На живо

Коронавирусът по света: Франция ограничи продажбите на парацетамол (хронология)

Сръбската армия пред инфекциозна болница в Белград.

© Associated Press

Сръбската армия пред инфекциозна болница в Белград.Рязък скок на заразените бе отбелязан в Турция, предупреждение на американския президент Доналд Тръмп за задаваща се рецесия, Франция влиза в блокада малко след като Европейският съюз потвърди, че затваря границите си за 30 дни. Сърбия спря подготовката за изборите си, днес се очаква официално отлагане да обяви и Северна Македония.


"Дневник" следи най-важното, свързано с коронавируса по света. За случващото се в България четете тук.
Франция ограничи продажбите на парацетамол

Франция ограничи продажбите на продукти с парацетамол, след като паническото им купуване създаде недостиг. Агенцията по лекарствата ANSM заяви, че с тези продукти се намаляват болките и се понижава температурата в случая на зараза с коронавирус, но няма нужда хората да се презапасяват. Затова на аптеките се налага забрана да продават повече от 1 опаковка парацетамол от 500 мг на купувачи без симптоми и 2 опаковки на такива със симптоми. Спира се и онлайн продажбата на препарати на основата на парацетамол, ибупрофен и аспирин. Според ANSM при инфекция е по-добре да се взима парацетамол, отколкото ибухрофен, който може да "маскира" и потенциално да влоши състоянието на заразен.

Броят на заразените в Гърция се увеличи от 352 на 387 за ден. Починалите в страната вече са петима.

Извънредно положение и в Молдова

Парламентът на Молдова обяви с постановление извънредно положение в страната във връзка с разпространението на новия коронавирус, предаде ТАСС. Режимът се въвежда за 60 дни - до 15 май, в цяла Молдова, заяви пред депутатите на заседанието, излъчено по телевизията, премиерът Йон Кику. Това е първото подобно решение в историята на съвременна Молдова, отбелязва ТАСС.


По-рано молдовското правителство затвори сухопътните граници и временно спря въздушните комуникации с всички други държави. Затворени са училищата и детските градини в страната, отменени са масовите прояви, не работят магазините с изключение на тези за хранителни стоки, аптеките и бензиностанциите.


До момента са потвърдени 29 случая на заразяване в Молдова, 15 от които - от източник в чужбина. Президентът Игор Додон заяви, че властите са готови за развитие на песимистичен сценарий, при който броят на заболелите може да надхвърли 1500 души. По думите му за целта се оборудват допълнителни болници в столицата Кишинев и в други градове.

Белгийският национален авиопревозвач Brussels Airlines спира полетите по разписание от петък, съобщиха местни медии. Утре авиокомпанията ще осъществи четири чартърни полета за връщането от Мароко на блокирани там белгийски туристи, съобщи МВнР. Предвижда се в страната да бъдат върнати 720 души, които се намират в Агадир и Маракеш. Министерството добавя, че работи по организацията на допълнителни полети за връщането на белгийци в родината им. Преди дни Рабат реши да прекрати въздушните връзки с Белгия заради епидемията от COVID-19.


Обслужването на редовните полети ще спре за поне четири седмици в епидемичната обстановка и при ограниченото търсене.

Сръбската централна банка обяви, че налага 90-дневен мораториум по погасяването на банкови заеми и лизингови договори от физически лица и фирми, за да помогне на хората и компаниите да се справят с последиците от пандемията от коронавирус.


По същата причина основният лихвен процент в страната вече бе понижен с 50 базисни пункта до 1.75%.
Замразяването в плащанията по кредити ще е поне за три месеца, но ако фирмите и хората изрично поискат да се възползват от тази мярка.

Общинският съвет в Берлин е решил да построи нова болница, която да може да приеме до хиляда пациенти с коронавирус, твърди в. "Тагесшпигел". Позовавайки се на отговарящият за здравеопазването в германската столица, изданиет оказва, че за това ще помагат военните и други партньори. 300 от 6 хил. заразени в Германия са в Берлин. "Тагесшпигел" не посочва срокове за новата болница. Изданието съобщава още, че от понеделник влаковете в берлинското метро ще бъдат разредени по 1 на всеки 10 минути.

Брюксел обяви данъчни облекчения

Еврокомисията обяви данъчни и лихвени облекчения заради коронавируса. Предложените временни мерки ще дадат възможност за четири вида помощ - осигуряване на безвъзмездни средства и отделни данъчни облекчения; държавни гаранции по банковите заеми на дружествата; субсидирани публични заеми за дружества; гаранции за банките, които предоставят подкрепа за реалната икономика. ЕК е изпратила предложението си до държавите в ЕС.

Северна Македония ще отложи изборите

Всички партии в Северна Македония се обявиха "за" отлагане на изборите, насрочени за 12 април, заради коронавируса, известен като COVID-19, случаи на който има и на територията на страната. Това съобщиха агенция МИА и "Ройтерс".

Италия обяви 10 хил. студенти за лекари

Властите в Италия обявиха за правоспособни лекари около 10 хиляди студенти по медицина, които са завършили семестриално, но не са положили последните си държавни изпити или не са специализирали. Целта е да се помогне на нуждаещата се от персонал здравна система в момент, когато от 21 февруари досега са починали над 2150 души, а заразените са почти 28 хил.

УЕФА отложи европейското първенство

Европейската футболна федерация (УЕФА) отложи европейското първенство заради световната пандемия от коронавирус COVID-19. Решението беше взето след видеоконферентен разговор между ръководството и всички 55 асоциации, които членуват в УЕФА.


Шампионатът ще се проведе между 11 юни и 11 юли 2021 г. Това ще бъде и първият случай в историята, в който европейско първенство се провежда на нечетна година.

Испанското правителство реши хора, засегнати от коронавируса, да могат да отложат плащането на ипотеките си, съобщи обществената телевизия на страната. На уязвими заради вируса групи няма да може да се прекъсват основни услуги (вода, електричество и газ).


Според документ, който цитира "Ройтерс" и който трябва да бъде публикуван днес, ще се предлагат и специални помощи за безработни на временно съкратени служители. Ще има и възможност за намалено работно време при хора, полагащи грижи за хора от групи в риск заради коронавируса (възрастни или болни).

Италия ще национализира "Алиталия"

Италианското правителство обяви, че възнамерява да национализира авикомпания "Алиталия" (Alitalia), която от години изпитва сериозни трудности, в рамките на спешните икономически мерки, предприети заради пандемията от коронавируса, предаде агенция "Франс прес". Планът се появи за пръв път в обявените в понеделник мерки на правителството.


Министерският съвет предвижда създаването на нова компания, която да е изцяло под контрола на министерство на икономиката и финансите, сочи комюнике, публикувано през нощта на понеделник срещу вторник. Италианският авиопревозвач генерира загуби от години и беше поставен под специално управление от 2017 година.

"Уизер" автоматизира връщането на пари

Нискотарифната компания Wizz Air ("Уизер") обяви днес, че в резултат на значително по-големия брой отменени полети, поради въведените ограничения за пътуване като мярка срещу разпространението на пандемията COVID-19, е автоматизирала процеса на възстановяване на първоначално заплатената сума от индивидуални клиенти, като автоматично зарежда 120 процента от сумата в WIZZ акаунта на тези клиенти при анулиран полет.


Успоредно с въвеждането на автоматизирания процес на възстановяване на суми, авиокомпанията временно ще деактивира функцията си за онлайн подаване на искове за възстановяване на суми до 14 април 2020 г., за да гарантира, че ще може да се справи с над 100 пъти по-големия брой на случаи на анулирани полети, регистрирани напоследък. Wizz Air уверява клиентите си, че дори и да отнеме повече от обикновено, всички искове ще бъдат обработени и те ще могат да се възползват от правото си на възстановяване за заплатената сума след анулиран полет.


Междувременно, авиокомпанията в момента приоритетно разработва автоматизиран процес на възстановяване на заплатени суми и за туристически агенции, но докато това стане факт, Wizz Air моли туристическите агенции да се обръщат към кол центъра на авиокомпанията.


Пътниците, направили резервации чрез туристически агенции - включително онлайн туристически агенции, трябва да се свържат с компанията, от която са купили билетите си.


"По време на тези изключително необичайни времена Wizz Air моли всички свои клиенти да запазят спокойствие и да използват винаги, когато е възможно, онлайн платформите за самообслужване на компанията, посочени в имейлите, за да бъде сведен до минимум трафика към изключително натоварените кол центрове".


Въпреки че е извън контрола на Wizz Air, авиокомпанията се извинява за причиненото неудобство в резултат рестрикциите за пътуване и отменените полети, и гарантира, че обработката на искове и процедурите по възстановяване на суми остават основен приоритет за нея./И

Тръмп вбеси Пекин с думи за "китайския вирус"

Китайското външно министерство реагира гневно на американския президент Доналд Тръмп, който написа в "Туитър", че САЩ ще помагат на всички сектори, "особено силно засегнати от Китайския Вирус".


Това става в момент, когато Западът е епицентър на коронавируса, известен като COVID-19, по-малко от месец след като основният брой случаи бе в китайската провинция Ухан. В последните дни Пекин и Вашингтон си разменят реплики за вируса - служител на китайското външно министерство обвини армията на САЩ миналата седмица, че донесла вируса в Ухан. Държавният секретар на САЩ Майк Помпео пък каза, че Пекин изкуствено занижава броя на новите случаи.

Летището във Виена очаква пътническите полети да спрат изцяло в идните дни, но преносът на стоки и товари ще продължи. Освен това ще се приемат полети с австрийци, завръщащис е в родината си. Двата най-големи превозвача на летището – Австрийските авиолинии и Laudamotion, който е собственост на "Райънер", обявиха преди дни, че ще спрат полетите си до Австрия.

Над 11 хил. заразени в Испания

Испания обяви, че потвърдените случаи на коронавируса са се увеличили почти 2000 души и са 11 078 към 11:30 местно (12:30 българско) време. Скокът е с 18%.


Броят на починалите вече е 491 души. Министерството на здравеопазването потвърди, че починалите са най-малко 150.


Най-големият брой е регистриран в Мадрид (43%), но се увеличават и другите, обяви директорът на центъра за координация на извънредни здравни ситуации.

Амазон наема 100 хил. служители заради скок на онлайн поръчките

"Амазон" обяви, че ще наеме 100 хил. складови работници и разносвачи в САЩ, за да се справи със силното нарастване на онлайн поръчките, след като много потребители си останаха у дома и прибегнаха до пазаруване в мрежата, за да покрият нуждите си в периода на епидемията от коронавирус, предадоха "Ройтерс" и "Асошиейтед прес".


Също като "Амазон", и американски вериги супермаркети се опитват да назначат персонал и да изпълняват поръчки по интернет. Те се обръщат към хора от ресторантьорския, туристическия и развлекателния бизнес, които внезапно останаха без работа заради коронавируса.


За да привлече нови служители, водещата компания за онлайн търговия ще прибави 2 долара към сегашната си минимална надница от 15 долара на час до края на април. Служителите във Великобритания и други европейски страни ще получат подобно увеличение. Допълнителното заплащане се очаква да струва на компанията над 350 млн. долара. "Амазон" е вторият по големина американски работодател с близо 800 хил. души персонал в световен мащаб, припомня АП.

СЗО ще изследва хората в Северозападна Сирия за коронавируса

Световната здравна организация ще започне да изследва за новия коронавирус хората, намиращи се в контролираните от бунтовниците територии в Северозападна Сирия, предаде "Ройтерс", цитирана от БТА. Това ще стане по-късно през седмицата, заяви Рик Бренан, директор на отдела за Близкия изток в СЗО. Той заяви, че СЗО е много обезпокоена от разпространението на пандемията в района на Сирия, където здравната система пострада от дългогодишната гражданска война и където само около половината от медицинските заведения работят.


Близо милион души неотдавна бяха принудени да напуснат домовете си и да живеят в импровизирани и претъпкани лагери там. Те се присъединиха към стотици хиляди избягали от провинция Идлиб в месеците преди решителната фаза от офанзивата на Асад през декември.


Засега сирийските власти не са съобщили за случаи на зараза в страната. Те започнаха вече да изследват хора в други части на Сирия. В съседните Турция и Ирак има случаи на зараза, а в Иран случаите са няколко хиляди и починалите са стотици.

Иран временно освободи 85 хил. затворници

В Иран временно са освободени 85 хил. души заради коронавируса. Сред тях са и политически затворници - според говорител на правосъдната система "около 50% са лишени от свобода за случаи, "свързани със сигурността".


Иранските затвори са претъпкани и според докладчика на ООН за човешките права в ислямската република стъпката бе необходима - а към Техеран бе отправена специална молба - за да се ограничи разпространението на коронавируса.


Иран е третата най-силно засегната страна след Китай и Италия, но експерти допускат, че случаите може да са много повече от обявените.

"Фолксваген" спира производството за 3 седмици

Автомобилният гигант "Фолксваген" спира работа в повечето обекти по света от събота за поне три седмици, предадоха вестниците "Ди велт" и "Франкфуртер алгемайне цайтунг".


В петък ще е последната смяна в много от заводите, вече е спряло производството в Испания, Португалия, Италия, Словакия и другаде.

Северна Македония: Не пътувайте, не се знае кога ще се върнете

Северна Македония затвори всички гранични пунктове, както и летището в Скопие. Решението съобщиха здравният министър Венко Филипче и външният министър Никла Димитров на пресконференция. Границите се затварят за чужди граждани, пътници и превозни средства освен за транзит на товарни возила, както и хуманитарни пратки.


"Не пътувайте. Който планира утре да пътува, не е известно кога ще може де са върне, защото държавите затварят граници, летища. Нямаме контрол върху границите на трети държави," каза Димитров.


България и Румъния помагат на около 200 македонски граждани да се приберат и се очакват на граничния пункт "Деве Баир" (македонският пункт, който се пресича след ГКПП Гюешево) днес, каза още Димитров.

Само 21 нови случая в Китай

Китай съобщи за 21 нови случая на коронавирус, като само при един от тях заразяването е станало в страната. При останалите заразата е внесена от хора, пристигнали от чужбина, предаде "Франс прес", цитирана от БТА. Единственият случай на местна зараза е в град Ухан, първото огнище на вируса. След като през февруари ежедневно съобщаваше за повече 1000 новозаразени, миналата седмица Пекин обяви, че "на практика е спрял" вируса. Сега властите се опасяват от връщането му чрез чуждестранни посетители. По тази причина от вчера всички пристигащи в Пекин от чужбина се поставят под задължителна 14-дневна карантина в специално предназначени за целта хотели. Изключения се правят за непълнолетни, бременни жени или хора, които живеят сами, на които се разрешава да останат под домашна карантина.


Южна Корея съобщи днес за 84 нови случая. Това е третият пореден ден, в който Сеул отчита под 100 нови заразени. За сравнение на 29 февруари, когато беше пикът на заразата, властите съобщиха за 909 нови случая, отбелязва "Ройтерс". Според южнокорейските Центрове за контрол и превенция на болестите заразените са общо 8320. Смъртните случаи са се увеличили с два и сега са 81. От болница са изписани 264 пациенти, които са се възстановили. С това оздравелите са общо 1401.

Първичните избори в Охайо няма да се състоят

Часове преди началото на първичните избори властите в американския щат Охайо наредиха изборните бюра да останат затворени заради коронавируса, предаде "Франс прес", цитирана от БТА. Губернаторът на щата Майкъл Деуайн взе това решение, пренебрегвайки съдийско становище изборите да се състоят. Губернаторът републиканец заяви късно снощи, че гласуването в разгара на кризата с Ковид-19 би поставилослужителите в изборните бюра и избирателите в недопустимата ситуация на опасност да се заразят с вируса. Той каза, че властите търсят вариант, който ще даде възможност на избирателите да гласуват по друг начин.


Щатският директор по здравеопазването Ейми Актън обяви здравна извънредна ситуация (която не позволява изборните бюра да бъдат отворени), поради опасения, че гласоподавателите и доброволците, много от тях - възрастни хора, ще бъдат изложени на вируса, посочва Асошиейтед прес.


Останалите три щата, в които днес са планирани първични избори - Аризона, Флорида, Илинойс - не отменят вота. Според властите им там е направено достатъчно да се гарантира безопасността на избирателите въпреки растящото безпокойство, че в някои бюра няма да има достатъчно служители и че избирателите ще се объркват, след като някои изборни секции бяха преместени от частни болници на други места. След Луизиана и Джорджия, вчера бяха отложени първичните избори и в щата Кентъки - от 19 май за 23 юни.


Очаква се избирателната активност днес да бъда слаба, тъй като само при демократите има оспорвана надпревара за номинацията - между Джо Байдън и Бърни Сандърс.

Снощи Сърбия обяви, спират всички дейности по подготовката на изборите заради извънредното положение, обявено в неделя вечерта.


Вотът трябва да е на 26 април. Председателят на избирателната комисия Владимир Димитриевич не каза, че вотът ще се състои на друга дата но заяви, че наредбата за извънредно положение, приета от властите, изисква спиране на тази дейност. В обяснението си обаче той каза "изборите могат да спрат, но животът не бива."


Експерти коментираха в последните дни, че на фона на масов бойкот на вота от опозицията президентът Александър Вучич обмисля да използва коронавируса като повод да ги отмени. В страната в момента има 65 потвърдени случая на вируса.

Само за денонощие Турция обяви, че двойно са се увеличили заразените с коронавируса. Повече за това и за новите мерки, които страната въвежда, четете тук.


Всичко, което трябва да знаете за:

Ключови думи към статията:

Коментари (17)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на samoedin
  samoedin
  Рейтинг: 4375 Неутрално

  Правилно ! Првеждането на митинги и среща с избиратели в подобни условия е просто невъзможно !

 2. 2 Профил на Virgin
  Virgin
  Рейтинг: 2290 Неутрално

  "Китай съобщи за 21 нови случая на коронавирус, като само при един от тях заразяването е станало в страната. При останалите заразата е внесена от хора, пристигнали от чужбина."

  Британците да прочетат това и да се замислят!
  https://www.dnevnik.bg/sviat/2020/03/16/4041614_gardiun_london_ochakva_80_ot_britancite_da_se_zaraziat/

 3. 3 Профил на T.M.
  T.M.
  Рейтинг: 583 Гневно

  Нашите граници трябваше от самото начало да се затворят...
  Не става ние да си седим затворени по домовете и в същото време да идват чужденци и българи прибиращи се от държави с огнища на заразата най-необезпокоявани.

 4. 4 Профил на yardadin
  yardadin
  Рейтинг: 351 Неутрално

  До коментар [#3] от "T.M.":
  Най-вероятно си прав.
  Би ли уточнил все пак от кое начало?

 5. 5 Профил на Fred
  Fred
  Рейтинг: 2959 Неутрално

  Както гледам графиките като че ли най-тревожно е в Испания. Изключително стръмна експонента, ще настигнат и надминат Италия за броени дни.

  https://corona.help/country/spain
  https://corona.help/country/italy

  Юда се продаде за 30 сребърника, ДБ за 8 районни кмета.
 6. 6 Профил на samoedin
  samoedin
  Рейтинг: 4375 Неутрално

  Испания изгъ ще стане най - засегнатата държава в ЕС и въпреки това там властта гласува засегнатите от ковируса да могат да отложат плащането на ипотеката си ! Добро решение в полза на испанците !

 7. 7 Профил на samoedin
  samoedin
  Рейтинг: 4375 Неутрално

  Изглежда, извинявам се.

 8. 8 Профил на samoedin
  samoedin
  Рейтинг: 4375 Весело

  Китайският вирус - Тръмп добре ги е подредил китайците......

 9. 9 Профил на samoedin
  samoedin
  Рейтинг: 4375 Неутрално

  Една добра новина в Иран - освобождават се 80 000 затворници, които гният по затворите основно по политически причини ! Това е неочакван ефект от епидемията, обхванала аятоласите от новия вирус. Може и още да бъдат освободени в последствие.....

 10. 10 Профил на Molossian
  Molossian
  Рейтинг: 1397 Неутрално

  До коментар [#3] от "T.M.":

  Много късно затворихме границите.
  Трябваше и карантина за пристигналите от чужбина.

  Panta rhei....
 11. 11 Профил на truly
  truly
  Рейтинг: 1019 Неутрално

  Дайте да уточним нещо - колко тестове се правят дневно? Ако у нас за ден изследват 10 000, вероятно ще имаме ръст 1000%.

 12. 12 Профил на Slick
  Slick
  Рейтинг: 774 Неутрално

  Скорои и тук. Цели семейства са бягали от Италия с коли и са си дошли. Естествено, на границата са ги проспали. По провинцията е зле! Всичко работи!

 13. 13 Профил на pinochet
  pinochet
  Рейтинг: 8 Неутрално

  Да от 100 случая на 118 - световната завера в действие. Но не видях испански генерал да плаче за баба си

 14. 14 Профил на tos_buratino
  tos_buratino
  Рейтинг: 585 Неутрално

  Хубава статия - показва как по света се предприемат реални, скъпоструващи и евтини мерки. Очевидно е, че у нас се набляга на ПР и пунта Мара. Е, разбира се и малко гепене.
  Вчера търсих витамин С и се оказа, че е тотално изчерпан във всичките му форми. Същото е с парацетамола и ибупрофена, спирта, маските. Как французите се сетиха да ограничат продажбите, а тук проспаха всичко?!

 15. 15 Профил на tos_buratino
  tos_buratino
  Рейтинг: 585 Неутрално

  Гешев пак удари в земята всичките си европейски колеги. Кога ли ще се сети да обяви боледуването от корона вируса за противозаконно и да бутне в затворите всички болни?

 16. 16 Профил на Fred
  Fred
  Рейтинг: 2959 Неутрално

  Парацетамола аз го използвам срещу грип от 10 години. Но чак в крайният стадий, ако съм изпуснал положението и вече върви към гърдите. Прахчета Фервекс, чай с лимон, мед и т.н.

  Да чукам на дърво последните 7 години само веднъж стигнах до него. Така че преди седмица си взех 3 пакетчета Фервекс да се намира и се надявам да не стигам до тях.

  И въобще огромна тъпотия е да се чака политиците да ти кажат нещо и чак тогава да хукнеш да вземаш мерки. Тогава става паниката. Умните четат, мислят и вземат мерки далеч преди стадото.

  Юда се продаде за 30 сребърника, ДБ за 8 районни кмета.
 17. 17 Профил на gueorgui tzvetanov gueorguiev
  gueorgui tzvetanov gueorguiev
  Рейтинг: 302 Неутрално

  Тук в Испания най-важното е да не се спира да се работи.Още в първият работен ден след обяването положение заваляха уволненията.Живота на хората принадлежи на работодателите държавата няма правомощие да се меси Това е гнусната капиталистическа реалност.НО ПРИЗРАКА НА КОМУНИЗМА БРОДИ СРЕД ЕВРОПА.Близо е денят за да се опълти

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK