Келнер получи съгласие от акционерите на СМЕ да купи компанията зад Би Ти Ви

Келнер получи съгласие от акционерите на СМЕ да купи компанията зад Би Ти Ви


Акционерите на Central European Media Enterprises - компанията, стояща зад медии в няколко страни в Източна Европа, включително Би Ти Ви в България - одобриха сделката за предаване на контрола в ръцете на чешката инвестиционна PPF Group, съобщи агенция ЧТК.


Предварителното споразумение за 2.1 млрд. долара е от края на октомври 2019 г. и според уведомлението до борсата NASDAQ се очаква приключването на сделката да стане в средата на годината.


Преди това трябва да се произнесат Европейската комисия и националните регулатори в страните, където сделката ще промени собственост - Чехия, България, Румъния, Словакия и Словения.
Часове преди акционерите да се съберат в Хамилтън, столицата на Бермудските острови, където е регистрирана СМЕ, сенаторът Марко Рубио обяви, че тази транзакция засяга американска компания и трябва да се намесят министерствата на финансите и на правосъдието на САЩ. Той обвини PPF Group и ръководителя ѝ Петр Келнер, че всъщност действат в интерес на Китай и Вашингтон трябва да спре тази сделка, защото застрашава интересите и националната сигурност на САЩ.


След писмото на Рубио цената на акциите на СМЕ в Ню Йорк рязко се понижи.

След писмото на Рубио цената на акциите на СМЕ в Ню Йорк рязко се понижи.


Подробности очаквайте по-късно на www.dnevnik.bg.

Ключови думи към статията:

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK