Блокадна седмица в Европа: Стойте си у дома и без това няма къде да отидете

Блокадна седмица в Европа: Стойте си у дома и без това няма къде да отидете


Държава в извънредно положение, обкръжена от държави в извънредно положение на континент, на който поне 200 милиона души са под строги ограничения, почти няма международни полети, влакове и автобуси, през границите минават само товарни камиони и то не всички, а градовете са практически опустели.


Така изглежда България в началото на седмица, която ще постави на огромно изпитание способността на правителствата в Европа да овалдеят пандемията от COVID-19 без да парализират икономиките си и без да се разпадне солидарността в рамките на Европейския съюз.


В неделя за пръв път известните случаи на заразени и починали по света за пръв път надминаха тези в континентален Китай (88.4 хил. срещу 81 хил.случаи с коронавирус и 3241 срещу 3208 починали) и значителна част от случващото се е в Европа, при това с темпо, по-високо от това в китайските провинции.
Неделята се оказа в Европа и най-смъртоносният ден. Трите най-тежко засегнати държави отчетоха: нови 368 случая в Италия (до 1809), Испания добави 97 в черната статистика (до 288), а Франция - още 29 (до 120). Дори във Великобритания с нейния по-либерален режим към пандемията починалите скочиха с 14 до 35 души.


В оражнево е отбелязано как са се увеличавали случаите в континентален Китай, в жълто - тези в останалата част от света, а в зелено - на възстановилите се.

В оражнево е отбелязано как са се увеличавали случаите в континентален Китай, в жълто - тези в останалата част от света, а в зелено - на възстановилите се.


От съседите на България снощи Сърбия затвори напълно границите, от днес е в сила извънредно положение в Румъния, Северна Македония закри няколко от граничните си пунктове и обяви, че няма да пуска чужденци "от държави с висок риск". Гърция се изолира напълно от Северна Македония, Албания и Италия. Турция още не е затворила границите за българи, но го направи в събота за над дузина други европейски държави и постави под карантина хиляди поклонници, върнали се от светите за мюсюлманите места. Навсякъде по Балканите са затворени заведенията и е забранено събирането на повечето хора.


Дори някой от България да успее да премине през съседна държава, следват една след друга практически затворени граници.


За различен период - от една до няколко седмици, не допускат по никакъв начин чужденци страни от Литва до Португалия, от Унгария до Ирландия и от Полша до Кипър. Германия, през която преминава трафикът за Западна Европа, от днес почти няма да пропуска хора през границите си с Австрия, Швейцария, Франция, Дания и Люксембург.


В Чехия няма къде да се изпие една бира, защото заведенията са затворени, а и е разрешено хората да се движат само до работа, аптеката или бакалията. В Австрия не е законно да се съберат повече от 5 души. Във Франция не работят кафенетата, които останаха отворени дори по време на нацистката окупация. В Ирландия заведенията вече приеха последни поръчки и няма да работят дори за Деня на Св. Патрик във вторник.


Блокадна седмица в Европа: Стойте си у дома и без това няма къде да отидете

© Reuters


САЩ още не са затворени за българи, но не приемат граждани от 26-те държави от Шенгенското споразумение и такива, които са ги посетили през последните 14 дни. В полунощ забраната, която е безсрочна, влиза в сила и за Великобритания и Ирландия. "Българските граждани, които желаят да пътуват за САЩ през Лондон след влизане в сила на ограничението, следва да изберат алтернативен маршрут, тъй като няма да бъдат допуснати да продължат пътуването си за САЩ" предупреди снощи българското министерство на външните работи. Същото може да се каже и за множество страни от Латинска Америка, които прекъснаха самолетните връзки с Европа.


"Позлатеният музей" на Европа е пуст и кънти изпразнен. Големите ѝ площади и стадиони са празни, музеите - затворени, в църквите няма служби, елегантните ресторанти и готините барове са затворени. Коронавирусът не само се разпространява, но и заразява обществата с несигурност, страх и разпокъсване. Най-вече той отнема на човечеството гордостта, че може да контролира ситуацията и усещането за стабилност на неговите институции, наука, технологии и демокрации", написа Стивън Ерланджър в "Ню Йорк таймс".


"Това е вярно почти навсякъде, където стигна вирусът, но особено много в Европа с нейната история на Просвещението. Тя е място, където хората обикновено живеят близки, седят в компании по кафенета, поздравяват се с целувки. Вече не. Днес на европейците е казано да се скрият, издигат границите между държавите, вътре в градовете и между кварталите дори - за да се защитят от съседите и дори от внуците си", допълва той под заглавие "Европейците затварят границите си срещу коронавируса, но врагът вече е вътре". "Ако пандемията следва логиката на война и изисква решителни действия, то врагът може да е човекът до теб."


Блокадна седмица в Европа: Стойте си у дома и без това няма къде да отидете

© Reuters


Урсула фон дер Лайен, председателят на Европейската комисия, призова страните членки на ЕС да се борят с пандемията с бързи и координирани действия и споделени ресурси. В съюза ще се ускори производството на медицинска апаратура за обдишване, тестови комплекти и маски, за да се споделят там, където от тях има най-голяма нужда, а износът им за трети страни строго ще се контролира, обяви тя.


В петък бе представен първият план на Комисията в помощ на борбата с пандемията и за спасяване на дребния и среден бизнес. Той е за 37 млрд. евро (България ще може да се възползва от около 812 млн. евро от тях), събрани от различни фондоме и източници, а на националните правителства вероятно ще бъде позволено да правят разходи отвъд прага за 3% от БВП бюджетен дефицит.


Европейските институции преминаха в дистанционен режим, след като сред служителите бяха открити заразени. Но срещите на лидери и министри продължават онлайн, включително днес.


Блокадна седмица в Европа: Стойте си у дома и без това няма къде да отидете

© Reuters


Но при толкова блокирана от национални карантини Европа и очаквания у населението за драстични действия, които доскоро се виждаха само в авторитарен Китай, принципът за солидарност е поставен под огромна въпросителна.


"Вече не става въпрос за границите между държавите, а между хората", коментира за същата статия Иван Кръстев. "Сега се страхуваме от отделния човек. Всеки около теб може да е опасен, да носи вирус. Човекът може да не знае, че носи опасност и единственият безопасен е онзи, когото още не си срещнал, онзи, който си стои вкъщи. Страхът вече не е от имигрантите, а от всекиго. Дори мигрантите ще се чудят "Чумата по-лоша ли е от войната?" С чумата не се преговаря, бягаш от нея."


Всичко, което трябва да знаете за:

Ключови думи към статията:

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK