Къде отидоха всички - тъжното, бавно опразване на Видин

Белоградчик

© Николай Дойчинов

БелоградчикОгнян Ненчев е прекарал последните 15 години в опити да напусне Видин, област в северозападния край на България. Шест пъти си е тръгвал в търсене на по-добър живот, шест пъти се е връщал. Решението му за връщане в най-бедния край на най-бедната страна в ЕС е необичайно. Не е такова решението му да напуска. Постоянният отлив на хора в активна възраст допринесе населението на област Видин да се свие наполовина за последните 35 години - от 162 хил. до около 85 хил. през 2018 г.


Огнян за пръв път напуска в търсене на работа, когато наближава 50-годишна възраст, след като губи работата си като ветеринарен инспектор в град Видин, главния в едноименната област. За разлика от милиони българи, отишли в Западна Европа, той ограничава търсенето до страната си. Понякога намира работа като ветеринарен лекар заради първоначалната си квалификация. Понякога го наемат като учител по биология и химия или огняр заради допълнителните си квалификации. Връща се във Видин всеки път, щом работата свърши, с едно и също чувство: ужас. "Сякаш се връщам в гроба си, каза той. Това е умиращ град."


Видин е във въртележката на смъртта, на която заедно кръжат стагнираща икономика и демографски упадък. Хората напускат областта в търсене на просперитет, а просперитетът убягва на областта, защото толкова много хора са я напуснали. Макар подобна динамика да се среща в голяма част от Източна Европа, влиянието ѝ върху Видин е драматично. Населението на провинцията намалява с най-голяма скорост в България, която е с най-бързо спадащото население в ЕС, а и в света. Видин би имал основание да твърди, че е световната столица на срива на населението - кота нула на демографския упадък.
В глобален контекст той може да се отличава, но в региона е типичен случай. От края на комунизма преди 30 години в държавите в Източна и Югоизточна Европа се наблюдаваше изключително явление - постепенното изпразване на страната. Според доклад на ООН от 2019 г. в региона са девет от десетте държави с най-бързо свиващо се население.


Зад тази статистика се крият две големи тенденции: емиграцията на Запад и спадащите коефициенти на плодовитост. Милиони млади напуснаха европейския изток заради по-богатите икономики на Запад. Същевременно останалите имат по-малко деца от предишните поколения. Тези фактори се съчетаха, за да доведат до срив в населението, невиждан в мирно време и по-скоро напомнящ за войни и пандемии.


Белоградчик. Изоставени сгради се виждат често във Видинска област.

© Николай Дойчинов

Белоградчик. Изоставени сгради се виждат често във Видинска област.


Тази история на Балканската мрежа за разследваща журналистика (BIRN) изследва как Видин стана епицентърът на явлението и какво означава това за Европа, сама изправена пред демографски натиск. Не само източноевропейските семейства се свиват. В целия Европейски съюз коефициентът на плодовитост - средният брой деца, родени от жени в репродуктивна възраст - намалява от десетилетия. Ако блокът като цяло е избегнал съдбата на демографски спад, срещан в Източна Европа, това е основно защото западните страни членки привличат мигранти отвъд границите му, а и не само.


В Източна Европа обаче много правителства са открито враждебни към миграцията, особено към тази от Азия, Африка и Близкия изток. Лидери от региона рутинно искат по-строг граничен контрол и не правят нищо, за да приемат дадената им от ЕС квота бежанци и мигранти. Степента на демографския упадък обаче също налага някои трудни избори.


Упадъкът носи със себе си дългосрочна икономическа цена. С времето свиващата се работна сила става непривлекателна за инвеститори и неспособна да подпомага пенсионните и здравните нужди на застаряващото население. Привличането на чужди работници може да помогне да компенсира загубите по-добре от други мерки като стимулирането на големите семейства или да примами напусналите родината си да се върнат. Полша и Литва са само две от страните, започнали да насърчават много специфична форма на миграция - от близката Украйна, страна извън ЕС, чиято икономика отслабна от конфликта с Русия. Югоизточноевропейските държави като България все още не са приели такива политики, но степента на демографски упадък може скоро да ги остави без избор.


"Нужна е масирана вълна на миграция", каза Георги Бърдаров, демограф в университета "Св. Климент Охридски" в столицата на България София, който съветва българското правителство. Ако земята не може да се напълни с българско население, друго ще дойде. Тази територия ще има по-добро бъдеще."


Видин в миналото е голям търговски възел заради местоположението си на река Дунав.

© Николай Дойчинов

Видин в миналото е голям търговски възел заради местоположението си на река Дунав.


Космополитно минало


Видин е крайната точка след петчасово шофиране от София. Пътят от 240 км минава през Стара планина, или Балканите, които са част от натоварен транспортен коридор, свързващ Централна Европа с гръцкото пристанище Солун. В планинските участъци на пътя коли и камиони преминават през тесни ленти, набраздени от дупки. Инцидентите са често срещани и може да блокират трафика в двете посоки. Редица правителства са обещавали да ремонтират пътя, но досега нищо осезаемо не е направено.


През 80-те години пътуването между Видин и София отнема само 35 минути. Градовете са свързани от пътнически самолети, управлявани от държавната авиокомпания. Билетите са евтини. По-възрастните жители на Видин си спомнят как посещават столицата с единствената цел да обиколят магазините.


Услугата обаче става икономически неизгодна след краха на комунистическата държава, полетите бяха прекъснати през 1992 г., а единственото летище на Видин накрая спря да се използва. Днес изоставената му контролна кула гледа към писта, осеяна със стари гуми и натрошено стъкло. Приказки от авиационната епоха на Видин - например историята за пътничка, качила в самолета кокошка, упоена с ракия - влизат във фолклора.


Днес в град Видин растителността се слива с цивилизацията. Дървета и храсти омекотяват вида на бетонни блокове от времето на комунизма. През пролетта уханието на цъфтящите липи се носи по празните улици. На главния площад гигантски екран върти непрекъснато видеоклипове с обществена информация, независимо кое време на деня е. Има и намеци за отминал космополитен дух. Централният квартал с обгърнати от зеленина улици и рушащи се къщи, някога помещавал консулствата на регионални играчи, Русия, Австрия, Гърция или Румъния. Синагогата, обрасла с плевели, някога бе втората по големина в България.


Превърналата се в руини синагога на Видин бе втората най-голяма в България.

© Николай Дойчинов

Превърналата се в руини синагога на Видин бе втората най-голяма в България.


Видин дължи някогашния си статус на географията. Разположен на брега на р. Дунав, векове наред е търговски пункт, към който са проявявали претенции сръбски, унгарски и османски управници. При комунистическото правителство на България градът се превръща в индустриален център. До 1980 г. областта произвежда всички телефони в страната и две трети от гумите ѝ. Сувенирен пепелник от града изобразява гума, обграждаща най-известната му забележителност - крепостта "Баба Вида". Ако някой днес построеше крепост във Видин, би било, за да държи обитателите вътре, а не нападателите - вън.


"Проблемът за кокошката и яйцето"


И двамата синове на Николай Цочев са част от бягството на Запад, преместили са се в Испания, за да работят в сферата на информационните технологии. Междувременно 65-годишният бивш охранител също напуска град Видин и се мести в близкото село Ново село, може да направи повече със заплатата си от 320 евро.


Синовете му понякога помагат финансово. "Как мога да поискам повече, каза той за BIRN. Крава от теле бозае ли?" Преди това управлява бизнес за хидроизолация, но затваря през 2010 г., когато глобалната финансова криза преминава през България. "Хората нямаха пари, за да ремонтират домовете си", каза той.


Николай Цочев, в средата, казва, че би му било трудно да оцелее във Видин със заплатата си на охранител.

© Николай Дойчинов

Николай Цочев, в средата, казва, че би му било трудно да оцелее във Видин със заплатата си на охранител.


Доходът на глава от населението във Видинска област е 3640 евро, или половината от средния за България според статистическия орган на ЕС, Евростат. Безработицата в областта е 13.5 процента - три пъти колкото средната за България. Тези числа не могат да се смятат за напълно точни, тъй като не включват сериозно развитата сива икономика. Много хора работят без договори, а тихомълком допълват доходите с парите, изпращани от чужбина в брой.


В градчето Белоградчик, на 56 км от град Видин, безработните прекарват времето си в кафенетата. Кметът Борис Николов казва, че безработните предпочитат да оцеляват с парите от чужбина, отколкото да си намерят работа. "Не можеш да намериш четирима души да работят на мобилна будка за кафе", каза той за BIRN. Николов заяви, че официалните данни за населението на града заблуждават, тъй като мнозина са заминали за чужбина, без да бъдат забелязани. "Бяхме 10 хил. души през 1991 г., сега сме 5000 на хартия и може би 3000 в действителност", каза той.


Изоставен от хората в активна трудова възраст, Видин стана страна на възрастните и в определени случаи на младите. Някои от мигрантите са оставили зад себе си "Скайп деца", наречени така по името на най-известното от приложенията, използвани, за да поддържат връзка.


Децата обикновено се поверяват на грижата на баби и дядовци с подкрепата на средствата, идващи от чужбина. В Северозападна България единият или двамата родители на 44%, или почти половината, от децата на възраст от 10 до 17 г. работи в чужбина според доклад на агенцията на ООН за децата, УНИЦЕФ. Средната стойност за България е 23 процента.


Родителите напускат, защото се налага, не защото искат", каза 18-годишната Кристин Валентинова. Завършила гимназия във Видин, тя рядко е виждала баща си 13 години, докато той живее и работи в Кипър. Две от тези години, докато майка ѝ живее с баща ѝ, Кристин я отглежда единствено баба ѝ. Всички 26 студенти, завършили класа ѝ, са напуснали Видин. И тя направи това миналата година, премествайки се в Холандия, за да учи бизнес.


Плакат на германския канцлер Ангела Меркел украсява стена в Белоградчик. Германия е важна дестинация за българските мигранти.

© Николай Дойчинов

Плакат на германския канцлер Ангела Меркел украсява стена в Белоградчик. Германия е важна дестинация за българските мигранти.


Надеждата с мащабни схеми да се върне към живот Видин още не е станала реалност. Откриването на мост над река Дунав, свързващ Видин с Калафат в Румъния, през 2013 г. увеличи трафика през областта, но не създаде много работни места. През 2017 г. правителството започна програма за заетост на стойност 1 млн. евро за Северозападна България, целяща да насърчи работодателите да задържат местните служители поне година. Според базирания във Видин икономист Радослав Георгиев от сдружението "Активно общество" 90% от служителите са освободени след края на програмата.


Затъващата икономика на Видин и спадащото му население създадоха проблем в стил "кокошката и яйцето" според Георги Стоев, основател на български технологичен инкубатор. Той каза, че работодателите стоят далеч от райони като Видин, "като твърдят, че няма подходящи хора за наемане, а младите хора си тръгват, защото няма подходящи работодатели".


"Демографски насрещни ветрове"


Бягството на българските работници започна през 1990 г., в бурното време след комунизма и продължи през новия век. Влизането на страната в ЕС през 2007 т. бе предшествано от притеснения, че миграцията ще достигне пик, след като свободата на движение започне да се отнася за всички нейни граждани. В очакване на приток от страната богатите европейски икономики - Италия, Австрия и Германия до Холандия, Великобритания и Ирландия - наложиха временни ограничения на работници от България и Румъния, също присъединила се към блока през 2007 г. Последните ограничения изтекоха през 2014 г.


Гюнтер Ферхойген, комисар за разширяването между 1999 и 2004 г., каза за BIRN, че е бил притеснен от потенциалното влияние на загубата на още работници върху икономиките на Румъния и България. По време на предприсъединителните преговори, каза той, на временните ограничения се гледаше като на средство не само за защита на трудовите пазари в Западна Европа, но и на защита на "развитието в страните кандидатки". Скоростта, с която спада населението, обаче свари хората, изготвящи политиките, неподготвени. "При България и Румъния никой не можеше да очаква обезлюдяването да е толкова бързо", каза Ферхойген.


Главният преговарящ на България в присъединителните преговори, бившият заместник външен министър Владимир Кисьов, заяви за BIRN, че лидерите от ЕС като цяло са били "прагматични" за предоставяне на свободата на движение, признавайки, че мярката ще облекчи недостига на работна сила при тях. "Страните от ЕС, на които не им достигат работници, печелят от хората ни", каза той.


В много части на Северозападна България възрастните са повече от младите.

© Николай Дойчинов

В много части на Северозападна България възрастните са повече от младите.


Очакваше се, разбира се, и Румъния, и България да спечелят от присъединяването към ЕС, както и другите в региона, присъединили се към блока. На теория икономическите ползи, дошли с членството, могат да помогнат да се забави скоростта на демографския спад, като се намалят стимулите за емиграция.


Стандартът на живот в действителност, изглежда, се подобри от влизането насам. Когато България се присъедини към ЕС през 2007 г., брутният ѝ вътрешен продукт на глава от населението бе 40% от средния на 27-те държави членки. През 2018 г. той бе 50% от средния за блока от 28 държави. Безработицата е достигнала исторически минимум.


Продължи обаче и демографският упадък. Десетки хиляди млади българи все още потеглят към Западна Европа всяка година. Броят на българите, живеещи и работещи в чужбина, се е удвоил от присъединяването на страната им към блока според статистическата агенция Евростат. Дванайсет процента от работната сила на страната днес живеят в други страни членки.


Емиграцията не е и единственият фактор за демографския упадък. Коефициентът на плодовитост на България, 1.5 раждания на жена, е доста под минимума, нужен, за да се поддържа населението, дори преди да се брои загубата от емиграцията. Във Видинска област броят на ражданията всяка година е спаднал с две трети от 2000 г. насам.


България предлага 65 седмици майчинство с пълна заплата, третото най-дълго в Европейския съюз. Тя обаче може да направи още, за да стане майчинството привлекателен избор, според Калоян Стайков, икономист в Института за пазарна икономика в София. "Щедрите условия звучат добре в началото", каза той за BIRN, но подкрепата е малка за семействата с ниски доходи, след като майките се върнат на работа.


Докато икономическите ползи за България след присъединяването към ЕС не ограничиха демографския спад, този спад най-вероятно е попречил да се осъществят ползите. Според проучване в региона, направено от Международния валутен фонд (МВФ), очакваният БВП на глава от населението в Централна, Източна и Югоизточна Европа можеше да се повиши до 74% от средния в ЕС до 2050 г. - голямо повишение спрямо сегашното равнище, 52 процента. След като обаче се вземе предвид демографският упадък, МВФ преразглежда прогнозният БВП на човек за същия период до не повече от 60% от средния за Западна Европа. По думите на проучването "демографските насрещни ветрове" са забавили скоростта на "икономическа конвергенция".


Заради свиващата се работна сила може да е по-трудно за правителствата да плащат за пенсионните и здравни нужди на възрастните.

© Николай Дойчинов

Заради свиващата се работна сила може да е по-трудно за правителствата да плащат за пенсионните и здравни нужди на възрастните.


В другия край на Източна Европа, в балтийската държава Литва, се очаква спад на населението, сходен с българския, до 2050 г. според последните прогнози на ООН. От 1990 г. страната е загубила 883 хил. души или близо четвърт от населението си, основно заради емиграция към ЕС.


Както и другаде в региона, демографията стана основен политически проблем, макар че не подхрани същия вид националпопулизъм като в Полша и Унгария. Литовското правителство е ръководено от Съюза на фермерите и зелените, нова партия, избрана с обещанието да се подобрят социалните придобивки и да се ограничи емиграцията към ЕС.


Заедно с политики, целящи да насърчат завръщането на работници от чужбина, партията въведе субсидии за покупка на къщи в провинцията, за да изкуши литовските граждани да се установят в обезлюдяващата се провинция. "Десет нови семейства в малък район може да означават десет нови бизнеса", каза за BIRN заместник-председателят на партията Томас Томилинас. Той обаче добави, че въздействието на субсидията е било в голяма степен "символично".


Изправено пред хроничен недостиг на работна сила, литовското правителство също така започна да облекчава ограниченията за чужди работници преди три години. В страната вече официално живеят рекордните 58 хил. чужденци, а за още десетки хиляди се смята, че работят в сивата икономика. Повечето идват от Украйна, по-малък брой - от Беларус и Русия. Наемат се в транспортния и строителния сектор, където биват обвинявани, че подбиват заплатите.


"Украинците, идващи в Литва, са жертви на това, че не познават закона", каза Володимир Курило, украински мигрант, който ръководи строителна бригада в Беларус. Макар да се радва, че получава по-висока заплата, отколкото би взимал вкъщи, той също обмисляше дали да не се премести със семейството си в Германия, за дори по-добра заплата.


Томилинас призна, че притокът на работници мигранти е подпомогнал икономиката, но го направи с нотка на предпазливост. Разхлабването на ограниченията в имиграцията, каза той, е като "бонбоните, алкохола и цигарите на витрината на магазин" - изкушаващо бързо решение за проблема на демографския спад.


Правителствените опити за забавяне на растежа на населението във Видин засега имат малко въздействие.

© Николай Дойчинов

Правителствените опити за забавяне на растежа на населението във Видин засега имат малко въздействие.


Все още са малко индикациите, че България ще опита да привлече работници мигранти с каквото и да било в мащаб, сходен с този в Литва. Враждебността към неевропейски новодошли в частност достигна пика си през последната мигрантска криза, когато хиляди бягащи от войни и бедност в Близкия изток и Южна Азия преминаха през България на път към Западна Европа.


"Ако дойдат мигрантите, вземам "Калашников", каза Николай Цочев, бившият предприемач с бизнес в хидроизолацията. "Дори ако не бяха мюсюлмани, можеше да сме по-зле. Украинец би работил тук за по-малко пари."


Огнян Ненчев, ветеринарят, приветства в по-голяма степен тази възможност. "Няма да е лошо да вкараме мигранти, каза той. Някои може да кажат, че мигрантите подбиват заплатите на видинчаните. Но къде са видинчаните, за които говорят?"


Докато търси следващата си работа, която ще го отведе далеч от Видин, Огнян си спомня единствения път, когато и той е бил изкушен да отиде в чужбина от предложението за работа и евтин подслон в Германия. Стигнал до гарата, където бил върнат, защото опитал да се качи на автобуса с котката си. "Как можех да я оставя", спомня си. И останал, след като се оказал толкова неудовлетворен от Видин, колкото привързан към една котка.


Тази статия, редактирана от Нийл Арун, е изготвена в рамките на Балканската стипендия за отлични постижения в журналистиката с подкрепата на Фондация ERSTE в сътрудничество с Балканската мрежа за разследващи репортажи.

Ключови думи към статията:

Коментари (273)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на Apophenia
  Apophenia
  Рейтинг: 2550 Неутрално

  Логично е.
  Северозапада беш много силен социалистически район, още 1923 искаха да стават савецка република.

  ☠ ☠ ☠ Think of how stupid the average person is, and realize half of them are stupider than that. ☠ ☠ ☠
 2. 2 Профил на EU defender
  EU defender
  Рейтинг: 728 Неутрално

  Логични последици от комунистическото мислене, което е единственото което процъфтява в този район.

  The best way to predict the future is to invent it.
 3. 3 Профил на hasmokar
  hasmokar
  Рейтинг: 857 Неутрално

  Безполезна писанина , без адрес и родина.

 4. 4 Профил на aleksandarx
  aleksandarx
  Рейтинг: 971 Неутрално

  До коментар [#2] от "EU defender":

  Следователно е хубаво, че е опустяло защото комунистите са се махнали.

 5. 5 Профил на vzt34526152
  vzt34526152
  Рейтинг: 536 Неутрално

  А кога ще има статия - бавното опразване на Русе, някогашният четвърти по големина град

 6. 6 Профил на Doge
  Doge
  Рейтинг: 1671 Неутрално

  Като си представя, че 45 години ни управляваха дървените глави дето населяваха този реегион, като Пеко Таков, Мако Даков, и тано Цолов, може би затова и ние сме на това дердже

 7. 7
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 8. 8 Профил на aleksandarx
  aleksandarx
  Рейтинг: 971 Неутрално

  До коментар [#7] от "EU defender":

  Следователно трябва са се очаква скорошно излизане от ЕС и НАТО след като мнозинството население са комунисти?

 9. 9 Профил на Таралеж
  Таралеж
  Рейтинг: 2072 Неутрално

  Тъжна картинка. И позната. Обърнете внимание на чичката с котето, дето все му се иска да напусне Видин, и все не му стиска. Много точно, и много показателно! Оглеждам се като емигрант, около себе си виждам все българи с ДУПЕ. Все железни! Без значение на професия, образование, без значение от къде са в България. Гена им е че имат дупе, че са железни. И когато хиляди хора с подобен ген (и децата им със същия ген) напускат една страна бъдещето на страната не е хич розово.

 10. 10 Профил на irobot
  irobot
  Рейтинг: 643 Неутрално

  Не само Видин, но и всеки български град в северна България без туристически поминък, от порядъка на 25-75 хиляди население е на подобно дередже. В делничен ден на главната улица се мяркат същите 5-6 безделника, всички продавачки пушат пред магазините, таксиджиите стоят цял ден на стоянките четейки вестник, а гастарбайтерите и общаците си трошат парите в няколкото игрални зали. Няма едно пълно функционално семейство, или някой е заминал, или някой е болен, или бащата е безработен.

 11. 11 Профил на selqnin
  selqnin
  Рейтинг: 1703 Неутрално

  Отидоха там, където може да се работи и живее нормално - на Запад - поне на мен не ми е известно някой да е заминал на североизток...

 12. 12 Профил на bgkurshum
  bgkurshum
  Рейтинг: 687 Неутрално

  Логични последици от комунистическото мислене, което е единственото което процъфтява в този район.
  —цитат от коментар 2 на EU defender


  Матрияла лош, така му се пада, а?

  На 11.07. да изринем сикаджията и мутренската му шайка! Този път завинаги!
 13. 13 Профил на Apophenia
  Apophenia
  Рейтинг: 2550 Неутрално

  До коментар [#8] от "alexandar":

  трябва да пратите нов Димитров и Коларов, Копейкин и Сидеров нещо не вървят

  ☠ ☠ ☠ Think of how stupid the average person is, and realize half of them are stupider than that. ☠ ☠ ☠
 14. 14 Профил на aleksandarx
  aleksandarx
  Рейтинг: 971 Неутрално

  До коментар [#11] от "selqnin":

  Е той нали това дифендара обяснява, че феновете на североизток са останали. Нормално е да отидат на Запад.

 15. 15
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 16. 16 Профил на aleksandarx
  aleksandarx
  Рейтинг: 971 Неутрално

  До коментар [#13] от "GMO VACCINES CHEMICALS":

  Е какви комунисти са тия да не вярват? Да не би да намекваш , че дифендара лъже?

 17. 17 Профил на stein
  stein
  Рейтинг: 897 Неутрално

  Тъжна история, в която няма добри и лоши. Просто такъв е животът.

  "Свободата започва там, където свършва невежеството." Виктор Юго.
 18. 18 Профил на Николай Бучков
  Николай Бучков
  Рейтинг: 1638 Разстроено

  Изглежда някои са забравили за падналите българи там......

 19. 19 Профил на bobhunter
  bobhunter
  Рейтинг: 897 Неутрално

  Причините за обезлюдяването на България и промяна на етническия състав (обезбългаряването) са кристално ясни: лоша организация, лоши закони и лошо управление, пълно тържество на мафията с нейните атрибути- хазарт, наркотици, лихварство, терор на ЧСИ, господство на олигарсите, липса на държавна инициатива в сферата на здравеопазването и бизнеса....Хората бягат от България за да спасят децата си от хазарта, наркотиците, възможността да задлъжнеят до гроб заради безотговорното отпускане на необезпечени бързи кредити и преследване до гроб за дългове от ЧСИ. Средата е отвратителна. Няма как да отгледаш поколение при подобни условия. Колкото и прекрасен град да е Видин, социалният фактор, улицата, имат по- голямо значение и то не само в България, а навсякъде по света. В Европа мафията си извоюва все по- големи сфери на влияние, тя диктува законите, създава корупция в правораздавателната система и полицията. Желязната пета!

 20. 20 Профил на Apophenia
  Apophenia
  Рейтинг: 2550 Весело

  До коментар [#19] от "bobhunter":

  В района очевидно няма създадено нищо, което да задържа хората.
  Трябва да се оградим границата с бодлива тел и да се стреля на месо по бягащите,
  да изселят обратно софианците по селата и да въведат софийско жителство.
  И който не слуша Партията да го реазпределят там, да се интегрира :)

  ☠ ☠ ☠ Think of how stupid the average person is, and realize half of them are stupider than that. ☠ ☠ ☠
 21. 21 Профил на nqb29617416
  nqb29617416
  Рейтинг: 57 Неутрално

  До коментар [#1] от "GMO VACCINES CHEMICALS":


  До коментар [#2] от "EU defender":


  До коментар [#4] от "alexandar":
  И като сме комунисти нямаме право на добър живот ли? Вие като не сте комунисти повече хора ли сте от нас? Ние не сме ли българи, вие не сте ли българи? Като не ни искате защо правителството в София не ни даде възможност да станем "съветска" територия или част от Румъния? Боко тиквата не е идвал във Видин от 2012 г., а болница има само по документи, като ходиш в спешна помощ връщат 90 процента от хората, защото казват, че нямат никакви лекари. Много е странно това разделение между българите на ние и те. Обикновено не води до нищо добро.

 22. 22 Профил на 4ort
  4ort
  Рейтинг: 1361 Неутрално

  По-гнусни комунисти от СевероПропадналите не съм срещал!!!
  —цитат от коментар 15 на LudLustrator


  Еманци на тези са Корнелия и Миков.

 23. 23 Профил на Apophenia
  Apophenia
  Рейтинг: 2550 Весело

  До коментар [#21] от "nqb29617416":

  не, но имате такъв живот какъвто си направите

  ☠ ☠ ☠ Think of how stupid the average person is, and realize half of them are stupider than that. ☠ ☠ ☠
 24. 24 Профил на Apophenia
  Apophenia
  Рейтинг: 2550 Весело

  *някои комунисти бяха и са си още много добре.

  ☠ ☠ ☠ Think of how stupid the average person is, and realize half of them are stupider than that. ☠ ☠ ☠
 25. 25 Профил на DDR
  DDR
  Рейтинг: 2105 Неутрално

  До коментар [#9] от "Таралеж":

  ”Дупе” имаш, когато се бориш за промяна в твоята страна/родно място. Това е истинската борба, която иска ”железно дупе”. Да емигрираш ”на метеното” не е голямо геройство, може да се сравни с преместването от село в град, например.
  Не се заяждам, но сложната борба е да се пребориш в Бг за промяна.

  Im Kapitalismus wird der Mensch durch den Menschen ausgebeutet; im Sozialismus ist es umgekehrt. "Gleichberechtigung ermöglicht Freiheit, weil Ungleichheiten nicht negiert werden. Gleichstellung ist Gleichmacherei, die den Menschen nicht mehr in seiner Individualität, sondern nur als Vertreter eines Kollektivs wahrnimmt"
 26. 26 Профил на Капабланка
  Капабланка
  Рейтинг: 625 Неутрално

  Видин е красив град с опаки хора, който отдавна се обезлюдява. Интересното е, че от онзи край са едни от най-видните комунистически отрепки и преди и след 1989-та.Некадърността,надалновидността и безхаберието им са най-видими днес.
  И една случка преди 7-8г. с човек от там: след като постоянно и неотменна гласувал винаги за БКП и Бсп, дал глас и за ГЕРБ при първия им мандат и само след година се разочаровал и започнал да ги пустосва, като обявил, че пак и винаги ще си избира комунисти, а не десни. Колкото и да се опитвах с факти и думи да му докажа и покажа, че ГЕРБ са също комунисти, а той е идиот - не би. Но, в крайна сметка той вярва, че за тежкото му положение е виновен само и единствено Костов.

 27. 27 Профил на Луд Общественик
  Луд Общественик
  Рейтинг: 943 Весело

  Белоградчик, преди 2-3 години, национален празник с 3 почивни дни.
  Около 10 сутринта отиваме за мекици.
  Отвън на служебната маса 1 лелка пуши, а друга ни обслужва.
  - Мекици има ли?
  - Няма мекици, имаше допреди малко, но вече няма.
  - Е няма да ли правите още?
  - днеска не...
  Каквото сам си направиш, друг не може да ти го направи. Града пълрн, всички дошли да харчат, тях ги мързи да гледа и все пак е неделя. Няма да споменавам мързеливите сервитьори дори...
  П. П. Сещате ли се мекиците на рилският манастир? Печатница за пари - сигурно и в два през ноща да отидеш, ще има пресни мекици.
  Та затова деца, едни имат, а други нямат.
  П. П. П. Споменах ли колко са любезни в северозапада?

  Удавете ги в сигнали: https://grajdanite.bg/home
 28. 28 Профил на 4ort
  4ort
  Рейтинг: 1361 Неутрално

  До коментар [#19] от "bobhunter":

  Какви са причините за това, което си описал?
  Защо същото се случва в целия бивш соц.?

 29. 29 Профил на aleksandarx
  aleksandarx
  Рейтинг: 971 Неутрално

  До коментар [#21] от "nqb29617416":

  Това се опитвам да им намекна. Бруталната липса на логика в тезите им. Хем повечето не комунисти са се махнали на запад, хем мнозинство останали комунисти и русофили мега бленуват за НАТО. Под всяка статия мненията им си противоречат. Логика 0.

 30. 30 Профил на Apophenia
  Apophenia
  Рейтинг: 2550 Весело

  До коментар [#25] от "DDR":

  Като видиш, че трябва да се бориш с 80% от населението, решаваш поне децата ти да са добре. Аз съм от северозапада и не съм емигрирал, поради голям мързел, а и преди много години си бях с комунистически заблуждения.

  ☠ ☠ ☠ Think of how stupid the average person is, and realize half of them are stupider than that. ☠ ☠ ☠
 31. 31 Профил на Луд Общественик
  Луд Общественик
  Рейтинг: 943 Неутрално

  До коментар [#19] от "bobhunter":

  А мързела защо пропусна?

  Удавете ги в сигнали: https://grajdanite.bg/home
 32. 32
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 33. 33 Профил на Луд Общественик
  Луд Общественик
  Рейтинг: 943 Неутрално

  До коментар [#21] от "nqb29617416":

  Да, нямате право :л

  Удавете ги в сигнали: https://grajdanite.bg/home
 34. 34 Профил на Торбеш
  Торбеш
  Рейтинг: 1420 Неутрално

  Фашисткият режим, установен в България след 9-ти септември 1944г., наричан перфидно “социализъм”, не само беше “недоноШче”, както го нарече сваленият диктатор Т.Ж., - соцът беше катастрофа за народа ни.
  Отнеха земята, отнеха правата, отнеха свободата на хората. Заместиха ги с лъжи и пропагаДна.
  Създадоха “индустрия”, даваща заплати, срещу които не можеш да получиш нищо - селото, вилата, живите родители на село някак крепяха живота.
  Индустрията не по Западен, а по сАвеЦки образец бе пълен провал!
  Всъщност кое не беше провал?!
  Соцът беше пълен провал, катастрофален провал, замазван с лъжа и нелепа пропагаДна.
  Резултатът е пред очите ни.

  Като българин съм горд, че думата "неудачник" е незаменяема чуждица в българския език, заемка от руския език.
 35. 35 Профил на ceci_
  ceci_
  Рейтинг: 690 Неутрално

  До коментар [#11] от "selqnin":

  Надявам се товв сгрява душичката ти, защото привлекателност на Видин и Бг като цяло хич не добавя. От друга страна гледната точка е много близо до интернационал комунизма, когато се бориха в африка да се живее добре, е сега е за запада, но смисъла е същия)))

 36. 36 Профил на aleksandarx
  aleksandarx
  Рейтинг: 971 Неутрално

  До коментар [#32] от "EU defender":

  Т. Е. При референдум на тази област за присъединяване към Руската федерация ти няма да оревеш орталъка, че се посяга на териториалната цялост на държава от НАТО?

 37. 37 Профил на Norman Granz
  Norman Granz
  Рейтинг: 4065 Неутрално

  До коментар [#26] от "Капабланка":

  "Колкото и да се опитвах с факти и думи да му докажа и покажа, че ГЕРБ са също комунисти, а той е идиот - не би. Но, в крайна сметка той вярва, че за тежкото му положение е виновен само и единствено Костов."

  Описваш поне половината от форума, колега...

  НЯМАМ ВРЕМЕ ДА ОТГОВАРЯМ НА ВСЕКИ ИДИОТ.
 38. 38 Профил на nqb29617416
  nqb29617416
  Рейтинг: 57 Неутрално

  До коментар [#33] от "Луд Общественик":

  Щом казваш, че нямаме право...

 39. 39 Профил на plynii
  plynii
  Рейтинг: 688 Неутрално

  Нищо ново. И през социализма Северозападният район беше най-изостаналия в България. Така си беше и така и остана.

 40. 40 Профил на Apophenia
  Apophenia
  Рейтинг: 2550 Весело

  До коментар [#36] от "alexandar":

  залени човечета ще пратите ли да организат, че 1923 не ви се получи. може век по късно да пробвате пак... този път сигуирно ще е достатъчно да раздадете капачки за буркани

  ☠ ☠ ☠ Think of how stupid the average person is, and realize half of them are stupider than that. ☠ ☠ ☠
 41. 41 Профил на aleksandarx
  aleksandarx
  Рейтинг: 971 Неутрално

  До коментар [#40] от "GMO VACCINES CHEMICALS":

  Защо изобщо е нужно зелени човечета при положение, че според дифендара това е волята на местните жители?

 42. 42 Профил на B52
  B52
  Рейтинг: 1544 Неутрално

  Учуден съм къде са форумните фурашки.... Донсега никой не се изцепил че Костов, Сорос и БХК са виновни за упадъка....

  А това че сме кофти племе което заслужава съдбата си не е лицеприятна теория....

  He had decided to live forever or die in the attempt, and his only mission each time he went up was to come down alive.
 43. 43 Профил на chepokalipsis
  chepokalipsis
  Рейтинг: 798 Неутрално

  ..
  —цитат от коментар 27 на Луд Общественик


  За кратко ме бяха преместили в кол центъра на бившата фирма, че не им достигаше 1 човек, а беше натоварено. Обслужвахме големи вериги магазини, по телефона всички звучаха забързано, всеки искаше работата да се свърши веднага. Само тоя, който отговаряше за Видин, беше отегчен до смърт, едва говореше, тотално безразличие, дали работата ще стане днес или не.
  Имам чувството, че в тоя край на България, всички са спрели "от живота", нямат воля за нищо, те просто съществуват. Нищо чудно, че повечето се махат от там, тази монотонност е депресираща.

 44. 44 Профил на Apophenia
  Apophenia
  Рейтинг: 2550 Весело

  До коментар [#39] от "plynii":

  Как бе, Химически заводи, АЕЦи, електроники, даже кампутри :)

  ☠ ☠ ☠ Think of how stupid the average person is, and realize half of them are stupider than that. ☠ ☠ ☠
 45. 45 Профил на selqnin
  selqnin
  Рейтинг: 1703 Неутрално

  До коментар [#14] от "alexandar":

  Североизтока няма фенове- за съжаление има голяма група хора, които останаха извън Обществото, логиката и хода на живота!
  За съжаление никой не работи за това да си ги върнем обратно, защото Отечеството ИМА НУЖДА ОТ ВСЕКИ БЪЛГАРИН!!!!

 46. 46 Профил на Маняна
  Маняна
  Рейтинг: 8 Неутрално

  Ми в "лошата" Европа, къде. В "гадната" Германия, дето бъкала от емигранти, в "пропадналата" Франция, дето бежанците "вилнеели", в "гейската" Швеция, дето те било страх да излизаш.

  Пътувам почти всеки месец по света. Няма по-добро място от Европа. Ганьо си заслужава собствената участ - все отрича, все някой друг му е виновен, а накрая - "Къде са останалите?". Плачи, Ганьо.

 47. 47 Профил на Apophenia
  Apophenia
  Рейтинг: 2550 Весело

  До коментар [#41] от "alexandar":

  не знам в Крим са руснаци пък пратихте

  ☠ ☠ ☠ Think of how stupid the average person is, and realize half of them are stupider than that. ☠ ☠ ☠
 48. 48 Профил на DDR
  DDR
  Рейтинг: 2105 Неутрално

  До коментар [#30] от "GMO VACCINES CHEMICALS":

  Темата за борбата и емиграцията е сложна и противоречива. Едно е видно обаче — за сега няма воля за борба вътре в страната. Отделно огромна маса не се чувстват сеързани със страната си.

  Im Kapitalismus wird der Mensch durch den Menschen ausgebeutet; im Sozialismus ist es umgekehrt. "Gleichberechtigung ermöglicht Freiheit, weil Ungleichheiten nicht negiert werden. Gleichstellung ist Gleichmacherei, die den Menschen nicht mehr in seiner Individualität, sondern nur als Vertreter eines Kollektivs wahrnimmt"
 49. 49 Профил на Oggie Petkov
  Oggie Petkov
  Рейтинг: 579 Неутрално

  До коментар [#20] от "GMO VACCINES CHEMICALS":

  Там имаха много, останало от соца, но близо 20г. гласуваха за екскомунисти, Видин винаги беше с червено на картата след избори. Обезкостиха всички заводи, окрадоха и дадоха за скрап каквото можаха и това е резултатът. Градът има прекрасно геостратегическо положение, най-близко е до западна Европа, има река и само "матриалът" е виновен за дереджето си. След година-две ще им направят магистралата (или скоростен път) и ще видим какво ще стане. Може би и някои от младите ще се върнат.

 50. 50 Профил на Apophenia
  Apophenia
  Рейтинг: 2550 Весело

  До коментар [#42] от "B52":

  След 30 години в пропилени възможности, какво да кажем...

  ☠ ☠ ☠ Think of how stupid the average person is, and realize half of them are stupider than that. ☠ ☠ ☠
 51. 51
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 52. 52 Профил на boevbisser
  boevbisser
  Рейтинг: 3118 Неутрално

  И в Ловеч е така.
  А къде е Министерството на регионалното развитие.
  Без политика по темата нещата ще стават все по- лоши, вкл. И в селата.

 53. 53 Профил на vankata1
  vankata1
  Рейтинг: 1039 Неутрално

  "Според доклад на ООН от 2019 г. в региона са девет от десетте държави с най-бързо свиващо се население.
  Зад тази статистика се крият две големи тенденции: емиграцията на Запад и спадащите коефициенти на плодовитост."

  Статистиката няма как да я излъжеш. Боко може да рекламира данните за увеличаване на завръщащите се, но броят им засега е нищожен в сравнение с напусналите за последните 30 години, както и с броят на сезонно работещите в чужбина, които създават БВП за чужди икономики, не за българската.

 54. 54 Профил на aleksandarx
  aleksandarx
  Рейтинг: 971 Неутрално

  До коментар [#45] от "selqnin":

  Това е лъжа. Я питай дифендара дали иска мен и децата ми.

 55. 55
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 56. 56 Профил на gorskiq1
  gorskiq1
  Рейтинг: 469 Неутрално

  Туй страхливото племе не заслужава държава .Закривай

 57. 57 Профил на selqnin
  selqnin
  Рейтинг: 1703 Неутрално

  До коментар [#35] от "ceci_":

  Прекрасно е, че родителите Ви са били отговорни хора и са положили усилия и са Ви запознали с буквите, зародиш което можете да четете!
  Сега моля помечтайте на тема :"АКО бях положил усилия и бях изградил капацитет ДОРИ ДА РАЗЛБИРАМ ПРОЧЕТЕНОТО"!!!
  Лека нощ!

 58. 58 Профил на angeles
  angeles
  Рейтинг: 866 Весело

  До коментар [#10] от "irobot":
  Глупости,я питай оня трол дето Вярва в истината да ти каже за Габрово😂😂!

 59. 59 Профил на Маняна
  Маняна
  Рейтинг: 8 Неутрално

  "безработните предпочитат да оцеляват с парите от чужбина, отколкото да си намерят работа"

  На Ганьо, пишман-патреота, нямам какво повече да кажа.

 60. 60 Профил на Маняна
  Маняна
  Рейтинг: 8 Неутрално

  "безработните предпочитат да оцеляват с парите от чужбина, отколкото да си намерят работа"

  На Ганьо, пишман-патреота, нямам какво повече да кажа.

 61. 61 Профил на Да вярваме на истината
  Да вярваме на истината
  Рейтинг: 1653 Неутрално

  До коментар [#43] от "chepokalipsis":

  Във Видин най ми прави впечатление, че в главите си бе са мръднали от соца. Не разчитат на себе си. Не можеш да намериш хора за работа. Карахмеъ от 350 километра. Чакат Държавата да им писне да папкат. Техниката за земеделието им е от соца. Цяла останала България си купи трактори и комбайни тия не. Арендаторите се ориентираха поне че почнаха и Тан да работят.

 62. 62 Профил на angeles
  angeles
  Рейтинг: 866 Весело

  До коментар [#21] от "nqb29617416":


  Колко си откровен!!! И аз съм от северозападнала България ,но не мога да ви дишам шумкарите! Свестните се изнесоха,партиините секретари ви пуснаха по пързалкат!))))

 63. 63 Профил на tsvetko_51
  tsvetko_51
  Рейтинг: 1525 Неутрално

  Логичен и естествен процес, без значение че на нас, а както се разбира от прекалено дългия материал и в други и не малко на брой страни ни е неприятно, да погледнем действителността.
  Но това се случва и се е случвало навсякъде, след 2СВ много ора от западна Европа са отишли в САЩ, и макар и в много по-малки темпове продължава и до днес. На нас, имам предвид цяла източна Европа, ни е дошъл реда и в случая Видин и околността като най-зле икономически, го усещат по-тежко.
  Но реката, като транспортен канал, хубавата природа и плодородна земя, вероятно ще предизвикат след време обратен процес. А и самия град, транспортната инфраструктура, включително мост и пристанище, ще си кажат думата.
  Но днес е така, както надълго и нашироко е написано и тези неща не се решават със социално инженерство, без значение кой ще го прилага, но особено когато произтичат от разни местни величия, например др. Миков:).

 64. 64 Профил на Да вярваме на истината
  Да вярваме на истината
  Рейтинг: 1653 Неутрално

  До коментар [#58] от "angeles":

  Какво ревеш бе. Габрово е 300 години пред Видин. Тука всички работим. Ела и виж.
  С Видин ще ме сравнява болшевикът. Това, че във Видин ви мързи да дишате си е ваш проблем.

 65. 65 Профил на Finland
  Finland
  Рейтинг: 681 Неутрално

  До коментар [#9] от "Таралеж":

  Има хора които са по-емоционални и им е неприятно да напуснат родният град (особено ако ще висиш по задръствания в София).

  Между другото чехите са същите - за тях се говори не само че не обичат да емигрират като поляците, ами и не обичат да се местят в Прага, а си стоят масово по родните места. Виж в уикипедия повечето им градове от топ 15 не са мръднали по население през последните години.

 66. 66 Профил на angeles
  angeles
  Рейтинг: 866 Неутрално

  До коментар [#25] от "DDR":


  Ти къде се бориш ??? Във форума ли? Амън от учители,живейте си и не давайте акъл,всеки си избира сам!

 67. 67 Профил на Да вярваме на истината
  Да вярваме на истината
  Рейтинг: 1653 Неутрално

  До коментар [#58] от "angeles":

  И кое тролско съм казал?! Кое не съм подкрепил с цифри.
  А и Габрово всеки божи ден произвежда над 100 000 броя дрехи скъпи за Калзедония, Прада и български и 40 000 чифта обувки. Тях въобще не съм ги слагал в индустрията. Как мислиш дали сме зле. Влез в сайта на Калзедония и виж колко струва един бански.

 68. 68 Профил на vankata1
  vankata1
  Рейтинг: 1039 Неутрално

  До коментар [#9] от "Таралеж":”Дупе” имаш, когато се бориш за промяна в твоята страна/родно място. Това е истинската борба, която иска ”железно дупе”. Да емигрираш ”на метеното” не е голямо геройство, може да се сравни с преместването от село в град, например.Не се заяждам, но сложната борба е да се пребориш в Бг за промяна.
  —цитат от коментар 25 на DDR


  Съждението ти има смисъл, аз 15 години се борих, но накрая се отчаях и заминах. Не забелязвам да съм пропуснал много в последните 15 години. И тези още по-железните от мен дето са останали, не виждам да са мръднали много напред. А да емигрираш "на метеното" изглежда лесно само на тези, които никога не са го правили.

 69. 69 Профил на zaki
  zaki
  Рейтинг: 231 Неутрално

  До коментар [#21] от "nqb29617416":

  До коментар [#1] от "GMO VACCINES CHEMICALS":До коментар [#2] от "EU defender":До коментар [#4] от "alexandar":И като сме комунисти нямаме право на добър живот ли?
  —цитат от коментар 21 на nqb29617416

  "Ум царува , ум робува ... ум патки пасе"
  "Да е ...й , да им го набиеш, ама акъл как се налива ?"
  "Забранява се на умните да мислят, ... за да не се нарушават правата на тъпите" 70. 70 Профил на angeles
  angeles
  Рейтинг: 866 Весело

  До коментар [#27] от "Луд Общественик":


  Знам мекиците на хотела преди Рилския манастир със боровинково сладко,и овче сирене или мляко! Не ни го сравнявай със мекиците на баба ни в северозападнала България! Вече 40 години само ги сънувам! Да не говоря че възрастните ги ядяха на закуска към 10 в неделя с кана вино от мазата!!)))) Много се работеше,хората от тоя край може да са всякакви но не са мързеливи! Просто комунистите им взеха земята и ги изтласкаха по градовете! Сега имаме доста имотни наследници със земеделска земя!

 71. 71 Профил на k_
  k_
  Рейтинг: 2796 Неутрално

  Видин покрай моста и реката ще се позакрепи и си намери баланса.
  Обаче на юг е трагедия откъм демография и следващите поне 20г ще е така.
  Имаше няколко ентусиасти опитващи се да ръчнат няколко проекта, но еколозите в комбина с местни пенсионери ги прогониха с камъни и дърве.
  Северозапада се превръща в еко-био резерват илюстриращ деградацията на хомосапиенса назад към дърветата.

 72. 72 Профил на Finland
  Finland
  Рейтинг: 681 Неутрално

  До коментар [#28] от "4ort":

  Чехия и Словения не се обезлюдиха така и то като имаш предвид че имат граница с Австрия и всеки може да си хване шапката и да замине с автобуса.

  Разликата между 20% най-бедни и 20% най-богати в Чехия/Словения е 3 пъти, а в България 8 пъти. https://bit.ly/380Bo0U

 73. 73 Профил на samoedin
  samoedin
  Рейтинг: 4191 Неутрално

  "Видин е във въртележката на смъртта, на която заедно кръжат стагнираща икономика и демографски упадък. Хората напускат областта в търсене на просперитет, а просперитетът убягва на областта, защото толкова много хора са я напуснали. Макар подобна динамика да се среща в голяма част от Източна Европа, влиянието ѝ върху Видин е драматично. Населението на провинцията намалява с най-голяма скорост в България, която е с най-бързо спадащото население в ЕС, а и в света. Видин би имал основание да твърди, че е световната столица на срива на населението - кота нула на демографския упадък."

  Тревожно и направо драматично стоят врътките на една власт да оцелява с безкрайните си лъжи, манипулации, корупция и безхаберие на фона на смъртоносните и деструктивни процеси в някои краища на страната ни, където скоро ще останат да стърчат само призрачни сгради, обхванати от избуяла растителност и плакати с кандидат - депутатите за европейския парламент на управляващите....
  Регионът на Видин загива и това е реалността, за съжаление ! Личното ми мнение - трявба да се привлекат наши сънародници от бившото съветско пространство като Бесарабия, Украйна и пр., и да се стимулират да се заселват в подобни райно с подкрепата на държавата ! Иначе трендът на обезкървяване на региона се е превърнал в необратим !

 74. 74
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 75. 75 Профил на Petleshev
  Petleshev
  Рейтинг: 2765 Неутрално

  До коментар [#25] от "DDR":

  Това е най-обречената борба...! Аз, за какво се борих? Живота ми мина в чакане и комунистически глупости. С кого да се боря? С охранени комунисти и ченгета? Благодаря!
  На децата си съм казал, че тук бъдеще няма. Да си търсят късмета на друго място. Тук е обречено на все по-дълбоко затъване. България е циганска държава управлявана от продажници. И с годините ще става още по-зле...!

  Бивш tww09306483.
 76. 76 Профил на Taiga
  Taiga
  Рейтинг: 1253 Неутрално

  "Къде отидоха всички"

  Попитайте всички, които управляват от 1990-та година насам, но най-вече - питайте Чорбаджията Бойко. Според него всички се завръщат.

  "АМЕРИКАНСКИ ГЕОЛОЗИ, ПРОУЧВАЙКИ ПОРЕДНОТО НЕФТЕНО НАХОДИЩЕ НА США, С ИЗНЕНАДА УСТАНОВИХА, ЧЕ НАД НЕГО ИМА НЯКАКВА АРАБСКА ДЪРЖАВА"
 77. 77 Профил на aleksandarx
  aleksandarx
  Рейтинг: 971 Неутрално

  До коментар [#70] от "angeles":

  Това изтласкване по градовете е във всяка точка на планетата. Как си представяш в ерата на Амазон и Фортнайт 70% от населението ти да е земеделци??

 78. 78 Профил на Тиква загубена
  Тиква загубена
  Рейтинг: 0 Неутрално

  Станишев е виновен!

  Приживе на всички в устата ви срах, серете и вие на гроба ми без страх, че мъртвец от гроба не може да се вдигне, серящия гъз с хуй да достигне!
 79. 79 Профил на eti mehter
  eti mehter
  Рейтинг: 3660 Весело

  До коментар [#67] от "Да вярваме на истината":

  Айде бе....къде се губиш....?
  Потънаха им гемиите тука на хората....
  Дай тон за.....настроение.... 😁

  Bukalemun
 80. 80 Профил на Petleshev
  Petleshev
  Рейтинг: 2765 Неутрално

  До коментар [#64] от "Да вярваме на истината":

  В Габрово сте същите червени тикви...! Още сънувате партизански отряди...!

  Бивш tww09306483.
 81. 81 Профил на vankata1
  vankata1
  Рейтинг: 1039 Неутрално

  До коментар [#9] от "Таралеж":

  Прав си, на времето като отидох на екскурзия, видях как "българските турци" са много по-упорити от кореняците турци и с много повече труд напредват бързо.
  После като емигрирах самият аз на запад, естествено никой не ме чакаше с бъклица и минаха години на упорита борба за доказване. И емигрантите около мен, не само българските, работят по-здраво от местните и напредват по-бързо. Много по-трудно е, когато ги няма наблизо родителите ти да ти помогнат с някои неща. За всичко сам, и за най-дребните неща. Но сега за децата ми няма да е толкова трудно, колкото беше за мен като нов емигрант, помагам им и се радвам да видя как напредват повече от мен. Никога няма да се върнат в България при БайХ. Това е живота.

 82. 82 Профил на Да вярваме на истината
  Да вярваме на истината
  Рейтинг: 1653 Неутрално

  До коментар [#75] от "Petleshev":

  Ти кога заминаваш?! Все се каниш и не тръгваш.
  Не съм чувал в Шамони Макрон да им слага да папкат в устенцата, а пък не е милиционер. Не съм чувал и в Баден Баден Меркел да им слага в устенцата. Даже в Чехия Банишора и той беше малка му. Пък милиардер.
  В САЩ пък съвсем не съм чувал. Обикновено бачкат на 2 места от понеделник до събота вечерта. Ако бачкаш и в Добрич колкото в САЩ и ти ще имаш такъв доход.

 83. 83 Профил на eti mehter
  eti mehter
  Рейтинг: 3660 Неутрално

  До коментар [#81] от "vankata1":

  Коя година беше на екскурзия?

  Bukalemun
 84. 84 Профил на Да вярваме на истината
  Да вярваме на истината
  Рейтинг: 1653 Неутрално

  До коментар [#80] от "Petleshev":

  Айде бе:) И как позна йатъ никога БСП не е виреело:)
  И си махнахме всички символи. Виж в Добруджа болшевизмът ти е жив.

 85. 85 Профил на Taiga
  Taiga
  Рейтинг: 1253 Неутрално

  "Хората напускат областта в търсене на просперитет, а просперитетът убягва на областта, защото толкова много хора са я напуснали."

  А едно време какъв Просперитет имаше! И население също!

  "АМЕРИКАНСКИ ГЕОЛОЗИ, ПРОУЧВАЙКИ ПОРЕДНОТО НЕФТЕНО НАХОДИЩЕ НА США, С ИЗНЕНАДА УСТАНОВИХА, ЧЕ НАД НЕГО ИМА НЯКАКВА АРАБСКА ДЪРЖАВА"
 86. 86 Профил на DDR
  DDR
  Рейтинг: 2105 Неутрално

  До коментар [#25] от "DDR":Ти къде се бориш ??? Във форума ли? Амън от учители,живейте си и не давайте акъл,всеки си избира сам!
  —цитат от коментар 66 на angeles


  Извинявай ако си се почувствал засегнат от написаното от мен -никого не поучавам. Споделям личен опит, без да обиждам някого или да му държа сметка. Форума е място за това - споделяне на мнения и опит. Колкото до борбата - има хора във форума които ме познават и знаят какво и ка съм свършил и върша. Тъпан не обичам да бия.
  Още един път се извинявам, ако неволно съм те засегнал.

  Im Kapitalismus wird der Mensch durch den Menschen ausgebeutet; im Sozialismus ist es umgekehrt. "Gleichberechtigung ermöglicht Freiheit, weil Ungleichheiten nicht negiert werden. Gleichstellung ist Gleichmacherei, die den Menschen nicht mehr in seiner Individualität, sondern nur als Vertreter eines Kollektivs wahrnimmt"
 87. 87 Профил на Да вярваме на истината
  Да вярваме на истината
  Рейтинг: 1653 Неутрално

  До коментар [#79] от "eti mehter":

  Тука си прав и ме сети:) Нямат настроение за работа хората. Чакат.

 88. 88 Профил на DDR
  DDR
  Рейтинг: 2105 Неутрално

  До коментар [#25] от "DDR":Това е най-обречената борба...! Аз, за какво се борих? Живота ми мина в чакане и комунистически глупости. С кого да се боря? С охранени комунисти и ченгета? Благодаря!На децата си съм казал, че тук бъдеще няма. Да си търсят късмета на друго място. Тук е обречено на все по-дълбоко затъване. България е циганска държава управлявана от продажници. И с годините ще става още по-зле...!
  —цитат от коментар 75 на Petleshev


  Добре.

  Im Kapitalismus wird der Mensch durch den Menschen ausgebeutet; im Sozialismus ist es umgekehrt. "Gleichberechtigung ermöglicht Freiheit, weil Ungleichheiten nicht negiert werden. Gleichstellung ist Gleichmacherei, die den Menschen nicht mehr in seiner Individualität, sondern nur als Vertreter eines Kollektivs wahrnimmt"
 89. 89 Профил на vankata1
  vankata1
  Рейтинг: 1039 Неутрално

  До коментар [#83] от "eti mehter":

  Около 1993-а, но това няма значение. Говоря по принцип за емигрантите.

 90. 90 Профил на popovski31
  popovski31
  Рейтинг: 1424 Неутрално

  Мисля си, че това обяснява почти всичко. Средна скорост от 48км/ч.


  "Видин е крайната точка след петчасово шофиране от София. Пътят от 240 "

 91. 91 Профил на vhv
  vhv
  Рейтинг: 450 Неутрално

  До коментар [#4] от "alexandar":

  Не! Опустяло е, защото още чакат Годо (или някой друг) "да ги оправи". Май не са чували приказката за "неволята". Или не са я разбрали. От контактите ми с хора от видинско и врачанско, по-вероятно да е второто...

 92. 92 Профил на dream_er
  dream_er
  Рейтинг: 284 Неутрално

  "Коефициентът на плодовитост на България, 1.5 раждания на жена, е доста под минимума, нужен, за да се поддържа населението, дори преди да се брои загубата от емиграцията."

  Справка, в Италия е 1.323, в Испания 1.354, в Германия 1.596
  Така че икономиката няма нищо общо с ниската раждаемост.
  Еманципация + феминизъм - жените спряха да раждат. А това е
  пагубно за всяка една държава. Мигранти мюсюлмани и черни
  въобще не са решение, напротив, държавата загива още по-бързо.

  Liberalism Is a Mental Disorder!
 93. 93 Профил на popovski31
  popovski31
  Рейтинг: 1424 Весело

  До коментар [#58] от "angeles":Какво ревеш бе. Габрово е 300 години пред Видин. Тука всички работим. Ела и виж.С Видин ще ме сравнява болшевикът. Това, че във Видин ви мързи да дишате си е ваш проблем.
  —цитат от коментар 64 на Да вярваме на истината  Колко от вас работят в Севлиево? :)

 94. 94 Профил на Taiga
  Taiga
  Рейтинг: 1253 Весело

  До коментар [#37] от "Norman Granz":

  Нормич, все още чакаме да покажеш нагледно постиженията на вашата половина от форума, умнокрасивата, честна и демократична половина, в която сте все доктори, архитекти, адвокати и изпълнителни директори на големи корпорации в Западна Европа. И всичките имате къщи в (юлийските Алпи ли се наричат)?

  "АМЕРИКАНСКИ ГЕОЛОЗИ, ПРОУЧВАЙКИ ПОРЕДНОТО НЕФТЕНО НАХОДИЩЕ НА США, С ИЗНЕНАДА УСТАНОВИХА, ЧЕ НАД НЕГО ИМА НЯКАКВА АРАБСКА ДЪРЖАВА"
 95. 95 Профил на pag
  pag
  Рейтинг: 1067 Неутрално

  В статията е пропусната една малка подробност - през 90-те, по време на войните и ембаргото в Югославия, повечето от населението в оня край се занимаваше с контрабанда на горива и всякакви стоки. Масово напускаха работата си, защото това беше много по-доходно. Също толкова масово гласуваха с червената бюлетина, плашеха, че "ще дойдат в София да разгонят седесарите" и викаха "асфалт не се яде".
  Когато секна "далаверата", се разбягаха - кой в София, кой в чужбина.
  Как да са добре сега?

  Знанието е сила, информацията - власт
 96. 96 Профил на Да вярваме на истината
  Да вярваме на истината
  Рейтинг: 1653 Неутрално

  До коментар [#79] от "eti mehter":

  Плюс това виж как като се подиграваш те стига:) Сега колегата турска машина за пелети ще ми натресе. Ужас. Дано го разубедя. Ама той вика, че щял да я преправим. От Измир. Представяш ли си?! Отсега виждам преправяне.
  Хахаха.

 97. 97 Профил на vhv
  vhv
  Рейтинг: 450 Неутрално

  До коментар [#49] от "Oggie Petkov":

  Нищо няма да се подобри. Ще се увеличи само скоростта с която се изнасят икономически АКТИВНИТЕ. А ще останат все същите икономически пасивни михлюзи, които "ако дойдат имигранти, вземам калашника"... Тези са бетер хъшовете, висяли по румънските кръчми.

 98. 98 Профил на aleksandarx
  aleksandarx
  Рейтинг: 971 Неутрално

  До коментар [#95] от "pag":

  Тука се разберете с дифендара. Той твърди противоположното, че анти комунистите са се разбягали а комунистите са останали.

 99. 99 Профил на eti mehter
  eti mehter
  Рейтинг: 3660 Любопитно

  До коментар [#89] от "vankata1":

  Е как да няма значение, бе човек....?
  Ти знаеш ли какво беше Турция през 93 година.....?
  Девалвация, хипер инфлация....несигурност, убийства, мизерия.....
  По светска, Турция не е била никога....!!!
  По него време....двойни вишисти си търсиха работа като метачи в големите градове като Анкара....
  Е в такива времена стана "екскурзията"....

  Bukalemun
 100. 100 Профил на popovski31
  popovski31
  Рейтинг: 1424 Весело

  До коментар [#37] от "Norman Granz":Нормич, все още чакаме да покажеш нагледно постиженията на вашата половина от форума, умнокрасивата, честна и демократична половина, в която сте все доктори, архитекти, адвокати и изпълнителни директори на големи корпорации в Западна Европа. И всичките имате къщи в (юлийските Алпи ли се наричат)?
  —цитат от коментар 94 на Taiga
  Разпозна ли се? :D

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK