Външното министерство: Ситуацията по границите се променя всяка минута, не пътувайте

Външното министерство: Ситуацията по границите се променя всяка минута, не пътувайте

© ReutersВъншното министерство призова гражданите да не пътуват извън или към България, да отменят вече планирани пътувания и да спазват указанията на институциите у нас и в чужбина.


Ситуацията на сухопътните граници на европейските страни се променя непрекъснато и драстично, което прави пътуването към или от България с всички видове транспорт невъзможно, предупреждават още от ведомството. Във връзка с превенциите срещу разпространението на коронавируса почти няма държава в Европа, която към този момент да не е въвела ограничителни мерки - затваряне на граници или на отделни ГКПП, засилване на граничния контрол, спиране на самолетни полети, затваряне на летища.


По основните сухопътни маршрути в посока България проблеми има или е невъзможно преминаването на сухопътните граници от Италия, Австрия, Словения, Хърватия, Унгария, Сърбия, Албания, Република Северна Македония, Румъния. Ситуацията се променя всяка минута, сочат данни на българските дипломатически представителства.
Австрия - Затворена е границата с Италия и е въведена пълна забрана на влизане на пътници от Италия. По данни на посолството във Виена официално няма затворени ГКПП на границата с Унгария, но хората са връщани от границата по неизвестни към момента причини.


Унгария - По официални данни няма напълно затворени граници. Съветваме гражданите да следят информацията и на сайта www. police.hu . На словенско-унгарската граница са се образували километрични опашки. На границата с Италия Словения пуска пропуска кордони, но процесът на преминаване е много бавен и несигурен.


Сърбия - Късно снощи сръбското правителство разшири списъка на страните, от които не пропуска граждани, идващи от тяхна територия. Граждани, идващи от Франция, Германия, Словения, Австрия, Испания, Гърция и Швейцария, няма да бъдат допускани да преминават на територията на страната, включително транзит. Тези страни допълват досегашния списък, състоящ се от Италия, Иран и Румъния, както и от отделни градове и провинции на Китай и Република Южна Корея. За транзитно преминаващи товарни автомобили от Италия към Турция през Словения, Хърватия, Сърбия и България е предвиден коридор.


Хърватия - Режимът на работа на ГКПП е в тясна връзка с този на Сърбия - ако сръбските власти спрат да допускат транзитно преминаващи пътници от определени страни, то и Хърватия автоматично спира допускането им в страната.


Република Северна Македония - Взето е решение за затваряне на сухопътните ГКПП на Република Северна Македония с изключение на Табановце, Деве Баир, Кяфасан, Богородица и Блаце. Пунктовете се затварят за преминаващите граждани (включително автобуси), но не и за товарен трафик. Така се затварят два ГКПП с България - при Петрич - ГКПП Златарево - Ново село, и при Благоевград - ГКПП Логодаж (Станке Лисичково- Делчево). Отворени на границата с България остават гранично пропусквателни пунктове Гюешево/Деве баир. Също така временно се затваря летище "Св. Апостол Павел" в Охрид.


Албания - От 00:00 часа на 15.03.2020 г. Албания затвори за вход всички сухопътни ГКПП . Мярката не засяга транспорта на стоки. По данни на посолството ни в Тирана за всички граждани, желаещи да напуснат Албания, се изисква да се свържат с местните полицейски власти с цел получаване на разрешение да може да пътуват до границата с частни транспортни средства, с изключение на автобуси.


Румъния - Считано от 14 март 2020 г., 16 часа, за един месец бяха затворени ГКПП с 5 държави - България, Сърбия, Унгария, Украйна,Молдова:


ГКПП с България: Черна вода - Кардам, Добромир - Крушари, Липница - Кайнарджа, Свищов - Зимнича (повреда във фериботна връзка), Турну Мъгуреле - Никопол, Бекет - Оряхово.
ГКПП със Сърбия: Жимболия (ГКПП Железни врата и Найдъш са затворени, считано от 12 март 2020 г.).
ГКПП с Унгария: Турну, Салонта, Съкуени, Валя луй Михай.
ГКПП с Украйна: Сигету Мармацией.
ГКПП с Република Молдова: Радъуц-Прут, Оанчя.Министерството на външните работи тази сутрин направи преоценка и коригира нивата на риск за редица държави. Актуалните нива на риск са:


Ниво 5 - Китай, Иран
Ниво 4 - Бангладеш, Индия, Малдиви, Непал, Шри Ланка, Испания, Италия, Северна Корея (КНДР), Република Корея, Обединено кралство.
Ниво 3 - Швейцария, Норвегия, Швеция, Нидерландия, Дания, Белгия, Австрия, Франция, Япония, Германия.


Всичко, което трябва да знаете за:

Ключови думи към статията:

Коментари (22)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на ime17642090
  ime17642090
  Рейтинг: 0 Неутрално

  Ами затворете ги тия граници, какво чакате? Само камиони да могат да влизат и лица с наложителна причина. Същото да важи и за пътуване между областите вътре в България. Гледайте какво прави Европа и повтаряйте, нема нужда да се открива топлата вода.

 2. 2 Профил на Resurrection
  Resurrection
  Рейтинг: 2077 Разстроено

  .....
  Бог да ни е на помощ!
  Амин!

 3. 3 Профил на ksnikolov
  ksnikolov
  Рейтинг: 63 Неутрално

  Защо Обединеното кралство е ниво 4, колкото е Италия?!

 4. 4 Профил на popovski31
  popovski31
  Рейтинг: 1398 Неутрално

  .....Бог да ни е на помощ!Амин!
  —цитат от коментар 2 на Аз съм българче обичам наште планини зелени  "Не ходи по кръчми и Господ ще ти помогне".

 5. 5 Профил на Николай Бучков
  Николай Бучков
  Рейтинг: 2498 Неутрално

  Всичко било от нередовното пиене и поради това и липсата на добро настроение....то от пиенето и тук има , така че правилно да си стоим у дома ! Връзката е логическа....

 6. 6 Профил на spalding
  spalding
  Рейтинг: 373 Неутрално

  До коментар [#3] от "ksnikolov":

  А, де, и каква е логиката в Ниво 5 незабавно да трябва да напуснеш държавата, а в по-ниското ниво, 4, да ограничаваш пътуванията...

 7. 7 Профил на tediblabla
  tediblabla
  Рейтинг: 572 Неутрално

  До коментар [#3] от "ksnikolov":

  За един ден 10 смъртни случаи, но няма никакви мерки- надяват се всички да се заразят, за са се изгради естествен имунитет срещу вируса...Могат да направят един референдум за присъединяване към ЕС като премине вируса- ще е отнесъл доста голяма част от брекзитърите ( и 10те починали са над 60). Но всичко е под контрол, важно е работата да продължава, по пример на чичо Тръмп.

 8. 8 Профил на tediblabla
  tediblabla
  Рейтинг: 572 Неутрално

  До коментар [#3] от "ksnikolov":

  За един ден 10 смъртни случаи, но няма никакви мерки- надяват се всички да се заразят, за са се изгради естествен имунитет срещу вируса...Могат да направят един референдум за присъединяване към ЕС като премине вируса- ще е отнесъл доста голяма част от брекзитърите ( и 10те починали са над 60). Но всичко е под контрол, важно е работата да продължава, по пример на чичо Тръмп.

 9. 9 Профил на БЪЛГАРИЯ МОЖЕ МНОГО ПОВЕЧЕ
  БЪЛГАРИЯ МОЖЕ МНОГО ПОВЕЧЕ
  Рейтинг: 1150 Неутрално

  като гледам всички държави вземат мерки по границите си с изключение на България ..

  ефекта от останалите мерки е половинчат, ако постоянно се пускат разнасящи бацили отвън

  ДЕМОКРАТИЧНА БЪЛГАРИЯ е ЕДИНСТВЕНАТА АЛТЕРНАТИВА с ясни и прозрачни идеи и цели !!!
 10. 10 Профил на deutscher._
  deutscher._
  Рейтинг: 594 Неутрално

  Имам най- малко двама познати , които правят онколожки хемиотерапии в Германия и сега са 1-ви - 2 -ри цикъл , а се предвиждат за такова лечение по 4 цикъла по 20 дни между които си идват в БГ !
  Такива случаи какво да ги правят - да ги спират по границата и да умрат ли ? ?
  Тя какафонията е огромна и трябва да се мисли за всички , иначе като в казармата - за повечето население съм съгласен , но не за всички ! Една Германия не прави така в такива случаи и се дават изключения ! ! !

 11. 11 Профил на Реми
  Реми
  Рейтинг: 746 Неутрално

  Това си е своеобразен хорър сценарий. Не си забравяйте чувството за хумор, гледайте развлекателни предавания. Оставим ли се на страха сме загубени. Той най-успешно срива имунната с-ма. И наистина си стойте по домовете. Освенонези, които неизбежно трябва да ходят на работа. Пазаруване набързо и обратно. Първо в банята.

  Животът е това, което ни се случва, докато правим планове за бъдещето
 12. 12 Профил на Един препатил
  Един препатил
  Рейтинг: 3050 Неутрално

  До коментар [#1] от "ime17642090":

  Ами затворете ги тия граници, какво чакате? .....
  —цитат от коментар 1 на ime17642090


  Ама кого мислите, че ще спрете като затворите границите? Кои са тези, които са се запътили да идват толкова в България? Този призив на МВнР да не се пътува е отправен преди всичко към българските граждани от Европа, които напират да се връщат в България. Дано се окажа лош пророк, но има обосновните предположения, че това са по-мургави наши съграждани и като се завърнат и пламнат от вируса ромските махали наистина ще стане страшно. Може би това имаше пред вид ген. Мутафчийски като говореше вчера, че се задава епидемия "с невиждана ярост".

  Затова спазването на всички ограничителни мерки и запазването на чувството за хумор, както призовава нашата скъпа колежка "Реми" стават все по-важни.

 13. 13 Профил на neut
  neut
  Рейтинг: 536 Неутрално

  Пътуването от Италия през Гърция също е невъзможно от днес

  In the forest all animals are equal except a few that are more equal than the rest
 14. 14 Профил на Росен  Радославов
  Росен Радославов
  Рейтинг: 1441 Неутрално

  Случва се най-лошият ми сценарий. Моите сценарии не се сврзани пряко с вируса.
  Свързани са с глада тук.

  Месото ни идваШЕ от Испария и Германия. Сега няма откъде да дойде.
  Зеленчуците и плодовете ни идваХА от Гърция, Македония и Турция.
  Май само от Турция все още могат да влязат.

  Готови сме. Става въпрос сготвени сме.
  Вирус не ни е нужен за да измрем.

  в двубоя между Цветната телевизия и Черно-белия хладилник... печели винаги...хладилника...сеш'се...ХЛАДИЛНИКА! o_sando
 15. 15 Профил на Един препатил
  Един препатил
  Рейтинг: 3050 Неутрално


  До коментар [#14] от "Росен съм аз а Путлер ще капитулира":

  Споко, Росене. Я виж, раззеленява се вече - лападът и копривата се задават. А ако знаеш след дъжда колко охлюви са изпонаизлезли!

 16. 16 Профил на gdj32490089
  gdj32490089
  Рейтинг: 14 Неутрално

  Турция ,еххх любима моя Турция ( по Ети) .
  После заявления ВОЗ о начале пандемии коронавируса правительства всего мира всерьёз озаботились тем, как бороться с его распространением. При этом никто пока не пошёл по успешному, но жёсткому пути Китая (полное закрытие городов и изоляция заболевших районов) — другие государства стремятся обойтись малой кровью. В некоторых странах закрывают производство в регионах, где большое количество заболевших, — в Италии. В других просто огораживаются от всего мира — Соединённые Штаты.

  Однако самый эффектный способ изобрела Турция — президент Реджеп Эрдоган просто запретил в стране коронавирус. Вплоть до недавнего времени Турция была единственным государством с населением более 50 миллионов человек, в котором коронавируса официально не было. Что вызывало у специалистов серьёзные вопросы, учитывая количество туристов в стране, наличие стамбульского аэропорта как одного из важнейших пересадочных хабов, а также границу с Ираном, где только по официальным данным около восьми тысяч заразившихся. В конце концов, поняв пикантность ситуации, турецкие власти признали, что один заболевший всё-таки есть (вернувшийся из Италии турок), но сейчас он изолирован и вообще чувствует себя хорошо. И никаких шансов для мультипликации числа заражённых нет.

 17. 17 Профил на Росен  Радославов
  Росен Радославов
  Рейтинг: 1441 Неутрално

  До коментар [#15] от "Един препатил":

  Аз целият си двор засявам, но това няма да стигне, а и колко хора имат възможност да се изхранят сами.
  Не ме тревожи вирусът, макар да съм в обхвата му като възраст, а последствията от него.

  Виж за охлюви ще ида, защото мра за тях.

  в двубоя между Цветната телевизия и Черно-белия хладилник... печели винаги...хладилника...сеш'се...ХЛАДИЛНИКА! o_sando
 18. 18 Профил на Таралеж
  Таралеж
  Рейтинг: 2032 Неутрално

  Това със затварянето на граници си е пълна простотия. И само създава допълнителен хаос и паника. Хората вече сами се ограничават да пътуват, ограничават контактите.

 19. 19 Профил на еко
  еко
  Рейтинг: 298 Неутрално

  Няма шанс. Утре имам планиран полет и засега само той не е отменен.

 20. 20 Профил на Тангра
  Тангра
  Рейтинг: 2562 Неутрално

  За Бога, братя, не пътувайте!

  Сетиха се.

  Аз като го говоря това от 1 месец вече ...

 21. 21 Профил на our12595545
  our12595545
  Рейтинг: 294 Неутрално

  До коментар [#10] от "deutscher._":

  Точно при химиотерапия с този отслабен имунитет е живо самоубийство да пътуват

 22. 22 Профил на IE B
  IE B
  Рейтинг: 237 Неутрално  Случва се най-лошият ми сценарий. Моите сценарии не се сврзани пряко с вируса.Свързани са с глада тук.Месото ни идваШЕ от Испария и Германия. Сега няма откъде да дойде.Зеленчуците и плодовете ни идваХА от Гърция, Македония и Турция.Май само от Турция все още могат да влязат.Готови сме. Става въпрос сготвени сме.Вирус не ни е нужен за да измрем.
  —цитат от коментар 14 на Росен съм аз а Путлер ще капитулира


  Едва ли ще измрем - ако хранителните запаси намалеят, ще е тегаво и ще ядем хляб и ориз, които в най-лошия случай ще взимаме с купони, но няма да умрем от глад. Надявам се поне.

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK