Путин получи правото да "анулира" досегашните си мандати

Руският президент Владимир Путин

© Associated Press

Руският президент Владимир ПутинРуският конституционен съд смята, че президентът Владимир Путин има право да анулира досегашните си два последователни мандата. Това заяви Конституционният съд на страната след направена проверка на предложения за промени, внесени преди дни от руския парламент.


Съобщението на сайта на съда означава, че Путин би могъл да е президент до 2036 г., когато се приемат поправките в конституцията на страната и функциите в държавното управление, готвени след обръщение на президента от 15 януари. Решението гласи, че човек, заемал поста президент преди влизането в сила на промените, може да са кандидатира за още два мандата "независимост от броя на мандатите, в чието течение указаното лице е заемало (или) заема тази длъжност".


Това отваря възможност Путин, с победа на предстоящите и следващите избори, да остане в Кремъл до 83-годишна възраст, едва два месеца след като предлагаше промени, за да стане участието му в нов вот невъзможно. Путин би станал човекът, управлявал Русия най-дълго от времето на Петър Първи (1682 - 1725 г.).
Според съда Русия е държава с развит парламентаризъм, ефективно правосъдие и разделение на властите, а принципите на демократичната държава не предопределят ограничения в мандатите на президента. КС обаче отбелязва, че възможността президентът да има над два мандата един след друг може да се осъществи само с поддръжка на народа.


През 1998 г. Конституционният съд предпочете принципа "ако ще да се свърши светът, но да тържествува правото", отказвайки на Борис Елцин да се кандидатира за трети мандат. Тогава КС се позова и на отсъствието на преходни текстове в Конституцията от 1993 г. за изрично споменаване за анулиране на мандатите отпреди приемането ѝ.


Как се стигна дотук


Путин е на власт от 2012 г., след като се върна в Кремъл след четиригодишна рокада с бившия премиер (сменен от него преди два месеца) Дмитрий Медведев. След като изкара един мандат (станал шест години след изборите през март 2012 г.), той бе преизбран с правото да е в Кремъл до 2024 г.


Оттогава според публикации на руски и международни медии се обсъждаха различни варианти за фактическото му оставане на власт след оттеглянето от руското президентство - от власт чрез оглавяване на т.нар. Държавен съвет (чиито функции трябваше да увеличат поправките, но Путин отхвърли идеята да има по-сериозна роля в него) до оглавяване на Съюзната държава Русия - Беларус при по-близка интеграция между двете. Още преди два месеца той сам даде сигнал, че изключва варианта да се кандидатира отново, предлагайки в конституцията да отпадне думата "последователни" от израза "два последователни мандата" и това да го направи неизбираем завинаги, тъй като до момента е имал общо четири.


Преди пет дни обаче Путин изненадващо се появи по време на обсъждане на конституционните поправки в Държавата дума на 10 март. Така той чу предложението на депутата - и първа жена космонавт в историята - Валентина Терешкова, предложила "анулиране" на мандатите, за да може той отново да се кандидатира през 2024 г.


Путин заяви, че само ако руските граждани подкрепят поправките в допитване (което обаче Москва избягва да нарече "референдум") и ако Конституционният съд изкаже одобрението си, би се съгласил на такава стъпка. Всъщност КС бе единствената формална пречка, след като депутатите вече одобриха поправките, без нито един човек "против". Причината е, че плебисцитът, насрочен за 22 април (и с потенциал да бъде отложен заради коронавируса), няма задължителен характер.


Ден по-късно Кремъл се съгласи, че в трудната световна ситуация - включително заради ширещата се пандемия на коронавируса, известен като COVID-19 - Путин би могъл да остане на власт, за да преведе Русия през предизвикателствата.


Това предложение се бе прокраднало и в позиция на бившия помощник на Путин, Владислав Сурков. Тогава обаче прессекретарят на президента Дмитрий Песков нарече идеята на оттеглилия се към момента Сурков "частно мнение".


Коронавирусът е най-голямата тема за България и света, но ако искате да следите лесно какво друго си струва да знаете, четете новата рубрика "Новини без коронавирус".


Всичко, което трябва да знаете за:

Ключови думи към статията:

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK