Коронавирусът създава риск от рецесия в еврозоната

Организацията за икономическо сътрудничество и развитие (ОИСР) препоръчва стимули за туризма и други мерки в силно засегнатите държави

© Associated Press

Организацията за икономическо сътрудничество и развитие (ОИСР) препоръчва стимули за туризма и други мерки в силно засегнатите държавиСветовната икономика може да отбележи най-сериозния си спад за пръв път от 2009 г. насам, а за тази година очакваният растеж засега вече не е 2.9, а 2.4% или дори - при "черен сценарий" - с два пъти по-малък процент.


Във втория случай - този с глобален растеж от едва 1.5 на сто - е възможно еврозоната и Япония да се окажат в рецесия, ако коронавирусът продължава да се отразява на търсенето и предлагането.


Това предупреждение отправи Организацията за икономическо сътрудничество и развитие в момент, когато централните банки по света опитват да смекчат паниката на пазарите с мерки за стабилизиране, а случаите на заболели от новия коронавирус Covid-19 стават все повече извън Китай, отколкото в страната, от която започна епидемията.
В доклада "Коронавирусът: Световната икономика в риск" прогнозата се прави при предположението, че пикът на епидемията е в това тримесечие, а разпространението на заразата се окаже слабо и "овладяно". Ако е така, растежът на еврозоната ще е 0.8%, на Германия - 0.3%, на Франция - 0.9 на сто. Най-силно засегнатата европейска страна - Италия, ще отбележи растеж с 0.5%. Страната - източник на заразата, Китай, ще повиши брутния си вътрешен продукт с едва 4.9% (с 0.8 пункта под досегашната прогноза), но ще се възстанови до 6 на сто през 2021 г.


Базовият сценарий разчита на това, че след пика на епидемията в Китай други страни ще отбележат само единични и ограничени огнища на болестта. По-продължителна и по-интензивна епидемия, обхващаща големи части от Азиатско-Тихоокеански регион, Европа и Северна Америка (и повтаряща китайския случай), значително ще отслаби перспективите, посочва ОИСР.


Какво може да се направи


Характерът на това предизвикателство означава, че паричната политика може и да не е най-подходящият инструмент, въпреки че централните банки говорят за него, казва главният икономист на ОИСР Лорънс Буун. По думите ѝ шокът не е само в предлагането, а е и "шок на доверието и прекъсването на веригите на доставки, с които централните банки не могат да се справят сами".


В такъв случай държавите ще трябва да работят заедно, тъй като координираният отговор би бил по-ефикасен, отколкото ако всяка държава действа сама - фискална подкрепа за здравните услуги, гъвкав режим на работа, осигуряване на ликвидност за финансовия сектор, насочена подкрепа за сектори като туризма, засегнати от ситуацията, и разхлабване на правилата за държавна помощ и фискална политика, продължава главният икономист на ОИСР, цитирана от "Блумбърг".


Все пак има и добри новини - вероятно тази ситуация ще бъде преодоляна и ще има връщане към растеж от 3.3% през 2021 г., но до това развитие ще доведе само овладяването на заразата.


И този доклад потвърждава, че Covid-19 има по-сериозни последици за глобалната икономика от друг вирус, започнал от азиатския гигант - тежкия остър респираторен синдром (SARS), през 2003 г. Причините са, че Китай е много по-интегриран в световната икономика и че внася много повече суровини, отколкото преди няколко години.


Всичко, което трябва да знаете за:

Ключови думи към статията:

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK