Коронавирусът в Италия - колко трудно стана да си католик

Опразненият площад пред базиликата "Св. Петър".

© Associated Press

Опразненият площад пред базиликата "Св. Петър".Трудно е да си католик в Италия тези дни.


Можеш да влезеш в църква, но не можеш да се прекръстваш със светена вода, защото купелът е сух. Не може да бъдеш кръстен или да се ожениш в църква и дори не може да те погребат. Почти единственото нещо, което човек може да прави в църква в Италия, е да се моли - но поне на скамейка разстояние друг човек.


Италия, където преобладават католиците, се приспособява към религията по време на коронавирус, след като в цялата страна бяха наложени драстични мерки за забавяне в най-опасното огнище на Европа. В събота италианското правителство издаде указ, с който затвори по-голямата част от северната си територия, откъдето започна разпространението на вируса, и силно ограничи дейностите на закрито в останалата част от страната.
Така че в неделя отец Рикардо Ламба от енорията Сан Понциано в Рим взе нещата в свои ръце. Той премести литургията на открито - на стъпалата на своята църква със съвременен вид. Около 70 души седяха на пластмасови столове и имаше място между тях, а правостоящите застанаха във формация като в час по физическо.


По-късно правителството взе мерки за ограничаване на събиранията на открито. Ламба каза, че не е решил какво ще прави тази неделя. "Молим се. Много хора влизат в църквата, за да се молят през деня, но опитват да стоят далеч един от друг", каза той във вторник.


Има и други такива енории. Дори базиликата "Св. Петър" беше необичайно празна във вторник, след като Ватиканът каза, че


ще се допускат само вярващи, които искат да се молят.


Туристи и групи с екскурзовод няма да бъдат допускани поне до 3 април. "Живеем ден за ден в очакване видим какво ще стане. Понякога правителството променя мнението си за часове", каза Ламба. "Слава Богу, най-отдадените вярващи могат да гледат литургия по телевизията."


Църковните сватби са спрени поне до 3 април. Ефектът се пренесе върху бизнеса с планиране на сватби дни преди пролетта, когато е пиковият му сезон. "Затворихме офиса засега и трябва да изчакаме и да видим как се развиват нещата", каза Сабрина Бучи, ръководител на Esclusivevent, която организира сватби в римските църкви и приеми в древна вила с изглед към купола на базиликата "Св. Петър". Тя каза, че пет сватби са били отложени за неопределено време.


Кризата с коронавируса също промени начина, по който католиците се сбогуват с близките, които са си отишли. Тъй като погребенията в църкви са забранени, телата се пренасят директно на гробищата или от болници, или от домове, което отнема от семейството обичайния обред, обединяващ хората.


"Тази сутрин погребението не може да се състои. Свещеник дойде в дома, за да благослови тялото, и го отнесохме направо на гробището", каза Стефано Киерикони, ръководител на една от най-известните погребални агенции. "Правим каквото ни казват здравните власти и при всички положения носим маски и защитни облекла", каза той.


Всичко, което трябва да знаете за:

Ключови думи към статията:

Коментари (12)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на blondofil
  blondofil
  Рейтинг: 2071 Неутрално

  Гледам и в Иран не е лесно. А и Том Ханкс, го лепнал. Абе оскарите и паразита, преди колко време бяха?

 2. 2 Профил на DDR
  DDR
  Рейтинг: 2325 Неутрално

  Явно им е слаба вярата...

  Im Kapitalismus wird der Mensch durch den Menschen ausgebeutet; im Sozialismus ist es umgekehrt. "Gleichberechtigung ermöglicht Freiheit, weil Ungleichheiten nicht negiert werden. Gleichstellung ist Gleichmacherei, die den Menschen nicht mehr in seiner Individualität, sondern nur als Vertreter eines Kollektivs wahrnimmt"
 3. 3 Профил на anonimnii
  anonimnii
  Рейтинг: 1611 Неутрално

  Статията е малко тип "жълт вестник", търсене на сензация, незнание.
  И какво като го опеят тялото извън църква? А и за светената вода, всеки предполагам вкъщи си има светена вода.
  Не съм католик, православен съм, но такива формалности някак си не ги разбирам. Разбира се, че ще се съобразяват със заразата.
  Нека тогава атеистите ги спаси техният разум, тяхното разсъждение или там в каквото вярват. Ама и атеистите спазват предписания за да не се разболеят нали?

  Мы идем широкими полями На восходе утренних лучей. Мы идем на бой с большевиками За свободу Родины своей.
 4. 4 Профил на samoedin
  samoedin
  Рейтинг: 3692 Неутрално

  В Италия е трудно просто да си човек в момента, защото именно от тълпата идва бързото разпространение на заразата с новия коронавирус ! Вярващите могат и без светена вода, първите християни изобщо не са си служили с нея, тя е атрибут на по - късното вероучение на църквата ! Трудно е и за стари, и за млади, за мъже и жени, за работещи и безработни, за всички, защото огромни маси хора са под карантина ! Фокусът на статията върху католиците изкривява тамошната реалност, защото наистина на всички им е трудно и дано по - скоро овладеят разрасналото се огнище от кодвида.....

 5. 5 Профил на Go Go
  Go Go
  Рейтинг: 609 Любопитно

  Аз пък имам въпрос към биолози и медици: Среберните йони морят ли вируси или само бактерии? Колкото до католиците и на православните не им е лесно. Да сте видели поп със сребърен кръст? А “светена” вода означава кръстът на попа да е бил цяла нощ в купата с водата за да има време част от среброто да се разтвори в нея. В противен случай това е светена вода колкото аз съм трамвай. А попевете да се не правят на “дръж ми капата”, а да си осигурят сребърни кръстове и да си напълнят купите с вода.

  В противен случай обещавам да анатемосам вселенския патриарх барабар с папата и всички надолу по мафиотската пирамида без сребърни кръстове. Казах...

  73! Go Go
 6. 6 Профил на baba_zozolana
  baba_zozolana
  Рейтинг: 726 Неутрално

  Вирусът не се интересува от деноминацията.

  Италия затваря всички магазини, освен хранителните и аптеките
  http://epicenter.bg/article/Italiya-zatvarya-vsichki-magazini--osven-hranitelnite-i-aptekite/209484/7/0

  Дания стана втората европейска страна, която е под пълна карантина заради Ковид-19
  http://epicenter.bg/article/Daniya-stana-vtorata-evropeyska-strana--koyato-e-pod-palna-karantina-zaradi-Kovid-19/209493/7/0

  I used to walk into a room full of people and wonder if they liked me... Now I look around and wonder if I like them.
 7. 7 Профил на Vorknkx
  Vorknkx
  Рейтинг: 275 Любопитно

  Като дойде вирусът, всички се обръщат за решения към учение, а не към своя "бог". Всики започват да си мият ръцете, а не да се молят.

  Та толкова за ползата от вярата...

 8. 8 Профил на baba_zozolana
  baba_zozolana
  Рейтинг: 726 Неутрално

  До коментар [#5] от "Go Go":

  Да, според изследванията морят. Нямам време да го превеждам, извинете.

  Nanoparticle or colloidal silver has been studied extensively for its anti-bacterial properties but less so for infectious viruses. Most studies for silver’s antiviral activities have focused on HIV-1, Hepatitis B, herpesvirus and respiratory syncytial virus or RSV.

  In a 2005 issue of the Journal of Nanotechnology, the University of Texas and Mexico University observed that silver nanoparticles could kill HIV-1 within 3 hours, and they suspected that this may be true for many other viruses as well. However, this conclusion may be too premature and more research is necessary.

  There are studies showing silver’s efficacy against respiratory viruses. One large study by Japan’s National Defense Medical College Research Institute, published in the Journal of Molecular Sciences, recommended that Japanese healthcare workers take nanosilver to protect them from viruses including coronavirus.

  In 2010, the University of Naples measured silver nanoparticles’ capabilities to reduce and prevent infection from the parainfluenza type 3 virus. The scientists hypothesized that the silver may block the virus’ interaction with the cell. Then a joint study by Deakin University in Australia and Osaka University in Japan found that colloidal silver significantly protected cells from H3N2 flu infection and prevented viral growth in the lungs

  Finally, colliodal or nanoparticle gold has also been shown to inhibit the flu virus’ binding capaticity to a cell’s plasma membrane. That research was carried out by Freie University in Germany.

  https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3826769/
  https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC6264685/ #B46-molecules-16-08894

  I used to walk into a room full of people and wonder if they liked me... Now I look around and wonder if I like them.
 9. 9 Профил на Златин Атанасов
  Златин Атанасов
  Рейтинг: 8 Гневно

  Чакай да си го преместя в другия крачол, какво означава "трудно стана да си католик", да не би християнството да е сбор от ритуали, които сами по себе си не означават нищо, но в контекста на организираната религия са единственото, което те определя като вярващ? Излиза, че е така и в крайна сметка, дори и в светлината на изказванията на нашите брадатковци, не е ли по-добре хората да не бъдат насилвани да изпълняват църковните ритуали, за тяхното собствено здраве, вместо да бъдат заклеймявани като неверници? Навместо това цървулите от БПЦ излизат с гръмки изказвания и твърда позиция, която със сигурност ще бъде зачетена в голяма степен от възрастните християни в страната - тези които са най-податливи на усложнения причинени от COVID-19. Ще ме прощават, но изводът е само един и той е, че организираната религия е вредна за населението и е просто един прийом на група власт искащи да я получат без да се потрудят за това.

  He who makes a beast of himself gets rid of the pain of being a man
 10. 10 Профил на realguru
  realguru
  Рейтинг: 2426 Неутрално

  Не много по темата. Но ЕС солидарност си проличава в този момент.

  https://twitter.com/andrew_r_gray/status/1237471328564908032

  ..........и тя я няма

 11. 11 Профил на Go Go
  Go Go
  Рейтинг: 609 Неутрално

  До коментар [#8] от "baba_zozolana":

  Силно тънко, баба ми! Публикацията е много добра, не бях се сетил да търся информация на английски. Дано папата и Вселенският патриарх я прочетат и я сведат на подчинените си, че за нашите попевете не давам гаранция.

  73! Go Go
 12. 12 Профил на vesela
  vesela
  Рейтинг: 284 Неутрално

  Даже силно вярващите католици възприемат суровите правила за предпазване от разразилата се пандемия. Само нашите "православни" архиереи не си дават Великдена.

  vesela
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK