Трус на петролните пазари - Саудитска Арабия започва ценова война срещу Русия

Трус на петролните пазари - Саудитска Арабия започва ценова война срещу Русия

© ReutersСаудитска Арабия планира рязко увеличаване от април на добива на петрол и това може да предизвика шоково намаляване на цените на световните пазари, които и без това са в стрес от икономическите последици от коронавируса.


Основната цел в действията на саудитците е да принудят Русия да преговаря за съкращаване на добивите, след като в края на седмицата се провали спораумението ОПЕК+ (страните от петролния картел плюс няколко водещи производители, включително руснаците) за контрол над предлагането. То просъществува 3 години, изтича в края на март и Москва се отказа от удължаването му. Но с ценова война Саудитска Арабия се опитва да запази своя дял от световния пазар, а Русия не желае да отстъпва повече, за да не бъдат заети нейни пазари от американците.


Новината бе разпространена от няколко световни агенции като "Ройтерс" и "Блумбърг". Анализатори казват пред агенциите, че след като изгуби от началото на годината 30% от цената, сега петролът може да поевтинее с още една трета до около 30 долара за барел.
Според техни иточници държавният саудитски гигант Aramco се подготвя да увеличи добивите значително над 9.7 млн. барела на ден, които изпомпва през последните няколко месеца. Новият обем ще е по-скоро около 11 млн. барела на ден, а компанията има още капацитет за бързо увеличаване на добива - до 12 млн. барела на ден.


Трус на петролните пазари - Саудитска Арабия започва ценова война срещу Русия

© Reuters


В събота Aramco драстично намали официалните цени на доставките за април за всичките си петролни продукти. Това стана ден, след като ОПЕК реагира на руското оттегляне от сделката с премахване на всички квоти и ограничения за добив на членовете си. Цените веднага се понижиха с около 10% и се събудиха опасенията на търговците, че ще се повтори ситуцията от 2014 г., когато саудитци и руснаци воюваха за пазарни дялове с американските производители, които никога не са участвали в споразумения за контрол на добива.


"Саудитска Арабия не е във война с никого, но брани интересите си. След като сделката изтече, всеки ще увеличи добива", казва един от източниците на "Ройтерс". Но мениджър на хедж фонд определя пред "Блумбърг" случващото се именно като "еквивалент на обявяване на война" на петролния пазар. "Саудитска Арабия преминава към открита и тотална ценова война", казва и Иман Насери, управляващ директор за Близкия изток в консултантската компания FGE.


Агенцията твърди, че в понеделник Aramco официално ще обяви за клиенти от Северозападна Европа отстъпка от 8 долара за барел, което прави цената с 10.25 долара по-ниска от тази за сорт "Брент" (в петък той поевтиня с 9.4% до $45.27 за барел, най-бързото дневно понижаване на цената от 2008 г. насам). Руският сорт Urals се предлага с отстъпка около 2 долара под нивото на "Брент", а това означава, че саудитците директно атакуват способността на руснаците да изнасят на европейския пазар (ако не се броят технологичните специфики за работа с двата сорта). Според "Ройтерс" отстъпката за април за азиатските пазари ще е с 6 долара, а за САЩ - със 7 долара на барел. Обикновено, уведомленията за брокерите съдържат корекции в рамките на няколко цента. Прогнозите на S&P Global Platts бяха априлските саудитски цени за Азия да са с 1-2 долара по-ниски, а те се оказват 3-7 пъти по-ниски.


Трус на петролните пазари - Саудитска Арабия започва ценова война срещу Русия


Цени на Brent и Urals.

© Reuters

Цени на Brent и Urals.


Толкова агресивна позиция и големи оттъпки саудитците не са показвали от 20 години. Макар да опитва да привлече купувачи към себе си Саудитска Арабия може да предизвика хаос на петролния пазар и незабавни щети за руснаците и другите големи играчи в ситуация на криза и на търсенето, и на предлагането. Тази заплаха може да ги накара бързо да се върнат на масата за преговори и да последва рязко движение в обратната посока - към бързо свиване на добивите.


Ако това не се случи, цените може да паднат до 27.10 долара за барел, каквито бяха при последната ценова война от 2016 г. Според анализатора ветеран Роджър Диуан от IHS Markit не е изключено да се падне и под прага от 20 долара за барел. "Вероятно в следващото тримесечие ще видим най-ниските цени от последните 20 години", казва той за "Блумбърг". Агенцията припомня, че през декември - по време на една от няколкото ценови войни, започвани от саудитците през последните 40 години - имаше и 9.55 долара за барел.


Руският министър на енергетиката Александър Новак заяви в петък, че сега компаниите са свободни от 1 април да увеличат добива колкото пожелаят. Според него в новата ситуация Русия може да изкара на пазара още 300 хиляди барела дневно. Антон Усов от KPMG говори за други обеми - потенциал от до 1 млн. барела на ден повече, колкото бяха изтеглени според сделкит ОПЕК+.


Трус на петролните пазари - Саудитска Арабия започва ценова война срещу Русия

© Reuters


Сделката с ОПЕК+ беше "лишена от смисъл", коментира в неделя говорителят на гиганта "Роснефт". Според Михаил Леонтиев в този ѝ вид тя само карала Русия да отстъпи собствените си пазари и "разчиства място" на американския "шистов" петрол. Споразумението имаше положителен психологически ефект в началото, но в действителност всички обеми, които оттегляхме от пазара при поредното му удължаване оперативно и напълно се замествата с американски петрол, допълва той пре РБК. "От гледната точка на руските интереси нямаше смисъл - оттегляхме евтиния арабски и руски петрол, за да разчистим място на скъпия американски и така позволихме да се осигури ефективност на добива му."


Леонтиев не изключва ново споразумение, но то трябва да е партньорско, т.е. да има компромис и възможност Русия да печели от ресурсата си база. "За разлика от някои наши колеги, които нямат такава и няма какво за монитаризират, а прикливют безконтролното намаляване на добивите със смокиновия лист на споразумението ОПЕК+". Сделката, според него, не влияе на пазара и предлаганите обеми няма да се променят - "просто нашите обеми се запълват от тези на конкурентите ни, а това е си е чист мазохизъм".


Затова на заседанието във Виена руснаците са настоявали да се запази досегашнят фопрам (оттегляне от пазари на 1.7 млн. барела дневно", докато саудитците настоявали да се добавят още 1.5 млн. барела до края на годината.


"За Русия нива под 50 долара за барел не са особено комфортни", коментира за "Ведомости" Дмитрий Маринченко, старши директор във "Фич". Според него излизането от сделката е било голяма грешща. През 2020 г. очакванията са за цени в коридора 40-50 долара за барел, но едва ли ще се стигне до срива от 2015-2016 г., включително защото под 40 долара става неизгоден и американският добив, допълва той.


За 40-45 долара за барел говори и Антон Покатович, главен анализатор в "БКС премьера". Но той смята, че ключов фактор ще е ефектът от епидемията от COVID-19 - ако световната икономика влезе в рецесия, цените ще слязат и под 30 долара за барел. А това ще накара основните играчи да се върнат на масата на преговорите.


Трус на петролните пазари - Саудитска Арабия започва ценова война срещу Русия

© Reuters


Игор Юшков от Фонда за национална енергийна сигурност коментира, че Русия очаква епидемията да скоро да премине, Китай да възстанови производството, да се увеличи търсенето на горива и цените да се върнат към нивата от миналата година. За останалите играчи цени от 40-50 долара са прекалено ниски и те и в момента не успяват да печелят, а нямат ресурс да отложат приходите за след няколко месеца, допълва той. Но ако Китай не се съвземе и започне дъмпинг на петролния пазар, ще има цени до 35 долара за барел.


Изглежда се задават седмици и месеци на ценова война и бързи маневри, включително търсене на нов компромис. Но засега от календара на ОПЕК са премахнати датите за среща на ниво министри на ОПЕК+ през юни.


Всичко, което трябва да знаете за:

Ключови думи към статията:

Коментари (430)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на klimentm
  klimentm
  Рейтинг: 4153 Весело

  Света Въглеводородица изостави Рассия и Путин!

  klimentm
 2. 2 Профил на 442
  442
  Рейтинг: 1293 Неутрално

  Е така се прави. Ама вече е късно, часовника на петролните автомобили се върти на обратно вече.

 3. 3 Профил на balgariez
  balgariez
  Рейтинг: 289 Весело

  Сиреч и к'вото зареждаме по бензиностанциите ще да поевтинее яко.
  Или бъркам нещо ?! (ツ)

 4. 4 Профил на comandante vs либерални ентусиасти&корпократи
  comandante vs либерални ентусиасти&корпократи
  Рейтинг: 3095 Любопитно

  Но ако Китай не се съвземе и започне дъмпинг на петролния пазар, ще има цени до 35 долара за барел.
  ______________
  Ама и камилите боледували от коронавирус! Саудитците са косвена жертва и ще берат много ядове, банките ипотекират ли златни тоалетни или ги изкупуват като златарите за цена на матрЯл?

  Libertarianism is just anarchy for rich people
 5. 5 Профил на Jalis Ironhammer
  Jalis Ironhammer
  Рейтинг: 355 Неутрално

  Започна на полето на фейк нюз. Появиха се слухове за смърта на МВС.

  Underneath this flabby exterior is an enormous lack of character.
 6. 6 Профил на Fred
  Fred
  Рейтинг: 2325 Весело

  Е, сега си е... близките роднини :) Ценова война+ коронавирус, това е с ефекта на коктейл Молотов.

  Юда се продаде за 30 сребърника, а ДБ на БСП за 8 районни кмета.
 7. 7 Профил на 4ort
  4ort
  Рейтинг: 1601 Неутрално

  Вече и пред камиларите ще кляка Жужето.

 8. 8 Профил на 4ort
  4ort
  Рейтинг: 1601 Неутрално

  Камиларите раздават шамари с крак на Самая Магучая.

 9. 9 Профил на stanislavdi
  stanislavdi
  Рейтинг: 1080 Неутрално

  Света Въглеводородица изостави Рассия и Путин!
  —цитат от коментар 1 на klimentm


  Суверенитета на матушка е само на хартия. Един принц с две приказки ги поставя на колене. Ето днес министъра на енергетиката на РФ омекна и каза, че ще говори с шефовете на фирми добиващи петрол да решат какво да правят.

 10. 10 Профил на гошо
  гошо
  Рейтинг: 566 Любопитно

  До коментар [#7] от "4ort":

  А Норвегия и Шотландия или петрол се добива само в Русия и СА

  гошо
 11. 11 Профил на Николай Колев
  Николай Колев
  Рейтинг: 2246 Неутрално

  Вчера в https://www.dnevnik.bg/biznes/2020/03/07/4038053_rusiia_gubi_po_nad_100_mln_dolara_na_den_sled_razriva/?ref=id&_ga=2.125640458.165822965.1581011321-1019678247.1581011321 #comments-wrapper
  вече казах (коментар=149), че СА го е правила няколко пъти.

  * ПКП-Прекрасна Кърджалийска Принцеса. Политкоректна формулировка на думи на министър председателя за председателя на Народното събрание
 12. 12 Профил на Fred
  Fred
  Рейтинг: 2325 Неутрално

  Сиреч и к'вото зареждаме по бензиностанциите ще да поевтинее яко.Или бъркам нещо ?! (ツ)
  —цитат от коментар 3 на balgariez


  За бензиностанциите неизвестно. Особено нашите, те са с едностранна предавка, само нагоре. Но сладкото е, че на руснаците ще им се наложи да намалят цените И на газа. Защото в цената е включено индексиране и спрямо цената на нефта.

  Юда се продаде за 30 сребърника, а ДБ на БСП за 8 районни кмета.
 13. 13 Профил на Darulio
  Darulio
  Рейтинг: 1359 Весело

  Тюх, май и тоя СССР ще замине и то по същия начин.

  "Една от най-долните привички на дребните души е да приписват своите низости и на другите." Оноре дьо Балзак, "Дядо Горио"
 14. 14 Профил на 4ort
  4ort
  Рейтинг: 1601 Неутрално

  Путин ще издава ли Указ за Атечествена Вайна?

 15. 15 Профил на stanislavdi
  stanislavdi
  Рейтинг: 1080 Неутрално

  До коментар [#7] от "4ort":А Норвегия и Шотландия или петрол се добива само в Русия и СА
  —цитат от коментар 10 на гошо


  Да си чул Норвегия и Шотландия да намалят добива си защото чаршафите във Виена така са решили?

 16. 16 Профил на Jalis Ironhammer
  Jalis Ironhammer
  Рейтинг: 355 Весело

  До коментар [#5] от "Jalis Ironhammer":

  Дано имат повече успех на на борсите щото на иначе във въздуха им свиха сърмите/и едно Торнадо/.
  Впрочем платиха ли си на щатите сметката за логистиката в Йемен.Нищо , те са наши хора.
  :)

  Underneath this flabby exterior is an enormous lack of character.
 17. 17 Профил на klimentm
  klimentm
  Рейтинг: 4153 Весело

  До коментар [#10] от "гошо":

  Расияните могат само да сънуват Норвегия!

  klimentm
 18. 18 Профил на Таралеж
  Таралеж
  Рейтинг: 2027 Неутрално

  Намалено потребление, и повишено производство? Хич не е лесно да си страна-бензиностанция?

 19. 19 Профил на tedif
  tedif
  Рейтинг: 517 Любопитно

  А у нас рушляците от *лукойл* дали ще намалят нещо?

 20. 20 Профил на Perata
  Perata
  Рейтинг: 8 Неутрално

  До коментар [#3] от "balgariez":

  Точно в България ще е обратното.. за да могат да избиват загубите от други пазари братушките... А и като знаем кой е начело на Лукойл...

 21. 21 Профил на Велков
  Велков
  Рейтинг: 1416 Неутрално

  Русия затова оня ден отказа на ОПЕК... иска ценова война със СА.
  Някой трябва да преосмисли политиката си в близкия изток, както писах оня ден...

 22. 22 Профил на 1001
  1001
  Рейтинг: 1891 Любопитно

  Предния път като падна към 40$ Тръмп препоръча цената да е 60$
  или вече забравихте за това становище на най големия производител в Света

 23. 23 Профил на 4ort
  4ort
  Рейтинг: 1601 Неутрално

  До коментар [#7] от "4ort":А Норвегия и Шотландия или петрол се добива само в Русия и СА
  —цитат от коментар 10 на гошо


  Гоше, петрол има само в савецкия саюз!!!
  Нали така ни обяснявахте, пък и ни плашехте да се запасяваме с дърва, щото Путя ще врътне кранчето!!!

 24. 24 Профил на margin call
  margin call
  Рейтинг: 8 Весело

  Света Въглеводородица изостави Рассия и Путин!
  —цитат от коментар 1 на klimentm


  Вашите(чрез проксита) зорлем ускоряват РЕсъветицазията на Русия, и предпоставка за СССР 2.0. А бакалъм!

  https://youtu.be/dWTbvgVOnn0
 25. 25 Профил на margin call
  margin call
  Рейтинг: 8 Весело

  Света Въглеводородица изостави Рассия и Путин!
  —цитат от коментар 1 на klimentm


  Вашите(чрез проксита) зорлем ускоряват РЕсъветицазията на Русия, и предпоставка за СССР 2.0. А бакалъм!

  https://youtu.be/dWTbvgVOnn0
 26. 26 Профил на klimentm
  klimentm
  Рейтинг: 4153 Весело

  До коментар [#4] от "comandante vs либерални ентусиасти&корпократи":

  Дори камиларите се окааха по умни от рассияните и ако от утре дори започнат да подаряват петрола си стандарта им няма да се промени,може да се замислят след 10/20 години но до тогава я камилата я камиларя!

  klimentm
 27. 27 Профил на doxen
  doxen
  Рейтинг: 688 Любопитно

  Много правописни грешки в тази статия. Редактори нямате ли?

 28. 28 Профил на klimentm
  klimentm
  Рейтинг: 4153 Весело

  До коментар [#25] от "irrational exuberance":

  Тъй,тъй проклетото ЦРУ и Госдепа,знайш си ти!

  klimentm
 29. 29 Профил на hamiltonf
  hamiltonf
  Рейтинг: 4167 Весело

  Ей тази новина чакахме! Началото на края на руската копейка...

  Старши подофицер Сава Геров, Първа пехотна софийска дивизия, герой, за когото се знае твърде малко... Вечна му памет!
 30. 30 Профил на Цъкльо ВЪРНЕТЕ СТАРИЯ ДИЗАЙН.
  Цъкльо ВЪРНЕТЕ СТАРИЯ ДИЗАЙН.
  Рейтинг: 684 Неутрално

  До коментар [#21] от "Велков":

  А косвено ще ошамарят и шистаците. Руснаците си го казаха в прав текст - при свиване на производството обема се поема от американците и упражнението се обезсмисля....

  АМАН ОТ НЕКАДЪРНИ ОБНОВЛЕНИЯ
 31. 31 Профил на stanislavdi
  stanislavdi
  Рейтинг: 1080 Неутрално

  [quote#12:"Fred"][/quote]

  Играта на Джуджи е много тънка, макар че, отново ще я загуби. Това действие е точно заради газа. При повечето от кладенците за добив на шистов петрол субпродукт е природен газ, при това много и буквално без пари. Разходите са единствено за транспорт. Та, Джуджи иска да спре добива на шистов петрол и заради, основно заради газа

 32. 32 Профил на margin call
  margin call
  Рейтинг: 8 Весело

  Путин ще издава ли Указ за Атечествена Вайна?
  —цитат от коментар 14 на 4ort


  Това май ще постигнете. Военен социализъм, като за начало... Но главният ви проблем си остава- Русия може да си го позволи, защо има ресурсите, а и този път и ОПИТА.

  https://youtu.be/dWTbvgVOnn0
 33. 33 Профил на margin call
  margin call
  Рейтинг: 8 Весело

  Путин ще издава ли Указ за Атечествена Вайна?
  —цитат от коментар 14 на 4ort


  Това май ще постигнете. Военен социализъм, като за начало... Но главният ви проблем си остава- Русия може да си го позволи, защо има ресурсите, а и този път и ОПИТА.

  https://youtu.be/dWTbvgVOnn0
 34. 34 Профил на Лелка
  Лелка
  Рейтинг: 1370 Неутрално

  "цените може да паднат до 27.10 долара за барел, каквито бяха при последната ценова война от 2016 г. Според анализатора ветеран Роджър Диуан от IHS Markit не е изключено да се падне и под прага от 20 долара за барел."
  Клета суровинна империя, я сега се и довъоръжете та да се не мъчите дълго преди последният путинофил да врътне кранчето за последно.

 35. 35 Профил на Дедов'та Колюуа Унукя!
  Дедов'та Колюуа Унукя!
  Рейтинг: 945 Весело

  Ама и камилите боледували от коронавирус! Саудитците са косвена жертва и ще берат много ядове, банките ипотекират ли златни тоалетни или ги изкупуват като златарите за цена на матрЯл?
  —цитат от коментар 4 на comandante vs либерални ентусиасти&корпократи


  Ипотекират, да.

  Я кажи- вие кво ипотекирате? Щото- златни кенефи- ипотекират, ма външни- без вода и на клек- тц... 😂😂😂😂

  С Кметя, и с онзи там- инсект-а- сте много готини, начи!

  Статии за петролни войни разни, за дневни загуби на Русия- вие- оправяте златните тоалетни, ГЕРБ и краварите.

  За родината- думичка не казвате.

  Я ся раздуй- вие кво ще ипотекирате...

  БАСИ ТЪПИЯ САЙТ!
 36. 36 Профил на bat_plamen
  bat_plamen
  Рейтинг: 4267 Любопитно

  "Трус на петролните пазари - Саудитска Арабия започва ценова война срещу Русия"

  Путин определено не харесва това!

 37. 37 Профил на Велков
  Велков
  Рейтинг: 1416 Весело

  До коментар [#26] от "klimentm":

  Ма разбира се, че няма да им се промени стандарта, нищо че 80 процента от бюджета им се формира от износа на петрол...

 38. 38 Профил на vila
  vila
  Рейтинг: 780 Неутрално

  Да си припомним русопоклонниците под една статия от вчера - "спокойно, руснаците са си направили сметката"
  хахаха

 39. 39 Профил на bat_plamen
  bat_plamen
  Рейтинг: 4267 Любопитно

  До коментар [#13] от "Darulio":

  +++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++
  Колкото по-бързо , то толкова по-добре!!!!

 40. 40 Профил на margin call
  margin call
  Рейтинг: 8 Весело

  Ма Дневник, предварително ще ми ПРЕизпълните нормата, с тия повторения!? Вземете си оправете сайта!

  https://youtu.be/dWTbvgVOnn0
 41. 41 Профил на Дедов'та Колюуа Унукя!
  Дедов'та Колюуа Унукя!
  Рейтинг: 945 Весело

  Путин ще издава ли Указ за Атечествена Вайна?
  —цитат от коментар 14 на 4ort


  А- кви вАйни- ся като се ядоса- ше подпише указ директно за петролЯ- Гос-Рус-Мос разпорежда на петрола- да скочи над $150! И готово...

  БАСИ ТЪПИЯ САЙТ!
 42. 42 Профил на БЪЛГАРИЯ МОЖЕ МНОГО ПОВЕЧЕ
  БЪЛГАРИЯ МОЖЕ МНОГО ПОВЕЧЕ
  Рейтинг: 1138 Неутрално

  чудесна новина

  ДЕМОКРАТИЧНА БЪЛГАРИЯ е ЕДИНСТВЕНАТА АЛТЕРНАТИВА с ясни и прозрачни идеи и цели !!!
 43. 43 Профил на Norman Granz
  Norman Granz
  Рейтинг: 3759 Неутрално

  Много добре.

  Както се знае по цулия свят, от Шанхай до Шишинци и от Калкута до Коста Перчово, ниските петробни цени са БАЛСАМ, МЕХЛЕМ, ЦЕЛЕБЕН ЕЛИКСИР и ОПЛОДИТЕЛНА СЕМЕННА ТЕЧНОСТ за руската икономика.

  Сега освен пшеница и свине ще се научат да отглеждат и ечемик и мисирки.

  А рафтовете на берьозките ще пращят, натежали от камамбер и маслини Made in Belarus.

  НЯМАМ ВРЕМЕ ДА ОТГОВАРЯМ НА ВСЕКИ ИДИОТ.
 44. 44 Профил на hamiltonf
  hamiltonf
  Рейтинг: 4167 Весело

  Нивата на цените в следващите дни до средата на април, ще са най-гледаното нещо в света!

  Старши подофицер Сава Геров, Първа пехотна софийска дивизия, герой, за когото се знае твърде малко... Вечна му памет!
 45. 45 Профил на MPetr
  MPetr
  Рейтинг: 893 Неутрално
 46. 46 Профил на margin call
  margin call
  Рейтинг: 8 Весело

  До коментар [#25] от "irrational exuberance":Тъй,тъй проклетото ЦРУ и Госдепа,знайш си ти!
  —цитат от коментар 28 на klimentm


  Не е даже и това, просто от алчност не могат да се спрат.

  https://youtu.be/dWTbvgVOnn0
 47. 47 Профил на grayeagle
  grayeagle
  Рейтинг: 1315 Неутрално

  Да, ама обикновения бензин си стои на и над 2.20 лева. .............................
  Би следвало да е около 1.60.

 48. 48 Профил на samoedin
  samoedin
  Рейтинг: 4140 Весело

  " аудитска Арабия планира рязко увеличаване от април на добива на петрол и това може да предизвика шоково намаляване на цените на световните пазари, които и без това са в стрес от икономическите последици от коронавируса."

  Сега прословутите 100 - 150 милиона дневни загуби на руския бюджет ще отхвърчат според ценовата корекция на петрола на световните пазари още повече ! Нищо чудно да видим и 40 долара за барел скоро, а руснаците да пробват колко наистина са готови за този сценарии и как ще им се отрази това на бюджета и на рублата....

 49. 49 Профил на БЪЛГАРИЯ МОЖЕ МНОГО ПОВЕЧЕ
  БЪЛГАРИЯ МОЖЕ МНОГО ПОВЕЧЕ
  Рейтинг: 1138 Неутрално

  а интересно дали ефекта от ниските цени изобщо ще се видим от наште бензиностанции

  имам чувството, че петрола и 10 долара да стигне, тук цените под 2.2 няма паднат

  стабилност един вид ...

  ДЕМОКРАТИЧНА БЪЛГАРИЯ е ЕДИНСТВЕНАТА АЛТЕРНАТИВА с ясни и прозрачни идеи и цели !!!
 50. 50 Профил на Дедов'та Колюуа Унукя!
  Дедов'та Колюуа Унукя!
  Рейтинг: 945 Весело

  Сиреч и к'вото зареждаме по бензиностанциите ще да поевтинее яко.Или бъркам нещо ?! (ツ)
  —цитат от коментар 3 на balgariez


  Зависи къде си. 😂

  Щото- има една рафинеркя, де е бичме със "стари количества", които- разбира се- били купени на високи цени, и т.н.

  Корифеи! Ма- от добрите- все за народа мислят- на загуба са, но не затварят! 😂😂😂😂

  БАСИ ТЪПИЯ САЙТ!
 51. 51 Профил на Велков
  Велков
  Рейтинг: 1416 Весело

  До коментар [#36] от "bat_plamen":

  Сефте...

 52. 52 Профил на samoedin
  samoedin
  Рейтинг: 4140 Весело

  До коментар [#21] от "Велков":

  " Русия затова оня ден отказа на ОПЕК... иска ценова война със СА.
  Някой трябва да преосмисли политиката си в близкия изток, както писах оня ден..."

  Еми, получи я ! Повод за радост в Кремъл ! Както се радваха там и на европейските " санкции" срещу икономиката им - отрязявали им се благотворно !

 53. 53 Профил на MPetr
  MPetr
  Рейтинг: 893 Весело

  Танкерите ще обикалят "като гламави".....няма да има къде да разтоварят.....

 54. 54 Профил на Willy Messerschmitt
  Willy Messerschmitt
  Рейтинг: 4050 Любопитно

  Чекиста в Кремъл ще го хване вируса от яд!На път е да се сбъднат най-лошите предвиждания за руската икономика.......И тотален срив на рублата!Ама таваришите си го търсят със свещ!Кеф...!

  До истината се достига с познание! Не влизам в диалог с лумпени !И не храня руски тролове...
 55. 55 Профил на Стабилни в мизерията, епизод пореден
  Стабилни в мизерията, епизод пореден
  Рейтинг: 723 Неутрално

  Ебаси кефа! Кога ценовата война ще стигне до бензиностанциите?

 56. 56 Профил на samoedin
  samoedin
  Рейтинг: 4140 Весело

  До коментар [#14] от "4ort":

  " Путин ще издава ли Указ за Атечествена Вайна?"

  Не помага ! Денги нет за такава !

 57. 57 Профил на Дедов'та Колюуа Унукя!
  Дедов'та Колюуа Унукя!
  Рейтинг: 945 Весело

  Да си припомним русопоклонниците под една статия от вчера - "спокойно, руснаците са си направили сметката" хахаха
  —цитат от коментар 38 на vila


  А- ние ако слушаме тях- те руснаците свалят цената... 😂😂😂😂

  Очаквам и следващата опорка- че ниските цени са полезни, ма като санкции полезни.

  Но тая опорка ще е след като се освЕстят малко- дотогава ще бистрят колко зле са... ктаварите... 😂😂😂😂

  БАСИ ТЪПИЯ САЙТ!
 58. 58 Профил на КМЕТ В СЯНКА
  КМЕТ В СЯНКА
  Рейтинг: 5123 Неутрално

  До коментар [#47] от "grayeagle":

  При герб е така. Няма ни картел ни монопол !!!

  ИСТИНАТА Е ПО-СИЛНА ОТ ВСЯКА ВЛАСТ !ДОБРИЯТ ДАНЪКОПЛАТЕЦ СЕ ОСИГУРЯВА 40 ГОДИНИ И СЕ ВЪЗНАСЯ 2 МЕСЕЦА ПРЕДИ ПЕНСИОНИРАНЕТО !!!
 59. 59 Профил на Viva la Evolution
  Viva la Evolution
  Рейтинг: 1252 Неутрално

  Това е идеално за целият свят. Две от най-големите сатрапии, сеещи зловредно влияние по цял свят, започват да се състезават, кой ще произведе повече, от горе-долу единственото нещо, оето произвеждат /освен бандити и терористи/. Цена от 20 долара за варел, ще е идеална и силно ще ограничи възможностите им да финансират международен бандитизъм.

  Раковски: "Русите са били един най-див и най-варварски народ, както са си и досега останали такива в най-голямата си част. "
 60. 60 Профил на Judjuk
  Judjuk
  Рейтинг: 2587 Неутрално

  До коментар [#7] от "4ort":А Норвегия и Шотландия или петрол се добива само в Русия и СА
  —цитат от коментар 10 на гошо


  Ми то пише. Слабите играчи ще затворят крана, силните ще си разпределят баницата. Янкето ще купува петрол от Русия.

 61. 61 Профил на Realist
  Realist
  Рейтинг: 3242 Весело

  Кеф, оставете ги да се заръфат, бесниТЕ кучета. Какъв кеф да гледаш боят между две крадливи и лъжливи вериги от бензиностанции.

  Който оцелее, не съм фен нито на едната мафиотска верига, нито на другата! И да вземат с тях и останалите- Иран и Венецуела.

  Демокрацията е несъвършена, но никой не е измислил нещо по- добро.
 62. 62 Профил на Atanas Yankov
  Atanas Yankov
  Рейтинг: 799 Неутрално

  2020 ще е успешна за България...
  80ст газ и 1,60лв бензина и ок, а като поскъпне на 1,80 и хляба и олиото ще поскъпна, поради увеличение на ците на петрола! :х

 63. 63 Профил на dnevnik komentarov
  dnevnik komentarov
  Рейтинг: 0 Неутрално

  Тролвето полазиха статията да хвърлят димна завеса над същността на проблема ама всепък всеки с IQ по-голям от 30 знае какъв е проблемът - чалмите искат да се намали добива на нефт с цел цената да не падне под 60 $ ,руснаците не приеха и сега блъфират на ценова война ама те други пари освен от нефт няма как да изкарат така че очаквам до дни някоя високопоставена чалма ще я видим на килимчето в Москва, кактоо е редно - ако не , няма да има доларчета за златни тоалетни и подобните им простотии.

 64. 64 Профил на bpcorp
  bpcorp
  Рейтинг: 743 Неутрално

  Всъщност падането на цените на петрола може частично да неутрализира щетите от коронавируса за световната икономика.

 65. 65 Профил на stanislavdi
  stanislavdi
  Рейтинг: 1080 Неутрално

  [quote#60:"Judjuk"][/quote]

  СА вече направи отстъпка от 7$ на барел за САЩ и 8$ за ЕС. Путин си мисли, че ще мине метър защото спада на потребление е основно в Азия, а той си има гарантиран пазар ЕС. Да де, ама не. На война като на война

 66. 66 Профил на samoedin
  samoedin
  Рейтинг: 4140 Весело

  До коментар [#12] от "Fred":

  " За бензиностанциите неизвестно. Особено нашите, те са с едностранна предавка, само нагоре. Но сладкото е, че на руснаците ще им се наложи да намалят цените И на газа. Защото в цената е включено индексиране и спрямо цената на нефта."

  Да, но военното им присъствие в Източна Украйна, Сирия, Либия изисква същите парични постъпления всеки ден и не го интересува,че цената на петрола падала, да не говорим, че това повлича надолу и цената на газта, а тя е може би едно от най - сериозните постъпления в руския бюджет !

 67. 67 Профил на Viva la Evolution
  Viva la Evolution
  Рейтинг: 1252 Неутрално

  Между другото, ниските цени на петрола и огромните излишъци от него, създават идеалните условия за САЩ, да ликвидира веднъж за винаги аятолаха и управляващите ислямисти в Иран. Сега е идеалният момент и за закриване на иранската ядрена и ракетна програма с бомбени рейдове и за качване на "гордите перси" отново на камилите.

  Раковски: "Русите са били един най-див и най-варварски народ, както са си и досега останали такива в най-голямата си част. "
 68. 68 Профил на vila
  vila
  Рейтинг: 780 Неутрално

  До коментар [#33] от "irrational exuberance":
  "Това май ще постигнете. Военен социализъм, като за начало... Но главният ви проблем си остава- Русия може да си го позволи, защо има ресурсите, а и този път и ОПИТА."

  Единствения опит който русия има е как да избива хора в големи мащаби..Супер добра е в кланетата, гладомора, масовите разстрели и разселванията.
  Известна е също с пиенето на бояршник, оскотяването на собственото си население както и че е патологичен лъжец.
  Но че има опит в сондажите за нефт и газ не съм чул да е известно на някой освен на теб. 100% от новите сондажи се извършва от западни фирми и ако не се лъжа в момента са под санкции за тази технология.
  Ама ти поодържай бодряшкия тон, удължава живота 🙂

 69. 69 Профил на 4ort
  4ort
  Рейтинг: 1601 Неутрално

  Дрогаря Радев нЕма ли да призове СА, да преосмисли позицията си???

 70. 70 Профил на samoedin
  samoedin
  Рейтинг: 4140 Весело

  " Агенцията твърди, че в понеделник Aramco официално ще обяви за клиенти от Северозападна Европа отстъпка от 8 долара за барел, което прави цената с 10.25 долара по-ниска от тази за сорт "Брент" (в петък той поевтиня с 9.4% до $45.27 за барел, най-бързото дневно понижаване на цената от 2008 г. насам). Руският сорт Urals се предлага с отстъпка около 2 долара под нивото на "Брент", а това означава, че саудитците директно атакуват способността на руснаците да изнасят на европейския пазар (ако не се броят технологичните специфики за работа с двата сорта)."


  Както изглежда, руснаците могат да изгубят пазарна ниша в най - богатия пазар на света, а това ще означава буквално срив на петропостъпленията в бюджета им ! Май скоро ще сме свидетели на руска делегация към Рияд с бялото знаменце в ръка.....

 71. 71 Профил на Fred
  Fred
  Рейтинг: 2325 Весело

  В същото време американците стоят отстрани и гледат сеир. А някои се надяваха с $40 на барел да убият шистовият добив.

  https://www.bloomberg.com/news/articles/2019-03-14/exxon-aims-for-15-a-barrel-costs-in-giant-permian-operation
  Exxon Mobil Corp. plans to reduce the cost of pumping oil in the Permian to about $15 a barrel, a level only seen in the giant oil fields of the Middle East.

  The scale of Exxon’s drilling means that it can spread its costs over such a big operation that the basin will become competitive with almost anywhere in the world,

  Юда се продаде за 30 сребърника, а ДБ на БСП за 8 районни кмета.
 72. 72 Профил на vesko19
  vesko19
  Рейтинг: 587 Неутрално

  Това почна да мяза на войната в Мексико и Южна Америка между наркокартелите ...Добре че не се стрелят за сега ....
  Хубаво това ще смъкне цената на петрола още ..Но У НАС кога ?? Цената на бензина не е мръднала ....Колко трябва да стане цената на петрола 1-2 долара ? Тогава вероятно и държавата ще се е самосигнализирала за картел .....

 73. 73 Профил на margin call
  margin call
  Рейтинг: 8 Весело

  [quote#12:"Fred"]
  —цитат от коментар 31 на stanislavdi
  Играта на Джуджи е много тънка, макар че, отново ще я загуби. Това действие е точно заради газа. При повечето от кладенците за добив на шистов петрол субпродукт е природен газ, при това много и буквално без пари. Разходите са единствено за транспорт. Та, Джуджи иска да спре добива на шистов петрол и заради, основно заради газа[/quote]

  Глупости, май хал хабер си нямаш, за цената на производството на шистов газ/петрол, и че от доста години повечето са на загуба, и се поддържат основно чрез заеми.

  Новините в западните медии са за война на Путин, с американската шистова индустрия: https://t.ly/Gxynd , https://t.ly/e3NXE

  https://youtu.be/dWTbvgVOnn0
 74. 74 Профил на Parol4o
  Parol4o
  Рейтинг: 239 Неутрално

  Сиреч и к'вото зареждаме по бензиностанциите ще да поевтинее яко. Или бъркам нещо ?! (ツ)
  —цитат от коментар 3 на balgariez


  'гато падне ТецЪт с 40% (колкото газЪт), тогава и бензина ке падне: Предсказано от Вангя!!!

  Колелото на историята се върти!
 75. 75 Профил на In my world
  In my world
  Рейтинг: 627 Весело

  всички от опек + русия=Венецуела мизерия до дупка
  САЩ над всичко

  In many wars between the CIVILIZED MAN and the SAVEGE.Support Civilized man defeat the terror(islam)
 76. 76 Профил на Hawaii
  Hawaii
  Рейтинг: 3462 Весело

  Янкето ще купува петрол от Русия.
  —цитат от коментар 60 на Judjuk


  Тъй...тъй.....
  И Тихоокеански паток ще му построят на Путин.
  И танкерите за нефт и газ с които ще им го продава газа си
  и тях ще му ги купят.....
  само и само да им продава......

  Вън от шегата не се ли усещате че тази опорка вече ви подиграва.....

 77. 77 Профил на ivanpopov
  ivanpopov
  Рейтинг: 2505 Неутрално

  A кога ще усетим труса по бензиностанциите? Или ние сме далече и сме стабилни - само напред и нагоре?

 78. 78 Профил на Котаракът на Шрьодингер
  Котаракът на Шрьодингер
  Рейтинг: 1528 Неутрално

  При нас е остров на стабилност - нефта и по 5 долара да стане барела, цените на бензина и нафтата по бензиностанциите не мърдат.

 79. 79 Профил на Willy Messerschmitt
  Willy Messerschmitt
  Рейтинг: 4050 Любопитно

  Интересно ми е как руските питомци тука защитават високите цени на петрола само за да е добре Расииката!Абе тавариши...4-5 месеца цена от 25-28 $ и рубличката ще се разменя 100-105 за долар!И Путев ще го гонят с камъни бе......
  Къде са руските тролове дето бичеха минуси като им обяснявах колко е крехък клона на петролните руски пари?Къде са сега moree,кмета,геолога и мършаров?

  До истината се достига с познание! Не влизам в диалог с лумпени !И не храня руски тролове...
 80. 80
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 81. 81 Профил на Realist
  Realist
  Рейтинг: 3242 Весело

  Излишъкът е около 4 милиона барела на ден. Предложението на Саудитска Арабия бе за 2 пъти по- малко съкращение. Така или иначе, петролът щеше да се търгува около $50 или малко под $50. Ще го направят да се търгува за $20, че и за $10. Аре да видим кой ще оцелее след упражнението. Г*з глава затрива, не че мафиотите имат нещо в главата!

  Демокрацията е несъвършена, но никой не е измислил нещо по- добро.
 82. 82 Профил на mitko11
  mitko11
  Рейтинг: 1830 Весело

  Вставай, страна огромная,
  Вставай на смертный бой
  Со саудитской силой темною,
  С проклятою ордой!

  Припев:

  Пусть ярость благородная
  Вскипает, как волна,-
  Идет война нефтяная,
  Священная война! /в превод джихат/...

  "Големият проблем на цитатите в интернет е, че повечето хора вярват в тяхната автентичност." Иван Вазов
 83. 83 Профил на klimentm
  klimentm
  Рейтинг: 4153 Весело

  До коментар [#73] от "irrational exuberance":

  Американската шистова индустрия е 1% от ББТ на САЩ а саветската петролна почти 50% много ми е интересно кой ще спечели тази война и на каква цена?!

  klimentm
 84. 84 Профил на chichka
  chichka
  Рейтинг: 2032 Неутрално

  Мдаа, скоро в магазините за хранителни стоки ще се продават на килограм нарязани атомни торпеда, ракети Сармат, Кинжал, самолети СУ-57.... това ще папат рашките! Иначе отново Голодомор, канибалство....

  Русия- проказата на планетата Земя.
 85. 85 Профил на Willy Messerschmitt
  Willy Messerschmitt
  Рейтинг: 4050 Весело

  До коментар [#16] от "Jalis Ironhammer":

  Боли бе росиянски?Идете да протестирате пред МС-защитете Расия!

  До истината се достига с познание! Не влизам в диалог с лумпени !И не храня руски тролове...
 86. 86 Профил на Hawaii
  Hawaii
  Рейтинг: 3462 Весело


  Вирус налази Руската Корона

 87. 87 Профил на stanislavdi
  stanislavdi
  Рейтинг: 1080 Неутрално

  В същото време американците стоят отстрани и гледат сеир. А някои се надяваха с $40 на барел да убият шистовият добив. https://www.bloomberg.com/news/articles/2019-03-14/exxon-aims-for-15-a-barrel-costs-in-giant-permian-operation Exxon Mobil Corp. plans to reduce the cost of pumping oil in the Permian to about $15 a barrel, a level only seen in the giant oil fields of the Middle East.The scale of Exxon’s drilling means that it can spread its costs over such a big operation that the basin will become competitive with almost anywhere in the world,
  —цитат от коментар 71 на Fred


  То пък??? Къв Блъмбърг, кво разбират те от бизнес? Я виж тук какви капацитети има, те са чели в Известия и в ТАСС, че шистаците видите ли имали много кредити. Чунки Роснефть няма кредити, сал едни 46млрд.$

 88. 88 Профил на 1gmbh1
  1gmbh1
  Рейтинг: 458 Неутрално

  До коментар [#43] от "Norman Granz":

  "Много добре."

  Еххх.... сега да имаше един Р. Рейгън .....
  Бог да го прости и Светла му памет.

 89. 89 Профил на chichka
  chichka
  Рейтинг: 2032 Неутрално

  Танкерите ще обикалят "като гламави".....няма да има къде да разтоварят.....
  —цитат от коментар 53 на MPetr


  Преди години когато цената прескочи 120$ руските танкери се въртяха и чакаха да стане 200$ за да разтоварят..... ама после цената.... знаете.

  Русия- проказата на планетата Земя.
 90. 90 Профил на Велков
  Велков
  Рейтинг: 1416 Весело

  До коментар [#55] от "Стабилни в мизерията, епизод пореден":


  Ебаси кефа! Кога ценовата война ще стигне до бензиностанциите?
  —цитат от коментар 55 на Стабилни в мизерията, епизод пореден


  Следи фючърсите...
  След тях отчети и времето на рафинериите...

 91. 91 Профил на MPetr
  MPetr
  Рейтинг: 893 Любопитно

  USA-Rusia............ Че те рашаните и за САЩ изнасят, гледам .... https://www.ustradenumbers.com/country/russia/

 92. 92 Профил на faraon
  faraon
  Рейтинг: 1042 Весело

  За пореден път форумът с дружни усилия громи Русия. Поне уведомете руснаците писмено да си знаят, че те вече не съществуват и да не се противят на народната воля.

 93. 93 Профил на bez_ime2
  bez_ime2
  Рейтинг: 323 Весело

  Нови неприятности за Вова, сигурно Сорос стои зад това подло действие, хо-хо-хо...

 94. 94 Профил на stanislavdi
  stanislavdi
  Рейтинг: 1080 Неутрално

  За пореден път форумът с дружни усилия громи Русия. Поне уведомете руснаците писмено да си знаят, че те вече не съществуват и да не се противят на народната воля.
  —цитат от коментар 92 на faraon


  Фараоне бре, с изключение на Сечин, Новак и още няколко човека от ОПГ Озеро знаят, прочети коментари на руснаците по темата. Ама не в Пригожинските медии

 95. 95 Профил на asroma1927
  asroma1927
  Рейтинг: 868 Неутрално

  До коментар [#21] от "Велков":

  Каква война ще води Русия със СА, като не разполага с никакви аргументи за такава? СА има много по-добър достъп до пазарите от логистична гледна точка. Отделно от това, себестойността на 1 барел петрол, добит в СА е най-ниския в света - някои твърдят, че е дори под десет долара. Находищата на СА са на много малка дълбочина за разлика от Русия. Е, как ще води тази война Русия при положение, че няма нито един коз в ръкава?

 96. 96
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 97. 97 Профил на minuva4a
  minuva4a
  Рейтинг: 255 Весело

  Наивните фашета-федерасти настъпиха кофти мотика.

  Саудитците имат най-модерните технологии и от там най-ниските цени на добив и най-значителните налични залежи.

  Да тръгнеш на война с тях е все едно да идеш на престрелка с джобно ножче?!

  Мужика е свикнал да мизерува, хак им е!

 98. 98 Профил на wre501051215
  wre501051215
  Рейтинг: 3361 Неутрално

  До коментар [#32] от "irrational exuberance":

  Доста е малоумно да се кефиш,че Русиянщяла да влизс във военен социализъм,то кога е излизала от него?!

 99. 99 Профил на Fred
  Fred
  Рейтинг: 2325 Неутрално

  Предния път като падна към 40$ Тръмп препоръча цената да е 60$ или вече забравихте за това становище на най големия производител в Света
  —цитат от коментар 22 на 1001


  Има една "тънка" разлика, Тръмп препоръчва , корпорациите учтиво се усмихват и правят каквото са решили. Путин НАРЕЖДА и фирмите изпълняват. Независимо че губят по $100 НА ДЕН!. Какъв ще е ефекта няма защо да се замисляш /явно трудно ти се отдава/.

  Юда се продаде за 30 сребърника, а ДБ на БСП за 8 районни кмета.
 100. 100
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK