Ердоган отхвърля сделката с ЕС: Не искаме вече парите за бежанците

Българският премиер Бойко Борисов с турския президент Реджеп Тайип Ердоган в Анкара.

© Facebook/boyko.borissov.7

Българският премиер Бойко Борисов с турския президент Реджеп Тайип Ердоган в Анкара.Турция вече няма нужда от шестте милиарда евро, които Европейският съюз се е ангажирал изцяло да изплати заради сделката за мигрантите от 2016 г. Това заяви на пресконференция с премиера Бойко Борисов турският президент Реджеп Тайип Ердоган и с думите си отново постави под въпрос сделката, сключена между ЕС и Анкара преди почти четири години.


Двамата се срещната след ескалация на напрежението в северозападната провинция Идлиб, довело едновременно до сериозни загуби за турската армия от режима на президента Башар ал Асад и до решението на турските власти да обявят, че вече няма да пречат на сирийците в страната (а на практика и на други мигранти) да стигнат до Европа заради липсата на съпричастност и солидарност от страна на Стария континент с трудностите на Турция. Тази позиция на турските власти подтикна Борисов да замине за Анкара, за да разговаря спешно с Ердоган.


Ердоган многократно е заявявал, че Турция не може да се справи сама както с грижата за 3.6 млн. сирийци, така и с натиска по южната си граница. Днес обаче той твърди, че заради бремето си Турция е оставила стотици хиляди бежанци да се насочат към границата, макар данните да не потвърждават това.
След вечеря и разговори в Анкара Ердоган обясни, че ситуацията в Сирия и сблъсъците в Идлиб, както и разселването на 1.5 млн. души в района заради сраженията и "безотговорността на някои страни членки (на Европейския съюз - бел. ред.) по този въпрос" са били основна тема на диалога с Борисов. След като отбеляза, че "страните от ЕС и много други още не могат да осмислят товара, който пое Турция" и грижата ѝ за, по думте му, "4 млн. бежанци" (повечето институции в Турция говорят за 3.6-3.7 млн.), той припомни заканата си, че ако Европа не "подели справедливо" бремето на грижата за избягали от войната в Сирия, "ще отвори портите".


"Кого залъгвате"


Ердоган изтъкна, че Турция е изпълнила всички договорености от 18 март 2016 г. - датата, на която ЕС се ангажира да предостави средства на Турция за издръжка на сирийците в страната, а турските власти - да спират мигрантския приток. Коректността на Анкара обаче не среща никакъв отговор, обясни той и атакува страниет в ЕС, които дори си позволяват да критикуват отношението на Турция към бежанците.


Турция обвини ЕС, че не е отпуснала никакви пари от 6-те милиарда евро, които биха били за издръжка на бежанци и не биха отишли за държавата, а за неправителствени организации. Евросъюзът казва, че ще даде сега милиард, евро, но "кого залъгвате", обърна се реторично Ердоган към съюза. "Аз тази вечер предадох и на министър-председателя (на България - бел. ред.), че ние вече тези пари не ги искаме," каза още Ердоган. Той подчерта, че след като Турция е изразходила 40 млрд. евро, ще намери и тези средства, които не са ѝ изплатени, но "никой няма право да се подиграва с достойнствто на Турция".


Ердоган обвини Гърция, че нарушава човешки права и международни закони и отбелязва, че бежанците "със свободна воля" напускат Турция. Позовавайки се на информацията за днешния инцидент с убити двама бежанци и друг тежко ранен на гръцката граница (информация, която Атина отрича като част от "хибридна кампания"), той призова председателя на Европейския съвет Шарл Мишел, който утре ще посети гръцко-турската граница и ще види сам "нечовешкото отношение" на граничарите, да проследи и какво прави "гръцката гранична охрана в Егейско море".


"Здравомислещата позиция на България" и "приятеля ми Бойко Борисов"


Обратно, Ердоган поздрави "здравомислещата позиция на България под председателството на приятеля ми Бойко Борисов." "С България имаме превъзходно сътрудничество в сферата на сигурността основана на взаимното уважение и разбирателство," което трябва да е пример за всички страни в ЕС, продължи той. След като отново благодари на "приятеля си Бойко Борисов" за проявената солидарност, той отправи и поздравления към страната за предстоящия национален празник.


Малко преди това Ердоган обърна внимание, че предстои второ заседание на Съвета за стратегическо сътрудничество, насрочено за последната седмица на май в София.


В своето изявление Борисов изказа благодарност, че Турция е поканила и министъра на здравеопазването, за да бъде обсъдена възможността за продажба на предпазни облекла за коронавирус, които България има, но може да има по-нататък нужда от тях, а "само Турция ги произвежда" (после спомена маски, които се произвеждат само от Турция, Индия и Китай).


Борисов приветства желанието на Турция да намери решение заедно с Русия на среща на Ердоган с руския му колега Владимир Путин тази седмица. Той поздрави Анкара, че сделката с ЕС се спазва за българската граница и "българските граждани могат да спят спокойно." Премиерът защити действията на Ердоган по отношение на бежанците и отправи индиректна (без да назовава поименно) критика към "всички, които са далеч от региона", а трябва всъщност да видят "какво сме направили ние" за мигрантите, преди да коментират. "Какво ли не чух, че се блъфира от страна на Турция, че това е заплаха," отбеляза премиерът.


Към края на разговора изтъкна, че "нашите отношения са за пример", макар работата днес да е "наполовина свършена". Борисов вероятно има предвид опита си да организира среща с Ердоган и гръцкия премиер Кириакос Мицотакис в София, за която впоследствие сам е оттеглил поканата.


Вижте повече във видеото.

Ключови думи към статията:

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK