Колко смъртоносен е новият коронавирус

Колко смъртоносен е новият коронавирус

© Stringer, REUTERSУчените все още не могат да кажат колко смъртоносен е наистина новият вирус, който се разпространява по света. Още по-мистериозно е, че равнището на смъртност е различно в отделните райони на Китай.


С нарастването в други страни на броя на инфекциите с новия вирус, причиняващ Ковид-19, дори и ниско равнище на смъртност може да се изразява в множество жертви, а достигането до разбиране защо някои места се справят по-добре от други може да стане от критична важност.


"Първоначално може да имате лоши резултати с това, докато наистина схванете как да го държите под контрол", предупреди вчера д-р Брус Ейлуърд, пратеник на СЗО, ръководил екипа от учени, който току-що се върна от Китай.


Какво знаем за смъртността?
В град Ухан в Централен Китай, където за пръв път избухна епидемията от новия коронавирус, починаха между 2 и 4 на сто от пациентите по данни на СЗО. Но в останалата част от тежко засегнатия Китай смъртността беше удивително по-ниска - 0.7 на сто.


Вирусът не се различава по места. Вместо това невижданата досега болест удари Ухан бързо - преди някой да знае каква е болестта - и претовари здравните заведения. Както се случва обикновено в началото на епидемия, първите пациенти вече бяха тежко болни, преди да потърсят помощ, каза Ейлуърд.


По времето, когато хората в други части на Китай започваха да се разболяват, властите вече бяха по-способни да откриват по-леките случаи, което означаваше, че имаше повече известни случаи на заразяване за всеки отчетен смъртен случай.


И макар че няма конкретно лечение за Ковид-19, ранното започване на поддържащо лечение може да помогне. Китай започна с хоспитализация 15 дни след появата на симптомите, в началото на епидемията, а неотдавна достигна 3 дни.


Въпреки това Ейлуърд изрази недоволство от хората, които казват "о, смъртността не е толкова лоша, защото има много повече леки случаи". Съжалявам, но същият брой хора, които умираха преди, умират и сега".


А какви са смъртните случаи извън Китай?


До миналата седмица повечето хора, диагностицирани с коронавируса извън Китай, се бяха заразили при пътуване до страната.


Хората, които пътуват, обикновено са по-здрави и следователно може да са по-способни да се възстановят, заяви Лорън Зауер, специалист по началото на епидемиите от университета "Джонс Хопкинс". И страните започнаха да проверяват връщащите се пътници, откривайки заразите далеч по-рано на места, където системата за здравеопазване още не е претоварена.


Сега това се променя със серия от случаи в Япония, Италия и Иран и нарастването на броя на жертвите извън Китай.


Ейлуърд предупреди, че властите трябва да внимават с "изкуствено завишената" смъртност в началото: някои от тези страни вероятно виждат първо най-тежко болните пациенти и пропускат по-леките случаи, също както беше в Ухан.


Колко е тежка Ковид-19 в сравнение с други болести?


Братовчед на този нов вирус причини епидемията от далеч по-смъртоносния тежък остър респираторен синдром (ТОРС) през 2003 г. и предизвика смъртта на около 10 на сто от пациентите.


Грипът е от различно вирусно семейство и някои щамове са по-смъртоносни от други. Средно смъртността при сезонния грип е около 0.1 на сто, каза д-р Антъни Фаучи от американските Национални институти по здравеопазване.


Това е далеч по-ниско от тази, която е изчислена за момента за Ковид-19. Но милиони хора по света се разболяват от грип всяка година, което води до годишен брой на смъртните случаи, възлизащ на стотици хиляди.


Кой е изложен на най-голям риск от Ковид-19?


По-възрастните хора, особено тези с хронични болести като сърдечносъдови или белодробни заболявания, са изложени на най-голям риск.


Сред по-младите смъртните случаи са по-редки, каза Ейлуърд. Но смъртта на някои млади хора нашумя в медиите, като 34-годишният китайски лекар, който беше порицан от комунистическите власти, че е бил тревога за вируса, от който по-късно почина.


В Китай 80 на сто от пациентите са леко болни, когато биват диагностицирани с вируса, в сравнение с 13 на сто, които са тежко болни. Макар че тези, които са най-болни в началото, са най-изложени на риск от смърт, каза Ейлуърд, част от леко болните след това умират по неизвестни причини.


Средно обаче хората които карат по-леко болестта се възстановяват за около две седмици, а за тежко болните това може да отнеме от 3 до 6 седмици, казва СЗО. /БТА


Всичко, което трябва да знаете за:

Ключови думи към статията:

Коментари (98)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на Александър
  Александър
  Рейтинг: 649 Неутрално

  Не е смъртнонесен.
  Опасен е за възрастни хора, малки деца и хора, които имат проблеми с имунната система или други сериозни инфекциозни заболявания. Лошото е, че се предава по въздушно-капку

 2. 2 Профил на Александър
  Александър
  Рейтинг: 649 Неутрално

  По въздушно-капков път *

  Сори, пиша от телефона и става грешни понякога

 3. 3 Профил на Тони КОСТОВ
  Тони КОСТОВ
  Рейтинг: 698 Неутрално

  Истерията е по-смъртоносна.

 4. 4 Профил на tkirov
  tkirov
  Рейтинг: 413 Неутрално

  Страшен е направо. Мори всичко, що може да бъде уморено - читатели, слушатели, форумни дописници и всякакви фенове на конспирационни теории.
  Ето малко факти в тази посока - засяга Ухан и още няколко области, в които противниците на Си Дзинпин имат силна подкрепа - такъв например е отсртанения шеф на партията в Ухан. Скоро наближават партийни форуми, което могат да разклатят сериозно позициите на националистите (Си Дзинпин) и т.н.

 5. 5 Профил на dobri_i
  dobri_i
  Рейтинг: 601 Неутрално

  Не е смъртнонесен.Опасен е за възрастни хора, малки деца и хора, които имат проблеми с имунната система или други сериозни инфекциозни заболявания. Лошото е, че се предава по въздушно-капку
  —цитат от коментар 1 на Александър


  Само, дето няма смъртни случаи във възрастовата група 0-9 години.
  От 10 до 50 години смъртността е около 0,1%-0,2% и после расте при по възрастните. Най-застрашени са 80+ (около 15% смъртност).

 6. 6 Профил на cavenn
  cavenn
  Рейтинг: 854 Весело

  Боже, колко много неизвестни имат тия тъпи учени, а тук във форумът на дненвик отдавна знаем всичко… пха!

 7. 7 Профил на palav_nik
  palav_nik
  Рейтинг: 2400 Неутрално

  "Още по-мистериозно е, че равнището на смъртност е различно в отделните райони на Китай."

  Едва ли е толкова мистериозно.
  В Поднебесната империя живеят над сто националности с различни бит и култури.
  В Тибет например този вирус е непознат. Както и във Вътрешна Монголия...

 8. 8 Профил на zxp53317185
  zxp53317185
  Рейтинг: 1681 Неутрално

  В тази сфера съм пълен лаик, но едно нещо не можах да разбера. След като е прекаран този корона вирус, възможно ли е да повтори, или се изгражда някакъв имунитет?

 9. 9 Профил на realguru
  realguru
  Рейтинг: 3179 Неутрално

  Ако за смъртност се говори така, то аз мога да обърна данните и да питам колко са се възстановили? ;)

  По горната логика 37% са се възстановили. И смъртност от 1% да кажем, се пита в задачата къде са останалите 60%. :)

  Ми останалите 60% са още болни и не е ясно в коя графа ще попаднат - на починали или на излекувани. :)

  Реално смъртността е около 7% към момента, но продължава да пада след като повече хора се възстановяват, отколкото да умират.

 10. 10 Профил на realguru
  realguru
  Рейтинг: 3179 Неутрално

  В тази сфера съм пълен лаик, но едно нещо не можах да разбера. След като е прекаран този корона вирус, възможно ли е да повтори, или се изгражда някакъв имунитет?
  —цитат от коментар 8 на zxp53317185


  https://www.taiwannews.com.tw/en/news/3876197

  Според китайски доктори от Ухан, на които не е ясно дали може да се вярва. Е възможно да се прекара втори път. И втория път не атакува белия дроб, ми атакува сърцето и води до сърдечен удар. Но в статията пише, че са вземали някакви по-специални лекарства.

  It’s highly possible to get infected a second time. A few people recovered from the first time by their own immune system, but the meds they use are damaging their heart tissue, and when they get it the second time, the antibody doesn’t help but makes it worse, and they die a sudden death from heart failure.

 11. 11 Профил на lynyrds
  lynyrds
  Рейтинг: 482 Неутрално

  Италия първа в Европа изтегли късата клечка...от там ще стане по-ясно колко е смъртоносен, още повече че вече знаеха бяха подготвени и имат развита система на здравеопазване..

  Някой разбирачи тука много се представляват , но веселието ще свърши след първият починал в България ...

  За инфекциозна болест която много лесно се предава , смъртноста е висока , даже много..

 12. 12 Профил на Един вампир броди из Европа
  Един вампир броди из Европа
  Рейтинг: 2984 Неутрално

  Плурализъм и многообразие, с една дума.

  Демокрацията е най-големият враг на планетата (https://foreignpolicy.com/2019/07/20/democracy-is-the-planets-biggest-enemy-climate-change/)
 13. 13 Профил на zero_day
  zero_day
  Рейтинг: 514 Неутрално

  Ауу, изключително страшно, в най-тежко засегнатия район в света смъртността е 2%, а в съседните е гигантските 0,7%. Да ви имам истерията да ви имам.

 14. 14 Профил на dobri_i
  dobri_i
  Рейтинг: 601 Неутрално

  Италия първа в Европа изтегли късата клечка...от там ще стане по-ясно колко е смъртоносен, още повече че вече знаеха бяха подготвени и имат развита система на здравеопазване.. Някой разбирачи тука много се представляват , но веселието ще свърши след първият починал в България ...За инфекциозна болест която много лесно се предава , смъртноста е висока , даже много..
  —цитат от коментар 11 на lynyrds


  И каква е смъртта Италия? Всички починали са над 70 годишни. (може да е гадно, но вирусът удря основно икономическо нерентабилна част от населението).

 15. 15 Профил на Ехото на Гласът
  Ехото на Гласът
  Рейтинг: 853 Неутрално

  Опасен е за възрастни хора, малки деца
  —цитат от коментар 1 на Александър


  В Китай, или извън него, няма отчетен случай на дете (под 10 години) починало от covid-19.

 16. 16 Профил на angeles
  angeles
  Рейтинг: 1488 Неутрално

  Трябва да се спазва определено поведение и хигиенни мерки! Другото не зависи от нас. Истерията не е добър съветник.Никой не е избягал от съдбата си,а и ако я знаехме няма да ни е по интересно! Ще отшуми като всяка друга епидемия и ще дойде нова,пораженията ще ги видим! Проблема е ,че удари страшно световната икономика и това вече се чувства(поне тук в САЩ).

 17. 17 Профил на Николов
  Николов
  Рейтинг: 2731 Неутрално

  Не е смъртнонесен.Опасен е за възрастни хора, малки деца и хора, които имат проблеми с имунната система или други сериозни инфекциозни заболявания. Лошото е, че се предава по въздушно-капку
  —цитат от коментар 1 на Александър


  Не е смъртоносен за 98% от населението. А останалите 2% (в БГ това са 140 хиляди) да го духат.

  “If you give people a good enough ‘why’, they will always figure out the ‘how’.” – J. Belfort
 18. 18 Профил на Judjuk
  Judjuk
  Рейтинг: 3755 Неутрално

  "В град Ухан в Централен Китай, където за пръв път избухна епидемията от новия коронавирус, починаха между 2 и 4 на сто от пациентите по данни на СЗО. Но в останалата част от тежко засегнатия Китай смъртността беше удивително по-ниска - 0.7 на сто."

  Казах ли ви, че скоро този вирус ще пукне от преяждане с еднообразна храна?

 19. 19 Профил на Николов
  Николов
  Рейтинг: 2731 Неутрално

  Истерията е по-смъртоносна.
  —цитат от коментар 3 на Тони КОСТОВ


  Страх лозе пази.

  Най-смисленото нещо при липса на лек е карантината.

  Няма нищо истерично в това да се спират самолетни и автобусни маршрути, и да се отменят публични прояви с международно участие. Това е НАЙ-СМИСЛЕНОТО нещо в момента.

  И, респективно, нашето мъдро правителство не го прави.

  “If you give people a good enough ‘why’, they will always figure out the ‘how’.” – J. Belfort
 20. 20 Профил на realguru
  realguru
  Рейтинг: 3179 Неутрално

  И каква е смъртта Италия? Всички починали са над 70 годишни. (може да е гадно, но вирусът удря основно икономическо нерентабилна част от населението).
  —цитат от коментар 14 на dobri_i


  Е то има 300 заразени и 11-12 починали. Рано е да се правят изводи. Може да почнат и от други възрастови групи да умират, след като болестта прогресира в останалите заразени и/или се появят нови заразени.

 21. 21 Профил на zle_platen_trol
  zle_platen_trol
  Рейтинг: 1653 Любопитно

  До коментар [#19] от "Николов":

  Кое мъдро правителство го прави?

 22. 22 Профил на Николов
  Николов
  Рейтинг: 2731 Неутрално

  В тази сфера съм пълен лаик, но едно нещо не можах да разбера. След като е прекаран този корона вирус, възможно ли е да повтори, или се изгражда някакъв имунитет?
  —цитат от коментар 8 на zxp53317185


  Още не се знае. Но, по-вероятно е да има имунитет.

  “If you give people a good enough ‘why’, they will always figure out the ‘how’.” – J. Belfort
 23. 23 Профил на blakov
  blakov
  Рейтинг: 54 Неутрално

  "част от леко болните след това умират по неизвестни причини" - това също е притеснително :/

 24. 24 Профил на lynyrds
  lynyrds
  Рейтинг: 482 Неутрално

  До коментар [#14] от "dobri_i":

  12 починали от около 380 доказани заразени...а смятай, покрай глупостите дето си писал за нерентабилно население .. твоите майка и баща или баба и дядо като нерантабилно население ,даваш ли ги ??

 25. 25 Профил на half truth
  half truth
  Рейтинг: 2045 Весело

  Ха хааа...Няколко човека от офиса бяхме за 2 дни в Рим. Снощи се прибрахме и веднага получихме нареждане от офиса в Барселона да рабитим от вкъщи и да не ходим в офиса по никакъв повод. Под карантина сме🤣

 26. 26 Профил на angeles
  angeles
  Рейтинг: 1488 Неутрално

  До коментар [#25] от "half truth": Етката каза че турчетата имате имунитет😉А и какво по хубаво да си бачкаш от къщи! Малко хора имат тая възможност.

 27. 27 Профил на Николов
  Николов
  Рейтинг: 2731 Неутрално

  За инфекциозна болест която много лесно се предава , смъртноста е висока , даже много..
  —цитат от коментар 11 на lynyrds


  В 10-ката!

  Втръснаха ми париотарските "ракия и сланина ще ни опази" и "нема страшно - като грип е".

  Общото с грипа е само скоростта на разпространение. За останалото е МНОГО различен.

  Наистина, при липса на карантина няма да умрем всички. Само около 2% от нас. Само дето тези умници някак не съумяват да умножат процентите с населението. А се получава бройка, която е повече отколкото убитите дето сме дали в Балканската война и ВСВ взети заедно.

  Но понеже повечето от тези потенциални жертви са на по 60-70г това е ОК.

  “If you give people a good enough ‘why’, they will always figure out the ‘how’.” – J. Belfort
 28. 28 Профил на Николов
  Николов
  Рейтинг: 2731 Неутрално

  До коментар [#19] от "Николов":Кое мъдро правителство го прави?
  —цитат от коментар 21 на zle_platen_trol


  Италианското. Още в средата на януари спряха всички директни полети с Китай. Ама, както стана ясно - леко закъсняха.

  А сега поставиха под домашен арест цели области.

  А ние дори не обмисляме спирането на полетите като вариант.

  “If you give people a good enough ‘why’, they will always figure out the ‘how’.” – J. Belfort
 29. 29 Профил на Николов
  Николов
  Рейтинг: 2731 Неутрално

  Правителството май смята кардинално да реши въпроса с дупката в пенсионната система.

  “If you give people a good enough ‘why’, they will always figure out the ‘how’.” – J. Belfort
 30. 30 Профил на zle_platen_trol
  zle_platen_trol
  Рейтинг: 1653 Неутрално

  До коментар [#27] от "Николов":

  Извинявай, но сметката ти е малко бакалска. Изхождаш от предположението, че се заразим до последния човек. Е да, ама дори в 10 000 000 град, като Ухан, епицентър на заразата, се заразиха досега близо 80 000, да кажем, че докато овладеят заразата ще се удвоят. При нас, въпреки всички слабости, наши лични и на системата, едва ли при най-черния сценарий ще се заразят повече от 10-15 0000 души. И не ме разбирай погрешно, това би била ужасяваща статистика, но чак пък да дадем повече жертви, отколкото в две войни, пресилено е някак си.

 31. 31 Профил на zle_platen_trol
  zle_platen_trol
  Рейтинг: 1653 Неутрално

  До коментар [#28] от "Николов":

  Имам предвид сега. За мен това, че на ниво ЕС не се обмисля дори решение за ограничаване на пътуванията е грешка. Ясно е, че няма как да изолираме Италия подобно на Ухан, но поне полетите могат да бъдат спрени. А само вчера, само до Бергамо, само Райънеър има близо 100 полета от цяла Европа. И между другото БГ Еър спря полетите до края на март. Аз поне не съм чул друг превозвач да го е направил.

 32. 32 Профил на Ехото на Гласът
  Ехото на Гласът
  Рейтинг: 853 Неутрално

  Правителството май смята кардинално да реши въпроса с дупката в пенсионната система.
  —цитат от коментар 29 на Николов


  Май има нещо такова...

 33. 33 Профил на ivo
  ivo
  Рейтинг: 662 Неутрално

  Всичко е лъжа и измама и страхова психоза! Никакъв вирус няма!

  Не на глобалистите и глобуса! Make Earth Flat Again!
 34. 34 Профил на Paolo Di Canio
  Paolo Di Canio
  Рейтинг: 1547 Неутрално

  До коментар [#22] от "Николов":

  Имаше информация за около 200 случаи на повторно заразяване в Китай.

 35. 35 Профил на half truth
  half truth
  Рейтинг: 2045 Неутрално

  До коментар [#26] от "angeles":

  Eti е турче, а аз съм българче.

 36. 36 Профил на Armagedon
  Armagedon
  Рейтинг: 1373 Неутрално

  Не бойте се бе.Нас ковида ще ни подмине,защото шефката на НС му каза,че Пекин е столицата на Виетнам.Така че споко.Пийте си греяната ракийка,яжте филий с мас и чесън и гласувайте за ГЕРБ,щото иначе вируси не с корона ами с каскети могат да ви налазят.

 37. 37 Профил на Николов
  Николов
  Рейтинг: 2731 Неутрално

  До коментар [#30] от "zle_platen_trol":

  Сметката няма как да не е бакалска. Щото пропускаш 3 момента:

  Има корелация между смъртността и състоянието на здравеопазването. В страни с добро здравеопазване смъртността е по-ниска. Та не гледай, че смъртността в Италия е 3%, а в Ю. Корея - 1%. При нас ще е по-висока просто щото здравеоопазването ни е по-зле. Виж как Иран удари 10-те процента смъртност. Ние няма да сме баш като тях, ама ще сме над Италия.

  Друго - у нас населението е по-застаряло. Тоест, делът на уязвимите е по-висок отколкото в тези страни.

  Трето - едно е да имаш 100 заразени, друго е да 100 хиляди. Про втория вариант смъртността се качва щото започва страшен недостиг - на болнични легла, на медикаменти, на медицински персонал. Та затова смъртността в Ухан е една, а в далечните китайски провинции е съвсем друга. Просто в Ухан изтърваха ранния период. И когато се усетиха вече имаше критична маса заразени.

  “If you give people a good enough ‘why’, they will always figure out the ‘how’.” – J. Belfort
 38. 38 Профил на Николов
  Николов
  Рейтинг: 2731 Неутрално

  Нашия шанс е да започнем карантина още сега:

  - край на всички полети и автобусни линии до Италия.

  - спот-чек на пътниците от междинни страни (Хърватско, Сърбия), както и на екипажите на кораби идващи от Азия.

  Под спот-чек имам предвид лабораторни тестове, не термометри. Термометрите вече трябва да се ползват за всеки пристигащ на летището. Ако има температура, но не е бил в опасна дестинация да му вземат адресните данни, телефон и имейл. Ако е бил - да се сложи в принудителна 2-седмична карантина.

  Другото е, че ние де факто нямаме подходящи карантинни отделения. Това не са просто заключващи се врати, а вентилационни системи с негативно налягане, специална канализационна система за стерилизация на ефлуента. Такива "екстри" у нас просто няма. Късно е да се вайкаме, но хубаво е да се знае.

  “If you give people a good enough ‘why’, they will always figure out the ‘how’.” – J. Belfort
 39. 39 Профил на Николов
  Николов
  Рейтинг: 2731 Неутрално

  Имаше информация за около 200 случаи на повторно заразяване в Китай.
  —цитат от коментар 34 на Paolo Di Canio


  Възможно е.

  Аз лично гледам да съм по-консервативен в оценките си.

  Ама дори и така във форума ме обявиха за паникьор.

  А аз твърдя нещо съвсем простично - ако у нас няма масова карантина ни чака 2% смъртност.

  “If you give people a good enough ‘why’, they will always figure out the ‘how’.” – J. Belfort
 40. 40 Профил на yavooor
  yavooor
  Рейтинг: 1649 Неутрално

  ...смъртността беше удивително по-ниска - 0.7 на сто.

  За град като София това прави 14 000 човека.
  not great not terrible

 41. 41 Профил на angeles
  angeles
  Рейтинг: 1488 Весело

  До коментар [#35] от "half truth": Сори,създал съм си грешно впечатление! То знае ли го някой и Етката на какъв се прави!)))

 42. 42 Профил на Peni Nikol
  Peni Nikol
  Рейтинг: 10039 Неутрално

  Дано ни подмине тази напаст, и пътуващите ако бъдат внимателни и предпазливи може и да се справим.

 43. 43 Профил на half truth
  half truth
  Рейтинг: 2045 Неутрално

  То знае ли го някой и Етката на какъв се прави!)))
  До коментар [#41] от "angeles":

  Не можете да го прецените, ако не познавата и другата култура.

 44. 44 Профил на plamen_b
  plamen_b
  Рейтинг: 2081 Весело

  Не е смъртнонесен.Опасен е за възрастни хора, малки деца ...
  —цитат от коментар 1 на Александър


  Заболеваемостта при децата клони към нула. Това е причина за оптимизъм...

 45. 45 Профил на LiberalToTheBones
  LiberalToTheBones
  Рейтинг: 810 Неутрално

  В Китай да, защото е хигиене много ниска, а в Булгариа как? Само 30 % се къпят, много лоша е хигиена !

  Nazis, commies, idiots, conservatives, preservatives... Stay away..
 46. 46 Профил на zarski
  zarski
  Рейтинг: 35 Разстроено

  Николов, много разумни коментари публикуваш. Няма никакво основание за безгрижие. Ако епидемията удари навсякде системата на здравеопазване ще рухне и 2 % смъртност ще е много оптимистичен вариант... Да неговорим за тези които ще умрат от инфаркти, рак или апендисит поради липса на ресурси. Мийте си ръцете, хора!

 47. 47 Профил на hope
  hope
  Рейтинг: 4040 Весело

  "Макар че тези, които са най-болни в началото, са най-изложени на риск от смърт, каза Ейлуърд, част от леко болните след това умират по неизвестни причини."

  ----
  да разгадаем дружно тази загадка?

  Любовта ще спаси света!!!
 48. 48 Профил на hope
  hope
  Рейтинг: 4040 Весело

  Някой да е чувал нещо за това как влияе на болните от астма ?

  Любовта ще спаси света!!!
 49. 49 Профил на blondofil
  blondofil
  Рейтинг: 2983 Неутрално

  Бла бла без данни.
  Ей ви данните, решавайте си какъв ви е шанса
  https://www.worldometers.info/coronavirus/

 50. 50 Профил на hope
  hope
  Рейтинг: 4040 Весело

  Дано ни подмине тази напаст, и пътуващите ако бъдат внимателни и предпазливи може и да се справим.
  —цитат от коментар 42 на Peni Nikol


  ------

  въпросът като гледам вече не е как да не се заразим, а как да се заразим по-късно, когато може би вече ще има лечение или ваксина.

  Любовта ще спаси света!!!
 51. 51 Профил на velvoofell
  velvoofell
  Рейтинг: 938 Неутрално

  До коментар [#28] от "Николов":

  Дали всички? В Австрия националният им превозвач спря полетите, но китайските авиокомпании продължиха да кацат - проверявала съм на сайта на летището, поне от три китайски града.
  Освен това, за Италия:

  Serious mistake was made not to quarantine people who arrived in Italy from China" said Walter Ricciardi of the WHO

 52. 52 Профил на Vassil Stoychev
  Vassil Stoychev
  Рейтинг: 828 Неутрално

  До коментар [#27] от "Николов":

  Нещо бъркате сметките. Само в Първата световна сме дали над 200 000 души убити по фронтовете. Отделно изкланото население от гърци и сърби. НЯМА НАЧИН да достигнем подобни и цифри. Просто защото при 3% смъртност трябва да се зарази на практика цялото население и държавата да не предприема никакви мерки. Реалната на бройка на хората е страната е малко на 6 милиона, та по-спокойно.

 53. 53 Профил на Vassil Stoychev
  Vassil Stoychev
  Рейтинг: 828 Неутрално

  До коментар [#48] от "hope":

  В рисковата група сте, както и всички с ХОББ и аз в това число.

 54. 54 Профил на Vassil Stoychev
  Vassil Stoychev
  Рейтинг: 828 Неутрално

  До коментар [#38] от "Николов":

  Вие сте оптимист, няма в страната достатъчно тестове, малко са подготвените експерти, а и на правителството не му се дават пари (очевидно от действията им).

 55. 55 Профил на hope
  hope
  Рейтинг: 4040 Неутрално
 56. 56 Профил на k_
  k_
  Рейтинг: 2354 Неутрално

  До коментар [#47] от "hope":

  "Макар че тези, които са най-болни в началото, са най-изложени на риск от смърт, каза Ейлуърд, част от леко болните след това умират по неизвестни причини."----да разгадаем дружно тази загадка?
  —цитат от коментар 47 на hope


  Човекът е един от малцината в тая какафония дето може да мисли (не е мисирка) и има кураж да си изказва мнение.
  "Най-болните" са имали проблем имунитета. Отделно, че понеже симптомите са леки и масата не са усетени и са го изкарали на крак. Почнали са да отбелязват тия дето вече почти умират.
  Тия дето "умират по неизвестни причини" - ами няма много "учени" на тия времена да си признаят на тия времена че нещо им е "неизвестно".
  Респект към този човек!

 57. 57 Профил на k_
  k_
  Рейтинг: 2354 Неутрално

  До коментар [#46] от "zarski":

  Пич, ти и оня шашнатия "Николов" ще умрете от рак.
  Стресът и параноята в която живеете неминуемо ще ви се отрази.
  Молете се да е бърз да не се мъчите.
  Аз най-вероятно ще пукна от цироза, удар, или деменция (това са ми в наследството) .
  В нашия род заешки сърца няма.
  .

 58. 58 Профил на hope
  hope
  Рейтинг: 4040 Неутрално

  До коментар [#56] от "k_":

  "Макар че тези, които са най-болни в началото,"

  аз го разбрах, като "началото" на заболяването, а не на епидемията.

  Любовта ще спаси света!!!
 59. 59 Профил на hope
  hope
  Рейтинг: 4040 Неутрално

  [quote#17:"Николов"][/quote]

  В България има 150 000 деца болни от астма или ХОББ.

  Любовта ще спаси света!!!
 60. 60 Профил на k_
  k_
  Рейтинг: 2354 Неутрално

  До коментар [#39] от "Николов":

  А, бе шамандурник - откъде ги взе тия 2% процента?
  Колкото повече хора изследват с тия безумни скъпи тестове процентите падат.
  Вече се въртят около 0.7%.
  В предишните грипни кампании отмъкнаха едни 120 млн лв от националния бюджет за едно няма нищо - пишман грепни ваксини. Един министър си даде оставката и толкоз.
  Ако слушат такива като тебе трябва да ни арестуват всичките по къщята.
  Щото на перковци като тебе им треперело сърчицето от поредния грип.
  Ти гледай сега кво ще стане като дойде пролетния грип, оня "нормалния" - с температура, кашлица, болки в мускулите и пр.
  И като се юрне народа да го "изследват" за "короната" глей ква далавера пада, брато.
  Бацата ще дръпне едно изявление по телевизията и ще дръпнат едни 100-200 милиона от бюджета за тестове да има за курветата им по дестинациите.

 61. 61 Профил на Таралеж
  Таралеж
  Рейтинг: 3177 Неутрално

  Почна се със страха? Живейте си живота бе хора. Ако не сте си миели ръцете един вирус надали ще ви накара да ги миете. Ако не сте си крили носа като кихате, пак ще го правите. Ако не сте пътували по света няма и да пътувате. Ако не излизате навън, по ресторанти, концерти, събития пак няма да го правите. Който се е уплашил тотално ми е да си купи няколко кашончета консерви, даде заключи, дади изключи телефона, и да турне една табелка КАРАНтина на входната врата. И спрете да сеете паника! Пожалуста?

 62. 62 Профил на hope
  hope
  Рейтинг: 4040 Неутрално

  До коментар [#60] от "k_":

  https://www.worldometers.info/coronavirus/?fbclid=IwAR01TBgqH5XDlw4z88w7cPMiQdhB_U9en6j_4wz0qySy8CfGkigNU1Ll9n4

  81 386 болни, 2771 смъртни случая, е точно 3,4%.

  Любовта ще спаси света!!!
 63. 63 Профил на k_
  k_
  Рейтинг: 2354 Неутрално

  До коментар [#58] от "hope":

  Би трябвало да потърсим оригинала на изказването, аме сега ме мързи.
  Аз го разбирам - "В началото на явлението смъртността сред най-болните е по-висока."
  Което е нормално.
  Тръгва нов грип някъде в Китай (с тая гъстота на населението веротността гриповете да тръгват от Китай е високал), не му обръщат внимания в началото.
  Като при всеки грип стари и болни дават фира.
  Минава време - имонолози изследват и - "А, ми той е нов. Корона. Прескачал между бозайнии (такива има - свински, птичи и пр.). Част от болните с пневмонии в болниците умират."
  Броим и пишем статистика. Естествено в тая ситуация числото (едното разделено на другото да е високо).
  Колкото повече данни - толкова повече пада числото на процентите пада.
  Грип като грип - ще мине и замине...

 64. 64 Профил на k_
  k_
  Рейтинг: 2354 Неутрално

  До коментар [#62] от "hope":

  Един съвет:
  Ако наистина държиш да те вземат сериозно на тия времена в обществото не е доббър стил да цитираш данни от сайтове.
  Опитвай се да мислиш или ако не си уверен по-добре си мълчи.


 65. 65 Профил на Росен съм аз а Путлер ще капитулира
  Росен съм аз а Путлер ще капитулира
  Рейтинг: 3141 Неутрално

  Вируса вече е в Гърция. От обяд се знае.

  в двубоя между Цветната телевизия и Черно-белия хладилник... печели винаги...хладилника...сеш'се...ХЛАДИЛНИКА! o_sando
 66. 66 Профил на Росен съм аз а Путлер ще капитулира
  Росен съм аз а Путлер ще капитулира
  Рейтинг: 3141 Неутрално

  До коментар [#64] от "k_":

  Предлагаш да даде статистиката от свое име?

  в двубоя между Цветната телевизия и Черно-белия хладилник... печели винаги...хладилника...сеш'се...ХЛАДИЛНИКА! o_sando
 67. 67 Профил на Росен съм аз а Путлер ще капитулира
  Росен съм аз а Путлер ще капитулира
  Рейтинг: 3141 Неутрално

  До коментар [#60] от "k_":

  Откъде ги взел ли?

  Ти четеш ли статиите? Първото изречение бе шамандуро.
  .............избухна епидемията от новия коронавирус, починаха между 2 и 4 на сто от пациентите по данни на СЗО.........

  Е?
  Сега как ти изглежда?

  Айде бягай да се извиниш на човека.

  в двубоя между Цветната телевизия и Черно-белия хладилник... печели винаги...хладилника...сеш'се...ХЛАДИЛНИКА! o_sando
 68. 68 Профил на Росен съм аз а Путлер ще капитулира
  Росен съм аз а Путлер ще капитулира
  Рейтинг: 3141 Неутрално

  До коментар [#57] от "k_":


  До коментар [#46] от "zarski":Аз най-вероятно ще пукна от цироза, удар, или деменция (това са ми в наследството) .
  —цитат от коментар 57 на k_


  Деменцията ти е започнала отдавна.

  При мен цирозата чудно защо още я няма.

  Двама души дават доста добри заключения, трети ти дава статистика, но ти не ни си доволен. Върви на лекар наистина.

  в двубоя между Цветната телевизия и Черно-белия хладилник... печели винаги...хладилника...сеш'се...ХЛАДИЛНИКА! o_sando
 69. 69 Профил на k_
  k_
  Рейтинг: 2354 Неутрално

  До коментар [#67] от "Росен съм аз а Путлер ще капитулира":
  Първото изречение е:
  "Учените все още не могат да кажат колко смъртоносен е наистина новият вирус, който се разпространява по света. Още по-мистериозно е, че равнището на смъртност е различно в отделните райони на Китай."

  Ти си един от малкото в това "общество" който е показвал нишани на мисъл, ама в тоя случай ме разочараваш.
  Паплачосахте ли се вече в Шумен от грипа?
  Не моем да го повярвам, верно.
  Всички хора от Шумен са здрави, разумни хора.

 70. 70 Профил на Росен съм аз а Путлер ще капитулира
  Росен съм аз а Путлер ще капитулира
  Рейтинг: 3141 Неутрално

  До коментар [#69] от "k_":

  Да, не е първото.
  Все пак видя ли къде е информацията?
  Просто съм бил на вторият пасаж.

  Шумен не е интересен. Има го на картата с хора в карантинен период, но това разбира се нищо не значи. Утре вероятно ще се разбере, че няма нищо тук.

  Не в това е въпроса.
  Драмата е, че вече е в Гърция.
  Вчера без да знам, че има в носител на вируса в Сев. Гърция писах, че получаваме зеленчуците и плодовете си от Турция и Македония, защото Гърция вероятно ще бъде ударена. Като го писах мислех, че пиша за период от седмици. Оказа се по-малко от един ден.
  Изобщо няма място за успокоение.
  Не е нужно в България да влезе коронавируса изобщо, за да измрем гладни.
  Месо получаваме от Испания и Германия. Плодове и зеленчуци казах откъде. Картофи от Франция и Полша.
  И когато вноса спре сме свършени. Без вирус. Както казах той не и е нужен за да потънем.

  Писал съм го. През зимата на 2018-та година при виелиците Шумен остана откъснат от света за три, четири дни. На третият ден веригите бяха празни, макар , че по онова време имахме няколко свинекомплекса.

  Никакви запаси от храни и лекарства няма в България. Спре ли вноса умираме БУКВАЛНО.
  А, ако заразата продължи с тия темпове до края на април ЕС ще бъде покрит.

  в двубоя между Цветната телевизия и Черно-белия хладилник... печели винаги...хладилника...сеш'се...ХЛАДИЛНИКА! o_sando
 71. 71 Профил на k_
  k_
  Рейтинг: 2354 Неутрално

  До коментар [#70] от "Росен съм аз а Путлер ще капитулира":
  Росене, ти не си глупав пич.
  Това е поредната измама на шантавия 21век.
  Стрижат стадото.
  Озонова дупка, проблем 2000 по ковповете, СО2 (в Европа са се наточили за ЕДИН ТРИЛИОН ЕВРА за следващите десет години, погледни си сметката за тока).
  Всичко това се оказа, че работи да стрижеш стадото.
  В момента някъв парцал ("маска") върви по стотарка!
  И матряла плаща, хората печелят - няма лошо.
  Къде е проблема?
  Аз съм стар човек, библейски. Вярвам в "Кесаревото Кесарю", демек плащам си данъците.
  От друга страна - децата казват (вчера пак ми го казаха) - "Ти си абсолютен балък да не влезеш ва далаверите!"
  СО2, корони грипови или кой знай кви щуротии дяволите ще измислят на тоя свят да паплачосат стадата - нямам представа.
  Имат цялата сила на глобалната комуникация.
  Да са живи и здрави уплашените души и дано не ги тресне лоша болест от притеснение за световното чевечество...

 72. 72 Профил на klimentm
  klimentm
  Рейтинг: 4609 Весело

  До коментар [#71] от "k_":

  Не викай дявола че нищо не се знае!
  Интересно е че испанския грип през 1918 година е взел между 50/80 милиона жертви,повече отколкото двете световни войни преди тях,а спомена за него някак си е изчезнал от съзнанието на хомо сапиенс. Честно казано не мисля че такива огромни маси могат да се манипулират по подобен на описания от теб начин,не че няма психоза и желание за бърза печалба но те са резултат а не причина според мен.

  klimentm
 73. 73 Профил на dream_er
  dream_er
  Рейтинг: 885 Неутрално

  Total Deaths 2,770
  Total Recovered 30,322

  Как ги смятате тези проценти не знам. Това е официалното - над 8%
  смъртност за момента. В действителност кой знае колко е.

  Liberalism Is a Mental Disorder!
 74. 74 Профил на quasimodo
  quasimodo
  Рейтинг: 532 Неутрално

  ...смъртността беше удивително по-ниска - 0.7 на сто.За град като София това прави 14 000 човека.not great not terrible
  —цитат от коментар 40 на yavooor


  :)))... Направо, без да ти мигне окото, зарази цяла София. Дори и новородените :)))

 75. 75 Профил на Николов
  Николов
  Рейтинг: 2731 Неутрално

  До коментар [#27] от "Николов":Нещо бъркате сметките. Само в Първата световна сме дали над 200 000 души убити по фронтовете.
  —цитат от коментар 52 на Vassil Stoychev


  Не бъркам. Писах Балканската война и ВСВ.

  “If you give people a good enough ‘why’, they will always figure out the ‘how’.” – J. Belfort
 76. 76 Профил на Николов
  Николов
  Рейтинг: 2731 Неутрално

  "Най-болните" са имали проблем имунитета. Отделно, че понеже симптомите са леки и масата не са усетени и са го изкарали на крак. Почнали са да отбелязват тия дето вече почти умират.
  —цитат от коментар 56 на k_


  Заради коментари като Вашите понякога си мисля, че тези епидемии всъщност са и нещо хубаво защото помагат да се прочисти генетичния пул.

  Сега по-сериозно - повечето на възраст над 60г. имат някакъв задравословен проблем. Та е много лесно да се каже - "ами те и така или иначе щяха да мрат".

  То по принцип всички ще мрем, ама е друго да ти отрежат 10-тина (или повече) годинки от живота. Щото това прави тоя вирус.

  Е, и по някой видимо млад и здрав затрива, ама това го пишем "неизвестни причини".

  “If you give people a good enough ‘why’, they will always figure out the ‘how’.” – J. Belfort
 77. 77 Профил на Николов
  Николов
  Рейтинг: 2731 Неутрално

  До коментар [#46] от "zarski":Пич, ти и оня шашнатия "Николов" ще умрете от рак.Стресът и параноята в която живеете неминуемо ще ви се отрази.Молете се да е бърз да не се мъчите.Аз най-вероятно ще пукна от цироза, удар, или деменция (това са ми в наследството)
  —цитат от коментар 57 на k_


  Аз мисля, че деменцията вече е почнала.

  “If you give people a good enough ‘why’, they will always figure out the ‘how’.” – J. Belfort
 78. 78 Профил на Николов
  Николов
  Рейтинг: 2731 Неутрално

  Направо, без да ти мигне окото, зарази цяла София. Дори и новородените :)
  —цитат от коментар 74 на quasimodo


  Ти гледа ли данните за оня кораб? Една четвърт от пътниците се заразиха за има-няма 2 седмици. Предполага се, че източникът е бил един. А заразените са над 600.

  София не е кораб и ще минат над 2 седмици за да се зарази 1/4 от населението. Ама знаеш ли какво ще стане още преди да се е заразила тази четвърт?

  Ще се запълнят болничните легла. В болниците масово ще се дават извънаредни дежурства. Персоналът ще е преуморен и няма да може да се справя с другата си работа. От умора ще зачестят грешките както при тези заразени, така и при другите болни. А това ще вдигне смъртността като цяло.

  Самият персонал ще започне да се заразява (щото от умора ще забрави да се сложи маската правилно или да си измие ръцете). Ще започнат смъртни случаи и сред персонала. Някои от тях ще започнат да напускат щото не им се минава през този ад. И става един vicious circle, който пак вдига смъртността.

  Ето това, на кратко, е станало (и все още става) в Ухан.

  А ти си плямпай, че проблеми няма.

  “If you give people a good enough ‘why’, they will always figure out the ‘how’.” – J. Belfort
 79. 79 Профил на Николов
  Николов
  Рейтинг: 2731 Неутрално

  Николов, много разумни коментари публикуваш.
  —цитат от коментар 46 на zarski


  За разлика от повечето хора в този форум аз съм се занимавал с микробиология.

  Ама не е нужно да си го правил за да стане ясно, че този вирус е съвсем различен случай в сравнение с обичайните грипни щамове.

  Въпросът е дали ще изтървем началния период на епидемията. Щото докато заразените са под 100 дори и пиклива здравна система като нашата може да се справи. Важното е да бъдат веднага идентифицирани и сложени под карантина. Ама силно се съмнявам, че нашите ще си свършат работата.

  А в малка и неособено организирана страна като нашата ако бройката мине 200-300 души работата е изтървана - накрая ще плачат хиляди.

  “If you give people a good enough ‘why’, they will always figure out the ‘how’.” – J. Belfort
 80. 80 Профил на slonsco
  slonsco
  Рейтинг: 1339 Неутрално

  Истерията е по-смъртоносна.
  —цитат от коментар 3 на Тони КОСТОВ


  И доходоносна.

 81. 81 Профил на madridchanin
  madridchanin
  Рейтинг: 842 Неутрално

  До коментар [#8] от "zxp53317185":

  Щом няма ваксина, значи не

 82. 82 Профил на madridchanin
  madridchanin
  Рейтинг: 842 Неутрално

  До коментар [#80] от "slonsco":

  150 евро за една маска в Мадрид! За сега само двама болни

 83. 83 Профил на m17
  m17
  Рейтинг: 2135 Неутрално

  До коментар [#27] от "Николов":

  За година в ЕС умират към 60 хиляди човека от грип (от пневмония разбира се). Това колко жертви от балканските войни са ?

 84. 84 Профил на olexander
  olexander
  Рейтинг: 608 Неутрално

  ОПА! Много изпростява спора. Само 5-6 човека пишат по темата, другите джавкат безмислено. Пример: "Liberal до костите" - само злобно квакане, егати миниатюрната душичка.

  Победителите първо печелят, а след това отиват на война; победените първо отиват на война, а след това търсят начин да я спечелят.
 85. 85 Профил на k_
  k_
  Рейтинг: 2354 Неутрално

  Това е от предишната кампания, но пак е актуално и е добре да се припомня:

  Пациент в Зимбабве: Докторе, падат ми ушите.

  Лекарят в Зимбабве: А бе, това е някаква хуйня! А какво сте правили?

  Пациентът: *бах гъски.

  Докторът: Значи имате гъша хуйня!

  Пациентът: Благодаря, докторе! (умира)

  Докторът (записва в протокола): Пациентът умря от гъша хуйня.

  Прес службата на Министерството на здравеопазването на Зимбабве: За изминалата седмица в Зимбабве умряха 2500 души от гл...ад, 5400 от отравяне с изгнили банани и един човек от гъша хуйня.

  Журналист (записва си): Гъшата хуйня попада в списъка на трите главни причини за смъртност в Зимбабве.

  Новинарска агенция: В Зимбабве зачестиха случаите на заболяване от неизлечима гъша хуйня.

  ТВ канал: Неизвестно досега заболяване на име "гъша хуйня" покосява населението на Зимбабве.

  Министерството на здравеопазването на Зимбабве призовава населението да не изпада в паника.

  Научно светило А: Да, гъшата хуйня не е известна на науката - и в това е основната и заплаха.

  Авиокомпания Congo Air: Прекратяваме всички полети до Зимбабве до приключването на епидемията от гъша хуйня.

  Научно светило Б: Властите крият реалните мащаби на катастрофата! Всъщност гъшата хуйня вече е проникнала в Европа - в Амстердам е бил видян кихащ негър с гъска под мишница.

  Пресата (публикува снимки на гъски): Врякащите убийци са около нас!

  Политик: За справяне с обхваналата света епидемия на гъша хуйня е абсолютно необходимо да бъдат изтребени всички гъски.

  Полицията (козирува): Тъй вярно, ще бъде изпълнено.

  Собствениците на ферми за гъски: Вие к'во, да не сте обезумели? (красиво се бият с полицията под щракането на светкавиците на пресата)

  Пресата: Заговор на собствениците на ферми за гъски застрашава националната сигурност!

  Фармацевтична компания Хофман Ла-Гуш: Единственото спасение за всички, заразени с гъша хуйня, както и за тези, които са здрави, но се страхуват да не се заразят, е нашето ново лекарство "Г-Хуйнифлу". Пие се минимум три месеца по 5 таблетки на ден. Страничните ефекти включват гадене, повръщане, опадане на косата, ноктите и зъбите, гърчове, припадъци и снижаване на IQ-то с около 30, но се наблюдават само в 75% от случаите. Ако след започване на курс с медикамента се появят някои от изброените симптоми, не прекъсвайте лечението си, а се обърнете към регионалния ни дистрибутор за други наши медикаменти, с които да се излекувате и от тях. За Ваше улеснение търговските ни и рекламни центрове в целия свят са обозначени със знак "червен кръст", а дистрибуторите ни носят бели униформени престилки.

  Фармацевтична компания Гушайзер: Току-що създадохме първата и единствена ваксина, способна да предпази населението от гъша хуйня. Препоръчваме незабавна задължителна имунизация на цялото население.

  Правителството: За предотвратяване на епидемията от гъша хуйня въвеждаме задължителна ваксинация на цялото население!

  Еко-активист: Ваксината срещу гъша хуйня предизвиква слабоумие, аутизъм, паркинсонова болест, припадъци, гърчове или смърт в 90% от случаите! Отказвам да ваксинирам децата си! (самозапалва се публично в знак на протест)

  Фармацевтична компания Гушайзер: Това са долни инсинуации на некомпетентни лица с крайни анархистични убеждения. Ние внимателно тествахме ваксината върху група от доброволци - осъдени на смърт цветнокожи серийни убийци. При нито един от тях след ваксинирането не е отчетено намаление на способностите да свирят на арфа, да решават частни диференциални уравнения и да изпитват съчувствие и състрадание към беззащитни животни. Следователно нашата ваксина е абсолютно безопасна и безвредна!

  Правителството (след 55-тия самозапалил се протестиращ еко-активист): Хората имат демократично право да решават сами дали да ваксинират децата си, или не. За предотвратяване на епидемия сред ваксинираните деца, забраняваме на всички неваксинирани да посещават детски градини, училища, кина, театри и да пътуват с градския транспорт. Задължаваме всеки, който не е ваксиниран, да носи на една от ръцете си лента с изображение на оцветена в жълто гъска с размер, не по-малък от 15 см.

  Интернет-обществото: В началото на всеки медицински форум модераторите въвеждат важна тема : "Ако за пореден път някой се опита да убеди хората в този форум, че ваксината срещу гъша хуйня е опасна за здравето и живота на хората, а вирусът на гъшата хуйня е безвреден, ще бъде баннат без предупреждение!"

 86. 86 Профил на rkf26316618
  rkf26316618
  Рейтинг: 8 Неутрално

  До коментар [#79] от "Николов":

  Не съм влизал от години в профила си, но пиша, за да Ви благодаря, че сте от малцинството гласове на разума. Не, никак не е случайна тази епидемия, много грешки на еволюцията има да чисти, включително и в този форум. Според Вас, кои биха били ефективни средства за домашна терапия, четох за излекуван случай с калетра и тамифлу, макар Кантарджиев да твърди, че тамифлуто не действа. Ако нещата се развият като в Италия, болниците ще се превърнат просто в междинна спирка към крематориума.

 87. 87 Профил на slonsco
  slonsco
  Рейтинг: 1339 Неутрално

  До коментар [#80] от "slonsco":150 евро за една маска в Мадрид! За сега само двама болни
  —цитат от коментар 82 на madridchanin


  Която на всичкото отгоре не пази този,който я носи,а условно останалите.За съпоставими пари с тези за няколко маски може да се купи изолиращ противогаз със затворен цикъл от регенеративен тип ,който пази наистина от всичко.

 88. 88 Профил на hch11372709
  hch11372709
  Рейтинг: 239 Неутрално
 89. 89 Профил на Николов
  Николов
  Рейтинг: 2731 Неутрално

  До коментар [#27] от "Николов":За година в ЕС умират към 60 хиляди човека от грип (от пневмония разбира се). Това колко жертви от балканските войни са ?
  —цитат от коментар 83 на m17


  Изглеждаш умен човек, а задаваш странни въпроси.

  Да ти обясня пак каква е разликата между грип-а и тоя вирус. На грип-а тези 60 хиляди са много близко да максимума. И до минимума. Т.е. смъртността варира в сравнително тесни граници между отделните сезони. И този интервал е сравнително безобиден - между 0.1 и 0.2 % от заразените.

  Т.е. съвсем рационално е за грипа да не се впрягаме. Освен всичко за него си има и ваксина.

  Разликата е, че на корона-та максимум-а и е доста по-висок от тези стойности.

  И за да облегча максимално мисловния процес ще дам следния пример - грипът е пудел, а короната е питбул. За пуделите не се изисква да носят намордник щото белите дето могат да ги свършат не са толкова големи. Какво може да направи един пудел? Максимум да издраска някой - и това дори не знам дали го правят.

  А питбул-а може да разкъса човек. Всеки питбул ли го прави? Не, разбира се. Много малко от тях го правят. Сигурно доста под 2%. Ама от всички се иска да носят намордник. И съвсем правилно.

  Така и с корона-та. Тя може да направи много по-големи бели от грипа. Именно затова на нея трябва да и се сложи намордник (карантина).

  Ако и сега не стана ясно - май няма смисъл да обяснявам.

  “If you give people a good enough ‘why’, they will always figure out the ‘how’.” – J. Belfort
 90. 90 Профил на Николов
  Николов
  Рейтинг: 2731 Неутрално

  До коментар [#86] от "rkf26316618":

  Кантарджиев, уви, е прав.

  Няма лек за короната засега. И няма скоро да има. Под "скоро" имам предвид до края на годината.

  Затова единственото средство с което можем да се борим е карантината.

  А иначе - да, обичайните съвети - "наспете се, хранете си добре, поемайте достатъчно течности, витамини и пр." са в сила. Те винаги са в сила. Ама не може да разчитаме да ни спасят.

  “If you give people a good enough ‘why’, they will always figure out the ‘how’.” – J. Belfort
 91. 91 Профил на god20639948
  god20639948
  Рейтинг: 8 Неутрално

  До коментар [#15] от "Ехото на Гласът":

  за съжаление по китайските медии има инфо за такива случаи, но явно не достига до нас.

 92. 92 Профил на god20639948
  god20639948
  Рейтинг: 8 Неутрално

  Да сте виждали доктори с пълна екипировка да преглеждат грип или 1/3 от света да затварят границите си заради грип? Защото аз не съм.

 93. 93 Профил на sgannn
  sgannn
  Рейтинг: 425 Неутрално
 94. 94 Профил на mirohero
  mirohero
  Рейтинг: 1115 Неутрално

  До коментар [#17] от "Николов":

  България е най застаряващата държава в света, и при смъртност от този вирус над 20% при хора над 50 г. ще стане страшно.

 95. 95 Профил на sokolarski
  sokolarski
  Рейтинг: 101 Неутрално

  Както писах и под някаква друга статия, всички сравнения с ебола, ТОРС и МЕРС са безсмислени, тъй като те се предават много по-трудно от човек на човек, всеки достатъчно интелигентен човек може да види това дори от броя на заразените с тях. А за тези, които обичат да дават за пример смъртността при грипа - един факт. Има един коефициент - basic reproduction number, показващ средно колко души ще зарази един болен. При грипа той е средно 1.3, т.е. при епидемия при десето заразяване ще са заразени към 14 човека (1.3 на десета). При короната все още разбира се няма точни данни, според СЗО е към 2.4, според изследвания на някои университети е дори 2.9. Та 2.4 на десета е 15216, а 2.9 - 122000. И това е само началото. Вие си направете сметката колко ще са заразените и колко ще са смъртните случай в сравнение с грипа. Също така не мога да разбера защо Кантарджиев постоянно повтаря, че смъртността при грипа е 5 %, тя не е дори 5 промила.

 96. 96 Профил на uq
  uq
  Рейтинг: 2294 Неутрално

  от грип умирали 0.1%. Това не е вярно, БГ професоро Кантарджиев каза 5%. Он е професор, директор и пряк наместник по вирусите на Господ в България.
  Сериозно, аз ако бях и авторитетно бях изтърсил в ефир такава глупост, щях да се откажа от всички звания, да напусна всички постове и да излизам на улицата само с хартиена кесия върху главата

 97. 97 Профил на Николов
  Николов
  Рейтинг: 2731 Неутрално

  България е най застаряващата държава в света, и при смъртност от този вирус над 20% при хора над 50 г. ще стане страшно.
  —цитат от коментар 94 на mirohero


  Май е под 20% ама е доста над 2%.

  Единственото, което ми дава лека надежда е, че имаме benefit of hindsight. В момента в който у нас се появи клъстър заразени властите най-вероятно ще въведат мащабна карантина. Малко подир дъжд качулка ще бъде, но поне няма да е като в Ухан където карантината я сложиха 3 седмици след началото на епидемията.

  Другото е, че вчера летях от София за Лондон. На летището в София една четвърт от пасажерите бяха с маски. И всички служители. Нещо повече служителите бяха с N95. Докато в Лутън маски нямаше изобщо. Дори и служителите бяха без маски. Ако видех някой с маска се оказваше, че говори български или др. език различен от английски. Невероятно, но поне в едно нещо действаме по-смислено от ЮК.

  Не мога да си обясня видимата лежерност на властите в ЮК. Здравната система тук е по-добре организирана от българската, но те са в по-голям риск от нас. Ще има плач и тук.

  “If you give people a good enough ‘why’, they will always figure out the ‘how’.” – J. Belfort
 98. 98 Профил на Николов
  Николов
  Рейтинг: 2731 Неутрално

  До коментар [#96] от "uq":

  Тая тлъста калинка ще бъде сред първите уволнени като стане белята. Не, че е кой знае колко успокояващо.

  “If you give people a good enough ‘why’, they will always figure out the ‘how’.” – J. Belfort
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK