"Големите данни" те наблюдават - как Китай надвива коронавируса

"Големите данни" те наблюдават - как Китай надвива коронавируса

© Associated PressДни след появата на коронавируса Covid-19 китайски лекари потвърдиха, че макар и тръгнал от животни, той се предава от човек на човек. В днешния свят, в който стотици милиони пътуват всеки ден между държави и континенти по света, икономическите, търговските и други връзки подпомогнаха заразата.


В демокрациите този "черен лебед" означаваше хаос и тежки дилеми между мерки за контрол и свободата да се живее както обикновено. В комунистически Китай възможният отговор бе само един.


От дни броят на около 80-те хиляди болни във всеки един момент в континентален Китай почти не се променя, докато Западът и други части на света регистрират хиляди случаи. Изписаната от Пекин рецепта се оказа кратка и (засега) ефикасна: ограничения за пътуванията, затваряне на граници, временно отнемане на основни свободи, намеса на армията. Сякаш човек гледа филм по телевизията в събота следобед; само че в Китай нещата действително се случиха като на кино, пише каталунското издание "Ла вангуардия". "Масова мобилизация, напомняща за времето на Мао Дзедун", отбелязва "Франкфуртер алгемайне цайтунг". Към тези сравнения може да се добави и литературно - контрол в стил "Големия брат", известния "герой" и символ на тоталитарен контрол и наблюдение от антиутопията на Джордж Оруел "1984 г."
"Големите данни" (big data) и всички технологии, развити в последните години в азиатския гигант, изиграха основна роля. Китайците обаче плащат много висока цена.


Камери


Термокамери с изкуствен интелект и днес следят за телесната температура на китайците. На гарите в някои градове при влизане пътниците могат да видят на голям екран изображението си - инфрачервено - а до него е температурата им.


Случаи на висока температура у пътници и други на гарата водят до изпращането им в стая за изолация, разпит къде са пътували и известяване на здравните власти. Преглед в болницата, завършил с положителен тест за коронавирус, означава, че транспортните власти трябва да уведомят всички, които са пътували в един вагон с болния (предоставянето на името е задължително при ползване на градския транспорт, но и за купуване на SIM карти или дори храни).


Известният стартъп в областта на лицевото разпознаване Megvii работи по технология, която ще засича не само температурата, но ще може незабавно да свърже здравното състояние със самоличността им.


Освен това местоположението на почти всеки китаец е лесно установимо в реално време с близо 200 млн. камери, разположени из цялата страна, от които много са с технологии за лицево разпознаване.


"Големите данни" те наблюдават - как Китай надвива коронавируса

© Associated Press


Телефони


Приложения в телефоните, оценявайки състоянието на гражданите, са способни да им предложат какво да направят, ако бъдат диагностицирани, и с кого да се свържат. Агенция "Синхуа" разказа за разработено съвместно с гиганта "Алибаба" приложение "като светофар", класифициращо китайците (извън зоните с пълна забрана за придвижване) с три цвята. Зеленият дава пълна свобода на движение, жълтият - за посетили рискова зона, изисква седемдневна карантина, а червеният (при посетили зона, където се е разпространила зараза) - 14-дневна карантина.


Друго от тях изисква от потребителя да изпрати само името си, телефона си и номер на документ за самоличност. За да се свали, е нужно само да се сканира QR код в "Алипей" или "Уичат". С данните, които съхраняват правителството и корпорации, може да се установи маршрутът му, да се провери дали е пътувал в близост до заразени (независимо дали са роднини, семейство или други) или да е бил в "близък контакт" с тях. В някои градове гражданите бяха задължени да си инсталират приложението Close Contact Detector, което се захранва с данни от здравните и транспортните власти и в чиято разработка участва китайската държава. Хонконгското издание "Саут чайна морнинг пост" уточнява, че освен компанията China Electronics Technology Group в създаването му са участвали и Държавният съвет и Националната здравна комисия на Китай.


"Близък контакт" означава хора, които работят заедно, учат в една класна стая или живеят в един и същи дом; медицински персонал, пътници и екипаж в самолети (на не повече от три реда разстояние от заразен), влакове и друг транспорт. Според "Саут чайна морнинг пост" платформата обаче не отчита посещения в супермаркети или търговски центрове.


Има и местни варианти, разработвани от отделни градове - в метрото на Шанхай система от QR кодове, които всички пътници трябва задължително да сканират, може също да даде информация за "близък контакт" в последните 14 дни. Тази система съществува и в много други градове, и то не само в метрото, пише "Франкфуртер алгемайне цайтунг".


Няма уединение дори под карантина


Десетки милиони китайци се наложи да прекарат дни наред по домовете си. В някои райони - като този на Хуанган, втория най-голям град в провинция Хубей - бе избран един човек от домакинство, който имаше право да излиза и само за да си набави хранителни продукти или други спешни случаи.


Китайци обаче разказват за случаи, при които са поставяни под карантина след пътуване до Хубей и опитът им да отидат за хранителни продукти е завършвал с обаждане от местните власти и искане незабавно да се приберат по домовете си. Историята на пътуването им може да се установи лесно - името е записано при купуването на билет, камерите с лицево разпознаване (и приложения в телефоните) проследяват след напускане на гарата.


Наблюдение се осъществява и с дронове - от устройства, управлявани от полицаи в градовете, до използвани от активисти и с вградени микрофони, отправящи послания към жители на селски райони да се прибират бързо по домовете си и дори да не играят маджонг.


Компаниите също ползват тази информация, предоставяна от телекомите. Когато служител се върне, за да работи в офиса, от него се иска да предаде "доклад, потвърждаващ пътуванията му". Мобилният оператор може да върне текстово съобщение с данни за всички градове, посетени през последните 14 дни, и препоръчвания карантинен период в града, където се намира в момента.


Какъв е проблемът


Някои от тези мерки, както отбелязва "Ла вангуардия", са спорни не заради ефекта си в извънредната ситуация, в която повсеместна карантина помогна за овладяване на зараза, а защото засягат лични свободи и защото Световната здравна организация (СЗО) дава Китай за пример в овладяването на коронавируса.


Освен това прекаленият контрол невинаги дава резултати. За в. "Монд" китаец от Хубей, който живее в Шанхай, разказва как отменил в последния момент пътуване до Хубей, но въпреки това се появил в приложенията като "рисков" гражданин. Появи се информация и за случай, при който съседи на двойка от Ухан барикадирали входната врата на двамата, за да не могат да напуснат дома си, или за хора, получили забрана да влизат в собствения си апартамент след пътуване.


За телевизия "Ал Джазира" китаец, работещ на гарата в град Чънду, обяснява, че мерките "улесняват много" живота му - сега не е нужно да проверява температурата на всеки поотделно (а през гарата минават около 50 хил. души на ден).


На запад този подход изглежда спорен, и то особено в Европа, която има специално законодателство за данните. В Китай обаче въпросът стои различно. Каролин Биг, базиран в Хонконг адвокат по въпроси, свързани с технологията, обяснява за Би Би Си: "В Китай, а и из Азия, данните не се смятат за нещо, което трябва да бъде заключено, а са нещо, което може да бъде използвано. Ако се прави прозрачно, с разрешение, там, където е необходимо."


В Китай обаче отдавна е преминал моментът, когато някой би помислил да иска разрешение, и нито една похвала, изказана от СЗО, не променя това.


Всичко, което трябва да знаете за:

Ключови думи към статията:

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK