Ватиканът ще пусне историците при архивите на папа Пий XII

Ватиканът ще пусне историците при архивите на папа Пий XII

© Guglielmo Mangiapane, ReutersВ понеделник историците получават достъп до ватиканските архиви за папа Пий Дванадесети, предаде "Франс прес", цитирана от БТА.


Историците с нетърпение очакват възможността да изследват архивите за този папа, останал доста мълчалив по време на изтреблението на 6 милиона евреи през Втората световна война.


Двеста изследователи вече са се записали в списъка с желаещи да получат достъп до документите за Пий Дванадесети.
Един от желаещите е германският историк Хюберт Волф. Той пристига в Рим заедно с шестима помощници и финансиране за две години. Неговата цел е да изследва неизследвани досега документи, записки на 70 посланици на Ватикана в чужбина, призиви за помощ от еврейски организации и кореспонденции с американския президент Франклин Рузвелт.


За първи достъп ще бъде предоставен до архивите за периода след Втората световна война, период на цензура по отношение на писателите и свещениците, демонстриращи прекалени симпатии към комунизма.


Преди около 40 години Ватикана вече предостави достъп до най-важните документи от времето на Холокоста. В тях обаче имаше пропуски - става дума най-вече за отговори на папата в различни кореспонденции.


"Когато папата получава документ за концентрационните лагери (в документите, вече оповестени от Ватикана), не разполагаме с отговора му. Отговорът или не съществува, или се намира във Ватикана", заяви пред "Франс прес" Хюберт Волф.


Изследователите обаче са с умерени очаквания от новите документи, до които ще получат достъп.
"Струва ни се неразумно да правим предположения в един или друг смисъл за това какво можем да намерим предвид факта, че става дума за 16 милиона страници" на над 10 езика, казва Сюзън Браун-Флеминг, директор на международните програми в Мемориалния музей на Холокоста във Вашингтон и авторка на книгата "Холокостът и католическото съзнание".


"Не е сигурно, че предоставянето на достъп до ватиканските архиви ще сложи край на противоречията във връзка с "мълчанието" на Пий Дванадесети. По-голямата част от документите, до които ще бъде даден достъп, засягат следвоенния период, периода на Студената война, който е белязан от противопоставянето между християнския Запад и големия съветски Сатана", казва Филип Шено, професор по модерна и съвременна история на Църквата в папския Латрански университет в Рим.

Ключови думи към статията:

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK