътрудничи на испанските служби в разследването на руски престъпни мрежи и да обяснява на испанците, че организираната престъпност и олигарсите в родината му са тясно свързани с държавата.


Хосе Гринда, за когото разказва "Капитал", е човекът, убедил Литвиненко да свидетелства от Лондон. За "Про Публика" той разказва, че "теорията му беше, че Путин и спецслужбите са превзели, манипулирали и интегрирали престъпните групировки". Скоро след това руснакът умря в мъки в британската столица, отровен с радиоактивен полоний. Британското разследване стига до изводи, че двамата нападатели са наети от Федералната служба за сигурност на Русия и вероятно операцията е одобрена лично от руския президент. "Приехме, че просто светът на руската мафия е такъв. Но е вярно, че този случай накара други хора да повярват, че този човек беше казал истината и затова сега е мъртъв", допълва Гринда.

Коментари (99)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на gianni
  gianni
  Рейтинг: 1271 Неутрално

  А бе испанци, какво да ги правиш, хващат се за дреболии. Ще трябва да се премести някъде другаде бутичето.

 2. 2 Профил на Doge
  Doge
  Рейтинг: 2252 Неутрално

  Гледайте Бойко да не го прочете, че ще вдигне кръвно пак.

 3. 3 Профил на andreas_hofer
  andreas_hofer
  Рейтинг: 1143 Неутрално

  Да, така е. В Испания русоробите не са на почит. Това е положението.

  Комунизмът и неговите мутации са проклятието на съвременна България
 4. 4 Профил на К2
  К2
  Рейтинг: 1663 Неутрално

  Всичко започва от лица търсачи на инвестиционни възможности за високопоставени официални личности които бързат да забогатеят.

  SHADOWS of SOFIA
 5. 5 Профил на Petleshev
  Petleshev
  Рейтинг: 2508 Неутрално


  Цитат: "Казах им, че самото присъствие на руснаци е първата крачка в един цялостен процес", обснява Робин Газауи. "Първо пристигат зад маската на известна легитимност, но целта им е да се инфилтрират в обществото. Те корумпират политици, съдии, полицаи, банки, бизнеса в различни градове. Докато осъзнаеш какво се случва, вече е късно."

  Май в България, има доста от какво да се притесняваме...!

  Бивш tww09306483.
 6. 6 Профил на samoedin
  samoedin
  Рейтинг: 3692 Неутрално

  "Тази работа е трудна и опасна. Най-яркият пример е случаят с Александър Литвиненко, който през 2006 г. започва да сътрудничи на испанските служби в разследването на руски престъпни мрежи и да обяснява на испанците, че организираната престъпност и олигарсите в родината му са тясно свързани с държавата."

  Както знаем, за това си заплаща и с живота ! Битката с организираната престъпност винаги е била най - опасната работа в която и да е държава ! У нас такава никога не е имало досега !

 7. 7 Профил на quatro_4x3
  quatro_4x3
  Рейтинг: 958 Неутрално

  ""Ако си важна фигура в руската Мафия, не работиш сам. Винаги зад теб е сянката на разузнавателните служби"

  Държавата мафия - Русия.

  Нямам такъв дворец, не е кичозен и мебелите в него са красиви!!!
 8. 8 Профил на Един препатил
  Един препатил
  Рейтинг: 2448 Неутрално

  "Казах им, че самото присъствие на руснаци е първата крачка в един цялостен процес", обснява Робин Газауи. "Първо пристигат зад маската на известна легитимност, но целта им е да се инфилтрират в обществото. Те корумпират политици, съдии, полицаи, банки, бизнеса в различни градове. Докато осъзнаеш какво се случва, вече е късно."

  Да-а.....

 9. 9 Профил на Един препатил
  Един препатил
  Рейтинг: 2448 Неутрално

  "Както и да се оправят сами - с колегите от страната, от която идват заподозрените, на практика не може да се работи и да им се има доверие. Там службите или отказват сътрудничество, тайно предават информацията от Испания на разследваните бандити или заличават от базите данни свидетелства за връзките и дейността им. Разбира се, за това получават пари от организираната престъпност - не само апартаменти или луксозни коли, но дори сметки за скъпи зъболекарски услуги."

  И на нас така ни се виждат нещата.

 10. 10 Профил на Петър Петров
  Петър Петров
  Рейтинг: 491 Неутрално

  Много е добра.Затуй цели градове се изхранват от наркотрафик.Отделно кражби под 400 евро не се наказват.

  Горд българин с три години стаж в Испания .Вече в България и занимаващ се с крипто валути .
 11. 11 Профил на Петър Петров
  Петър Петров
  Рейтинг: 491 Неутрално

  До коментар [#3] от "andreas_hofer":

  Затуй е пълно с руснаци и украинци.

  Горд българин с три години стаж в Испания .Вече в България и занимаващ се с крипто валути .
 12. 12
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 13. 13 Профил на uvtest
  uvtest
  Рейтинг: 1973 Весело

  След като не успяхме да съборим людоеда избирайки Галева и Копейкин,Р.Решетников не ни помогна,нищо че биехме чело пред него,Кьовеши остана глуха за воплите ни ,а янките ни прекараха,като не го посочиха за корумпе,сега надеждите ни са в испанците.Дано поне те ни свършат работата .Ще чакаме и ще се надяваме.

 14. 14
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 15. 15 Профил на Николай Бучков
  Николай Бучков
  Рейтинг: 2157 Любопитно

  Херо дали е прочела мат..риала ?!

 16. 16 Профил на Един препатил
  Един препатил
  Рейтинг: 2448 Неутрално

  До коментар [#5] от "Petleshev":

  Повторил съм неволно Вашия коментар. Виждам, че и двама пришълци са го потвърдили вече с минуси под него.

 17. 17 Профил на Николай Колев
  Николай Колев
  Рейтинг: 2383 Неутрално

  Хубу де, това нали беше руска хибридка? Гледам, активирани са всички червенеещи еуглени да дуднат по зомбоящика. Кънчовци, блъсковци и прочее мухлясали говорещи глави каканижат "няма доказателства", "руска атака"...

  * ПКП-Прекрасна Кърджалийска Принцеса. Политкоректна формулировка на думи на министър председателя за председателя на Народното събрание
 18. 18 Профил на Alexander97
  Alexander97
  Рейтинг: 2409 Неутрално

  Гледайте Бойко да не го прочете, че ще вдигне кръвно пак.
  —цитат от коментар 2 на Doge


  Само омаскариха добрия човек!

 19. 19 Профил на К2
  К2
  Рейтинг: 1663 Неутрално

  Цитат: "Казах им, че самото присъствие на руснаци е първата крачка в един цялостен процес", обснява Робин Газауи. "Първо пристигат зад маската на известна легитимност, но целта им е да се инфилтрират в обществото. Те корумпират политици, съдии, полицаи, банки, бизнеса в различни градове. Докато осъзнаеш какво се случва, вече е късно."Май в България, има доста от какво да се притесняваме...!
  —цитат от коментар 5 на Petleshev


  Путиноидите ще те скъсат от критика.Много е вероятно и от девет планини вода да донесат.

  SHADOWS of SOFIA
 20. 20 Профил на гошо
  гошо
  Рейтинг: 489 Неутрално

  До автора ,а да видим колко са добри ,ще намерят ли доказателства срещу Борисов или просто казват хоп преди да са скочили Приказки на едро за руската мафия всеки които се мисли за журналист може да си ломоти

  гошо
 21. 21 Профил на Fiji
  Fiji
  Рейтинг: 1433 Неутрално

  За това трябва да служат специализираните прокуратура и съд: да хващат и осъждат наистина организираните престъпни групи — целите, от долу до горе. Да проследяват, да разплитат, да събират качествени доказателства. А не като у нас: ОПГ — жена ми, майка ми и аз, или ОПГ — трима от една агенция. И системата продължава да си действа.

 22. 22 Профил на keko2
  keko2
  Рейтинг: 438 Весело

  До коментар [#17] от "Николай Колев":


  Та за парите иде реч, де.... за МРЪСНИТЕ ПАРИ!!!!! И за резИлтата разбира се, очакваният.... от „проверката“ на БАЙХУ!!!!
  А къщата то е ясно, че е на тъщата!!!!
  Да си спомним за ЦВИНОКИО и тъщата... и парите му, а те с Баце нали са от едно котило, еднояйчни братя са!!!!!
  „”- Г-н Цветанов, от къде взехте парите? - пита следователят.
  - От скрина - отговаря Цветанов.
  - А там кой ги слага - продължава следователят.
  - Тъщата ми ги слага - отговаря Цветанов.
  - А на нея кой ги дава - пак пита следователят.
  - Аз и ги давам - казва Цветанов.
  - Добре, а Вие от къде ги взимате - пита следователят.
  - От скрина....””
  Та къщата, тъщата, брт'чеда РАДИ, офшорката тук, офшорката там..... абе ШМЕНТА КАПЕЛА!!!!!!
  Ама май Баце ....ОТТЕЧЕ У КАНАЛА!!!!!

 23. 23 Профил на К2
  К2
  Рейтинг: 1663 Неутрално

  За това трябва да служат специализираните прокуратура и съд: да хващат и осъждат наистина организираните престъпни групи — целите, от долу до горе. Да проследяват, да разплитат, да събират качествени доказателства. А не като у нас: ОПГ — жена ми, майка ми и аз, или ОПГ — трима от една агенция. И системата продължава да си действа.
  —цитат от коментар 21 на Fiji


  Толкова са добри ,че прокурор успя да закара на съд зетя на Краля.

  SHADOWS of SOFIA
 24. 24 Профил на Al Tikvone
  Al Tikvone
  Рейтинг: 348 Весело

  17 причини за назабавно смазване на ДС-мафията :


  1. Борисов въртя крана на Турски поток с Путин и Ердоган. От Турски поток получаваме и руски газ.

  2. Плащаме от джоба си тръбите на т.н. Балкански поток и полагането им на наша територия.

  3. Ще строим АЕЦ „Белене“ с руски реактори, които сме платили и държим на склад.

  4. Разрешаваме през нашето въздушно пространство да се транспортират ракети и бойна техника от Русия за Сърбия. Румъния и Унгария отказват.

  5. Половината Черноморие е застроено и заселено с руснаци. Борисов обеща на Москва държавата да плаща на бизнеса, да докарва руски туристи у нас.

  6. За 10 години Лукойл не е плащала и лев данъци в България.

  7. Пазим и чистим паметника на Съветската армия всеки път, когато го нашарят със спрейове.

  8. Хъб „Балкан“, голямата гордост на премиера, разчита основно на руски газ.

  9. Външният министър на Русия Сергей Лавров: „Време е комплексът „Камчия“, който е руска собственост, да се превърне в руски хуманитарен център като основна чуждестранна културно-хуманитарна площадка за прокарване на нашите интереси в Европа?" А?

  10. По време на българското председателство на ЕС Борисов постави въпроса за падане на санкциите срещу Русия, наложени заради анексирането на Крим.

  11. Скандалът с подслушването по време на българското председателство на ЕС бе покрит, въпреки, че се знаеше, че става дума за руските тайни служби.

  12. Български прокурори се обучават в Русия на борба с корупцията.

  13. Имаме сключен договор за ремонт на двигатели на изтребителите ни МиГ-29 с руския консорциум РСК МиГ.

  14. Зам.-председателят на НС Емил Христов от ГЕРБ е отявлен русофил. Такъв е и Красимир Велчев, съпредседател на парламентарната група на ГЕРБ.

  15. В България функционират 6 руски центъра.

  16. Над 85 на сто от бензиностанциите в Бългaрия зареждат горива от руски нефт, преработен в Нефтохим - Бургас. 90% oт прирoдния газ за Бългaрия ce внacя oт Руcия. Стрaнaтa е нaпълнo зaвиcима oт руското гoривo зa АЕЦ "Козлодуй".

  17. Повече от две години бяха прикривани руските шпиони, заподозрени, че са участвали в опита за убийство на бизнесмена Емелян Гебрев, синът му и негов високопоставен служител.

  Because they're afraid that there's more to reality than they have confronted. That there are doors that they're afraid to go in, and they don't want us to go in there either, because if we go in we might learn something that they don't know. And that makes us a little out of their control. Ken Kesey
 25. 25 Профил на дерибеев
  дерибеев
  Рейтинг: 2539 Неутрално

  Значи е прав Борисов, че Путин през мафията си в Испания(дето там постоянно е ловят тая мафия) му е хибриднал малка спретната къщурка с манекенка и дете в нея. Пък Цонка дето получила строга присъда в Испания продължила да продава наркотици докато я излежавала.

  всеки коментар може и ще бъде използван срещу вас
 26. 26 Профил на B52
  B52
  Рейтинг: 1467 Неутрално

  "По неин модел и с помощта на испански прокурори е създадена и антикорупционната прокуратура в Румъния."


  А в Булгаристан прокуратурата е създадена по модел ЧК / КГБ.... Управляват я хора с каскет, които не виждат смисъл от разделението на властите…

  И внимават да настъпват само правилните хора по пръстите в момента в който кукловодите решат че са ненужни вече - било то Мустата или Черепа...

  He had decided to live forever or die in the attempt, and his only mission each time he went up was to come down alive.
 27. 27 Профил на gorskiq1
  gorskiq1
  Рейтинг: 429 Неутрално

  Ко иска да внуши статията ?

 28. 28 Профил на дерибеев
  дерибеев
  Рейтинг: 2539 Весело

  До коментар [#19] от "К2":

  Докато разнасяте вода през планини и гори гледай какво става с тръби.

  https://www.segabg.com/hot/category-economy/ruska-firma-shte-stroi-balkanski-potok-prez-bulgariya
  Арабите строят през руснаци

  всеки коментар може и ще бъде използван срещу вас
 29. 29 Профил на bora bora
  bora bora
  Рейтинг: 1006 Неутрално

  До автора ,а да видим колко са добри ,ще намерят ли доказателства срещу Борисов или просто казват хоп преди да са скочили Приказки на едро за руската мафия всеки които се мисли за журналист може да си ломоти
  —цитат от коментар 20 на гошо


  Ма гошеE-Е-Е, ти къде видя/ прочете, че испанската прокуратура разследва Борисов?
  или желанието го вземаш за истина.
  В Испания пише в едно жълто вестниче , като ПИК-чито на грух-грух.
  Ако навържеш хората свързани с тези фантасмагории, спокойно можеш да стигнеш до реЗидента и руската мафия.

 30. 30 Профил на cyg16639553
  cyg16639553
  Рейтинг: 8 Неутрално

  Наистина откровени глупости. Испания е земен рай за всевъзможни мафиоти и перачи. Буквално целата неаполитанска мафия се крие там и държи имотен бизнес или ресторант. Да не говорим за нечовешката корупция по всички нива.

 31. 31
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 32. 32 Профил на bruno__dante
  bruno__dante
  Рейтинг: 872 Неутрално

  Наистина откровени глупости. Испания е земен рай за всевъзможни мафиоти и перачи. Буквално целата неаполитанска мафия се крие там и държи имотен бизнес или ресторант. Да не говорим за нечовешката корупция по всички нива.
  —цитат от коментар 30 на cyg16639553


  па то и ветко и маринела са криха там
  на един мафиотоз у вилата

 33. 33 Профил на дерибеев
  дерибеев
  Рейтинг: 2539 Неутрално

  До коментар [#29] от "bora bora":

  Жълто , ама испанско, пък из испанско ловят руската мафия , а тъкмо личната на Путин армия е спретнала това за което Борисов се оправдава без дори да е споменат

  всеки коментар може и ще бъде използван срещу вас
 34. 34 Профил на Петър Петров
  Петър Петров
  Рейтинг: 491 Неутрално

  До коментар [#30] от "cyg16639553":

  И аз съм на това мнение.Важното е да имаш пари.Всичко друго е лесно.

  Горд българин с три години стаж в Испания .Вече в България и занимаващ се с крипто валути .
 35. 35 Профил на сидер
  сидер
  Рейтинг: 3271 Неутрално

  До коментар [#20] от "гошо":

  За Испанците ли става дума

 36. 36 Профил на сидер
  сидер
  Рейтинг: 3271 Неутрално

  До коментар [#20] от "гошо":

  За Испанците ли става дума, защото ако случайно Испанците кажат, че Борисов е чист и погнат БОЕЦ и Ленчето за фалшиво инфо кво правим тогава

 37. 37 Профил на Отец Сисой
  Отец Сисой
  Рейтинг: 432 Весело

  Опс, ето че Путин пак изкочи зад рамото и на тази допсика! Каква изненада!!!

  На ден по колко бройки е нормата, за да се не спре финансирането от през океана?

  over the under
 38. 38 Профил на cyg16639553
  cyg16639553
  Рейтинг: 8 Неутрално

  До коментар [#32] от "bruno__dante":

  Именно. Мафиоти спокойно си държат вили там, а който реши да се крие неслучайно отива точно Испания. Просто никой не ги търси и закача, само им прибират огромния данък сграда и се правят на улави, а често и друго. Но когато цела държавна машина те издирва и оказва натиск, естествено нещата се променят.

 39. 39 Профил на Norman Granz
  Norman Granz
  Рейтинг: 3137 Неутрално

  - Ей, Бориславо, требеше да купим къща в Русия ма...

  - Не ме ли обичаш вече?!

  НЯМАМ ВРЕМЕ ДА ОТГОВАРЯМ НА ВСЕКИ ИДИОТ.
 40. 40 Профил на Norman Granz
  Norman Granz
  Рейтинг: 3137 Неутрално

  До коментар [#10] от "Петър Петров":

  "... цели градове се изхранват от наркотрафик."

  Само гледай да не те фанат, че мам си джейс...

  НЯМАМ ВРЕМЕ ДА ОТГОВАРЯМ НА ВСЕКИ ИДИОТ.
 41. 41 Профил на сидер
  сидер
  Рейтинг: 3271 Неутрално

  До коментар [#5] от "Petleshev":


  До коментар [#19] от "К2":

  Те Руснаците въобще не са си тръгвали от България. Ябмол, летище Безмер, е да сега летище Безмер стана нещо като Американска авио база, но е много малко. Камчия където по времето на Станишев Станка Шопова продава на Русия за без пари местност край Камчия

 42. 42
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 43. 43 Профил на Alexander97
  Alexander97
  Рейтинг: 2409 Неутрално

  До автора ,а да видим колко са добри ,ще намерят ли доказателства срещу Борисов или просто казват хоп преди да са скочили Приказки на едро за руската мафия всеки които се мисли за журналист може да си ломоти
  —цитат от коментар 20 на гошо


  Ломоти ,ломоти и току виж се излюпи пиленце, ам тагаз ко праим?
  Оставки няма да помогнат, като най стоги наказания доказана практика у нас! Апартаменти, асансьори се разминават с една оставчица без неудобни и неприлични въпроси "отде тез пари ги взе"!
  От чекмеджето казАл Це🤣цо.

 44. 44 Профил на Alexander97
  Alexander97
  Рейтинг: 2409 Неутрално

  Сещам се за едни презастроени крайбрежни зони на испанското море!
  Все на първа линия. Съборили са ги и са почистили брега!
  Ако имах хотел на първа линия на нашия бряг щях да се изприщя от притеснение!
  Тоз европски савез само неприятности прави! Аман!

 45. 45 Профил на Kamenarski
  Kamenarski
  Рейтинг: 433 Весело

  Аре сега Испанската полиция да тръгва по горещата следа - руската връзка между Елена Йончева и мутрата баце...

  НЕ ЦЪКАЙТЕ МИНУСИ НА ТРОЛА! ТЕ ПЕЧЕЛЯТ ДЕНЬГИ И ОТ ТОВА!
 46. 46 Профил на Alexander97
  Alexander97
  Рейтинг: 2409 Неутрално

  До коментар [#24] от "Firestarter":
  3. Ще строим АЕЦ „Белене“ с руски реактори, които сме платили и държим на склад.
  Аааа тука те си прав – Боко каза тез реактори не са вече руски, български са защото сме ги купили.

  Боко си мисли останалия свят за идиоти!

 47. 47 Профил на Voiko
  Voiko
  Рейтинг: 898 Неутрално

  Може да има руска мафия в Испания, но латиноамериканските не и отстъпват. Внасят се огромни количества наркотични вещества и въпреки наличието на специализираната прокуратура и операциите, които се правят срещу тях, организираната престъпност продължава да съществува.

 48. 48 Профил на Norman Granz
  Norman Granz
  Рейтинг: 3137 Неутрално

  До коментар [#46] от "Alexander97":

  "Боко каза тез реактори не са вече руски, български са защото сме ги купили."

  Както и Турско-Сръбският поток е български, понеже се строи с български пари и минава през българска територия.

  Преливам от патриотизъм, като чета такива дебелашки лъжи.

  НЯМАМ ВРЕМЕ ДА ОТГОВАРЯМ НА ВСЕКИ ИДИОТ.
 49. 49 Профил на Николай Колев
  Николай Колев
  Рейтинг: 2383 Весело

  До коментар [#20] от "гошо":За Испанците ли става дума, защото ако случайно Испанците кажат, че Борисов е чист и погнат БОЕЦ и Ленчето за фалшиво инфо кво правим тогава
  —цитат от коментар 36 на сидер


  Аз лично ще пия едно за здравето на испанската прокуратура. И здраво ще храня русоблизците. А, ако докажат обратното, ще направя същото. Ти к'во ще прайш?

  * ПКП-Прекрасна Кърджалийска Принцеса. Политкоректна формулировка на думи на министър председателя за председателя на Народното събрание
 50. 50 Профил на Alexander97
  Alexander97
  Рейтинг: 2409 Неутрално

  До коментар [#46] от "Alexander97":"Боко каза тез реактори не са вече руски, български са защото сме ги купили."Както и Турско-Сръбският поток е български, понеже се строи с български пари и минава през българска територия.Преливам от патриотизъм, като чета такива дебелашки лъжи.
  —цитат от коментар 48 на Norman Granz


  За народонаселението минава!
  Ракийката салатката, както каза един български полу ерудит!Незабравимо.
  СТрува ми се този народ НЕ ИЗТРЕЗНЯВА!
  Главата на народа му служи само за да си носи шапката!
  Особено на избори.

 51. 51 Профил на cyg16639553
  cyg16639553
  Рейтинг: 8 Неутрално

  Сещам се за едни презастроени крайбрежни зони на испанското море!Все на първа линия. Съборили са ги и са почистили брега!
  —цитат от коментар 44 на Alexander97


  А? Я пак? Май не си стъпвал в Испания. "Презастроено" е малко за онова, в което са превърнали крайбрежието си. Съборили са там неколко рушащи се хотела и толкова.

 52. 52 Профил на cyg16639553
  cyg16639553
  Рейтинг: 8 Неутрално

  До коментар [#47] от "Voiko":

  Испания е известна като вратата на Европа за латиноамериканската и африканската дрога. Нема по-лабава система, направо рай за престъпността от всекакви мащаби. А тоя тръгнал да я сочи за пример.

 53. 53 Профил на Любов Шейсе
  Любов Шейсе
  Рейтинг: 8 Неутрално

  Щом не могат да присадят къщята в Барцелона на Борисов егати и добрите. За нищо не стават. Нинова, Радев и Копейкин казват че е очевидно негова.

  Редакция промотирала издигната бесилка на протест ме обвини в писане на коментари "призоваващи към насилие" когато слет това попитах "ще бесим ли?". Лъжите помагат ли?
 54. 54 Профил на свети георги груп от последните дни на герп
  свети георги груп от последните дни на герп
  Рейтинг: 418 Весело

  не разбирам,руснаците в каталуня са виновни за къщата на бойче там ли:)))

 55. 55 Профил на Fiji
  Fiji
  Рейтинг: 1433 Неутрално

  До коментар [#23] от "К2":

  У нас руската мафия е много по-активна и по-всеобхватна, но както писах, за нашата прокуратура ОПГ-то е само „жена ми, майка ми и аз”, а точно тази ОПГ е христоматиен пример за дългата ръка на руската мафия.

 56. 56 Профил на Синовете на лейтенант Шмид и Решетников
  Синовете на лейтенант Шмид и Решетников
  Рейтинг: 1584 Весело

  До коментар [#21] от "Fiji":

  Аз пак да питам:
  Ако не излезе заек от тази трънка ко праим?
  Продължаваме ли с подривната дейност или ще посипем главата с пепел?

  И да знаеш, Минке, че последният комунист на планетата ще умре в България. Даже когато в Съветска Русия няма да има нито един жив комунист. Какъв народ сме, Минке, какъв народ...
 57. 57 Профил на Norman Granz
  Norman Granz
  Рейтинг: 3137 Неутрално

  До коментар [#24] от "Firestarter":

  Интересно ми е чии са осемте минуса под това мнение - на русофили или на герболя?

  Пардон, то е едно и също... ;)

  НЯМАМ ВРЕМЕ ДА ОТГОВАРЯМ НА ВСЕКИ ИДИОТ.
 58. 58 Профил на areta
  areta
  Рейтинг: 1121 Неутрално

  "Руеда споделя, че особеното за тези мрежи е, че те не вършат престъпления в Испания"

  "Първо пристигат зад маската на известна легитимност, но целта им е да се инфилтрират в обществото. Те корумпират политици, съдии, полицаи, банки, бизнеса в различни градове. Докато осъзнаеш какво се случва, вече е късно."

  Двете изречения си противоречат, тъй като корумпирането е престъпление.

  И още нещо - много им е слаб ангела на испанците, щом всички категории политици, съдии, полицаи, банки, бизнесмени са склонни да приемат рушвет...


 59. 59 Профил на areta
  areta
  Рейтинг: 1121 Неутрално

  До коментар [#15] от "Николай Бучков":

  "Херо дали е прочела мат..риала ?!"

  И да го е прочела какво? Бочко ще бъде оставян да си развява коня докато им е полезен. Те прекрасно знаят кой е той и какви ги е вършил / върши, само че е "техния кучи син".

 60. 60 Профил на Роси
  Роси
  Рейтинг: 7130 Неутрално

  "По неин модел и с помощта на испански прокурори е създадена и антикорупционната прокуратура в Румъния."
  Аааа, тя затова румънската прокуратура се справя така добре и затова ние никога няма да поискаме помощ от испанската прокуратура.

 61. 61 Профил на Fiji
  Fiji
  Рейтинг: 1433 Весело

  До коментар [#56] от "Содом и Гомор кРаят на джендъризма":

  Ако не излезе заек от тази магнолия, ще вдигнем паметник на Баце до МОЧА и всеки ден ще носим цветя, и караул ще сложим от миски по бикини.

 62. 62 Профил на SEAL
  SEAL
  Рейтинг: 787 Неутрално

  Щом се пресегнаха до Боеко, значи не са аматьори

 63. 63 Профил на Синовете на лейтенант Шмид и Решетников
  Синовете на лейтенант Шмид и Решетников
  Рейтинг: 1584 Весело

  До коментар [#61] от "Fiji":

  По-добре гласувайте направо за БКП и се вливайте в редиците на оная дето демокрацията много и отнела да не се губи ценен глас. То не че е много 1-2 процента ама кой ти ги дава? Решетников ще черпи.

  И да знаеш, Минке, че последният комунист на планетата ще умре в България. Даже когато в Съветска Русия няма да има нито един жив комунист. Какъв народ сме, Минке, какъв народ...
 64. 64 Профил на Norman Granz
  Norman Granz
  Рейтинг: 3137 Неутрално

  До коментар [#63] от "Содом и Гомор кРаят на джендъризма":

  "По-добре гласувайте направо за БКП ..."

  А ти по-добре прочети коментар № 24 и се помъчи да разбереш кой изпълнява програмата на БКП. Написан е достъпно, може би няма да те затрудни.

  Все ще научиш нещо, вместо да тролиш.

  НЯМАМ ВРЕМЕ ДА ОТГОВАРЯМ НА ВСЕКИ ИДИОТ.
 65. 65 Профил на 2.5
  2.5
  Рейтинг: 1885 Неутрално

  "Първо пристигат зад маската на известна легитимност, но целта им е да се инфилтрират в обществото. Те корумпират политици, съдии, полицаи, банки, бизнеса в различни градове. Докато осъзнаеш какво се случва, вече е късно."

  Корупцията, както е известно има две страни - едната, която дава и другата, която получава подкупа...
  Оът написаното по-горе излиза, че втората страна не съществува до появяване на руснак ?! - не думай...

  I Want To Believe
 66. 66 Профил на bobhunter
  bobhunter
  Рейтинг: 762 Неутрално

  Испанците били готини; те били жертви; тях ги корумпирали; СВЕТА ВОДА НЕНАПИТА. Ай сиктир. Толкова испанците, испанските мафиози са готини, колкото и американските мафиози, колкото Коза Ностра, колкото италианската Ндрагета, колкото руската и всяка друга мафия. Просто капитализмът си е такъв, позволява да има мафия, да се гласуват закони за легализиране на любимите за мафията бизнеси: хазарт, наркотици, лихварство чрез системата на бързото, необезпечено кредитиране и ЧСИ, проституция и СТРОИТЕЛСТВО, обществени поръчки по европроектите ...Колкото и да бяха корумпирани и гнусни комунистите с тяхната "малка правда" никога не посмяха да приемат закони за легализиране на хазарта, нямаше наркомани и наркотици, нямаше лихвари, нито ЧСИ. Точно обратното, имаше закон за инкриминиране отпускането на необезпечени кредити, който предвиждаше затвор от 3 до 10 години за всеки, който отпусне подобен кредит. Бързото, необезпечено кредитиране е алфата и омегата на всички мафиотски бизнеси! Мафиозите не са като комунистите! Те без пари не работят! Те плащат и корумпират!

 67. 67 Профил на Синовете на лейтенант Шмид и Решетников
  Синовете на лейтенант Шмид и Решетников
  Рейтинг: 1584 Весело

  До коментар [#64] от "Norman Granz":

  В сегашната политическа обстановка по-добро няма. Това е което се предлага на щанда. Избираш дали да гласуваш за приватизаторката дето демокрацията и отнела много или за правителство което купува американски самолети. Или за рушвет грипенов, малинов и черни лебеди или за правителство което гони руски разведчици. Това е положението как'сийке.

  И да знаеш, Минке, че последният комунист на планетата ще умре в България. Даже когато в Съветска Русия няма да има нито един жив комунист. Какъв народ сме, Минке, какъв народ...
 68. 68 Профил на Visoka Topola
  Visoka Topola
  Рейтинг: 264 Неутрално

  "Първо пристигат зад маската на известна легитимност, но целта им е да се инфилтрират в обществото. Те корумпират политици, съдии, полицаи, банки, бизнеса в различни градове. Докато осъзнаеш какво се случва, вече е късно."

  Меже би: "те корумпират политици, съдии, полицаи, президенти, ..."

  Преди няма месец, главния прокурор попита конституциония съд дали може да бъде разследван президента за национална измяна. То си беше ясно към коя чужда държава. По-интересното е, че публикуваните СРС-та не засягаха темата.

  И като се почнаха едни ревове и тръшкания, та до днес. Последното бяха претоплени писания от испанския вестник.

 69. 69 Профил на Мария
  Мария
  Рейтинг: 1421 Весело

  До коментар [#23] от "К2":

  Защо спестявате другата част от истината: системата е толкова перфектна, че успя да отърве от затвора дъщерята на краля.

  ”За мен България си остана един вечен мираж. В който и свят да съм, винаги ще я нося като ранена птица в сърцето си." (Никола Манев)
 70. 70 Профил на wre501051215
  wre501051215
  Рейтинг: 2814 Неутрално

  До коментар [#15] от "Николай Бучков":

  Херо я осведомява Норманът.От него чакя тя всяка нова информация,която както знаем идва директно от Боец и Биволь.

 71. 71 Профил на wre501051215
  wre501051215
  Рейтинг: 2814 Неутрално

  До коментар [#48] от "Norman Granz":

  Българские,зашото е българска собственост.В Сърбия е руски.Питай Макаров,нали с него вече се срещаш,след като Херо спряла парите от Чичо!

 72. 72 Профил на Ivan_
  Ivan_
  Рейтинг: 462 Весело

  До коментар [#10] от "Петър Петров":

  Петър, пак неподготвен се изказваш....

  Модератора е неадекватен!
 73. 73 Профил на Ivan_
  Ivan_
  Рейтинг: 462 Весело

  До коментар [#30] от "cyg16639553":

  Не си прав. Вярно е, че има сериозно присъствие на всякаква организирана престъпност, защото е много съблазнителна. Но също е вярно, че властите въобще не си поплюват и може да се взима пример от испанците в това отношение.

  Модератора е неадекватен!
 74. 74 Профил на Ivan_
  Ivan_
  Рейтинг: 462 Весело

  До коментар [#30] от "cyg16639553":

  Не си прав. Вярно е, че има сериозно присъствие на всякаква организирана престъпност, защото е много съблазнителна. Но също е вярно, че властите въобще не си поплюват и може да се взима пример от испанците в това отношение.

  Модератора е неадекватен!
 75. 75 Профил на wre501051215
  wre501051215
  Рейтинг: 2814 Неутрално

  До коментар [#56] от "Содом и Гомор кРаят на джендъризма":

  Засрамен костовист водял ли си?!То трябва да имаш срам на първо място!

 76. 76 Профил на Ivan_
  Ivan_
  Рейтинг: 462 Весело

  До коментар [#34] от "Петър Петров":

  Пробвай се, да видим...

  Модератора е неадекватен!
 77. 77 Профил на wre501051215
  wre501051215
  Рейтинг: 2814 Неутрално

  До коментар [#57] от "Norman Granz":

  Басии,пишеш си с червен трол и се поздравявате,и говориш за русофили?!Лошо ли е положението,че ти жертваха ника и цялата легенда,създавана с години?!

 78. 78 Профил на Ivan_
  Ivan_
  Рейтинг: 462 Весело

  До коментар [#38] от "cyg16639553":

  Спокойно, колко спокойно? Ако беше информиран колко конфискувани неща има нямаше да пишеш подобни работи.

  Модератора е неадекватен!
 79. 79 Профил на wre501051215
  wre501051215
  Рейтинг: 2814 Неутрално

  До коментар [#63] от "Содом и Гомор кРаят на джендъризма":

  Че те на последните избори си гласуваха з БСП.Манолова,Радев,Копейкин-бяха кандидати на БСП.

 80. 80 Профил на Ivan_
  Ivan_
  Рейтинг: 462 Весело

  До коментар [#51] от "cyg16639553":

  То май не си стъпвал в Испания... Как ще и презастроиш крайбрежието? Всяка седмица минавам през крайбрежен природен парк в който няма сгради, днес снимах една огромна дива коза, виждам редовно от тях включително и на плажа... Около Алмерия има едно място което може да събере 3-4 комплекса като Слънчев бряг, а няма нито един хотел, всичкото е зеленчукови градини, парници....

  Модератора е неадекватен!
 81. 81 Профил на Петър Иванов
  Петър Иванов
  Рейтинг: 675 Весело

  защото не обменя опит с руската прокуратура

 82. 82 Профил на andreas_hofer
  andreas_hofer
  Рейтинг: 1143 Неутрално

  До коментар [#11] от "Петър Петров":

  Правиш ли разлика между има руснаци и робско сервилничене пред руснаци, както е в България?!

  Комунизмът и неговите мутации са проклятието на съвременна България
 83. 83 Профил на Fiji
  Fiji
  Рейтинг: 1433 Неутрално

  До коментар [#66] от "bobhunter":

  Леле! Ти къде си живял по време на социализма? Нямало наркомани, наркотици и хазарт?! На последния етаж на Японския (сега Маринела) имаше казино, питай Данчо Ментата, ако не вярваш, той там беше крупие, и по Черноморието имаше казина.

 84. 84 Профил на today
  today
  Рейтинг: 940 Неутрално

  България се развива по руския модел, т.е. управлението е тясно свързано с престъпността, нямаме нищо общо с испанците. Важното е да си гъст с управляващите и няма да те закачат.

  Борбата с корупцията в България е като риболова по Discovery. Хващат ги, показват ги, и ги пускат!
 85. 85 Профил на razor
  razor
  Рейтинг: 681 Неутрално

  Когато стигнах до "по неин модел и с помощта на испански прокурори е създадена и антикорупционната прокуратура в Румъния", разбрах, че този модел не е подходящ за България!

 86. 86 Профил на razor
  razor
  Рейтинг: 681 Неутрално

  След като не успяхме да съборим людоеда избирайки Галева и Копейкин,Р.Решетников не ни помогна,нищо че биехме чело пред него,Кьовеши остана глуха за воплите ни ,а янките ни прекараха,като не го посочиха за корумпе,сега надеждите ни са в испанците.Дано поне те ни свършат работата .Ще чакаме и ще се надяваме.
  —цитат от коментар 13 на uvtest


  Няма да стане, испанците са гола вода:

  "В друг отдел работят финансови инспектори, които са специалисти по изразходването на публични средства - провеждането на обществени поръчки и тяхното изпълнение."

  Това е несериозно. У нас специалисти по изразходването на публични средства има във всяко държавно ведомство и всяка община!


 87. 87 Профил на Петър Петров
  Петър Петров
  Рейтинг: 491 Неутрално

  До коментар [#72] от "Ivan_":

  Лесно от панелката в люлинда заключващ за неща в Испания.

  Горд българин с три години стаж в Испания .Вече в България и занимаващ се с крипто валути .
 88. 88 Профил на Петър Петров
  Петър Петров
  Рейтинг: 491 Неутрално

  До коментар [#82] от "andreas_hofer":

  А ти правиш ли.

  Горд българин с три години стаж в Испания .Вече в България и занимаващ се с крипто валути .
 89. 89 Профил на comandante vs либерални ентусиасти&корпократи
  comandante vs либерални ентусиасти&корпократи
  Рейтинг: 2626 Весело

  А бе испанци, какво да ги правиш, хващат се за дреболии. Ще трябва да се премести някъде другаде бутичето.
  —цитат от коментар 1 на gianni


  Да бе, имам един приятел и му вярвам , истината е ,че Барселона си работи за италианската мафия повече от 100г. , руснаците там са само инвеститори и франчайзери на дейности а Басе просто си има държанка там в което няма голяма драма и ева ли ще докажат нещо лошо за него с бутика на каката!

  Libertarianism is just anarchy for rich people
 90. 90 Профил на andreas_hofer
  andreas_hofer
  Рейтинг: 1143 Неутрално

  До коментар [#82] от "andreas_hofer":А ти правиш ли.
  —цитат от коментар 88 на Петър Петров


  Аз явно правя, но ти не, защото се опитваше да ми обясниш, че било пълно в Испания с руснаци и украинци. Да, има рускоговорещи, но определено не им правят метани кат ов България и затова съответно Испания е по-нормална държава от България. С рубладжийство никоя държава не е прогресирала.

  Комунизмът и неговите мутации са проклятието на съвременна България
 91. 91 Профил на evpetra
  evpetra
  Рейтинг: 1115 Неутрално

  "Казах им, че самото присъствие на руснаци е първата крачка в един цялостен процес", обяснява Робин Газауи."

  И аз това казвах и казвам.

 92. 92 Профил на evpetra
  evpetra
  Рейтинг: 1115 Неутрално

  До коментар [#59] от "areta":

  "Бочко ще бъде оставян да си развява коня ..."

  Кон много трудно се развява. Развява се байракът, а конят се разиграва. Като не познавате българските поговорки, не ги използвайте.

 93. 93 Профил на volarok
  volarok
  Рейтинг: 2243 Неутрално

  Още от монголско време от тези земи винаги са идвали само злини към Европа.

 94. 94 Профил на Митко
  Митко
  Рейтинг: 790 Весело

  Тия испанци скоро ще посегнат и на децата ни!

  "горко ми! загинах! защото съм човек с нечисти уста, и живея сред народ с нечисти уста" Исая 6:5
 95. 95 Профил на Митко
  Митко
  Рейтинг: 790 Весело

  Опс, ето че Путин пак изкочи зад рамото и на тази допсика! Каква изненада!!! На ден по колко бройки е нормата, за да се не спре финансирането от през океана?
  —цитат от коментар 37 на Отец Сисой

  Май на вас ви плащат да рекламирате Русия и да не припарвате до територията й.
  Друго обяснения за вътрешния ви дисонанс няма. Типично за рекламния бизнес.

  "горко ми! загинах! защото съм човек с нечисти уста, и живея сред народ с нечисти уста" Исая 6:5
 96. 96 Профил на cyg16639553
  cyg16639553
  Рейтинг: 8 Неутрално

  До коментар [#73] от "Ivan_":

  Пълни глупости, Испания е последната страна, от която може да се вземе пример в борбата с престъпността или корупцията. Целата италианска мафия е там, буквално, и пере мръсните си пари - от десетилетия. Всекакви латиноамерикански картели, мароканци, нигерийци, източноевропейци, руснаци - всички са там и си развиват спокойно дейност пред очите ти. Ти си заврян в некакво село и по цел ден циклиш в български форуми, разбира ти емигрантската кратуна от Испания ...

 97. 97 Профил на cyg16639553
  cyg16639553
  Рейтинг: 8 Неутрално

  До коментар [#80] от "Ivan_":

  Глупендер, става въпрос за курортното крайбрежие, не за пустеещото. Дори в България има незастроени зони, какво остава за Испания с огромната ѝ брегова ивица.

 98. 98 Профил на Ivan Hristov Minov
  Ivan Hristov Minov
  Рейтинг: 418 Неутрално
 99. 99 Профил на Ivan Hristov Minov
  Ivan Hristov Minov
  Рейтинг: 418 Неутрално

  Чакайте други да ви оправят... и ще ви опраят.... както си го чешете тук на седянката. Вас кой да ви разследва - като съучастници, мърши с мърши!? http://directdemocracy21c.eu/2018/08/28/събранията-силата-на-обезправените/

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK