Изолацията е най-добрата стратегия за борба с COVID-19

Изолацията е най-добрата стратегия за борба с COVID-19

© ReutersИзолацията е най-добрият стратегически подход за защита от COVID-19 и властите трябва спешно да анализират всички вериги и сектори, свързани с разпространенето на коронавируса преди това да се е превърнало в системен риск. Ако се пропусне моментът и заразата достигне степен на системен риск, ще трябва да бъдат ангажирани или поставени в пълна готовност цели държавни и международни структури.


Ако властите се забавят и в това, ситуацията може да се развие в т.нар. Wicked Problem - мащабно предизвикателство, с което е много трудно или дори невъзможно да се справим поради непълна и противоречива информация за обстоятелствата, които освен това непрекъснато се променят и поради това е трудно да бъдат разпознати като причинители на пробема. На тази фаза не просто няма едно единствено решение на кризата, а тя е достигнала такова ниво на сложност, че няма как да бъде спряна.


Това предупреждение отправи Европейският институт за политика на риска (ERPI), който е част от Глобалната мрежа за политика на риска (GRPN) по повод ситуацията с COVID-19.
Позицията на инстиута съвпада напълно с предупреждението на Питър Паят - един от най-прочутите вирусолози в света, помогнал да бъде открит вирусът ебола и заемал ръководна позиция в борбата с HIV. Пред "Файненшъл таймс" директорът на Лондонското училище по хигиена и тропическа медицина, казва: "Не искам да раздухвам страхове, но мисля, че това е сериозно в смисъл, че не можем да си позволим да не го смятаме за сериозна заплаха".


"Може да се окаже, че всичко ще приключ ислед няколко месеца, но да си представим, че не направим нищо сега. Резултатът ще е много повече случаи в Сингапур, Германия, Великобритания... Не забравяйте, че вече имаме почти 3000 смъртни случая, а това не е някаква си подробност."


Човекът, когото наричат "Мик Джагър на микробите", дава пример: "Да кажем, че смъртността е 1%. Въпросът е колко хора ще се заразят? Говорим за стотици хиляди или за милиони? Защото 1% от 1 милион са 10 хиляди души, това са 10 хиляди души, които ще умрат". (бел.ред. - към момента официално регистрираните случаи са 85 182, от които над 79 200 са в континентален Китай, а смъртните - 2924)


Понеже нямаме ваксина, остават ни средновековни методи за сдържане на заразата - изолация, карантина, проследяване на контактите, допълва той.


Изолацията е най-добрата стратегия за борба с COVID-19

© Reuters


От ERPI, на който председател е българинът Иван Савов, припомнят, че особено когато става дума за глобални явления всички правителствени, корпоративни и обществени мрежи и структури трябва да знаят кои са силните и слабите им места и да получават правилна информация, за да вземат подходящите решения и то да ги вземат навреме.


Препоръките, които ERPI отправя са:


- предупредителните сигнали и обявяването на различни степени на тревога трябва да съответства на националните планове за справяне със ситуацията и предотвратване на бедствие;


- изясняване и ясно разчертаване на всички мрежи, които може потенциално да са свързани със събитията - от пътуванията до здравеопазването


- проучване на наличната информация за мрежите и разширяването и допълването ѝ, когато това е нужно


- определяне на степента на излагане и податливост на риска, включително с използването на планиране на различни сценарии за взимане на решения


- много бързо - но на стъпки и когато наистина има нужда - прилагане на мерки за стратегическа защита


- ако е невъзможна тотална защита, да се признае, че COVID-19 е системен риск и да се управлява като такъв, т.е. чрез сътрудничество между държавите и засегнатите сектори


- ако всичко изброено дотук не даде резултат, ситуацията може да премине на ниво, известно като "пандемия без ясна дефиниция" (т.е. Wicked Problem).


В някои случаи с коронавируса, ние вече сме в ситуация на Wicked Problem, защото си имаме работа с нещо, за което знаем твърде малко, не можем да проследяваме линията на заразяване и се налагат извънредни медицински мерки, докато спешно се работи за ваксина.


Питър Паят обяснява за "Файненшъл таймс", че този коронавирус очевидно не е толкова смъртоносен, колкото SARS, който убиваше 10%, когато плъзна преди 17 години от Азия. "Лошата новина е, че се разпространява много по-бързо. SARS се криеше дълбоко в белите дробове, докато този изглежда остава в гърлото и затова мног опо-лесно се разпространява."


По повод това дали не се преиграва с реагирането на COVID-19, прочутият виросолог припомня как през 1981 г. е тръгнала информацията за HIV. Ставаше дума за 6-7 мъже от гей общност в Калифорния. Днес имаме заразени 75 милиона души - кой би си помислил тогава за подобно нещо? Никой. Предпочитам да ме обвинят, че прекалявам, отколкото че не си върша работата."


Запитан кой е най-лошият сценарий, който ни очаква, Паят отвръща категорично - "че ще имаме пандемия". Той допълва, че очаква в Китай да стане по-зле и заразата да плъзне по света, но няма идея колко сериозно ще е това.


Изолацията е най-добрата стратегия за борба с COVID-19

© Reuters


От ERPI призовават властите да се заемат незабавно с изпреварващи мерки като:


- фокусиране върху местата, където хората са най-много изложени на зараза - домове за възрастни хора, чакални на болници и поликлиники, хирургически отделения и аптеки (включително премахване на нуждата да се отиде до лекар, за да получиш болничен), училища, университети


- подкрепа за мрежи за дистанционно поставяне на диагноза, за това хората сами да съобщават за проблем и да се поставят доброволно под карантина; проучване има ли и как да бъде стимулирано диагностизирането от човека у дома и грижи за заразения вкъщи, тъй като болничното лечение е скъпо и съдържа рискове при повечето от умерените случаи


- ускоряване на методите за обучение по интернет, но като се има предвид, че някои дисциплини изискват специализирано оборудване и ресурси.


- проучване на методите, чрез които да се намали рискът служителите да са изложени на заразата на работното си място


- отмяна или преместване на абсолютно всички конференции с международно участие, спортни и други събития със събиране на множество хора, идващи от държави, където има най-голям риск за разпространяване на коронавируса на обширни територии.


В края а разговора на "Файненшъл таймс" с Питър Паят той е запитан какво мисли за тезата, че каквото и да стори човечеството, "накрая микробите имат последната дума". Да, така ще стане, ако не правим нищо, отвръща той. И напомня, че днес повече хора умират от незаразни болести.


"Всички свършихме доста добра работа. Затова имаме нужда от "пожарна команда" - една по-добра и по-силна световна здравна система. Не започваш да събираш пожарна команда, когато къщата ти вече гори, нали?"


Всичко, което трябва да знаете за:

Ключови думи към статията:

Коментари (129)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на DDR
  DDR
  Рейтинг: 2325 Весело

  Мазетата на всеки блок —изолатор. А що празни къщи има по селата ... Вместо къщи за гости, нов бизнес модел —къщи за изолирани 😉

  Im Kapitalismus wird der Mensch durch den Menschen ausgebeutet; im Sozialismus ist es umgekehrt. "Gleichberechtigung ermöglicht Freiheit, weil Ungleichheiten nicht negiert werden. Gleichstellung ist Gleichmacherei, die den Menschen nicht mehr in seiner Individualität, sondern nur als Vertreter eines Kollektivs wahrnimmt"
 2. 2 Профил на Маршалов
  Маршалов
  Рейтинг: 470 Неутрално

  1% от 8 милиарда население, са 80 милиона, а ако процентите са 2, тогава са 160 милиона жертви, малка била смъртността. Ами ако процентите са повече от 2?

  мурзилка
 3. 3 Профил на БМЗ
  БМЗ
  Рейтинг: 1346 Неутрално

  Да бе, дай да не излизаме вече, да не ходим на работа, да не ядем на ресторант, да не ходим на екскурзия...
  И за какво?
  Вирусът не е толкова страшен. Мнозина от нас ще се заразят, но и ще оздравеят.
  При %1 смъртност, това прави 10 млн. на 1 мрлд или общо около 80 млн за цялата планета. Не е чак толкова много.

  Не се плашете да бъдете заразени.

  Икономиката икономична, светът светски, апокалипсисът апокалиптичен
 4. 4 Профил на Маршалов
  Маршалов
  Рейтинг: 470 Неутрално

  Дам, за цялата втора световна война, жертвите са по-малко от вероятните от коронавируса, ако се изтърве положението.

  мурзилка
 5. 5 Профил на lil_alex
  lil_alex
  Рейтинг: 1462 Неутрално

  Нали знаете принципа - wicked problems require wicked measures.

  Доста години човечеството живя много безгрижно, в стил всичко е позволено. Нула осъзнаване и малко здравословна параноя. Сега ще трябва да се натегнем малко.

  Може би обикновените хора и офис планктоните да си седнат на задника у дома един месец? Да не щъкат по молове и магазини излишно? Всички тийнове прибрани без излизане? Друго?

  Всъщност тоя вирус е идеална тренировка за тотален контрол, плюс може би да свикнат хората да виждат отвличания посред бял ден и да ги приемат като необходимост, за да продължат да се забавляват.

 6. 6 Профил на Gunners
  Gunners
  Рейтинг: 1514 Неутрално

  Аз предлагам да опразним големите градове и да се пресели по селата.Там рискьт да се зарази човек е много по-малко.

 7. 7 Профил на БМЗ
  БМЗ
  Рейтинг: 1346 Неутрално

  Единственото решение е да се намери лекарство за тоя коронен вирус.
  Според баба Ванга това ще стане 3 месеца след пика на заболяването.

  Икономиката икономична, светът светски, апокалипсисът апокалиптичен
 8. 8 Профил на hope
  hope
  Рейтинг: 2384 Неутрално

  Най-застрашени са децата до 7 години, астматиците и тези с ХОББ.
  Следват болните от рак, хипертониците и тези с диабет.

  Останалите може и да го преживеят.

  Любовта ще спаси света!!!
 9. 9 Профил на SS
  SS
  Рейтинг: 2776 Неутрално

  След като над 90% от смъртните случаи са на възрастни болни с придружаващи заболявания пенсионери нищо чудно вируса да е измислен и спонсориран от пенсионните фондове ...

  ПП. Ако не се раздухваще толкова щеше да мине и замине като всеки сезонен грип !

 10. 10 Профил на venci4
  venci4
  Рейтинг: 1078 Любопитно

  Тоя вирус трепе само пенсионерите🙉🙈🙊😃

  Платени форумни тролчета, така ли ви възпитават на Позитано? http://prikachi.com/images/793/8000793h.jpg
 11. 11 Профил на АмброзСП
  АмброзСП
  Рейтинг: 1120 Неутрално

  Хората в заразените райони приемат нещата на сериозно,тук ни е широко около врата и сме много корниз!И тук ще дойде ТОЙ,тогава друго ще редят и пак държавата,тоест ТЕ ще са виновни!

  Има три вида истина-моята,твоята и ИСТИНАТАП!Говоря,пиша и правя това,което искам! 21.11.21 - черна дата за БЪЛГАРИЯ
 12. 12 Профил на venci4
  venci4
  Рейтинг: 1078 Неутрално

  Най-застрашени са децата до 7 години, астматиците и тези с ХОББ.Следват болните от рак, хипертониците и тези с диабет.Останалите може и да го преживеят.
  —цитат от коментар 8 на hope


  Точно децата до 10 години са с нулев показател за смъртност....

  Платени форумни тролчета, така ли ви възпитават на Позитано? http://prikachi.com/images/793/8000793h.jpg
 13. 13 Профил на pariah
  pariah
  Рейтинг: 1144 Любопитно

  Връщам се аз от Тайланд, снощи.
  С малко дете се редим обаче първи на опашката, на летище София, щото бяхме първи редове в самолета.
  Страшно кисела митничарка (тая е редовно на смяна, винаги е такава) вика "отидете ЕЙ ТАМ и изчакайте", след като ни взе паспортите.
  Сещате се, че след 20 часа по летища и самолети с дете пълно с енергия, нещата са аха да се самоубиеш.
  Викам "какво да правим там?".
  "Преглед".
  "Къв преглед, бе?".
  Сетих се след секунда.
  Викам си, добре...
  ОТиваме там, една притеснена лекарка идва, заведе ни с детето и още един човек до камерата, щракна ни, и ни отпрати.
  Това беше.
  От целия самолет от 100 души, пристигащи от цял свят.
  Митничарката можеше да види, че не идваме от страна с голяма популация засегнати от Ковид2019.
  Никого другиго не прегледаха, поне не видях.
  А камерата е встрани, сравнително далеч, вижда част от опашката пред пунктовете.
  Така така - от първа ръка.
  Нашенска си е работата, винаги.
  Да не говорим, че това Терминал 2 изглежда като гарата в Каспичан, в сравнение дори с прости летища навън.
  Ама карай, нали си е наше - най-хубаво си е, все пак.
  С радост се прибрахме.

  - A witty saying proves nothing. Voltaire
 14. 14 Профил на zz_s
  zz_s
  Рейтинг: 1252 Неутрално

  Ще се появи друго. Разликата с преди е, че нещата се развиват светкавично, заради възможноста да се пътува бързо и надалеко, но пък сме и много по информирани.
  Иначе, разпространението на заразата и мерките срещу разрастването са си все такива от векове.

  "Терминът "русофоб" е измислен от руснаците и техните мекерета, за да дамгосат българските патриоти, поставящи интересите на България над интересите на Русия." #GRETA, GO TO SCHOOL !
 15. 15 Профил на lil_alex
  lil_alex
  Рейтинг: 1462 Неутрално

  До коментар [#3] от "БМЗ":

  Не може ли да издържиш 3 месеца без ресторант и като цяло без излишни движения? Нямаш други занимавки и интереси? Държиш да нямаш никакви ограничения? Какво толкова ще стане, ако пропуснеш малко излизания?

 16. 16 Профил на comandante vs либерални ентусиасти&корпократи
  comandante vs либерални ентусиасти&корпократи
  Рейтинг: 2626 Неутрално

  Дявола не е чак толкова черен, но медийната истерия се предозира още от самото начало на пандемията в стил Джордж Оруел.


  Libertarianism is just anarchy for rich people
 17. 17 Профил на БМЗ
  БМЗ
  Рейтинг: 1346 Неутрално

  До коментар [#15] от "lil_alex":

  Чети внимателно, става дума за "3 месеца след пика на заболяването“. Не знаем кога ще е пика на заболяването, може да е след 1 година. И какво, 15 месеца да треперим като мишки?

  Икономиката икономична, светът светски, апокалипсисът апокалиптичен
 18. 18 Профил на дерибеев
  дерибеев
  Рейтинг: 2539 Неутрално

  Изолацията е най-добрата стратегия за борба с COVID-19"

  И насаждането на паника е най добрата тактика за управление на масите

  всеки коментар може и ще бъде използван срещу вас
 19. 19 Профил на Лопе де Вега
  Лопе де Вега
  Рейтинг: 8 Весело

  Краят на глобализацията дойде! Затваряме границите, пристанищата и летищата, ние се затваряме по домовете си и чакаме да дойде некой да ни спасява. Няма да ходим до магазина за хляб и сирене, а ще я караме на фотосинтеза. Това ли е спасението?

  без подпис!
 20. 20 Профил на lynyrds
  lynyrds
  Рейтинг: 328 Неутрално

  Доколкото познавам нашите управлявящи ще започнат изолация и др. когато вече е късно ...
  ... не ми е ясна какво толкова има да се изолират дори 50 хил за 2 седмици у дома , дори да са 100 хил , да се затворят училища за месец/ не че в повечето някой учи сериозно/ - вместо после да показваме болни на апаратно дишане и да ревем че няма ни маски ни очила ни нищо..

 21. 21 Профил на hope
  hope
  Рейтинг: 2384 Неутрално

  До коментар [#12] от "venci4":

  Не вярвай. Има достатъчно видеа от Китай. Да виждаш статистика някъде-на официалните власти. Които впрочем се издържат от данъци-няма бизнес-няма данъци.
  А децата до 7 ги хваща всичко, имунната им система не е още развита. Като тръгнат на училище малко се подобряват нещата.

  Любовта ще спаси света!!!
 22. 22 Профил на uq
  uq
  Рейтинг: 1093 Неутрално

  Поредните кукумявки. Така е и при икономически кризи, наизлизат всякакви 'анализатори" като общо взето половината викат "зле е, по-зле ще става, иде края на света" а другите "нищо няма, само леко кратковременно проблемче".
  После който познае, се приема вече за корифей и ела да видиш. Като цяло жалко, пълна неподготвеност на официалните власти, всичко се обръща на стремеж към популярност и печалба

 23. 23 Профил на uq
  uq
  Рейтинг: 1093 Неутрално

  До коментар [#21] от "hope":

  Ето ти официална статистика някъде
  https://www.who.int/docs/default-source/coronaviruse/situation-reports/20200228-sitrep-39-covid-19.pdf?sfvrsn=aa1b80a7_2
  Само че е по-лесно да се пускат слухове и да се говорят глупости. Илюминати! Да чакаме ли Кетцълкуатъл или призрачният ездач да дойдат от изток?

 24. 24 Профил на дерибеев
  дерибеев
  Рейтинг: 2539 Неутрално

  До коментар [#21] от "hope":

  Паника от приемане на еврото, паника от корона вирус, паника от образованието на детето, паника от ...... Обърни внимание дали това не е по застрашаващо отглежданото дете от заплахата корона. Сериозно.

  всеки коментар може и ще бъде използван срещу вас
 25. 25 Профил на balgariez
  balgariez
  Рейтинг: 264 Весело

  "Понеже нямаме ваксина, остават ни средновековни методи за сдържане на заразата"

  Ясно. Дигам подвижния мост на замъка, залоствам го, арбалетчици по бойниците и вода у рова ( както и гладни крокодили ) ! (ツ)

 26. 26 Профил на БМЗ
  БМЗ
  Рейтинг: 1346 Весело

  До коментар [#25] от "balgariez":

  И болните на кладата, да не разпространяват заразата. (ツ)

  Икономиката икономична, светът светски, апокалипсисът апокалиптичен
 27. 27 Профил на grajdanin1
  grajdanin1
  Рейтинг: 693 Весело

  "Изолацията е най-добрата стратегия за борба с COVID-19"

  На времето имаше един изпитан метод срещу борбата със спин: бинт, вазелин, бинт, вазелин...., и най-важното - никакъв секс.

 28. 28 Профил на Маршалов
  Маршалов
  Рейтинг: 470 Разстроено

  Прочетох преди малко, на сайта на БНР, че в България общо 62-ма са тествани за вируса откакто са започнали въобще да тестват. Всички други пристигнали откъдето и да е било откакто я има тая мутация на вируса, въобще не са тествани.

  мурзилка
 29. 29 Профил на grajdanin1
  grajdanin1
  Рейтинг: 693 Весело

  До коментар [#27] от "grajdanin1":

  Лапсус: не "срещу борбата със спин", а "срещу спин"

 30. 30 Профил на balgariez
  balgariez
  Рейтинг: 264 Весело

  До коментар [#26] от "БМЗ":

  "И болните на кладата, да не разпространяват заразата. (ツ)"

  👍👏

 31. 31 Профил на uq
  uq
  Рейтинг: 1093 Неутрално

  До коментар [#24] от "дерибеев":

  Отглеждането от невротизирани родители дете за съжаление нищо не може да го спаси. То ще бъде тормозено с оценки в училище, с изпити с коронавирус, с финансовите кризиз с наближаващ астероид....Абе виждал съм такива деца...зарежи

 32. 32 Профил на 911
  911
  Рейтинг: 593 Неутрално

  До коментар [#3] от "БМЗ":

  Ако ти си в тия?

 33. 33 Профил на samoedin
  samoedin
  Рейтинг: 3692 Весело

  Както писах под съседната статия за вируса, най - добре да се отдели като отшелник на някое трудно достъпно и необитаемо място и така всички ще са спокойни ! Най - вече лекарите, които така или иначе нямат отговор как се лекува короната....В САЩ вече успешно тестват лекартсво срещу нея, но ще им трябват няколко месеца, преди да го пуснат в серийно производство !

 34. 34 Профил на zle_platen_trol
  zle_platen_trol
  Рейтинг: 418 Неутрално

  До коментар [#21] от "hope":

  Това твоето се казва хипохондрия. И е проблем, който явно не осъзнаваш, че имаш. По тази причина, каквито и статистики да ти предложат, каквито и учени да те убеждават ти си убедена, лъжат. А истината е, че вируса действително е най-опасен за възрастни хора със съпътстващи заболявания. Има разбира се и загинали млади, деца, но са толкова минимален процент, че се счита, че вируса не е опасен за тази група хора. Всеки трябва сериозно да се замисли, но не и да изпада в паника. Отлагане на ненужни пътувания не само в огнищата, а и по принцип, избягване на места, където се струпват хора: градски транспорт, спортни и културни мероприятия, фитнес зали, кина, МОЛове и т.н. Отлична лична хигиена, здрава храна, без цигари и алкохол, спорт на открито. Тези правила, ако спазваш заразата почти сигурно ще те подмине. И по-страшни зарази е имало, със сигурност и ще има занапред. Спокойствие, разум и лична отговорност, това е необходимо, а не паника и лудост.

 35. 35 Профил на grajdanin1
  grajdanin1
  Рейтинг: 693 Неутрално

  До коментар [#34] от "zle_platen_trol":

  " Отлагане на ненужни пътувания не само в огнищата, а и по принцип, избягване на места, където се струпват хора: градски транспорт, спортни и културни мероприятия, фитнес зали, кина, МОЛове и т.н. Отлична лична хигиена, здрава храна, без цигари и алкохол, спорт на открито. Тези правила, ако спазваш заразата почти сигурно ще те подмине. "

  Заразата почти сигурно ще те подмине, защото преди това ще пукнеш от скука. :)

 36. 36 Профил на Роси
  Роси
  Рейтинг: 7130 Неутрално

  На страха очите са големи. Дано и този път да се окаже вярно.

 37. 37 Профил на Николай Бучков
  Николай Бучков
  Рейтинг: 2157 Любопитно

  Може би ще се започне от...пенсионерите ?

 38. 38 Профил на uq
  uq
  Рейтинг: 1093 Неутрално

  До коментар [#33] от "samoedin":

  Срещу вирус незнам да има надеждно лекарство. Не само коронавирус, всеки вирус. Ваксини да, лекарства ...по-скоро не. Помага се на организма да оживее докато сам се пребори с вируса. Третира се с антибиотици бактериалната инфекция, а те не умори тя и да отшуми след като организма се е преборил с вируса.

 39. 39 Профил на MPetr
  MPetr
  Рейтинг: 1600 Весело

  И Гешев, така мисли....... му светнаха очичките. ...."Изолацията е най-добрата стратегия"....

 40. 40 Профил на Луд Общественик
  Луд Общественик
  Рейтинг: 849 Неутрално

  Едно нещо не разбирам. "Няма паника, не се притеснявайте, това е грип и т.н"

  Но защо след като е грип се правят такива изолации на цели градове. Смисъл като иам грип не ги правим, а сега хем да не се паникьосваме, хем Италия затваря градове?

  Удавете ги в сигнали: https://grajdanite.bg/home
 41. 41 Профил на ilinko
  ilinko
  Рейтинг: 688 Разстроено

  До коментар [#3] от "БМЗ":

  Десетина милиона не Ви изглежда чак толкова много.... Проблемът ще е, ако някой от близките Ви е сред тях... тогава и 3-4 ще е много...

 42. 42 Профил на БМЗ
  БМЗ
  Рейтинг: 1346 Неутрално

  До коментар [#41] от "ilinko":

  И какво да направим, да по ходим да поръчваме ковчези?
  Или да не излизаме от вкъщи?

  Шубето е голям страх. А истерията в медиите още по-голям.

  Икономиката икономична, светът светски, апокалипсисът апокалиптичен
 43. 43 Профил на hope
  hope
  Рейтинг: 2384 Неутрално

  До коментар [#23] от "uq":

  И къде са данните на броят починали разпределени по възрастови групи и съпътстващи заболявания?

  Любовта ще спаси света!!!
 44. 44 Профил на eti mehter
  eti mehter
  Рейтинг: 3454 Неутрално

  .....а не глобализма....

  Bukalemun
 45. 45 Профил на danvan
  danvan
  Рейтинг: 528 Неутрално

  До коментар [#12] от "venci4":Не вярвай. Има достатъчно видеа от Китай. Да виждаш статистика някъде-на официалните власти. Които впрочем се издържат от данъци-няма бизнес-няма данъци.А децата до 7 ги хваща всичко, имунната им система не е още развита. Като тръгнат на училище малко се подобряват нещата.
  —цитат от коментар 21 на hope


  Глупости

  Българите са малък, но изключително прост народ. Sapienti Sat
 46. 46 Профил на hope
  hope
  Рейтинг: 2384 Неутрално

  До коментар [#21] от "hope":Паника от приемане на еврото, паника от корона вирус, паника от образованието на детето, паника от ...... Обърни внимание дали това не е по застрашаващо отглежданото дете от заплахата корона. Сериозно.
  —цитат от коментар 24 на дерибеев


  --------------
  Може и така да звуча, понякога съм крайна..
  Ще се паникьосам, ако някой близък се разболее и не за друго, а защото знам колко са безпомощни властите. Както пише и в статията, не е важно само каква е смъртността, а и колко човека се разболеят.

  Любовта ще спаси света!!!
 47. 47 Профил на zle_platen_trol
  zle_platen_trol
  Рейтинг: 418 Неутрално

  До коментар [#43] от "hope":

  Заповядай. И моля те стига си говорила глупости.

  https://www.worldometers.info/coronavirus/coronavirus-age-sex-demographics/

 48. 48 Профил на hope
  hope
  Рейтинг: 2384 Неутрално

  До коментар [#47] от "zle_platen_trol":

  Стига дава определения. Няма статистика за починалите в този сайт. Пише само на възрастта на първите заболели в отделните държави.

  Любовта ще спаси света!!!
 49. 49 Профил на hope
  hope
  Рейтинг: 2384 Неутрално

  80+ years old
  21.9%
  14.8%
  70-79 years old

  8.0%
  60-69 years old

  3.6%
  50-59 years old

  1.3%
  40-49 years old

  0.4%
  30-39 years old

  0.2%
  20-29 years old

  0.2%
  10-19 years old

  0.2%
  0-9 years old

  no fatalities  ето някаква статистика, но не пише съпътстващите заболявания.

  Любовта ще спаси света!!!
 50. 50 Профил на hope
  hope
  Рейтинг: 2384 Неутрално

  Това са смъртните случаи, според заболяванията, на база обща смъртност 3,46%


  Cardiovascular disease

  10.5%
  Diabetes

  7.3%
  Chronic respiratory disease

  6.3%
  Hypertension

  6.0%
  Cancer

  5.6%
  no pre-existing conditions

  0.9%

  Любовта ще спаси света!!!
 51. 51 Профил на MPetr
  MPetr
  Рейтинг: 1600 Неутрално

  До коментар [#47] от "zle_platen_trol":

  Чист "Дарвинизъм"- естествен подбор.
  ...... https://www.worldometers.info/coronavirus/coronavirus-age-sex-demographics/

 52. 52 Профил на zle_platen_trol
  zle_platen_trol
  Рейтинг: 418 Неутрално

  До коментар [#48] от "hope":

  Няма казваш. Пак глупости. И май дължиш извинение, ама нейсе.

 53. 53 Профил на hope
  hope
  Рейтинг: 2384 Неутрално

  До коментар [#52] от "zle_platen_trol":

  Ок, извинявам се, не съм го разгледала целия.
  Най-много ще се радвам, ако за нищо от нещата които пиша за този вирус не съм права.

  Любовта ще спаси света!!!
 54. 54 Профил на blondofil
  blondofil
  Рейтинг: 2071 Неутрално

  Не е вярно. Най-добрата стратегия е да повтаряме, че е като грипа.

 55. 55 Профил на ilinko
  ilinko
  Рейтинг: 688 Неутрално

  До коментар [#42] от "БМЗ":

  Няма нужда да поръчвате ковчези, но поне престанете да говорите глупости. Ясно, че смъртността не е огромна, но да се твърди, че няколко милиона умрели е нищо е тъпо.

  Друг е въпросът, че този вирус е непознат. Не се знае какви последствия може да има след време. Представете си, че от него може да се развие някаква реакция, която да е опасна, но след няколко месеца например. Освен това не е ясно как може да мутира. Представете си също и 5 милиона болни, от които "само" 5% сериозно болни. Това са 250 000 човека, които трябва да се настанят в болници. Така, че да се твърди, че няма проблеми също е вредно.

 56. 56 Профил на zle_platen_trol
  zle_platen_trol
  Рейтинг: 418 Неутрално

  До коментар [#53] от "hope":

  За много от нещата, които пишеш си права. Просто си се паникьосала малко повече от необходимото. Което си има някакво обяснение. Предполагам си майка, а когато човек има деца гледа различно на живота. Спомням си при предходните епидемии, които щяха да ни затриват, все още бях сам и честно казано не ми пукаше въобще. Сега имам дете, семейство и, колкото и да искам да не ми пука ще излъжа, ако кажа, че е така. Пука ми и още как. Просто не се подавам на паника и истерия.

 57. 57 Профил на uq
  uq
  Рейтинг: 1093 Неутрално

  До коментар [#43] от "hope":

  искаш ли и според пол, номер на обувките, цвят на очите, наличие на наднормено тегло, замърсеност на въздуха ?

 58. 58 Профил на uq
  uq
  Рейтинг: 1093 Неутрално

  До коментар [#55] от "ilinko":

  а я си представи, че се развие някаква реакция от пвц тръбите, или от боята на текстила на чорапите

 59. 59 Профил на the only easy day was yesterday
  the only easy day was yesterday
  Рейтинг: 264 Неутрално

  Вируса че е опасен е така но доколко не знаем докато не сме го изкарали.
  Другото е че този вирус стана и политически в Америка и затова стана и толкова популярен. След различните неуспешни опити на Демократическата партия в Америка да свали Тръмп изглежда вируса дойде точно на време за да продължи тяхната тригодишна борба срещу Тръм. Този път обаче се използва старата изпитана процедура:
  Да съборим борсите по света като създадем световна паника и икономическа нестабилност и да обвиним Тръм в неспособност да се справи със тревожната и деликатна ситуация само така ще създадем недоверие в него за предстоящите избори след 7 месеца. Демократите със подкупената си преса и масмедия създадоха безпричинна самотоха техни добри и верни супортерс като Сорос, Марк Кубан и др. още т.н. "шорт селерс" (къси продавачи) на борсата използват положението и с късите си залагания събарят пазарите 'дребните инвеститори" не могат да идържат и започват да продават и създават допълнителна самотоха от която пък първите печелят.
  Така в продължение на 5 дни пазарите се сринаха спестяванията на хората се изпариха и ето ти евентуална икономическа криза идеално нещо за демократите да обвинят управляващата партия в неспособност.
  Така беше през 1987 в която не само Америка но и развития свят затъна в една дълга рецесия от 9-10 години . Тогава Буш и Дукакис от демократите се кандидатираха за президенти а Рейган караше своя 2-ри мандат. Въпреки това Буш спечели но наследи една криза в която много хора изгубиха спестяванията си и някои дори се самуубиваха .
  Ето това са демократите в Америка които се бият винаги в гърдите колко много мислят за народа си.

 60. 60 Профил на dirbg
  dirbg
  Рейтинг: 367 Неутрално

  "But while an epidemic is still ongoing, as it is the case with the current novel coronavirus outbreak, this formula is, at the very least, "naïve" and can be "misleading if, at the time of analysis, the outcome is unknown for a non negligible proportion of patients."

  Тея статистики, които давате са по тая формила, която е определена, като наивна, а и която се е ползвала и преди за да няма паника. Но...

  "Finally, we shall remember that while the 2003 SARS epidemic was still ongoing, the World Health Organization (WHO) reported a fatality rate of 4% (or as low as 3%), whereas the final case fatality rate ended up being 9.6%."

  Това е за медийната истерия, в медиите данните за смъртност, брой болни и т.н. са много по-розови от реалните, затова тея мнения в стил "спокойно, просто грип е" са доста неуместни според мен. Имайте предвид, че Китай е много мощна организация и това, че към момента може би се справя с бруталните си мерки(например в значителна част от Китай улиците са буквално зазидани ), въобще не означава, че ние ще се справим толкова добре, когато плъзне тук. Не ме притеснява, че във форума хората подценяват ситуацията, притеснява ме, че властите я подценяват и късно ще осъзнаят, че ще е необходимо да се направят доста сериозни финансови компромиси(точно това дето е предвидено да си го откраднат, ще трябва да го жертват).

 61. 61 Профил на Alarmstufe Rot
  Alarmstufe Rot
  Рейтинг: 4477 Неутрално

  И Гешев, така мисли....... му светнаха очичките. ...."Изолацията е най-добрата стратегия"....
  —цитат от коментар 39 на MPetr


  Как успя да намесиш Гешев, само ти си знаеш.

  Няма да отговарям на всяка идиотщина на подполковник Грънчаров
 62. 62 Профил на blondofil
  blondofil
  Рейтинг: 2071 Неутрално

  До коментар [#59] от "the only easy day was yesterday":

  Глупости. Ако демократите бяха сериозни за спечелването на тези избори щяха да издигнат млади хора, а не дядовци на по 80 години ( много запазени)

 63. 63 Профил на the only easy day was yesterday
  the only easy day was yesterday
  Рейтинг: 264 Неутрално

  До коментар [#62] от "blondofil":

  Ха, малко ли хора издигнаха демократите според Вас?
  Има и Млади има и стари има и педераси и лесбийки и все възможни гладни за власт защото власта за тях е пари много пари ...Клинтън , Обама, Байден затова тази държава е на това дереже затънала до ушите в дългове към Китай и Индия. В крайна сметка беше почти без производство . Всичко то беше преместено в Азия и Китай за което горните станаха милиардери а получаваха по 200 до 350 хиляди долара годишни заплати да не са станали милиардери от книги или речи разбира се не . Самия Клинтън излезе от Белия дом със $24 милиона които трябваше да наплати на жените които беше имал сексуални връзки но отричаше от неудобство.
  Явно си отскоро в тази държава затова така мислиш и им вярваш че те правят нещо за теб което всъщност е лъжа може да е истина само ако си много вътрешен и обвързан с тях но те обикновенно ако нямат сметка от теб не се интересуват от теб. Опитай ще се увериш . Трябва да си глас от голямото малцинство от черни, латинци и пуерто риканци за да ти обърнат внимание но българин гледай си работата освен ако не си нарко трафикан и делиш печалбата си с тях. Това са те драги не напрзно Хилари ви смята за deplorable - за нея всички сте такива!

 64. 64 Профил на ilinko
  ilinko
  Рейтинг: 688 Неутрално

  До коментар [#58] от "uq":

  Има и такива случаи. Малко хора са алергични към пластмаси, но има. За чорапите, и въобще алергия към текстила пък е още по-сериозно. Контактен дерматит, около 5% от хората страдат.

  Но не виждам каква е връзката с корона вируса

 65. 65 Профил на k_
  k_
  Рейтинг: 3174 Неутрално

  Като ги гледам тия на фотото, няма как да не призная че мюсюлманските хдиджаби са по-естетични.
  Нещата, които препоръчва светилото покриват едно към едно това което някой преди стотици години е препоръчал на мюсюлманските, напълно възможно след няква вирусна епидемия, покоряваща повече жени.
  Напълно естествено, връщатата се в Средовековието по еволюционната спирала Европа да препоръчва подобни щуротии.
  "Светилото" вирусолог хем признава, че не знае много неща (което е добре), хем прави аналогия между кръвен (СПИН) и респираторен (грипен) вирус без да му мигне окото и включва на алармистка скорост.
  Да, в Европа тепърва има да стават много щуротии.
  Да видим къде щу му излезе края...


 66. 66
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 67. 67 Профил на pariah
  pariah
  Рейтинг: 1144 Любопитно

  Връщам се аз от Тайланд, снощи.
  С малко дете се редим обаче първи на опашката, на летище София, щото бяхме първи редове в самолета.
  Страшно кисела митничарка (тая е редовно на смяна, винаги е такава) вика "отидете ЕЙ ТАМ и изчакайте", след като ни взе паспортите.
  Сещате се, че след 20 часа по летища и самолети с дете пълно с енергия, нещата са аха да се самоубиеш.
  Викам "какво да правим там?".
  "Преглед".
  "Къв преглед, бе?".
  Сетих се след секунда.
  Викам си, добре...
  ОТиваме там, една притеснена лекарка идва, заведе ни с детето и още един човек до камерата, щракна ни, и ни отпрати.
  Това беше.
  От целия самолет от 100 души, пристигащи от цял свят.
  Митничарката можеше да види, че не идваме от страна с голяма популация засегнати от Ковид2019.
  Никого другиго не прегледаха, поне не видях.
  А камерата е встрани, сравнително далеч, вижда част от опашката пред пунктовете.
  Та така - от първа ръка.
  Нашенска си е работата, винаги.
  Да не говорим, че това Терминал 2 изглежда като гарата в Каспичан, в сравнение дори с прости летища навън.
  Ама карай, нали си е наше - най-хубаво си е, все пак.
  С радост се прибрахме.

  - A witty saying proves nothing. Voltaire
 68. 68 Профил на Таралеж
  Таралеж
  Рейтинг: 1913 Неутрално

  Преиграват. Единствено вярното твърдение е че има нужда от световна здравна система. Което си е добро пожелание! Кой знае може и да стане след 100-200 години?

 69. 69 Профил на k_
  k_
  Рейтинг: 3174 Неутрално

  До коментар [#59] от "the only easy day was yesterday":
  Борсите са готови за бутане поне от година.
  Маса народ си бяха приготвени за пукането на балона.
  И дали демократите или китайците (с преиграването по поредния грип, макар и коронен) са боцнали игличката - няма чак толкоз значение.
  Важно е кой сега ще купува и кой загуби маса кинти?
  Трилион и нещо извирясаха за седмица.
  Големите "чорбаджии" олекнаха с по-няколко милиарда, ама и милиони американски пенсионери също ще получават по-малко.
  Глобализация.
  Така ще е, докато на глобално ниво се уравнят нещата, ама ще минат няколко десетилетия ....

 70. 70 Профил на sfl32583434
  sfl32583434
  Рейтинг: 405 Весело

  А не разбирам призоваващите ме да ограничавам контактите си, пътуванията, хапването с приятели, щото... вероятно повечето от тях карат кола и всички ползват нещо докарано до тях с кола (демек и сега някой трябва да пътува, но за да задоволи тяхна нужда), а само в БГ 700 на година са смъртните случай при катастрофи и към 10 000 са ранени, вероятно повечето от тях ползват природен газ за отопление( с или без ТЕЦ), за електричество, за колите си, за готвене...а войната в Сирия е за газовите пътища/Южен Парс, а там колко са жертвите никой не знае, милиони напуснаха домовете си.. И последните 3-4 седмици изведнъж се юрнаха да спасяват света от вируса... катарзис ли преживяват, що ли?

 71. 71
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 72. 72
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 73. 73 Профил на Locke
  Locke
  Рейтинг: 447 Неутрално

  Хем вирусът се хващал лесно, имал дълъг инкубационен период, някои го карали без проблем или без даже да го усетят, хем никой не споменава при трескавото изчисление на смъртност, че броят на заразени е сигурно доста по-голям отколкото знаем. Вече се видя как се заразяват хора, които не са пътували и не са били в контакт с установено болен човек. Тоест се разхождат болни на свобода без никой да знае.

  А какво става с процента смъртност ако заразените са реално много повече? Май намалява.

 74. 74 Профил на ivanpopov
  ivanpopov
  Рейтинг: 2190 Неутрално

  Диалог в китайски магазин на борсата в Илиенци:
  - Имате ли COVID-19?
  - Има! 70 лв.

 75. 75 Профил на conservamus
  conservamus
  Рейтинг: 816 Неутрално

  Психологически вирус. Колкото повече се говори за него, толкова повече се увеличава човешкото притеснение. Първо, ако не бяха изследвали този вирус в лаборатория, нямаше да разберат, че съществува, или че е с нещо по-различен от останалите 10 на 31ва степен на брой вируси на планетата, като това число е консервативно. Който търси - намира, който иска да намери метеорит - ще намери метеорит, чиято орбита всеки момент ще пресече земната и ще се разбие... В днешно време всеки разполага с телескоп, както и явно - с микроскоп.
  Друго, подобно на изгревът и залезът или на приливите и отливите, сезонните грипове са глобално явление което тепърва ще има да проследяваме, популациите от хора на планетата се разболяват и оздравяват непрекъснато, това ако се проследи на забързан каданс, ще изглежда като дишане, чрез което човечеството побеждава тези болести. Да се притесняваме, че сме открили нов вирус, нова песъчинка сред неизборимия. неизброяван пясък, чини ми се - абсурдно.

  Относно процентте - 100% от нас ще загинем, независимо храним ли се здравословно или не и разболеем ли се от този грип или от друг. Само че, според данните, 2% смъртност засяга хората над 70 години. 0.2 е процентът от хората в работоспособна възраст.

  Един човек, който има нужда да се уплаши от сянката си, и Бог не може да го спаси!

 76. 76
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 77. 77 Профил на Pontif New Dnevnik SUCK
  Pontif New Dnevnik SUCK
  Рейтинг: 1360 Неутрално

  Изолацията е най-добрата стратегия за борба с COVID-19"И насаждането на паника е най добрата тактика за управление на масите
  —цитат от коментар 18 на дерибеев


  И как точно ви управляват сега както не са ви управлявали преди бе тиквоч? И така навсяктде, а? Франция, Италия, Русия, Китай, Америка, Гърция, Германия .... как пък така се наговориха изведнъж всички. Че да те управляват тебе точно. Щото ти си един независим хитрец дето нокога не са го управлявали, нали. Цял живот те е управлявал бае ти Тодар а в последните 20-30 години който не е поискал той не те е управлявал - от Царя до Станишко гея та до Еднокнижника и сега понеже вече си заплаха за някой си та света трябваше да се събере и да реши как по-лесно точно тебе да те управляват.
  Хората се опитват да ти дадат някаква подготовка за да не измрете като плъхове ти и цялото ти семейство но ти си решил че сега трудно те управляват. Само че не се сещаш че с тази здравна система в БГто умрелите няма да са 1%, няма да са и 3%. Ще са доста повече.

  California Über Alles
 78. 78 Профил на papуre
  papуre
  Рейтинг: 655 Неутрално

  Изолацията е най-добрата стратегия за борба с COVID-19

  Истерия . Дали за обикновен грип , от който смъртността , според маститите експерти, които сега говорят за Коронавируса , е по- малка или по- голяма от сегашния . Във всички разговори , когато е засяган подобен въпрос , излиза , че обикновения грил нанася повече вреди , и има по- голяма смъртност . А каква е целта на тази невиждана до сега "спасителна " кампания , ще се разбере по- късно , когато се измисли ваксината .

 79. 79 Профил на papуre
  papуre
  Рейтинг: 655 Неутрално

  Изолацията е най-добрият стратегически подход за защита от COVID-19 и властите трябва спешно да анализират всички вериги и сектори, свързани с разпространенето на коронавируса преди това да се е превърнало в системен риск.

  Всичко това се отнася за всеки щам , разновидност на който и да е грипен вирус . Като , естествено , на първо място се поставя ваксинацията . Останалото е едно към едно .

 80. 80 Профил на papуre
  papуre
  Рейтинг: 655 Неутрално

  Пред "Файненшъл таймс" директорът на Лондонското училище по хигиена и тропическа медицина, казва: "Не искам да раздухвам страхове, но мисля, че това е сериозно в смисъл, че не можем да си позволим да не го смятаме за сериозна заплаха".

  За сериозна заплаха се смята всяка новооткрита болест , за която не са известни причинителите , както и за Коронавируса . И това би трябвало да бъде заключението на всеки медик , който работо в полето на откритията .

 81. 81 Профил на blondofil
  blondofil
  Рейтинг: 2071 Неутрално

  А какво става с процента смъртност ако заразените са реално много повече? Май намалява.
  —цитат от коментар 73 на Locke

  Със сигурност намалява. Ако си сложим розовите очила и допуснем, че всички заразени ще оздравеят.

 82. 82 Профил на Locke
  Locke
  Рейтинг: 447 Неутрално

  [quote#81:"blondofil"][/quote]

  Точно това се случва на неофициално болните, защото ако вместо да оздравеят умират, това щеше да привлече внимание и да влязат в официалната статистика. Единственият начин да не фигурират е ако са живи и се разхождат на свобода.

 83. 83 Профил на papуre
  papуre
  Рейтинг: 655 Неутрално

  Запитан кой е най-лошият сценарий, който ни очаква, Паят отвръща категорично - "че ще имаме пандемия". Той допълва, че очаква в Китай да стане по-зле и заразата да плъзне по света, но няма идея колко сериозно ще е това

  Ще се молим да не се осъществи този сценарии за пандемия . Макар ,че ипандемията също е преодолима , ще бъде страшно за засегнатите .

 84. 84 Профил на Тангра
  Тангра
  Рейтинг: 1497 Неутрално

  Хем вирусът се хващал лесно, имал дълъг инкубационен период, някои го карали без проблем или без даже да го усетят, хем никой не споменава при трескавото изчисление на смъртност, че броят на заразени е сигурно доста по-голям отколкото знаем. Вече се видя как се заразяват хора, които не са пътували и не са били в контакт с установено болен човек. Тоест се разхождат болни на свобода без никой да знае. А какво става с процента смъртност ако заразените са реално много повече? Май намалява.
  —цитат от коментар 73 на Locke

  Аз лично бих смятал процента смъртност, не като отношение с общия брой заразени, а като отношение с приключилите случаи, т.е. излекуваните.

  Всичко друго не е логично.
  И тогава, според официалните статистики, смъртността нараства до 7%

  https://www.worldometers.info/coronavirus/
  Closed Cases
  42,607
  Cases which had an outcome:
  39,674 (93%)
  Recovered / Discharged

  2,933 (7%)
  Deaths

  Предполагам просто не искат да плашат хората. Затова се говори за порядъци от 1-2%.
  Реалният процент е много по-висок.

  А в Италия отношението е 21 смъртни случаи, срещу 46 възстановени
  Т.е. 21/67 = 31%
  Ако добавим и 64 в критично състояние, сметката става страшна!

 85. 85 Профил на conservamus
  conservamus
  Рейтинг: 816 Неутрално

  До коментар [#76] от "tnx22640112":

  Хм, ами използваният език говори за притеснение и разглеждане на този вирус в един по-ограничен контекст. Например, не сравняван исторически със големите световни кризи и главоломната смъртност тогава (чумата, испанският грип 1918, или дори SARS преди десет години, моля вижте цифрите които са общодостъпни) ами сравняван с комфорта на водещите на някое лайфстайл предаване например и страхът за собственият ти живот - както Николай Михайлов беше казвал, модерният човек се страхува повече за холестерола си отколкото терориста за живота си. Какво остава за един грип...
  Относно този вирус, аз очаквам доста по-страшна криза от тази, предвид нечувано високия брой живи хора на планетата в този момент, за разлика от всяко друго време, както и високата скорост с която сме се отправили към пропастта - отделяне на огромно количество боклуци, живот в разрез с природния цикъл на възобновяване на източниците на енергия, глобално затопляне, консумация на много повече ресурси от наличните, а и като цяло - загуба на смисъл в живота ни отвъд материалние му измерения. Та пред вид това, времената които ни очакват никак не са розови, планетата си има механизми, с които да се прочисти и, в крайна сметка, да ни опази, а тези механизми са доста по-жестоки от колкото ни се иска. А този вирус дори не се вписва в такъв сценарий.

 86. 86 Профил на zle_platen_trol
  zle_platen_trol
  Рейтинг: 418 Неутрално

  До коментар [#84] от "Тангра":

  Ако ще добавяш тези в критично състояние е коректно да добавиш и 540 човека, които дори не са в болница, защото или нямат, или са с много леки симптоми.

 87. 87 Профил на tnx22640112
  tnx22640112
  Рейтинг: 8 Неутрално

  До коментар [#85] от "conservamus":

  Това е голо философстване. Как ще сравняваш вирус от 21 век със средновековието и ще се успокояваш, че не умирали 50%, а само 5%? Тоест, каквато и беда да настане, мисълта че некога е било по-лошо, или болните фантазии за бъдещето че предстояло по-лошо, следва да ни карат да омаловажаваме ситуацията, вместо да вземем решителни мерки? Значи като ти спрат тока нема да идеш да си го платиш, а ще стоиш на тъмно и студено, защото в средновековието също не са имали ток? Като се разболееш не се лекувай, защото в миналото са умирали още по-млади и пр. нелепости.

 88. 88 Профил на Peni Nikol
  Peni Nikol
  Рейтинг: 5376 Любопитно

  Повече е паниката, и после пътуващите да седнат малко на задните си части за да не се заразят.

 89. 89 Профил на Locke
  Locke
  Рейтинг: 447 Неутрално

  До коментар [#84] от "Тангра":

  Но това пак е на база само официалната статистика. Хората които се заразяват, но или не разбират или карат вируса леко, също се броят като излекувани. Няма нужда да минеш през болница и лекар да те обяви за излекуван, нужно е само да си бил заразен и да не си умрял.

 90. 90 Профил на БМЗ
  БМЗ
  Рейтинг: 1346 Неутрално

  До коментар [#3] от "БМЗ":Десетина милиона не Ви изглежда чак толкова много....
  —цитат от коментар 41 на ilinko


  10 млн е по-добре от 600 млн.

  Икономиката икономична, светът светски, апокалипсисът апокалиптичен
 91. 91
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 92. 92 Профил на karatista
  karatista
  Рейтинг: 3066 Неутрално

  В Китай тестват по 1.6 милиона на седмица, тук нашите твърдят че могат 700 теста да направят. Като го сметнем през населението, излиза че сме ~10 пъти по-зле. Това при положение че от месец седим и гледаме и имаме уж преднина

 93. 93 Профил на conservamus
  conservamus
  Рейтинг: 816 Неутрално

  До коментар [#87] от "tnx22640112":

  Абсолютно здравсловна гледна точка и според мен - действията са в нашите ръце, да. Просто идеята ми е, че притеснението в случая излиза отвъд разумните пропорции и само може да попречи, когато ти спре токът, отиваш да си смениш бушона, но не започваш да изкупуваш всичките буони в магазина, нали?

 94. 94 Профил на conservamus
  conservamus
  Рейтинг: 816 Неутрално

  Но, ако като ти спре токът, вместо да си смениш бушонът, започнеш все пак да изкупуваш всички бушони в магазина без да има нужда, това е белег за някакъв по-голям проблем и то не с електрическата мрежа ( : .

 95. 95 Профил на karatista
  karatista
  Рейтинг: 3066 Неутрално

  Но, ако като ти спре токът, вместо да си смениш бушонът, започнеш все пак да изкупуваш всички бушони в магазина без да има нужда, това е белег за някакъв по-голям проблем и то не с електрическата мрежа ( : .
  —цитат от коментар 94 на conservamus


  Ако имам в семейството някой с ХОББ, не само бушоните ами и два генератора ще отида да купя.

 96. 96 Профил на conservamus
  conservamus
  Рейтинг: 816 Неутрално

  И, за да илюстрирам по-добре. Пред вид новината, че в Америка е потвърден първи смъртен случай от въпросният вирус. През 2018 от нормалният грип са загинали... 80 000 души, само в САЩ. https://www.vox.com/2018/9/27/17910318/flu-deaths-2018-epidemic-outbreak-shot . Нима това не е лицемерие, да се пазим само сега, когато медиите ни казват че трябва да се пазим, а по принцип сякаш забравяме, че всяка болест си е ... болест, и ч живота ни така и така е крехък!

 97. 97 Профил на conservamus
  conservamus
  Рейтинг: 816 Неутрално

  До коментар [#95] от "karatista":

  И аз, на баба ми и бяхме купили кислороден апарат, уви. Но в случая медиите, социалните мрежи диктуват, че коронавирусът причинява какво ли не. На тях ли вярваме, или на близките си. Или медиите замениха реалността ни? Ето, гледах едно видео на китайските лекари, даващи пресконференция в Хонконг по темата. Пикът на вируса се очаквал през април, стана ясно и че освен с ваксина, вирусът се лекува ефективно и с преливане плазма от оздравели пациенти, нещо което важи и за всички останали вируси. Продължавам да се опитвам да разбера паниката, свързвам я с онова, което познати, работели в Китай са ми разказвали, че те се готвят за всяко нещо изключително методично, и за тях един вирус може наистина да предизвика паника. Затова и итделят такъв ресурс да намират нови и нови вируси, както и са открили този.

 98. 98 Профил на tnx22640112
  tnx22640112
  Рейтинг: 8 Неутрално

  До коментар [#93] от "conservamus":

  Кое например е признак на масово притеснение и ти се струва извън разумните граници, дай пример, стига общи приказки.

 99. 99 Профил на karatista
  karatista
  Рейтинг: 3066 Неутрално

  До коментар [#97] от "conservamus":

  Ами трябва си паника, за да се стреснат чичаците. Вчера коскуджамити професор се изтъпанил по Панорама и разправя смешки и водещия му се лензи насреща като в селски хоремаг.

 100. 100 Профил на conservamus
  conservamus
  Рейтинг: 816 Неутрално

  До коментар [#98] от "tnx22640112":

  Дай да лягаме! Ами например масовото изкупуване на маски и препарати за хигиена, главоломно високата им цена, неспирното говорене по темата от всички медии, дамгосването на хора само заради това, че са китайци (днес един китаец сам отмени среща за утре под предтекста за вирус, за всеки случай, при положение на липса на потвърдени случаи в БГ и факта, че той не е ходил дотам) , позната българка която в момента е в Италия близо до Венеция и която ми разказва, когато я питах добре ли е, че я питат постоянно приятели и роднини неща като има ли стоки в магазините и отворени ли са границите, все абсурди които нямат общо с реалността където е тя - всичко било нормално. Та за мен, пред вид фактите, това значи че масово живеем в една виртуална реалност, която заема все повече територията на реалния ни живот - много удобен наркотик - остави трудният живот, намери една измислена причина да извиниш каквото решиш... Самият себе си гледам - когато съм обезверен, всички дребни детайли от ежедневието могат да се превърнат в заплашителни!

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK