Нови карантинни мерки в Румъния, на сръбската граница работят две ГКПП-та

Нови карантинни мерки в Румъния, на сръбската граница работят две ГКПП-та

© Arnd Wiegmann, ReutersРумъния въведе нови карантинни мерки. Няма затворени контролно-пропускателни пунктове на границата между България и Турция. В Сърбия още важи забраната за влизане на чужди граждани (включително българи), идващи от 12 държави с коронавирус. Това са актуалните данни, разпространени от Министерството на външните работи за ограниченията в придвижването.


Румъния - Румъния въведе следните карантинни/ограничителни мерки от 21.00 ч. на 15 март:


- Изолация в домашни условия на адреса, деклариран при влизане в Румъния, за период от 14 дни на всички лица, пристигащи в Румъния от страни, където са потвърдени поне 500 случая на заразяване. Тази мярка се прилага само по отношение на лица без каквито и да е симптоми.
- За лицата, които развият симптоми през 14-дневния период, мярката за изолация ще бъде продължена. В такива случаи те трябва да се свържат с националния спешен номер 112. Медицински персонал ще събере биологични проби и ще разпореди адекватни специфични мерки.
- Всички лица, пристигащи в Румъния от зони/държави под карантина, ще бъдат поставяни под карантина в Румъния. Актуализиран списък със зоните/държавите под карантина може да бъде открит на адреса на Националния център за наблюдение и контрол на заразни болести.
Сърбия - Остава в сила забраната за влизане в Република Сърбия на чужди граждани (включително български), идващи от 12 държави: Франция, Германия, Словения, Австрия, Испания, Гърция, Швейцария, провинция Хубей в Китай, град Дегу и провинция Северен Гьонсан в Република Корея, Италия, Иран и Румъния.


Всички български граждани, които искат да напуснат територията на Република Сърбия, могат да използват работещите към момента ГКПП Калотина-Градина и ГКПП Връшка чука. ГКПП Олтоманци, ГКПП Стрезимировци и ГКПП Брегово остават временно затворени.


Турция - Към момента няма затворени ГКПП към България от турска страна. В страната, считано от 10 часа на 16 март, се затварят барове, нощни клубове и дискотеки до второ нареждане. Забранени са свижданията в болниците. Библиотеките не работят до 30 март. Големите търговски центрове са с ограничено работно време - 12.00-20.00 часа. Отменени са всички търговски срещи и панаири. Властите въведоха спешен телефон 184, на който може да бъде получена информация за коронавируса.


Германия - Считано от днес Германия затвори сухопътните си граници с Франция, Люксембург, Австрия, Швейцария и Дания. Въведените ограничения не засягат товарните превози и преноса на стоки. Германските граждани ще могат да се завръщат във ФРГ, докато всички останали няма да бъдат допускани на територията на страната. Ограничения за пътуващите от Германия са въведени от 24 държави. Справки могат да бъдат правени в раздела Informationen für Reisende на страницата на федералното Министерство на външните работи.


Словакия - Предприемат се допълнителни мерки във връзка с превантивното разпространение на вируса: от понеделник сутринта на 16 март всички малки магазини за продажба на дребно и доставчици на услуги ще бъдат затворени, с изключение на хранителни магазини, аптеки, вестници, ветеринарни кабинети и магазини, продаващи храна за животни. Ресторантите остават отворени, но не могат да обслужват клиенти в техните помещения. Извънредното положение, което беше обявено в Словакия от 12 март, остава. Спират се планираните операции, които не са свързани с животозастрашаващи случаи.


Финландия - Не са предприети ограничителни мерки по границите на страната.


Естония - В неделя сутринта правителството взе единодушно решение да затвори границите на страната и да забрани влизането на територията на Естония на всички чужди граждани. Преминаващите транзитно (но само за да се завърнат в своята страна), ще бъдат допускани по изключение само ако не проявяват видими признаци на болестта.


Грузия - Частично се прекратява движението на хора между Грузия и Русия през единствения ГКПП между тях - Горен Ларс. В двете посоки ще бъдат пропускани само водачите от международния автотранспорт, както и руски и грузински граждани, които желаят да се приберат у дома. За срок от 10 дни се затварят граничните пунктове с Армения и Азербайджан. Трите грузински международни летища - Тбилиси, Кутаиси и Батуми, към момента работят, но все повече авиокомпании спират полетите от и до Грузия.


Армения - Въведени са ограничения за влизане на пътници през арменско-грузинската граница - преминаването е разрешено само за арменски и грузински граждани за завръщане в родината им. Затворена е и арменско-иранската граница. Другите граници на Армения с Турция и Азербайджан са затворени по политически причини от години.


Всичко, което трябва да знаете за:

Ключови думи към статията:

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK