Доброволци ще получат по 3500 паунда, за да ги заразят с коронавирус в търсене на ваксина

Доброволци ще получат по 3500 паунда, за да ги заразят с коронавирус в търсене на ваксина

© Lindsey Wasson, REUTERS3500 британски паунда в замяна на две седмици телевизия, видеоигри или книга на дивана - но и с коронавирус в кръвта и в изолация. Тази оферта е предложена на 24 души във Великобритания в опитите да бъде намерена ваксина срещу китайския коронавирус Ковид-19, разказва британският вестник "Таймс".


Експериментът се извършва от компанията Hvivo, една от над 20 фирми и организации, опитващи да развият ваксина срещу вируса, който досега е убил над 3500 души. Целта е да има как да бъдат защитени най-уязвимите групи - възрастните хора и тези с вече съществуващи здравословни проблеми.


Сред хората, които знаят от първа ръка как минава такъв експеримент, е българката Мария Пиргова, интервюирана от "Таймс". Миналия месец тя е прекарала две седмици в лабораторията на Hvivo, участвайки в търсенето на нова ваксина срещу респираторно-синцитиален вирус.
"Много съм натоварена в университета, така че нямам време да си намеря и работа", казва тя. "Използвах парите, за да си платя сметките, докато уча за изпитите през май."


В Америка Коалицията за иновации за подготовка за епидемии (Cepi) спонсорира четири проекта, сред които един от биотехнологичната компания Moderna. Британски фармацевтични гиганти като Glaxo Smith Kline, която си партнира с китайската Clover Biopharmaceuticals, също търсят ваксина.


Печалбите са значителни - френската Sanofi, която е един от най-големите световни производители на ваксини, спечели 1.9 млрд. евро миналата година от противогрипни ваксини. Но създаването на такава против коронавируса ще отнеме поне година, смята експертът по вирусология проф. Джон Оксфорд от лондонския университет "Кралица Мери".


Работата по ваксини започна през януари, когато китайски изследователи разпространиха генетичните данни на вируса. Cepi, която бе основана в отговор на епидемията от ебола през 2014 г., е основен източник на финансова помощ, която може да достигне до 2 млрд. долара, смята изпълнителният ѝ директор Ричард Хатчет.


Планът на Hvivo е да тества по-малко опасен вирус, който обаче е близък до Ковид-19. За това е необходимо разрешение на регулаторната агенция, което още се очаква. Щом веднъж бъде получено, до 24 доброволци ще бъдат поставени под карантина в лабораторията в Queen Mary BioEnterprises Innovation Centre. Те ще бъдат заразени с два щама на коронавирус - 0C43 и 229E, които са от същото семейство, но причиняват само леки респираторни болести. Очаква се доброволците да кашлят и да получат симптоми на простуда.


През двете седмици те ще бъдат посещавани само от сестри и лекари със защитно облекло, които да събират секрети за тестване. Участниците няма да имат право да правят физически упражнения, дори храната им ще бъде строго контролирана.


Всичко, което трябва да знаете за:
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK