Как зетят на Ердоган подготви Турция за войната на бъдещето

Турски дрон "Байрактар ТВ2" след приземяване на територията на признатата само от Анкара Севернокипърска турска република.

© Associated Press

Турски дрон "Байрактар ТВ2" след приземяване на територията на признатата само от Анкара Севернокипърска турска република.В началото на века Турция опитваше да си набави дронове от Съединените щати и Израел. Днес е втора в света по употреба на безпилотни устройства с оръжия, способна - досущ като САЩ - да убива с тях отвъд границите си, но и в страната, ако се наложи.


Кратката (засега) операция на Турските въоръжени сили в северозападната сирийска провинция Идлиб, спряна с разговор в Москва, показа, че Анкара е способна да влезе в схватка с тях и да унищожава противникови цели, когато има риск за турски войници в чуждо въздушно пространство. Нещо повече, месеци преди демонстрацията на тази бойна мощ компания със специална връзка със семейството на турския президент Реджеп Тайип Ердоган изнася тези технологии в Либия, поръчки има за Катар и Украйна в момент, когато износът на турската оръжейна индустрия е сред най-бързо растящите в света, а развитието на технологиите налага нова представа за конфликтите на бъдещето - войни без войници на терен. Безпилотни апарати не са били досега гръбнакът на подобна въздушна кампания.


Как се стигна дотук? С комбинация от щастливи съвпадения и упорството на турчин, върнал се от Масачузетс.


Колко е трудно да си внесеш дрон
Военните дронове не са нищо ново като машини за разузнаване и убийство без риск за пилота, макар че досега една държавна армия не бе ги използвала на такова ниво срещу друга армия. С изключително прецизните си камери, радари и системи с лазерно насочване те летят бавно и могат часове наред да наблюдават отвисоко, а командването, от разположена далеч зала, понякога има време да прецени да стреля или не. В и около страните, които се сдобият с тях, шансовете на въоръжени групировки (но защо не и цивилни) да се укриват в труднопроходим терен рязко намалява. Те машини не шумят като бойните самолети. Един такъв апарат уби преди малко над два месеца втория най-силен човек в Иран Касем Солеймани и още 10 души недалеч от Багдад, качили се в кола от летището, без дори да предполагат какво ги чака.


Две десетилетия по-рано американски дрон не успя да убие Осама бин Ладен в Афганистан, защото нямаше оръжия. Турция, по-близка до региона от САЩ и вече купила от тях такива (невъоръжени) устройства GNAT, обаче наблюдаваше с интерес как най-мощната армия внедрява в работата си безпилотни апарати като Predator и Reaper. САЩ обаче не продаваха най-новата си продукция и на съзници от НАТО в опит да задържат монопола си върху индустрията, а резерви към продажбите за Турция имаше Израел заради рязко влошилите се отношения в последните години.


По-рано опит за внос на дронове от Израел завърши с напрежение и обвинения в саботаж (когато се оказа, че има проблем с доставката и бяха върнати за ремонт) шпионаж (след инцидента с убийството на деветима турци от израелски командоси на борда на кораба "Мави Мармара"). В началото на миналото десетилетие Турция добре знаеше, че трябва да разработи собствени дронове убийци и започна да работи; разузнавателните като израелските Heron или Anka и Phoenix ѝ помагаха срещу ПКК, но колкото да засекат техни бойци, не и да ги ликвидират. Първият полет на "Анка" през 2010 г. завърши с катастрофа след 15 минути.


Версиите как Турция намира път в задънената улица на програмата си за дронове, за да стане лидер, са различни, но поне две от тях включват Запада.


През ноември "Гардиън" разказа, че в основата на този успех стои завод в британския град Брайтън, предоставил на Анкара важни ракетни компоненти, докато "Байкар" разработвала продукцията си. Носещите системи "Хорнет", разработени и доставени от EDO MBM Technology, са предадени на "Байрактар" в първата фаза на разработка на дроновете още през 2015 г. според публикация в изданието Jane's Defence Review година по-късно. След статията на британския вестник "Байкар" отрече такъв "технологичен трансфер" да е изиграл роля във възхода ѝ - технологията не е закупена от EDO MBM, напротив, в Турция е разработен "много по-усъвършенстван модел на достъпна цена".


Турскят президент Реджеп Тайип Ердоган и зет му Селчук Байрактар (вляво).

© Associated Press

Турскят президент Реджеп Тайип Ердоган и зет му Селчук Байрактар (вляво).


Все по-важен в армията (и в семейството на Ердоган)


Ако в усъвършенстването на "Байрактар ТВ-2" може да се намери британска връзка, в изгряването на компанията зад безпилотния убиец има и друга западна, която - с Масачузетския технологичен институт. Там опитва да учи Селчук Байрактар, който от 2005 г., момента на първите стъпки на турската програма за дронове, извървява дълъг път - и буквално, и преносно.


Син на предприемач, доставящ подобни устройства за армията с компанията си "Байкактар макина", Селчук Байрактар завършва престижния "Робърт колеж" в Истанбул, магистратурата му е от Пенсилвания, а докторантурата му - в Масачузетския технологичен институт, смятан от мнозина в бранша му за най-добрия избор в света. Още преди да навърши 30 години обаче, през 2007 г. той се връща в Турция с ясна идея - да е конкурент на американските лидери в производството на дронове. Едва няколко години му трябват, за да изземе разработката на ново поколение дронове от Turkish Aerospace Industries, лидера в областта.


Не му е лесно. През 2005 г. той отчаяно опитва да убеди турски инвеститори колко е важно Анкара да мисли за собствени дронове, без кой знае какъв успех. Десетилетие по-късно през 2015 г. демонстрация на "Байрактар ТВ-2" убеждава армията - която вече му имаше доверие заради по-дребни поръчки - че дрон турско производство, с турски ракети от може да е на нивото на внесените досега варианти. Пред военните "Байрактар ТВ-2" поразява от височина 4 км цел, която е на 8 км разстояние от него.Оттогава две неща се променят в живота на Байрактар. Разработеният с негови усилия дрон, който може да остане във въздуха до 24 ч. или повече, и поне 86 са на въоръжение в турската армия (около половината - снабдени с оръжия), като летят общо 6000 часа месечно. Също така година след успешната демонстрация той се жени за малката дъщеря на турския президент Реджеп Тайип Ердоган - Сюмейе.


Самият президент помага за превръщането на дроновете в национална гордост, като неведнъж се е подписвал на тях и е посещавал наземните им станции. Сирия, където северозападният град Африн попадна под турски контрол след напускането на кюрдските бойци YPG, вдъхнови и създаването на мобилно приложение - играта Afrin Siha. В нея цели на терориристи - движещи се в конвой или скрити в базите си - трябва да бъдат поразени с дрон, а първо ниво приключва, ако играещият удари успешно портрета на лидера на ПКК Абдуллах Йоджалан. Последното не е измислица на разработчиците; историята е истинска.


Скрийншот от играта Afrin Siha

© Ангел Петров

Скрийншот от играта Afrin Siha


Днес операциите срещу ПКК и други групи в Югоизточна Турция и от другата страна на границата, в Ирак и Сирия, не са същите. Поводът тези постижения да станат тема на разговор не само на експерти извън Турция обаче дойде от първата "официална" турска операция срещу режима на Башар ал Асад.


Идлиб промени нещата


Идлиб може и да не бе първият случай, при който тази бойна техника влезе в употреба. И в трите операци срещу кюрдите в Сирия - "Щитът на Ефрат", "Маслинова клонка" и "Извор на мира" - са използвани "Байрактар ТВ2", а убитите с тях бойци само в една от операциите са 449 души. Това обърна посоката на конфликта с Кюрдската работническа партия (ПКК) и свързаните или считани за нейни разклонения групи в Сирия и Ирак, който сложният терен бе превърнал в много неравна битка.


Северозападната сирийска провинция обаче се оказа тест за нов проблем - открит сблъсък с друга държава на терен, където несвързани с Анкара (и неподлежащи на нейния контрол) групи надделяват по численост над протурските формирования. Асад бързо затвори въздушното пространство над Идлиб (с други думи това направи и Русия, тъй като тя контролира голяма част от сирийското). Кремъл предупреди Турция, че нейните пилоти вече не биха били в безопасност. А тя реши, че тъкмо затова няма да излага пилотите си на риск.


При удара на 1 март срещу сирийски военен конвой, белязал официалното начало на "Пролетен щит" (операция, замразена при разговора с Владимир Путин) загиналите са поне 19 души. Турски и регионални медии съобщиха за поразени поне 100 танка и няколко системи за противовъздушна отбрана. За пръв път в операция влязоха и дроновете със сателитна връзка ANKA-S - както срещу "вражески" позиции, конвои и ПВО, така и срещу самолети.


И докато експерти спорят дали съвкупността от дронове може да се нарече "рояк" - защото не били автономни и нямали способността да се координират помежду си без човешка намеса - тази употреба на дронове в конфликт с друга държава е рядкост, още повече успехът ѝ срещу руска техника, вече разгневил Москва и Техеран. Безпрецедентна в употребата на безпилотни самолети кампания, при която сирийският режим за пръв път понася толкова загуби от чужда - държавна - сила, отбеляза изследователят Чарлс Листър.


Турция продължава напред


След триумфа на "Байрактар ТВ-2" в края на миналата година през първи тестови полет мина "Акънджъ", който може да носи 1.5 тона товар и да остане във въздуха до 14 часа, действайки на височина до 12 км. Той може да бъде на въоръжение още тази година и има възможност да работи с ракети "въздух-въздух", а това го прави годен за въздушни схватки. И други компании щедро черпят от успеха. През август дрон Anka извърши първия полет с двигател, произведен в Турция. Година по-рано бе и първият сателитно контролиран удар с дрон.


"Байкар" вече няма нужда от помощта на турското правителство, след като се ползваше с неговата финансова подкрепа. Не е известно какъв е делът на компанията в ръста на турската оръжейна индустрия, която според стокхолмския институт СИПРИ е отбелязала най-бързия растеж в износа през последните четири години. Властите в Анкара и подкрепящи ги експерти изтъкват, че развитието на сектора може да е само от полза на НАТО. Има и друго мнение - ефикасността на тази технология поставя на изпитание нервите на страни като САЩ и Франция, които често коментират с недоволство сирийските операции на Турция, а във Вашингтон реагират гневно на опитите на Анкара за "независимост" във военната техника.


Турският президент Реджеп Тайип Ердоган говори на сватбата на дъщеря си Сюмейе Ердоган със Селчук Байрактар.

© Associated Press

Турският президент Реджеп Тайип Ердоган говори на сватбата на дъщеря си Сюмейе Ердоган със Селчук Байрактар.


Страната иска да продава на Индонезия и Тунис след успешния износ към Украйна и Катар. "Байрактар" са дроновете, използвани в Либия в подкрепа на Правителството на националното спасение на Файез ас Сарадж. Те влизат във въздушни схватки с изпратените в подкрепа на маршал Халифа Хафтар от Обединените арабски емирства, част от които ОАЕ купуват от Китай (срещу китайските обаче турските невинаги се увенчаваха с успех). Правозащитници твърдят, че сред жертвите на техните удари има и цивилни. Такива обвинения обаче се отправят и операциите срещу кюрдски цели на турска територия.


Наблюдаващите турския възход с безпокойство обаче трябва да приемат: САЩ, нанесли първия такъв удар през 2001 г., от години вече не са монополист в бранша. И въпреки че в битката за износ на такава технология, като в много други сектори, Китай е естествен конкурент (покупката на СН-4 е по-лесна, отколкото на "Предатър" и "Рийпър"), същата технология притежават и много други: Великобритания и Израел, Пакистан, Саудитска Арабия, Египет, Обединените арабски емирства, Нигерия и други. Промяната се усети в последните години - САЩ не могат да спрат разпространението на технологията.


Турската армия - втора по употреба на дронове в битка в последните години - обаче направи пробива отчасти заради стечение на обстоятелствата. Несклонността на САЩ да ѝ продават дронове убийци и опитът на Анкара да преодолее това се съчетаха с оперативните нужди на страната и с конфликти в арабски държави, в които тя затъва все по-дълбоко, докато рискът да даде жертви расте.


Скрийншот от играта Afrin Siha

© Ангел Петров

Скрийншот от играта Afrin Siha

Ключови думи към статията:

Коментари (207)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на anonimnii
  anonimnii
  Рейтинг: 1709 Неутрално

  На Украйна вече бяха доставени.

  Мы идем широкими полями На восходе утренних лучей. Мы идем на бой с большевиками За свободу Родины своей.
 2. 2 Профил на margin call
  margin call
  Рейтинг: 8 Любопитно

  Не беше ли същият, дето купуваше/търгуваше КРАДЕН петрол от Сирия?

  https://youtu.be/dWTbvgVOnn0
 3. 3 Профил на margin call
  margin call
  Рейтинг: 8 Любопитно

  Май го бъркам , със сина му. Купуваха от джихадистите(сигурно продължават), и едва ли са престанали!

  Важното е, че им идва КРАЯТ! Аллах е милостив...

  https://youtu.be/dWTbvgVOnn0
 4. 4
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 5. 5 Профил на anonimnii
  anonimnii
  Рейтинг: 1709 Неутрално

  До коментар [#4] от "irrational exuberance":

  Не съм помак, православен християнин съм.

  Мы идем широкими полями На восходе утренних лучей. Мы идем на бой с большевиками За свободу Родины своей.
 6. 6 Профил на lz2
  lz2
  Рейтинг: 1914 Неутрално

  Не беше ли същият, дето купуваше/търгуваше КРАДЕН петрол от Сирия?
  —цитат от коментар 2 на irrational exuberance


  Абсолютно същият.

  ПравописА е поле за изява на неграмотните!
 7. 7
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 8. 8 Профил на anonimnii
  anonimnii
  Рейтинг: 1709 Неутрално

  Идеята е, че Турция е на второ място в света след САЩ, която използва масирано във военни операции такива дронове. Иначе като производство май са на четвърто място в света.

  Мы идем широкими полями На восходе утренних лучей. Мы идем на бой с большевиками За свободу Родины своей.
 9. 9 Профил на anonimnii
  anonimnii
  Рейтинг: 1709 Неутрално

  До коментар [#7] от "irrational exuberance":

  Тотален айрян е в главата ви.
  Вие давате оценка на човек, който даже не познавате.
  Как помакът да е православен християнин след като е мохамеданин?

  Мы идем широкими полями На восходе утренних лучей. Мы идем на бой с большевиками За свободу Родины своей.
 10. 10 Профил на eti mehter
  eti mehter
  Рейтинг: 3525 Любопитно

  Как се стигна дотук? С комбинация от щастливи съвпадения и упорството на турчин, върнал се от Масачузетс.
  =========
  За ония времена, такова решение бе равносилно на самоубийство.....
  Тогава, почти всеки месец по турските медии се появяваха новини за..... "нещастни инциденти.... ПТП.... сърдечни пристъпи".....и други....
  Веднъж дори.....един турски научен сътрудник на ASELSAN се "самоуби"....

  С други думи.....тогава да се занимаваш с наука в Турция, бе не само трудно, но и опасно....

  Bukalemun
 11. 11
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 12. 12
  margin call
  Рейтинг: 8 Любопитно

  Коментарът е скрит от модераторите, защото съдържа вулгарни, нецензурни квалификации, лични нападки, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на други коментиращи и лица, цитирани в публикациите. Ако въпреки това желаете да го видите, натиснете тук.

  До коментар [#7] от "irrational exuberance":Тотален айрян е в главата ви.Вие давате оценка на човек, който даже не познавате.Как помакът да е православен християнин след като е мохамеданин?
  —цитат от коментар 9 на anonim440


  Давам ти (такава) оценка, заради параноичната ти ИСТЕРИЯ, по повод "комунисти"/комунизъм", сякаш си рожба на "Голямата Екскурзия", плюеща по всичко минало... Какъв българин си(ако)?

 13. 13 Профил на Nikoi
  Nikoi
  Рейтинг: 2290 Неутрално

  Браво на турците налучкали са правилния път и се въоръжават хем евтино ,хем с модерни технологии ,които са използвани рядко и са успешни в битка .

 14. 14 Профил на anonimnii
  anonimnii
  Рейтинг: 1709 Неутрално

  До коментар [#11] от "irrational exuberance":

  Какви българи сте вие комунистите?
  Не сте българи.
  комунизмът е проклет завинаги и всички комунисти са проклети.
  Анатема на комунизма. Това е съборна анатема произнесена от руската църква през 1918 г. и важи завинаги, никой не смее да я махне.

  http://orthodoks.blog.bg/novini/2012/11/13/anatema-na-komunizma.1019862

  Мы идем широкими полями На восходе утренних лучей. Мы идем на бой с большевиками За свободу Родины своей.
 15. 15 Профил на дерибеев
  дерибеев
  Рейтинг: 2607 Весело

  Или как и за зетя на Ердоган сменихме плочата. Вече е визионер ....

  всеки коментар може и ще бъде използван срещу вас
 16. 16 Профил на Да вярваме на истината
  Да вярваме на истината
  Рейтинг: 1930 Неутрално

  Пооткраднали оттук оттам и направили някакви смешни дронове дето им събориха 80%. Общо взето преди примирието Турция уви загуби. Най-малкото 3 стотинки от стойността на лирата.

 17. 17
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото не беше по темата на материала, за който се отнася.

 18. 18 Профил на Да вярваме на истината
  Да вярваме на истината
  Рейтинг: 1930 Неутрално

  Казвам уви, защото за разлика от Ети романтика аз знам, че Турция ни е третият търговски партньор и всяка идиотия ни удря в джоба.

 19. 19 Профил на margin call
  margin call
  Рейтинг: 8 Весело

  До коментар [#14] от "anonim440":

  П.П. Какво (изобщо) знаеш, за комунизма/комунистите?

  https://youtu.be/dWTbvgVOnn0
 20. 20 Профил на anonimnii
  anonimnii
  Рейтинг: 1709 Неутрално

  До коментар [#19] от "irrational exuberance":

  За мен българи са православните християни. Ако вие не сте православен християнин не сте българин. А за да докажете, че сте напишете едно просто изречение - Анатема на комунизма.

  Мы идем широкими полями На восходе утренних лучей. Мы идем на бой с большевиками За свободу Родины своей.
 21. 21 Профил на ( ͡⊙ ͜ʖ ͡⊙)
  ( ͡⊙ ͜ʖ ͡⊙)
  Рейтинг: 2642 Неутрално

  двама росианци се карат кой е по-българин...

  ☠ ☠ ☠ Think of how stupid the average person is, and realize half of them are stupider than that. ☠ ☠ ☠
 22. 22 Профил на dark'star
  dark'star
  Рейтинг: 2592 Неутрално

  Селчук Байрактар е безспорно кадърен инженер и дроновете му са на ниво.
  :-) Изненадта с дроновете трая 2 дни , после САА им разказа играта
  както и на цялата турска армия , а башибозука им бе почти заличен.
  Дроновете може и да са ефективни срещу ПКК за някакво късо време.

  КОНТРА_ТРОЛ_ БАН_ХАКЕР от ПОЕТИЧЕСКИЯ фланг на НАТО
 23. 23
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 24. 24 Профил на samoedin
  samoedin
  Рейтинг: 3780 Неутрално

  До коментар [#11] от "irrational exuberance":Какви българи сте вие комунистите?Не сте българи.комунизмът е проклет завинаги и всички комунисти са проклети.Анатема на комунизма. Това е съборна анатема произнесена от руската църква през 1918 г. и важи завинаги, никой не смее да я махне.http://orthodoks.blog.bg/novini/2012/11/13/anatema-na-komunizma.1019862
  —цитат от коментар 14 на anonim440


  То от цитата на тогавашния Московски патриарх Тихон става ясно, че и руснаците, подкрепящи пъкленото дело на революцията и комунизма, не са никакви руснаци:

  Смиренният Тихон

  по Божия Милост Патриарх на Москва и цяла Русия,

  до възлюбените в Господа архипастири, пастири

  и до всички верни чеда на Руската Православна Църква


  "Да ни избави Господ от сегашния лукав век"
  (Гал. 1:4)


  Днес светата православна Христова Църква на Руска Земя преживява тежко време: истината Христова е гонена от нейните явни и тайни врагове. Те се стремят да погубят делото Христово и вместо християнската любов сеят навсякъде семената на злобата, ненавистта и братоубийствената война.

  Заповедите Христови за любов към ближния са забравени и потъпкани: до нас ежедневно идват известия за ужасни и зверски побои над абсолютно невинни и даже болни хора, лежащи на легло. Тяхната вина е единствено в това, че честно са изпълнявали дълга си към Родината и всички сили са отдавали за да служат на народното благо. И всичко това се върши не само под прикритието на нощната тъма, но и наяве, на дневна светлина, с нечувана до сега дързост и безпощадна жестокост. Без никакъв съд и с нарушаването на всякакви права и закони. Това се върши в наши дни в почти всички градове и краища на нашата Родина – и в столиците и в отделните покрайнини (в Петроград, Москва, Иркутск, Севастопол и др.).

  Всичко това преизпълва сърцето ни с дълбока и болезнена скърб, и ни принуждава да се обърнем към тези изверги на човеческия род със страшно слово на изобличение и порицание, по завета на Св. Апостол: „Съгрешаващите, изобличавай пред всички, та и другите да имат страх. “ (І Тим. 5:20).

  Опомнете се безумци, прекратете вашите кървави разправи. Защото това, което вие правите е не само жестоко дело. Това е наистина сатанинско дело. За което вие подлежите на геенският огън в бъдещият задгробен живот. И подлежите на страшно проклятие за потомствата ви в настоящият земен живот.

  С властта дадена ни от Бога ви забраняваме да пристъпвате към Христовите Тайнства, анатемосваме ви, ако и да носите още имена християнски, и макар по рождение да принадлежите към Православната Църква.

  Заклинаваме и всички вас верни чеда на Православната Христова Църква, да не стъпвате в каквото и да било общение с тези изверги на човешкият род „Махнете злия изпомежду си.“ (I Кор. 5:13).

  Най-жестоко гонение е вдигнато и срещу Светата Църква Христова: благодатните тайнства, освещаващи раждащият се в света човек или благославящи съпружеския съюз на христианското семейство, открито се обявяват за ненужни, излишни; светите храмове се подлагат на разрушение, чрез разстрел от смъртоносни оръдия (светите събори на Московският Кремъл) или ограбване и кощунствено оскърбление (параклиса на Спасителя в Петроград); почитаните от вярващият народ свети обители (като Александро-Невската и Почаевската лаври) се завземат от безбожните властелини на мрака на века сего и се обявяват за някакво уж народно достояние; училищата, издържащи се със средства на Православната Църква и подготвящи пастири и учители на православната вяра, се признават за излишни и се обръщат или в училища по безверие, или даже направо в разсадник на безнравственост.

  Имуществата на православните манастири и църкви се конфискуват под предлог, че това е – народно достояние, но без всякакво право и даже без желание да се съобразяват със законната воля на самият народ... И, накрая, властта която обеща да въдвори в Русия право и правда, да обезпечи свобода и ред, проявява навсякъде само най-разюздано своеволие и непрекъснато насилие над всички и в частност над Светата Православна Църква.

  Къде са пределите на това издевателство над Христовата Църква? Как и с какво може да се спре това настъпление срещу нея от неистовите врагове?

  Призоваваме всички вас, вярващите и верни чеда на Църквата: станете на защита, на оскърбляемата и угнетаема сега наша Света Майка.

  Враговете на Църквата завзимат властта над над нея и нейните достояния със силата на смътоносно оръжие, а вие им се противопоставете със силата на вашата вяра, с вашият властен всенароден вопъл, който да спре безумците и да им покаже, че те нямат право да се самонаричат поборници за народното благо, строители на нов живот по желание на народния разум, защото те действат даже точно противно на народната съвест.

  А ако е нужно да се пострада за Христовото дело, ви зовем, възлюбени чеда на Църквата, зовем ви на тези страдания заедно с нас с думите на светия Апостол: „Кой ще ни отлъчи от любовта Божия: скръб ли, притеснение ли, или гонение, глад ли, или голотия, опасност ли, или меч?“ (Рим. 8:35).

  А вие, братя Архипастири и Пастири, без да се бавите нито час в вашето духовно делание, с пламенна ревност призовете вашите чеда за защита на потъпкваните сега права на Православната Църква. Незабавно устройвайте духовни съюзи, зовете не чрез принуждение, а чрез добра воля да застанат в редовете на духовните борци, които на външната сила да противопоставят силата на своето свето въодушевление. И ние твърдо вярваме, че враговете на Църквата ще бъдат посрамени и ще се разбягат със силата на Кръста Христов, защото неизменно е обещанието на Самият Божествен Кръстоносец: „ще съградя Църквата Си, и портите адови няма да й надделеят„ (Мт. 16:18).

  Тихон, патриарх Московски и на цяла Русия

  19 януари 1918 г.


  Това е зов към всички руснаци да се противопоставят на болшевишкия антихризъм и зверства, нямащи нищо общо с Христовата църква ! По тази логика, всички руски патриарси, съгласили се да приемат комунистическата идеология и да съучастват на властимащите комунисти след 1918 г., са антихристи, включително и днешния им патриарх - контрабандист на цигари....

 25. 25 Профил на dark'star
  dark'star
  Рейтинг: 2592 Неутрално

  За по-младите : войните на дроновете започнаха много, много отдавна
  с верижната противотанкова мина "Голиат" и самолетите-бомби Фау-1
  Флота на Италия при Дучето е имала безпилотни управляеми с телефонна шайба самолети като мишени за ПВО , но няма данни да са ползвани като ударни дронове
  ... да не се връщаме и до лодките брендери от средновековието

  КОНТРА_ТРОЛ_ БАН_ХАКЕР от ПОЕТИЧЕСКИЯ фланг на НАТО
 26. 26 Профил на Николай Бучков
  Николай Бучков
  Рейтинг: 2113 Неутрално

  Малко преувеличава …...

 27. 27 Профил на Шоршо
  Шоршо
  Рейтинг: 553 Неутрално

  Аха разбирам, че Турция може да ни превземе за 10 часа, досега си мислех, че ще им трябват около 15.

 28. 28 Профил на dark'star
  dark'star
  Рейтинг: 2592 Неутрално

  Браво на турците налучкали са правилния път и се въоръжават хем евтино ,хем с модерни технологии ,които са използвани рядко и са успешни в битка .
  —цитат от коментар 13 на edin drugii


  Ние бяхме на светлинни години напред от Турция в компютрите и роботиката, но за жалост не развихме , а умищожихме потенциала си, вместо да го използваме да произвеждаме дронове = на назначените частници не им стигна пипе за високи технологии

  КОНТРА_ТРОЛ_ БАН_ХАКЕР от ПОЕТИЧЕСКИЯ фланг на НАТО
 29. 29 Профил на eti mehter
  eti mehter
  Рейтинг: 3525 Любопитно

  До коментар [#13] от "edin drugii":

  https://youtu.be/FlEyq2DRdP4
  =======
  Ето го и самото начало......което опровергава твърденията на Гардиън....че Турция е крадяла "от тук от там"....
  В това видео, Байрак буквално моли някой да го финансира.....искайки само пет години, за да направи Турция водеща в този сектор.....
  Годината е 2005....времената са трудни.....
  Ердоан е едва от три години на власт, но всички тогавашни институции са все още светско превратаджийски.....
  Дори тогавашното младо правителство не му обръща веднага внимание.....
  Прави го едва когато Израел отказва да върне, пратените за ремонт няколко турски безпилотни.....

  Bukalemun
 30. 30 Профил на samoedin
  samoedin
  Рейтинг: 3780 Неутрално

  До коментар [#22] от "dark'star":

  " Селчук Байрактар е безспорно кадърен инженер и дроновете му са на ниво.
  :-) Изненадта с дроновете трая 2 дни , после САА им разказа играта
  както и на цялата турска армия , а башибозука им бе почти заличен.
  Дроновете може и да са ефективни срещу ПКК за някакво късо време."


  Турците вкарваха дроновете си в Сирия на доста ниска височина - 40 / 50 метра, които пак бяха засичани от руските противоракетни и радиолокационни системи, но самата САА не можеше да се синхронизира с тях в реално време и да реаргира веднага на атаката на дроновете. Първоначално нанесоха опустушения на САА, но в момента, когато САА започнаха да използват системите Игла ( сравнително стари като производство) , турските дронове започнаха да дават фира много бързо, макар че Игла имаха наистина малко време за реакция - от засичането на целта до изстрелването на ракетата не разполагаха с не повече от 2, 5 минути...Въпреки това турските дронове започнаха бързо да бъдат сваляни и с това " рояците" приключиха.
  Атаката с дронове показа страха на турския аскер да рискуват жива сила или нещо повече ! Нещо, напълно нормално с оглед обстоятелсвото, че на тази територия турската армия провежда операции, осъдени от цялата международна общност.....

 31. 31 Профил на anonimnii
  anonimnii
  Рейтинг: 1709 Неутрално

  До коментар [#24] от "samoedin":

  Разбира се. Осторията на Руската Православна Църква (МП) след преврата от 1917 г. е малко позната в България (и в други държави), но ще се опитам да я разкажа накратко.
  След като взимат с кръв без избори властта болшевиките се опитват да наложат своята воля на всички в това число и на св. Тихон, но св. Тихон не само, че не се подчинява, а ги анатемосва още в началото на 1918 г. Болшевиките не се отказват от плановете си и го притискат до самата му смърт (1925 г.) да го накарат да започне да работи за тях. Но той не се поддава. Почти всички епископи в Русия са по концлагери. Болшевиките не смеят да пратят св. Тихон в концлагер заради всенародната любов и подкрепа към патриарха. Не смеят и да го осъдят на смърт като контрареволюционер, пак заради народната любов. И като виждат, че патриарха няма да приеме да е роб на болшевиките, те през 1925 г. го отравят. На негово място е трябвало да застане неговият заместник св. Петър (Крутицки), но той тогава е в концлагер. Болшевиките незаконно поставят на патриаршеският престол за местоблюстител заместникът на св. Петър (Крутицки) и това е митр. Сергий (Страгородски). Това действие е незаконно, защото се прескача св. Петър (Крутицки).
  През 1927 г. митр. Сергий (Страгородски) пише своята печално известна "декларация за подчинение на съветската власт", където пише, че "радостите на болшевиките са и наши радости" и пише, че всеки трябва да слуша и да се подчинява на болшевиките "по съвест", защото "всяка власт е от Бога".
  И така след 1927 г. МП е под властта на болшевиките. Всеки православен клирик, който не подписва тази "декларация за подчинение на съветската власт" е убит. Сталин чака до 1937 г. клириците, които са в огромната си част в концлагери да подпишат, и след като те не подписват започва да ги избива (това става в сталинските чистки през 1937-38 години).
  Малкото клирици, които подписват тази позорна декларация създават съвременната МП. През 1943 г. митр. Сергий (Страгородски) бива избран от болшевиките за "патриарх". и от тогава всички "патриарси" в МП са слуги на болшевиките до ден днешен. Те всички попадат под анатемата на св. Тихон (Беляев).
  Има още много факти, но е стане много дълго. Факт е, че болшевиките в Русия и до ден днешен лъжат за фактите и ги тълкуват лъжливо.

  Мы идем широкими полями На восходе утренних лучей. Мы идем на бой с большевиками За свободу Родины своей.
 32. 32 Профил на anonimnii
  anonimnii
  Рейтинг: 1709 Неутрално

  Историята

  Мы идем широкими полями На восходе утренних лучей. Мы идем на бой с большевиками За свободу Родины своей.
 33. 33 Профил на Gordon Freeman
  Gordon Freeman
  Рейтинг: 8 Неутрално

  До коментар [#7] от "irrational exuberance":
  Вземи си един душ и лягай да спиш, че да изтрезнееш.

  “The right man in the wrong place can make all the difference in the world.”
 34. 34 Профил на Julian Mall
  Julian Mall
  Рейтинг: 2854 Разстроено

  Браво, Дневник втора възторжена статия за високотехнологичната турска армия която проведе четвъртата си окупация в Сирия, това последното разбира се са маловажни подробности на фона на високите турски технологии ударили в земята безаналоговите руски!?

  По-добре миг свобода отколкото живот в робство
 35. 35 Профил на Bitsiani
  Bitsiani
  Рейтинг: 426 Весело

  Статията ви е пълна с правописни грешки,кой ви е редактора ?

  Бля Бля Бля
 36. 36 Профил на hamiltonf
  hamiltonf
  Рейтинг: 3382 Неутрално

  Турция е фалирала, но още не са го разбрали...

  Не мога да виждам коментарите си и тези към мен, и не мога да отговарям, ако случайно не ги видя.
 37. 37 Профил на Julian Mall
  Julian Mall
  Рейтинг: 2854 Разстроено

  Аха разбирам, че Турция може да ни превземе за 10 часа, досега си мислех, че ще им трябват около 15.
  —цитат от коментар 27 на jeq19606355


  Ще ни превземе ако предателите наредят да не им окзваме съпротива и да ги посрещаме като закрилници и съюзници! Сирийците им дадоха хубав урок в Саркиб но затова Дневник няма да напише и един ред!

  По-добре миг свобода отколкото живот в робство
 38. 38 Профил на eti mehter
  eti mehter
  Рейтинг: 3525 Весело

  До коментар [#31] от "anonim440":

  :).....човека с два коментара те извади от темата....
  А сега дори те използва за да я разводнявате заедно...

  Bukalemun
 39. 39 Профил на bez_ime2
  bez_ime2
  Рейтинг: 279 Весело

  [quote#28:"dark'star"][/quote]

  Таньо, още ли не си разбрал, че 1989 г. живееше в Каменната ера? Какви дронове ще произвеждаш, Боже, Боже...?

 40. 40 Профил на anonimnii
  anonimnii
  Рейтинг: 1709 Неутрално

  До коментар [#38] от "eti mehter":

  Понякога коментарите ви нямат нищо общо с действителността.

  Мы идем широкими полями На восходе утренних лучей. Мы идем на бой с большевиками За свободу Родины своей.
 41. 41 Профил на Tzar Vova Josei-ki
  Tzar Vova Josei-ki
  Рейтинг: 375 Неутрално

  "... същата технология притежават и много други: Великобритания и Израел, Пакистан, Саудитска Арабия, Египет, Обединените арабски емирства, Нигерия и други..."

  Е... Нигерия, ама не и Царство Северна Нигерия!

  Там дроновете са други!

  https://russian.rt.com/russia/video/644417-armiya-voennyi-bespilotnik-sova-pantsir-udav-korsar

  Следващият дрон ще е...
  https://i.ytimg.com/vi/-TXBxxPAtb0/maxresdefault.jpg

 42. 42 Профил на eti mehter
  eti mehter
  Рейтинг: 3525 Весело

  До коментар [#40] от "anonim440":

  Ех....така да е ....
  Значи съм разбрал грешно...

  Bukalemun
 43. 43 Профил на dark'star
  dark'star
  Рейтинг: 2592 Неутрално

  Браво, Дневник втора възторжена статия за високотехнологичната турска армия която проведе четвъртата си окупация в Сирия, това последното разбира се са маловажни подробности на фона на високите турски технологии ударили в земята безаналоговите руски!?
  —цитат от коментар 34 на Julian Mall


  на практика Турция загуби 1/3 от окупираните територии в Сирия и почти целия местен башибозук :-) за това сега туркофилите си веят пюскюлите само в Интернет и се самонадъхват колко са велики с ориенталско самохвалство

  КОНТРА_ТРОЛ_ БАН_ХАКЕР от ПОЕТИЧЕСКИЯ фланг на НАТО
 44. 44 Профил на Барбас-Шехерезадов-КапуТски
  Барбас-Шехерезадов-КапуТски
  Рейтинг: 8 Неутрално

  Турция е способна сама да решава съдбините си, без да хленчи и да се моли на някого или да чака подаяния от някого като ЕС например (аналогия с България).
  Производството на собствени успешни военни разработки е ключов фактор за независимост.
  Колкото до Сирия - Турция нямат работа там.

 45. 45 Профил на Tzar Vova Josei-ki
  Tzar Vova Josei-ki
  Рейтинг: 375 Любопитно

  До коментар [#28] от "dark'star":

  Таньи, честно!
  Каква длъжност заемаше 1989-та, че толкова съжаляваш за нея?
  От позицията ти, заключавам че си бил Партиен секретар!
  Греша ли?

 46. 46 Профил на Rex
  Rex
  Рейтинг: 1149 Неутрално

  [quote#12:"irrational exuberance"][/quote]

  Ей к-ефук, айде улево. После чемодан, вокзал и по пути Ленина към матушката си Россия.

 47. 47 Профил на Корки
  Корки
  Рейтинг: 2210 Неутрално

  на назначените частници не им стигна пипе за високи технологии
  —цитат от коментар 28 на dark'star


  Тогава навлезе шегата "Не били компютри, а били компоти", дотолкова им стигаше акъла.

  Свободата е възможноста сам да си наложиш дисциплина, преди да са ти я наложили други.
 48. 48 Профил на Julian Mall
  Julian Mall
  Рейтинг: 2854 Неутрално

  "Кратката (засега) операция на Турските въоръжени сили в северозападната сирийска провинция Идлиб, спряна с разговор в Москва, показа, че Анкара е способна да влезе в схватка с тях и да унищожава противникови цели, когато има риск за турски войници в чуждо въздушно пространство. "

  Добавката в скоби "засега" е много уместна защото Турция няма никакво намерение да прекратява инвазията си в Сирия! А риск за турските окупатори винаги ще има когато са тръгнали да превземат чужди територии и никакви дронови няма да ги спасят както се видя и от десетките им жертви в Сирия!

  По-добре миг свобода отколкото живот в робство
 49. 49
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 50. 50 Профил на faraon
  faraon
  Рейтинг: 1019 Неутрално

  Ние бяхме на светлинни години напред от Турция в компютрите и роботиката, но за жалост не развихме , а умищожихме потенциала си, вместо да го използваме да произвеждаме дронове = на назначените частници не им стигна пипе за високи технологии
  —цитат от коментар 28 на dark'star


  За огромно съжаление тези времена, когато в България образованието беше превърнато в култ, когато страната ни произвеждаше почти всичко, скоро няма да се върнат.

 51. 51 Профил на bez_ime2
  bez_ime2
  Рейтинг: 279 Весело

  До коментар [#28] от "dark'star":Таньи, честно!Каква длъжност заемаше 1989-та, че толкова съжаляваш за нея?От позицията ти, заключавам че си бил Партиен секретар!Греша ли?
  —цитат от коментар 45 на Tzar Vova Josei-ki


  Председател на ТКЗС..., обзалагам се...

 52. 52 Профил на Николов
  Николов
  Рейтинг: 1678 Неутрално

  До коментар [#19] от "irrational exuberance":За мен българи са православните християни. Ако вие не сте православен християнин не сте българин.
  —цитат от коментар 20 на anonim440


  Това е разпространено, но адски неправилно и вредно схващане. Българи има католици. Има и протестанти. Има и мюсюлмани. Има и кришнари. Има и атеисти (като мен).

  Да си българин би трябвало да излиза извън рамките на определено вероизповедание (или липса на такова).

 53. 53 Профил на bez_ime2
  bez_ime2
  Рейтинг: 279 Весело

  [quote#50:"faraon"][/quote]

  Какво си произвеждал бе, комсомолец? Що никой не видя това, което си произвел?

 54. 54 Профил на К2
  К2
  Рейтинг: 1842 Неутрално

  Даа подготвили са се добре.Даже самонадеяните сирийско-руски войски в Сирия го разбраха по трудния начин.

  SHADOWS of SOFIA
 55. 55 Профил на bez_ime2
  bez_ime2
  Рейтинг: 279 Весело

  Даа подготвили са се добре.Даже самонадеяните сирийско-руски войски в Сирия го разбраха по трудния начин.
  —цитат от коментар 54 на К2


  Турция все пак е член на НАТО и се възползва от Западните технологии, докато нашите шапкари продължават да залагат на руското...

 56. 56 Профил на faraon
  faraon
  Рейтинг: 1019 Неутрално

  [quote#50:"faraon"]
  —цитат от коментар 53 на bez_ime2
  Какво си произвеждал бе, комсомолец? Що никой не видя това, което си произвел?[/quote]

  Нямаш желание да научиш, на такива като теб няма как да се обясни.

 57. 57 Профил на К2
  К2
  Рейтинг: 1842 Неутрално

  [quote#50:"faraon"][/quote]

  И когато СИВ се срина стоките ни станаха ненужни , защото бяха не конкурентно способни.

  SHADOWS of SOFIA
 58. 58 Профил на bez_ime2
  bez_ime2
  Рейтинг: 279 Неутрално

  [quote#56:"faraon"][/quote]

  Аз съм жив свидетел на боклуците, които се продаваха по това време бе, комсомолец, ти ли ще ме учиш?

 59. 59 Профил на dejmos
  dejmos
  Рейтинг: 2638 Неутрално

  Турция ДНЕС няма комплекси . Решава въпроси които я правят още по СУВЕРЕННА. Турция произвежда почти всичко , и не е икономика на УСЛУГИТЕ. Направо е ПЛАЧЕВНО по какъв начин ние се предвижихме от ИКОНОМИКА НА ПРОИЗВОДСТВО до ИКОНОМИКА НА УСЛУГИТЕ. Ситуацията, и ДНЕС показва,че който държи РЕАЛНИ неща ,а не зелени ,червени ,жълти хартии (пари) ......стой СТАБИЛНО на земята. Икономиката на България, може да бъде съборена от всеки малък ВИРУС, защото нямаме нищо реално в ръцете. Нашите деди са могли така да живеят ,че практически една ГОДИНА да са на собствени продукти. България по време на Балканските войни ....да не би от ПИАРКИ/ или проекти от СОРОС да е изхранвала 800 000 армия!?? При това е произвеждала стотици компоненти свързани с армията !!

 60. 60 Профил на dark'star
  dark'star
  Рейтинг: 2592 Неутрално

  До коментар [#28] от "dark'star":Таньи, честно!Каква длъжност заемаше 1989-та, че толкова съжаляваш за нея?От позицията ти, заключавам че си бил Партиен секретар!Греша ли?
  —цитат от коментар 45 на Tzar Vova Josei-ki


  тогава бях Централна електротехническа лаборатория по промишлена електроника на АТЗ Стара Загора :-) В Стара Загора бяха ДЗУ и комбината по роботика "Берое"
  = само можем да се надяваме да доживеем нова ера на благоденствие и технологичен възход като при социализма , но вие по-младите ще го доживеете със сигурност за да му се порадвате = Светът върви натам - за това учете и се квалифицирайте ... все един ден слънцето пак ще изгрее и на нашата улица. Може да се наложи и дронове да правите или нещо още по-модерно.

  КОНТРА_ТРОЛ_ БАН_ХАКЕР от ПОЕТИЧЕСКИЯ фланг на НАТО
 61. 61 Профил на bez_ime2
  bez_ime2
  Рейтинг: 279 Неутрално

  Турция ДНЕС няма комплекси . Решава въпроси които я правят още по СУВЕРЕННА. Турция произвежда почти всичко , и не е икономика на УСЛУГИТЕ. Направо е ПЛАЧЕВНО по какъв начин ние се предвижихме от ИКОНОМИКА НА ПРОИЗВОДСТВО до ИКОНОМИКА НА УСЛУГИТЕ. Ситуацията, и ДНЕС показва,че който държи РЕАЛНИ неща ,а не зелени ,червени ,жълти хартии (пари) ......стой СТАБИЛНО на земята. Икономиката на България, може да бъде съборена от всеки малък ВИРУС, защото нямаме нищо реално в ръцете. Нашите деди са могли така да живеят ,че практически една ГОДИНА да са на собствени продукти. България по време на Балканските войни ....да не би от ПИАРКИ/ или проекти от СОРОС да е изхранвала 800 000 армия!?? При това е произвеждала стотици компоненти свързани с армията !!
  —цитат от коментар 59 на dejmos


  Комсомолец, не се напъвай да драскаш икономически глупости...

 62. 62 Профил на До руските мекерета
  До руските мекерета
  Рейтинг: 800 Весело

  [quote#56:"faraon"][/quote]

  Фараоне, трябва да учат тези, които не са го преживяли.

  Другите просто си спомнят. А те хич не са малко все още.

 63. 63 Профил на К2
  К2
  Рейтинг: 1842 Неутрално

  [quote#55:"bez_ime2"][/quote]

  Не само. Те са водещи в много области. Системите им за електронно заглушаване "Корал" заглушили напълно руските радари на ПВО и по този начин са унищожили прословутите панцери.

  SHADOWS of SOFIA
 64. 64 Профил на dark'star
  dark'star
  Рейтинг: 2592 Неутрално

  [quote#50:"faraon"]
  —цитат от коментар 57 на К2
  И когато СИВ се срина стоките ни станаха ненужни , защото бяха не конкурентно способни.[/quote]

  Стоките на СИВ не бяха правени за да са конкурентноспособни, а за да задововолят потребностите :-) идея си нямаш от социалистическа система = гледай Китай и Виетнам не питай повече, за да не изглеждаш глупаво

  КОНТРА_ТРОЛ_ БАН_ХАКЕР от ПОЕТИЧЕСКИЯ фланг на НАТО
 65. 65 Профил на Rex
  Rex
  Рейтинг: 1149 Неутрално

  До коментар [#14] от "anonim440":Поздрав, Исусе Ристе Анадолски...https://youtu.be/i_CYp5D61Yk https://youtu.be/eYft44ZQmGs
  —цитат от коментар 17 на irrational exuberance


  Мурзилек, я сподели как линковете ти доказват че Петко Войвода е помак. Щото на линковете виждам само как Васил Михайлов играе Петко Войвода и Ибрям Али в два напълно различни филма.

 66. 66 Профил на Иван K
  Иван K
  Рейтинг: 2305 Гневно

  "Тайип Ердоган изнася тези технологии в Либия, поръчки има за Катар и Украйна в момент, когато износът на турската оръжейна индустрия е сред най-бързо растящите в света"

  Това не е постижение на Ердоган.
  Това е постижение на европейските пацифисти, които забраниха на европейските фирми да правят и да продават оръжие.
  Нима немската индустрия не го може!!! Но немската индустрия се съобразява с малоучните политици.

  подпис
 67. 67 Профил на bez_ime2
  bez_ime2
  Рейтинг: 279 Весело

  [quote#55:"bez_ime2"]
  —цитат от коментар 63 на К2
  Не само. Те са водещи в много области. Системите им за електронно заглушаване "Корал" заглушили напълно руските радари на ПВО и по този начин са унищожили прословутите панцери.[/quote]

  Само форумните русияни още вярват в непобедимостта на "Великия Съветски съюз"...

 68. 68 Профил на До руските мекерета
  До руските мекерета
  Рейтинг: 800 Весело

  [quote#64:"dark'star"][/quote]

  Как беше?

  От всекиго според способностите, всекиму според потребностите?

  И затова корекомите стояха празни и завъждаха паяжини.

 69. 69 Профил на bez_ime2
  bez_ime2
  Рейтинг: 279 Неутрално

  [quote#64:"dark'star"][/quote]

  Таньо, точно заради това се срути системата ви, ама трябва акъл да се разбере...

 70. 70 Профил на dejmos
  dejmos
  Рейтинг: 2638 Неутрално

  До коментар [#61] от "bez_ime2":

  ТОЛЕРАНТЕН съм към хора живеещи от УСЛУГИ,....................... например всеки ден да пишат нещо за Русия и Путин, без да СЪЗДАВАТ някакво логическо ИЗРЕЧЕНИЕ.

 71. 71 Профил на dark'star
  dark'star
  Рейтинг: 2592 Неутрално

  [quote#55:"bez_ime2"]
  —цитат от коментар 63 на К2
  Не само. Те са водещи в много области. Системите им за електронно заглушаване "Корал" заглушили напълно руските радари на ПВО и по този начин са унищожили прословутите панцери.[/quote]

  силно преувеличено ориенталско самохвалство :-) използват стари клипчета от преди няколко години и от други страни (не Сирия) за вътрешна пропаганда в Турция
  ... не мислех, че някой освен празнофесов пюскюл ще се хване на елементарни лъжи

  КОНТРА_ТРОЛ_ БАН_ХАКЕР от ПОЕТИЧЕСКИЯ фланг на НАТО
 72. 72 Профил на faraon
  faraon
  Рейтинг: 1019 Неутрално

  За времето си стоките, които се произвеждаха в България бяха със съвсем прилично качество. Не малко част от тях се изнасяха в развитите страни.
  В момента у нас се произвежда основно на ишлеме, България няма собствено производство, ние сме изцяло зависими от желанията и прищевките на външните инвеститори. Тъжно, но факт.

  Що се отнася до образованието, с малки изключения то е принизено до качеството на образованието в изостаналите държави.

 73. 73 Профил на К2
  К2
  Рейтинг: 1842 Неутрално

  [quote#67:"bez_ime2"][/quote]

  Така е. Русианите смятат своите системи за ПВО върхови. Но това са върхови постижения само в тяхното развитие , което е изостанало с едно поколение. За иновативни начини на водене военни действия , като рояк от дронове , даже и на мултики не са в състояние да направят.

  SHADOWS of SOFIA
 74. 74 Профил на rta48522758
  rta48522758
  Рейтинг: 239 Неутрално

  До коментар [#50] от "faraon":

  Произвеждахме,да!Но защо тогава хората си продаваха душата за 2 долара(колокото повече,толкова по-добре)И кой би си купил москвич,ако можеше да си купи "западна"кола???

 75. 75 Профил на faraon
  faraon
  Рейтинг: 1019 Неутрално

  [quote#67:"bez_ime2"][/quote]

  В какво вярваш няма никакво значение. Историческите факти са важни, те казват всичко.

 76. 76 Профил на Храбър
  Храбър
  Рейтинг: 2826 Неутрално

  До коментар [#7] от "irrational exuberance":

  Предател на какво бе многознайко?
  На мераците на джуджето от Москва ли?

  "Безнаказаността на похищенията и произволното разполагане с притежанията на повалените стари имуществени прослойки след 9-ти септември има като пряко следствие създадената и поддържана политическа обстановка за корупция"
 77. 77 Профил на Иван K
  Иван K
  Рейтинг: 2305 Гневно

  "Турски и регионални медии съобщиха за поразени поне 100 танка и няколко системи за противовъздушна отбрана. "

  Веднага се забелязва сходство с най-голямата танкова битка от Втората сретовна война. В битката за Курската дъга са поразени подобно число танкова.

  подпис
 78. 78 Профил на К2
  К2
  Рейтинг: 1842 Неутрално

  [quote#71:"dark'star"][/quote]

  Таньо трогателен си в невежеството си. Вероятно защото гледаш много руски канали. Ами има и други , ако не разбираш друг език освен руски има и субтитри.Хайде престани да ни пробутваш руска пропаганда.

  SHADOWS of SOFIA
 79. 79 Профил на До руските мекерета
  До руските мекерета
  Рейтинг: 800 Весело

  За времето си стоките, които се произвеждаха в България бяха със съвсем прилично качество. Не малко част от тях се изнасяха в развитите страни. В момента у нас се произвежда основно на ишлеме, България няма собствено производство, ние сме изцяло зависими от желанията и прищевките на външните инвеститори. Тъжно, но факт.Що се отнася до образованието, с малки изключения то е принизено до качеството на образованието в изостаналите държави.
  —цитат от коментар 72 на faraon


  Кое беше с прилично качество, фараоне?

  Каква немалка част от какво се изнасяше за развитите страни?

  СИВ неразвити страни ли бяха?

 80. 80 Профил на faraon
  faraon
  Рейтинг: 1019 Неутрално

  [quote#71:"dark'star"][/quote]

  Над 30 турски дрона са свалени над Турция, след като бяха преместени няколко зенитни системи от Дамаск в близост до Идлиб.

 81. 81 Профил на faraon
  faraon
  Рейтинг: 1019 Неутрално
 82. 82 Профил на ivanpopov
  ivanpopov
  Рейтинг: 2190 Неутрално

  А Каракочев, за какво ни подготви?

 83. 83 Профил на dark'star
  dark'star
  Рейтинг: 2592 Неутрално

  "Турски и регионални медии съобщиха за поразени поне 100 танка и няколко системи за противовъздушна отбрана. "Веднага се забелязва сходство с най-голямата танкова битка от Втората сретовна война. В битката за Курската дъга са поразени подобно число танкова.
  —цитат от коментар 77 на Иван K


  Видяхме натъркаляни турски танкове , видяхме разпрани и изгорени , ама са по-малко от 100 ... естествено САА също понесе някакви загуби. После един ракетен удар на САА срещу струпване на турски танкве накара аскера да побегне и да изостави башибозука

  КОНТРА_ТРОЛ_ БАН_ХАКЕР от ПОЕТИЧЕСКИЯ фланг на НАТО
 84. 84 Профил на К2
  К2
  Рейтинг: 1842 Неутрално

  [quote#71:"dark'star"]
  —цитат от коментар 80 на faraon
  Над 30 турски дрона са свалени над Турция, след като бяха преместени няколко зенитни системи от Дамаск в близост до Идлиб.[/quote]

  Дроновете са серино производство и са евтини сравнение с унищожените цели. Седем панцера , три изтребителя и десетки танкове и транспортни средства. Вероятно като цена е едно към сто.

  SHADOWS of SOFIA
 85. 85
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 86. 86 Профил на Rex
  Rex
  Рейтинг: 1149 Неутрално

  [quote#64:"dark'star"][/quote]

  Ами те ако задоволяваха потребностите хората щяха да ги купуват и соц фирмите щяха да са конкурентноспособни.

 87. 87
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 88. 88
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 89. 89 Профил на vovka
  vovka
  Рейтинг: 431 Неутрално

  Тоста глупости и без анализ на военни. Това в Сирия се случи с руско разрешение. за изпускане на парата във вътрешен мащаб. С появата на руски самолет за радиоелектронна борба турските дронове спряха. Оказаха се абсолютно безполезни. Това с тях си е харчене на бюджетни средства за семейна употреба. Поне засега такива са анализите дори и на американците, толкова любими на вас.

 90. 90 Профил на Niko Kostantinov
  Niko Kostantinov
  Рейтинг: 816 Неутрално

  Тука някой възхваляват силата на турчина и как смазал рашистите и Асад 😁. Абе като са толкова ефективни тия дронове защо не успяха да отблъснат сирийската армия. Наложи се Реджеб да ходи на килимчето в Масква и беше унижен. Беше оставен да се измъкне от положението като се създадоха общи патрули но това което сирийската армия върна в ръцете си и остана. Аеде четете малко и други медии. Дневник е само капка в медийното море. Те въртят сучат и все Расия фалирва

 91. 91 Профил на dark'star
  dark'star
  Рейтинг: 2592 Неутрално

  Хора - осъзнайте се : статията е за турските дронове, а тук се караме за технологичния трумф на НРБ , защото нЕкой си не го бил признавал , защото мрази България и всичко българско

  ... ами БРАВО на Турция - работят, учат, правят дронове и то на ниво ! ФАКТ !
  = сами си правете изводите доколко това е добро за България и какво трябва да правим, за да не допуснем ордите на Ердоган да се развилнеят и тук както в Сирия

  КОНТРА_ТРОЛ_ БАН_ХАКЕР от ПОЕТИЧЕСКИЯ фланг на НАТО
 92. 92 Профил на faraon
  faraon
  Рейтинг: 1019 Неутрално

  Хора - осъзнайте се : статията е за турските дронове, а тук се караме за технологичния трумф на НРБ , защото нЕкой си не го бил признавал , защото мрази България и всичко българско... ами БРАВО на Турция - работят, учат, правят дронове и то на ниво ! ФАКТ != сами си правете изводите доколко това е добро за България и какво трябва да правим, за да не допуснем ордите на Ердоган да се развилнеят и тук както в Сирия
  —цитат от коментар 91 на dark'star


  Те точно това искат - България да е турска. Неслучайно, когато стане въпрос за Освобождението, те пишат, че едно робство било заменено с друго.

 93. 93 Профил на dfjftriktrcdt
  dfjftriktrcdt
  Рейтинг: 2719 Неутрално

  Как се стигна дотук? С комбинация от щастливи съвпадения и упорството на турчин, върнал се от Масачузетс.=========За ония времена, такова решение бе равносилно на самоубийство..... Тогава, почти всеки месец по турските медии се появяваха новини за..... "нещастни инциденти.... ПТП.... сърдечни пристъпи".....и други.... Веднъж дори.....един турски научен сътрудник на ASELSAN се "самоуби".... С други думи.....тогава да се занимаваш с наука в Турция, бе не само трудно, но и опасно....
  —цитат от коментар 10 на eti mehter


  Четеш ли бе кюмюр???---------------------Версиите как Турция намира път в задънената улица на програмата си за дронове, за да стане лидер, са различни, но поне две от тях включват Запада.

  През ноември "Гардиън" разказа, че в основата на този успех стои завод в британския град Брайтън, предоставил на Анкара важни ракетни компоненти, докато "Байкар" разработвала продукцията си. Носещите системи "Хорнет", разработени и доставени от EDO MBM Technology, са предадени на "Байрактар" в първата фаза на разработка на дроновете още през 2015 г. според публикация в изданието Jane's Defence Review година по-късно.

  shlshlshlshl
 94. 94 Профил на dfjftriktrcdt
  dfjftriktrcdt
  Рейтинг: 2719 Неутрално

  От кога му разправях на едноокият балък наречен Ети Миленчо,че Турция няма собствен научен и финансов капацитет да изработва високотехнологични компоненти и оръжия,а само със западна помощ могат да си сглобят нещо.....Хихи...Едно болтче самостоятелно не могат да направят сами,а само със западна помощ.....

  shlshlshlshl
 95. 95 Профил на dfjftriktrcdt
  dfjftriktrcdt
  Рейтинг: 2719 Неутрално

  До коментар [#13] от "edin drugii":https://youtu.be/FlEyq2DRdP4 =======Ето го и самото начало......което опровергава твърденията на Гардиън....че Турция е крадяла "от тук от там"....В това видео, Байрак буквално моли някой да го финансира.....искайки само пет години, за да направи Турция водеща в този сектор..... Годината е 2005....времената са трудни..... Ердоан е едва от три години на власт, но всички тогавашни институции са все още светско превратаджийски..... Дори тогавашното младо правителство не му обръща веднага внимание..... Прави го едва когато Израел отказва да върне, пратените за ремонт няколко турски безпилотни.....
  —цитат от коментар 29 на eti mehter


  Алоооо маймуняк,,четеш ли бе????........Не само ит британците сте крали,но и от САЩ....ИСЛЯМИС..Т...Ако в усъвършенстването на "Байрактар ТВ-2" може да се намери британска връзка, в изгряването на компанията зад безпилотния убиец има и друга западна, която - с Масачузетския технологичен институт. Там опитва да учи Селчук Байрактар, който от 2005 г., момента на първите стъпки на турската програма за дронове, извървява дълъг път - и буквално, и преносно.

  shlshlshlshl
 96. 96 Профил на mitko11
  mitko11
  Рейтинг: 2041 Весело

  До коментар [#89] от "vovka":

  Хайде пак съветска пропаганда. Фетишизиране на поредния руски опит за заглушител под името ИЛ-219Р......

  "Големият проблем на цитатите в интернет е, че повечето хора вярват в тяхната автентичност." Иван Вазов
 97. 97 Профил на PETZL
  PETZL
  Рейтинг: 531 Неутрално

  Не разбрах в МГУ масква ли учи Байрактар?
  https://www.facebook.com/Genady5000/videos/1393008194235939/

  99,9% от всички хора, умрели от рак, приживе са яли краставици.
 98. 98 Профил на iazdakaja
  iazdakaja
  Рейтинг: 895 Весело

  Не разбирам от дронове, но разбирам от жени и игри. Отн. 1 Сюмейе не е зле, отн. 2 играта е много, много зле.

 99. 99 Профил на dfjftriktrcdt
  dfjftriktrcdt
  Рейтинг: 2719 Неутрално

  За пореден път се доказва,че Турция без Запада са кръгла нула.....Кражби на западни технологии ,лицензни разработки или научено в западни и най-вече в американски научни университети..Ислямисти сър....Освен това дронове не се ядат и Ердоганчо си отива безвъзвратно,заради икономическия колапс в която е сега Турция.....

  shlshlshlshl
 100. 100 Профил на mitko11
  mitko11
  Рейтинг: 2041 Весело

  До коментар [#97] от "PETZL":

  За да е успешен управленец, трябва да учи в МГИМО и след това да специализира като Мая Манолова в школа за снайперисти, маскирана като младежки университет...

  "Големият проблем на цитатите в интернет е, че повечето хора вярват в тяхната автентичност." Иван Вазов
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK